🕊️ Viktor Frankl'a Göre Hayatın Anlamı Nedir ❓ Acı, Sevgi, Sorumluluk Ve Umut İnsanı Nasıl Ayakta Tutar ❓

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu❓

• Evet

Oy: 1 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    1

ErSan.Net

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
Moderator
MT
21 Haz 2019
49,343
2,724,292
113
43
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

🕊️ Viktor Frankl'a Göre Hayatın Anlamı Nedir ❓ Acı, Sevgi, Sorumluluk Ve Umut İnsanı Nasıl Ayakta Tutar ❓

“Hayatın anlamı bazen insanın elindekilerde değil; kaybettiklerine rağmen ayakta kalma biçiminde, sevdiğine sadakatinde ve acıya verdiği onurlu cevapta saklıdır.”
— Ersan Karavelioğlu

Viktor Frankl'a göre hayatın anlamı, insanın dış dünyada sahip olduğu rahatlıkta, başarıda, hazda ya da güçte değil; hayatın kendisine yönelttiği soruya verdiği cevapta ortaya çıkar. İnsan, her zaman şartlarını seçemez. Bazen hastalıkla, kayıpla, haksızlıkla, yalnızlıkla, savaşla, yoksullukla, ölümle, ayrılıkla ya da derin bir iç boşlukla karşılaşabilir. Fakat Frankl'a göre insanın elinden tamamen alınamayan son şeylerden biri vardır: O şartlar karşısında nasıl bir tutum alacağını seçebilme özgürlüğü.

Frankl'ın düşüncesinde hayatın anlamı tek bir hazır formül değildir. Her insanın anlamı, kendi hayatının şartları, sorumlulukları, sevgileri, görevleri, acıları ve seçimleri içinde şekillenir. Bu yüzden insanın sorması gereken soru yalnızca “Hayattan ne bekliyorum ❓ değildir. Daha derin soru şudur:

“Hayat benden ne bekliyor ❓

Bu soru, insanı pasif bir bekleyişten çıkarır; onu sorumluluk alan, sevgiyle bağ kuran, acı karşısında yıkılmadan durmaya çalışan ve varoluşunu anlamla inşa eden bir varlık haline getirir.

1️⃣ Viktor Frankl'a Göre Hayatın Anlamı Nedir ❓

Viktor Frankl'a göre hayatın anlamı, insanın kendisine verilmiş olan yaşam koşullarına bilinçli, sorumlu ve anlamlı bir cevap verebilmesidir.

Frankl, hayatın anlamını soyut, herkes için aynı olan tek bir cümleye indirgemez. Ona göre her insanın hayatı farklıdır; bu yüzden her insanın anlamı da kendi yaşadığı durumların içinde keşfedilir.

Bir insan için anlam:

Ailesine sahip çıkmak olabilir.
Bir eser ortaya koymak olabilir.
Bir hastalığı sabırla taşımak olabilir.
Bir çocuğu büyütmek olabilir.
Bir insana sevgiyle bağlı kalmak olabilir.
Bir hatadan dönmek olabilir.
Bir acı karşısında insanlığını kaybetmemek olabilir.

Frankl'a göre anlam, çoğu zaman insanın önüne gelen sorumlulukta saklıdır. Yani hayat insana sürekli sorular sorar. İnsan da davranışlarıyla, seçimleriyle, sabrıyla, sevgisiyle ve vicdanıyla bu sorulara cevap verir.

🌿 Hayatın anlamı, insanın yalnızca ne yaşadığıyla değil; yaşadıklarına nasıl cevap verdiğiyle ortaya çıkar.

2️⃣ Frankl Neden “Hayat Benden Ne Bekliyor ❓” Sorusunu Önemser ❓

Frankl'ın en güçlü düşüncelerinden biri, insanın hayata karşı sadece talepkâr bir varlık olmaması gerektiğidir. İnsan çoğu zaman şunu sorar:

Hayat bana ne verecek ❓
Ben ne zaman mutlu olacağım ❓
Neden bu acıyı yaşıyorum ❓
Neden benim istediğim olmadı ❓

Bu sorular insani olabilir; fakat Frankl insanı daha derin bir soruya çağırır:

Hayat şu anda benden ne bekliyor ❓

Bu soru insanın bakışını değiştirir. Artık insan kendisini sadece bekleyen, isteyen, şikâyet eden bir varlık gibi görmez. Hayatın içinde kendisine emanet edilmiş bir görev, sorumluluk, cevap, ahlaki duruş ve anlam olduğunu fark eder.

