📖 Müminun Suresi 81. Ayette Öncekilerin Söylediklerini Tekrarlamak Ne Anlama Gelir ❓

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu❓

• Evet

Oy: 1 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    1

ErSan.Net

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
Moderator
MT
21 Haz 2019
50,343
2,724,908
113
43
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

📖 Müminun Suresi 81. Ayette Öncekilerin Söylediklerini Tekrarlamak Ne Anlama Gelir ❓

Öncekilerin söylediklerini tekrarlamak, insanın hakikati kendi aklıyla, kalbiyle ve vicdanıyla düşünmek yerine eski inkâr kalıplarına sığınmasıdır. Çünkü gaflet çoğu zaman yeni bir delil üretmez; geçmişte hakka direnenlerin sözlerini tekrar ederek kendini haklı göstermeye çalışır.
Ersan Karavelioğlu

1️⃣ Müminun Suresi 81. Ayet Ne Söyler ❓

Müminun Suresi’nin 81. ayetinde Allah, inkârcıların eski toplumların sözlerini tekrar ettiklerini bildirir.

Ayetin anlamı özetle şöyledir:

“Hayır, onlar da öncekilerin söylediklerinin benzerini söylediler.”

Bu ayet, inkârın yeni bir şey olmadığını gösterir.

Geçmişte peygamberleri reddeden toplumlar ne söylediyse, sonraki inkârcılar da benzer sözleri tekrar etmişlerdir. Yani hakikate karşı direniş çoğu zaman aynı kalıplarla, aynı bahanelerle, aynı itirazlarla ve aynı gaflet diliyle devam eder.

Bu ayet bize şunu öğretir:

Hakikati reddeden insan çoğu zaman özgün düşünmez; eski inkârların izinden gider.

2️⃣ “Öncekilerin Söyledikleri” Ne Anlama Gelir ❓

Öncekilerin söyledikleri, geçmiş kavimlerin peygamberlere ve vahye karşı ileri sürdükleri inkâr sözleridir.

Onlar da peygamberleri yalanlamış, ahireti uzak görmüş, dirilişi inkâr etmiş, vahyi küçümsemiş, Allah’ın ayetlerinden yüz çevirmiş ve hakikate karşı bahaneler üretmişlerdi.

Sonraki inkârcılar da farklı zamanlarda yaşasalar bile aynı zihniyeti tekrar ettiler.

Bu şunu gösterir:

Zaman değişir, toplumlar değişir, kelimeler değişir; fakat hakka karşı kibir ve gaflet aynı kaldığında itirazlar da birbirine benzer.

3️⃣ İnkâr Neden Kendini Tekrar Eder ❓

Çünkü inkârın kökünde çoğu zaman aynı manevi hastalıklar bulunur.

Kibir.
Gaflet.
Dünya sevgisi.
Ahireti uzak görme.
Nefsin rahatını bozmak istememe.
Geleneklere körü körüne bağlılık.
Allah’ın uyarısını ciddiye almama.

Bu hastalıklar değişmediği sürece, insanın ürettiği bahaneler de değişmez.

İnkâr bazen yeni kelimeler kullanır; fakat ruhu eskidir.

Mümin bu yüzden sadece sözlere değil, sözlerin arkasındaki kalp hâline de bakmalıdır.

4️⃣ Eski Sözleri Tekrarlamak Neden Tehlikelidir ❓

Çünkü insan, başkasından devraldığı yanlış bir sözü düşünmeden tekrar ederse, kendi aklını ve vicdanını devre dışı bırakmış olur.

Bir sözün eski olması onu doğru yapmaz.
Bir sözün çok kişi tarafından söylenmesi onu hak yapmaz.
Bir sözün gelenek hâline gelmesi onu kurtarıcı kılmaz.

Hak, insanların tekrar ettiği kalıplara göre değil; Allah’ın bildirdiği ölçüye göre anlaşılır.

Bu yüzden mümin şöyle düşünmelidir:

Ben duyduğum sözleri hakka göre mi tartıyorum, yoksa kalabalıkların tekrar ettiği sözlere mi kapılıyorum ❓

5️⃣ Taklit İle Tefekkür Arasında Ne Fark Vardır ❓

Taklit, insanın düşünmeden başkasının yolunu ve sözünü izlemesidir.

