🧠 Michel Foucault'ya Göre İnsan Bilimleri Nedir ❓ Psikoloji, Sosyoloji, Tıp, Ekonomi Ve Modern Özne Nasıl Kurulur ❓

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu❓

• Evet

Oy: 1 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    1

ErSan.Net

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
Moderator
MT
21 Haz 2019
49,119
2,711,495
113
43
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

🧠 Michel Foucault'ya Göre İnsan Bilimleri Nedir ❓ Psikoloji, Sosyoloji, Tıp, Ekonomi Ve Modern Özne Nasıl Kurulur ❓

“İnsan kendini tanıdığını sandığında bile bazen kendisini ölçen, sınıflandıran ve adlandıran bilimlerin aynasında kendi yüzünü arar.”
Ersan Karavelioğlu

Michel Foucault'nun düşüncesinde insan bilimleri, modern çağın insanı nasıl tanıdığını, nasıl ölçtüğünü, nasıl sınıflandırdığını ve nasıl bilgi nesnesi haline getirdiğini anlamak için son derece önemlidir. Çünkü Foucault'ya göre modern insan yalnızca yaşayan, düşünen, konuşan ve eylemde bulunan bir varlık değildir; aynı zamanda hakkında sürekli bilgi üretilen, dosyalanan, analiz edilen, normalleştirilen ve yönetilebilir hale getirilen bir varlıktır.

Psikoloji, insanın ruhunu ve davranışlarını inceler.
Sosyoloji, insanı toplum içindeki ilişkilerle açıklar.
Tıp, bedeni ve hastalığı tanımlar.
Ekonomi, insanı üretim, tüketim, verimlilik ve çıkar ilişkileri içinde görür.
Pedagoji, insanı öğrenen, gelişen ve ölçülen bir varlık olarak ele alır.
Kriminoloji, suçlu özneyi, riskleri ve sapmaları inceler.

Foucault'nun temel sorusu burada çok derindir:

İnsan bilimleri insanı gerçekten özgürleştirerek mi tanır, yoksa insanı tanıdıkça onu daha ölçülebilir, daha sınıflandırılabilir ve daha yönetilebilir bir özneye mi dönüştürür ❓

1️⃣ İnsan Bilimleri Nedir ❓

İnsan bilimleri, insanı farklı yönleriyle inceleyen bilgi alanlarıdır. Bu bilimler insanın bedenini, zihnini, davranışlarını, toplumsal ilişkilerini, ekonomik tercihlerini, öğrenme biçimlerini, suç davranışlarını, kültürünü, dilini ve kendilik algısını anlamaya çalışır.

Bu alanlar şunları kapsar:

🧠 Psikoloji
🏛️ Sosyoloji
🩺 Tıp ve psikiyatri
💼 Ekonomi
📚 Pedagoji
⚖️ Kriminoloji
🗣️ Dilbilim
🌍 Antropoloji
📊 İstatistiksel toplum araştırmaları

Foucault'ya göre bu bilimler yalnızca insanı anlatmaz. Aynı zamanda insanın nasıl görüneceğini, hangi kategorilerle anlaşılacağını, hangi normlara göre değerlendirileceğini ve hangi kurumlar tarafından yönetileceğini de etkiler.

Yani insan bilimleri yalnızca şu soruyu sormaz:

İnsan nedir ❓

Aynı zamanda şunu da üretir:

İnsan böyle ölçülür.
İnsan böyle sınıflandırılır.
İnsan böyle tedavi edilir.
İnsan böyle eğitilir.
İnsan böyle yönetilir.
İnsan böyle normalleştirilir.

Bu yüzden Foucault için insan bilimleri, modern toplumun en güçlü bilgi-iktidar alanlarından biridir.