Bu bakış insana olgunluk kazandırır.

Eski SoruFrankl'ın Derinleştirdiği Soru
Hayat bana ne verecek ❓Ben hayata nasıl cevap vereceğim ❓
Neden acı çekiyorum ❓Bu acı karşısında nasıl bir insan olacağım ❓
Ne zaman mutlu olacağım ❓Hangi anlam uğruna yaşayacağım ❓
Bana ne lazım ❓Benden ne bekleniyor ❓

✨ Bu soru, insanı mağduriyetin dar odasından çıkarıp sorumluluğun geniş ufkuna taşır.

3️⃣ Hayatın Anlamı Haz Mıdır ❓

Frankl'a göre hayatın anlamı yalnızca haz değildir. Elbette insan mutlu olmak, rahat etmek, sevilmek, huzur bulmak ve acıdan uzak durmak ister. Fakat insan hayatı sadece haz üzerine kurarsa, ilk büyük acıda yönünü kaybedebilir.

Haz önemlidir ama yeterli değildir. Çünkü haz geçicidir. İnsan bir isteğini elde eder, kısa süre sevinir, sonra yeni bir istek doğar. Eğer hayat sadece hazdan ibaret görülürse, insan sürekli daha fazlasını arar ama derin tatmine ulaşamaz.

Frankl'a göre insan hazdan daha derin bir şeye ihtiyaç duyar:

Anlam.

Çünkü anlamı olan insan, her zaman haz içinde olmasa bile yaşayabilir. Zorluk çekse bile dayanabilir. Rahatlığı azalsa bile içsel yönünü koruyabilir. Hatta bazen hazdan vazgeçip daha büyük bir değer için fedakârlık yapabilir.

🌙 Haz bedeni rahatlatabilir; fakat anlam ruhu ayakta tutar.

4️⃣ Hayatın Anlamı Güç Ve Başarı Mıdır ❓

Frankl'a göre hayatın anlamı yalnızca güç, başarı, statü veya üstünlük de değildir. İnsan güçlü olmak isteyebilir, başarılı olmak isteyebilir, çevresinde saygı görmek isteyebilir. Fakat bütün bunlar anlamla birleşmediğinde insanın içinde yine boşluk kalabilir.

Bir kişi çok başarılı olabilir ama ne için yaşadığını bilmeyebilir. Çok zengin olabilir ama iç huzurunu bulamayabilir. Çok güçlü görünebilir ama derin bir yalnızlık taşıyabilir.

Başarı anlamın yerine geçemez. Çünkü başarı dış dünyada görünür; anlam ise insanın iç dünyasında kök salar.

Frankl'a göre asıl mesele şudur:

Başarılı mıyım ❓ sorusundan önce
Bu başarı hangi değere hizmet ediyor ❓ sorusu gelmelidir.

Dış BaşarıDerin Anlam Sorusu
Para kazanmakBu kazanç hangi iyiliğe hizmet ediyor ❓
Ünlü olmakBu görünürlük neyi güzelleştiriyor ❓
Güç sahibi olmakBu güç kimi koruyor, kimi eziyor ❓
BaşarmakBu başarı ruhumu büyütüyor mu ❓

🔥 Anlamdan kopmuş başarı, dışarıdan parlak ama içeriden boş olabilir.

5️⃣ Frankl'a Göre Anlam İradesi Nedir ❓

Anlam iradesi, insanın hayatında bir amaç, yön, değer ve sorumluluk bulma arzusudur. Frankl'a göre bu, insanın en temel ruhsal ihtiyacıdır.

İnsan anlam bulduğunda daha dayanıklı olur. Çünkü artık sadece yaşamak için yaşamaz; bir şey için, birisi için, bir değer için, bir görev için yaşar.

Anlam iradesi insana şunları kazandırır:

Dayanma gücü
İçsel yön duygusu
Sorumluluk bilinci
Kendini aşma kapasitesi
Acı karşısında dağılmama kuvveti
Hayatı daha derin kavrama yeteneği

Anlam iradesi kaybolduğunda ise insan boşluğa düşebilir. Ne yaparsa yapsın tatminsiz kalabilir. Sürekli oyalanır ama gerçek huzuru bulamaz.

