🌿 İnsan Kendi Değerini Neden Göremez ❓ Özsaygı, İçsel Onay Ve Ruhsal Bütünlük Üzerine Derin Bir Bakış

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu❓

• Evet

Oy: 2 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    2

ErSan.Net

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
Moderator
MT
21 Haz 2019
48,789
2,711,351
113
43
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

🌿 İnsan Kendi Değerini Neden Göremez ❓ Özsaygı, İçsel Onay Ve Ruhsal Bütünlük Üzerine Derin Bir Bakış​

“İnsan bazen değersiz olduğu için değil, kendi ışığına çok uzun süre başkalarının gölgesinden baktığı için değerini göremez.”
– Ersan Karavelioğlu

İnsan kendi değerini her zaman kolayca göremez. Çünkü özdeğer, yalnızca kişinin sahip olduğu yeteneklerle, başarılarla, dış görünüşle, sosyal konumla ya da başkalarının verdiği onayla oluşmaz. Özdeğer, insanın varoluşunu içeriden tanımasıyla, kendine saygı duymayı öğrenmesiyle ve kendi ruhuna yabancılaşmadan yaşayabilmesiyle ilgilidir.

Bir insan çok başarılı olabilir ama kendini hâlâ yetersiz hissedebilir. Çok sevilebilir ama sevilmeye layık olduğuna inanmayabilir. Çok emek verebilir ama kendi emeğini değersiz görebilir. Çünkü insanın kendi değerini görememesi çoğu zaman dış dünyanın eksikliğinden değil; iç dünyada yerleşmiş eski inançlardan, yaralardan, kıyaslardan ve onay arayışından doğar. 🌙

1️⃣ İnsan Kendi Değerini Neden Göremez ❓

İnsan kendi değerini çoğu zaman gerçekten değersiz olduğu için değil, değer algısı zamanla bozulduğu için göremez. Çocuklukta duyulan sözler, yaşanan ihmal, sürekli eleştirilme, kıyaslanma, dışlanma, başarısızlık korkusu ve sevgiye şart koyulması kişinin iç dünyasında “Ben yeterli değilim” inancını oluşturabilir.

Bu inanç zamanla gerçek gibi hissedilir. Oysa çoğu zaman gerçek değildir; öğrenilmiş bir iç sestir. 🧠

İçsel NedenDeğer Algısına Etkisi
Sürekli eleştirilmekKişi kendini hep eksik görür
KıyaslanmakKendi yolunu değersiz sanır
Şartlı sevgi görmekDeğerini başarıya bağlar
İhmal edilmekVarlığının önemsenmediğini düşünür
ReddedilmekSevilmeye layık olmadığına inanabilir

İnsan kendi değerini göremediğinde, başkalarının bakışını ayna sanır. Oysa her bakış hakikati göstermez; bazı bakışlar sadece bakan kişinin karanlığını yansıtır.

2️⃣ Özdeğer Nedir ❓

Özdeğer, insanın yalnızca ne yaptığına, ne kazandığına, nasıl göründüğüne ya da başkalarının onu nasıl değerlendirdiğine bağlı olmadan, varoluşunun kıymetli olduğunu içten bilmesidir.

Özdeğer, “Ben kusursuzum” demek değildir. Özdeğer, “Kusurlarım olsa da insan olarak saygıyı, sevgiyi ve iyiliği hak ediyorum” diyebilmektir. 🌿

Özdeğer şu alanlarla ilişkilidir:

Kendini kabul etmek
kendine saygı duymak
sınır koyabilmek
hayır diyebilmek
hata yaptığında kendini tamamen silmemek
başkalarının onayı olmadan da varlığını değerli görebilmek

Özdeğer, insanın içindeki temel dayanaktır. Bu dayanak zayıf olduğunda kişi dış dünyadan sürekli kanıt arar. Güçlü olduğunda ise insan başkalarının düşüncesini önemser ama kendi varlığını onların eline teslim etmez.

3️⃣ Özsaygı İle Özdeğer Arasındaki Fark Nedir ❓

Özdeğer, insanın varoluşsal kıymet duygusudur. Özsaygı ise kişinin kendi davranışlarına, seçimlerine, sınırlarına ve yaşam biçimine duyduğu saygıdır.

