Kırgın Bir İnsanla Nasıl Konuşulur
Kalp Kırmadan Yaklaşmak, Özür, Empati, Dinleme Ve İlişkiyi Onarmak Nasıl Mümkün Olur
“Kırgın bir kalple konuşmak, kelime seçmekten önce niyetini temizlemek; haklı çıkmaktan önce incinen yeri görmeye razı olmaktır.”
— Ersan Karavelioğlu
Kırgın bir insanla konuşmak, sıradan bir sohbet değildir. Çünkü kırgınlık, yalnız bir cümleye, bir davranışa veya bir olaya verilen basit bir tepki olmayabilir. Bazen kırgınlık; uzun süre anlaşılmamanın, değer görmemenin, beklentinin boşa çıkmasının, verilen emeğin fark edilmemesinin, güvenin zedelenmesinin veya kalpte biriken küçük yaraların büyüyerek ağırlaşmasının sonucudur.
Bu yüzden kırgın bir insanla konuşurken amaç, onu hemen susturmak, haklılığını ispatlamak, “abartıyorsun” diyerek geri çekilmesini sağlamak veya konuyu kapatmak olmamalıdır. Asıl amaç, incinen duyguyu görmek, ilişkinin güven zeminini onarmaya çalışmak, hata varsa sorumluluk almak, duyguyu küçümsemeden konuşmak ve gerekiyorsa özürle, sabırla, empatiyle yeni bir iletişim alanı kurmaktır.
Kırgın insan, çoğu zaman yalnız açıklama istemez; ciddiye alınmak ister. Sadece cevap beklemez; duyulmak ister. Sadece “tamam” denmesini istemez; anlaşıldığını hissetmek ister. Bu nedenle kırgın bir kalbe yaklaşırken en büyük incelik, konuşmanın merkezine kendi savunmanı değil, karşındaki insanın incinen yerini koyabilmektir.
Kırgın Bir İnsan Ne Hisseder
Kırgın bir insan çoğu zaman yalnız üzgün değildir. İçinde aynı anda birçok duygu bulunabilir. Kırgınlık bazen sessiz görünür; ama içeride yoğun bir duygu trafiği taşır.
Kırgın insan şunları hissedebilir:
Değer verilmediğini.
Anlaşılmadığını.
Görmezden gelindiğini.
Emeğinin fark edilmediğini.
Güveninin sarsıldığını.
Beklentisinin boşa çıktığını.
Kalbinin hafife alındığını.
Aynı şeyin tekrar yaşanacağından korktuğunu.
Bu yüzden kırgın bir insan bazen konuşmak istemez, bazen kısa cevap verir, bazen uzaklaşır, bazen aynı konuyu tekrar tekrar açar. Bu davranışların arkasında çoğu zaman şımarıklık değil; onarılmamış bir duygu vardır.
Kırgınlığı anlamadan konuşmak, yarayı görmeden pansuman yapmaya benzer.
Kırgın Bir İnsanla Konuşmadan Önce Ne Yapılmalı
Kırgın biriyle konuşmadan önce insan önce kendi niyetini kontrol etmelidir. Çünkü niyet savunma, üstünlük, hesap sorma veya karşı tarafı susturma ise iletişim daha başlamadan sertleşir.
Konuşmadan önce kendine şu soruları sormak gerekir:
Ben gerçekten anlamak mı istiyorum, yoksa haklı çıkmak mı
Karşı tarafın kırgınlığında benim payım olabilir mi
Onu dinlemeye hazır mıyım
Özür gerektiren bir şey varsa bunu kabul edebilir miyim
Şu an öfkeyle mi, onarma niyetiyle mi konuşacağım
Bu iç hazırlık çok önemlidir. Çünkü kırgın insan, çoğu zaman sözlerden önce niyeti hisseder. Eğer karşısındaki kişi gerçekten anlamaya gelmişse kalbi yavaşça yumuşayabilir. Ama yalnız savunmaya gelmişse daha da kapanabilir.
Onarım, önce niyetin yumuşamasıyla başlar.
İlk Cümle Nasıl Olmalı
Kırgın bir insanla konuşurken ilk cümle çok önemlidir. Çünkü ilk cümle ya kapıyı aralar ya da tamamen kapatır. Sert, suçlayıcı, küçümseyici veya savunmacı bir başlangıç, iletişimi daha baştan zora sokar.
Kötü başlangıç örnekleri:
“Yine ne oldu
“Abartıyorsun.”
“Bunu hâlâ mı düşünüyorsun
“Ben bir şey yapmadım.”
“Sen de çok hassassın.”
Daha iyi başlangıçlar:
“Seni kırdığımı hissediyorum, bunu anlamak istiyorum.”
“Bu konu seni gerçekten incitmiş olabilir, dinlemeye hazırım.”
“Savunmaya geçmeden önce seni anlamak istiyorum.”
“Bende bir pay varsa bunu görmeye çalışacağım.”
“Senin için neyin kırıcı olduğunu bana anlatır mısın
İlk cümlede amaç, karşı tarafı köşeye sıkıştırmak değil; ona güvenli bir konuşma alanı açmaktır.
Kırgın Birini Dinlemek Nasıl Olmalı
Kırgın birini dinlemek, sadece susup beklemek değildir. Gerçek dinleme, karşındaki insanın sözünü, duygusunu, sessizliğini ve incinmişliğini ciddiye almaktır.
Kırgın birini dinlerken:
Sözünü kesmemek gerekir.
