Hâkka Suresi 25, 26 Ve 27. Ayetlerde Amel Defteri Solundan Verilen İnsanın “Keşke Kitabım Bana Verilmeseydi, Hesabımın Ne Olduğunu Bilmeseydim” Demesi Ne Anlama Gelir
Hesap Günündeki Derin Pişmanlık Neden Artık Fayda Vermeyecektir
“İnsan dünyada yüzleşmekten kaçtığı gerçeklerle ahirette mutlaka karşılaşacaktır. Amel defterini solundan alan kişinin ‘Keşke bilmeseydim’ demesi, hakikatin yok olmasını değil, artık ondan kaçamayacağını anlatır.”
Ersan Karavelioğlu
Hâkka Suresi 25. Ayet:
وَاَمَّا مَنْ اُو۫تِيَ كِتَابَهُ بِشِمَالِه۪ فَيَقُولُ يَا لَيْتَن۪ي لَمْ اُو۫تَ كِتَابِيَهْۚ
“Kitabı solundan verilen kimse ise ‘Keşke kitabım bana verilmeseydi!’ der.”
Hâkka Suresi 26. Ayet:
وَلَمْ اَدْرِ مَا حِسَابِيَهْۚ
“Keşke hesabımın ne olduğunu bilmeseydim!”
Hâkka Suresi 27. Ayet:
يَا لَيْتَهَا كَانَتِ الْقَاضِيَةَۚ
“Keşke ölüm her şeyi bitirmiş olsaydı!”
Hâkka Suresi 25, 26 Ve 27. Ayetler Ne Anlatır
Önceki ayetlerde amel defteri sağından verilen kişinin büyük sevinci ve cennete kabul edilişi anlatılmıştı.
Bu ayetlerde ise bunun tam karşısındaki sahne gösterilir.
Amel defteri sol tarafından verilen kişi, hayatının kaydıyla yüzleşmek istemez. Kitabını görmekten, hesabının sonucunu öğrenmekten ve yaptıklarının açığa çıkmasından büyük bir korku duyar.
Bu yüzden:
“Keşke kitabım bana verilmeseydi, keşke hesabımı öğrenmeseydim, keşke ölüm her şeyi sona erdirseydi.”
diye feryat eder.
Amel Defterinin Soldan Verilmesi Ne Anlama Gelir
Kur’an’da amel defterinin sol taraftan verilmesi, kötü hesabın ve ağır sonucun işareti olarak anlatılır.
Sağ taraf kurtuluş, şeref ve güveni temsil ederken sol taraf pişmanlık, mahcubiyet ve kaybı ifade eder.
Kitabını solundan alan kişi, daha onu açmadan karşılaşacağı sonucun kötü olduğunu anlar.
Bu durum yalnızca bir kâğıdın hangi ele verildiği meselesi değildir. İnsanın dünya hayatında yaptığı tercihlerin ahiretteki sonucunu temsil eden büyük bir işarettir.
“Keşke Kitabım Bana Verilmeseydi” Sözü Ne Anlama Gelir
Bu söz, kişinin kendi hayatının kaydıyla yüzleşmekten duyduğu dehşeti anlatır.
Dünyada insan yaptığı bazı kötülükleri unutabilir, küçümseyebilir veya başkalarından gizleyebilir.
Fakat amel defterinde bütün gerçekleri açıkça karşısına çıkar.
Kişi, hayatının sayfalarında inkâr edemeyeceği sözleri, haksızlıkları ve ihmalleri görünce kitabın kendisine hiç verilmemiş olmasını ister.
Ancak kitabın verilmemesi, yapılanların yok olduğu anlamına gelmez. Bu istek yalnızca çaresiz bir kaçış arzusudur.
İnsan Kendi Amel Defterinden Neden Korkar
İnsan aslında defterden değil, kendi yaptıklarından korkmaktadır.
Amel defteri yalnızca gerçeği gösteren bir aynadır.
Kişi dünya hayatında kalbini, dilini ve davranışlarını temizlemiş olsaydı defterinden kaçmak istemezdi.
Onu korkutan şey, başkalarından sakladığı kötülüklerin, samimiyetsizliğin ve haksızlıkların açıkça ortaya çıkmasıdır.
Bu nedenle asıl korkulması gereken amel defteri değil, o deftere yazılacak yanlış bir hayat yaşamaktır.
“Keşke Hesabımı Bilmeseydim” Demek Ne Anlama Gelir
Bu söz, kişinin hesabının sonucunu öğrenmekten duyduğu derin pişmanlığı ifade eder.
Dünyada bazı insanlar hakikati bilmezlerse sorumluluktan kurtulacaklarını zannederler.
Hesap günü ise bilmemek mümkün değildir. İnsan kendi hayatının sonucunu bütün açıklığıyla görecektir.
Kişinin:
“Keşke hesabımı bilmeseydim.”
demesi, gerçeği değiştirmez. Yalnızca sonucu taşıyamayacak kadar ağır bulduğunu gösterir.
Bilmemek İnsanı Hesaptan Kurtarır Mı
Bilmemek her durumda mazeret değildir.
İnsan kendisine ulaşan uyarıları bilinçli biçimde reddetmiş, düşünmekten kaçmış ve doğruyu öğrenmek istememişse bu tutum da sorumluluk doğurabilir.
Bazı kişiler yanlışlarını sorgulamamak için hakikatten uzak durmayı tercih ederler.
Fakat Allah herkesin bilgisini, imkânlarını, şartlarını ve niyetini kusursuz biçimde bilir.
Hiç kimseye gücünün ve kendisine ulaşan bilginin ötesinde haksızlık yapılmaz. Ancak insan bilerek gözünü ve kulağını kapatmışsa bunun hesabıyla karşılaşır.
“Keşke Ölüm Her Şeyi Bitirseydi” Ne Anlama Gelir
Yirmi yedinci ayette geçen söz, kişinin ölümden sonra yeniden dirilişi görmesi üzerine yaşadığı çaresizliği anlatır.
Dünyada ölümü son ve mutlak yok oluş zannetmiş olabilir.
Fakat ahirette yeniden diriltildiğinde, ölümün her şeyi bitirmediğini açıkça görür.
Bu yüzden:
“Keşke ilk ölümüm kesin bir son olsaydı ve bir daha diriltilmeseydim.”
diye düşünür.
Bu söz, karşılaştığı hesabın ağırlığından dolayı yok olmayı istemesidir.
“El-Kâdıye” Kelimesi Ne Anlama Gelir
Ayette geçen “el-kâdıye” kelimesi, işi tamamen bitiren, sonlandıran ve ardından hiçbir şey bırakmayan şey anlamına gelir.
Burada ölüm kastedilmektedir.
Kişi ölümün kendisini bütünüyle yok etmesini ve ahiret hesabının hiç başlamamasını ister.
Fakat Allah insanı amaçsız yaratmamıştır. Ölüm dünya hayatını bitirse de insanın varlığını ve sorumluluğunu sona erdirmez.
Ölüm, dünya ile ahiret arasındaki geçiştir.
İnsan Dünyada Ölümü Neden Son Sanabilir
İnsan öldükten sonra bedenin toprağa karıştığını görür ve gözle göremediği ahiret hayatını inkâr etmeye yönelebilir.
Yalnızca duyularıyla algıladığı şeyleri gerçek kabul eden kişi, yeniden dirilişi uzak görebilir.
Kur’an ise insanı ilk defa yaratan Allah’ın onu yeniden diriltmeye de kadir olduğunu bildirir.
İlk yaratılışı kabul edip ikinci yaratılışı imkânsız görmek tutarlı değildir.
Ahiret, insanın görmediği fakat vahiy yoluyla bildirilen kesin bir gerçektir.
Bu Kişinin Pişmanlığı Neden Çok Derindir
Dünyadaki pişmanlığın ardından insan çoğu zaman hatasını düzeltme fırsatı bulabilir.
Özür dileyebilir, hakkı geri verebilir, tövbe edebilir ve yeni bir başlangıç yapabilir.
Ahiretteki pişmanlık ise amel zamanının sona ermesinden sonra ortaya çıkar.
Kişi ne yapması gerektiğini artık açıkça görür, fakat dünyaya geri dönerek hayatını değiştirme imkânı bulamaz.
Pişmanlığın derinliği, gerçeğin tamamen anlaşılmasıyla fırsatın tamamen sona ermesinin aynı anda yaşanmasından kaynaklanır.