2️⃣ İnsan Bilimleri Neden Modern Çağda Ortaya Çıktı ❓

Foucault'ya göre insan bilimleri, insanlık tarihi boyunca hep aynı biçimde var olmamıştır. Modern çağda insan, özel bir bilgi nesnesi haline gelmiştir. Yani insan artık yalnızca Tanrı'nın kulu, kralın tebaası, hukukun muhatabı ya da ahlakın öznesi olarak değil; incelenebilir, ölçülebilir, sınıflandırılabilir ve yönetilebilir bir varlık olarak görülmeye başlanmıştır.

Modern çağda şu dönüşümler belirleyici olmuştur:

📊 Nüfus sayımları
🏥 Hastanelerin kurumsallaşması
🏫 Okulların yaygınlaşması
⚖️ Ceza sistemlerinin dönüşmesi
🏭 Fabrika düzeninin gelişmesi
📋 Bürokratik kayıtların artması
🧠 Psikolojik ve psikiyatrik sınıflandırmaların çoğalması
💼 Ekonomik üretkenlik ölçülerinin güçlenmesi

Bütün bunlar insanı daha görünür hale getirmiştir. İnsan artık yalnızca yaşayan biri değildir; verisi tutulan, dosyası olan, performansı ölçülen, sağlığı izlenen, davranışı yorumlanan, başarısı puanlanan ve toplum içindeki yeri hesaplanan bir varlıktır.

Foucault'nun büyük uyarısı şudur:

İnsan bilimleri, insanı tanımak için doğmuştur; fakat insanı tanıma biçimleri aynı zamanda insanı yönetme biçimlerine dönüşmüştür.

3️⃣ İnsan Nasıl Bilgi Nesnesi Haline Gelir ❓

Foucault'ya göre modern toplumda insan, kendisi hakkında bilgi üretilen bir nesne haline gelir. Bu bilgi üretimi yalnızca kitaplarda kalmaz; okullarda, hastanelerde, mahkemelerde, hapishanelerde, iş yerlerinde, ailelerde, devlet kayıtlarında ve dijital sistemlerde çalışır.

Bir insan hakkında bilgi üretilirken şu süreçler işler:

👁️ Gözlem yapılır.
📋 Kayıt tutulur.
📊 Ölçüm yapılır.
⚖️ Normla karşılaştırılır.
🧠 Yorumlanır.
🏷️ Sınıflandırılır.
🔁 Düzeltilmeye veya yönlendirilmeye çalışılır.

Bu süreç insanı görünür kılar. Fakat görünür hale gelen insan aynı zamanda müdahale edilebilir hale gelir.

Bilgi Süreciİnsan Üzerindeki Etki
GözlemDavranış görünür olur
KayıtGeçmiş saklanır
Ölçümİnsan sayısallaştırılır
SınıflandırmaKimlik kategorileri oluşur
Normla karşılaştırmaNormal / anormal ayrımı kurulur
MüdahaleEğitim, tedavi, ceza veya yönlendirme başlar

Foucault'nun temel düşüncesi burada açıkça görünür:

İnsan hakkında bilgi üretmek, insan üzerinde güç sahibi olmanın en ince yollarından biridir.

4️⃣ Psikoloji Modern Özneyi Nasıl Kurar ❓

Psikoloji, modern insanın kendisini anlamasında çok etkili bir bilimdir. İnsan bugün kendi davranışlarını, duygularını, korkularını, ilişkilerini, travmalarını, arzularını ve kişilik özelliklerini çoğu zaman psikoloji diliyle açıklar.

Bu dil faydalıdır. İnsan kendisini daha iyi anlayabilir, acısını ifade edebilir, ilişkilerini çözümleyebilir ve içsel farkındalık kazanabilir.

Fakat Foucault'cu soru şudur:

Psikoloji insanı anlamaya yardım ederken, insanı belirli kategorilere hapsedebilir mi ❓

Modern insan kendisine şöyle diyebilir:

🧠 Ben kaygılıyım.
🧠 Ben travmatize oldum.
🧠 Ben bağlanma sorunu yaşıyorum.
🧠 Ben özgüven eksikliği taşıyorum.
🧠 Ben içe dönüğüm.
🧠 Ben problemli bir ilişki örüntüsüne sahibim.

