📖 Müminun Suresi 39. Ayette Peygamberin Allah’tan Yardım İstemesi Ne Anlama Gelir ❓

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu❓

• Evet

Oy: 1 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    1

ErSan.Net

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
Moderator
MT
21 Haz 2019
50,294
2,724,887
113
43
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

📖 Müminun Suresi 39. Ayette Peygamberin Allah’tan Yardım İstemesi Ne Anlama Gelir ❓

Hakikati anlatan peygamber, kavmi tarafından yalanlandığında gücünü kalabalıklardan değil Rabbinden alır. Çünkü insanın sözü reddedilebilir; fakat Allah’ın yardımı geldiğinde batılın bütün iddiaları çöker.
Ersan Karavelioğlu

1️⃣ Müminun Suresi 39. Ayet Ne Söyler ❓

Müminun Suresi’nin 39. ayetinde, kavmi tarafından yalanlanan peygamberin Allah’a yönelişi anlatılır.

Ayetin anlamı özetle şöyledir:

“Peygamber dedi ki: Rabbim, beni yalanlamalarına karşı bana yardım et.”

Bu ayet, bir peygamberin uzun süren davet, uyarı, tebliğ ve sabır sürecinden sonra kavminin inkârı karşısında Allah’a sığınmasını gösterir.

Burada peygamber, kendi nefsinin üstün gelmesini değil; Allah’ın hakikatinin yalanlanması karşısında ilahî yardımın gelmesini ister.

Çünkü peygamberin derdi şahsî gurur değil, tevhidin yücelmesi ve hakikatin ortaya çıkmasıdır.

2️⃣ Peygamber Neden Allah’tan Yardım İstemiştir ❓

Çünkü kavmi onu yalanlamış, mesajını reddetmiş, ahireti inkâr etmiş ve peygamberin Allah adına konuşmadığını iddia etmiştir.

Bu noktada peygamber artık insanlardan destek beklemek yerine Rabbine yönelir.

Bu bize şunu öğretir:

Hak yolunda en büyük sığınak Allah’tır.

İnsanlar anlamayabilir, kabul etmeyebilir, küçümseyebilir, karalayabilir; fakat Allah kulunun hâlini bilir.

3️⃣ “Rabbim” Diye Dua Etmek Ne Anlama Gelir ❓

Ayetin en derin kelimelerinden biri şudur:

“Rabbim…”

Bu kelime, kulun Allah’a yakınlığını, acziyetini, teslimiyetini ve güvenini gösterir.

Rab; yaratan, yaşatan, koruyan, yöneten, terbiye eden ve kulunu başıboş bırakmayan demektir.

Peygamber bu hitapla şunu söylemiş olur:

Rabbim, beni Sen görevlendirdin. Ben Senin mesajını ilettim. Onlar beni yalanladı. Şimdi yardımını Sen’den istiyorum.

Bu, kulluğun en saf hâllerinden biridir.

4️⃣ Bu Dua Bir Teslimiyet Duası Mıdır ❓

Evet. Bu dua derin bir teslimiyet duasıdır.

Peygamber elinden geleni yapmış, kavmini Allah’a kulluğa çağırmış, ahireti hatırlatmış, inkârdan sakındırmış ve onları tevhid yoluna davet etmiştir.

Fakat sonuç onun elinde değildir.

Bu yüzden Allah’a yönelmiştir.

Bu bize şunu öğretir:

Mümin vazifesini yapar, sonucu Allah’a bırakır.

Dua, görevi terk etmek değil; görev yapıldıktan sonra kalbi Allah’a bağlamaktır.

5️⃣ “Beni Yalanlamalarına Karşı” İfadesi Ne Anlatır ❓

Peygamberin duasında asıl mesele şudur:

Yalanlanmak.

Buradaki yalanlama sadece bir insanın sözünü reddetmek değildir. Peygamberin getirdiği vahyi, ahiret uyarısını, tevhid çağrısını ve Allah’ın mesajını reddetmektir.

Bu yüzden peygamberin yardım istemesi şahsî bir kırgınlık değildir.

O, hakikatin yalanlanmasına karşı Allah’tan yardım istemektedir.

6️⃣ Yalanlanmak Peygamberler İçin Neden Ağırdır ❓

Çünkü peygamberler kendi fikirlerini değil, Allah’ın vahyini insanlara ulaştırırlar.

Onlar insanları kendilerine değil, Allah’a çağırırlar. Mal, makam, saltanat, itibar veya kişisel üstünlük istemezler.

Buna rağmen yalanlanmaları, iftiraya uğramaları ve karalanmaları ağır bir imtihandır.

Fakat peygamberler bu ağır imtihanda Allah’a yönelirler.