Ahiretteki Pişmanlık Neden Fayda Vermez
Pişmanlık dünyada insanı tövbeye ve değişime yönelttiğinde değerlidir.
Fakat kıyamet günü herkes gerçeği zorunlu olarak görecektir. O anda iman etmek ve pişman olmak özgür bir tercih değil, görülen sonucun kaçınılmaz etkisidir.
İmtihanın anlamı, insanın gayba iman ettiği ve seçim yapabildiği dünya hayatında ortaya çıkar.
Hesap başladıktan sonra yapılan pişmanlık artık geçmişteki tercihleri değiştirmez.
Bu yüzden Kur’an insanı pişmanlığını bugüne taşıyarak tövbe etmeye çağırır.

Dünyadaki Tövbe İle Ahiretteki Pişmanlık Arasındaki Fark Nedir
Dünyadaki samimi tövbe üç temel unsur taşır:
Yanlışı kabul etmek, ondan vazgeçmek ve tekrar etmemeye karar vermek.
Kul hakkı varsa zararın giderilmesi de gerekir.
Ahiretteki pişmanlıkta ise davranışı düzeltme imkânı kalmamıştır.
Dünya tövbesi insanın yönünü değiştirir. Ahiret pişmanlığı ise yalnızca kaçırılan fırsatı gösterir.
Bu nedenle tövbe, ölüm ve hesap gelmeden önce yapılmalıdır.

