📖 Müminun Suresi 54. Ayette İnsanları Bir Süre Gaflet İçinde Bırakmak Ne Anlama Gelir ❓

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu❓

• Evet

Oy: 2 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    2

ErSan.Net

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
Moderator
MT
21 Haz 2019
50,311
2,724,894
113
43
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

📖 Müminun Suresi 54. Ayette İnsanları Bir Süre Gaflet İçinde Bırakmak Ne Anlama Gelir ❓

İnsanların bir süre gaflet içinde bırakılması, Allah’ın onları unuttuğu anlamına gelmez; aksine mühletin de imtihan olduğunu gösterir. Çünkü bazen insan hemen cezalandırılmadığı için güvende olduğunu sanır, hâlbuki kendisine verilen zaman ya uyanışa ya da daha derin bir aldanışa dönüşür.
Ersan Karavelioğlu

1️⃣ Müminun Suresi 54. Ayet Ne Söyler ❓

Müminun Suresi’nin 54. ayetinde Allah, hakikati parçalayan, kendi gruplarıyla övünen ve gaflete dalan insanlara yönelik çok güçlü bir uyarıda bulunur.

Ayetin anlamı özetle şöyledir:

“Öyleyse onları bir süreye kadar kendi gafletleri içinde bırak.”

Bu ayet, insanların kendi tercihleriyle içine düştükleri gaflet hâline dikkat çeker.

Bir önceki ayette insanların dinlerini parçalara ayırdığı, her grubun kendi yanında bulunanla sevindiği anlatılmıştı. Bu ayette ise bu tavrın insanı nasıl gaflete sürüklediği ve Allah’ın onlara bir süre mühlet verdiği bildirilir.

Bu mühlet, güvence değildir.

Mühlet, insanın uyanması için verilen zamandır.

2️⃣ Gaflet Ne Demektir ❓

Gaflet, insanın hakikatten habersiz yaşaması veya hakikati bildiği hâlde onu unutmuş gibi davranmasıdır.

Gaflet sadece bilgisizlik değildir. Bazen insan bilir ama ciddiye almaz. Duyar ama etkilenmez. Okur ama değişmez. Uyarılır ama erteler.

Gaflet hâlindeki insan;

ölümü uzak görür,
ahireti erteler,
dünyayı kalıcı sanır,
nefsini merkeze alır,
Allah’ın uyarılarını hafife alır,
kendisine verilen mühleti güvence zanneder.

Bu yüzden gaflet, kalbin uyku hâlidir.

3️⃣ İnsanlar Neden Gaflete Düşer ❓

İnsan birçok sebeple gaflete düşebilir.

Dünya meşguliyetleri, mal hırsı, makam tutkusu, eğlence, kibir, grup gururu, alışkanlıklar, nefsin istekleri ve sürekli ertelenen tövbe gafleti büyütebilir.

İnsan bazen şöyle düşünür:

Daha zamanım var.
Sonra düzeltirim.
Şimdi hayatımı yaşayayım.
Herkes böyle yapıyor.
Bana bir şey olmaz.

Bu cümleler gafletin en tehlikeli perdeleridir.

Çünkü insanı uyandırmak yerine daha derin bir ertelemeye sürükler.

4️⃣ “Onları Bırak” İfadesi Ne Anlama Gelir ❓

Ayetin “onları bırak” anlamındaki ifadesi, hakikati inatla reddeden, uyarıları ciddiye almayan ve kendi gafletinde ısrar eden insanların bir noktadan sonra kendi hâlleriyle baş başa bırakılmasını anlatır.

Bu, Allah’ın onları unuttuğu anlamına gelmez.

Tam tersine, Allah onların hâlini bilir. Fakat insan ısrarla hakikatten yüz çevirirse, kendi seçtiği yolun sonuçlarıyla karşılaşmasına izin verilir.

Bu bize şunu öğretir:

Hakikati sürekli reddeden insan, sonunda kendi gafletinin içinde yalnız kalabilir.

