🧠 Michel Foucault'ya Göre Özne Nedir ❓ İnsan, Kimlik, İktidar Ve Kendilik Nasıl Kurulur ❓

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu❓

• Evet

Oy: 1 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    1

ErSan.Net

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
Moderator
MT
21 Haz 2019
49,114
2,711,490
113
43
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

🧠 Michel Foucault'ya Göre Özne Nedir ❓ İnsan, Kimlik, İktidar Ve Kendilik Nasıl Kurulur ❓

“İnsan kendini yalnızca kendi içinden doğan saf bir varlık sanır; oysa çoğu zaman kim olduğunu, çağının kelimeleriyle, kurumlarının aynasıyla ve iktidarın görünmez dokunuşlarıyla öğrenir.”
Ersan Karavelioğlu

Michel Foucault'nun düşüncesinde özne, yalnızca “ben” diyen, düşünen, karar veren ve kendi hayatının merkezinde duran birey anlamına gelmez. Foucault için özne, aynı zamanda kurulan, adlandırılan, sınıflandırılan, gözetlenen, normalleştirilen, kendini belirli hakikatler üzerinden anlayan ve çoğu zaman iktidar ilişkileri içinde kendi kimliğini öğrenen insandır.

Foucault'nun özne anlayışı çok sarsıcıdır. Çünkü o, insanı yalnızca özgür iradesiyle kendini kuran bir varlık olarak görmez. İnsan elbette seçim yapar, düşünür, direnir ve kendini dönüştürebilir. Fakat insan aynı zamanda doğduğu toplumun dili, ailesi, okulu, hukuku, tıbbı, psikolojisi, dini, ekonomisi, medyası, devleti ve kurumları tarafından da biçimlendirilir.

Bu yüzden Foucault'nun temel sorusu şudur:

Ben dediğim şey gerçekten bütünüyle bana mı ait, yoksa beni benden önce tanımlayan söylemlerin, normların ve iktidar ilişkilerinin içinde mi oluştu ❓

1️⃣ Özne Nedir ❓

Foucault'ya göre özne, hem kendisini bir kimlik olarak kuran hem de belirli iktidar ilişkilerine tabi olan insandır. Bu yüzden “özne” kelimesi Foucault'da çift anlam taşır.

Bir yandan insan özne olur; yani kendini bilir, konuşur, seçer, düşünür, karar verir ve kendini belirli bir varlık olarak tanır.

Diğer yandan insan özne kılınır; yani belirli kurumlar, normlar, bilgiler ve iktidar ilişkileri tarafından tanımlanır, sınıflandırılır, yönlendirilir ve yönetilir.

Öznenin AnlamıAçıklama
Kendini kuran varlıkİnsan kendini tanımlar, anlatır, seçer
Tabi kılınan varlıkİnsan kurumlar ve normlar tarafından biçimlendirilir
Bilgi nesnesiİnsan hakkında bilgi üretilir
Ahlaki varlıkİnsan kendini iyi, kötü, doğru, yanlış üzerinden değerlendirir
Denetlenen varlıkİnsan gözetim ve normlarla davranışını düzenler
Direnen varlıkİnsan kendisini kuran güçlere karşı yeni yollar arayabilir

Bu nedenle Foucault için insan yalnızca “özgür birey” değildir. Aynı zamanda kendisine verilen adlarla, kayıtlarla, tanılarla, başarı ölçüleriyle, hukuki statülerle ve toplumsal beklentilerle kurulmuş bir varlıktır.

İnsan “ben buyum” dediğinde bile, o cümlede toplumun sesi, tarihin gölgesi ve iktidarın izleri bulunabilir.

2️⃣ Foucault İnsan Özünü Reddeder mi ❓

Foucault'nun düşüncesinde insan, sabit, değişmez ve tarih dışı bir öz olarak anlaşılmaz. O, insanın ne olduğunun her çağda aynı biçimde tanımlanmadığını gösterir.

Bir dönemde insan daha çok günah, ruh, kader ve ilahi düzen üzerinden anlaşılmıştır.
Başka bir dönemde akıl, irade ve hukuk üzerinden tanımlanmıştır.
Modern çağda ise insan psikoloji, tıp, ekonomi, eğitim, istatistik, güvenlik ve biyopolitika üzerinden kavranmaya başlanmıştır.

