Müminun Suresi 26. Ayette Hz. Nuh’un Yardım Talebi Ne Anlama Gelir
Hz. Nuh’un duası, hakikati anlatan kulun çaresiz kaldığında insanlara değil, Allah’a yönelmesidir. Çünkü en ağır inkâr, en derin yalnızlık ve en uzun sabır bile Allah’ın yardımından büyük değildir.
Ersan Karavelioğlu
Müminun Suresi 26. Ayet Ne Söyler
Müminun Suresi’nin 26. ayetinde Hz. Nuh’un kavminin inkârı, alayı ve iftirası karşısında Allah’a yönelişi anlatılır.
Ayetin anlamı özetle şöyledir:
“Nuh dedi ki: Rabbim, beni yalanlamalarına karşı bana yardım et.”
Bu ayet, Hz. Nuh’un uzun süren davetinden sonra kavminin ısrarlı inkârı karşısında Allah’a sığınmasını gösterir. O, insanlardan intikam istemek için değil; hakikatin yalanlanması, peygamberlik görevinin reddedilmesi ve zulmün artması karşısında Allah’ın yardımını istemek için dua eder.
Bu dua bize şunu öğretir:
Mümin, çaresiz kaldığında yönünü insanlara değil, Rabbine çevirir.
Hz. Nuh Neden Yardım İstedi
Hz. Nuh kavmini Allah’a kulluğa çağırmıştı. Onlara tevhidi anlatmış, sahte ilahları bırakmalarını istemiş, takva sahibi olmaları gerektiğini söylemişti.
Fakat kavmi onu dinlemek yerine inkâr etti, küçümsedi, niyetini çarpıttı ve sonunda ona delilik isnat etti.
Bütün bu süreç, Hz. Nuh için hem ağır bir tebliğ imtihanı hem de derin bir sabır sınavıydı. O artık kavminin yalanlamasına karşı Allah’tan yardım istedi.
Çünkü peygamber bilir ki:
Hakikati kabul ettiren insan değil, hidayeti veren Allah’tır.
“Rabbim” Diye Başlamak Ne Anlama Gelir
Hz. Nuh’un duasında ilk kelime çok önemlidir:
“Rabbim…”
Bu hitap, kulun Allah’a yakınlık, teslimiyet ve ihtiyaç bilinciyle yöneldiğini gösterir.
Rab; yaratan, yaşatan, terbiye eden, koruyan, yöneten ve kulunu başıboş bırakmayan demektir.
Hz. Nuh bu hitapla aslında şunu söylemiş olur:
Ey beni görevlendiren, beni bilen, hâlimden haberdar olan Rabbim; kavmimin yalanlaması karşısında bana yardım et.
Bu, yalnız kalmış bir peygamberin Rabbine sığınışıdır.
Bu Dua Bir Çaresizlik Duası Mıdır
Evet; ama bu çaresizlik umutsuzluk değildir.
Hz. Nuh’un duası, insanın bütün yollar tıkandığında Allah’a dönmesidir. O kavmini yıllarca uyarmış, hakikati anlatmış, sabretmiş, mücadele etmiş, fakat sonunda onların ısrarlı yalanlamasıyla karşılaşmıştır.
Bu noktada Hz. Nuh, kendi gücünün sınırlı olduğunu bilerek Allah’a yönelmiştir.
Bu bize şunu öğretir:
Müminin çaresizliği, Allah’a yöneldiğinde dua kapısına dönüşür.
Yalanlanmak Peygamberler İçin Neden Ağırdır
Peygamberler kendi şahsi fikirlerini değil, Allah’ın vahyini insanlara iletirler.
Bu yüzden peygamberin yalanlanması sadece bir insanın reddedilmesi değildir; Allah’ın mesajına karşı çıkılmasıdır.
Hz. Nuh’un kavmi onu yalanladığında aslında tevhid çağrısını, ahiret uyarısını, takva davetini ve Allah’a kulluk hakikatini reddetmiş oldu.
Bu yüzden Hz. Nuh’un yardım talebi, şahsi bir kırgınlık değil; hakikatin yalanlanmasına karşı ilahî yardım istemektir.
Hakikati Anlatan İnsan Yalnız Kalabilir Mi
Evet. Hz. Nuh’un kıssası bize, hakikati anlatan insanın zaman zaman yalnız kalabileceğini gösterir.
Doğruyu söylemek her zaman alkış getirmez. Bazen insan küçümsenir, dışlanır, yanlış anlaşılır, iftiraya uğrar veya susturulmak istenir.
Fakat bu yalnızlık, hakikatin yanlış olduğu anlamına gelmez.
Mümin şunu bilmelidir:
Kalabalıklar reddetse de Allah’ın razı olduğu hakikat değersizleşmez.
Hz. Nuh’un duası, yalnız kalan müminin Allah’a nasıl sığınacağını öğretir.
Hz. Nuh’un Yardım Talebi Sabırsızlık Mıdır
Hayır. Hz. Nuh’un yardım talebi sabırsızlık değil, uzun bir sabrın ardından Allah’a teslimiyettir.
O, kavmini hemen terk etmemiş, ilk inkârda vazgeçmemiş, alayla karşılaşınca susmamış, iftiraya uğrayınca görevini bırakmamıştır.
Uzun süre hakikati anlatmış, sonra kavminin yalanlaması karşısında Allah’tan yardım istemiştir.
Bu bize şunu öğretir:
Dua, görevden kaçmak değil; görevi yaptıktan sonra sonucu Allah’a bırakmaktır.
Allah’tan Yardım İstemek Müminin Gücünü Nasıl Artırır
İnsan bazen kendi imkânlarının bittiğini zanneder. Fakat Allah’a yönelen kul, kendi gücünden daha büyük bir kapıya dayanır.
Allah’tan yardım istemek, insanın zayıflığını kabul etmesidir. Fakat aynı zamanda Allah’ın kudretine güvenmesidir.
Mümin duasında şunu itiraf eder:
Ben sınırlıyım, Sen sınırsızsın. Ben zayıfım, Sen güçlüsün. Ben çaresizim, Sen her şeye kadirsin.
Bu bilinç, insanın kalbini güçlendirir.
Bu Ayet Davet Edenlere Ne Öğretir
Bu ayet, insanları hayra çağıran, doğruyu anlatan ve hakikati savunan herkese önemli bir ölçü verir.
İnsan elinden geleni yapmalı, hakikati güzel dille anlatmalı, sabırlı olmalı, öfkeye teslim olmamalı ve sonucu Allah’a bırakmalıdır.
Herkesin hemen kabul etmesini beklemek doğru değildir. Çünkü hidayet Allah’ın elindedir.
Davet eden kişi şunu bilmelidir:
Benim görevim anlatmak, zorlamak değil. Benim görevim sabretmek, hidayeti sahiplenmek değil.
Hz. Nuh’un Duası İntikam Duası Mıdır
Hz. Nuh’un duası, basit bir intikam isteği olarak anlaşılmamalıdır.
O, kendisine yapılan kişisel hakaretler için öfkeyle değil; Allah’ın hakikatinin yalanlanması, tevhid çağrısının reddedilmesi ve inkârın yayılması karşısında Rabbinden yardım istemiştir.
Peygamberlerin derdi kendi egolarını savunmak değildir. Onların derdi insanların hidayeti, hakikatin duyulması ve Allah’ın emrinin yücelmesidir.
Bu yüzden bu dua, nefsin öfkesi değil, peygamberlik görevinin Allah’a arz edilmesidir.

