Müminun Suresi 59. Ayette Rablerine Ortak Koşmayanların Hâli Ne Anlama Gelir
Rablerine ortak koşmayanlar, Allah’ı sadece yaratıcı olarak kabul etmekle kalmaz; kalplerinde, ibadetlerinde, umutlarında, korkularında, sevgilerinde ve hayat ölçülerinde de O’nu tek merkez bilirler. Çünkü tevhid, sadece dilin sözü değil; kalbin ve hayatın Allah’a yönelmesidir.
Ersan Karavelioğlu
Müminun Suresi 59. Ayet Ne Söyler
Müminun Suresi’nin 59. ayeti, gerçek müminlerin üçüncü büyük vasfını bildirir.
Ayetin anlamı özetle şöyledir:
“Onlar Rablerine ortak koşmazlar.”
Bu kısa ifade, imanın en temel direği olan tevhid hakikatini anlatır.
Bir önceki ayetlerde gerçek müminlerin Rablerinin azametinden korktukları ve Rablerinin ayetlerine iman ettikleri bildirilmişti. Bu ayette ise onların Allah’a hiçbir şeyi ortak koşmadıkları vurgulanır.
Bu bize şunu öğretir:
Gerçek iman, Allah’ı birlemekle ve O’nun hakkını hiçbir varlığa vermemekle tamamlanır.
Şirk Ne Demektir
Şirk, Allah’a ortak koşmak demektir.
Bir varlığı Allah gibi görmek, Allah’a ait sıfatları başka bir şeye vermek, ibadeti Allah’tan başkasına yöneltmek, Allah’tan başkasını mutlak otorite kabul etmek veya kalpte Allah’ın yerine başka şeyleri yüceltmek şirk kapsamına girer.
Şirk sadece putlara tapmak değildir.
Şirk bazen;
gücü putlaştırmak,
parayı ilahlaştırmak,
nefsi mutlaklaştırmak,
insanı Allah’ın yerine koymak,
Allah’ın hükmünü küçümsemek,
Allah’tan başkasına kulluk eder gibi bağlanmak
şeklinde de görülebilir.
Bu yüzden şirk, insanın kalbini Allah’tan uzaklaştıran en büyük manevi tehlikedir.
Rablerine Ortak Koşmamak Ne Anlama Gelir
Rablerine ortak koşmamak, Allah’ı yaratıcı, rızık verici, yönetici, hüküm sahibi, ibadete layık tek ilah ve kalbin nihai sığınağı olarak kabul etmek demektir.
Mümin bilir ki:
Beni yaratan Allah’tır.
Beni yaşatan Allah’tır.
Rızkımı veren Allah’tır.
Hidayeti veren Allah’tır.
Ölümü ve dirilişi takdir eden Allah’tır.
Hesabı görecek olan Allah’tır.
Bu bilinç kalpte yerleştiğinde insan Allah’tan başkasını mutlaklaştırmaz.
Tevhid Ne Demektir
Tevhid, Allah’ı birlemek demektir.
Fakat tevhid sadece “Allah birdir” demekten ibaret değildir. Tevhid, hayatın tamamını Allah merkezli okumaktır.
Tevhid insanın kalbine şunu yerleştirir:
Yaratıcı bir. Rab bir. İlah bir. Hüküm sahibi bir. Sığınak bir. Kulluk yönü bir.
Bu yüzden tevhid, insanı dağınıklıktan kurtarır.
Kalp birçok sahte merkeze parçalanmaz. Mal, makam, insanlar, korkular, arzular ve dünya Allah’ın yerine geçmez.
Tevhid, kalbi tek hakikate bağlar.
Allah’a Ortak Koşmamak Sadece İnanç Meselesi Midir
Hayır. Allah’a ortak koşmamak sadece zihinsel bir inanç beyanı değildir. Bu, hayatın her alanına yayılan bir kulluk tavrıdır.
İnsan Allah’ın bir olduğunu söyleyip hayatında O’nu yok sayarsa tevhid bilinci zayıf kalır.
Gerçek tevhid;
ibadette,
duada,
güvende,
sevgide,
korkuda,
itaatte,