Bu, insanın hiçbir gerçekliği olmadığı anlamına gelmez. Foucault'nun derdi insanı yok saymak değildir. Onun derdi, insanın hangi tarihsel düzenler içinde insan olarak tanımlandığını göstermektir.

Yani Foucault şunu sorar:

İnsan nedir ❓

sorusundan önce:

İnsan hangi bilgi sistemleri ve iktidar ilişkileri içinde “insan” olarak kurulmuştur ❓

sorusunu öne çıkarır.

Bu bakış çok önemlidir. Çünkü insan kendisini doğal sandığı birçok kimlik üzerinden tanımlar:

🧠 Normalim.
🧠 Başarılıyım.
🧠 Sağlıklıyım.
🧠 Üretkenim.
🧠 Uyumlu biriyim.
🧠 Riskli değilim.
🧠 Makbul bir bireyim.

Foucault ise bu kelimelerin nereden geldiğini sorar.

Bu tanımlar gerçekten doğanın sesi mi, yoksa çağın hakikat rejimlerinin insana sunduğu aynalar mı ❓

3️⃣ Özne Nasıl Kurulur ❓

Foucault'ya göre özne tek bir kaynaktan kurulmaz. İnsan; dil, aile, okul, hukuk, din, tıp, psikoloji, ekonomi, medya, devlet, teknoloji ve gündelik ilişkiler içindeki sayısız etkiyle oluşur.

Özne kurulurken insan yalnızca dışarıdan zorlanmaz. Aynı zamanda kendisine sunulan kimlikleri benimser, içselleştirir ve kendi kendisini o kimlikler üzerinden anlamaya başlar.

Özneleşme süreci şöyle işler:

SüreçEtki
Adlandırmaİnsana kimlik verilir
Sınıflandırmaİnsan belirli kategorilere yerleştirilir
GözetimDavranış görünür hale gelir
Ölçümİnsan normlara göre değerlendirilir
İçselleştirmeBirey bu normları kendi sesi gibi kabul eder
Kendilik anlatısıİnsan kendini bu kelimelerle anlatır

Bir çocuk okulda “başarılı” ya da “başarısız” olarak tanımlandığında yalnızca not almaz. Kendini de o ölçüye göre görmeye başlayabilir.

Bir insan tıbbi bir tanı aldığında yalnızca sağlık bilgisi edinmez. Kendi bedenini ve yaşamını o tanı üzerinden anlamaya başlayabilir.

Bir kişi toplum tarafından “uyumsuz” görüldüğünde yalnızca dışarıdan yargılanmaz. Zamanla kendi farklılığını sorun gibi görmeye başlayabilir.

Foucault'nun büyük iddiası burada belirir:

İnsan yalnızca yaşadığı deneyimlerden değil, o deneyimlerin hangi dille adlandırıldığından da oluşur.

4️⃣ İktidar Özneyi Nasıl Üretir ❓

Foucault'nun en önemli düşüncelerinden biri şudur: İktidar yalnızca baskı kurmaz; aynı zamanda üretir. Yani iktidar sadece “yasaklayan”, “cezalandıran” veya “susturan” bir güç değildir. İktidar, belirli türde insanlar, kimlikler, davranışlar ve özne biçimleri üretir.

Modern iktidar şunu üretir:

🏫 Öğrenci
🏥 Hasta
⚖️ Suçlu
💼 Çalışan
📊 Verimli birey
🧠 Psikolojik özne
📱 Dijital kullanıcı
🏛️ Yurttaş
👁️ Gözetlenen birey
📋 Dosyalanabilir insan

Bu kimlikler yalnızca var olan insanları tanımlamaz. Aynı zamanda insanların kendilerini nasıl anlayacaklarını da şekillendirir.

Örneğin okul yalnızca çocuğa bilgi vermez; onu öğrenci yapar. Hastane yalnızca bedeni tedavi etmez; insanı hasta kimliği içinde görür. Hukuk yalnızca eylemi yargılamaz; kişiyi suçlu, mağdur, tanık veya sanık olarak konumlandırır.

Foucault'ya göre iktidar insanın üstüne sonradan eklenen bir baskı değildir. İnsan çoğu zaman zaten iktidar ilişkilerinin içinde özne haline gelir.

