Müminun Suresi 65. Ayette Azap Anında Feryat Etmenin Fayda Vermemesi Ne Anlama Gelir
Azap anında feryat etmenin fayda vermemesi, insanın uyarı varken duyarsız kalmasının ve mühlet varken tövbeyi ertelemesinin acı sonucudur. Çünkü bazı kapılar, insan hakikati zamanında ciddiye almadığında geç kalmış pişmanlıkla açılmaz.
Ersan Karavelioğlu
Müminun Suresi 65. Ayet Ne Söyler
Müminun Suresi’nin 65. ayetinde, azapla karşılaşan insanların feryatlarının artık fayda vermeyeceği bildirilir.
Ayetin anlamı özetle şöyledir:
“Bugün feryat etmeyin. Çünkü bizden yardım göremeyeceksiniz.”
Bir önceki ayette refah içinde şımarmış kimselerin azapla yakalanınca feryat ettikleri anlatılmıştı. Bu ayette ise o feryadın artık sonuç vermeyeceği haber verilir.
Bu çok sarsıcı bir uyarıdır.
Çünkü insan bazen hakikat zamanında gelmişken duymazdan gelir; fakat sonuçla karşılaşınca kurtuluş ister.
Ayet bize şunu öğretir:
Pişmanlık, zamanında olursa tövbeye dönüşür; geç kalırsa sadece acı bir feryat olarak kalabilir.
“Bugün Feryat Etmeyin” Ne Anlama Gelir
Bu ifade, azap anında yapılan çaresiz yalvarışların artık sonucu değiştirmeyeceğini anlatır.
İnsan dünyadayken uyarılmıştır. Peygamberlerin çağrısı gelmiştir. Ayetler okunmuştur. Ölüm hatırlatılmıştır. Ahiret bildirilmiştir. Tövbe kapısı açılmıştır. Mühlet verilmiştir.
Fakat insan bunların hepsini hafife alıp gaflette ısrar ederse, azap anında feryat etmek artık fayda sağlamayabilir.
Bu ifade insana şunu söyler:
Feryadını son ana bırakma; dönüşünü mühlet varken yap.
Feryat Etmek Neyi Gösterir
Feryat, insanın gücünün tükendiğini, dayandığı şeylerin çöktüğünü ve çaresizlikle yardım aradığını gösterir.
Refah içinde şımaran insan, güçlü olduğunu sanır. Malına, çevresine, statüsüne, düzenine ve konforuna güvenir. Fakat azap gelince bütün sahte dayanaklar dağılır.
İşte o zaman feryat eder.
Fakat bu feryat, samimi bir dönüşten çok, sonuçtan kaçma isteği olabilir.
Bu yüzden ayet insanı uyarır:
Sonuç gelmeden önce hakikate dön.
Geç Kalmış Pişmanlık Neden Fayda Vermeyebilir
Pişmanlık, insanın hatasını fark etmesi bakımından değerlidir. Fakat pişmanlık, fırsat zamanı geçtikten sonra gelirse artık imtihan alanı kapanmış olabilir.
Dünya hayatı insanın tercih alanıdır.
İnsan burada iman eder, tövbe eder, salih amel işler, kul hakkından sakınır ve Allah’a yönelir.
Ama hakikat bütün açıklığıyla ortaya çıkıp azap gelince, artık imtihanın gizlilik boyutu kalmaz. O anda herkes gerçeği görür.
O yüzden geç kalmış pişmanlık, kurtarıcı bir tövbeye dönüşmeyebilir.
Tövbe İle Geç Kalmış Feryat Arasında Ne Fark Vardır
Tövbe, insanın mühlet varken hatasından dönmesidir.
Tövbe; pişmanlık, vazgeçme, Allah’a yönelme, günahı terk etme ve mümkünse hakkı telafi etme iradesidir.
Geç kalmış feryat ise çoğu zaman sonucu görünce kaçma isteğidir.
Tövbe kulun Allah’a dönüşüdür.
Feryat bazen azaptan kaçış çığlığıdır.
Tövbe kalbi değiştirir.
Geç kalmış feryat sadece acıyı duyurur.
Bu yüzden mümin tövbeyi feryat anına bırakmaz.
“Bizden Yardım Göremeyeceksiniz” Ne Anlama Gelir
Bu ifade, Allah’ın hükmü geldiğinde artık kimsenin o hükmü geri çeviremeyeceğini bildirir.
Dünyada insan Allah’tan yardım isteyebilir, tövbe edebilir, dua edebilir, kendini düzeltebilir. Fakat azap hükmü geldiğinde ve süre dolduğunda, artık geri dönüş kapısı kapanabilir.
Buradaki uyarı şudur:
Allah’ın yardımını hakikat varken reddeden insan, azap anında yardım bulamayabilir.
Bu, Allah’ın rahmetsizliği değil; insanın mühleti boşa harcamasının sonucudur.
Allah’ın Yardımı Ne Zaman Aranmalıdır
Allah’ın yardımı her zaman aranmalıdır; fakat özellikle mühlet varken, kalp hâlâ dönüş imkânına sahipken ve insan davranışlarını düzeltebilecekken aranmalıdır.
İnsan sadece çaresiz kalınca değil, rahatken de Allah’a yönelmelidir.
Sadece musibet anında değil, nimet anında da Rabbini hatırlamalıdır.
Sadece azap korkusuyla değil, sevgi, şükür ve kulluk bilinciyle Allah’a sığınmalıdır.
Mümin şöyle düşünür:
Ben Rabbime sadece düştüğümde değil, yürürken de muhtacım.
Refah İçinde Şımaranlar Neden Sonra Feryat Eder
Çünkü refah içindeyken hakikati unutan insan, azapla karşılaşınca neye aldandığını fark eder.
Daha önce güven kaynağı sandığı malın kendisini kurtaramadığını görür.
Evladın, çevrenin, gücün, makamın ve konforun Allah’ın hükmü karşısında çaresiz kaldığını anlar.
Kendi kendine yetmediğini fark eder.
Ama bu fark ediş geç kalmış olabilir.
Bu yüzden Kur’an, insanı refah zamanında uyandırır:
Rahatken Rabbini unutma ki zor anda feryadın çaresizliğe dönüşmesin.
Bu Ayet İnsana Zaman Bilinci Verir Mi
Evet. Bu ayet insana çok güçlü bir zaman bilinci verir.
Hayat sonsuz değildir. Mühlet sınırsız değildir. Tövbe kapısı her zaman aynı şekilde açık kalmayabilir. Sağlık, gençlik, imkân, fırsat ve nefes geçicidir.
Bugün yapılabilecek iyilik yarına kalmayabilir.
Bugün edilebilecek tövbe ertelenirse kalp katılaşabilir.
Bugün ödenebilecek kul hakkı yarın ağır bir hesaba dönüşebilir.
Bu yüzden mümin şöyle düşünmelidir:
Bugün Rabbime dönebilirim. O hâlde dönüşü ertelememeliyim.
İnsanın En Büyük Aldanışı Nedir
İnsanın en büyük aldanışlarından biri, zamanının çok olduğunu sanmasıdır.
İnsan hep sonra der:
Sonra tövbe ederim.
Sonra namaza başlarım.
Sonra helalleşirim.
Sonra iyilik yaparım.
Sonra kendimi düzeltirim.
Fakat ölüm ve ilahî hüküm insanın takvimine göre gelmez.
Bu ayet insana şunu hatırlatır:
Sonra dediğin zaman, sana garanti edilmiş bir zaman değildir.
Akıllı insan, dönüşü bugünden başlatır.

