📖 Müminun Suresi 64. Ayette Refah İçinde Şımarmış Olanların Azapla Yakalanması Ne Anlama Gelir ❓

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu❓

• Evet

Oy: 1 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    1

ErSan.Net

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
Moderator
MT
21 Haz 2019
50,324
2,724,897
113
43
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

📖 Müminun Suresi 64. Ayette Refah İçinde Şımarmış Olanların Azapla Yakalanması Ne Anlama Gelir ❓

Refah içinde şımarmış olanların azapla yakalanması, bolluğun insanı kurtarmaya yetmediğini gösterir. Çünkü nimet şükre dönüşmezse kalbi uyandırmaz; gafleti büyütür, kibri besler ve insanı Allah’ın uyarısı geldiğinde hazırlıksız bırakır.
Ersan Karavelioğlu

1️⃣ Müminun Suresi 64. Ayet Ne Söyler ❓

Müminun Suresi’nin 64. ayetinde Allah, gaflet içinde yaşayan ve refahın verdiği rahatlıkla hakikatten uzaklaşan insanların karşılaşacağı sarsıcı sonucu bildirir.

Ayetin anlamı özetle şöyledir:

“Nihayet refah içinde şımarmış olanlarını azapla yakaladığımız zaman, bir de bakarsın ki feryat edip dururlar.”

Bu ayet, dünya rahatlığına aldanan insanların azapla karşılaşınca nasıl çaresizce feryat edeceklerini anlatır.

Önceki ayette onların kalplerinin gaflet içinde olduğu ve yanlış işlerde devam ettikleri bildirilmişti. Bu ayette ise o gafletin sonu gösterilir.

Yani ayet bize şunu öğretir:

Gaflet sonsuza kadar sürmez. Bir gün hakikat insanı yakalar.

2️⃣ Refah İçinde Şımarmak Ne Demektir ❓

Refah içinde şımarmak, nimetin sahibini unutup nimeti kendi üstünlüğünün, güvenliğinin ve dokunulmazlığının delili sanmaktır.

İnsan bolluk içinde olabilir. Malı, imkânı, sağlığı, çevresi, gücü ve rahatlığı olabilir. Bunlar tek başına kötü değildir.

Fakat insan bu nimetlerle Allah’ı unutursa, fakiri küçümserse, ahireti ertelerse, harama cesaret ederse ve kendini güvende sanarsa refah şımarmaya dönüşür.

Bu yüzden mesele refahın kendisi değil, refah karşısındaki kalp hâlidir.

Refah şükür doğurursa nimet olur; kibir doğurursa felaketin başlangıcı olur.

3️⃣ Refah Neden İnsanı Aldatabilir ❓

Refah insana sahte bir güven hissi verebilir.

İnsan rahat yaşadığında, işleri yolunda gittiğinde, çevresi güçlü olduğunda, parası ve imkânı arttığında kendini sarsılmaz sanabilir.

Şöyle düşünebilir:

Bana bir şey olmaz.
Hayatım yolunda.
Demek ki doğru yoldayım.
Bu düzen hep böyle gider.
Azap, hesap ve uyarılar başkaları içindir.

Bu düşünce çok tehlikelidir.

Çünkü insanı tövbeden, muhasebeden ve Allah’a yönelmekten uzaklaştırabilir.

4️⃣ Azapla Yakalanmak Ne Anlama Gelir ❓

Azapla yakalanmak, insanın hiç beklemediği bir anda Allah’ın hükmüyle yüzleşmesi demektir.

Bu dünyada bir musibet, çöküş, helak, kayıp, sarsıntı veya toplumsal felaket şeklinde olabilir. Ahirette ise asıl büyük hesap ve azap gerçeğiyle karşılaşmak anlamına gelir.

Ayetin “yakalamak” ifadesi çok sarsıcıdır.

Çünkü gaflet içindeki insan kendini kaçıyor sanır, ama Allah’ın hükmünden kaçamaz.

İnsan Allah’ı unutabilir; fakat Allah insanı unutmaz.