🌿 İnsanın ruhu yalnızca yaşamayı değil, neden yaşadığını bilmeyi de ister.

6️⃣ Anlam Kaybı İnsanı Nasıl Etkiler ❓

Anlam kaybı, insanın iç dünyasında derin bir boşluk oluşturur. Frankl buna varoluşsal boşluk der.

Bu boşluk dışarıdan her zaman anlaşılmaz. İnsan çalışıyor, gülüyor, geziyor, konuşuyor, tüketiyor, sosyal görünüyor olabilir. Fakat içeride sessiz bir anlamsızlık taşıyabilir.

Anlam kaybının bazı belirtileri şunlardır:

Sürekli sıkılma
Hayattan tat alamama
Amaçsızlık hissi
İçsel yorgunluk
Ne istediğini bilememe
Boşluğu eğlenceyle doldurma isteği
Tüketimle rahatlamaya çalışma
Sürekli meşgul olup yine de boş hissetme

Modern insanın sıkıntılarından biri budur: Çok fazla imkâna sahip olabilir ama içsel yönünü kaybedebilir.

🌙 Anlam kaybı, insanın dış dünyasında değil; iç pusulasında yaşadığı büyük bir sessizliktir.

7️⃣ Acı Hayatın Anlamını Yok Eder Mi ❓

Frankl'a göre acı, hayatın anlamını zorlayabilir; fakat zorunlu olarak yok etmez. Bazı acılar insanı sarsar, yorar, kırar, hatta hayatın anlamını sorgulatır. Fakat Frankl'ın düşüncesinde insan, acı karşısında bile anlamlı bir duruş geliştirebilir.

Bu çok hassas bir noktadır.

Frankl acıyı övmez. Acı mümkünse azaltılmalı, tedavi edilmeli, giderilmelidir. Fakat bazı acılar kaçınılmazdır. İnsan sevdiğini kaybedebilir, ağır bir hastalık yaşayabilir, haksızlığa uğrayabilir, hayatı bir anda değişebilir.

Bu durumda insanın önünde şu soru kalır:

Bu acı beni tamamen mi yıkacak, yoksa ben bu acı karşısında nasıl bir insan olarak kalacağım ❓

Acı anlamı yok etmeyebilir. Bazen insan acının içinden daha derin bir sabır, daha güçlü bir vicdan, daha büyük bir merhamet ve daha sağlam bir ruh çıkarabilir.

✨ Acı tek başına anlam değildir; fakat acıya verilen onurlu cevap anlamın kapısını açabilir.

8️⃣ Frankl'a Göre Acı Nasıl Anlam Kazanır ❓

Frankl'a göre acı, ancak kaçınılmaz olduğunda ve insan ona karşı onurlu, sabırlı ve anlamlı bir tutum geliştirdiğinde anlam kazanabilir.

Bu ayrım çok önemlidir. Eğer acı önlenebiliyorsa önlenmelidir. Eğer hastalık tedavi edilebiliyorsa tedavi edilmelidir. Eğer haksızlık düzeltilebiliyorsa düzeltilmelidir. Frankl'ın söylediği şey, acıya pasif şekilde teslim olmak değildir.

Fakat değiştirilemeyen bir acı varsa, insan yine de şu özgürlüğe sahiptir:

O acının içinde nasıl bir duruş sergileyeceğini seçmek.

Bu duruş bazen:

Sabırdır.
Dua etmektir.
İnsanlığını kaybetmemektir.
Kinle zehirlenmemektir.
Başkalarına umut olmaktır.
Acının içinden merhamet çıkarmaktır.
Yıkıldığı halde yeniden ayağa kalkmaktır.

🌿 Frankl'ın acı anlayışı, acıyı kutsamak değil; acının insanı tamamen tüketmesine izin vermemektir.

9️⃣ Sevgi Hayatın Anlamında Neden Bu Kadar Önemlidir ❓

Frankl'a göre sevgi, hayatın anlamını bulmanın en güçlü yollarından biridir. Çünkü sevgi, insanı kendi dar benliğinden çıkarır ve başka bir ruhun eşsizliğine yöneltir.