5️⃣ Bir Süreye Kadar Bırakılmak Ne Demektir ❓

Ayet, insanların gaflet içinde sonsuza kadar bırakılmadığını söyler.

“Bir süreye kadar…”

Bu ifade çok önemlidir.

Çünkü insanın gafleti sınırsız değildir. Mühletin bir sonu vardır. Ertelemenin bir sonu vardır. Dünya hayatının bir sonu vardır. Toplumların da bireylerin de eceli vardır.

İnsan bugün güvende gibi görünebilir. Fakat Allah’ın belirlediği vakit geldiğinde gaflet perdesi kalkar.

O zaman insan hakikati artık inkâr edemez.

Ama geç kalmış olabilir.

6️⃣ Mühlet Rahmet Midir, Tehlike Midir ❓

Mühlet iki şekilde anlaşılabilir.

Eğer insan verilen zamanı tövbe, dönüş, ıslah, dua, salih amel ve hakikate yöneliş için kullanırsa mühlet rahmet olur.

Ama insan bu süreyi daha çok gaflet, daha çok kibir, daha çok isyan ve daha çok aldanış için kullanırsa mühlet tehlikeye dönüşür.

Bu yüzden mümin mühlete aldanmaz.

Şöyle düşünür:

Rabbim bana zaman veriyorsa, bu zamanı daha fazla uyumak için değil, uyanmak için kullanmalıyım.

7️⃣ Allah’ın Hemen Ceza Vermemesi Ne Anlama Gelir ❓

Allah’ın hemen ceza vermemesi, insanın doğru yolda olduğu anlamına gelmez.

Bu çok büyük bir yanılgıdır.

Bazı insanlar günah işler, zulmeder, haksızlık yapar, kibirlenir, Allah’ın emirlerini hafife alır; fakat hemen bir karşılık görmeyince kendini güvende sanır.

Oysa Allah’ın mühlet vermesi, imtihan düzeninin bir parçasıdır.

Mümin bilir ki:

Allah’ın geciktirmesi ihmal değildir.

Allah bilir, görür, mühlet verir ve vakti geldiğinde herkes yaptıklarıyla yüzleşir.

8️⃣ Gaflet İçinde Yaşamak İnsanı Nasıl Değiştirir ❓

Gaflet, insanın kalbini yavaş yavaş duyarsızlaştırır.

Başta küçük görülen günahlar zamanla normalleşir. Uyarılar etkisizleşir. Kalp inceliğini kaybeder. Ölüm düşüncesi uzaklaşır. Ahiret bilinci zayıflar. İbadetler ağır gelir. Helal-haram hassasiyeti azalır.

Gafletin en tehlikeli tarafı şudur:

İnsan hasta olduğunu bile fark etmeyebilir.

Kalp ölmeden önce hissizleşir. Bu yüzden mümin gafletten korkmalı ve kalbini sürekli diri tutmaya çalışmalıdır.

9️⃣ Grup Gururu Gafleti Nasıl Büyütür ❓

Bir önceki ayette her grubun kendi yanındakiyle sevindiği anlatılmıştı. Bu ayet ise onların gaflet içinde bırakılmasından söz eder.

Bu bağlantı çok önemlidir.

İnsan kendi grubuyla, düşüncesiyle, mezhebiyle, tarafıyla veya çevresiyle övünmeye başladığında hakikati sorgulamayı bırakabilir.

Kendi tarafının alkışı ona yeter. Kendi çevresinin onayı onu rahatlatır. Böylece Allah katındaki durumunu düşünmeyi ihmal eder.

Bu yüzden grup gururu gafleti büyütebilir.

Mümin şu soruyu sormalıdır:

Ben Allah’ın rızasını mı arıyorum, yoksa kendi tarafımın bana verdiği rahatlıkla mı yetiniyorum ❓

🔟 Gafletin En Büyük İşareti Nedir ❓

Gafletin en büyük işaretlerinden biri, insanın uyarılara karşı duyarsızlaşmasıdır.

Bir ayet duyar ama etkilenmez. Ölümü görür ama düşünmez. Bir cenazeye gider ama kendine pay çıkarmaz. Bir günah işler ama rahatsız olmaz. Bir haksızlık yapar ama içi sızlamaz.