Bu nedenle şu soru çok önemlidir:

Ben kimim derken, hangi iktidar biçimlerinin beni bu kimlik içinde konuşur hale getirdiğini de görebiliyor muyum ❓

5️⃣ Bilgi Özneyi Nasıl Şekillendirir ❓

Foucault'nun düşüncesinde bilgi, öznenin kuruluşunda merkezi bir role sahiptir. Çünkü insan hakkında bilgi üretildiğinde, insan yalnızca anlaşılmış olmaz; aynı zamanda sınıflandırılır, ölçülür, normalleştirilir ve yönetilebilir hale gelir.

İnsan bilimleri özellikle burada önemlidir.

Bilgi AlanıÜrettiği Özne Biçimi
PsikolojiDuyguları ve davranışları analiz edilen özne
PsikiyatriTanı ve tedavi alanına giren özne
TıpSağlıklı veya hasta beden öznesi
HukukSorumlu, suçlu, mağdur veya hak sahibi özne
EğitimBaşarılı, başarısız, yeterli veya yetersiz öğrenci
EkonomiÜretken, tüketici, verimli veya başarısız ekonomik özne
İstatistikOrtalama, riskli veya sapma olarak görülen nüfus öznesi

Bilgi, insanı tarif ederken onu belli bir çerçeveye yerleştirir.

Bir çocuğun zeka testi sonucu, onun eğitim yolunu etkileyebilir.
Bir sağlık raporu, kişinin çalışma hayatını değiştirebilir.
Bir psikolojik tanı, kişinin kendisini anlamasını dönüştürebilir.
Bir sicil kaydı, insanın gelecekteki imkanlarını sınırlayabilir.

Foucault'nun bilgi-iktidar düşüncesi burada açıkça görünür:

İnsan hakkında üretilen bilgi, insanın kim olabileceğini de etkiler.

Bu yüzden bilgi yalnızca aydınlatıcı değil, aynı zamanda kurucudur.

6️⃣ Söylem Özneyi Nasıl Kurar ❓

Foucault'ya göre özne, söylemler içinde kurulur. Çünkü insan kendisini anlatmak için hazır kelimeler, kategoriler ve anlam düzenleri kullanır. Bu kelimeler masum değildir; içinde yaşanan toplumun hakikat düzenlerinden gelir.

Bir toplumda hangi kimliklerin mümkün olduğu, hangi davranışların anlaşılabilir sayıldığı ve hangi yaşam biçimlerinin meşru görüldüğü söylemler tarafından belirlenir.

Söylem insana şunu söyler:

🧠 Sen normalsin.
🧠 Sen anormalsin.
🧠 Sen başarılısın.
🧠 Sen sorunlusun.
🧠 Sen risklisin.
🧠 Sen hastasın.
🧠 Sen suçlusun.
🧠 Sen makbul bir bireysin.
🧠 Sen düzeltilmesi gereken birisin.

Bu sözler yalnızca dışarıdan söylenmez. Zamanla insanın iç sesine dönüşebilir.

Foucault'nun özne anlayışında en derin noktalardan biri budur:

İnsan, kendisini anlatırken bile çoğu zaman kendisinden önce kurulmuş bir dilin içinde konuşur.

Bu yüzden gerçek özgürlük yalnızca konuşmak değildir. Hangi kelimelerle konuştuğunu, o kelimelerin nereden geldiğini ve seni nasıl biçimlendirdiğini fark etmektir.

7️⃣ Özne Ve Kimlik Arasındaki İlişki Nedir ❓

Kimlik, insanın kendisini belirli adlarla, aidiyetlerle, özelliklerle ve hikayelerle anlamasıdır. Foucault'ya göre kimlik tamamen bireyin içinden saf biçimde doğmaz. Kimlik, tarihsel olarak üretilen söylemler, kurumlar ve normlar içinde şekillenir.

İnsan kendisini birçok kimlikle tanımlar:

🌿 Öğrenci
🌿 Anne
🌿 Baba
🌿 Yurttaş
🌿 Hasta
🌿 Sağlıklı
🌿 Başarılı
🌿 İnançlı
🌿 Modern
🌿 Geleneksel
🌿 Üretken
🌿 Uyumsuz
🌿 Normal
🌿 Farklı

Bu kimlikler hayatı anlamlı hale getirebilir. Fakat aynı zamanda insanı sınırlayabilir.

