📖 Müminun Suresi 40. Ayette “Yakında Pişman Olacaklar” İfadesi Ne Anlama Gelir ❓

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu❓

• Evet

Oy: 1 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    1

ErSan.Net

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
Moderator
MT
21 Haz 2019
50,297
2,724,889
113
43
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

📖 Müminun Suresi 40. Ayette “Yakında Pişman Olacaklar” İfadesi Ne Anlama Gelir ❓

Pişmanlık, insan hakikati zamanında reddettiğinde geç gelen bir uyanışa dönüşür. Akıllı insan, azap kapıya dayanmadan önce uyarıyı ciddiye alan ve Rabbine dönen insandır.
Ersan Karavelioğlu

1️⃣ Müminun Suresi 40. Ayet Ne Söyler ❓

Müminun Suresi’nin 40. ayetinde Allah, peygamberini yalanlayan kavim hakkında kesin bir haber verir.

Ayetin anlamı özetle şöyledir:

“Allah buyurdu ki: Yakında mutlaka pişman olacaklar.”

Bu kısa ayet, çok büyük bir ilahî uyarı taşır.

Kavim peygamberi yalanlamış, ahireti inkâr etmiş, dirilişi uzak görmüş, vahyi iftira saymış ve hakikate karşı kibirli bir tavır almıştı.

Sonunda Allah, onların yakında pişman olacaklarını bildirmiştir.

Bu bize şunu öğretir:

Hakikati reddeden insan, bir gün reddettiği hakikatle yüzleşir.

2️⃣ “Yakında” İfadesi Ne Anlama Gelir ❓

Ayetteki “yakında” ifadesi, inkârcıların uzak sandığı sonucun aslında çok yakın olduğunu gösterir.

Onlar ahireti uzak görüyorlardı. Dirilişi imkânsız sanıyorlardı. İlahi uyarının gerçekleşmeyeceğini düşünüyorlardı.

Fakat Allah onlara şöyle bildirir:

Sizin uzak sandığınız pişmanlık yakındır.

İnsan çoğu zaman ölüm, hesap, sonuç ve ilahî hüküm için “daha zaman var” zanneder. Oysa Allah’ın takdir ettiği vakit geldiğinde hiçbir şey onu geciktiremez.

3️⃣ Pişmanlık Ne Demektir ❓

Pişmanlık, insanın yaptığı yanlışın sonucunu gördüğünde içten içe yanmasıdır.

Fakat her pişmanlık kurtarıcı değildir.

Dünyada, fırsat varken, tövbe kapısı açıkken gelen pişmanlık insanı kurtuluşa götürebilir. Ama azap geldikten, ölüm kapıya dayandıktan veya hesap günü başladıktan sonra gelen pişmanlık artık fayda vermeyebilir.

Bu ayetteki pişmanlık, geç kalmış pişmanlık anlamı taşır.

Çünkü onlar hakikat kendilerine anlatılmışken onu reddetmişlerdir.

4️⃣ Neden Pişman Olacaklardı ❓

Çünkü peygamberin sözlerinin gerçek olduğunu göreceklerdi.

Onlar peygambere inanmadılar. Ahireti reddettiler. Allah’ın vaadini uzak gördüler. Vahyi insan uydurması sandılar. Kendi refahlarına, güçlerine ve geleneklerine güvendiler.

Fakat ilahî hüküm geldiğinde her şey değişecekti.

O zaman anlayacaklardı ki:

Yalanladıkları peygamber doğru söylemişti. Hafife aldıkları uyarı gerçekti. Uzak gördükleri son yakınmış.

İşte pişmanlık buradan doğar.

5️⃣ Geç Gelen Pişmanlık Neden Acıdır ❓

Çünkü geç gelen pişmanlık çoğu zaman artık dönüş imkânı kalmadığında ortaya çıkar.

İnsan bazen uyarı zamanında duyarsız kalır. Kendisine öğüt verilir, ama önemsemez. Tövbe kapısı açıktır, ama erteler. Yanlışını düzeltme imkânı vardır, ama kibirlenir.

Sonra sonuç geldiğinde pişman olur.

Fakat o zaman kalbinden şu acı söz geçer:

Keşke dinleseydim. Keşke dönseydim. Keşke alay etmeseydim. Keşke Allah’ın uyarısını ciddiye alsaydım.

Bu yüzden en değerli pişmanlık, geç kalmadan insanı tövbeye götüren pişmanlıktır.

6️⃣ Bu Ayet İlahi Adaleti Nasıl Gösterir ❓

Allah kimseye haksızlık etmez.

Bu kavim önce uyarılmıştır. Peygamber gönderilmiştir. Tevhid anlatılmıştır. Ahiret hatırlatılmıştır. Diriliş bildirilmiştir. Allah’a kulluk çağrısı yapılmıştır.

Yani pişmanlık, uyarısız gelen bir son değildir.

Onlar bile bile yalanlamış, kibirlenmiş ve hakikati reddetmişlerdir.