Amel Defterini Soldan Alan Kişi Her Hatası Olan İnsan Mıdır
Hayır. Her insan hata yapabilir.
Amel defterinin soldan verilmesine götüren durum, yalnızca bir günah işlemiş olmak değildir.
Asıl tehlike:
İnkârda, zulümde, kibirde ve günahlarda ısrar etmek; tövbeyi reddetmek ve hakikate bilinçli biçimde sırt çevirmektir.
Hata yapan fakat pişman olup Allah’a dönen, hayatını düzelten ve kul haklarını ödemeye çalışan kişi Allah’ın rahmetini ümit eder.
İslam, insanı kusursuz olmaya değil, samimi biçimde yönünü düzeltmeye çağırır.

Gizlenen Günahlar O Gün Nasıl Ortaya Çıkacaktır
İnsan dünyada bazı kötülüklerini büyük bir ustalıkla gizleyebilir.
Hiç kimsenin görmediğini düşünebilir, delilleri ortadan kaldırabilir veya kendisini masum gösterebilir.
Ancak Allah’ın bilgisinden hiçbir şey gizlenemez.
Meleklerin kayıtları, insanın organlarının şahitliği ve amel defteri gerçeği ortaya koyar.
Bu nedenle ahiret hesabı insan hukukundaki eksik delillere veya unutkanlığa benzemez. İlahi hesap kusursuz bilgi ve mutlak adalet üzerine kuruludur.

Mal, Makam Ve Güç Bu Pişmanlığı Önleyebilir Mi
Dünyada mal, makam ve çevre insanı bazı sonuçlardan koruyabilir.
Kişi servetiyle etkili avukatlar tutabilir, makamıyla eleştirileri bastırabilir veya gücü sayesinde hesabı geciktirebilir.
Ahirette ise hiçbir dünyevi ayrıcalık geçerli değildir.
İnsan Allah’ın huzuruna unvanlarıyla değil, amelleriyle çıkar.
Amel defteri solundan verildiğinde sahip olduğu mal, güç ve şöhret pişmanlığını ortadan kaldıramaz.
Gerçek hazırlık maddi birikimde değil, iman ve güzel ameldedir.

Bu Ayetler İnsanları Ümitsizliğe Mi Sürükler
Bu ayetlerin amacı insanı ümitsiz bırakmak değildir.
Tam tersine, henüz dünya hayatındayken büyük pişmanlıktan korunma yolunu göstermektir.
İnsan ne kadar hata yapmış olursa olsun, hayattayken samimi tövbe, dönüş ve telafi imkânına sahiptir.
Allah’ın rahmetinden ümit kesilmemelidir.
Ayetler:
“Artık senin için kurtuluş yok.”
demek yerine:
“Bu sonla karşılaşmadan önce kendini düzelt.”
çağrısı yapar.

İnsan Kendi Amel Defterini Bugünden Nasıl Düşünmelidir
İnsan her sözünün ve davranışının hayat kitabına yazılan bir satır olduğunu düşünebilir.
Bugün söylediği bir yalan, kırdığı bir kalp veya yaptığı gizli bir iyilik o kitabın içeriğini şekillendirir.
Kişi ara sıra kendisine şu soruları sormalıdır:
Bugün amel defterime ne yazdırdım?
Okumaktan utanacağım hangi davranışı yaptım?
Düzeltmem gereken hangi hakkı erteledim?
Allah’ın huzurunda görmekten sevineceğim hangi iyiliği gerçekleştirdim?
Bu muhasebe insanı daha bilinçli yaşamaya yöneltir.

Büyük Pişmanlıktan Korunmak İçin Ne Yapılmalıdır
İnsan öncelikle hesap gününün kesinliğini kabul etmeli ve hayatını buna göre düzenlemelidir.
Samimi iman, düzenli ibadet, tövbe, helal kazanç, kul hakkına dikkat, adalet ve merhamet bu hazırlığın temelidir.
İnsan yanlışını savunmak yerine kabul etmeli, kırdığı insanlarla helalleşmeli ve borçlarını ödemelidir.
Gizli hayatını da açık hayatı kadar temiz tutmaya çalışmalıdır.
Ahirette:
“Keşke!”
dememek için dünyada:
“Şimdi düzeltmeliyim.”
demek gerekir.

Hâkka Suresi 25, 26 Ve 27. Ayetlerin En Büyük Mesajı Nedir
Bu ayetler amel defteri sol tarafından verilen kişinin büyük korku ve pişmanlığını anlatır.
Kişi kitabını görmek istemez, hesabının sonucunu bilmemeyi diler ve ölümün kendisini bütünüyle yok etmiş olmasını temenni eder.
Fakat artık gerçek ortaya çıkmış ve amel zamanı sona ermiştir.
Ayetlerin en büyük mesajı şudur:
Ahiretteki pişmanlık, dünyada yapılmayan tövbenin ve ertelenen sorumluluğun yerini tutmaz. İnsan amel defterinden kaçmak yerine onu bugünden iman, tövbe, adalet ve iyiliklerle güzelleştirmelidir. Hesap gününün “keşke”leri, ancak dünya hayatındaki samimi dönüşlerle önlenebilir.
“Ahirette ‘Keşke kitabım verilmeseydi’ dememek için bugün hayatımızın her sayfasını yeniden gözden geçirmeliyiz. Çünkü insanın en ağır kitabı, okumaktan kaçtığı kendi hayatıdır.”
Ersan Karavelioğlu