Çünkü kimlik bazen imkan verir, bazen de sınır çizer.

Kimliğin GücüKimliğin Riski
Aidiyet verirKalıba hapsedebilir
Anlam kazandırırFarklılığı bastırabilir
Kendini tanımayı sağlarDeğişimi zorlaştırabilir
Toplumsal yer verirDışlayıcı olabilir
Ses kazandırırBaşka sesleri susturabilir

Foucault kimliği tamamen reddetmez. Fakat kimliğin iktidar ilişkilerinden bağımsız olmadığını gösterir.

Bu yüzden insan şu soruyu sormalıdır:

Kimliğim beni özgürleştiriyor mu, yoksa beni bana verilmiş bir kalıbın içinde mi tutuyor ❓

8️⃣ İnsan Kendini Nasıl Denetleyen Bir Özneye Dönüşür ❓

Foucault'nun modern özne analizinde en önemli noktalardan biri, insanın kendi kendisini denetlemeye başlamasıdır. Modern iktidar, insanı yalnızca dışarıdan gözetlemekle kalmaz; onun içinde bir gözcü oluşturur.

İnsan önce dışarıdan kontrol edilir:

👁️ Öğretmen bakar.
👁️ Aile uyarır.
👁️ Devlet kaydeder.
👁️ Doktor değerlendirir.
👁️ İş yeri performansı ölçer.
👁️ Toplum yargılar.
👁️ Sosyal medya görünürlüğü etkiler.

Sonra bu dış bakış insanın içine yerleşir.

Artık insan kendi kendisine şöyle der:

“Böyle görünmeliyim.”
“Böyle davranmalıyım.”
“Başarılı olmalıyım.”
“Normal olmalıyım.”
“Eksik görünmemeliyim.”
“Yargılanmamalıyım.”
“Daha verimli olmalıyım.”
“Daha sağlıklı yaşamalıyım.”

Bu noktada özne, yalnızca yönetilen biri değildir. Kendi üzerinde iktidarın işleyişini sürdüren biri haline gelir.

Foucault'nun modern insan hakkındaki en keskin uyarısı burada duyulur:

En etkili iktidar, insanın kendisini kendi eliyle düzeltmesini sağlayan iktidardır.

9️⃣ Özneleşme Ve Tabi Olma Aynı Anda Nasıl Gerçekleşir ❓

Foucault için özneleşme paradoksal bir süreçtir. İnsan özne olurken aynı zamanda belirli iktidar biçimlerine tabi olabilir.

Bu çelişki çok önemlidir.

Bir insan “ben buyum” dediğinde kendi kimliğini kurar. Fakat o “ben” dediği kimlik, önceden kurulmuş toplumsal kategorilerden geliyorsa, kişi aynı anda hem kendisini ifade eder hem de o kategoriye bağlanır.

Örneğin:

“Ben başarılı bir öğrenciyim.”
Bu cümle kişiye güven verebilir. Fakat onu okulun başarı ölçüsüne de bağlar.

“Ben sağlıklı bir bireyim.”
Bu cümle olumlu olabilir. Fakat kişiyi sağlık normlarının sürekli özdenetimine de sokabilir.

“Ben üretken bir insanım.”
Bu kimlik güç verebilir. Fakat insan değerini yalnızca verimlilik üzerinden ölçmeye de yol açabilir.

“Ben normalim.”
Bu güven verebilir. Fakat farklı olma imkanını bastırabilir.

Foucault'nun derin bakışı şudur:

İnsan kendini tanımlarken özgürleşebilir; fakat aynı tanımın içinde yeni bir bağlılık da oluşabilir.

Bu yüzden özne olmak hem imkan hem tehlikedir.

1️⃣0️⃣ Modern Kurumlar Özneyi Nasıl Üretir ❓

Modern kurumlar, öznenin kuruluşunda çok güçlü rol oynar. Çünkü kurumlar yalnızca hizmet vermez; insanı belirli roller, statüler ve kimlikler içinde tanımlar.