Hemen savunmaya geçmemek gerekir.
Duygusunu küçümsememek gerekir.
Telefonla ilgilenmemek gerekir.
Göz devirmemek, iç çekmemek gerekir.
Cevap hazırlamak için değil, anlamak için dinlemek gerekir.
Kırgın insan bazen aynı şeyi tekrar edebilir. Çünkü onun için mesele sadece anlatmak değil, gerçekten duyulup duyulmadığını görmektir.
Dinlemek, kırgın bir kalbe verilen ilk güven işaretidir.
Savunmaya Geçmeden Konuşmak Neden Önemlidir
Kırgın biri sana bir şey söylediğinde hemen savunmaya geçmek kolaydır. İnsan kendini haksız, suçlanmış veya yanlış anlaşılmış hissedebilir. Fakat sürekli savunma, karşı tarafa şu mesajı verir:
“Senin kırgınlığından çok benim haklı görünmem önemli.”
Bu da kırgınlığı büyütür.
Savunmaya geçmeden konuşmak şudur:
Önce dinlemek.
Duyguyu anlamaya çalışmak.
Kendi açıklamanı daha sonra yapmak.
Karşı tarafın hissini yok saymamak.
“Ama sen de...” diyerek hemen karşı saldırıya geçmemek.
Elbette kendini açıklamak hakkındır. Fakat açıklama, karşı tarafın duygusu tamamen yok sayılarak yapılırsa savunma gibi duyulur.
Önce duygu görülür, sonra açıklama yapılırsa konuşma daha sağlıklı ilerler.
Özür Dilemek Ne Zaman Gerekir
Eğer sözünüz, davranışınız, ihmaliniz veya tavrınız karşı tarafı gerçekten kırdıysa, özür dilemek gerekir. Özür dilemek zayıflık değil; ilişkiyi ve karşındaki insanın duygusunu ciddiye almaktır.
Gerçek özür şunları içerir:
Hatanın adını koymak.
Bahane üretmemek.
Karşı tarafın duygusunu küçümsememek.
“Ama” ile özrü bozmamak.
Telafi niyeti taşımak.
Aynı yarayı tekrar açmamaya çalışmak.
Zayıf özür şöyle olur:
“Tamam özür dilerim, uzatma.”
“Kırıldıysan özür dilerim.”
“Ben öyle demek istemedim ama sen de abarttın.”
Daha iyi özür şöyle olur:
“Sana o şekilde konuşmam yanlıştı. Seni kırdığımı şimdi daha iyi görüyorum. Bunun için özür dilerim.”
Özür, haklılık savaşını bitirip onarım kapısını açabilir.
“Ama” İle Başlayan Özür Neden Yarayı Büyütebilir
Özürden sonra gelen “ama”, çoğu zaman özrün etkisini azaltır. Çünkü karşı taraf, özrün arkasından savunma geleceğini hisseder.
Örneğin:
“Özür dilerim ama sen de beni çok zorladın.”
“Özür dilerim ama bunu büyütmemen gerekirdi.”
“Özür dilerim ama ben aslında haklıydım.”
Bu cümlelerde özür vardır; ama karşı taraf kendini tam olarak görülmüş hissetmez.
Daha sağlıklı ifade şöyle olabilir:
“Seni kırdığım için özür dilerim. O an ben de zorlanmıştım; ama bu sana kırıcı davranmamı haklı çıkarmaz.”
Bu cümle hem kendi hâlini anlatır hem de sorumluluğu geri almaz.
Gerçek özür, savunmanın gölgesinde kalmamalıdır.
Empati Nasıl Kurulur
Empati, karşı tarafın yaşadığını tamamen aynı şekilde hissetmek değil; onun açısından bakmaya çalışmaktır. Kırgın biriyle konuşurken empati, konuşmanın kalbidir.
Empati kurmak için:
“Ben onun yerinde olsaydım ne hissederdim
Onun beklentisini anlamaya çalışmak gerekir.
Söylediği sözün arkasındaki duyguyu duymak gerekir.
Yalnız olayı değil, olayın onda bıraktığı izi görmek gerekir.
Kendi niyetin iyi olsa bile onda oluşan etkiyi ciddiye almak gerekir.
Bazen insanın niyeti kötü değildir; ama etkisi kırıcı olabilir. Empati, niyet ile etki arasındaki farkı kabul edebilmektir.
“Ben kötü niyetli değildim” demek tek başına yeterli olmayabilir. Karşı tarafın ne yaşadığını da görmek gerekir.
Kırgın Bir İnsan Neden Hemen Yumuşamaz
Bir insan özür dilediğinizde, onu dinlediğinizde veya açıklama yaptığınızda hemen yumuşamayabilir. Bu, sizin çabanızın boşa gittiği anlamına gelmez. Kırgınlık bazen zaman ister.
Hemen yumuşamamasının sebepleri olabilir:
Güveni çok sarsılmış olabilir.
Aynı kırgınlığı daha önce de yaşamış olabilir.
Özrün samimiyetini görmek isteyebilir.
Duygusu hâlâ çok taze olabilir.
Kendini korumak için mesafeli kalabilir.
Bu durumda baskı yapmak yanlıştır.
“Özür diledim ya, daha ne istiyorsun
Daha doğru yaklaşım:
“Hemen iyi hissetmeni beklemiyorum. Zaman gerekiyorsa buna saygı duyacağım.”
Bu cümle, onarımın sabır istediğini gösterir.

