🏔️ Güçlü İnsan Kimdir ❓ İç Güç, Karakter Sağlamlığı, Duygusal Dayanıklılık, Cesaret Ve Onurlu Duruş Nasıl Anlaşılır ❓

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu❓

• Evet

Oy: 1 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    1

ErSan.Net

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
Moderator
MT
21 Haz 2019
49,639
2,724,391
113
43
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

🏔️ Güçlü İnsan Kimdir ❓ İç Güç, Karakter Sağlamlığı, Duygusal Dayanıklılık, Cesaret Ve Onurlu Duruş Nasıl Anlaşılır ❓

“Güçlü insan, başkalarını ezebilen değil; acıyı, öfkeyi, korkuyu, kaybı ve haksızlığı yaşadığı hâlde kendi insanlığını ezdirmeyen kişidir.”
— Ersan Karavelioğlu

Güçlü insan, yalnızca fiziksel olarak kuvvetli, yüksek sesle konuşan, herkese karşı sert duran, duygularını göstermeyen veya kimseye ihtiyaç duymadığını söyleyen kişi değildir. Gerçek anlamda güçlü insan; iç gücünü koruyabilen, karakterinden vazgeçmeyen, duygularını inkâr etmeden yönetebilen, zor zamanlarda tamamen pes etmeyen, korksa da doğru olanı yapmaya çalışan, haksızlık karşısında onurunu satmayan, kırıldığı hâlde insanlığını kaybetmeyen ve gücünü başkasını ezmek için değil, kendini ve değerlerini korumak için kullanan kişidir.

Güç, sadece dışarıdan görünen bir sertlik değildir. Bazı insanlar çok sert görünür ama içeride kırılgan, korkak ve güvensiz olabilir. Bazı insanlar ise sakin, zarif ve sessiz görünür; fakat hayatın ağır sınavları karşısında olağanüstü bir iç dayanıklılık taşır. Bu yüzden gerçek güç, bağırmakta değil; dağılmamakta, haklıyken ölçüyü korumakta, korkarken de adım atabilmekte, kaybederken haysiyetini korumakta ve gücü merhametle terbiye edebilmekte anlaşılır.

Güçlü insan, dünyaya sürekli meydan okuyan biri olmak zorunda değildir. Bazen güçlü insan, kimseye göstermeden ağlayan ama ertesi gün yeniden ayağa kalkan kişidir. Bazen güçlü insan, intikam alabilecek hâlde affı seçendir. Bazen güçlü insan, herkesi susturabilecek hâlde susmayı bilendir. Bazen de güçlü insan, bütün kalbi kırılmışken bile kötüleşmemeyi başarabilendir.

1️⃣ Güçlü İnsan Kimdir ❓

Güçlü insan, hayatın zorlukları karşısında kendi iç merkezini, karakterini, onurunu ve insanlığını korumaya çalışan kişidir. O, gücü yalnız bedende, parada, makamda, ses tonunda veya baskı kurabilme yeteneğinde aramaz.

Güçlü insanın temel özellikleri şunlardır:

İç gücü vardır.
Duygularını inkâr etmeden yönetir.
Korksa bile doğruyu yapmaya çalışır.
Zorlukta hemen pes etmez.
Haksızlık karşısında onurunu korur.
Başkalarını ezmeyi güç sanmaz.
Kırıldığında tamamen kötüleşmemeye çalışır.
Yardım istemeyi zayıflık saymaz.
Kendi değerlerini kolayca satmaz.

Güçlü insan kusursuz değildir. Yorulur, kırılır, bazen korkar, bazen ağlar, bazen ne yapacağını bilemez. Fakat güçlü insanın farkı şudur: Zayıf anlarını inkâr etmeden, o anların içinde tamamen kaybolmamaya çalışır.

Güç, insanın hiç sarsılmaması değil; sarsıldıktan sonra kendini yeniden toparlama iradesidir.

2️⃣ Güç Nedir ❓

Güç, insanın fiziksel, zihinsel, duygusal, ahlaki ve ruhsal alanlarda kendini ayakta tutabilme, zorluklarla baş edebilme, doğru olanı savunabilme ve sahip olduğu imkânları sorumlulukla kullanabilme kapasitesidir.

Güç şunlarla ilişkilidir:

İrade.
Cesaret.
Sabır.
Metanet.
Duygusal dayanıklılık.
Karakter sağlamlığı.
Özsaygı.
Vicdan.
Sınır koyabilme.
Merhametle davranabilme.