Bu ifadeler gerçek deneyimleri anlatabilir. Fakat insan kendisini yalnızca bu etiketlerle görmeye başlarsa, kendi varlığını daraltabilir.

Foucault açısından psikoloji, insanın ruhunu konuşulabilir hale getirir. Fakat aynı zamanda ruhu ölçülebilir, sınıflandırılabilir ve normalleştirilebilir bir alana da dönüştürür.

Ruhu anlamak özgürleştiricidir; ruhu yalnızca kategoriye dönüştürmek ise daraltıcıdır.

5️⃣ Psikiyatri Normal Ve Anormal Ayrımını Nasıl Kurar ❓

Psikiyatri, insanın zihinsel durumlarını, ruhsal acılarını, davranış bozukluklarını ve psikolojik işlevlerini tıbbi bir çerçevede ele alır. Bu alan, ruhsal sıkıntı yaşayan insanlar için çok önemli destekler sunabilir.

Fakat Foucault'nun dikkat çektiği nokta şudur:

Psikiyatri yalnızca hastalığı tedavi etmez; aynı zamanda normal ve anormal davranış sınırlarını da kurar.

Psikiyatri şu ayrımları üretir:

AyrımEtkisi
Normal / anormalDavranışı sınıflandırır
Sağlıklı / hastaRuhsal durumu tıbbi alana sokar
Uyumlu / uyumsuzToplumsal işlevselliği ölçer
Riskli / risksizGözetim ve müdahale alanı açar
Tedavi gerektiren / gerektirmeyenKişinin yaşam biçimine etki eder

Bu ayrımlar bazen gereklidir. Fakat insanın bütün kimliği tanıya indirgenirse, sorun başlar.

Bir insan yalnızca depresyon, anksiyete, kişilik bozukluğu, travma, bağımlılık veya risk profili değildir. O aynı zamanda bir hikaye, bir hayat, bir acı, bir umut, bir ilişki ve bir dünyadır.

Foucault'nun uyarısı burada çok insani hale gelir:

Tanı insanı açıklayabilir; fakat insanı tüketemez.

6️⃣ Sosyoloji Toplumu Tanırken İnsanı Nasıl Sınıflandırır ❓

Sosyoloji, insanı toplumsal ilişkiler, sınıflar, kurumlar, kültürler, normlar, roller ve güç yapıları içinde anlamaya çalışır. Bu yönüyle son derece değerlidir. Çünkü insan yalnızca bireysel psikolojiyle anlaşılamaz; toplumun içinde şekillenir.

Fakat Foucault'cu bakış, sosyolojinin de insanı belirli gruplar ve kategoriler içinde kurduğunu gösterir.

Sosyoloji insanı şöyle konumlandırabilir:

🏛️ Sınıfsal konum
👥 Toplumsal grup
📊 Demografik kategori
🌍 Kültürel aidiyet
💼 Mesleki statü
🏠 Aile yapısı
🎓 Eğitim seviyesi
📍 Kentsel veya kırsal yaşam

Bu kategoriler toplumu anlamak için önemlidir. Fakat insanın bütün varlığı yalnızca toplumsal kategoriye indirgenirse, bireysel derinlik kaybolabilir.

Foucault açısından mesele şudur:

Toplumu anlamak için kullanılan kategoriler, zamanla insanların kendilerini ve başkalarını görme biçimine dönüşür.

Bir insan yalnızca alt sınıf, orta sınıf, kentli, göçmen, marjinal, uyumlu, risk grubu veya toplumsal sapma değildir.

Sosyoloji güçlüdür; fakat insanı yalnızca toplumsal konumla sınırlamamalıdır.