Tefekkür ise insanın hakikati anlamaya çalışması, ayetleri düşünmesi, delilleri değerlendirmesi ve kalbini Allah’ın rehberliğine açmasıdır.

Taklit insanı eski hataların tekrarına götürebilir.
Tefekkür insanı uyanışa götürür.

İnkârcılar çoğu zaman “öncekiler böyle dedi” çizgisinde kalırlar. Mümin ise Kur’an’ın çağrısına kulak verir ve düşünür.

Çünkü iman, kör bir alışkanlık değil; kalbin, aklın ve iradenin Allah’a yönelişidir.

6️⃣ İnsan Neden Eski Bahanelere Sığınır ❓

İnsan eski bahanelere sığınır; çünkü hakikatle yüzleşmek zordur.

Hakikat insanın hayatını sorgular.
Nefsini terbiye etmesini ister.
Haramı bırakmasını ister.
Kibrini kırmasını ister.
Ahirete hazırlanmasını ister.
Allah’a teslim olmasını ister.

Buna karşılık eski bahaneler insana rahatlık sağlar.

Herkes böyle söylüyor.
Eskiler de böyle demiş.
Bize böyle öğretildi.
Bu düşünce yeni değil.
Ben niye değişeyim ❓

Bu sözler insanı geçici olarak rahatlatabilir; fakat hakikatten kaçışın sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.

7️⃣ Bu Ayet Kör Gelenekçiliğe Nasıl Uyarı Verir ❓

Bu ayet, insanın geçmişten gelen her sözü sorgusuz doğru kabul etmemesi gerektiğini öğretir.

Geçmişte güzel miraslar da vardır, yanlış alışkanlıklar da vardır. Atalardan gelen her şey hak değildir.

Mümin geçmişi tamamen reddetmez; fakat onu Allah’ın ölçüsüyle tartar.

Eğer geçmişten gelen şey Kur’an’a, tevhîde, adalete, ahlaka ve hakka uygunsa değerlidir. Fakat insanı Allah’tan uzaklaştırıyor, inkâra, zulme, şirke veya gaflete sürüklüyorsa terk edilmelidir.

Hakikatin ölçüsü geçmişin sözü değil, Allah’ın vahyidir.

8️⃣ Aynı İtirazların Tekrarlanması Ne Gösterir ❓

Aynı itirazların tekrar edilmesi, insanın bazen tarihten ders almadığını gösterir.

Geçmiş kavimler peygamberlere karşı direndi. Sonra uyarıldılar. Bazıları helak oldu, bazıları pişman oldu, bazıları ibret olarak kaldı.

Fakat sonraki insanlar onların sözlerini, tavırlarını ve bahanelerini tekrar edince aynı manevi hataya düşmüş oldular.

Bu durum bize şunu anlatır:

Tarih sadece okunacak bir olaylar dizisi değil; insanın kendi nefsini göreceği büyük bir aynadır.

Mümin geçmiş kavimlerin sözlerini okuyunca “onlar ne kötüydü” demekle yetinmez; “bende benzer bir gaflet var mı” diye de sorar.

9️⃣ Öncekilerin Sözünü Tekrarlamak Ahireti İnkârda Nasıl Görülür ❓

Önceki toplumların en sık tekrarladığı inkâr sözlerinden biri ölümden sonra dirilişi uzak görmeleriydi.

Onlar şöyle bir mantığa sığınırdı:

Öldükten sonra mı diriltileceğiz ❓
Toprak olduktan sonra yeniden mi yaratılacağız ❓
Bu çok uzak bir ihtimal.

Sonraki inkârcılar da benzer sözleri tekrar etmişlerdir.

Oysa insanı ilk kez yaratan Allah’ın tekrar diriltmeye gücü yeter.

Ahireti inkâr eden sözlerin eski olması, onların doğru olduğunu göstermez. Aksine insanın aynı gafleti tekrar ettiğini gösterir.

🔟 Bu Ayet Modern İnkâr Diline Ne Söyler ❓

Modern çağda inkâr bazen farklı kelimelerle konuşur.

Bilim, özgürlük, bireysellik, ilerleme, modernlik veya akıl adına bazı eski inkâr kalıpları yeniden söylenebilir.

Fakat kelimeler değişse de temel tavır aynı olabilir:

Ahireti uzak görmek.
Vahyi gereksiz saymak.
Allah’ın ayetlerini hayatın dışına itmek.
Nefsi ölçü yapmak.
Peygamberin çağrısını küçümsemek.