Özdeğer daha çok “Ben kıymetliyim” bilincidir.
Özsaygı ise “Kendime kıymetli biri gibi davranmalıyım” tavrıdır. ✨

KavramAnlamı
Özdeğerİnsanın varlığına duyduğu temel kıymet hissi
ÖzsaygıKişinin kendisine saygılı davranma biçimi
ÖzgüvenKişinin bir konuda yapabilme inancı
Öz şefkatHata ve acı anında kendine yumuşak yaklaşabilme
İçsel onayBaşkası onaylamasa da kendi doğruluğunu hissedebilme

Bir insan özgüvenli görünebilir ama özdeğeri düşük olabilir. Çünkü özgüven belirli bir alandaki beceriyle ilgilidir; özdeğer ise insanın kendini bütün olarak nasıl gördüğüyle ilgilidir.

4️⃣ Çocukluk Değer Algısını Nasıl Şekillendirir ❓

Çocukluk, insanın kendisiyle ilgili ilk hikâyeyi yazdığı dönemdir. Bir çocuk sevildiğinde, dinlendiğinde, önemsendiğinde ve hatalarına rağmen kabul gördüğünde iç dünyasında “Ben değerliyim” duygusu güçlenir.

Fakat sürekli eleştirilen, kıyaslanan, görmezden gelinen veya yalnızca başarılı olduğunda sevilen çocuk, zamanla değerini koşullara bağlamayı öğrenebilir. 🌱

Bu çocuk büyüdüğünde şunları hissedebilir:

Sevilmek için başarılı olmalıyım.
Hata yaparsam değerim düşer.
Beni ancak faydalıysam severler.
İhtiyaçlarım fazla olabilir.
Kendimi ifade edersem reddedilebilirim.

Bu inançlar yetişkinlikte de çalışmaya devam eder. İnsan artık çocuk değildir ama içindeki eski kayıtlar hâlâ kararlarını, ilişkilerini ve kendine bakışını etkileyebilir.

5️⃣ Sürekli Eleştirilmek İnsanın Kendini Görmesini Nasıl Bozar ❓

Sürekli eleştirilen insan zamanla dışarıdaki eleştirmeni içeri taşır. Artık biri onu eleştirmese bile kendi zihninde sert bir ses konuşmaya başlar: “Yetersizsin, yine olmadı, daha iyi olmalıydın, herkes senden üstün.”

Bu iç ses, insanın kendine bakışını bozar. 🔍

Eleştiri Deneyimiİç Dünyada Oluşturduğu İz
Sürekli hata aramakKişi başarılarını göremez
Küçümseyici sözlerKendi sesini değersiz sanır
Alay edilmekKendini ifade etmekten çekinir
Başarıyı yeterli görmemekSürekli daha fazlasını kanıtlamaya çalışır
Sevginin şarta bağlanmasıDeğerini performansa bağlar

İnsan uzun süre eleştiriye maruz kaldığında, kendini olduğu gibi değil, eleştirilerin bıraktığı izlerden görmeye başlayabilir.

6️⃣ Kıyaslanmak Özdeğeri Neden Zedeler ❓

Kıyas, insanın kendi yolunu başkasının yoluna göre ölçmesine neden olur. Oysa her insanın zamanı, yapısı, yeteneği, hikâyesi, sınavı ve içsel ritmi farklıdır.

Kıyas insanın kendi güzelliğini görmesini engeller. Çünkü göz sürekli başkasına çevrildiğinde, insan kendi iç bahçesini ihmal eder. 🌸

Kıyaslanan insan şunları düşünebilir:

Ben neden onun gibi değilim ❓
Benim başarılarım yeterli değil.
Herkes benden ileride.
Ben hep eksik kalıyorum.
Kendi yolum değersiz.

Oysa insanın değeri, başkasının hızına göre azalmaz. Bir çiçek erken açtı diye diğeri değersiz olmaz. Her ruhun kendi mevsimi vardır.

7️⃣ Onay Arayışı Neden İnsanı Yorar ❓

Onay arayışı, insanın kendi değerini sürekli başkalarının tepkilerinden ölçmeye çalışmasıdır. Beğenilmek, kabul edilmek ve takdir edilmek insani ihtiyaçlardır; fakat insan bütün değerini dış onaya bağladığında içsel özgürlüğünü kaybeder.