7️⃣ Tıp Bedeni Nasıl Bilgi Alanına Dönüştürür ❓

Tıp, insan bedenini modern bilginin en güçlü alanlarından biri haline getirmiştir. Hastalıkları tanımak, tedavi etmek, acıyı azaltmak ve yaşamı uzatmak bakımından büyük bir insanlık başarısıdır.

Fakat Foucault'ya göre tıp, aynı zamanda bedeni ölçülen, kaydedilen, normal değerlerle karşılaştırılan ve uzman bakışıyla yorumlanan bir alan haline getirir.

Modern tıp bedeni şu yollarla kavrar:

🩺 Muayene
🧪 Test
📋 Hasta dosyası
📊 Normal değer aralıkları
🏥 Tanı
💊 Tedavi protokolü
🧬 Risk analizi
📈 Sağlık istatistikleri

Bu süreç beden için faydalıdır; fakat insan bedenini yalnızca rapor ve ölçüm alanına indirgerse, insanın yaşadığı beden deneyimi geri plana düşer.

Foucault'nun klinik bakış eleştirisi burada yeniden görünür:

Tıp bedeni görürken insanı kaybetmemelidir.

Çünkü insan yalnızca kan değerlerinden, organlarından, röntgeninden, tanısından ve risk profilinden ibaret değildir.

8️⃣ Ekonomi Modern İnsanı Nasıl Üretken Özneye Dönüştürür ❓

Ekonomi, insanı üretim, tüketim, emek, gelir, rekabet, verimlilik ve çıkar ilişkileri içinde analiz eder. Modern toplumda ekonomi söylemi o kadar güçlenmiştir ki, insan kendi değerini bile çoğu zaman ekonomik kavramlarla düşünmeye başlamıştır.

Modern ekonomik söylem insana şunları söyler:

💼 Üretken olmalısın.
📈 Kendini geliştirmelisin.
⏱️ Zamanını verimli kullanmalısın.
🎯 Hedeflerine ulaşmalısın.
🚀 Büyümelisin.
📊 Performansını artırmalısın.
💰 Kendini değerli hale getirmelisin.

Foucault'cu bakışla bu yalnızca ekonomik bir söylem değildir; aynı zamanda özne kurucu bir söylemdir. İnsan kendisini bir sermaye gibi görmeye başlayabilir.

Kendime yatırım yapmalıyım.
Daha pazarlanabilir olmalıyım.
Daha rekabetçi olmalıyım.
Boş zamanımı bile değerlendirmeliyim.

Bu durum modern insanı üretken özne haline getirir. Fakat insan değerini yalnızca üretkenlikle ölçerse, ruhsal olarak daralır.

Foucault'nun uyarısı burada çok güçlüdür:

İnsan, ekonomik verimlilikten daha büyük bir varlıktır.

9️⃣ Pedagoji Ve Eğitim Bilimleri Öğrenciyi Nasıl Kurar ❓

Pedagoji ve eğitim bilimleri, insanın nasıl öğrendiğini, nasıl geliştiğini, nasıl ölçüleceğini ve nasıl eğitileceğini inceler. Bu alan çok değerlidir; çünkü eğitim insanın ufkunu açar.

Fakat Foucault'ya göre modern eğitim, aynı zamanda öğrenciyi ölçülebilir, karşılaştırılabilir, sıralanabilir ve disipline edilebilir bir özne olarak kurar.

Okulda öğrenci yalnızca bilgi almaz. Aynı zamanda şunlarla karşılaşır:

📚 Müfredat
📝 Sınav
📊 Not
📋 Yoklama
🏆 Başarı sıralaması
⚠️ Disiplin cezası
🎓 Diploma
👁️ Öğretmen gözlemi

Bu yapı öğrenciyi şu kimliklerle tanımlar:

Başarılı öğrenci
Başarısız öğrenci
Uyumlu öğrenci
Problemli öğrenci
Yetenekli öğrenci
Ortalama öğrenci

Foucault'nun sorusu şudur:

Eğitim insanı özgürleştirirken, aynı zamanda onu belirli başarı normlarına göre mi şekillendiriyor ❓

Eğitim bilgisi insanı geliştirmelidir; fakat insanı yalnızca sınav sonucuna ve sıralamaya indirgememelidir.

