📖 Müminun Suresi 36. Ayette Ahiret Vaadini Uzak Görmek Ne Anlama Gelir ❓

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu❓

• Evet

Oy: 1 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    1

ErSan.Net

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
Moderator
MT
21 Haz 2019
50,292
2,724,887
113
43
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

📖 Müminun Suresi 36. Ayette Ahiret Vaadini Uzak Görmek Ne Anlama Gelir ❓

Ahiret vaadini uzak gören insan, aslında ölümün kendisine ne kadar yakın olduğunu unutur. Oysa Allah’ın vaadi insanın uzak sandığı kadar uzak değil; gaflet perdesi kalktığında bütün açıklığıyla karşılaşacağı büyük hakikattir.
Ersan Karavelioğlu

1️⃣ Müminun Suresi 36. Ayet Ne Söyler ❓

Müminun Suresi’nin 36. ayetinde inkârcıların ölümden sonra diriliş vaadine karşı küçümseyici tavrı aktarılır.

Ayetin anlamı özetle şöyledir:

“Size vaat edilen şey ne kadar da uzak, ne kadar da uzak ❗

Bu söz, ahiret, diriliş, hesap ve ilahî karşılık hakikatini uzak ve imkânsız gören inkârcı zihniyetin ifadesidir.

Onlar peygamberin ölümden sonra diriliş çağrısını ciddi bir hakikat olarak değil, gerçekleşmesi mümkün olmayan uzak bir iddia gibi görmüşlerdir.

Bu ayet bize şunu öğretir:

İnsan bazen hakikati uzak zanneder; fakat hakikat uzak olduğu için değil, kalp gaflete kapalı olduğu için uzak görünür.

2️⃣ Ahiret Vaadini Uzak Görmek Ne Demektir ❓

Ahiret vaadini uzak görmek, ölümden sonra dirilişi, hesabı, cenneti, cehennemi ve Allah’ın huzurunda durmayı gerçekçi bulmamaktır.

İnkârcılar şöyle düşünüyorlardı:

Ölüp toprağa karıştıktan sonra yeniden dirilmek çok uzak bir ihtimaldir. Böyle bir şey gerçekleşmez.

Bu düşünce, Allah’ın kudretini hesaba katmayan eksik bir bakıştır.

Çünkü insan, olayı kendi gücüyle ölçerse dirilişi uzak görür. Fakat Allah’ın kudretiyle bakarsa, dirilişin imkânsız olmadığını anlar.

3️⃣ “Ne Kadar Da Uzak” İfadesi Neyi Gösterir ❓

Ayetin ifadesinde tekrar vardır:

“Ne kadar da uzak, ne kadar da uzak…”

Bu tekrar, inkârcıların alaycı, küçümseyici ve kesin reddedici tavrını gösterir.

Onlar sadece şüphe etmiyorlar; aynı zamanda ahiret vaadini hafife alıyorlar. Sanki peygamberin haber verdiği diriliş gerçekleşmeyecek kadar uzak ve imkânsızmış gibi konuşuyorlar.

Bu, kalbin hakikate karşı kapanmasının bir sonucudur.

Çünkü insan bir şeyi düşünmeden reddederse, zamanla onu alaya almaya başlar.

4️⃣ İnsan Neden Ahireti Uzak Görür ❓

İnsan ahireti uzak görebilir; çünkü dünya gözünün önündedir, ahiret ise gayb alanına aittir.

Dünya görünür, dokunulur, yaşanır. Para, beden, makam, ev, iş, zevk, insanlar, şehirler insanın önündedir. Ahiret ise iman, vahiy ve tefekkürle kavranır.

Gaflete düşen insan görünene saplanır ve görünmeyeni uzak sanır.

Fakat mümin bilir ki:

Görünmeyen şey gerçek dışı değildir. Ahiret görünmüyor diye yok değildir.

5️⃣ Ölüm Yakınken Ahiret Nasıl Uzak Görülür ❓

İnsanın en büyük yanılgılarından biri budur.