Azap Anında Feryat Etmek Ahireti Nasıl Hatırlatır
Bu ayet ahiret sahnesini çok güçlü biçimde hatırlatır.
Dünyada insan istediği gibi yaşayabilir gibi görünebilir. Fakat ahirette her şey açığa çıkar. Orada insanın bahaneleri, savunmaları, kibri ve sahte güvenleri geçersiz hâle gelir.
O gün insan yaptıklarıyla yüzleşir.
Dünyada önemsenmeyen ayetler, ihmal edilen ibadetler, ertelenen tövbeler, unutulan kul hakları ve boşa harcanan nimetler insanın karşısına çıkar.
Bu yüzden mümin ahireti uzak bir bilgi gibi değil, yaklaşan bir gerçek gibi görmelidir.

Bu Ayet Dua Ahlakına Ne Öğretir
Bu ayet insana duayı sadece felaket anına sıkıştırmamayı öğretir.
Bazı insanlar rahatken Allah’ı unutur, fakat sıkışınca dua eder. Elbette Allah darda kalanın duasını işitir; fakat müminin kulluğu sadece zor zaman duası olmamalıdır.
Mümin bollukta da dua eder.
Rahatken de şükreder.
Güçlüyken de Rabbine muhtaç olduğunu bilir.
Günah işlemeden önce de korunma ister.
Günah işledikten sonra da tövbe eder.
Dua, mümin için sadece feryat değil; sürekli bir kulluk hâlidir.

Bu Ayet Günahı Erteleyen İnsana Ne Söyler
Bu ayet, günahı terk etmeyi sürekli erteleyen insana çok ciddi bir uyarıdır.
İnsan günahın içinde yaşayıp kendine sürekli süre tanıyabilir. Fakat kendi verdiği süre ile Allah’ın verdiği mühlet aynı olmayabilir.
Günahı ertelemek kalbi zayıflatır.
Tövbeyi ertelemek günahı normalleştirir.
Yanlışı sürdürmek dönüşü zorlaştırır.
Bu yüzden mümin şöyle demelidir:
Rabbim, beni tövbeyi erteleyenlerden değil, sana vakit varken dönenlerden eyle.

Bu Ayet Kul Hakkı Konusunda Nasıl Bir Uyarıdır
Azap anında feryat etmenin fayda vermemesi, kul hakkı konusunda da çok büyük bir uyarıdır.
Dünyadayken helalleşmek mümkündür. Hakkı ödemek mümkündür. Özür dilemek mümkündür. Haksızlığı düzeltmek mümkündür. Kırılan kalbi onarmak mümkündür.
Fakat insan bunları ertelerse, ahirette iş çok daha ağırlaşır.
Çünkü kul hakkı sadece “Rabbim affet” demekle kapanmayabilir. Hak sahibinin hakkı vardır.
Bu yüzden mümin şöyle düşünmelidir:
Bugün düzeltebileceğim bir hakkı yarına bırakmamalıyım.