1️⃣0️⃣ Kriminoloji Suçlu Özneyi Nasıl Üretir ❓

Kriminoloji, suçun nedenlerini, suçlu davranışını, risk faktörlerini ve toplumsal güvenlik meselelerini inceler. Bu alan suçla mücadele ve toplumsal düzen açısından önemlidir.

Fakat Foucault'ya göre modern ceza sistemi ve kriminoloji yalnızca suçu incelemez; suçlu özneyi de üretir.

Artık soru yalnızca şu değildir:

Ne yaptı ❓

Daha derin ve daha müdahaleci bir soruya dönüşür:

Nasıl biri ❓

Suçlu özne şu araçlarla kurulur:

⚖️ Mahkeme kararı
📋 Sicil kaydı
🧠 Psikolojik analiz
🔍 Risk değerlendirmesi
🏛️ Hapishane gözlemi
📊 Tekrar suç işleme ihtimali
🧾 Davranış raporu

Bu süreçte kişi yalnızca bir eylemin faili olarak değil; tehlikeli, ıslah edilebilir, riskli, sapmış veya gözetim gerektiren bir özne olarak tanımlanabilir.

Foucault'nun uyarısı şudur:

Ceza yalnızca eyleme değil, kişiliğe yöneldiğinde iktidar insanın ruhuna kadar uzanır.

1️⃣1️⃣ Antropoloji Ve Kültür Bilgisi İnsanı Nasıl Görür ❓

Antropoloji, insanı kültürler, ritüeller, inançlar, akrabalık düzenleri, toplumsal semboller ve yaşam biçimleri içinde anlamaya çalışır. Bu yönüyle insan çeşitliliğini görmemizi sağlar.

Fakat Foucault'cu bir bakış, antropolojinin de insanı kültürel kategori içinde kurabileceğini hatırlatır.

Bir topluluk hakkında bilgi üretildiğinde şu sorular önemlidir:

🌍 Kim inceliyor ❓
📚 Hangi kavramlarla inceliyor ❓
🏛️ Hangi güç ilişkileri içinde inceliyor ❓
👁️ İncelenen kişi kendi sözünü söyleyebiliyor mu ❓
📋 Kültür bilgi nesnesine mi dönüşüyor ❓

Foucault açısından insan bilimlerinde her zaman şu tehlike vardır:

İnceleyen bakış, incelediği insan üzerinde görünmez bir üstünlük kurabilir.

Bu nedenle insan bilimleri, yalnızca insanı anlamaya çalışmamalı; insanı hangi bakışla anladığını da sorgulamalıdır.

1️⃣2️⃣ İstatistik İnsan Bilimlerinde Neden Bu Kadar Güçlüdür ❓

Modern insan bilimlerinde istatistik çok güçlüdür. Çünkü istatistik, insan davranışını, nüfusu, hastalıkları, suç oranlarını, başarı düzeylerini, ekonomik durumları ve toplumsal eğilimleri sayısallaştırır.

Sayısallaştırılan şey görünür olur.
Görünür olan şey yönetilebilir hale gelir.

İstatistik şunları üretir:

📊 Ortalama
📊 Sapma
📊 Risk grubu
📊 Başarı oranı
📊 Hastalık oranı
📊 Suç oranı
📊 Verimlilik ölçüsü
📊 Demografik eğilim

Bunlar toplumu anlamak için faydalıdır. Fakat Foucault'nun sorusu şudur:

İnsan sayılarla görünür hale geldiğinde, sayılara indirgenme riski taşımaz mı ❓

Bir insan ortalamadan sapabilir.
Fakat bu sapma her zaman sorun değildir.
Bazen farklılık, yaratıcılık ve özgünlük de ortalamanın dışındadır.