Ölüm her insana yakındır. İnsan ölüm haberleri duyar, mezarlıklardan geçer, yaşlanan bedenini görür, sevdiklerini kaybeder; fakat yine de ahireti uzak zannedebilir.

Bu gafletin gücünü gösterir.

Aslında ahiret insana ölüm kadar yakındır.

İnsan bir nefes sonra dünyadan ayrılabilir. Bu yüzden mümin şöyle düşünmelidir:

Ahiret uzak değil; benim gafletim kalın. Ölüm uzak değil; benim hazırlığım eksik.

6️⃣ Ahiret Vaadini Uzak Görmek Allah’ın Kudretini Anlamamak Mıdır ❓

Evet. Ahiret vaadini uzak görmek çoğu zaman Allah’ın kudretini sınırlı düşünmekten kaynaklanır.

İnsan kendi gücüne bakar ve der ki:

Dağılmış beden nasıl toplanır ❓ Kemikler nasıl dirilir ❓ Toprak olmuş insan nasıl yeniden kalkar ❓

Fakat mümin Allah’ın kudretine bakar ve der ki:

Beni yoktan var eden Rabbim, beni yeniden diriltmeye de kadirdir.

İlk yaratılışı kabul edip yeniden dirilişi imkânsız görmek büyük bir akıl eksikliğidir.

7️⃣ Uzak Görülen Hakikat Bir Gün Yakınlaşır Mı ❓

Evet. İnsan dünyadayken ölümü ve ahireti uzak görebilir. Fakat ölüm anı geldiğinde uzak sandığı hakikat birdenbire en yakın gerçek hâline gelir.

O anda mal uzaklaşır. Makam uzaklaşır. Dünya uzaklaşır. İnsanların alkışı uzaklaşır. Bedenin gücü uzaklaşır.

Yakınlaşan tek hakikat ise Allah’a dönüş olur.

Bu yüzden Kur’an insanı ölüm gelmeden önce uyandırır.

Çünkü ölüm geldikten sonra hakikati görmek, imtihan açısından geç kalmış bir fark ediş olabilir.

8️⃣ Bu Ayet Gaflet Psikolojisini Nasıl Gösterir ❓

Gaflet, insanın bildiği hakikati yaşamıyormuş gibi davranmasıdır.

İnsan ölümü bilir ama ölmeyecekmiş gibi yaşar. Ahireti duyar ama hesap vermeyecekmiş gibi davranır. Kur’an’ı bilir ama uyarıları kendi üzerine almaz.

Müminun Suresi 36. ayet, bu gaflet psikolojisini gösterir.

İnkârcılar ahireti uzak gördüler; çünkü dünya gözlerinde büyümüş, Allah’ın vaadi kalplerinde küçülmüştü.

Bu bize şunu öğretir:

Dünya kalpte büyüdükçe ahiret uzak görünür. Ahiret kalpte dirildikçe dünya küçülür.

9️⃣ Ahireti Uzak Görmek Günahı Kolaylaştırır Mı ❓

Evet. İnsan hesabı uzak görürse günahı daha kolay işler.

Çünkü nefis şöyle der:

Daha zaman var. Sonra tövbe ederim. Şimdi hayatımı yaşayayım. Hesap varsa da çok uzak.

Bu düşünce insanı ertelemeye, gevşekliğe ve duyarsızlığa sürükler.

Ahiret bilinci ise insanı uyanık tutar.

Mümin şöyle düşünür:

Bugün söylediğim sözün, yaptığım işin, kırdığım kalbin, yediğim hakkın ve ertelediğim tövbenin hesabı var.

Bu bilinç günah karşısında kalbi korur.

🔟 “Uzak” Denilen Şey Aslında Kesin Bir Vaat Midir ❓

Evet. İnkârcılar ahireti uzak gördüler; fakat Allah’ın vaadi kesindir.

