📖 Müminun Suresi 37. Ayette “Hayat Ancak Dünya Hayatımızdır” Sözü Ne Anlama Gelir ❓

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu❓

• Evet

Oy: 1 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    1

ErSan.Net

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
Moderator
MT
21 Haz 2019
50,292
2,724,887
113
43
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

📖 Müminun Suresi 37. Ayette “Hayat Ancak Dünya Hayatımızdır” Sözü Ne Anlama Gelir ❓

Hayatı sadece dünyadan ibaret gören insan, ölümün ardındaki hesabı unutur; hesabı unutan kalp ise geçici zevkleri ebedî hakikatin önüne koymaya başlar.
Ersan Karavelioğlu

1️⃣ Müminun Suresi 37. Ayet Ne Söyler ❓

Müminun Suresi’nin 37. ayetinde inkârcıların dünya hayatına bakışı açıkça ortaya konur.

Ayetin anlamı özetle şöyledir:

“Hayat ancak bu dünya hayatımızdan ibarettir. Ölürüz ve yaşarız. Biz yeniden diriltilecek değiliz.”

Bu söz, ahireti inkâr eden, ölümü son gören ve insanın varlığını yalnızca dünyaya hapseden bir anlayışı ifade eder.

Onlara göre insan doğar, yaşar, ölür ve her şey biter.

Kur’an ise bu bakışı reddeder ve insana şunu hatırlatır:

Dünya hayatı tek hayat değildir. Ölüm yokluk değil, ahirete geçiştir. İnsan başıboş değil, hesap verecek bir kuldur.

2️⃣ “Hayat Ancak Dünya Hayatımızdır” Sözü Ne Anlama Gelir ❓

Bu söz, maddeci ve ahiretsiz bir hayat anlayışının özetidir.

Böyle düşünen insan için hayat sadece görünen dünyadan ibarettir. Yemek, içmek, kazanmak, eğlenmek, güçlenmek, çoğalmak, yaşlanmak ve ölmek hayatın tamamı sanılır.

Ahiret yok sayılınca insanın hedefleri de daralır.

Böyle bir anlayışta en büyük amaç çoğu zaman şudur:

Daha çok yaşamak, daha çok tüketmek, daha çok zevk almak, daha çok sahip olmak.

Fakat insanın ruhu bundan çok daha derin bir anlam arar.

3️⃣ Dünya Hayatı Gerçek Değil Midir ❓

Dünya hayatı elbette gerçektir. Kur’an dünyayı tamamen değersiz veya yok sayılmış bir alan olarak göstermez.

Dünya, insanın imtihan edildiği yerdir. İyilik burada yapılır. Kulluk burada yaşanır. Sabır burada gösterilir. Şükür burada edilir. Tövbe burada yapılır. Ahiret hazırlığı burada kazanılır.

Sorun dünyada yaşamak değildir.

Sorun, dünyayı tek hayat sanmaktır.

Mümin dünya hayatını ciddiye alır; ama onu ebedî hayatın yerine koymaz.

4️⃣ Ölürüz Ve Yaşarız Sözü Neyi Gösterir ❓

Ayetin devamındaki “ölürüz ve yaşarız” ifadesi, onların hayatı sadece doğum ve ölüm döngüsü olarak gördüğünü gösterir.

Yani bir nesil ölür, başka bir nesil yaşar. İnsanlar gelir, gider. Hayat böyle devam eder. Onlara göre bunun ötesinde hesap, diriliş ve ahiret yoktur.

Bu bakış insanı büyük bir hakikatten koparır.

Çünkü insan sadece biyolojik bir varlık değildir. İnsan sorumluluk taşıyan, vicdanı olan, iyiliği ve kötülüğü seçebilen, Allah’ın huzurunda hesap verecek bir kuldur.

5️⃣ “Biz Diriltilecek Değiliz” Sözü Neden Tehlikelidir ❓

Bu söz, insanın ahiret sorumluluğunu tamamen reddetmesidir.