Kırgınlıkta Suçlayıcı Dil Nasıl Değiştirilir
Kırgın konuşmalarda suçlayıcı dil çok hızlı çatışma üretir. “Sen hep”, “sen asla”, “zaten sen böylesin” gibi cümleler kişiyi savunmaya iter.
Suçlayıcı dil yerine daha sağlıklı bir dil kullanılabilir.
Suçlayıcı cümle:
“Sen beni hiç önemsemiyorsun.”
Daha sağlıklı ifade:
“O durumda önemsenmediğimi hissettim.”
Suçlayıcı cümle:
“Sen hep kırıcı konuşuyorsun.”
Daha sağlıklı ifade:
“O söz bana kırıcı geldi ve içime dokundu.”
Suçlayıcı cümle:
“Seninle konuşulmuyor.”
Daha sağlıklı ifade:
“Konuşurken birbirimizi anlamakta zorlanıyoruz gibi hissediyorum.”
Bu dil, konuşmayı saldırıdan onarıma taşır.

Geçmişi Sürekli Açmak Doğru mudur
Kırgınlık konuşmalarında geçmiş meseleler sık sık gündeme gelebilir. Çünkü geçmişte onarılmamış yaralar varsa, yeni olaylar eski kırgınlıkları da tetikler.
Fakat geçmişi sürekli silah gibi kullanmak ilişkiyi yorar.
Sağlıklı yaklaşım şudur:
Geçmişi anlamak için konuşmak gerekir.
Ama cezalandırmak için sürekli tekrar etmek ilişkiyi yıpratır.
Eski kırgınlıklar tek tek onarım ister.
Her tartışmada bütün eski dosyaları açmak konuşmayı dağıtır.
Şöyle denebilir:
“Sanırım bu konu eski bir kırgınlığı da yeniden açtı. İstersen onu da ayrıca sakin bir şekilde konuşalım.”
Bu cümle, geçmişi yok saymadan ama konuşmayı kontrolsüz büyütmeden ele almayı sağlar.