5️⃣ Neden Özellikle Refah İçindekiler Zikredilir ❓

Çünkü toplumlarda çoğu zaman hakikate en çok direnenler, refah içinde şımaran ve mevcut düzenlerinden memnun olan kesimler olabilir.

Onlar değişim istemez. Uyarı istemez. Hesap hatırlatılmasını istemez. Zulüm düzeni varsa ondan faydalanabilir. Fakirin, mazlumun ve zayıfın hâlini görmek istemeyebilir.

Refah içinde olan insanın sorumluluğu büyüktür.

Çünkü nimeti çok olanın hesabı da ağırdır.

Bu ayet bize şunu öğretir:

Bolluk, insanı daha fazla şükre ve sorumluluğa çağırmalıdır; daha fazla gaflete değil.

6️⃣ Şımarıklık Manevi Bir Hastalık Mıdır ❓

Evet. Şımarıklık, nimetin insanın kalbini bozmasıdır.

Şımaran insan haddini unutmaya başlar. Kendisini yeterli görür. Eleştiri kabul etmez. Fakire tepeden bakar. Allah’ın uyarılarını hafife alır. Günahı normalleştirir. Sorumluluğu başkalarına yükler.

Şımarıklığın temelinde şu yanlış düşünce vardır:

Bende olanlar benim hakkım, benim gücüm ve benim üstünlüğümün sonucudur.

Oysa mümin bilir:

Sahip olduğum her şey Allah’ın emanetidir.

Bu bilinç şımarıklığı kırar.

7️⃣ Gaflet Ve Refah Arasında Nasıl Bir Bağ Vardır ❓

Refah, doğru okunursa şükür doğurur. Yanlış okunursa gafleti büyütür.

İnsan darlıkta Allah’a sığınabilir; fakat bollukta Rabbini unutabilir. Bu yüzden bolluk imtihanı bazen darlık imtihanından daha zordur.

Çünkü darlık insana aczini hatırlatır. Refah ise insanı kendine yeterli hissettirebilir.

Mümin refah içinde şu soruyu sormalıdır:

Bu nimetler beni Rabbime yaklaştırıyor mu, yoksa O’nu unutturuyor mu ❓

Bu soru refahı gafletten korur.

8️⃣ Feryat Etmeleri Ne Anlama Gelir ❓

Ayet, azap gelince onların feryat edeceğini bildirir.

Feryat, çaresizliğin sesidir.

Daha önce uyarılara kulak vermeyen, kalbi gaflette kalan, refahla şımaran ve yanlış işlerde ısrar eden insanlar azap gelince yardım ister, kurtuluş ister, geri dönüş ister.

Fakat bazı feryatlar geç kalmış olabilir.

Bu ayet insana şunu hatırlatır:

Azap geldiğinde feryat etmek yerine, mühlet varken tövbe etmek gerekir.

9️⃣ Geç Kalınmış Pişmanlık Neden Faydasız Olabilir ❓

Pişmanlık, zamanında olursa rahmet kapısıdır. İnsan hata eder, fark eder, tövbe eder ve Allah’a dönerse bu büyük bir nimettir.

Fakat hakikat apaçık ortaya çıkıp süre dolduktan sonra gelen pişmanlık, artık insanı kurtarmayabilir.

Refah içinde şımaranların feryadı da bu yönüyle ibret vericidir.

Çünkü onlar rahat zamanlarında uyanmadılar. Uyarıları ciddiye almadılar. Gafletlerini sürdürdüler.

Azap gelince feryat ettiler.

Bu yüzden mümin şöyle düşünmelidir:

Pişmanlığım azap anına kalmadan bugün Rabbime dönmeliyim.

🔟 Bu Ayet Nimetlerin Hesabını Nasıl Hatırlatır ❓

Bu ayet, her nimetin bir hesabı olduğunu hatırlatır.

Mal, sağlık, güvenlik, rahatlık, çocuklar, ev, iş, bilgi, makam, çevre ve zaman insanın elinde başıboş değildir.

Allah insana nimet verir ve kulun o nimetle ne yapacağını ortaya çıkarır.

Nimet şükre mi dönüşecek ❓
İnfaka mı dönüşecek ❓
Adalete mi dönüşecek ❓
Merhamete mi dönüşecek ❓
Yoksa kibir, israf, gaflet ve zulme mi dönüşecek ❓

İşte imtihan buradadır.

1️⃣1️⃣ Refah İçinde Şımaran Toplumlar Nasıl Çöker ❓

Bir toplum refah içinde şımarırsa önce kalbi çürür, sonra yapısı zayıflar.

İsraf artar. Adalet azalır. Fakirler görünmez olur. Ahlak gevşer. Genç nesiller sadece tüketimle yetişir. Hakikat sıkıcı görülür. Din, ahiret ve hesap bilinci zayıflar. Güç ve konfor hayatın amacı hâline gelir.

Böyle bir toplum dışarıdan parlak görünebilir; fakat içeriden zayıflamıştır.

Çünkü toplumları sadece para ayakta tutmaz.

Toplumları ayakta tutan adalet, ahlak, merhamet, sorumluluk ve Allah bilincidir.

1️⃣2️⃣ Bu Ayet Zenginlere Nasıl Bir Uyarıdır ❓

Bu ayet zenginliği kötülemez; zenginliğin şımarmaya dönüşmesini uyarır.

Zengin bir mümin malını helal kazanır, şükürle kullanır, infak eder, israftan sakınır, fakiri küçümsemez, Allah’ın emanet bilinciyle yaşar.

Ama mal kalbi büyütürse, insanı kibirlendirirse, harama cesaret verirse ve ahireti unutturursa tehlike başlar.

Zengin mümin şöyle düşünmelidir:

Malım arttıkça şükrüm, infakım, tevazum ve hesap korkum da artıyor mu ❓

Eğer artmıyorsa, nimet insanı sınamaya başlamış demektir.

1️⃣3️⃣ Bu Ayet Fakirlere Ne Öğretir ❓

Bu ayet fakirlere de önemli bir denge öğretir.

Dünyada refah içinde olanların hâline bakıp onların kesin olarak Allah katında üstün olduğunu sanmamak gerekir.

Malı çok olan her insan doğru yolda değildir. Rahat yaşayan herkes Allah’ın özel ikramına mazhar olmuş anlamına gelmez. Dünya bolluğu bazen imtihan, bazen mühlet, bazen de aldanış olabilir.

Fakir mümin şöyle düşünmelidir:

Allah katında değerim malımla değil, imanım, sabrım, takvam ve salih amelimle ölçülür.

Bu bilinç, fakiri hasetten ve değersizlik duygusundan korur.

1️⃣4️⃣ Modern Tüketim Kültürü Bu Ayetle Nasıl Değerlendirilir ❓

Modern tüketim kültürü insana sürekli daha fazlasını ister hâle getirir.

Daha büyük ev, daha yeni telefon, daha lüks hayat, daha çok görünürlük, daha çok konfor, daha çok harcama, daha çok eğlence…

Bu kültür içinde insan nimetleri şükür vesilesi değil, gösteriş ve rekabet aracı hâline getirebilir.

Müminun Suresi 64. ayet modern insana şunu hatırlatır:

Refah seni Allah’a yaklaştırmıyorsa, seni sessizce gaflete sürüklüyor olabilir.

Bu yüzden mümin tüketirken de, kazanırken de, harcarken de uyanık olmalıdır.

1️⃣5️⃣ Azap Gelmeden Uyanmak Ne Demektir ❓

Azap gelmeden uyanmak, insanın mühlet varken kendini düzeltmesidir.

Ölüm gelmeden tövbe etmek.
Hesap gelmeden kul hakkını ödemek.
Mal elden çıkmadan infak etmek.
Sağlık gitmeden ibadet etmek.
Gençlik geçmeden salih amele yönelmek.
Kalp katılaşmadan Kur’an’a dönmek.

Akıllı insan son darbeyi beklemez.

Uyarıyı erken anlar.

Bu ayet bize şunu söyler:

Feryadın fayda vermeyeceği an gelmeden önce, kalbin uyanacağı zamanı kaçırma.