Güç yalnız dış etki oluşturmak değildir. İnsan başkaları üzerinde baskı kurabilir ama kendi öfkesini yönetemiyorsa güçlü değildir. Çok para kazanabilir ama karakterini menfaat karşısında satıyorsa güçlü değildir. Çok konuşabilir ama hakikat karşısında susuyorsa güçlü değildir.

Gerçek güç, insanın önce kendi nefsini, korkusunu, öfkesini ve hırsını yönetebilmesidir.

3️⃣ Güçlü İnsan Duygusuz mudur ❓

Hayır. Güçlü insan duygusuz değildir. Duygusuzluk ile güç aynı şey değildir. Duygularını tamamen kapatan, acıyı inkâr eden, ağlamayı zayıflık sayan veya kırılganlığını yok sayan insan güçlü görünse bile içeride sertleşmiş olabilir.

Güçlü insan:

Üzülür ama üzüntüye tamamen teslim olmaz.
Korkar ama korkunun kölesi olmamaya çalışır.
Ağlar ama yeniden toparlanmanın yolunu arar.
Kırılır ama kırgınlığını kötülüğe dönüştürmemeye gayret eder.
Sever ama sevgide kendini tamamen yok etmez.

Duygu taşımak zayıflık değildir. Duyguyu yönetememek insanı zorlar. Güçlü insanın farkı, duyguları bastırması değil; duygularla daha bilinçli ilişki kurmasıdır.

Gerçek güç, kalbin taşlaşması değil; kalbin yaralansa bile insan kalabilmesidir.

4️⃣ Güçlü İnsan Korkmaz mı ❓

Hayır. Güçlü insan da korkar. Cesaret, korkunun hiç olmaması değildir. Cesaret, korkuya rağmen doğru olanı yapmaya çalışmaktır.

Güçlü insan korku karşısında:

Korkusunu inkâr etmez.
Tehlikeyi değerlendirir.
Panikle hareket etmemeye çalışır.
Gerekli tedbiri alır.
Korkunun bütün kararlarını yönetmesine izin vermez.
Doğru bildiği yoldan tamamen vazgeçmemeye çalışır.

Korkmak insanidir. Korkuya teslim olmak ise insanın iç gücünü zayıflatabilir. Güçlü insan bazen titreyerek de olsa adım atar. Çünkü bazı adımlar, korkusuzluktan değil; korkuya rağmen atıldığı için değerlidir.

Cesaret, güçlü insanın korku içindeki ahlaki yürüyüşüdür.

5️⃣ Güçlü İnsan Zorluk Karşısında Nasıl Davranır ❓

Güçlü insan zorluk karşısında önce gerçeği görmeye çalışır. Sorunu inkâr etmez. Fakat sorunu bütün hayatının sonu gibi de görmemeye gayret eder.

Zorluk karşısında güçlü tavır:

Durumu anlamaya çalışmak.
Panikle yıkıcı karar vermemek.
Küçük adımlarla çözüm aramak.
Destek istemekten utanmamak.
Geçmişte aştığı zorlukları hatırlamak.
Zorluğun içinde karakterini korumaya çalışmak.

Güçlü insan her sorunu hemen çözemez. Bazen çözüm zaman ister. Bazen insan beklemek zorunda kalır. Bazen kayıp geri gelmez. Fakat güçlü insan, zorluğun kendisini tamamen tanımlamasına izin vermemeye çalışır.

O, kendine şunu hatırlatır:

“Bu yaşadığım şey çok ağır olabilir; ama ben yalnızca bu acıdan ibaret değilim.”

6️⃣ Güçlü İnsan Kırıldığında Ne Yapar ❓

Güçlü insan da kırılır. Fakat kırılınca kendini tamamen kötülüğe, intikama veya değersizlik duygusuna teslim etmemeye çalışır.

Kırgınlık karşısında güçlü tavır:

Duyguyu kabul etmek.
Kırgınlığı inkâr etmemek.
Ama kırgınlığı zehre dönüştürmemek.
Gerekirse konuşmak.
Gerekirse mesafe koymak.
Sırları silah yapmamak.
Kendi haysiyetini korumak.

Bazı insanlar kırılınca her şeyi yakar. Geçmişi inkâr eder, sevgiyi kirletir, sırları yayar, intikamla hareket eder. Güçlü insan ise kırgınlığın içinde bile seviyesini korumaya çalışır.

Çünkü gerçek güç, yaralandığında bile zalime benzememektir.

