📖 Hâkka Suresi 28, 29 Ve 30. Ayetlerde “Malım Bana Fayda Vermedi, Gücüm Ve Saltanatım Yok Olup Gitti” Denilmesi Ne Anlama Gelir ❓

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu❓

• Evet

Oy: 1 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    1

ErSan.Net

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
Moderator
MT
21 Haz 2019
50,804
2,724,944
113
43
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

📖 Hâkka Suresi 28, 29 Ve 30. Ayetlerde “Malım Bana Fayda Vermedi, Gücüm Ve Saltanatım Yok Olup Gitti” Denilmesi Ne Anlama Gelir ❓ Günahkâr İnsanın Yakalanıp Bağlanması Neden Emredilecektir ❓

“İnsan dünyada malını güvence, gücünü dokunulmazlık ve makamını kalıcılık zannedebilir; fakat hesap günü bütün geçici dayanaklar çökecek, kişinin yanında yalnızca imanının ve yaptıklarının gerçeği kalacaktır.”
Ersan Karavelioğlu

Hâkka Suresi 28. Ayet:

مَٓا اَغْنٰى عَنّ۪ي مَالِيَهْۚ

“Malım bana hiçbir fayda sağlamadı.”

Hâkka Suresi 29. Ayet:

هَلَكَ عَنّ۪ي سُلْطَانِيَهْۚ

“Bütün gücüm ve saltanatım yok olup gitti.”

Hâkka Suresi 30. Ayet:

خُذُوهُ فَغُلُّوهُۙ

“Onu yakalayın ve bağlayın!”

1️⃣ Hâkka Suresi 28, 29 Ve 30. Ayetler Ne Anlatır ❓

Önceki ayetlerde amel defteri solundan verilen kişinin büyük korkusu ve pişmanlığı anlatılmıştı.

O kişi:

“Keşke kitabım bana verilmeseydi, hesabımın ne olduğunu bilmeseydim ve ölüm her şeyi bitirmiş olsaydı.”

diye feryat etmişti.

Bu ayetlerde ise dünyada en çok güvendiği iki şeyin kendisini kurtaramadığını itiraf eder:

Malı ve gücü.

Ardından onun yakalanması ve bağlanması emredilir. Böylece dünyada kendisini dokunulmaz gören insanın ahiretteki çaresizliği gösterilir.

2️⃣ “Malım Bana Fayda Vermedi” Sözü Ne Anlama Gelir ❓

Bu söz, insanın dünya hayatında güven kaynağı olarak gördüğü servetinin hesap gününde kendisini kurtaramadığını anlatır.

Mal dünyada insana birçok imkân sağlayabilir.

Ev, yiyecek, tedavi, eğitim, rahatlık ve toplumsal itibar kazandırabilir. Fakat malın etkisi dünya hayatıyla sınırlıdır.

Ölüm geldiğinde insan bütün servetini geride bırakır. Hesap gününde ise parasıyla günahlarını sildiremez, azaptan kurtulamaz ve ilahî hükmü değiştiremez.

3️⃣ Mal Sahibi Olmak Kötü Müdür ❓

Kur’an’a göre mal sahibi olmak başlı başına kötülük değildir.

Mal Allah’ın insana verdiği bir nimet ve aynı zamanda bir imtihandır.

İnsan malını helal yoldan kazanır, ailesinin ihtiyaçlarını karşılar, yoksullara yardım eder ve onu hayırlı işlerde kullanırsa serveti kendisi için iyiliğe dönüşebilir.

Sorun malın elde bulunması değil, kalbi ele geçirmesidir.

İnsan malını Allah’tan bağımsız bir güvence, üstünlük ve zulüm aracı hâline getirdiğinde tehlike başlar.

4️⃣ Mal İnsana Dünyada Nasıl Bir Güven Duygusu Verir ❓

Servet sahibi insan birçok ihtiyacını kolayca karşılayabilir.