Yalanlanmak Karşısında Mümin Ne Yapmalı
Mümin doğruyu söylediğinde yalanlanabilir. Bu durumda önce kendi niyetini kontrol etmeli, sözünü güzelleştirmeli, sabrını korumalı ve Allah’a sığınmalıdır.
Her yalanlanma karşısında öfkeye kapılmak doğru değildir. Her reddedilme insanı yıkmamalıdır.
Mümin şöyle düşünmelidir:
Ben hakikati Allah için söylüyorsam, insanların reddi beni hak yoldan çevirmemelidir.
Hz. Nuh’un duası, mümine hem sabrı hem de Allah’a yönelişi öğretir.

Bu Ayet Dua Ahlakını Nasıl Gösterir
Hz. Nuh’un duası kısa ama çok derindir.
O, Rabbine hâlini arz eder. Sorunun özünü söyler. Yardımı yalnız Allah’tan ister. Kendi aczini gizlemez.
Bu dua bize şunu öğretir:
Dua uzun cümlelerden önce samimi bir yöneliştir.
Bazen insanın kalbinden çıkan kısa bir “Rabbim yardım et” sözü, derin bir teslimiyet taşıyabilir.
Önemli olan, duanın dilde kalması değil, kalbin gerçekten Allah’a yönelmesidir.

“Beni Yalanlamalarına Karşı” İfadesi Ne Anlama Gelir
Hz. Nuh, yardım talebini açık bir sebebe bağlar:
“Beni yalanlamalarına karşı…”
Bu ifade, onun asıl sıkıntısının şahsi reddedilme değil, hakikatin reddedilmesi olduğunu gösterir.
Kavmi onu dinlememiş, tevhid çağrısını kabul etmemiş, Allah’ın uyarısını ciddiye almamıştır.
Bu yüzden Hz. Nuh’un duası, hak ile batıl arasındaki mücadelenin duasıdır.
Mümin için asıl acı, kendi sözünün reddedilmesinden çok, Allah’ın hakikatinin yalanlanmasıdır.