Foucault'nun normalleştirme eleştirisi burada önem kazanır:

İstatistik toplumu gösterir; fakat insanın tekil hikayesini tamamen anlatamaz.

1️⃣3️⃣ İnsan Bilimleri Ve Normalleştirme Arasında Nasıl Bir Bağ Vardır ❓

İnsan bilimleri, normalleştirme süreçleriyle yakından ilişkilidir. Çünkü insanı anlamak için çoğu zaman normal, ortalama, uyumlu, sağlıklı, başarılı, rasyonel, üretken veya işlevsel gibi ölçüler kullanılır.

Bu ölçüler olmadan bazı değerlendirmeler yapılamaz. Fakat bu ölçüler toplumsal baskıya dönüştüğünde sorun başlar.

İnsan BilimiNormalleştirici Ölçü
PsikolojiUyumlu davranış
TıpSağlıklı beden
PedagojiBaşarılı öğrenci
EkonomiVerimli birey
KriminolojiGüvenli yurttaş
SosyolojiToplumsal uyum
İstatistikOrtalama insan

Foucault'ya göre insan bilimleri, insanı yalnızca açıklamaz; aynı zamanda insanın hangi ölçüye göre iyi, sağlıklı, başarılı, güvenli veya normal sayılacağını belirler.

Bu nedenle insan bilimleri güçlüdür. Fakat bu güç daima sorgulanmalıdır.

İnsanı anlamaya çalışan bilgi, insanı tek bir norma mahkum etmemelidir.

1️⃣4️⃣ İnsan Bilimleri Ve İktidar Neden Birbirinden Ayrılamaz ❓

Foucault'nun en temel düşüncelerinden biri şudur:

Bilgi ve iktidar birbirinden ayrı değildir.

İnsan bilimleri insan hakkında bilgi üretir. Bu bilgi ise okullarda, hastanelerde, mahkemelerde, iş yerlerinde, devlet kurumlarında ve dijital sistemlerde kullanılır.

Bu bilgi şu sonuçları doğurabilir:

🏫 Eğitim yönlendirmesi
🏥 Tedavi kararı
⚖️ Hukuki değerlendirme
🚔 Risk takibi
💼 İşe alım ve performans ölçümü
📊 Toplumsal politika
📋 Kayıt ve sınıflandırma
🧠 Kişisel kimlik algısı

Bilgi insanı görünür kılar. Görünürlük ise müdahale imkanı doğurur.

Bu yüzden Foucault'ya göre insan bilimleri, modern iktidarın çok ince bir alanıdır.

İnsan ne kadar çok bilinir hale gelirse, o kadar çok yönetilebilir hale gelebilir.

Bu cümle insan bilimlerini değersizleştirmez. Fakat onların masum, tarafsız ve etkisiz olmadığını gösterir.

1️⃣5️⃣ Modern Özne İnsan Bilimleriyle Nasıl Kurulur ❓

Modern insan, kendisini çoğu zaman insan bilimlerinin diliyle anlar.

Kendisine şöyle der:

Psikolojik olarak böyleyim.
Sosyolojik olarak şu gruba aitim.
Tıbbi olarak şu riskleri taşıyorum.
Ekonomik olarak şu sınıftayım.
Eğitimsel olarak başarılıyım ya da yetersizim.
Hukuki olarak şu statüdeyim.
İstatistiksel olarak ortalamanın dışındayım.

Bu tanımlar insanın kendisini anlamasına yardım edebilir. Fakat aynı zamanda onun kendilik algısını daraltabilir.

Foucault'nun modern özne analizi burada keskinleşir:

Modern insan, kendisini özgürce tanıdığını sanırken çoğu zaman kendisine sunulmuş bilimsel, kurumsal ve toplumsal kategorilerle konuşur.