Modern İnsan Bu Ayetten Ne Öğrenmelidir
Modern insan çoğu zaman kriz anında feryat eder, fakat rahat zamanında derin düşünmez.
Hayat hızlıdır. İnsan planlara, işlere, ekrana, paraya, sosyal hayata ve hedeflere dalar. Ölüm, ahiret, tövbe ve hesap düşüncesi uzaklaşır.
Fakat kriz geldiğinde insan bir anda hayatın ne kadar kırılgan olduğunu fark eder.
Müminun Suresi 65. ayet modern insana şunu söyler:
Kırılganlığını anlamak için azap anını bekleme. Henüz nefes alırken Rabbine dön.
Çünkü uyanmak için yıkılmayı beklemek akıllıca değildir.

Bu Ayet Müminin Korku Ve Umut Dengesini Nasıl Kurar
Bu ayet korkutucudur; fakat amacı insanı ümitsizliğe değil, uyanışa çağırmaktır.
Mümin bu ayeti okuyunca Allah’ın rahmetinden ümidini kesmez. Tam tersine, mühlet varken tövbe kapısının kıymetini anlar.
Korkar; çünkü geç kalmış feryadın fayda vermeyebileceğini bilir.
Umut eder; çünkü bugün hâlâ dönebilir.
Korkar; çünkü hesap gerçektir.
Umut eder; çünkü Allah samimi tövbeleri kabul eder.
Bu denge insanı hem sarsar hem de Rabbine yaklaştırır.

Bu Ayet Müminin İç Muhasebesine Nasıl Yardım Eder
Müminun Suresi 65. ayet insana şu soruları sordurur:
Ben feryadı son ana mı bırakıyorum
Tövbeyi erteliyor muyum
Rahat zamanlarımda Rabbimi hatırlıyor muyum
Azap gelmeden önce uyarılardan ders alıyor muyum
Bugün düzeltebileceğim hangi hatayı erteliyorum
Kul hakkı, ibadet, haram ve tövbe konularında gecikiyor muyum
Allah’ın yardımını sadece sıkışınca mı arıyorum, yoksa her hâlimde O’na muhtaç olduğumu biliyor muyum
Bu sorular, insanı geç kalmadan uyanmaya çağırır.

Bu Ayet Müminin Karakterini Nasıl İnşa Eder
Müminun Suresi 65. ayet, müminin karakterine zaman bilinci, tövbede acele, gafletten sakınma, kul hakkı hassasiyeti, ahiret şuuru ve Allah’a sürekli sığınma bilinci kazandırır.
Bu ayeti anlayan mümin, son ana güvenmez. Bugün yapabileceği hayrı ertemez. Günahında ısrar etmez. Rahat zamanında Allah’ı unutmaz. Feryadın fayda vermeyeceği an gelmeden önce kalbini Rabbine çevirir.
Müminin kalbinde şu bilinç yerleşir:
Azap anındaki feryat yerine, mühlet varken tövbe etmeliyim. Çünkü bugün bana verilen nefes, Rabbime dönüş için büyük bir fırsattır.
Bu bilinç insanı daha uyanık, daha sorumlu ve daha samimi yapar.

Müminun Suresi 65. Ayetin Genel Mesajı Nedir
Müminun Suresi 65. ayet bize şunu öğretir:
Azap anında feryat etmek artık fayda vermeyebilir; çünkü Allah’ın hükmü geldiğinde, O’ndan yardım göremeyecekleri bir anla karşılaşabilirler.
Bu ayet, insanın tövbeyi, ibadeti, helalleşmeyi, salih ameli ve Allah’a dönüşü ertelememesi gerektiğini bildirir.
Feryat fayda vermeyecek hâle gelmeden önce dua etmek gerekir.
Azap gelmeden önce tövbe etmek gerekir.
Hesap gelmeden önce kul hakkını düzeltmek gerekir.
Ölüm gelmeden önce hayatı Allah’ın rızasına çevirmek gerekir.
Bu ayet mümine şu soruyu sordurur:
Ben Allah’a dönüşü bugünden başlatıyor muyum, yoksa feryadın fayda vermeyeceği ana kadar gaflet içinde bekliyor muyum
Akıllı mümin, geç kalmış pişmanlığa güvenmez. Mühlet varken uyanır, nefes varken döner, imkân varken hayır işler ve Rabbine her hâlinde muhtaç olduğunu bilir.
Feryadın fayda vermeyeceği an gelmeden önce kalbin Allah’a dönmesi gerekir. Mümin, son nefesi beklemez; bugün tövbe eder, bugün helalleşir, bugün iyiliğe yönelir. Çünkü mühlet rahmettir, fakat ertelenen kulluk bir gün ağır bir pişmanlığa dönüşebilir.
Ersan Karavelioğlu