Müminun Suresi 81. ayet modern insana şunu hatırlatır:

Yeni kelimelerle söylenmiş eski gafletlere aldanma. Hakikati moda sözlerle değil, Allah’ın ölçüsüyle değerlendir.

1️⃣1️⃣ Kalabalıkların Sözü Hakikatin Ölçüsü Müdür ❓

Hayır. Kalabalıkların bir sözü çokça tekrar etmesi, o sözün hak olduğunu göstermez.

Tarih boyunca birçok kalabalık yanılmıştır. Nice toplumlar peygamberlerini yalanlamış, nice güçlü sınıflar hakka karşı çıkmış, nice yaygın görüşler zamanla yanlış çıkmıştır.

Hakikat kalabalıkla ölçülmez.

Mümin şöyle düşünmelidir:

Bir sözü kaç kişinin söylediğinden önce, o sözün Allah’ın hak ölçüsüne uygun olup olmadığına bakmalıyım.

Kalabalık bazen insanı cesaretlendirir; ama hakikat tek başına da olsa haktır.

1️⃣2️⃣ Bu Ayet Müminin Dilini Nasıl Terbiye Eder ❓

Bu ayet mümine, duyduğu her sözü tekrar etmemeyi öğretir.

İnsan bir sözü araştırmadan, düşünmeden, tartmadan ve hakka uygunluğunu bilmeden tekrar etmemelidir.

Özellikle din, ahiret, peygamberler, vahiy ve Allah’ın ayetleri hakkında konuşurken dil çok dikkatli olmalıdır.

Çünkü tekrar edilen bir yanlış, insanın sorumluluğuna dönüşebilir.

Müminin dili şöyle olmalıdır:

Bilmediğinde susan, duyduğunu tartan, hakikati arayan, boş ve batıl sözleri çoğaltmayan bir dil.

1️⃣3️⃣ Eski İnkâr Sözleri Bugün Nasıl Devam Edebilir ❓

Eski inkâr sözleri bugün bazen açıkça, bazen de daha yumuşak ifadelerle devam edebilir.

Mesela:

Ahiret çok uzak bir düşünce.
Din sadece eski toplumların geleneğidir.
Vahiy modern hayata karışmamalıdır.
İnsan kendi istediği gibi yaşamalıdır.
Ölümden sonrası bilinemez, o hâlde düşünmeye gerek yok.
Peygamberlerin çağrısı artık geçmişte kaldı.

Bu sözler yeni gibi görünse de çoğu zaman eski inkâr damarının farklı biçimlerde tekrarıdır.

Mümin bu sözleri duyunca paniğe kapılmaz; onları Kur’an’ın gösterdiği tarihî bilinçle değerlendirir.

1️⃣4️⃣ Bu Ayet Tarihten İbret Almayı Nasıl Öğretir ❓

Bu ayet, tarihin sadece geçmişte olup biten şeyler olmadığını öğretir.

Geçmiş kavimlerin sözleri, bugünün insanına ayna tutar.

Onlar nasıl direndiler ❓
Neye itiraz ettiler ❓
Hangi bahanelere sığındılar ❓
Hangi uyarılardan yüz çevirdiler ❓
Sonları ne oldu ❓

Bu sorular, insanı tarih karşısında uyanık kılar.

Mümin geçmişi okurken kendi zamanını da okur. Çünkü eski inkâr biçimleri, farklı kıyafetlerle bugün de ortaya çıkabilir.

1️⃣5️⃣ Öncekilerin Sözlerini Tekrarlamamak İçin Ne Yapılmalıdır ❓

Bunun için insanın Kur’an üzerinde düşünmesi, hakikati ciddiye alması ve duyduğu sözleri vahyin ölçüsüne göre tartması gerekir.

Mümin;

taklitten uzak durmalı,
tefekküre yönelmeli,
Kur’an’ı rehber edinmeli,
peygamberlerin kıssalarından ibret almalı,
nefsinin hoşuna giden sözlere dikkat etmeli,
kalabalıkların etkisine kapılmamalı,
hak ile batılı ayırmaya çalışmalıdır.

Hakikati arayan insan, kolay bahanelere sığınmaz.

1️⃣6️⃣ Bu Ayet Ahireti Nasıl Hatırlatır ❓

Bu ayet, insanın söylediği sözlerden ve benimsediği tavırlardan ahirette sorumlu olacağını hatırlatır.