ahlakta,
kararlarında,
helal-haram bilincinde
kendini gösterir.
Mümin sadece diliyle değil, hayatıyla da Allah’ı birlemelidir.
İnsan Neden Allah’a Ortak Koşma Tehlikesine Düşer
İnsan bazen Allah’ı unuttuğunda başka şeylere aşırı bağlanır.
Korkularını büyütür. İnsanların onayını mutlaklaştırır. Parayı güven kaynağı yapar. Makamı değer ölçüsü sanır. Nefsinin isteklerini hayatının merkezine koyar. Güçlü gördüğü insanları gözünde aşırı büyütür.
Bu hâller kalbi tevhid çizgisinden uzaklaştırabilir.
Şirk çoğu zaman kalpte Allah’ın yerini başka şeylerin işgal etmesiyle başlar.
Bu yüzden mümin kalbini sürekli kontrol etmelidir:
Benim en büyük dayanağım gerçekten Allah mı
Açık Şirk Ve Gizli Şirk Arasında Ne Fark Vardır
Açık şirk, Allah’tan başkasına ilahlık vermek, putlara tapmak veya ibadeti Allah’tan başkasına yöneltmek gibi belirgin hâllerdir.
Gizli şirk ise daha ince ve sinsi olabilir.
Mesela;
riya,
insanların övgüsünü Allah’ın rızasının önüne koymak,
ameli gösteriş için yapmak,
kalpte Allah’tan çok insanları hesaba katmak,
nefsin arzusunu Allah’ın emrinin önüne geçirmek
gizli şirk tehlikesi taşıyabilir.
Bu yüzden mümin sadece dıştaki putlardan değil, kalbindeki gizli putlardan da korkmalıdır.
Riya Neden Gizli Şirk Tehlikesi Taşır
Riya, ameli Allah için değil, insanların görmesi ve övmesi için yapmaktır.
Bir insan namaz kılabilir, yardım edebilir, güzel söz söyleyebilir, hizmet edebilir; fakat niyeti Allah rızası değil de insanların beğenisi olursa amelinin ruhu zedelenir.
Riya tehlikelidir çünkü dışarıdan ibadet gibi görünür, içeride ise niyet kirlenmiş olabilir.
Mümin şu soruyu sık sık sormalıdır:
Ben bu işi Allah için mi yapıyorum, yoksa insanların beni görmesi için mi
Tevhid, niyeti Allah’a saflaştırmaktır.
Nefsi Allah’a Ortak Koşmak Ne Demektir
İnsan bazen kendi nefsinin isteklerini Allah’ın emrinin önüne koyabilir.
Allah bir şeyi emreder, nefis başka şey ister. Allah bir şeyden sakındırır, nefis onu arzular. İnsan bu durumda sürekli nefsini tercih ederse, nefsini hayatının hakimi hâline getirmiş olur.
Bu çok tehlikeli bir durumdur.
Çünkü nefis Allah’ın yerine geçmemeli, Allah’ın emrine teslim olmalıdır.
Mümin şöyle düşünmelidir:
Ben nefsimin kulu değil, Allah’ın kuluyum.
Tevhid, nefsin saltanatını kırıp Allah’a teslim olmaktır.
Para, Makam Ve Güç Nasıl Putlaşır
Para, makam ve güç kendi başlarına kötü değildir. Fakat insan bunları Allah’ın yerine koyarsa tehlike başlar.
Para insanın güven kaynağı olursa, makam insanın değer ölçüsü hâline gelirse, güç insanı Allah’ın sınırlarını çiğnemeye cesaretlendirirse bunlar kalpte putlaşabilir.
Mümin için mal emanet, makam sorumluluk, güç imtihandır.
Bunlar Allah’a kulluğun önüne geçerse insanı bozar.
Tevhid şunu öğretir:
Mal elimde olsun, kalbimde Allah olsun. Makam üzerimde olsun, ruhumda kulluk olsun. Güç bende olsun, ölçüm Allah’ın rızası olsun.

İnsanların Onayını Putlaştırmak Ne Demektir
İnsan toplum içinde yaşar ve elbette başkalarının görüşlerini önemseyebilir. Fakat insanların onayı Allah’ın rızasının önüne geçerse bu tehlikeli olur.
Bir insan sırf insanlar beğensin diye iyi görünmeye çalışıyor, insanlar kızmasın diye hakkı terk ediyor, insanlar ne der diye Allah’ın emrini erteliyorsa kalbi zayıflamış demektir.
Müminin ölçüsü şu olmalıdır:
İnsanlar ne der değil, Allah benden razı olur mu
Bu ölçü kalbi özgürleştirir.
Çünkü insanlara kul olmaktan kurtulan kalp, Allah’a daha samimi yönelir.

Tevhid İnsanı Nasıl Özgürleştirir
Tevhid insanı sahte kulluklardan kurtarır.
Allah’a kul olan insan paranın kölesi olmaz. İnsanların övgüsünün esiri olmaz. Makamın tutsağı olmaz. Nefsin arzularına teslim olmaz. Korkuların altında ezilmez.
Çünkü bilir:
Rabbim Allah’tır. Rızkım O’nun elindedir. Hayatım O’nun takdirindedir. Değerim O’nun katındaki hâlimle ölçülür.
Bu bilinç insana büyük bir iç özgürlük verir.
Gerçek özgürlük, Allah’tan başkasına kul olmamaktır.

Allah’a Ortak Koşmamak Ahlakı Nasıl Güzelleştirir
Tevhid insanın ahlakını güzelleştirir.
Allah’ı birleyen insan kibirlenmez; çünkü büyüklüğün Allah’a ait olduğunu bilir. Zulmetmez; çünkü Allah’ın hesap soracağını bilir. Yalan söylemez; çünkü Allah’ın bildiğini bilir. Emanete ihanet etmez; çünkü Allah’ın gördüğünü bilir.
Tevhid kalpte yerleşirse ahlak da güçlenir.
Çünkü insan artık davranışlarını insanlara göre değil, Allah’a göre düzenler.
Bu yüzden tevhid sadece inanç değil, ahlakın da temelidir.

Bu Ayet Modern İnsana Ne Söyler
Modern dünyada açık putlar azalmış gibi görünse de kalbi esir alan sahte ilahlar çoğalmış olabilir.
Bugün insan;
başarıyı,
parayı,
bedeni,
güzelliği,
şöhreti,
takipçi sayısını,
kariyeri,
markaları,
ideolojileri,
kişisel arzularını
hayatının merkezine koyabilir.
Müminun Suresi 59. ayet modern insana şunu hatırlatır:
Kalbinde Allah’ın yerine neyi büyütüyorsan, orada tevhid hassasiyetini yeniden sorgulamalısın.
Çünkü çağ değişse de şirk tehlikesi farklı kılıklarda devam edebilir.

Allah’a Ortak Koşmamak Dua Hayatını Nasıl Etkiler
Tevhid, duayı sadece Allah’a yöneltir.
Mümin bilir ki gerçek yardım Allah’tandır. Sebepler vardır, insanlar vesile olabilir, imkânlar kullanılabilir; fakat nihai güç Allah’a aittir.
Bu yüzden mümin dua ederken kalbini sadece Rabbine açar.
Şöyle der:
Rabbim, senden başka sığınacağım hakiki kapı yoktur.
Bu bilinç insanı hem sebepleri kullanmaya hem de sebepleri ilahlaştırmamaya çağırır.
Mümin çalışır, çabalar, tedbir alır; fakat kalbi Allah’a dayanır.