🏫 Okul öğrenciyi üretir.
🏥 Hastane hastayı üretir.
⚖️ Mahkeme suçlu, mağdur veya tanığı üretir.
💼 İş yeri çalışanı üretir.
🏛️ Devlet yurttaşı üretir.
📊 İstatistik nüfus unsurunu üretir.
📱 Dijital platform kullanıcıyı üretir.

Buradaki “üretmek” kelimesi insanın yoktan var edilmesi anlamında değildir. İnsan zaten vardır. Fakat kurum, insanı belirli bir kimlik altında görünür, ölçülebilir ve yönetilebilir hale getirir.

KurumÜrettiği ÖzneKullandığı Araç
OkulÖğrenciSınav, not, disiplin
HastaneHastaTeşhis, dosya, tedavi
MahkemeSuçlu / mağdur / tanıkKanıt, karar, sicil
İş yeriÇalışanPerformans, hedef, rapor
DevletYurttaşKimlik, kayıt, yasa
Dijital platformKullanıcıVeri, algoritma, görünürlük

Foucault'nun modern toplum analizi bu nedenle kurumlara çok dikkat eder.

Çünkü kurumlar, insanı yalnızca düzenlemez; ona “sen busun” diyen güçlü aynalar sunar.

1️⃣1️⃣ Psikolojik Özne Ne Demektir ❓

Modern çağda insan kendisini giderek daha fazla psikoloji diliyle anlamaya başlamıştır. Duygular, davranışlar, travmalar, kişilik özellikleri, kaygılar, arzular ve ilişkiler psikolojik kavramlarla açıklanır.

Bu durum birçok açıdan faydalıdır. İnsan kendisini daha iyi anlayabilir, acısını ifade edebilir, destek alabilir ve iç dünyasını daha bilinçli biçimde keşfedebilir.

Fakat Foucault'cu bakış burada da önemli bir soru sorar:

İnsan ruhunu anlamaya çalışırken, kendimizi yalnızca psikolojik kategorilerin içine mi hapsediyoruz ❓

Modern insan kendine şöyle diyebilir:

🧠 Kaygılıyım.
🧠 Travmatize oldum.
🧠 Bağlanma sorunum var.
🧠 Tükenmişim.
🧠 Uyum sorunu yaşıyorum.
🧠 Özgüvenim düşük.
🧠 Kendimi yönetemiyorum.

Bu kavramlar gerçek deneyimleri anlatabilir. Fakat insan bütün varlığını yalnızca bu etiketlerle görmeye başladığında, kendilik daralabilir.

Foucault için psikolojik özne, modern bilginin insan ruhunu nasıl görünür ve konuşulabilir hale getirdiğini gösterir. Fakat aynı zamanda insanın kendisini belirli tanı, kategori ve normlar üzerinden yönetmesine de neden olabilir.

Ruhu anlamak özgürleştiricidir; fakat ruhu yalnızca sınıflandırmak daraltıcı olabilir.

1️⃣2️⃣ Ahlaki Özne Ve Kendini Yargılama Nasıl Oluşur ❓

Foucault'nun ilerleyen düşüncesinde insanın kendi kendisiyle kurduğu ilişki çok önemlidir. İnsan yalnızca dışarıdan yönetilmez; kendi kendisini de ahlaki olarak değerlendirir, yargılar, düzeltir ve biçimlendirir.

Ahlaki özne, kendisine şu soruları soran insandır:

⚖️ Doğru mu yaptım ❓
⚖️ İyi biri miyim ❓
⚖️ Kendime hakim olabildim mi ❓
⚖️ Toplumun beklentisine uygun muyum ❓
⚖️ İnancım, ahlakım veya değerlerimle uyumlu muyum ❓
⚖️ Kendimi geliştirmem gerekiyor mu ❓

Bu sorular insan hayatı için önemlidir. Fakat Foucault, ahlaki öznenin de tarihsel olarak kurulduğunu gösterir. Yani insanın kendisini nasıl yargılayacağı, hangi davranışlarından suçluluk duyacağı, hangi arzularını bastıracağı ve hangi hayat biçimini erdemli göreceği toplumdan topluma değişebilir.

Ahlak yalnızca yasaklar bütünü değildir. Ahlak, insanın kendi üzerinde çalıştığı bir alan da olabilir.

Foucault için asıl mesele şudur:

Kendimi yargılarken gerçekten kendi değerlerimle mi konuşuyorum, yoksa bana öğretilmiş bir normun içimdeki mahkemesinde mi yargılanıyorum ❓

Bu soru, modern insanın iç dünyasına doğrudan dokunur.

1️⃣3️⃣ Kendilik Teknolojileri Nedir ❓

Foucault'nun sonraki dönemlerinde önemli hale gelen kavramlardan biri kendilik teknolojileridir. Bu kavram, insanın kendisi üzerinde çalışarak kendini dönüştürme biçimlerini anlatır.

Kendilik teknolojileri, insanın kendini tanıması, düzenlemesi, eğitmesi, arındırması, disipline etmesi veya belirli bir yaşam biçimine göre şekillendirmesi anlamına gelir.

Bunlar farklı biçimlerde görülebilir:

🌿 Günlük tutmak
🌿 İtiraf etmek
🌿 Dua etmek
🌿 Meditasyon yapmak
🌿 Kendini sorgulamak
🌿 Bedeni disipline etmek
🌿 Ahlaki muhasebe yapmak
🌿 Ruhsal arınma aramak
🌿 Felsefi yaşam pratiği geliştirmek
🌿 Kendi arzularını ve davranışlarını gözlemlemek

Foucault burada insanın yalnızca iktidar tarafından biçimlendirilen pasif bir varlık olmadığını gösterir. İnsan kendi üzerinde çalışabilir, kendisini dönüştürebilir ve kendisiyle yeni bir ilişki kurabilir.

Fakat burada da dikkatli olmak gerekir.

Çünkü kendini geliştirme, bazen özgürleştirici olabilir; bazen de toplumun başarı, verimlilik, sağlık ve görünürlük normlarına daha çok uyma baskısına dönüşebilir.

Bu yüzden soru şudur:

Kendim üzerinde çalışırken özgürleşiyor muyum, yoksa yalnızca çağımın ideal insan modeline mi yaklaşmaya çalışıyorum ❓

1️⃣4️⃣ İtiraf Kültürü Özneyi Nasıl Kurar ❓

Foucault'nun özne analizinde itiraf çok önemli bir yere sahiptir. Batı kültüründe insanın kendisini anlatması, içini dökmesi, arzularını açıklaması, günahlarını söylemesi, duygularını ifade etmesi ve kendi hakikatini söze dökmesi güçlü bir gelenek haline gelmiştir.

İtiraf farklı alanlarda görülür:

⛪ Dini itiraf
🛋️ Terapi konuşması
⚖️ Hukuki ifade
🏥 Klinik görüşme
📱 Sosyal medya açıklığı
🧠 Kişisel gelişim anlatısı
💬 İlişkilerde kendini açıklama zorunluluğu

İtiraf ilk bakışta özgürleştirici görünür. İnsan içindeki yükü dışarı çıkarır, kendini anlatır, görülür ve anlaşılır.

Fakat Foucault'nun sorusu daha derindir:

Kendi hakikatimi söylemem istenirken, aynı zamanda kendimi belirli bir söylemin denetimine mi açıyorum ❓

Çünkü itiraf edilen şey dinlenir, yorumlanır, sınıflandırılır ve bazen yönetilir.

Bir insan kendini anlattığında, bu anlatı terapi, hukuk, din, tıp, aile veya sosyal medya tarafından farklı biçimlerde okunabilir.

Foucault'nun derin uyarısı şudur:

İnsan kendi içini açarken bile, o iç dünyanın hangi hakikat rejimi tarafından yorumlanacağını düşünmelidir.

1️⃣5️⃣ Dijital Çağda Özne Nasıl Kurulur ❓

Dijital çağ, Foucault'nun özne anlayışını daha da güncel hale getirir. Çünkü bugün insan yalnızca okulda, hastanede, iş yerinde veya devlette değil; dijital platformlarda da sürekli kimlik üretir.

Dijital özne, profil, veri, görünürlük, etkileşim, algoritma ve performans üzerinden kurulur.