Dünyada insan eski inkâr sözlerini tekrar edebilir. Kalabalıklarla birlikte konuşabilir. Hakikati hafife alabilir. Ahireti uzak görebilir.

Fakat ahirette her insan kendi cevabını verecektir.

Ben sadece öncekilerin sözünü tekrar ettim demek kurtarıcı olmayabilir.

Çünkü insana akıl, kalp, kulak, göz, vahiy ve uyarı verilmiştir.

Mümin şöyle düşünmelidir:

Ben hangi sözlerin peşinden gidiyorum ve bu sözler beni Allah’ın huzurunda nereye götürecek ❓

1️⃣7️⃣ Bu Ayet Müminin İç Muhasebesine Nasıl Yardım Eder ❓

Müminun Suresi 81. ayet insana şu soruları sordurur:

Ben hakikati gerçekten düşünüyor muyum, yoksa duyduğum kalıpları mı tekrar ediyorum ❓
Atalardan, çevreden veya modern kültürden gelen sözleri Kur’an’a göre tartıyor muyum ❓
Ahiretle ilgili şüphelerde eski inkâr sözlerinin etkisine kapılıyor muyum ❓
Kalabalıkların tekrar ettiği sözler beni hakikatten uzaklaştırıyor mu ❓
Bir sözü söylemeden önce Allah katındaki sorumluluğunu düşünüyor muyum ❓
Tarihî ibretleri okuyup kendi nefsime pay çıkarıyor muyum ❓
Benim dilim hakka mı hizmet ediyor, yoksa eski gafletleri mi çoğaltıyor ❓

Bu sorular insanın düşüncesini, dilini ve kalbini arındırır.

1️⃣8️⃣ Bu Ayet Müminin Karakterini Nasıl İnşa Eder ❓

Müminun Suresi 81. ayet, müminin karakterine tefekkür, tarih bilinci, hakka bağlılık, kör taklitten sakınma, dil sorumluluğu, ahiret şuuru ve vahyin ölçüsüne güven kazandırır.

Bu ayeti anlayan mümin, eski veya yeni hiçbir sözü sırf yaygın diye kabul etmez. Duyduğu fikirleri Kur’an’ın ışığında tartar. İnkâr kalıplarının tarih boyunca nasıl tekrarlandığını fark eder. Hakikati insanların sözlerinde değil, Allah’ın rehberliğinde arar.

Müminin kalbinde şu bilinç yerleşir:

Ben öncekilerin hatalarını tekrar etmek için değil, onların akıbetinden ibret alıp Rabbime yönelmek için yaşıyorum.

Bu bilinç insanı daha uyanık, daha derin ve daha istikametli yapar.

1️⃣9️⃣ Müminun Suresi 81. Ayetin Genel Mesajı Nedir ❓

Müminun Suresi 81. ayet bize şunu öğretir:

İnkârcılar, önceki toplumların söylediklerinin benzerini tekrar etmişlerdir.

Bu ayet, inkârın çoğu zaman yeni bir hakikat değil; eski gafletlerin, eski bahanelerin ve eski kibirlerin tekrarından ibaret olduğunu gösterir.

İnsan hakikati düşünmezse, geçmişte hakka direnenlerin sözlerini kendi sözü sanabilir. Kör taklit, insanı eski hataların yoluna sokabilir. Kalabalıkların tekrarı, batılı hak yapmaz.

Bu ayet mümine şu soruyu sordurur:

Ben Allah’ın ayetleri karşısında gerçekten düşünüyor muyum, yoksa geçmişten veya çevremden duyduğum sözleri sorgulamadan tekrar mı ediyorum ❓

Akıllı mümin, öncekilerin inkâr sözlerini değil, peygamberlerin hak çağrısını takip eder. Çünkü kurtuluş eski bahaneleri tekrarlamakta değil; Allah’ın hidayetine teslim olmaktadır.

Eski inkâr sözlerini tekrar eden insan, yeni bir yol bulmuş olmaz; sadece eski gafletlerin izinden yürür. Mümin ise tarihten ibret alır, sözü vahyin ölçüsüyle tartar ve kalbini kalabalıkların tekrarına değil, Allah’ın hak çağrısına teslim eder.
Ersan Karavelioğlu

M͜͡T͜͡

Geri
Üst Alt