Bu durum zamanla onda her sorunu parayla çözebileceği düşüncesini oluşturabilir.

İnsan parasına güvenerek hastalığı, yaşlılığı, ölümü ve ilahî hesabı kendisinden uzak görebilir.

Fakat malın gücü sınırlıdır.

Para bazı hastalıkların tedavisini kolaylaştırabilir, fakat ölümü tamamen ortadan kaldıramaz. Dünyadaki bazı cezaları geciktirebilir, fakat Allah’ın adaletinden kaçış sağlayamaz.

5️⃣ Mal Neden Hesap Gününde Fayda Vermez ❓

Ahirette alışveriş, fidye ve maddi ayrıcalık düzeni bulunmayacaktır.

İnsan dünyadaki servetini yanında götüremez.

Hesap gününde kişinin banka hesabına, taşınmazlarına veya biriktirdiği eşyalara değil; bunları nasıl kazandığına ve nerede kullandığına bakılacaktır.

Malın miktarı değil, insanın onunla kurduğu ahlaki ilişki önem kazanacaktır.

Helal kazanılmış ve hayırda kullanılmış mal insanın lehine şahitlik edebilir. Haram kazanılan veya zulüm için kullanılan mal ise ağır bir sorumluluğa dönüşebilir.

6️⃣ İnsan Malının Hesabını Nasıl Verecektir ❓

İnsan malıyla ilgili iki temel sorumluluk taşır:

Onu nereden kazandığı ve nereye harcadığı.

Hırsızlık, rüşvet, aldatma, faiz, sömürü ve başkasının hakkını gasbetme yoluyla elde edilen kazanç insanın hesabını ağırlaştırır.

Aynı şekilde malı israf etmek, gösteriş için kullanmak veya ihtiyaç sahiplerinin hakkını görmezden gelmek de sorumluluk doğurabilir.

Helal kazanç, ölçülü harcama, paylaşma ve şükür ise malı ahiret sermayesine dönüştürür.

7️⃣ Servet Neden İnsanı Kibre Sürükleyebilir ❓

İnsan çok mal kazandığında bunu yalnızca kendi zekâsının ve emeğinin sonucu zannedebilir.

Kendisine sağlık, fırsat, yetenek ve çevre sağlayan Allah’ın nimetlerini unutabilir.

Zenginliğini üstünlük ölçüsü yaparak yoksulları küçümseyebilir.

Oysa servet insanın Allah katındaki değerini tek başına belirlemez.

Mal bir üstünlük belgesi değil, nasıl kullanılacağı sorulacak bir emanettir. Gerçek değer servetin büyüklüğünde değil, insanın imanında ve ahlakındadır.

8️⃣ “Sultanım Yok Olup Gitti” İfadesi Ne Anlama Gelir ❓

Ayette geçen “sultâniye” kelimesi; güç, otorite, hâkimiyet, makam, nüfuz, delil ve savunma imkânı gibi anlamlar taşır.

Amel defteri solundan verilen kişi dünyada sahip olduğu bütün gücün ortadan kalktığını görür.

Makamı, yetkisi, çevresi ve insanlara söz geçirme kabiliyeti artık kendisine yardım etmez.

Aynı zamanda kendisini savunacak geçerli bir delili ve mazereti de kalmamıştır.

Gerçekler ortaya çıkmış, bütün sahte üstünlükler sona ermiştir.

9️⃣ “Sultan” Kelimesi Yalnızca Siyasi İktidarı Mı Anlatır ❓

Sultan kelimesi yalnızca hükümdarlık veya devlet yönetimi anlamına gelmez.

İnsanın sahip olduğu her türlü etki ve nüfuzu kapsayabilir.

Toplumsal makam, bilgi, şöhret, aile gücü, ekonomik çevre, siyasi yetki ve insanları yönlendirme kabiliyeti bu anlam içinde düşünülebilir.

Dünyada sözü dinlenen, emirleri yerine getirilen ve çevresinde güçlü insanlar bulunan kişi ahirette tek başına hesap verecektir.