Dirilişi inkâr eden insan, ölümden sonra Allah’ın huzuruna çıkmayacağını düşünür. Böyle olunca hayatındaki birçok sınır zayıflayabilir.

Çünkü hesap inancı yoksa insan şöyle düşünebilir:

Kimse görmezse sorun yok. Gücüm yeterse yaparım. Dünya benim için ne kadar zevk verirse o kadar değerlidir. Ölümden sonra bir şey yoksa sınır da gereksizdir.

İşte bu düşünce ahlakı zayıflatır, sorumluluğu azaltır ve nefsi büyütür.

6️⃣ Ahireti İnkâr Etmek Hayatın Anlamını Daraltır Mı ❓

Evet. Ahireti inkâr eden insan hayatın anlamını sadece bu dünyaya sıkıştırır.

O zaman başarı sadece para, makam, beden, zevk, güç ve itibarla ölçülür. Fakat insanın kalbi bu ölçülerle tam olarak doyamaz.

Çünkü insan sadece bedenden ibaret değildir. Ruh, vicdan, anlam, adalet, merhamet, hakikat ve ebediyet arayışı insanın derin yapısında vardır.

Ahireti inkâr eden insan, bu derin arayışı susturmaya çalışır.

Fakat kalp, dünyadan daha büyük bir anlam ister.

7️⃣ Dünya Hayatını Tek Hayat Sanmak Neden Aldatıcıdır ❓

Çünkü dünya sürekli değişir.

Gençlik gider. Sağlık gider. Mal azalır. Makam biter. İnsanlar dağılır. Güzellik solar. Güç zayıflar. En büyük konfor bile ölüm kapısını kapatamaz.

Dünya hayatı geçicidir. Geçici olanı ebedî gibi görmek insanı aldatır.

Mümin bu yüzden dünyaya şöyle bakar:

Dünya kalacağım yer değil, hazırlanacağım yerdir.

Bu bakış, insanı hem dünyada dengeli yapar hem ahirete hazırlıklı kılar.

8️⃣ Ölüm Son Değilse Hayat Nasıl Değişir ❓

Eğer ölüm son değilse, her şey anlam kazanır.

Bir iyilik kaybolmaz. Bir zulüm unutulmaz. Bir dua boşa gitmez. Bir sabır karşılıksız kalmaz. Bir kul hakkı önemsiz olmaz. Bir tövbe değersiz olmaz.

Ahiret inancı hayatı derinleştirir.

İnsan şöyle düşünür:

Ben sadece bugün için yaşamıyorum. Sözlerimin, niyetlerimin, kazancımın, ilişkilerimin ve amellerimin ebedî karşılığı var.

Bu bilinç, insanı sorumlu ve dikkatli yapar.

9️⃣ Ahiretsiz Hayat Anlayışı İnsanı Neye Sürükleyebilir ❓

Ahiretsiz hayat anlayışı insanı bazen sınırsız dünya arzusuna sürükleyebilir.

Çünkü ölümden sonra hesap yoksa insan için en cazip hedef dünyadan maksimum pay almak olur.

Bu anlayışta şu duygular güçlenebilir:

Hırs.
Bencillik.
Tüketim.
Güç tutkusu.
Haz merkezli yaşam.
Sorumluluktan kaçış.
Ölümü unutma çabası.

Ahiret bilinci ise bu savrulmayı dengeler.

🔟 “Dünya Bir Kere Geliyoruz” Sözü Nasıl Değerlendirilmeli ❓

Modern dilde sık duyulan bu söz, bazen Müminun Suresi 37. ayetteki anlayışa benzer bir düşünce taşır.

“Dünya bir kere geliyoruz, istediğimiz gibi yaşayalım.”

Oysa mümin için doğru cümle şudur:

Dünya hayatı bir defa veriliyor; o hâlde onu Allah’ın rızasına uygun yaşayalım.

İnsan dünyaya bir kere gelir; ama ahirete de bu dünyadaki tercihleriyle gider.