📱 Profil fotoğrafı
💬 Paylaşımlar
❤️ Beğeniler
👥 Takipçiler
📊 Etkileşim oranları
🔎 Arama geçmişi
📍 Konum verisi
🛒 Tüketim alışkanlıkları
🧠 Algoritmik ilgi alanları

Dijital çağda insan yalnızca kendisini anlatmaz; aynı zamanda sürekli veri üretir. Bu veri, insanın nasıl görüneceğini, hangi içeriklere maruz kalacağını, hangi kategorilere yerleştirileceğini ve hangi ekonomik-sosyal hedeflerin parçası olacağını etkileyebilir.

Dijital UnsurÖzne Üzerindeki Etki
ProfilKendini sunma biçimi
BeğeniDeğer ve onay algısı
AlgoritmaGörünürlük ve dikkat alanı
Veri profiliKategorize edilme biçimi
PaylaşımKendilik anlatısı
Takipçi sayısıSosyal statü yanılsaması

Foucault bugün yaşasaydı, dijital özneyi büyük ihtimalle modern iktidarın yeni biçimlerinden biri olarak incelerdi.

Çünkü artık insan yalnızca “ben kimim” sorusuyla değil, “algoritma beni nasıl görüyor” sorusuyla da karşı karşıyadır.

1️⃣6️⃣ Özne Direnebilir mi ❓

Foucault'nun düşüncesi yalnızca karamsar değildir. O, insanın iktidar ilişkileri içinde kurulduğunu gösterirken, aynı zamanda bu ilişkiler içinde direniş imkanlarının da bulunduğunu söyler.

İktidar varsa, direniş de vardır.

Özne tamamen pasif değildir. İnsan kendisini kuran söylemleri fark edebilir, normları sorgulayabilir, kendisine verilen kimliklerle yeni ilişkiler kurabilir ve kendi yaşamını başka türlü düşünebilir.

Direniş şu sorularla başlayabilir:

🧠 Ben kendimi hangi kelimelerle anlatıyorum ❓
🧠 Bu kelimeler bana nereden geldi ❓
🧠 Hangi kimlikler beni özgürleştiriyor, hangileri daraltıyor ❓
🧠 Hangi normları kendi iç sesim sandım ❓
🧠 Kendi hakikatimi hangi kurumların aynasında görüyorum ❓
🧠 Başka türlü yaşamak, başka türlü düşünmek, başka türlü konuşmak mümkün mü ❓

Direniş her zaman büyük bir isyan değildir. Bazen insanın kendi kimliğini yeniden düşünmesi, kendisine dayatılan kategoriye tamamen teslim olmaması, farklılığını kusur saymaması ve kendilik pratiğini bilinçli biçimde kurmasıdır.

Foucault'cu direniş şudur:

İnsanın kendisine verilen benliği sorgulayarak, kendisiyle daha özgür bir ilişki kurmaya başlaması.

1️⃣7️⃣ Özgürlük Foucault'ya Göre Ne Anlama Gelir ❓

Foucault için özgürlük, tamamen iktidar dışında bir yerde yaşamak değildir. Çünkü insan her zaman ilişkiler, kurumlar, diller, normlar ve tarihsel koşullar içinde yaşar. Fakat bu, özgürlüğün imkansız olduğu anlamına gelmez.

Özgürlük, insanın kendisini belirleyen güçleri fark etmesiyle başlar.

Özgürlük şudur:

🌿 Bana verilen kimlikleri sorgulayabilmek.
🌿 Kendi içimdeki normları tanıyabilmek.
🌿 Başarı, sağlık, ahlak, cinsiyet, üretkenlik ve normal kavramlarını yeniden düşünebilmek.
🌿 Kendimi yalnızca toplumun ölçüleriyle tanımlamamak.
🌿 İktidarın beni kurduğu yerde bile başka bir kendilik imkanı aramak.
🌿 Kendi hayatımla daha bilinçli, daha yaratıcı ve daha sorumlu bir ilişki kurmak.

Foucault'nun özgürlüğü sınırsız keyfilik değildir. Daha çok bir kendilik sanatıdır.

İnsan kendisini tamamen yoktan var etmez; fakat kendisine verilen malzemelerle başka bir yaşam biçimi kurabilir.

Bu yüzden Foucault'nun özgürlük anlayışı çok derindir:

Özgürlük, kim olduğuna karar vermekten önce, sana kim olduğunu söyleyen güçleri fark edebilmektir.