Bu bize şunu öğretir:

Hakikati anlatan insan, reddedildiğinde yıkılmamalı; Rabbine daha çok sığınmalıdır.

7️⃣ Peygamberin Yardım Talebi İntikam İsteği Midir ❓

Hayır. Bu dua basit bir intikam isteği değildir.

Peygamber, kendi egosunu tatmin etmek için yardım istemez. Onun meselesi şahsî öfke değil; Allah’ın dininin, hakikatin ve tevhid çağrısının yalanlanmasıdır.

Peygamberin duası şunu gösterir:

Rabbim, hak ile batıl arasındaki bu mücadelede hakikati ortaya çıkar.

Bu yüzden bu yardım talebi, nefsin değil risalet görevinin duasıdır.

8️⃣ Hak Yolda Yalnız Kalmak Ne Öğretir ❓

Peygamberlerin hayatı bize şunu öğretir:

Hak yolda olmak, her zaman kalabalıklarla birlikte olmak anlamına gelmez.

Bazen doğruyu söyleyen yalnız kalır. Bazen kalabalıklar yanlışı savunur. Bazen toplumun ileri gelenleri hakikate karşı birleşir.

Fakat mümin için ölçü kalabalık değildir.

Ölçü Allah’ın rızasıdır.

Peygamberin duası, yalnız kalan kalbe şunu fısıldar:

İnsanlar yanında olmasa da Allah sana yeter.

9️⃣ Bu Ayet Sabır Ve Dua Arasındaki Bağı Nasıl Gösterir ❓

Bu ayet, sabır ile duanın birbirinden ayrılmaması gerektiğini gösterir.

Peygamber sabretmiştir. Kavmini uyarmıştır. Onların inkârına tahammül etmiştir. Sonra dua etmiştir.

Demek ki dua, sabrın terk edildiği yer değil; sabrın Allah’a bağlandığı yerdir.

Mümin şöyle düşünmelidir:

Sabrediyorum ama yalnız değilim. Dua ediyorum çünkü Rabbim görüyor.

Sabır kalbi güçlendirir, dua kalbi Allah’a bağlar.

🔟 Allah’tan Yardım İstemek Mümini Nasıl Güçlendirir ❓

Allah’tan yardım isteyen insan kendi acziyetini kabul eder.

Bu bir zayıflık değil, gerçek kulluktur.

İnsan sınırlıdır. Gücü sınırlıdır. Sözü sınırlıdır. Etkisi sınırlıdır. İnsanların kalbini değiştiremez.

Fakat Allah kalpleri bilendir, hakikati ortaya çıkarandır, mazlumu destekleyendir, peygamberlerini yalnız bırakmayandır.

Bu yüzden mümin duasında şunu itiraf eder:

Rabbim, benim gücüm yetmez; Senin yardımın olmadan ben başarıya ulaşamam.

1️⃣1️⃣ Bu Ayet Davet Edenlere Ne Öğretir ❓

Bu ayet, hakikati anlatan herkese büyük bir ölçü verir.

İnsan doğruyu anlatırken sabırlı olmalı, niyetini temiz tutmalı, güzel bir dil kullanmalı ve sonucu Allah’a bırakmalıdır.

Herkesin hemen kabul etmesini beklemek doğru değildir.

Çünkü hidayet Allah’ın elindedir.

Davet eden kişi şunu bilmelidir:

Benim görevim zorlamak değil, hakikati edep ve samimiyetle anlatmaktır.

1️⃣2️⃣ İnsanların Yalanlaması Hakikati Değiştirir Mi ❓

Hayır. İnsanların yalanlaması hakikati değiştirmez.

Bir toplum peygamberi yalanlayabilir. Kalabalıklar ahireti inkâr edebilir. İleri gelenler vahyi küçümseyebilir. İnsanlar peygambere iftira atabilir.

Fakat bütün bunlar Allah’ın sözünü geçersiz kılmaz.

Mümin bilir ki:

Hakikat, insanların kabulüne muhtaç değildir. İnsanlar hakikate muhtaçtır.

1️⃣3️⃣ Bu Dua Ümitsizliğe Karşı Bir Çıkış Mıdır ❓

Evet. Peygamberin duası, ümitsizliğe karşı en güçlü çıkış yoludur.

İnsan bazen anlatır ama anlaşılmaz. Uyarır ama dinlenmez. İyilik ister ama karşılık görmez. Sabreder ama yorgun düşer.

Böyle zamanlarda kalbin dağılmaması için dua gerekir.

Dua insana şunu hatırlatır:

Ben yalnız değilim. Rabbim hâlimi biliyor. Yardım kapısı kapanmış değildir.

Bu bilinç insanı umutsuzluktan korur.

