Yeni Skolastik Felsefenin Tarihsel Gelişimi Nasıldır
“Skolastik düşünce, akıl ile inancı harmanlayan bir gelenekti; yeni skolastik felsefe ise bu harmanı modern çağın diliyle yeniden yoğurdu.”
– Ersan Karavelioğlu
Skolastik Felsefenin Kökleri
Orta Çağ Skolastiği (9.–15. yy): İslam, Hristiyan ve Yahudi düşünürlerin etkisiyle şekillendi. Thomas Aquinas, Albertus Magnus ve Duns Scotus gibi isimler, inançla aklı uzlaştırmaya çalıştı.
Skolastiğin temel amacı, dini dogmaları akılla temellendirmek ve felsefi tartışmalarla sistemleştirmekti.- Ancak Rönesans ve Reform hareketleriyle birlikte skolastik düşünce zayıfladı; modern felsefe (Descartes, Bacon, Kant) aklın bağımsızlığını ön plana çıkardı.
Yeni Skolastik Felsefenin Ortaya Çıkışı
19. yüzyıl sonu – 20. yüzyıl başı: Modernleşmenin getirdiği sekülerleşme karşısında Katolik Kilisesi, skolastik mirası yeniden gündeme getirdi.
1879’da Papa XIII. Leo’nun “Aeterni Patris” adlı enciklik belgesi, Thomizm’i (Thomas Aquinas’ın felsefesini) resmî olarak Katolik düşüncesinin temeli ilan etti.- Bu adım, Neo-Thomizm veya Yeni Skolastik felsefe olarak adlandırılan akımın doğuşunu simgeledi.
Gelişim Süreci ve Etkileri
20. yüzyılda: Jacques Maritain, Étienne Gilson gibi düşünürler Thomist felsefeyi modern bilim, etik ve siyasetle ilişkilendirerek geliştirdiler.
Yeni Skolastik felsefe, aklın ve inancın bir arada savunulabileceğini göstermek için hem metafizik hem de epistemoloji alanlarında çalıştı.
Özellikle Katolik üniversitelerde ve eğitim kurumlarında bu felsefe, uzun süre temel öğretim aracı oldu.
Modern felsefeyle diyaloğa girerek, skolastiğin yalnızca dogmatik değil, aynı zamanda rasyonel bir sistem olduğu iddiasını güçlendirdi.
Sonuç
Yeni Skolastik felsefe, Orta Çağ skolastiğinin yeniden dirilişidir. 19. yüzyılda başlayan bu hareket, Thomas Aquinas’ın mirasını modern çağın sorunlarına uyarlamış, akıl ile inancı yeniden sentezleme çabasıyla felsefe tarihindeki yerini almıştır.
“Yeni Skolastik, geçmişin mirasını bugünün zihnine taşımak ve inançla aklı yeniden buluşturmak demektir.”
– Ersan Karavelioğlu
Son düzenleme: