📖 Müminun Suresi 60. Ayette Verdiklerini Kalpleri Ürpererek Verenlerin Hâli Ne Anlama Gelir ❓

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu❓

• Evet

Oy: 1 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    1

ErSan.Net

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
Moderator
MT
21 Haz 2019
50,323
2,724,897
113
43
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

📖 Müminun Suresi 60. Ayette Verdiklerini Kalpleri Ürpererek Verenlerin Hâli Ne Anlama Gelir ❓

Verdiklerini kalpleri ürpererek verenler, sadece iyilik yapan değil; yaptıkları iyiliğin Allah katında kabul edilip edilmeyeceğini düşünen derin kullardır. Çünkü gerçek mümin, amelini büyük görmez; Rabbine döneceğini bildiği için her hayrın içinde bile tevazu ve hesap bilinci taşır.
Ersan Karavelioğlu

1️⃣ Müminun Suresi 60. Ayet Ne Söyler ❓

Müminun Suresi’nin 60. ayetinde gerçek müminlerin çok derin bir kalp hâli anlatılır.

Ayetin anlamı özetle şöyledir:

“Onlar verdiklerini, Rablerine dönecekleri için kalpleri ürpererek verirler.”

Bu ayet, salih amel işleyen müminin iç dünyasını gösterir.

Mümin verir, infak eder, ibadet eder, hayır yapar, sadaka verir, iyilik eder; fakat bunları yaparken kendini garanti altında görmez.

Çünkü bilir ki bir gün Rabbine dönecek ve yaptığı her şey Allah’ın huzurunda karşısına çıkacaktır.

Bu yüzden müminin kalbinde hem umut hem de ürperti vardır.

2️⃣ “Verdiklerini Vermek” Ne Anlama Gelir ❓

Ayetin ifade ettiği “vermek”, sadece mal vermekle sınırlı değildir.

Mümin Allah yolunda malını verir, zamanını verir, emeğini verir, bilgisini verir, sevgisini verir, merhametini verir, duasını verir, desteğini verir.

Yani Allah’ın razı olacağı her türlü hayır bu anlamın içine girer.

Bir insanın fakire yardım etmesi, ailesine helal rızık götürmesi, ihtiyaç sahibine destek olması, bilgisini paylaşması, güzel söz söylemesi, emanete sahip çıkması ve salih amel işlemesi de bu geniş anlam içinde düşünülebilir.

Mümin bilir:

Bana verilen her nimet, Allah yolunda bir sorumluluğa dönüşebilir.

3️⃣ Kalbin Ürpermesi Ne Demektir ❓

Kalbin ürpermesi, insanın Allah karşısında derin bir saygı, edep, sorumluluk ve mahcubiyet bilinci taşımasıdır.

Bu korku umutsuzluk değildir. Bu, yaptığı ameli büyük görmeyen, Allah’ın huzurunda hesap vereceğini bilen ve kabul edilme derdi taşıyan bir kulun hassasiyetidir.

Mümin şöyle düşünür:

Ben verdim ama acaba niyetim temiz miydi ❓
Ben iyilik yaptım ama acaba Allah katında kabul edildi mi ❓
Ben amel işledim ama içinde riya, kibir veya kusur var mıydı ❓

İşte bu iç titreme, imanın inceliğini gösterir.

4️⃣ Mümin Neden Yaptığı Hayırdan Sonra Bile Korkar ❓

Çünkü mümin bilir ki amel yapmak kadar, amelin kabul edilmesi de önemlidir.

Bir insan çok şey yapabilir; fakat niyet bozuksa, kibir varsa, gösteriş varsa, kul hakkı varsa veya Allah rızası yerine insan övgüsü aranıyorsa amel zarar görebilir.

Bu yüzden mümin hayır yaptıktan sonra bile kendini övmez.

Şöyle der:

Rabbim, bunu benden kabul buyur. Eksiklerimi affet. Niyetimi temiz eyle.

Bu korku, hayrı küçümsemek değil; Allah’ın huzurunda edepli durmaktır.

5️⃣ Rablerine Döneceklerini Bilmek Ne Anlama Gelir ❓

Ayetin kalp hâlini açıklayan en önemli kısmı şudur:

“Rablerine dönecekleri için…”

Yani müminin ürpertisi, ahiret bilincinden doğar.

Mümin bilir ki dünya geçicidir. İnsan yaptığı her amelle, söylediği her sözle, kazandığı her lokmayla, verdiği her sadakayla, gizlediği her niyetle Allah’a doğru yürümektedir.

Rabbe dönüş, insanın dünya hayatındaki bütün maskelerden sıyrılıp Allah’ın huzurunda gerçek hâliyle durmasıdır.

Bu yüzden mümin hayır yaparken bile ahireti unutmaz.

6️⃣ Bu Ayet İhlas İle Nasıl Bağlantılıdır ❓

İhlas, ameli sadece Allah rızası için yapmaktır.

Mümin verdiğini kalbi ürpererek veriyorsa, bunun sebebi amelinin içinde Allah’tan başkasının payı olmasından korkmasıdır.

İhlas hassasiyeti olan insan yaptığı iyiliği insanlara gösteriş malzemesi yapmaz. Verdiği sadakayı başa kakmaz. Yardım ettiği kişiyi küçük düşürmez. Amelini kendi üstünlüğünün kanıtı gibi kullanmaz.

İhlaslı insanın derdi şudur:

Rabbim benden razı olsun. İnsanlar bilse de bilmese de önemli olan Allah’ın kabul etmesidir.

7️⃣ Hayır Yaparken Kibirlenmek Neden Tehlikelidir ❓

Hayır yapmak güzel bir ameldir. Fakat insan yaptığı hayır sebebiyle kibirlenirse, o hayrın ruhuna zarar verebilir.

Bir insan verdiği için kendini üstün görürse, yardım ettiği kişiyi küçümserse, “ben olmasam ne yaparlardı” diye düşünürse, yaptığı iyiliğin içine nefis karışır.

Oysa mümin bilir ki verdiği şeyin gerçek sahibi Allah’tır.

Malı veren Allah’tır.
Gücü veren Allah’tır.
Fırsatı veren Allah’tır.
Kalbe merhameti koyan Allah’tır.
Hayrı nasip eden Allah’tır.

Bu yüzden mümin hayırdan sonra kibirlenmez, şükreder.

8️⃣ Amelin Kabul Edilip Edilmemesinden Endişe Etmek Ne Öğretir ❓

Bu endişe, mümini daha samimi yapar.

Kabul endişesi taşıyan insan amelini daha dikkatli yapar. Niyetini kontrol eder. Gösterişten sakınır. Başkalarını incitmemeye çalışır. Kul hakkına dikkat eder. Allah’ın rızasını öne alır.

Bu endişe insanı kötümser yapmaz; bilakis daha derin bir kulluğa taşır.

Çünkü mümin bilir:

Kabulü veren Allah’tır. Bana düşen samimiyetle yapmak, kusurlarım için af dilemek ve Rabbimin rahmetine sığınmaktır.

9️⃣ Bu Ayet Sadaka Ve İnfak Ahlakını Nasıl Öğretir ❓

Bu ayet sadaka ve infak konusunda büyük bir edep öğretir.

Mümin verirken gösteriş yapmamalı, başa kakmamalı, karşılık beklememeli, yardım ettiği kişiyi rencide etmemeli ve verdiğini Allah için vermelidir.

Sadaka sadece elden çıkan para değildir. Sadaka, kalbin Allah’a bağlılığının da bir göstergesidir.

Mümin verirken şöyle düşünür:

Bu mal aslında Allah’ın bana emanetidir. Ben onu yine Allah’ın razı olacağı yere ulaştırmaya çalışıyorum.

Bu bilinç infakı temizler ve güzelleştirir.

🔟 İyilik Yaptıktan Sonra Kendini Güvende Görmek Doğru Mudur ❓

Hayır. Mümin iyilik yapar ama kendini garanti altında görmez.