7️⃣ Güçlü İnsan Affeder mi ❓

Güçlü insan affedebilir. Fakat affetmek, yapılan yanlışı önemsiz görmek veya kendini aynı zarara tekrar tekrar açmak anlamına gelmez.

Güçlü affediş şudur:

Kinle yaşamamayı seçmek.
Hatanın ağırlığını inkâr etmemek.
Pişmanlık varsa dönüş kapısı bırakmak.
Güveni hemen geri vermek zorunda olmadığını bilmek.
Gerekirse mesafeyi korumak.

Affetmek bazen çok büyük güç ister. Çünkü insanın egosu intikam ister, kalbi adalet ister, acısı karşılık ister. Fakat güçlü insan affı seçtiğinde, bunu zayıflıktan değil; ruhunu nefrete esir etmemek için yapabilir.

Affetmek, her zaman ilişkiye devam etmek değildir. Bazen affetmek, yükü kalpten bırakıp sınırı koruyarak uzaklaşmaktır.

8️⃣ Güçlü İnsan Sınır Koyar mı ❓

Evet. Güçlü insan sınır koyar. Çünkü sınır koyamayan insan zamanla kullanılabilir, yorulabilir, değersizleşmiş hissedebilir ve kendi iç gücünü kaybedebilir.

Güçlü sınır şudur:

Hayır diyebilmek.
Saygısızlığı durdurmak.
Duygusal manipülasyona izin vermemek.
Kendi emeğini korumak.
Sevgi adına kendini yok etmemek.
Gerektiğinde mesafe koymak.

Sınır koymak kabalık değildir. Sınır, insanın kendi ruhuna çizdiği koruyucu dairedir. Güçlü insan bu daireyi öfkeyle değil, bilinçle çizer.

O şöyle der:

“Sana düşman değilim; ama kendime ihanet etmeye de razı değilim.”

Bu cümle, güçlü insanın özsaygısını gösterir.

9️⃣ Güçlü İnsan Yardım İster mi ❓

Evet. Güçlü insan gerektiğinde yardım ister. Çünkü gerçek güç, her şeyi tek başına taşımak değildir. İnsan bazen dostuna, ailesine, uzmana, rehbere veya manevi desteğe ihtiyaç duyabilir.

Yardım istemek şudur:

Sınırını bilmek.
Kendini tüketmemek.
Yükü paylaşabilmek.
İyileşmeye açık olmak.
Gerçekçi davranmak.

Bazı insanlar yardım istemeyi zayıflık sanır. Oysa çoğu zaman yardım istemek büyük bir bilinçtir. Çünkü insan kendi kırılganlığını kabul ettiğinde daha sağlıklı güçlenebilir.

Güçlü insan şöyle bilir:

“Benim de desteğe ihtiyacım olabilir; bu beni değersiz yapmaz.”

1️⃣0️⃣ Güçlü İnsan Başkalarını Ezer mi ❓

Hayır. Gerçek güçlü insan başkalarını ezmez. Çünkü başkasını ezmek çoğu zaman güç değil, güvensizlik göstergesidir. İçinde yeterince sağlamlık olmayan insan, kendini büyük hissetmek için başkasını küçültmeye çalışabilir.

Gerçek güç:

Zayıfı korur.
Gücü sorumlulukla kullanır.
İnsana tepeden bakmaz.
Kendine muhtaç olanı aşağılamaz.
Yardım ederken haysiyeti korur.
Öfkeliyken bile ölçüyü kaybetmemeye çalışır.

Zorbalık güç değildir. Hakaret güç değildir. Korkutmak güç değildir. Bağırmak güç değildir. İnsanları çaresiz bırakmak güç değildir.

Güç, elinde imkân varken adil ve merhametli kalabilmektir.

1️⃣1️⃣ Güçlü İnsan Adaletli midir ❓

Güçlü insan adaletli olmaya çalışır. Çünkü güç adaletten koparsa zulme dönüşebilir. Adalet, gücün ahlaki sınırıdır.

Güçlü ve adaletli insan:

Sevdiğini haksızken savunmaz.
Sevmediğinin hakkını inkâr etmez.
Güçlüye göre eğilmez.
Zayıfın hakkını küçümsemez.
Öfkeyi hüküm yerine koymaz.
Menfaat için gerçeği çarpıtmaz.

Güçlü insan için adalet yalnız başkalarına uygulanacak bir ölçü değildir; kendi nefsini de tartacağı bir terazidir.

Eğer insan güçlü olduğu yerde adaletsizleşiyorsa, gücü karakterini büyütmemiş; nefsini büyütmüştür.