Bu Ayet İnsana Tevekkül Öğretir Mi
Evet. Hz. Nuh elinden geleni yapmış, sonra Allah’a tevekkül etmiştir.
Tevekkül, hiçbir şey yapmadan beklemek değildir. Tevekkül, gerekli gayreti gösterdikten sonra sonucu Allah’a bırakmaktır.
Hz. Nuh’un hayatı bunun en güzel örneklerinden biridir.
O önce tebliğ etti, sabretti, uyardı, mücadele etti. Sonra Rabbine yöneldi.
Bu bize şunu öğretir:
Gayret kuldan, yardım Allah’tandır.

Bu Ayet Modern İnsana Ne Söyler
Modern insan da hakikati söylediğinde bazen reddedilebilir, küçümsenebilir, yanlış anlaşılabilir veya yalnız bırakılabilir.
Bir insan Allah’ı, ahireti, namazı, helal-haramı, iffeti, kul hakkını, merhameti ve ahlakı hatırlattığında bazıları onu ciddiye almayabilir.
Müminun Suresi 26. ayet modern insana şunu öğretir:
Hakikati anlatırken insanların tepkisine mahkûm olma. Sabret, niyetini temiz tut, görevini yap ve yardımını Allah’tan iste.
Çünkü insanların reddi, Allah’ın yardım kapısını kapatmaz.

Hz. Nuh’un Yardım Talebi Kalpteki Yorgunluğu Gösterir Mi
Evet. Bu dua, uzun süren bir mücadelenin ardından gelen kalp yorgunluğunu da hissettirir.
İnsan sürekli anlatır, uyarır, sabreder, fakat karşılık olarak inkâr ve iftira görürse yorulur.
Peygamberler de insan olarak imtihan yaşamış, kavimlerinin direnci karşısında ağır yükler taşımışlardır.
Fakat onların farkı şudur:
Yorulduklarında Allah’tan uzaklaşmaz, Allah’a daha çok yönelirler.
Bu, mümin için çok büyük bir derstir.

Bu Ayet Allah’ın Yardımının Zamanını Hatırlatır Mı
Evet. Allah’ın yardımı kulun acele ettiği anda değil, Allah’ın hikmetle takdir ettiği zamanda gelir.
Hz. Nuh hemen ilk gün yardım istememiş gibi düşünülmelidir; uzun bir tebliğ süreci, sabır ve uyarıdan sonra Allah’a yönelmiştir.
Bu bize şunu öğretir:
Allah’ın yardımı gecikmez; hikmetiyle gelir.
İnsan bazen yardımın geç kaldığını zanneder. Oysa Allah her şeyi bilir, her şeyi görür ve yardımını en doğru zamanda takdir eder.

Bu Ayet Müminin Karakterini Nasıl İnşa Eder
Müminun Suresi 26. ayet, müminin karakterine sabır, dua, tevekkül, samimiyet ve Allah’a güven kazandırır.
Bu ayeti anlayan mümin, hak yolda yalnız kaldığında yıkılmaz. İnsanların iftirasıyla yolunu kaybetmez. Sonucu kendi elinde zannetmez. Yardımı Allah’tan ister.
Müminin kalbinde şu bilinç güçlenir:
Ben görevimi Allah için yaparım. Kabul ettirmek bana ait değildir. Yardım Allah’tandır.
Bu bilinç insanı hem tevazulu hem dirençli yapar.

Müminun Suresi 26. Ayetin Genel Mesajı Nedir
Müminun Suresi 26. ayet bize şunu öğretir:
Hz. Nuh, kavminin kendisini yalanlaması karşısında Rabbine yönelmiş ve Allah’tan yardım istemiştir.
Bu ayet, hakikati anlatan insanın yalanlanma, küçümsenme, iftira ve yalnızlık karşısında Rabbine sığınması gerektiğini gösterir.
Hz. Nuh’un duası bize şu soruyu sordurur:
Ben hak yolda zorlandığımda insanlara mı kırılıp dağılıyorum, yoksa Rabbime yönelip O’ndan yardım mı istiyorum
Mümin, görevini yapar; sonucu Allah’a bırakır. Sabreder; fakat Rabbinden yardım istemeyi unutmaz. Yorulur; fakat dua kapısını terk etmez. Yalanlanır; fakat hakikatten vazgeçmez.
Hz. Nuh’un duası, hak yolda yorulan her kalbe şunu öğretir: İnsanların inkârı büyük olabilir, iftiraları ağır olabilir, yalnızlık derin olabilir; fakat Allah’a açılan dua kapısı bütün kapılardan daha geniştir.
Ersan Karavelioğlu