Gerçek sevgi, bir insanı sadece bedeniyle, faydasıyla, bize verdiği hazla veya geçici duygularla görmek değildir. Gerçek sevgi, karşıdaki insanın benzersiz varlığını, ruhsal değerini, iç potansiyelini ve Allah'ın ona verdiği insanlık onurunu fark etmektir.

Sevgi insana yaşama nedeni verebilir. İnsan bazen sevdiği biri için ayakta kalır. Bazen kaybettiği bir sevdiğinin hatırasına sadakatle yaşar. Bazen bir çocuğa, bir eşe, bir anneye, bir dostluğa, bir ümmete, bir insanlık idealine duyduğu sevgiyle güç bulur.

🌸 Sevgi, insanın “ben” sınırını aşarak “sen”in varlığında anlam bulmasıdır.

1️⃣0️⃣ Sorumluluk Hayatın Anlamını Nasıl Kurar ❓

Frankl'ın düşüncesinde sorumluluk, hayatın anlamının merkezindedir. Çünkü anlam, çoğu zaman insanın karşısına çıkan görevlerde saklıdır.

Bir insan şu soruları sorduğunda hayatı derinleşir:

Bugün bana emanet edilen görev nedir ❓
Kime karşı sorumluyum ❓
Hangi iyiliği yapmam gerekiyor ❓
Hangi sözü tutmam gerekiyor ❓
Hangi acıya sabırla cevap vermem gerekiyor ❓
Hangi insan benden merhamet bekliyor ❓

Sorumluluk, insanı olgunlaştırır. Çünkü insanı sadece kendi isteklerinin etrafında dönmekten çıkarır. Başkalarına, hayata, vicdana, Allah'a ve geleceğe karşı daha bilinçli hale getirir.

Sorumluluk AlanıAnlam Kapısı
AileEmanet, sadakat, koruma
İşEmek, üretim, fayda
ToplumAdalet, merhamet, katkı
KendilikAhlak, irade, gelişim
ManeviyatKulluk, vicdan, hesap bilinci

✨ Sorumluluk, hayatın insana yüklediği ağırlık değil; anlamın insanı çağırdığı yerdir.

1️⃣1️⃣ Umut Frankl'ın Düşüncesinde Ne Anlama Gelir ❓

Frankl için umut, yüzeysel bir iyimserlik değildir. Umut, insanın zor zamanlarda bile gelecekte kendisini bekleyen bir anlamın olabileceğine inanmasıdır.

Umut şunu söylemez:

Hiç acı çekmeyeceksin.
Her şey hemen düzelecek.
Hayat hep kolay olacak.

Gerçek umut şunu söyler:

Acı var ama anlam da var.
Karanlık var ama cevap verme özgürlüğün de var.
Kaybettiklerin var ama hâlâ yaşaman gereken bir sorumluluk olabilir.
Yıkıldın ama tamamen bitmiş değilsin.

Frankl, umudun insanın yaşama gücünde çok büyük etkisi olduğunu düşünür. Geleceğe dair anlamını kaybeden insan, içsel olarak daha çabuk çözülebilir. Fakat küçük de olsa bir anlam ışığı, insanı hayata bağlayabilir.

🌙 Umut, karanlığı inkâr etmek değil; karanlığın bütün hakikati olmadığını hatırlamaktır.

1️⃣2️⃣ Tutum Özgürlüğü Hayatı Nasıl Değiştirir ❓

Frankl'ın en etkileyici kavramlarından biri tutum özgürlüğüdür. İnsan her zaman başına gelenleri seçemez; fakat başına gelenler karşısında nasıl bir içsel duruş alacağını seçebilir.

Bu düşünce, insanın ruhunu güçlendirir. Çünkü insanı tamamen şartların kurbanı olmaktan çıkarır.

Tutum özgürlüğü şunu öğretir:

Bana yapılan kötülük benim karakterimi belirlemek zorunda değil.
Yaşadığım acı beni tamamen tanımlamak zorunda değil.
Kaybım, bütün hayatımı karanlığa çevirmek zorunda değil.
Şartlarım zor olabilir ama ruhumun cevabı hâlâ bana ait olabilir.

Bu bakış, insanı kolay teselliye değil, derin bir iç sorumluluğa çağırır.

🔥 Tutum özgürlüğü, insanın iç dünyasında kalan son hürriyet alanıdır.