1️⃣8️⃣ Modern İnsan Özne Kavramını Neden Anlamalıdır ❓

Modern insan özne kavramını anlamalıdır; çünkü bugün kimlikler, etiketler, tanılar, başarı ölçüleri, sosyal medya profilleri, ekonomik roller ve psikolojik kategoriler insan hayatını her zamankinden daha güçlü biçimde şekillendirmektedir.

Bugün insan şu soruların içinde yaşar:

Ben başarılı mıyım ❓
Normal miyim ❓
Yeterli miyim ❓
Sağlıklı mıyım ❓
Üretken miyim ❓
Görünür müyüm ❓
Beğeniliyor muyum ❓
Doğru kimliğe sahip miyim ❓
Toplumun beklediği yerde miyim ❓

Bu sorular bireysel gibi görünür. Fakat çoğu zaman çağın normlarından, kurumlarından ve söylemlerinden beslenir.

Foucault'nun özne anlayışı modern insana şunu öğretir:

Kendini tanımak yalnızca içe bakmak değildir; seni tanımlayan dış düzenleri de görmektir.

Çünkü insan yalnızca kendi iç dünyasının değil, aynı zamanda toplumun aynalarının da ürünüdür.

Kendini gerçekten anlamak isteyen kişi şunu sormalıdır:

Beni hangi aile dili kurdu ❓
Hangi okul ölçtü ❓
Hangi toplum yargıladı ❓
Hangi medya biçimlendirdi ❓
Hangi kurum tanımladı ❓
Hangi norm içime yerleşti ❓
Hangi hakikat rejimi bana kendimi anlattı ❓

Bu sorular, modern insanın bilinç kapısını açar.

1️⃣9️⃣ Son Söz ❓ Kendini Sana Verilen Aynaların Ötesinde Aramak​

Michel Foucault'ya göre özne, yalnızca kendiliğinden doğmuş, saf, bağımsız ve tarih dışı bir “ben” değildir. Özne; dilin, bilginin, iktidarın, kurumların, normların, söylemlerin ve hakikat rejimlerinin içinde kurulan insandır.

İnsan kendisini tanırken yalnızca kendi içine bakmaz; okulun notlarına, ailenin beklentilerine, toplumun normlarına, tıbbın tanılarına, hukukun statülerine, ekonominin başarı ölçülerine, medyanın imgelerine ve dijital dünyanın görünürlük düzenlerine de bakar.

Foucault'nun büyük uyarısı şudur: İnsan bazen kendi sesi sandığı şeyin, aslında çağının ona öğrettiği bir iç ses olduğunu fark etmez. Kendini özgürce tanımladığını sanırken, kendisine sunulmuş kimliklerin, normların ve ölçülerin içinde konuşur.

Fakat bu farkındalık karanlık değil, özgürleştirici bir kapıdır. Çünkü insan kendisini kuran güçleri fark ettiğinde, onlara tamamen teslim olmak zorunda olmadığını da görmeye başlar.

Özne olmak, yalnızca “ben buyum” demek değildir.
Özne olmak, “bana böyle olmamı kim söyledi” diye sorabilmektir.
Özne olmak, kendine verilen adları körü körüne taşımak değil; o adların içinden daha bilinçli bir varoluş çıkarabilmektir.
Özne olmak, iktidarın seni kurduğu yerde bile kendi kendinle daha özgür bir ilişki kurma cesaretidir.

Foucault'nun özne düşüncesi bize şunu fısıldar:

Kendini arıyorsan yalnızca kalbine bakma.
Seni anlatan kelimelere bak.
Seni ölçen kurumlara bak.
Seni yargılayan normlara bak.
Seni görünür kılan kayıtlara bak.
Seni biçimlendiren hakikatlere bak.
Ve sonra bütün bunların içinde hâlâ sana ait olabilecek o derin, dirençli, yaratıcı sesi bulmaya çalış.

Çünkü insan, kendisine verilen aynaları kırmadan değil; önce o aynaların nasıl yapıldığını anlayarak özgürleşir.

“Kendini tanımak, yalnızca içindeki sesi duymak değildir; o sesin içine kimlerin kelime bıraktığını, hangi çağların yankılandığını ve hangi iktidarların sessizce konuştuğunu fark etmektir.”
Ersan Karavelioğlu

M͜͡T͜͡

Geri
Üst Alt