Çünkü başkalarının onayı değişkendir. Bugün alkışlayan yarın susabilir. Bugün seven yarın uzaklaşabilir. Bugün takdir eden yarın eleştirebilir. Eğer insan değerini buna bağlarsa, iç dünyası sürekli dış dünyanın dalgalarıyla sarsılır. 🌊

Onay Arayışıİçsel Bedeli
Herkesi memnun etmeye çalışmaKendi ihtiyaçlarını ihmal etmek
Eleştiriden aşırı etkilenmeİç dengenin bozulması
Hayır diyememeSınırların aşılması
Kendini sürekli açıklamaRuhsal yorgunluk
Beğenilme bağımlılığıKendinden uzaklaşma

İçsel onay geliştiğinde insan başkalarının görüşünü duyar; fakat kendi ruhunun merkezini onlara teslim etmez.

8️⃣ Sevilmek İle Değerli Hissetmek Aynı Şey Mi ❓

Sevilmek ve değerli hissetmek aynı şey değildir. Bir insan sevilebilir ama kendini sevilmeye layık görmüyorsa, gelen sevgiyi tam olarak kabul edemez. Hatta bazen sevgi yaklaştığında kuşkulanır, geri çekilir veya ilişkiyi sabote eder.

Çünkü dışarıdan gelen sevgi, içeride kabul edilecek bir yer bulamazsa insana güven değil, tedirginlik verebilir. 💞

Kendini değerli hissetmeyen kişi:

Sevgiyi sorgular.
İyi davranışı geçici sanır.
Sevilince borçlu hisseder.
Yakınlık arttığında korkabilir.
Değer gördüğünde bunu kaybedeceğinden endişelenir.

Bu yüzden insanın iyileşmesi sadece sevilmekle değil; sevgiyi iç dünyasında kabul edebilmekle başlar.

9️⃣ Başarı Neden Her Zaman Özdeğeri Artırmaz ❓

Başarı dış dünyada güçlü bir sonuçtur; fakat iç dünyadaki değersizlik inancını her zaman iyileştirmez. Hatta bazı insanlar başarı kazandıkça daha çok kanıt arar. Çünkü başarı geçici bir rahatlama sağlar ama kökteki “Ben yeterli miyim ❓” sorusunu tamamen susturmaz.

Başarı özdeğerin yerine geçerse, insan sürekli daha fazlasını yapmak zorunda hisseder. 🧭

Başarıya Bağlı Değer AlgısıSonucu
Başarırsam değerliyimHata yapınca çöküş yaşanır
Takdir edilirsem iyiyimEleştiri kimlik krizine dönüşür
Üretirsem sevilirimDinlenmek suçluluk doğurur
Hep güçlü olmalıyımZayıflık kabul edilemez olur
Herkesten iyi olmalıyımKıyas hiç bitmez

Gerçek özdeğer, başarıyı sevinçle taşır; fakat başarısızlık anında insanın varlığını çöpe atmaz.

1️⃣0️⃣ İçsel Eleştirmen Değer Algısını Nasıl Gölgeleyebilir ❓

İçsel eleştirmen, insanın zihninde sürekli kusur arayan sert sestir. Bu ses bazen kişiyi geliştirdiğini sanır; fakat çoğu zaman onu küçültür, yorar ve değersizlik hissini güçlendirir.

İçsel eleştirmen şöyle konuşabilir:

“Yeterince iyi değilsin.”
“Bunu başkası daha iyi yapardı.”
“Sevilmek için daha fazla çabalamalısın.”
“Hata yaparsan herkes seni terk eder.”
“Kendinle gurur duymaya hakkın yok.”

Bu ses ne kadar güçlüyse, insan kendi değerini o kadar zor görür. Çünkü içsel eleştirmen insanın başarılarını küçültür, hatalarını büyütür, güzelliklerini sıradanlaştırır. 🌫️

İyileşme, bu sesi tamamen yok etmekle değil; onun gerçeklik değil, öğrenilmiş bir zihinsel alışkanlık olduğunu fark etmekle başlar.

1️⃣1️⃣ İnsan Kendi Güzelliğine Neden İnanmakta Zorlanır ❓

İnsan bazen kendi güzelliğine, yeteneğine, iyi niyetine, zekâsına veya ruhsal derinliğine inanmakta zorlanır. Çünkü kendine en yakından bakan kişi çoğu zaman kendisidir; fakat bu yakınlık bazen körlük oluşturur.