1️⃣3️⃣ İnsan Kendinden Büyük Bir Anlam İçin Nasıl Yaşar ❓

Frankl'a göre insan, yalnızca kendisi için yaşadığında daralabilir. Çünkü insan ruhu kendini aşmaya ihtiyaç duyar. Sadece kendi mutluluğunu, kendi rahatını, kendi başarısını ve kendi hazzını merkeze alan insan bir süre sonra içsel boşluğa düşebilir.

İnsan kendinden büyük bir anlam için yaşadığında ise ruhu genişler.

Bu anlam:

Allah rızası olabilir.
Aileye sahip çıkmak olabilir.
İnsanlara faydalı olmak olabilir.
Bir eseri tamamlamak olabilir.
Bir değeri savunmak olabilir.
Bir çocuğun geleceğine emek vermek olabilir.
Acı çeken birine umut olmak olabilir.

Kendinden büyük bir anlam, insanı bencilliğin dar alanından çıkarır.

🌿 İnsan sadece kendini düşündüğünde küçülür; kendinden daha büyük bir hakikat için yaşadığında derinleşir.

1️⃣4️⃣ Frankl'a Göre Mutluluk Doğrudan Aranır Mı ❓

Frankl'a göre mutluluk doğrudan kovalandığında çoğu zaman kaçabilir. İnsan sürekli “mutlu olmalıyım” diye yaşadıkça, kendisini daha çok denetler, ölçer ve eksik hisseder.

Frankl'ın yaklaşımına göre mutluluk, çoğu zaman anlamlı bir hayatın yan ürünü olarak gelir.

İnsan:

Bir görevi yerine getirirken,
birine sevgiyle bağlı kalırken,
bir değere hizmet ederken,
vicdanına uygun davranırken,
sorumluluğunu yerine getirirken,
acı karşısında onurunu korurken

daha derin bir tatmin yaşayabilir.

Yani mutluluk tek başına hedef yapıldığında sığlaşabilir. Fakat anlamlı bir hayat yaşandığında, mutluluk bazen sessiz bir meyve gibi doğar.

✨ Mutluluk kovalanacak bir gölge değil; anlamlı yürüyüşün yol kenarında açan çiçeğidir.

1️⃣5️⃣ Modern İnsan Neden Anlam Krizi Yaşar ❓

Modern insan çok fazla imkâna sahip olmasına rağmen derin anlam krizi yaşayabilir. Çünkü modern hayat çoğu zaman insana daha fazla seçenek, daha fazla hız, daha fazla tüketim ve daha fazla görünürlük sunar; fakat her zaman daha fazla anlam sunmaz.

Modern insan:

Çok izler ama az düşünür.
Çok tüketir ama az şükreder.
Çok konuşur ama az derinleşir.
Çok bağ kurar gibi görünür ama yalnız kalır.
Çok seçeneği vardır ama yönü belirsizdir.
Çok şeye sahiptir ama neden yaşadığını bilemeyebilir.

Frankl'ın düşüncesi modern insana güçlü bir uyarıdır:

Konfor anlamın yerine geçemez.
Eğlence boşluğu tamamen dolduramaz.
Başarı ruhun yön ihtiyacını karşılamaz.
Tüketim insanın varoluşsal sorusunu susturamaz.

🌙 Modern insanın yorgunluğu bazen imkân eksikliğinden değil; anlam eksikliğinden doğar.

1️⃣6️⃣ Frankl'ın Düşüncesi İslamî Açıdan Nasıl Okunabilir ❓

Viktor Frankl'ın düşüncesi doğrudan İslamî bir teori değildir. Fakat onun anlam, sorumluluk, vicdan, acı karşısında tutum, kendini aşma ve manevi derinlik vurguları İslamî bakışla güçlü şekilde ilişkilendirilebilir.

İslam'da insan başıboş yaratılmış bir varlık değildir. Hayat bir imtihan alanıdır. Nimet de imtihandır, acı da imtihandır, güç de imtihandır, kayıp da imtihandır. İnsan her durumda Allah'a karşı bir kulluk cevabı vermekle yükümlüdür.

Bu açıdan Frankl'ın “Hayat benden ne bekliyor ❓ sorusu, İslamî bilinçte şu soruya yaklaşır:

Rabbim bu durumda benden nasıl bir kulluk, nasıl bir sabır, nasıl bir şükür, nasıl bir ahlak bekliyor ❓

Bu bakış, insanı hem psikolojik hem manevi olarak derinleştirir.