Kırgın Birine Zaman Vermek Gerekir mi
Evet. Bazen kırgın bir insanın konuşmadan önce zamana ihtiyacı olabilir. Herkes duygusunu hemen ifade edemez. Bazı insanlar önce içine çekilir, düşünür, sakinleşir, sonra konuşabilir.
Zaman vermek şudur:
Baskı yapmamak.
Cevap için zorlamamak.
Sessizliği hemen cezalandırma saymamak.
Hazır olduğunda konuşma kapısını açık tutmak.
Ama tamamen belirsizliğe de mahkûm olmamak.
Sağlıklı bir cümle şöyle olabilir:
“Şu an konuşmak istemiyorsan buna saygı duyacağım. Ama bu konuyu önemsiyorum ve hazır olduğunda konuşmak isterim.”
Bu cümle hem alan tanır hem de ilişkiyi sahipsiz bırakmaz.
Zaman vermek, ilgisizlik değil; duygunun olgunlaşmasına alan açmaktır.

Kırgınlıkta Sınır Koymak Gerekir mi
Evet. Kırgın bir insanın duygusunu ciddiye almak gerekir; fakat bu, her davranışı kabul etmek anlamına gelmez. Kırgınlık hakareti, aşağılamayı, sürekli suçlamayı veya duygusal baskıyı meşrulaştırmaz.
Sağlıklı sınır cümleleri:
“Seni dinlemek istiyorum ama hakaret olunca konuşmak zorlaşıyor.”
“Bu konu önemli; fakat bağırmadan konuşabilirsek daha iyi anlayabilirim.”
“Kırgınlığını önemsiyorum, ama sürekli suçlanınca kendimi savunmada hissediyorum.”
“Biraz sakinleşip sonra konuşmamız daha sağlıklı olur.”
Sınır koymak, kırgınlığı reddetmek değildir. Sınır, konuşmanın incitici hâle gelmesini önlemektir.
Saygılı iletişim, iki tarafın da onurunu korumalıdır.

Kırgın Bir İnsanla Mesajlaşırken Nelere Dikkat Edilmeli
Mesajlaşma, kırgınlık zamanında kolayca yanlış anlaşılabilir. Çünkü ses tonu, yüz ifadesi ve beden dili yoktur. Kısa, sert veya imalı mesajlar kırgınlığı büyütebilir.
Mesajlaşırken dikkat edilmesi gerekenler:
İmalı cümlelerden kaçınmak gerekir.
Art arda baskılı mesaj atmamak gerekir.
Kısa ve soğuk cevapları büyütmemek gerekir.
Yumuşak, açık ve sakin bir dil kullanmak gerekir.
Uzun tartışmaları mümkünse yüz yüze veya sesli konuşmaya bırakmak gerekir.
Daha sağlıklı mesaj örneği:
“Seni kırdığımı hissediyorum. Mesajla yanlış anlaşılmak istemem. Hazır olduğunda sakin bir şekilde konuşmak isterim.”
Bu cümle, hem sorumluluk hem saygı taşır.
Kırgınlıkta mesaj, savaş alanı değil; konuşmaya davet olmalıdır.

İlişkiyi Onarmak İçin Sadece Konuşmak Yeterli midir
Hayır. Bazen konuşmak başlangıçtır ama tek başına yeterli değildir. Çünkü kırgınlık davranışla oluşmuşsa, onarım da davranışla desteklenmelidir.
İlişkiyi onarmak için:
Samimi konuşmak gerekir.
Özür varsa dilemek gerekir.
Tekrarlayan hatayı azaltmak gerekir.
Verilen sözleri tutmak gerekir.
Karşı tarafın hassasiyetini ciddiye almak gerekir.
Güveni yeniden inşa etmek için zaman tanımak gerekir.
Bir insan sürekli aynı konuda kırılıyor ve her seferinde sadece sözlü özür alıyorsa, zamanla özre güveni azalabilir.
Onarım, sözün davranışa dönüşmesiyle gerçek olur.