Bu hâl çok tehlikelidir.

Çünkü kalp canlıysa uyarıdan etkilenir.

Gaflet kalbi ise uyarıyı duyar ama üzerine alınmaz.

Bu yüzden mümin şöyle dua etmelidir:

Rabbim, kalbimi gafletten uyandır.

1️⃣1️⃣ İnsan Kendi Gafletini Nasıl Fark Eder ❓

İnsan kendi gafletini fark etmek için hayatına dürüstçe bakmalıdır.

Şu sorular gafletin izlerini gösterir:

Ölümü ne kadar hatırlıyorum ❓
Ahiret hesabı davranışlarımı etkiliyor mu ❓
Kur’an okuduğumda kalbim yumuşuyor mu ❓
Günah işlediğimde içimde pişmanlık oluyor mu ❓
Namaz bana yük mü geliyor, sığınak mı ❓
Dünya işleri Allah’ı unutturuyor mu ❓
Tövbeyi sürekli erteliyor muyum ❓

Bu sorular insanı uyanışa çağırır.

1️⃣2️⃣ Gafletten Uyanmanın Yolu Nedir ❓

Gafletten uyanmanın yolu Allah’a dönmektir.

İnsan önce kendi hâlini kabul etmelidir. Sonra tövbe etmeli, dua etmeli, Kur’an’a yönelmeli, namazı diri tutmalı, salih insanlarla yakın olmalı, haramdan uzaklaşmalı ve ölümü sıkça hatırlamalıdır.

Gafletten uyanmak bir anda da olabilir, zamanla da olabilir.

Önemli olan kalbin şu kararı vermesidir:

Ben artık Allah’ı unutarak yaşamak istemiyorum.

Bu karar, uyanışın başlangıcıdır.

1️⃣3️⃣ Bu Ayet Modern İnsana Ne Söyler ❓

Modern hayat gafleti çok kolaylaştırır.

Sürekli ekranlar, bildirimler, eğlence, tüketim, hız, başarı baskısı, görünürlük yarışı ve sosyal medya insanı kendi içinden uzaklaştırabilir.

İnsan günlerce, haftalarca, aylarca meşgul olur ama ruhunu hiç dinlemez.

Müminun Suresi 54. ayet modern insana şunu hatırlatır:

Meşgul olmak uyanık olmak demek değildir. İnsan çok hareketli yaşarken bile derin bir gaflet içinde olabilir.

Bu yüzden modern insanın en büyük ihtiyacı, durup kalbine bakmaktır.

1️⃣4️⃣ Gaflet Ve Dünya Sevgisi Arasında Nasıl Bir Bağ Vardır ❓

Dünya sevgisi ölçüsüz hâle geldiğinde gafleti büyütür.

Dünya kötü değildir. Dünya imtihan yeridir. Fakat insan dünyayı ahiretin önüne koyarsa, nimetleri sahibinden bağımsız görürse, malı kalbine yerleştirirse ve ölümü unutursa dünya sevgisi gaflete dönüşür.

Mümin dünyayı kullanır ama dünyaya kul olmaz.

Şunu bilir:

Dünya elde durmalı, kalbe hükmetmemelidir.

Kalbe hükmeden dünya, insanı Allah’ı unutan bir hayata sürükleyebilir.

1️⃣5️⃣ Gaflet İçinde Bırakılmak Bir Ceza Başlangıcı Olabilir Mi ❓

Evet. İnsan bazen dışarıdan cezalandırılmıyor gibi görünür; fakat kalbinin gaflet içinde bırakılması büyük bir manevi kayıptır.

Çünkü en büyük cezalardan biri, insanın yanlışı yanlış olarak göremez hâle gelmesidir.

Günah normalleşir. Tövbe ertelenir. Hakikat rahatsız edici gelir. Uyarılar sıkıcı bulunur. İnsan kendi hâlini iyi sanır.