1️⃣2️⃣ Güçlü İnsan Merhametli Olabilir mi ❓

Evet. En gerçek güçlerden biri merhametle birleşen güçtür. Merhametsiz güç sertleşir, korkutur ve yaralar. Merhametli güç ise korur, onarır ve güven verir.

Güçlü merhamet şudur:

Zayıfı ezmemek.
Hata yapanı hemen yok saymamak.
Affedilecek yerde affedebilmek.
Yardım ederken aşağılamamak.
Kendinden güçsüz olanın haysiyetini korumak.

Bazı insanlar merhameti zayıflık sanır. Oysa merhamet, gücü olan insanın incitmemeyi seçmesidir. Bu çok büyük bir iç disiplin ister.

Güçlü insanın kalbi yumuşak olabilir. Bu onu zayıf yapmaz; aksine insan yapar.

1️⃣3️⃣ Güçlü İnsan Kendini Nasıl Korur ❓

Güçlü insan kendini yalnız dış tehlikelerden değil, iç yıpranmalardan da korur. Çünkü insan sadece başkaları tarafından değil; kendi düşünceleri, alışkanlıkları, bağımlılıkları, öfkesi, kıyası ve kendine acımasızlığı tarafından da yıpratılabilir.

Kendini korumak şudur:

Sınır koymak.
Zararlı ilişkilerden uzaklaşmak.
Bedenini ihmal etmemek.
Ruhunu sürekli negatiflikle beslememek.
Kendine acımasız konuşmamak.
Dinlenmeyi bilmek.
Dua, tefekkür ve anlamla iç gücü beslemek.

Güçlü insan kendini tüketmeyi fedakârlık sanmaz. Çünkü tükenen insanın uzun süre ayakta kalması zordur.

Kendini korumak bencillik değildir; sağlıklı güç için gereklidir.

1️⃣4️⃣ Güçlü İnsan İç Konuşmasını Nasıl Yönetir ❓

İnsanın iç konuşması, gücünü ya artırır ya da tüketir. Güçlü insan kendi içinde sürekli kendini aşağılayan, korkutan, değersizleştiren bir sesle yaşamamaya çalışır.

Güçlü iç konuşma şudur:

“Zorlanıyorum ama tamamen bitmiş değilim.”
“Korkuyorum ama yine de doğru adımı arayabilirim.”
“Hata yaptım ama bundan ders çıkarabilirim.”
“Bir insanın beni değersiz görmesi, benim gerçek değerimi belirlemez.”
“Bugün küçük bir adım bile önemlidir.”

Bu cümleler sahte motivasyon değildir. Bunlar insanın kendini içten yıkmak yerine toparlama çabasıdır.

Güçlü insan, kendi iç sesinin düşmanı değil, rehberi olmasını ister.

1️⃣5️⃣ Güçlü Görünen Ama İçten Zayıf İnsan Nasıl Anlaşılır ❓

Bazı insanlar dışarıdan çok güçlü görünür ama içten zayıf olabilir. Çünkü gerçek güç ile güç gösterisi aynı şey değildir.

Sahte güç işaretleri:

Sürekli bağırmak.
Başkalarını küçümsemek.
Hatasını kabul edememek.
Özür dilemeyi zayıflık saymak.
Duyguları tamamen bastırmak.
Merhameti küçümsemek.
Korkuyla insanları yönetmek.
Eleştiriye tahammül edememek.

Sahte güç, çoğu zaman kırılgan egonun zırhıdır. İnsan içten güvensizse, dışarıdan daha sert görünmeye çalışabilir.

Gerçek güç ise sürekli gösteri yapmaz. Çünkü kendini kanıtlamak için başkasını ezmeye ihtiyaç duymaz.

1️⃣6️⃣ Güç Nasıl Geliştirilir ❓

Güç geliştirilebilir. İnsan doğuştan tamamen güçlü veya tamamen güçsüz değildir. Yaşadıkları, alışkanlıkları, inancı, çevresi, düşünce biçimi ve seçimleri iç gücünü etkiler.

Gücü geliştirmek için:

Küçük zorluklarda pes etmemek gerekir.
Duyguları tanımak gerekir.
Sınır koymayı öğrenmek gerekir.
Kendine daha doğru bir iç dil kurmak gerekir.
Beden ve ruh sağlığını önemsemek gerekir.
Yardım istemekten utanmamak gerekir.
Korkuya rağmen küçük adımlar atmak gerekir.
Ahlaki değerleri menfaat karşısında korumak gerekir.