İnsan başkalarının kusurlarını affedebilir ama kendi kusurlarını büyütebilir. Başkasının çabasını takdir edebilir ama kendi emeğini sıradan görebilir. Başkasına şefkat gösterebilir ama kendine acımasız davranabilir. 🌙

Bu durumun sebepleri şunlar olabilir:

Kendine alışmış olmak
kendi başarılarını küçümsemek
övgü almaya alışık olmamak
kusurlara aşırı odaklanmak
başkalarının gözündeki değeri kabul edememek

İnsan bazen kendi ışığını göremez; çünkü o ışığın içinde yaşamaya alışmıştır.

1️⃣2️⃣ Özsaygı Sınır Koymakla Nasıl Güçlenir ❓

Sınır koymak, insanın kendine saygı duyduğunu gösteren en önemli davranışlardan biridir. Çünkü sınır, “Benim de bir alanım, ihtiyacım, değerim ve ruhsal bütünlüğüm var” demektir.

Sınır koyamayan insan, çoğu zaman başkalarını kırmamak için kendini kırar. Fakat sürekli kendini ihmal eden kişi zamanla içsel olarak tükenir. 🕯️

Sınır Koyamama HâliRuhsal Sonucu
Her şeye evet demekİçsel yorgunluk
Kendi ihtiyacını ertelemekKendine yabancılaşma
Başkalarını memnun etmeye çalışmakÖzsaygının zayıflaması
Rahatsızlığı söyleyememekBirikmiş öfke
Kötü muameleyi kabul etmekDeğer algısının düşmesi

Sınır koymak bencillik değildir. Sınır koymak, insanın ruhunu koruma ahlakıdır.

1️⃣3️⃣ İçsel Onay Nasıl Gelişir ❓

İçsel onay, insanın kendi doğrularını, niyetini, emeğini ve değerini başkalarının sürekli onayına ihtiyaç duymadan hissedebilmesidir. Bu, kimseyi önemsememek değildir; kişinin kendi iç pusulasını geliştirmesidir.

İçsel onay şu cümlelerle güçlenir:

Ben elimden geleni görüyorum.
Hata yaptım ama bu beni değersiz yapmaz.
Herkesi memnun etmek zorunda değilim.
Kendi ihtiyacımı duymaya hakkım var.
Başkası anlamasa da ben niyetimi biliyorum.
🌿

İçsel onay geliştiğinde insan daha sakin olur. Çünkü artık her bakışı mahkeme, her eleştiriyi hüküm, her sessizliği reddedilme gibi algılamaz.

1️⃣4️⃣ İnsan Kendine Nasıl Daha Şefkatli Bakabilir ❓

Kendine şefkatli bakmak, insanın hatalarını görmezden gelmesi değildir. Tam tersine, kendini ezmeden gerçeği görebilmesidir. Öz şefkat, insanın kendi acısına düşman olmadan yaklaşmasıdır.

Kendine şefkatli bakan insan şöyle der:

“Zorlanıyorum ama bu beni zayıf yapmaz.”
“Hata yaptım ama öğrenebilirim.”
“Geç kaldım ama tamamen bitmiş değil.”
“Kendimi suçlamak yerine anlamaya çalışabilirim.”
“Ben de insanım; yorulabilir, kırılabilir, düşebilir ve yeniden kalkabilirim.”
✨

Öz şefkat, değersizlik duygusunun panzehirlerinden biridir. Çünkü insan kendine merhametle baktığında, içindeki kırık parçalar yavaş yavaş birleşmeye başlar.

1️⃣5️⃣ Ruhsal Bütünlük Nedir ❓

Ruhsal bütünlük, insanın düşünceleri, duyguları, değerleri, davranışları ve iç sesi arasında daha uyumlu bir yaşam kurmasıdır. İnsan ne kadar parçalanmış hissederse, kendi değerini görmekte o kadar zorlanır.

Ruhsal bütünlük, insanın kendine ihanet etmeden yaşayabilmesidir. 🌌

Ruhsal bütünlük şu alanlarda görünür:

AlanBütünlük Hâli
DuyguHislerini bastırmadan fark etmek
DüşünceKendine karşı dürüst olmak
DavranışDeğerleriyle uyumlu seçim yapmak
İlişkiKendini kaybetmeden bağ kurmak
AmaçHayatını anlamla ilişkilendirmek

İnsan kendi içinde bütünleştiğinde, dış dünyanın dalgalanmaları onu tamamen dağıtamaz. Çünkü artık iç merkezini yavaş yavaş bulmaya başlamıştır.