Bu yüzden tek fırsat olan dünya, sorumsuzca tüketilecek değil; bilinçle değerlendirilecek bir emanettir.

1️⃣1️⃣ Bu Ayet Nefsin Sesini Gösterir Mi ❓

Evet. Bu ayet, nefsin ahiretten kaçmak isteyen sesini gösterir.

Nefis hesap istemez. Sınır istemez. Haramın sonucunu düşünmek istemez. Ölümü hatırlamak istemez. Ahireti ciddiye almak istemez.

Bu yüzden nefis insana şöyle fısıldayabilir:

Hayat sadece bundan ibaret. Çok düşünme. Yaşa gitsin. Sonrasını kim görmüş ❓

Kur’an ise bu sesi susturur ve insana hakikati hatırlatır:

Sen başıboş değilsin. Ölüm son değil. Diriliş haktır. Hesap gerçektir.

1️⃣2️⃣ Ahiret İnancı İnsanı Dünyadan Koparır Mı ❓

Hayır. Ahiret inancı insanı dünyadan koparmaz; dünyayı doğru yere koymayı öğretir.

Mümin çalışır, kazanır, ailesine bakar, üretir, sevinir, yer, içer, gezer, yaşar. Fakat bunları Allah’ın rızasını unutmadan yapar.

Ahiret bilinci dünyayı yok etmez; dünyayı ahlaki bir zemine oturtur.

Mümin şöyle düşünür:

Dünya nimetlerinden faydalanırım; ama onları ilahlaştırmam. Dünya için çalışırım; ama ahireti satmam.

1️⃣3️⃣ Ahireti Reddeden Toplumlarda Hangi Tehlikeler Artar ❓

Ahiret bilinci zayıflayan toplumlarda bazı ahlaki riskler büyüyebilir.

Kul hakkı hafife alınabilir. Güçlü olan haklı sanılabilir. Zevk ve tüketim hayatın amacı hâline gelebilir. Yaşlılık ve ölüm görmezden gelinir. Merhamet yerine çıkar öne çıkabilir.

Çünkü ahiret inancı, toplumun görünmeyen vicdan damarlarından biridir.

İnsan Allah’ın huzurunda hesap vereceğini bilirse, kimsenin görmediği yerde bile kendini daha çok kontrol eder.

Ahireti yok sayan toplum ise dış denetime bağımlı hâle gelebilir.

1️⃣4️⃣ Bu Ayet Modern İnsana Ne Söyler ❓

Modern insan çoğu zaman ölümden kaçan bir kültür içinde yaşar.

Genç kalmak, tüketmek, eğlenmek, hızlanmak, görünmek, daha fazla kazanmak ve sürekli meşgul olmak ölüm düşüncesini bastırabilir.

Fakat ölüm bastırılınca yok olmaz.

Müminun Suresi 37. ayet modern insana şunu hatırlatır:

Hayatı sadece dünya ile açıklamak insanı tamamlamaz. Ölümü son saymak gerçeği değiştirmez. Ahireti unutmak, hesabı ortadan kaldırmaz.

İnsan ne kadar modernleşirse modernleşsin, Allah’a dönüş hakikatinden kaçamaz.

1️⃣5️⃣ Dünya Hayatının Geçiciliği İnsanı Umutsuz Yapar Mı ❓

Hayır. Dünya hayatının geçici olduğunu bilmek mümini umutsuz yapmaz; aksine daha bilinçli yapar.

Çünkü mümin bilir ki bu geçici hayatın ardından ebedî hayat vardır.

Bu yüzden dünya sıkıntıları sonsuz değildir. Zulüm ebediyen karşılıksız kalmayacaktır. Sabır boşa gitmeyecektir. İyilik unutulmayacaktır. Tövbe kapısı açıktır. Allah’ın rahmeti geniştir.

Ahiret inancı, dünyanın geçiciliğini hüzün değil; umutla anlamlandırır.