Güç, bir anda ortaya çıkan dev bir duygu değildir. Güç, küçük seçimlerle büyüyen bir karakter kasıdır.

Her doğru sınır, her sabırlı adım, her dürüst özür, her korkuya rağmen atılan adım, insanın iç gücünü artırır.

1️⃣7️⃣ Güç Manevi Hayatta Neden Önemlidir ❓

Güç manevi hayatta çok önemlidir. Çünkü hayat imtihanlarla doludur. İnsan nefsiyle, korkularıyla, hırsıyla, acısıyla, kaybıyla ve şeytanî vesveselerle mücadele eder. Manevi güç, insanın bu mücadelelerde Allah'a yaslanarak ayakta kalmasına yardım eder.

Manevi güç şunları öğretir:

Allah'a güvenmeyi.
Dua ile iç gücü beslemeyi.
Sabır ve tevekkülü birlikte taşımayı.
Haram yollara sapmamayı.
Kul hakkından sakınmayı.
Zorlukta ahlakı korumayı.
Allah'ın rahmetinden ümit kesmemeyi.

Manevi güç, insanın her şeyi tek başına yapacağı inancı değildir. Aksine, insanın aczini bilerek Allah'a sığınmasıdır.

Kul, kendi gücünün sınırını bilince daha doğru güçlenir. Çünkü gerçek güç, Allah'a muhtaç olduğunu unutmayan kalpte daha temiz taşınır.

1️⃣8️⃣ Güçlü İnsan Toplum İçin Neden Değerlidir ❓

Güçlü insanlar toplum için değerlidir; çünkü zor zamanlarda direnç, krizlerde soğukkanlılık, haksızlık karşısında duruş ve zayıflara karşı koruyuculuk gösterebilirler.

Güçlü insanlar topluma şunları kazandırır:

Güven.
Cesaret.
Dayanıklılık.
Adalet duygusu.
Zayıfı koruma bilinci.
Krizlerde toparlanma gücü.
Merhametle birleşmiş liderlik.
Haksızlık karşısında onurlu duruş.

Fakat toplumun ihtiyacı olan güç, zorbalık gücü değildir. Toplumun ihtiyacı olan güç; ahlaklı, adil, merhametli, vicdanlı ve sorumluluk sahibi güçtür.

Çünkü güç iyi insanların elinde koruyucu olur; kötü niyetli insanların elinde yıkıcı olabilir.

1️⃣9️⃣ Son Söz: Güçlü İnsan, İçindeki İnsanlığı Kaybetmeden Ayakta Kalabilen İnsandır ❓

Güçlü insan, hiç korkmayan, hiç ağlamayan, hiç kırılmayan veya hiç yardıma ihtiyaç duymayan insan değildir. Güçlü insan; korkuya rağmen doğru adımı arayan, kırıldığı hâlde kötüleşmemeye çalışan, acı içinde bile onurunu koruyan, zorlukta pes etmeyen, yardım istemeyi zayıflık saymayan ve gücünü başkasını ezmek için değil, hayatı daha doğru taşımak için kullanan insandır.

Güçlü insan:

Cesurdur.
Sabırlıdır.
Metanetlidir.
Sınır koyar.
Merhametlidir.
Adalet arar.
Duygularını inkâr etmez.
Korkuya rağmen yürür.
Haksızlıkta onurunu satmaz.
Kırıldığı hâlde insanlığını kaybetmemeye çalışır.

Gerçek güç, insanın başkasına ne kadar hükmettiğiyle değil; kendi nefsini ne kadar terbiye ettiğiyle anlaşılır. Gerçek güç, insanın kaç kişiyi susturduğuyla değil; kendi öfkesini susturabildiği anlarda görünür. Gerçek güç, kaç kişiyi korkuttuğuyla değil; kaç kişiye güven verdiğiyle büyür.

Güçlü insan, hayatın ağır yükleri altında ezilmeden yürümeye çalışan kişidir. Ama yürürken başkalarının kalbini ezmemeye de dikkat eder. Çünkü onun gücü yalnız dayanmakta değil; dayanırken insan kalabilmektedir.

“Güçlü insan, elinde güç varken zalimleşmeyen, kalbi kırılmışken kötüleşmeyen, korkarken doğruyu arayan ve hayatın yükleri altında insanlığını koruyabilen kişidir.”
— Ersan Karavelioğlu

M͜͡T͜͡

Geri
Üst Alt