Bu nedenle kendini tanımak, yalnızca içe bakmak değildir.

Kendini tanımak aynı zamanda şunu sormaktır:

Ben kendimi hangi bilimlerin, hangi kurumların, hangi ölçülerin ve hangi normların diliyle anlatıyorum ❓

1️⃣6️⃣ Dijital Çağ İnsan Bilimlerini Nasıl Değiştirdi ❓

Dijital çağ, insan bilimlerini daha da güçlü hale getirmiştir. Çünkü artık insan yalnızca anketlerle, hastane kayıtlarıyla, okul notlarıyla veya devlet dosyalarıyla değil; dijital verilerle de incelenmektedir.

Modern dijital insan sürekli veri üretir:

📱 Arama geçmişi
❤️ Beğeniler
💬 Yorumlar
📍 Konum bilgisi
🛒 Satın alma davranışı
⏱️ Ekran süresi
🏃 Sağlık verileri
📊 Etkileşim ölçümleri

Bu veriler insan hakkında yeni bilgi biçimleri üretir.

Artık insan sadece psikolojik özne, ekonomik özne veya toplumsal özne değildir. Aynı zamanda veri öznesidir.

Dijital insan bilimleri şu soruları sorar:

Ne arıyor ❓
Neye ilgi duyuyor ❓
Neyi satın alabilir ❓
Hangi içerikte kalıyor ❓
Hangi gruba benziyor ❓
Hangi davranışı gösterebilir ❓

Foucault bugün yaşasaydı, büyük ihtimalle dijital veriyi modern insan bilimlerinin yeni arşivi olarak görürdü.

Dijital çağda insan yalnızca anlatılmaz; hesaplanır, tahmin edilir ve profillenir.

1️⃣7️⃣ İnsan Bilimleri Özgürleştirici Olabilir mi ❓

Foucault insan bilimlerini tamamen reddetmez. Bu çok önemlidir. Psikoloji, tıp, sosyoloji, pedagoji ve diğer alanlar insan hayatını gerçekten iyileştirebilir. İnsan kendi acısını anlayabilir, toplumdaki adaletsizlikleri görebilir, hastalıklarını tedavi edebilir, eğitimini geliştirebilir ve kendisine daha bilinçli bakabilir.

Fakat insan bilimlerinin özgürleştirici olabilmesi için bazı şartlar gerekir:

🌿 İnsanı tek bir kategoriye indirgememelidir.
🌿 Tanıyı insanın tamamı gibi görmemelidir.
🌿 Normları doğal ve değişmez saymamalıdır.
🌿 İnsanın kendi sesini dışlamamalıdır.
🌿 Bilginin iktidar etkisini fark etmelidir.
🌿 Farklılığı hemen sapma olarak görmemelidir.
🌿 Ölçümü insan değerinin yerine koymamalıdır.

İnsan bilimleri, insanı daha derin anlamaya hizmet ettiğinde değerlidir. Fakat insanı yalnızca vaka, puan, risk, tanı, kategori, istatistik veya profil haline getirdiğinde daraltıcı hale gelir.

Foucault'nun dengeli uyarısı şudur:

İnsan bilimleri insana hizmet etmeli; insan, insan bilimlerinin nesnesine dönüşüp kendi sesini kaybetmemelidir.

1️⃣8️⃣ Modern İnsan İnsan Bilimlerini Neden Sorgulamalıdır ❓

Modern insan insan bilimlerini sorgulamalıdır; çünkü bugün neredeyse herkes bir biçimde bilimsel, psikolojik, tıbbi, ekonomik veya dijital kategorilerle tanımlanmaktadır.

Bir insan artık yalnızca adıyla değil; dosyalarıyla, raporlarıyla, puanlarıyla, performansıyla, sağlık değerleriyle, psikolojik profiliyle, tüketim alışkanlıklarıyla ve dijital izleriyle de görülmektedir.