Çünkü insanın kurtuluşu sadece kendi amellerinin çokluğuyla değil, Allah’ın rahmetiyle tamamlanır.

Ameller önemlidir; fakat kul amellerine güvenip Rabbine muhtaç olduğunu unutursa tehlikeye düşer.

Bu yüzden müminin dengesi şudur:

Amel işler, ama ameline güvenmez. Rabbine güvenir.

Bu denge insanı hem çalışkan hem de mütevazı yapar.

1️⃣1️⃣ Bu Ayet Gösteriş Hastalığına Nasıl İlaç Olur ❓

Gösteriş hastalığı, insanın yaptığı iyiliği Allah için değil, insanların görmesi için yapmasıdır.

Müminun Suresi 60. ayet bu hastalığa güçlü bir ilaçtır.

Çünkü ayet mümine şunu hatırlatır:

Sen insanlara değil, Rabbine döneceksin. İnsanların alkışı geçici, Allah’ın kabulü kalıcıdır.

Bu bilinç kalbi riyadan korur.

İnsanlar görmese de Allah görür. İnsanlar övse de Allah kabul etmedikçe gerçek kazanç yoktur. İnsanlar bilmezse bile Allah bilirse yeter.

1️⃣2️⃣ Bu Ayet Amel Ve Kalp İlişkisini Nasıl Gösterir ❓

Bu ayet, amelin sadece dış hareket olmadığını gösterir.

Aynı sadakayı iki insan verebilir. Biri Allah rızası için verir, diğeri gösteriş için verir. Dışarıdan aynı görünür; fakat Allah katındaki değer niyetle değişir.

Bu yüzden Kur’an sadece ne yaptığımıza değil, hangi kalple yaptığımıza da dikkat çeker.

Müminin ameli kalbinden kopuk değildir.

Kalp ürperiyorsa, amel daha derin bir kulluk hâline gelir.

1️⃣3️⃣ Bu Ayet Modern İnsana Ne Söyler ❓

Modern dünyada iyilikler bile bazen görünürlük aracına dönüşebiliyor.

Yardımlar paylaşım konusu olabiliyor. İyilikler övgü toplamak için sergilenebiliyor. İnsan, yaptığı hayrı bile kendi imajını güçlendirmek için kullanabiliyor.

Müminun Suresi 60. ayet modern insana şunu hatırlatır:

İyiliğin gerçek değeri kaç kişinin gördüğünde değil, Allah katında kabul edilip edilmediğindedir.

Bu yüzden mümin, iyilik yaparken kamerayı değil kalbini kontrol etmelidir.

1️⃣4️⃣ Rabbe Dönüş Bilinci Hayatı Nasıl Değiştirir ❓

Rabbe dönüş bilinci, insanın bütün hayatını değiştirir.

İnsan artık hiçbir şeyi başıboş görmez. Kazancına dikkat eder. Lokmasına dikkat eder. İbadetine dikkat eder. Yardım ederken niyetine dikkat eder. Konuşurken diline dikkat eder.

Çünkü bilir:

Ben yaptıklarımı geride bırakmıyorum; hepsiyle Rabbimin huzuruna gidiyorum.

Bu bilinç hayatı ciddileştirir, ama karartmaz. İnsanı daha anlamlı, daha sorumlu ve daha samimi bir yaşama çağırır.

1️⃣5️⃣ Bu Ayet Müminin Umut Ve Korku Dengesini Nasıl Kurar ❓

Mümin hem korkar hem umut eder.

Korkar; çünkü amelinde kusur olabilir.
Umut eder; çünkü Allah’ın rahmeti geniştir.
Korkar; çünkü hesap gerçektir.
Umut eder; çünkü Allah tövbeleri kabul eder.
Korkar; çünkü niyet bozulabilir.
Umut eder; çünkü Allah samimi kullarını sever.

Bu denge imanın güzelliğidir.

Sadece korku insanı kırabilir. Sadece umut insanı gevşetebilir. Korku ve umut birlikte olduğunda kulluk olgunlaşır.