Kırgınlık Affedilmezse Ne Yapılmalı
Bazen insan özür diler, açıklama yapar, sorumluluk alır; fakat karşı taraf hemen affetmez. Hatta bazen hiç affetmeyebilir. Bu acı olabilir, ama affı zorlamak doğru değildir.
Bu durumda yapılabilecekler:
Karşı tarafın duygusuna zaman tanımak.
Sorumluluğu aldıktan sonra baskı yapmamak.
Davranışla samimiyeti göstermek.
Affı talep etmek ama dayatmamak.
Kendi payına düşen onarımı yapmak.
Şöyle denebilir:
“Beni hemen affetmeni beklemiyorum. Ama hatamı gördüğümü ve bunu düzeltmek istediğimi bilmeni isterim.”
Bu cümle, karşı tarafın duygusuna saygı gösterir.
Affetmek, kalbin kendi zamanıyla gerçekleşir; zorla alınamaz.

Kendi Kırgınlığınızı Nasıl İfade Etmelisiniz
Kırgın olan taraf sizseniz, duygunuzu ifade ederken suçlamadan, aşağılamadan ve karşı tarafı tamamen mahkûm etmeden konuşmak daha sağlıklı olur.
Kendi kırgınlığını ifade etmek için:
Ne yaşadığını söyle.
Ne hissettiğini anlat.
Neye ihtiyaç duyduğunu açıkla.
Karşı tarafı bütünüyle kötü ilan etme.
Çözüm veya onarım isteğini belirt.
Örnek:
“O gün söylediğin söz beni kırdı. Kendimi değersiz hissettim. Beni anlamanı ve bundan sonra bu konuda daha dikkatli olmanı isterim.”
Bu cümle hem net hem saygılıdır. Kırgınlığı bastırmaz, ama saldırıya da dönüştürmez.
Kırgınlığı doğru ifade etmek, ilişkinin onarılma ihtimalini artırır.

Kırgınlık İlişkiyi Güçlendirebilir mi
Evet. Eğer kırgınlık doğru konuşulur, duygu ciddiye alınır, özür samimi olur ve davranış değişirse, ilişki daha güçlü hâle gelebilir. Çünkü her ilişki kusursuz değildir. Önemli olan, kırılma sonrası nasıl onarıldığıdır.
Kırgınlık doğru işlendiğinde:
Güven yeniden kurulabilir.
Taraflar birbirini daha iyi tanır.
Hassasiyetler anlaşılır.
İletişim daha açık hâle gelir.
İlişki yüzeyden derinliğe geçebilir.
Fakat kırgınlık sürekli küçümsenirse, özürler sahte kalırsa ve aynı yaralar tekrar açılırsa ilişki zayıflar.
Kırgınlık, ya ilişkiyi çatlatır ya da doğru onarımla ilişkiye derinlik kazandırır.

Son Söz: Kırgın Bir Kalple Konuşmak, Haklılık Değil İncelik İster
Kırgın bir insanla konuşmak, haklı çıkma yarışı değil; kalp onarma emeğidir. Böyle bir konuşmada en önemli şey, karşındaki insanın duygusunu küçümsememek, onu savunmalarla susturmamak, özür gerekiyorsa bunu dürüstçe yapmak ve ilişkiyi yalnız sözle değil davranışla da onarmaya çalışmaktır.
Kırgın biriyle konuşurken:
Yumuşak başlamak gerekir.
Gerçekten dinlemek gerekir.
Savunmayı ertelemek gerekir.
Duyguyu ciddiye almak gerekir.
Özür gerekiyorsa açıkça dilemek gerekir.
“Ama” ile özrü zayıflatmamak gerekir.
Zaman tanımak gerekir.
Sınırları korumak gerekir.
Onarımı davranışla göstermek gerekir.
Kırgın kalp, çoğu zaman kapısını tamamen kapatmadan önce defalarca duyulmak ister. Eğer o kapıya sertlik, küçümseme ve savunmayla gidilirse kapanır. Ama samimiyet, sabır ve incelikle gidilirse belki yeniden aralanır.
Çünkü kalpler bazen bir büyük açıklamayla değil; bir samimi özürle, bir gerçek dinleyişle, bir yumuşak cümleyle ve tekrar edilmeyen bir hatayla iyileşir.
“Kırgın bir kalbi onarmak isteyen insan, önce kendi gururunu biraz susturmalı; çünkü bazı ilişkiler haklı çıkılarak değil, incinen yer görülerek kurtulur.”
— Ersan Karavelioğlu