Bu bize şunu öğretir:

Allah’ın hükmü zulüm değil, insanın kendi tercihleriyle yüzleşmesidir.

7️⃣ Pişmanlık Her Zaman Tövbe Midir ❓

Hayır. Her pişmanlık tövbe değildir.

Tövbe, insanın yanlışını fark edip Allah’a dönmesi, günahı terk etmesi ve hayatını düzeltmeye yönelmesidir.

Ama sadece sonucun acısından dolayı üzülmek, her zaman gerçek tövbe anlamına gelmez.

İnsan bazen günahına değil, yakalanmasına pişman olur. Zulmüne değil, sonucuna pişman olur. Hakikati reddettiğine değil, azap gördüğüne pişman olur.

Bu yüzden gerçek tövbe, sonuç gelmeden önce kalpte başlayan dönüş olmalıdır.

8️⃣ İnsan Neden Uyarı Gelmeden Önce Uyanmaz ❓

Çünkü nefis ertelemeyi sever.

İnsan şöyle düşünebilir:

Daha zaman var.
Sonra düzeltirim.
Şimdi keyfime bakayım.
Herkes böyle yaşıyor.
Bana bir şey olmaz.
Ahiret uzak.
Ölüm daha gelmez.

Bu düşünceler insanı gaflete sürükler.

Oysa ayet şunu hatırlatır:

Pişmanlık çok yakında gelebilir. Bugün ertelenen hakikat, yarın kaçınılmaz yüzleşme olabilir.

9️⃣ Bu Ayet Kibrin Sonunu Nasıl Gösterir ❓

Kibirli insan uyarıyı küçümser.

Peygamberi sıradan görür. Hakikati alaya alır. Ahireti uzak sayar. Kendi gücüne, malına, toplumuna ve aklına fazla güvenir.

Fakat ilahî hüküm geldiğinde kibir çöker.

O zaman insan anlar ki:

Ne mal kurtardı, ne makam kurtardı, ne kalabalık kurtardı, ne alay edilen hakikat yok oldu.

Kibrin sonu çoğu zaman ağır pişmanlıktır.

🔟 “Yakında Pişman Olacaklar” Sözü Bir Tehdit Midir ❓

Bu ifade, hakikati ısrarla reddedenlere karşı ciddi bir ilahî uyarıdır.

Ama aynı zamanda hâlâ yaşayan insan için bir rahmet kapısıdır.

Çünkü bu ayeti okuyan kişi, onların pişmanlığı gelmeden önce kendisi uyanabilir.

Kur’an bize geçmiş kavimlerin sonunu anlatırken sadece onları mahkûm etmez; bizi de uyarır.

Bu ayet şunu der gibidir:

Onlar geç kaldı. Sen geç kalma.

1️⃣1️⃣ Pişmanlık Gelmeden Önce İnsan Ne Yapmalıdır ❓

İnsan pişmanlık gelmeden önce tövbe etmelidir.

Yanlışını fark ettiğinde ertelememelidir. Allah’ın çağrısını duyduğunda kalbini kapatmamalıdır. Günahını küçük görmemelidir. Kul hakkını hafife almamalıdır. Ölümü uzak sanmamalıdır.

Mümin şöyle dua etmelidir:

Rabbim, beni geç kalmış pişmanlıklardan koru. Bana hakikati zamanında görmeyi, dönmeyi ve düzelmeyi nasip et.

Çünkü en güzel pişmanlık, insanı azaptan önce tövbeye götüren pişmanlıktır.

1️⃣2️⃣ Bu Ayet Ahireti Nasıl Hatırlatır ❓

Bu ayet ahireti çok güçlü biçimde hatırlatır.

Dünyada uyarıları hafife alan insanlar, ahirette bütün hakikati göreceklerdir. Fakat o gün artık imtihan günü değil, sonuç günü olacaktır.

Dünyada inanmayan, orada görecektir. Dünyada alay eden, orada ciddiyetle karşılaşacaktır. Dünyada “uzak” diyen, orada hakikatin tam içinde kalacaktır.

Bu yüzden mümin ahireti uzak görmez.

Çünkü bilir ki:

Ölümle birlikte insanın uzak sandığı her şey yakınlaşır.

1️⃣3️⃣ Bu Ayet Modern İnsana Ne Söyler ❓

Modern insan da bazen eski kavimler gibi hakikati erteleyebilir.

Ölümü düşünmemek için sürekli meşgul olur. Ahireti uzak görmek için dünyayı büyütür. Günahlarını hafife almak için kendine bahaneler üretir. Allah’ın uyarısını hayatın dışına iter.

Fakat Müminun Suresi 40. ayet modern insana şunu hatırlatır:

Pişmanlık teknolojiden hızlı gelir. Ölüm plandan önce gelir. Hesap insanın unuttuğu yerden başlar.

Bu yüzden akıllı insan, dünyada imkân varken Rabbine dönen insandır.

1️⃣4️⃣ Pişmanlık İnsanın Kalbini Uyandırabilir Mi ❓

Eğer pişmanlık dünyada ve fırsat varken gelirse, evet.