Hiçbir dünyevi bağlantı ona özel ayrıcalık sağlamayacaktır.

🔟 İnsan Gücünü Neden Kalıcı Zanneder ❓

İnsan uzun süre makamda kaldığında veya emirleri sürekli yerine getirildiğinde gücünün hiç sona ermeyeceğini düşünebilir.

Çevresindeki insanların gösterdiği saygıyı kendi kişisel büyüklüğünün kanıtı sayabilir.

Oysa çoğu zaman insanlar kişiye değil, onun makamına yaklaşırlar.

Makam sona erdiğinde çevre dağılabilir ve dün sözü geçen insan bugün unutulabilir.

Ahirette ise bütün makamlar tamamen kaldırılacak, insan yalnızca kulluk kimliğiyle Allah’ın huzurunda bulunacaktır.

1️⃣1️⃣ Güç Ve Makam İnsana Neden Verilir ❓

Güç, insana başkalarını ezmesi için değil; adaleti koruması, iyiliği yayması ve sorumluluk üstlenmesi için verilir.

Yönetici halkına, işveren çalışanına, anne ve baba çocuklarına, bilgili kişi bilgisine ihtiyaç duyanlara karşı sorumludur.

İnsan elindeki yetkiyi korumasızları ezmek için kullandığında emanete ihanet etmiş olur.

Gücü adalet ve merhamet için kullandığında ise Allah’ın kendisine verdiği nimetin şükrünü yerine getirir.

1️⃣2️⃣ Dünyada Güçlü Olan İnsan Ahirette Neden Çaresizdir ❓

Dünyadaki güç, başkalarının desteğine ve belirli şartlara bağlıdır.

Bir yönetici ordusuyla, bir zengin servetiyle, bir ünlü hayranlarıyla ve bir makam sahibi kurumsal yetkileriyle güçlü görünür.

Ahirette bu desteklerin hiçbiri bulunmaz.

İnsan kendi başına Allah’ın huzuruna çıkar ve yaptığı tercihlerle yüzleşir.

Böylece gücün insana ait bağımsız bir özellik olmadığı, geçici olarak verilmiş bir emanet olduğu anlaşılır.

1️⃣3️⃣ “Onu Yakalayın” Emri Neden Verilir ❓

Amel defteri solundan verilen kişi hesabının sonucunu gördükten sonra cezadan kaçmak isteyebilir.

Fakat Allah’ın hükmünden kaçabileceği hiçbir yer yoktur.

“Onu yakalayın” emri, hakkında verilen hükmün artık uygulanacağını gösterir.

Bu emir ilahî adaletin kesinliğini anlatır.

Dünyada suçunu gizleyen, insanlardan kaçan veya gücü sayesinde yargılanmayan kişi ahirette hiçbir kaçış yolu bulamayacaktır.

1️⃣4️⃣ Bu Emir Kime Verilmektedir ❓

Ayetin bağlamında emrin, azabı uygulamakla görevli meleklere verildiği anlaşılır.

Melekler kendi öfkeleri veya kişisel kararlarıyla hareket etmezler.

Onlar yalnızca Allah’ın verdiği hükmü yerine getirirler.

Bu durum ahiretteki cezanın rastgele veya kontrolsüz olmadığını gösterir.

Her şey Allah’ın mutlak bilgisi, adaleti ve hükmü çerçevesinde gerçekleşir.

1️⃣5️⃣ “Onu Bağlayın” Ne Anlama Gelir ❓

Ayette geçen “gullûh” emri; boynuna demir halka geçirmek, zincirlemek ve hareket edemeyecek biçimde bağlamak anlamına gelir.

Dünyada sınırsız hareket ettiğini, dilediğini yapabileceğini ve kimsenin kendisine hesap soramayacağını düşünen insan ahirette bağlanır.

Bu bağlanma, onun özgürlüğünü kötüye kullanmasının sonucudur.