1️⃣6️⃣ Bu Ayet Ahireti Nasıl Hatırlatır ❓

Ayetin merkezinde ahiret vardır:

Rablerine dönecekler.

Bu ifade, insanın bütün amellerinin Allah’ın huzurunda değerlendirileceğini hatırlatır.

Dünyada insanlar bir ameli büyük görebilir. Fakat ahirette onun niyeti ortaya çıkacaktır. Dünyada insanlar bir iyiliği hiç fark etmeyebilir. Fakat Allah onu bilir ve karşılığını verir.

Bu yüzden mümin ahirete göre yaşar.

Şöyle düşünür:

Ben insanların değerlendirmesine değil, Rabbimin hükmüne hazırlanıyorum.

1️⃣7️⃣ Bu Ayet Müminin İç Muhasebesine Nasıl Yardım Eder ❓

Müminun Suresi 60. ayet insana şu soruları sordurur:

Ben verdiğimi Allah için mi veriyorum ❓
Yaptığım iyilikten sonra kibirleniyor muyum ❓
Amelimin kabul edilmesi için dua ediyor muyum ❓
İyiliklerimde gösteriş, övünme veya başa kakma var mı ❓
Rabbe döneceğimi bilerek mi yaşıyorum ❓
Hayır yaparken kalbim ürperiyor mu, yoksa kendimi garanti altında mı görüyorum ❓
Allah’ın kabulünü insanların alkışından üstün tutuyor muyum ❓

Bu sorular, ameli temizleyen ve kalbi incelten sorulardır.

1️⃣8️⃣ Bu Ayet Müminin Karakterini Nasıl İnşa Eder ❓

Müminun Suresi 60. ayet, müminin karakterine ihlas, tevazu, ahiret bilinci, kabul endişesi, riya korkusu, salih amel hassasiyeti ve Allah’a dönüş şuuru kazandırır.

Bu ayeti anlayan mümin, iyiliklerini büyütmez. Verdiğiyle övünmez. Ameline güvenip Rabbine muhtaç olduğunu unutmaz. Her hayrın ardından kabul duası yapar. İnsanların takdirinden çok Allah’ın rızasını önemser.

Müminin kalbinde şu bilinç yerleşir:

Ben Rabbime döneceğim. O hâlde verdiğim her şeyde, yaptığım her iyilikte ve işlediğim her amelde ihlaslı, edepli ve dikkatli olmalıyım.

Bu bilinç insanı daha samimi, daha derin ve daha güzel bir kul yapar.

1️⃣9️⃣ Müminun Suresi 60. Ayetin Genel Mesajı Nedir ❓

Müminun Suresi 60. ayet bize şunu öğretir:

Gerçek müminler, verdiklerini ve yaptıkları hayırları Rablerine döneceklerini bilerek, kalpleri ürpermiş hâlde yerine getirirler.

Onlar iyilik yapar ama iyilikleriyle kibirlenmez. Sadaka verir ama gösterişe düşmez. Salih amel işler ama kabul edilip edilmediğini düşünür. Rablerine döneceklerini bildikleri için her amelin içinde hesap bilinci taşırlar.

Bu ayet mümine şu soruyu sordurur:

Ben yaptığım hayırları Allah katında kabul edilme endişesiyle mi yapıyorum, yoksa amellerimi kendi üstünlüğümün delili gibi mi görüyorum ❓

Akıllı mümin, hayır işledikten sonra nefsini büyütmez; Rabbine sığınır. Çünkü bilir ki en güzel amel bile Allah’ın kabulüyle değer kazanır.

Verdiklerini kalpleri ürpererek verenler, iyiliği kendi büyüklüklerinin değil, Allah’a muhtaç kulluklarının işareti olarak görürler. Onlar bilir ki her amel Rabbin huzuruna taşınacak, her niyet açığa çıkacak ve gerçek değer ancak Allah’ın kabulüyle ortaya çıkacaktır.
Ersan Karavelioğlu

M͜͡T͜͡

Geri
Üst Alt