1️⃣6️⃣ Bu Ayet İnsana Hangi Soruları Sordurur ❓

Müminun Suresi 37. ayet insanın kalbine çok ciddi sorular bırakır:

Ben hayatı sadece dünyadan mı ibaret görüyorum ❓
Ahiret inancım günlük kararlarımı etkiliyor mu ❓
Ölümü son gibi mi yaşıyorum, geçiş gibi mi görüyorum ❓
Dünya nimetlerini amaç mı yaptım, emanet mi bildim ❓
Hesap vereceğimi bilerek mi konuşuyor, kazanıyor ve yaşıyorum ❓

Bu sorular insanı gafletten uyandırır.

1️⃣7️⃣ Ahiret Bilinci Müminin Günlük Hayatına Nasıl Yansır ❓

Ahiret bilinci sadece mezarlıkta veya cenazede hatırlanacak bir duygu değildir. Günlük hayatın tamamına yayılmalıdır.

Mümin alışverişte ahireti hatırlar. Konuşurken ahireti hatırlar. Ailesine davranırken ahireti hatırlar. Sosyal medyada yazarken ahireti hatırlar. Birine haksızlık etme fırsatı bulduğunda ahireti hatırlar.

Çünkü bilir ki:

Her şey kaydediliyor. Her şey biliniyor. Her şey Allah’ın huzurunda karşılık bulacak.

Bu bilinç insanı daha dikkatli ve daha temiz yaşatır.

1️⃣8️⃣ Bu Ayet Müminin Karakterini Nasıl İnşa Eder ❓

Müminun Suresi 37. ayet, müminin karakterine ahiret bilinci, dünya dengesi, sorumluluk, tevazu ve uyanıklık kazandırır.

Bu ayeti anlayan mümin hayatı sadece yemek, içmek, kazanmak ve ölmekten ibaret görmez. Ölümü yokluk saymaz. Dirilişi inkâr etmez. Dünya nimetlerine kapılıp ebedî hayatı unutmaz.

Müminin kalbinde şu bilinç yerleşir:

Ben dünyaya sadece yaşamak için değil, Allah’a kulluk ederek ahirete hazırlanmak için gönderildim.

Bu bilinç insanı derinleştirir, olgunlaştırır ve gafletten korur.

1️⃣9️⃣ Müminun Suresi 37. Ayetin Genel Mesajı Nedir ❓

Müminun Suresi 37. ayet bize şunu öğretir:

İnkârcılar hayatı sadece dünya hayatından ibaret görmüş, doğum ve ölüm döngüsünden başka bir gerçek kabul etmemiş ve yeniden dirilişi reddetmişlerdir.

Bu ayet, ahiretsiz hayat anlayışının insanı nasıl dar bir bakışa hapsettiğini gösterir.

Oysa Kur’an’a göre insan yalnızca doğup yaşayan ve ölüp kaybolan bir varlık değildir. İnsan Allah’ın yarattığı, sorumlu tuttuğu, nimet verdiği, imtihan ettiği ve ahirette yeniden dirilteceği bir kuldur.

Bu ayet mümine şu soruyu sordurur:

Ben hayatı Allah’ın gösterdiği ebedî hakikatle mi okuyorum, yoksa farkında olmadan dünyayı tek gerçek gibi mi yaşıyorum ❓

Hayat sadece dünya hayatı değildir. Dünya bir başlangıç, imtihan ve hazırlık yeridir. Ölüm son değil; Allah’a dönüş kapısıdır. Diriliş ise insanın bütün hayatıyla yüzleşeceği büyük hakikat günüdür.

Dünyayı tek hayat sanan insan, ebediyeti kaybeder; ahireti bilen mümin ise dünyayı küçümsemez ama onu asıl yurt zannetmez. Çünkü hayatın gerçek anlamı, Allah’tan gelip yine Allah’a döneceğini bilen kalpte tamamlanır.
Ersan Karavelioğlu

M͜͡T͜͡

Geri
Üst Alt