İnsan dünyada nefsini ilahî ve ahlaki sınırlar içinde tutmamış; sonunda dışarıdan zincire vurulacak duruma gelmiştir.

1️⃣6️⃣ İnsanın Dünyadaki Özgürlüğü Sınırsız Mıdır ❓

İnsan irade sahibi bir varlıktır; fakat özgürlüğü sorumluluktan bağımsız değildir.

Bir kişinin özgürlüğü başka insanların canına, malına, onuruna ve hakkına zarar verme yetkisi anlamına gelmez.

Gerçek özgürlük, insanın nefsinin her isteğine teslim olması değil; doğruyu seçebilecek iradeye sahip olmasıdır.

Kötülüğü sınırsızca yapmak özgürlük değil, nefsin ve tutkuların esiri olmaktır.

İlahi sınırlar insanın değerini azaltmak için değil, onu zulümden ve manevi kölelikten korumak için vardır.

1️⃣7️⃣ Mal Ve Gücün İnsana Fayda Sağlaması Nasıl Mümkün Olur ❓

Mal ve güç doğru kullanıldığında insanın ahiretine fayda sağlayabilir.

Servet yoksullara yardım etmek, eğitim imkânları oluşturmak, hastaları desteklemek ve hayırlı hizmetlere katkı sunmak için kullanılabilir.

Güç ise adaleti sağlamak, mazlumu korumak ve haksızlığı önlemek için değerlendirilebilir.

Böylece dünyada geçici olan imkânlar kalıcı sevaba dönüşür.

Sorun malın ve gücün kendisinde değil, insanın bunları hangi niyet ve amaçla kullandığındadır.

1️⃣8️⃣ İnsan Bu Pişmanlıktan Nasıl Korunabilir ❓

İnsan öncelikle malının ve makamının geçici olduğunu kabul etmelidir.

Kazancını helal yollardan elde etmeli, ihtiyaç sahiplerinin hakkını gözetmeli ve servetini gösteriş aracı hâline getirmemelidir.

Sahip olduğu yetkiyi adalet ve merhametle kullanmalı, insanları ezmemeli ve yaptığı haksızlıkları dünyadayken düzeltmelidir.

Kendisine şu soruları yöneltmelidir:

Malım beni Allah’a yaklaştırıyor mu, uzaklaştırıyor mu?

Gücümü insanlara hizmet için mi, onları ezmek için mi kullanıyorum?

Makamım elimden alındığında geriye nasıl bir insan kalacak?

1️⃣9️⃣ Hâkka Suresi 28, 29 Ve 30. Ayetlerin En Büyük Mesajı Nedir ❓

Bu ayetler amel defteri solundan verilen kişinin dünyada en çok güvendiği malının ve gücünün kendisini kurtaramadığını itiraf ettiğini anlatır.

Serveti tükenmiş, makamı sona ermiş, nüfuzu kaybolmuş ve kendisini savunacak geçerli hiçbir dayanağı kalmamıştır.

Ardından onun yakalanıp bağlanması emredilir.

Ayetlerin en büyük mesajı şudur:

Mal ve güç insanın mutlak sahibi olduğu değerler değil, kendisine geçici olarak verilmiş emanetlerdir. Bunlar iman, adalet ve merhamet yolunda kullanılırsa kurtuluşa vesile olabilir; kibir, zulüm ve inkâr aracı yapılırsa hesap gününde hiçbir fayda sağlamaz. İnsan servetine ve makamına değil, Allah’a güvenmeli ve elindeki imkânların hesabını vereceğini unutmamalıdır.

“Mal gider, makam biter ve insanın çevresindeki kalabalık dağılır. Geriye yalnızca gücünü kimin için kullandığı, malını nereden kazanıp nereye harcadığı ve Allah’ın huzuruna nasıl bir kalple çıktığı kalır.”
Ersan Karavelioğlu

M͜͡T͜͡

Geri
Üst Alt