🕊️ İslamî anlamda hayatın en derin manası, insanın Allah'a kul olduğunu bilmesi ve her hâl içinde bu kulluğu güzelleştirmeye çalışmasıdır.

1️⃣7️⃣ Frankl'dan Günlük Hayata Hangi Dersler Çıkarılır ❓

Frankl'ın düşüncesi yalnızca büyük acılar için değil, günlük hayat için de önemli dersler taşır.

Günlük hayatta Frankl'dan çıkarılabilecek dersler şunlardır:

Her günün küçük anlamını fark et.
Sorumluluklarını sadece yük olarak görme.
Sevdiğin insanlara varlıklarının değerini hissettir.
Acıdan kaçamıyorsan, acı karşısındaki tavrını seç.
Boşluğu sadece eğlenceyle doldurmaya çalışma.
Mutluluğu zorla kovalamak yerine anlamlı yaşa.
Kendinden daha büyük bir değer için emek ver.
Şartların zor olsa bile karakterini korumaya çalış.

🌿 Frankl'ın günlük hayata bıraktığı en sade ders şudur: Bugün bana emanet edilen anlamı kaçırmadan yaşamaya çalışmalıyım.

1️⃣8️⃣ Hayatın Anlamını Bulmak İçin Hangi Sorular Sorulabilir ❓

Hayatın anlamı üzerine düşünmek isteyen insan, kendisine bazı derin sorular sorabilir.

Bu sorular insanı içsel olarak uyandırabilir:

Ben ne için yaşıyorum ❓
Hangi sorumluluk beni çağırıyor ❓
Kime karşı daha vefalı olmalıyım ❓
Hangi değeri ihmal ettim ❓
Hangi acı karşısında daha onurlu durabilirim ❓
Hangi insan benden sevgi, merhamet veya destek bekliyor ❓
Hangi işimi daha anlamlı hale getirebilirim ❓
Bugün hayat benden nasıl bir cevap bekliyor ❓
Rabbim bu hâlimde benden nasıl bir kulluk istiyor ❓

Bu sorular insanı yüzeysellikten çıkarır. Çünkü anlam çoğu zaman hazır bir cevap olarak gelmez; insan doğru soruları sormaya başlayınca görünür hale gelir.

✨ Doğru soru, ruhun kapısını açan anahtardır.

1️⃣9️⃣ Son Söz: Hayatın Anlamı, İnsanın Verdiği Cevapta Gizlidir ❓

Viktor Frankl'a göre hayatın anlamı, kolay bir mutluluk reçetesi değildir. Anlam; insanın yaşamın kendisine yönelttiği sorulara verdiği sorumlu, onurlu, sevgi dolu, vicdanlı ve derin cevaplarda ortaya çıkar.

İnsan her zaman rahat olmayabilir. Her istediğine ulaşamayabilir. Sevdiğini kaybedebilir. Sağlığı bozulabilir. Hayalleri kırılabilir. Karanlık dönemlerden geçebilir. Fakat bütün bunların içinde hâlâ şu soru kalır:

Ben bu durumda nasıl bir insan olacağım ❓

Frankl'ın düşüncesi bu soruyu insanın kalbine bırakır. Çünkü insanın gerçek değeri yalnızca ne yaşadığıyla değil; yaşadıklarının içinden hangi ahlakla geçtiğiyle anlaşılır.

Hayatın anlamı bazen:

Sevdiğine sadık kalmakta,
bir sorumluluğu taşımakta,
bir acıya sabırla cevap vermekte,
bir iyilik yapmayı sürdürmekte,
Allah'a yönelmekte,
umudu tamamen kaybetmemekte,
insanlığını karanlıkta bile korumakta saklıdır.

Bu yüzden Frankl'ın mirası, modern insana çok güçlü bir hakikat söyler:

Anlamı olan insan, acının içinde bile tamamen kaybolmaz. Çünkü anlam, ruhun karanlıkta yönünü bulduğu içsel yıldızdır.

“Hayatın anlamı, her şey kolayken değil; insanın zor zamanlarda bile kalbini, ahlakını ve umudunu koruyabildiği yerde en parlak hâliyle görünür.”
— Ersan Karavelioğlu

M͜͡T͜͡

Geri
Üst Alt