1️⃣6️⃣ Bu Ayet Ahireti Nasıl Hatırlatır ❓

Azapla yakalanma ifadesi, ahiret azabını ve hesap gününü güçlü biçimde hatırlatır.

Dünyada refah içinde yaşayan insan, ahirette hesabı unutmamalıdır. Çünkü ahirette mal, konfor, çevre, makam ve dünya rahatlığı insanı kurtarmaz.

Orada insanın karşısına şunlar çıkar:

İmanı.
Niyeti.
Ameli.
Şükrü.
Kul hakkı.
İnfakı.
Kibri veya tevazusu.
Nimetleri nasıl kullandığı.

Bu yüzden mümin dünyadaki refahı ahirete hazırlık vesilesi yapmalıdır.

1️⃣7️⃣ Bu Ayet Müminin İç Muhasebesine Nasıl Yardım Eder ❓

Müminun Suresi 64. ayet insana şu soruları sordurur:

Bana verilen nimetler beni şükre mi götürüyor, şımarmaya mı ❓
Rahatlık içinde Rabbimi unutuyor muyum ❓
Refahımı Allah’ın kesin rızası mı sanıyorum ❓
Fakiri, mazlumu ve ihtiyaç sahibini görüyor muyum ❓
Azap gelmeden önce uyarılardan ibret alıyor muyum ❓
Konforum ahiret hazırlığımı zayıflatıyor mu ❓
Nimetlerim arttıkça tevazum ve sorumluluğum da artıyor mu ❓

Bu sorular insanı refahın aldatıcı rahatlığından uyandırır.

1️⃣8️⃣ Bu Ayet Müminin Karakterini Nasıl İnşa Eder ❓

Müminun Suresi 64. ayet, müminin karakterine nimet karşısında uyanıklık, refaha aldanmama, şükür, tevazu, infak, ahiret bilinci ve erken uyanış hassasiyeti kazandırır.

Bu ayeti anlayan mümin, rahatlığı güvence sanmaz. Malı ve imkânı kendisini Allah’tan uzaklaştırıyorsa korkar. Nimetlerini hayra çevirir. Fakiri görür. İsraftan sakınır. Gaflet içinde şımaranların sonundan ibret alır.

Müminin kalbinde şu bilinç yerleşir:

Rabbim bana nimet veriyorsa, bu nimetle beni deniyor. O hâlde şükretmeli, sorumlu davranmalı ve refahı ahiretimi unutturacak bir perdeye dönüştürmemeliyim.

Bu bilinç insanı daha olgun, daha merhametli ve daha uyanık yapar.

1️⃣9️⃣ Müminun Suresi 64. Ayetin Genel Mesajı Nedir ❓

Müminun Suresi 64. ayet bize şunu öğretir:

Refah içinde şımarmış olanlar azapla yakalandıkları zaman feryat ederler.

Bu ayet, bolluk içinde gaflete düşmenin, nimetleri yanlış okumanın ve Allah’ın uyarılarını ciddiye almadan yaşamanın tehlikeli sonucunu gösterir.

Refah kötü değildir. Fakat refah Allah’ı unutturursa, fakiri görünmez kılarsa, kalbi kibirlendirirse ve ahireti erteletirse insan için büyük bir imtihana dönüşür.

Bu ayet mümine şu soruyu sordurur:

Ben nimetlerimle şükredenlerden miyim, yoksa refah içinde şımarıp hakikati unutanlardan mı ❓

Akıllı mümin, azap gelince feryat edenlerden olmamak için nimet varken uyanır, imkân varken infak eder, sağlık varken ibadet eder, mühlet varken tövbe eder ve refahı gaflete değil Allah’a yakınlığa çevirir.

Refah insanı ya şükre götürür ya gaflete sürükler. Mümin, nimetin çokluğuyla değil, o nimetin kalbinde doğurduğu hâlle ilgilenir. Eğer bolluk Allah’ı hatırlatıyorsa berekettir; Allah’ı unutturuyorsa insan daha feryat zamanı gelmeden uyanmalıdır.
Ersan Karavelioğlu

M͜͡T͜͡

Geri
Üst Alt