1️⃣6️⃣ Kendi Değerini Görmek İçin Hangi Sorular Sorulmalı ❓

Kendi değerini görmek çoğu zaman doğru sorularla başlar. Çünkü soru, insanın dikkatini iç dünyasında saklanan hakikate yöneltir.

Kişi kendine şu soruları sorabilir:

SoruAçtığı Farkındalık
Kendime en çok hangi konuda haksızlık ediyorum ❓İçsel eleştiriyi fark ettirir
Başkasına gösterdiğim şefkati kendime gösterebiliyor muyum ❓Öz şefkat düzeyini gösterir
Değerimi en çok kimin onayına bağlıyorum ❓Dış onay bağımlılığını ortaya çıkarır
Hangi başarılarımı küçümsüyorum ❓Görülmeyen emeği fark ettirir
Kendime değerli biri gibi davransam bugün neyi değiştirirdim ❓Somut dönüşüm alanını gösterir

İnsan bazen cevapları bilmediği için değil, kendine doğru soruyu sormadığı için kendi değerini göremez.

1️⃣7️⃣ Özdeğer Nasıl Güçlendirilir ❓

Özdeğer bir anda güçlenmez; düzenli farkındalık, davranış değişimi ve içsel iyileşmeyle yavaş yavaş büyür. İnsan kendine değerli biri gibi davrandıkça, zihni de bu yeni gerçeğe alışmaya başlar.

Özdeğeri güçlendirmek için şu adımlar önemlidir:

Kendi emeğini küçümsememek
başarıları yazmak ve görünür kılmak
hayır demeyi öğrenmek
zararlı ilişkilerde sınır koymak
kendini sürekli başkalarıyla kıyaslamamak
içsel eleştirmeni fark etmek
bedene, zihne ve ruha bakım göstermek
başkalarının onayını değer ölçüsü yapmamak
küçük ilerlemeleri bile önemsemek
🌱

Özdeğer, insanın kendini yüksek görmesi değil; kendini yok saymayı bırakmasıdır.

1️⃣8️⃣ İnsan Kendi Değerini Görmeye Başladığında Ne Değişir ❓

İnsan kendi değerini görmeye başladığında hayatındaki pek çok şey değişir. Eskiden kabul ettiği kötü muameleyi artık normal görmez. Sürekli açıklama yapma ihtiyacı azalır. Başkalarının sevgisini dilenmek yerine, karşılıklı saygı arar.

Kendi değerini gören insan daha sakin, daha seçici ve daha bütün olur. 🕊️

Şunlar değişmeye başlar:

İlişkilerde sınırlar netleşir.
Kıyas ihtiyacı azalır.
Hayır demek kolaylaşır.
Başarılar daha sağlıklı taşınır.
Eleştiri kimlik yıkımı olmaktan çıkar.
Sevgi daha rahat kabul edilir.
İnsan kendini kanıtlamak yerine kendini gerçekleştirmeye yönelir.

Kendi değerini görmek, insanın herkesten üstün olduğunu düşünmesi değildir. Kendi varlığını artık başkalarının insafına bırakmamasıdır.

1️⃣9️⃣ Son Söz ❓ İnsan Kendi Işığına Döndüğünde Değerini Hatırlar​

İnsan kendi değerini çoğu zaman kaybetmez; sadece unutabilir. Bazen uzun yıllar başkalarının sözleri, beklentileri, eleştirileri, kıyasları ve sevgisizlikleri insanın iç aynasını buğulandırır. Bu buğu yüzünden kişi kendini eksik, yetersiz ve görünmez sanabilir.

Oysa insanın değeri, başkalarının onu fark ettiği gün başlamaz. İnsan değerli olduğu için fark edilmeyi hak eder. ✨

Kendi değerini görmek, insanın kusursuz olduğuna inanması değildir. Kendi kırıklarıyla, eksikleriyle, geçmişiyle, hatalarıyla, çabasıyla ve yeniden başlama gücüyle birlikte varlığını kabul etmesidir.

Çünkü insan, başkalarının alkışıyla değer kazanmaz; kendi ruhunun sesini duymaya başladığında zaten değerli olduğunu hatırlar. Özsaygı da burada doğar: İnsanın kendine artık bir yük gibi değil, emanet gibi davranmaya başlamasında.

“Kendi değerini gören insan, dünyadan sürekli ayna istemeyi bırakır; çünkü artık içindeki ışığın karanlıkta bile sönmediğini bilir.”
– Ersan Karavelioğlu

M͜͡T͜͡

Geri
Üst Alt