Bu Ayet Ahireti Nasıl Hatırlatır
Allah’a ortak koşmamak, ahiret kurtuluşunun temelidir.
Ahirette insanın malı, makamı, çevresi, şöhreti ve dünya başarıları onu kurtarmayacaktır. İnsan Allah’ın huzuruna imanıyla, ameliyle ve kalbinin hâliyle çıkacaktır.
Şirk ise insanın Allah’la bağını bozan en büyük tehlikedir.
Bu yüzden mümin ahireti düşünerek kalbini şirkten temizlemeye çalışır.
Şöyle sorar:
Ben Rabbimin huzuruna temiz bir tevhid inancıyla çıkabilecek miyim
Bu soru, insanın hayatını derinden değiştirir.

Bu Ayet Müminin İç Muhasebesine Nasıl Yardım Eder
Müminun Suresi 59. ayet insana şu soruları sordurur:
Ben gerçekten yalnız Allah’a mı kulluk ediyorum
Kalbimde Allah’tan fazla büyüttüğüm bir şey var mı
İnsanların beğenisini Allah’ın rızasının önüne koyuyor muyum
Nefsimin arzusunu Allah’ın emrinden üstün tutuyor muyum
Mal, makam, güç veya başarı kalbimde putlaşıyor mu
Amellerimde riya tehlikesi var mı
Dua ederken ve korkarken kalbim gerçekten Allah’a mı yöneliyor
Bu sorular, tevhidi sadece sözde bırakmaz; kalbin derinliklerine indirir.

Bu Ayet Müminin Karakterini Nasıl İnşa Eder
Müminun Suresi 59. ayet, müminin karakterine tevhid bilinci, ihlas, özgürlük, Allah’a güven, nefsini sorgulama, riyadan sakınma ve kalbi sahte merkezlerden temizleme şuuru kazandırır.
Bu ayeti anlayan mümin, Allah’tan başkasını mutlaklaştırmaz. Nefsin isteklerini sorgular. İnsanların övgüsüne esir olmaz. Malı ve makamı emanet bilir. Amelini Allah için yapmaya çalışır.
Müminin kalbinde şu bilinç yerleşir:
Rabbim birdir. Benim kulluğum, duam, güvenim, korkum, umudum ve hayat yönüm yalnız O’na bağlı olmalıdır.
Bu bilinç insanı daha samimi, daha özgür ve daha istikametli yapar.

Müminun Suresi 59. Ayetin Genel Mesajı Nedir
Müminun Suresi 59. ayet bize şunu öğretir:
Gerçek müminler Rablerine ortak koşmayan insanlardır.
Bu, imanın kalbidir. Mümin Allah’ı birler, O’ndan başkasını ilahlaştırmaz, ibadeti yalnız O’na yöneltir, kalbini sahte putlardan temizlemeye çalışır.
Şirk sadece geçmiş toplumların taş putlarıyla sınırlı değildir. Bugün de insanın kalbinde para, makam, şöhret, nefis, insan onayı, güç ve dünya arzuları putlaşabilir.
Bu ayet mümine şu soruyu sordurur:
Ben Allah’ı gerçekten hayatımın tek Rabbi ve tek ilahı olarak mı kabul ediyorum, yoksa kalbimde O’nun yerine geçmeye çalışan gizli merkezler var mı
Akıllı mümin, tevhidi sadece dilinde değil, kalbinde ve hayatında korur. Çünkü gerçek kurtuluş, Allah’a ortak koşmadan, ihlasla ve teslimiyetle yaşanan kulluktadır.
Rablerine ortak koşmayanlar, kalplerini sahte ilahlardan temizlemeye çalışan kullardır. Onlar bilir ki insan Allah’a kul olmazsa mala, makama, nefsine, korkularına veya insanların övgüsüne kul olabilir. Tevhid ise kalbi bütün bu esaretlerden kurtarıp yalnız Allah’a bağlar.
Ersan Karavelioğlu