Bu çağda insan şu soruları sormalıdır:

🧠 Kendimi hangi ölçülerle yargılıyorum ❓
📋 Hakkımdaki kayıtlar beni nasıl temsil ediyor ❓
📊 İstatistik beni anlatıyor mu, yoksa sadece bir yönümü mü gösteriyor ❓
🏥 Tanım bana yardım mı ediyor, yoksa beni sınırlıyor mu ❓
💼 Performansım insan değerimin yerine mi geçti ❓
📱 Dijital profilim beni benden daha iyi bildiğini mi iddia ediyor ❓
⚖️ Normal denen ölçüye uymadığımda gerçekten eksik miyim ❓

Bu sorular, insan bilimlerine düşmanlık değildir. Tam tersine, insan bilimlerini daha bilinçli, daha etik ve daha insani kullanma çağrısıdır.

Bilgiyi reddetmek cehalettir; bilginin insan üzerindeki gücünü sorgulamamak ise başka bir körlüktür.

1️⃣9️⃣ Son Söz ❓ İnsanı Ölçerken İnsanlığı Kaybetmemek​

Michel Foucault'ya göre insan bilimleri, modern çağın insanı anlamak için geliştirdiği en güçlü bilgi alanlarıdır. Psikoloji insanın ruhunu, sosyoloji toplum içindeki yerini, tıp bedenini, ekonomi üretkenliğini, pedagoji öğrenme biçimini, kriminoloji suçla ilişkisini, istatistik ise nüfus içindeki konumunu görünür hale getirir.

Bu bilimler insan hayatına büyük katkılar sunabilir. Acıyı anlamaya, hastalığı tedavi etmeye, toplumu çözümlemeye, eğitimi geliştirmeye, suçu önlemeye ve insanın kendisini tanımasına yardım edebilir.

Fakat Foucault'nun büyük uyarısı şudur:

İnsanı tanımak için kurulan bilgi, insanı yalnızca ölçülebilir bir nesneye dönüştürürse, insanı anlamak yerine onu daraltmaya başlar.

İnsan yalnızca psikolojik tanı değildir.
İnsan yalnızca tıbbi beden değildir.
İnsan yalnızca ekonomik verimlilik değildir.
İnsan yalnızca sosyolojik kategori değildir.
İnsan yalnızca eğitim puanı değildir.
İnsan yalnızca suç riski değildir.
İnsan yalnızca dijital veri profili değildir.

İnsan bütün bunlardan daha fazlasıdır.

Foucault'nun insan bilimleri eleştirisi, bilime karşı bir düşmanlık değil; bilginin insanı hangi biçimlerde kurduğunu görebilme çağrısıdır. Çünkü bilgi, insanı özgürleştirebilir; fakat aynı bilgi insanı sınıflandırabilir, normalleştirebilir ve yönetilebilir hale getirebilir.

Bu yüzden modern insanın görevi, insan bilimlerinden kaçmak değil; onların dilini, gücünü ve sınırlarını anlamaktır.

Kendini tanı, ama kendini yalnızca tanıya indirgeme.
Toplumu anla, ama insanı kategoriye hapsetme.
Bedeni ölç, ama insanı rakama dönüştürme.
Başarıyı değerlendir, ama ruhun değerini puanla tartma.
Veriyi kullan, ama insanı veriye kurban etme.

Çünkü insanı anlamanın en büyük şartı, insanı ölçerken onun ölçülemeyen derinliğini unutmamaktır.

“İnsan hakkında ne kadar çok bilgi üretirsek üretelim, eğer o bilginin içinde insanın ruhunu, acısını, umudunu ve onurunu kaybedersek, geriye yalnızca düzenlenmiş bir dosya kalır; insan değil.”
Ersan Karavelioğlu

M͜͡T͜͡

Geri
Üst Alt