Bir şeyin insana uzak görünmesi, onun gerçekleşmeyeceği anlamına gelmez.

Kıyamet insana uzak görünebilir. Ölüm insana uzak görünebilir. Hesap insana uzak görünebilir. Fakat Allah’ın takdir ettiği vakit geldiğinde hiçbir güç onu engelleyemez.

Mümin için önemli olan şudur:

Allah vaat ettiyse, insanın uzak görmesi hakikati değiştirmez.

1️⃣1️⃣ Ahiret İnancı İnsana Nasıl Bir Ciddiyet Kazandırır ❓

Ahiret inancı, insanı hayat karşısında ciddi hâle getirir.

Bu ciddiyet kasvetli bir hayat demek değildir. Bilakis insanın sözünü, davranışını, niyetini ve ilişkilerini daha anlamlı yaşamasıdır.

Ahirete inanan insan bilir ki:

Hiçbir iyilik kaybolmaz.
Hiçbir zulüm unutulmaz.
Hiçbir kul hakkı önemsiz değildir.
Hiçbir tövbe değersiz değildir.
Hiçbir günah hesapsız değildir.

Bu bilinç insanı daha dikkatli, daha merhametli ve daha sorumlu yapar.

1️⃣2️⃣ Dünya Hayatına Aldanmak Ahireti Uzaklaştırır Mı ❓

Evet. Dünya hayatı insanı içine çekebilir.

Günlük telaşlar, para kazanma derdi, geçim, ilişkiler, eğlence, sosyal medya, başarı yarışı, tüketim ve arzular insanın zihnini doldurur.

Böyle olunca insan ahireti düşünmeye vakit bulamaz.

Fakat mesele vakit bulamamak değil; öncelik meselesidir.

Mümin kendine şunu sormalıdır:

Dünyaya bu kadar yer açarken, ahiret için kalbimde ne kadar yer bırakıyorum ❓

1️⃣3️⃣ Ahireti Uzak Görmek Tövbe Ertelemesine Yol Açar Mı ❓

Evet. İnsan ahireti uzak görünce tövbeyi de erteler.

Sonra düzeltirim.
Yaşlanınca ibadet ederim.
Bir gün değişirim.
Daha erken.
Şimdi zamanı değil.

Bu sözler çoğu zaman gafletin dilidir.

Oysa ölümün yaşı yoktur. Ahiretin çağrısı ertelenmez. Tövbe, insanın sağlığı, aklı ve fırsatı varken yapılmalıdır.

Mümin şöyle düşünmelidir:

Bugün dönebiliyorsam, yarını beklemek nefsimin oyunudur.

1️⃣4️⃣ Bu Ayet Modern İnsana Ne Söyler ❓

Modern insan da ahireti uzak görebilir. Çünkü çağımız görünür olana çok fazla değer verir.

Ekranlar, görüntüler, hız, tüketim, teknoloji, kariyer ve beden merkezli hayat insana dünyayı tek gerçek gibi gösterebilir.

Fakat modern hayat ölüm hakikatini kaldırmaz.

İnsan ne kadar teknoloji üretirse üretsin, yine ölecektir. Ne kadar ilerlerse ilerlesin, Allah’ın huzurunda hesap verecektir.

Müminun Suresi 36. ayet modern insana şunu hatırlatır:

Ahireti uzak sanma. Uzak olan ahiret değil; senin kalbinin hakikate olan mesafesidir.

1️⃣5️⃣ Ahiret Vaadine İnanmak Umut Verir Mi ❓

Evet. Ahiret sadece korku değil, büyük bir umuttur.

Çünkü dünyada tamamlanmayan adalet ahirette tamamlanacaktır. Bilinmeyen iyilikler bilinecektir. Sabırların karşılığı verilecektir. Mazlumların hakkı alınacaktır. Müminler Allah’ın rahmetine kavuşacaktır.

Ahireti inkâr eden insan için ölüm karanlık bir sondur. Mümin için ise ölüm, Allah’ın huzuruna çıkış ve ebedî hayatın kapısıdır.