1️⃣4️⃣ Bu Ayet Modern İnsana Ne Söyler ❓

Bugünün insanı da hakikati söylediğinde zaman zaman alaya alınabilir, dışlanabilir veya yanlış anlaşılabilir.

Bir insan Allah’ı, ahireti, namazı, helal-haramı, kul hakkını, iffeti, merhameti ve adaleti hatırlattığında bazıları onu küçümseyebilir.

Müminun Suresi 39. ayet modern insana şunu öğretir:

Doğruyu anlattığında herkes kabul etmeyebilir; fakat sen yardımını insanlardan değil Allah’tan iste.

Çünkü insanların reddi, Allah’ın yardımını engellemez.

1️⃣5️⃣ Bu Ayet İnsanın Niyetini Nasıl Temizler ❓

Peygamberin duası, davet eden insanın niyetini de temizler.

Çünkü insan bazen hakikati anlatırken kendi haklılığının kabul edilmesini isteyebilir. İnsanların kendisini onaylamasını bekleyebilir. Reddedilince nefsen kırılabilir.

Bu ayet ise şunu öğretir:

Mesele benim haklı çıkmam değil, Allah’ın hakikatinin anlaşılmasıdır.

Bu bakış, insanı egodan korur.

Mümin hakikati kendisi için değil, Allah için savunmalıdır.

1️⃣6️⃣ Yardımın Allah’tan Gelmesi Ne Demektir ❓

Allah’ın yardımı bazen açık bir zafer olarak gelir. Bazen kalbe sabır verir. Bazen doğruyu ayakta tutar. Bazen batılın iç yüzünü ortaya çıkarır. Bazen mazlumun kalbini güçlendirir. Bazen hakikatin etkisini zamanla gösterir.

İnsan yardımın şeklini her zaman bilemez.

Fakat mümin şunu bilir:

Allah’ın yardımı en doğru zamanda, en doğru şekilde gelir.

Bu yüzden dua eden kul aceleci olmamalıdır.

1️⃣7️⃣ Bu Ayet Ahireti Nasıl Hatırlatır ❓

Dünyada peygamberler yalanlanabilir. Hakikat reddedilebilir. İnkârcılar geçici olarak güçlü görünebilir. Fakat ahirette herkes gerçek sonucu görecektir.

Yalanlayanlar, yalanladıkları hakikatle yüzleşecektir.

Sabredenler ise Allah’ın rahmetini görecektir.

Bu ayet ahireti şöyle hatırlatır:

Dünyada sonuç hemen görünmese de Allah katında hiçbir mücadele, hiçbir sabır, hiçbir dua ve hiçbir hakikat çağrısı boşa gitmez.

1️⃣8️⃣ Bu Ayet Müminin Karakterini Nasıl İnşa Eder ❓

Müminun Suresi 39. ayet, müminin karakterine sabır, dua, tevekkül, tevazu ve Allah’a güven kazandırır.

Bu ayeti anlayan mümin, insanların yalanlamasıyla yıkılmaz. Hak yolda yorulduğunda Allah’a sığınır. Kendi gücünü mutlak görmez. İnsanların kabulünü hedefin merkezine koymaz. Yardımı Rabbinden bekler.

Müminin kalbinde şu bilinç yerleşir:

Ben hakikati Allah için söylerim. İnsanlar kabul ederse bu Allah’ın lütfudur; reddederse ben yine Rabbime yönelirim.

Bu bilinç insanı hem sağlam hem de merhametli yapar.

1️⃣9️⃣ Müminun Suresi 39. Ayetin Genel Mesajı Nedir ❓

Müminun Suresi 39. ayet bize şunu öğretir:

Kavmi tarafından yalanlanan peygamber, bu yalanlamaya karşı Allah’tan yardım istemiştir.

Bu ayet, hakikati anlatan insanın reddedildiğinde, küçümsendiğinde ve yalnız bırakıldığında Rabbine yönelmesi gerektiğini gösterir.

Peygamberin duası bize şu soruyu sordurur:

Ben hak yolda zorlandığımda insanların tepkisiyle mi dağılıyorum, yoksa Rabbime yönelip O’ndan yardım mı istiyorum ❓

Mümin görevini yapar, sabreder, dua eder ve sonucu Allah’a bırakır. Çünkü hidayet Allah’tandır. Yardım Allah’tandır. Hakikatin son hükmü Allah’a aittir.

Peygamberin duası, hak yolunda yorulan her kalbe büyük bir derstir: İnsanlar seni yalanlasa da Rabbine yönel; çünkü batılın kalabalığı geçici, Allah’ın yardımı ise hakikatin en büyük dayanağıdır.
Ersan Karavelioğlu

M͜͡T͜͡

Geri
Üst Alt