Bu yüzden mümin sadece dış musibetlerden değil, kalbin gaflet içinde kalmasından da Allah’a sığınmalıdır.

1️⃣6️⃣ Bu Ayet Ahireti Nasıl Hatırlatır ❓

Ayetin “bir süreye kadar” ifadesi, ahireti çok güçlü biçimde hatırlatır.

Dünya mühleti bitecektir. Ölüm gelecektir. Hesap başlayacaktır. Gaflet perdesi kalkacaktır.

İnsan o gün şunu fark edecektir:

Ertelenen hakikat yok olmamış, sadece benim yüzleşmem gecikmiş.

Bu yüzden ahiret bilinci, gafletin en güçlü ilacıdır.

Ahireti hatırlayan insan, hayatını daha dikkatli yaşar. Lokmasına, sözüne, ibadetine, niyetine, kul hakkına ve kalbinin hâline dikkat eder.

1️⃣7️⃣ Bu Ayet Müminin İç Muhasebesine Nasıl Yardım Eder ❓

Müminun Suresi 54. ayet insana şu soruları sordurur:

Ben gaflet içinde miyim ❓
Bana verilen mühleti uyanış için mi kullanıyorum, erteleme için mi ❓
Allah’ın hemen ceza vermemesini güvence mi sanıyorum ❓
Ölümü ve ahireti ne kadar hatırlıyorum ❓
Kendi grubumla, malımla, işimle veya başarımla oyalanıp Rabbimi unutuyor muyum ❓
Kalbim ayetlere karşı canlı mı, yoksa duyarsız mı ❓

Bu sorular insanı derin bir uyanışa çağırır.

1️⃣8️⃣ Bu Ayet Müminin Karakterini Nasıl İnşa Eder ❓

Müminun Suresi 54. ayet, müminin karakterine uyanıklık, zaman bilinci, tövbe hassasiyeti, ahiret şuuru, gafletten sakınma ve mühlete aldanmama bilinci kazandırır.

Bu ayeti anlayan mümin, Allah’ın verdiği zamanı boşa harcamaz. Ertelemenin tehlikesini bilir. Uyarıları ciddiye alır. Gaflet içinde kalmaktan korkar. Kalbini Kur’an, namaz, dua ve salih amelle diri tutmaya çalışır.

Müminin kalbinde şu bilinç yerleşir:

Bana verilen zaman sonsuz değil. O hâlde gaflet içinde oyalanmak yerine Rabbime yönelmeliyim.

Bu bilinç insanı daha uyanık, daha samimi ve daha sorumlu yapar.

1️⃣9️⃣ Müminun Suresi 54. Ayetin Genel Mesajı Nedir ❓

Müminun Suresi 54. ayet bize şunu öğretir:

Hakikati parçalayan, kendi yanındakiyle övünen ve gaflet içinde yaşayan insanlar bir süre kendi hâllerine bırakılırlar. Fakat bu süre sonsuz değildir.

Bu ayet, Allah’ın mühlet vermesinin insanı aldatmaması gerektiğini bildirir.

İnsan hemen cezalandırılmadığı için güvende değildir. Toplumlar hemen çökmediği için doğru yolda değildir. Gaflet içinde geçen zaman, eğer tövbeye dönüşmezse büyük bir pişmanlığa dönüşebilir.

Bu ayet mümine şu soruyu sordurur:

Ben bana verilen mühleti Allah’a dönmek için mi kullanıyorum, yoksa gafletimi büyütmek için mi harcıyorum ❓

Akıllı insan, mühlet varken uyanır. Çünkü gafletin en acı tarafı, insanın ancak süre dolunca neyi kaybettiğini anlamasıdır.

Gaflet içinde bırakılmak, insanın dışarıdan güçlü görünse bile içeride hakikatten uzaklaşmasıdır. Mümin ise mühlete aldanmaz; zamanın emanet, ölümün yakın, ahiretin gerçek ve Allah’a dönüşün kaçınılmaz olduğunu bilerek kalbini uyanık tutmaya çalışır.
Ersan Karavelioğlu

M͜͡T͜͡

Geri
Üst Alt