Bu yüzden ahiret inancı insanı hem sorumlu hem umutlu yapar.

1️⃣6️⃣ Ahireti Yakın Bilmek Hayatı Nasıl Değiştirir ❓

Ahireti yakın bilen insan hayatını daha bilinçli yaşar.

Konuşmadan önce düşünür. Kırmadan önce durur. Günaha yaklaşmadan önce hesap gününü hatırlar. Haksızlık yapmadan önce Allah’ın adaletini düşünür. İyilik yaparken insanların bilmesini şart koşmaz.

Çünkü bilir ki:

Allah görüyor. Allah biliyor. Allah kaydediyor. Allah karşılığını verecek.

Bu bilinç insanın iç dünyasını güzelleştirir.

1️⃣7️⃣ Bu Ayet Müminin İç Muhasebesine Nasıl Yardım Eder ❓

Bu ayet mümine şu soruları sordurur:

Ben ahireti gerçekten yakın biliyor muyum ❓
Yoksa dilim inanıyor ama hayatım uzakmış gibi mi davranıyor ❓
Ölümü ne kadar hatırlıyorum ❓
Tövbeyi erteliyor muyum ❓
Hesap gününe hazırlık yapıyor muyum ❓
Dünya meşguliyetleri ahiret bilincimi zayıflatıyor mu ❓

Bu sorular, insanın kalbindeki gaflet perdesini aralamasına yardım eder.

1️⃣8️⃣ Bu Ayet Müminin Karakterini Nasıl İnşa Eder ❓

Müminun Suresi 36. ayet, müminin karakterine ahiret yakınlığı, uyanıklık, sorumluluk, tevazu ve tövbe bilinci kazandırır.

Bu ayeti anlayan mümin ahireti uzak bir ihtimal gibi görmez. Ölümü hayatın dışına itmez. Hesabı unutmaz. Günahı hafife almaz. Tövbesini ertelemez. Dünya başarılarını ebedî kurtuluşun önüne koymaz.

Müminin kalbinde şu bilinç yerleşir:

Ahiret uzak değil. Allah’ın vaadi kesin. Ölüm yakın. Hesap gerçek. O hâlde bugünü Allah’ın rızasına uygun yaşamalıyım.

Bu bilinç insanı derinleştirir, olgunlaştırır ve gafletten korur.

1️⃣9️⃣ Müminun Suresi 36. Ayetin Genel Mesajı Nedir ❓

Müminun Suresi 36. ayet bize şunu öğretir:

İnkârcılar, ölümden sonra diriliş ve ahiret vaadini uzak, imkânsız ve gerçekleşmeyecek bir şey gibi görmüşlerdir.

Bu tavır, Allah’ın kudretini anlamayan, dünyaya aldanan ve ahiret sorumluluğundan kaçmak isteyen bir zihniyetin ifadesidir.

Oysa ahiret uzak değildir. İnsan ölümü uzak sanabilir; fakat ölüm her an gelebilir. İnsan hesabı uzak görebilir; fakat Allah’ın vaadi mutlaka gerçekleşecektir.

Bu ayet mümine şu soruyu sordurur:

Ben ahireti uzak gören gafiller gibi mi yaşıyorum, yoksa Allah’ın vaadini yakın bilen uyanık bir kul gibi mi hazırlanıyorum ❓

Uzak sanılan ahiret, ölüm anında bütün yakınlığıyla insanın önüne gelir. Akıllı insan, o gün gelmeden önce kalbini, sözünü, amelini ve yönünü düzeltendir.

Ahireti uzak gören insan, dünyayı büyütüp ölümü küçültür. Mümin ise bilir ki Allah’ın vaadi uzak değildir; insanın nefesi kadar yakın, hesabı kadar ciddi ve ebediyeti kadar gerçektir.
Ersan Karavelioğlu

M͜͡T͜͡

Geri
Üst Alt