İnsan hata yapabilir. Günaha düşebilir. Yanlış karar verebilir. Gaflete kapılabilir. Ama kalbi tamamen ölmemişse pişmanlık onu tövbeye götürebilir.

Bu yönüyle pişmanlık bazen rahmet kapısıdır.

Fakat pişmanlığı sürekli ertelemek tehlikelidir.

Çünkü insan “sonra dönerim” derken, dönüş fırsatını kaybedebilir.

Müminin tavrı şudur:

Pişmanlığı tövbeye, tövbeyi değişime, değişimi Allah’a yakınlığa dönüştürmek.

1️⃣5️⃣ Bu Ayet İnsanlara Uyarı Olarak Nasıl Okunmalıdır ❓

Bu ayet sadece eski bir kavmin sonunu anlatmaz. Her insana kendi hayatı için bir uyarı verir.

Şu sorular önemlidir:

Ben hangi hakikati erteliyorum ❓
Hangi günahı küçümsüyorum ❓
Hangi uyarıya kulak tıkıyorum ❓
Hangi tövbeyi sonraya bırakıyorum ❓
Bugün düzeltmediğim şey yarın pişmanlığım olur mu ❓

Bu sorular insanı kendine getirir.

Çünkü her büyük pişmanlık, zamanında ciddiye alınmayan küçük uyarılarla başlar.

1️⃣6️⃣ Pişmanlığın En Ağırı Nedir ❓

Pişmanlığın en ağırı, insanın artık geri dönemeyeceğini anladığı andaki pişmanlıktır.

Dünyada birçok hata telafi edilebilir. İnsan özür dileyebilir, tövbe edebilir, hakkı iade edebilir, kalp alabilir, yönünü düzeltebilir.

Ama ölüm geldikten sonra dünya ameli sona erer.

İşte en ağır pişmanlık şudur:

Keşke dünyadayken Rabbime dönseydim.

Bu yüzden mümin ölümden önce ölümü düşünür, hesap gününden önce kendini hesaba çeker.

1️⃣7️⃣ Bu Ayet Müminin İç Muhasebesine Nasıl Yardım Eder ❓

Müminun Suresi 40. ayet, mümine kalbini sorgulatır.

Mümin kendine şunları sormalıdır:

Ben hakikati zamanında ciddiye alıyor muyum ❓
Yoksa pişmanlığı bekleyecek kadar gaflete mi düşüyorum ❓
Allah’ın uyarıları bana dokunuyor mu ❓
Tövbeyi erteliyor muyum ❓
Bugün değiştirebileceğim yanlışları hâlâ taşıyor muyum ❓
Kibir, günah, ihmal ve gaflet beni nereye götürüyor ❓

Bu muhasebe insanı uyanık tutar.

1️⃣8️⃣ Bu Ayet Müminin Karakterini Nasıl İnşa Eder ❓

Müminun Suresi 40. ayet, müminin karakterine uyanıklık, tövbe bilinci, tevazu, ahiret hassasiyeti ve hakikati zamanında ciddiye alma sorumluluğu kazandırır.

Bu ayeti anlayan mümin, “sonra” diyerek yaşamaz. Hakikati ertelemez. Uyarıyı küçümsemez. Günahı hafife almaz. Ölümü uzak görmez. Allah’ın vaadini gerçek bilir.

Müminin kalbinde şu bilinç oluşur:

Geç kalmış pişmanlık yerine, zamanında tövbe etmeyi seçmeliyim.

Bu bilinç insanı daha ciddi, daha derin ve daha sorumlu yapar.

1️⃣9️⃣ Müminun Suresi 40. Ayetin Genel Mesajı Nedir ❓

Müminun Suresi 40. ayet bize şunu öğretir:

Peygamberi yalanlayan, ahireti inkâr eden ve Allah’ın uyarısını küçümseyen kimseler yakında pişman olacaklardır.

Bu pişmanlık, hakikati zamanında reddetmenin sonucudur.

İnsan uyarı varken dönmezse, hakikatle sonuç anında yüzleşir. Fakat o zaman pişmanlık artık kurtuluş sebebi olmayabilir.

Bu ayet mümine şu soruyu sordurur:

Ben pişmanlık gelmeden önce Allah’a dönüyor muyum, yoksa hakikati erteleyerek kendi sonumu mu zorlaştırıyorum ❓

Akıllı insan, azap gelince değil; uyarı gelince uyanır. Ölüm yaklaşınca değil; hayat devam ederken tövbe eder. Hakikat zorla karşısına çıkmadan önce, gönüllü olarak Rabbine yönelir.

En acı pişmanlık, hakikat geldikten sonra değil, hakikat reddedildikten sonra gelen pişmanlıktır. Mümin ise geç kalmış pişmanlığın değil, zamanında yapılan tövbenin insanı kurtaracağını bilir.
Ersan Karavelioğlu

M͜͡T͜͡

Geri
Üst Alt