🕊️ Kur'an'a Göre Affedilmeyen Şey Günahın Kendisi mi, Yoksa Günahı Hakikat Gibi Sahiplenmek mi ❓

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu❓

• Evet

Oy: 5 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    5

ErSan.Net

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
Moderator
MT
21 Haz 2019
47,381
2,494,328
113
42
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

🕊️ Kur'an'a Göre Affedilmeyen Şey Günahın Kendisi mi, Yoksa Günahı Hakikat Gibi Sahiplenmek mi ❓

"İnsan bazen işlediği günahla değil, o günahı iç dünyasında savunup ona sadakat göstermesiyle kararmaya başlar. Çünkü düşmek yaradır; fakat yarayı hakikat ilan etmek, kalbin kapısını içerden kilitlemektir."
— Ersan Karavelioğlu

1️⃣ Sorunun Kalbi Nerededir ❓

🌫️ Bu soru, Kur'an'da affın sınırını sadece işlenen fiiller üzerinden mi, yoksa insanın o fiile karşı geliştirdiği iç tavır üzerinden mi okuyacağımızı sorar.
🪞 İlk bakışta insan şöyle düşünebilir: "Demek ki bazı günahlar vardır, Allah onları affetmez."
⚖️ Fakat Kur'an'ın rahmet ve uyarı dili birlikte okunduğunda mesele daha derin görünür.
🫀 Çünkü çoğu zaman asıl kritik eşik, yalnızca günahın işlenmesi değil; günahın savunulması, süslenmesi, haklılaştırılması ve hakikat gibi sahiplenilmesidir.

Kur'an'ın genel ufkunda insan düşebilir, şaşabilir, nefsine yenilebilir, büyük yanlışlar yapabilir. Buna rağmen tevbe kapısı açık tutulur, dönüş imkanı vurgulanır, rahmetin genişliği anlatılır. Bu bize çok önemli bir şey söyler: Tek başına günah, mutlak ve otomatik bir kapanış cümlesi değildir. Asıl tehlike, insanın günah ile arasındaki mesafeyi kaybetmesidir.

Yani insan yanlış yapabilir ve hâlâ kurtuluşa yakın olabilir. Ama yanlışını doğru gibi taşımaya, onu kimliğine çevirmeye, onun etrafında mazeret sistemleri kurmaya başlarsa, mesele artık sadece fiil olmaktan çıkar; kalbin istikameti meselesine dönüşür.

2️⃣ Kur'an'a Göre Allah'ın Rahmeti Günahlardan Daha Geniş midir ❓

🌿 Evet, Kur'an'ın çok güçlü çizgilerinden biri budur: Allah'ın rahmeti çok geniştir.
💧 Samimi tevbe, dönüş, pişmanlık ve yön değişikliği varken insanın geçmişi onu mutlak olarak mühürlemek zorunda değildir.
🕊️ Bu yüzden Kur'an'ın dili yalnız korku dili değildir; aynı zamanda büyük bir rahmet çağrısıdır.
✨ İnsan ne kadar uzaklaşmış olursa olsun, dönüş kapısı bütünüyle kapatılmış gibi sunulmaz.

Bu çok önemli bir temeldir. Çünkü eğer mesele yalnızca "günah işledin, artık bitti" olsaydı, Kur'an'daki tevbe, istiğfar, dönüş, arınma ve bağışlanma vurguları anlamsız kalırdı. Oysa vahiy tam tersine insanı sürekli geri çağırır. Demek ki affedilmeyen şeyin meselesi, yalnızca fiilin büyüklüğü üzerinden değil, insanın o fiil karşısındaki kalbî konumu üzerinden anlaşılmalıdır.

Burada büyük incelik şudur: Rahmetin genişliği, günahı küçültmek için değil; günahı bırakmayı mümkün kılmak içindir. Yani "nasıl olsa affolur" diye bir gevşeklik için değil, "ne kadar kirlensem de dönebilirim" diye bir umut için.

3️⃣ O Hâlde Her Günah Tevbe ile Affedilebilir mi ❓

🕊️ Kur'an'ın genel rahmet ufkuna göre, insan tevbe ettiği, yönünü düzelttiği ve hakikate döndüğü sürece çok ağır günahlar bile bağışlanma umudu taşır.
🌫️ Bu, günahı hafifletmek değil; tevbenin büyüklüğünü göstermektir.
⚖️ Fakat burada çok kritik şart şudur: Tevbe gerçek olmalıdır.
🪞 Yani kişi günahı bırakmadan, onu savunmaya devam ederken, sadece dilde af cümlesi üretirse bu sahici dönüş sayılmaz.

Kur'an'ın istediği şey yalnız "üzüldüm" demek değildir. İnsan bazen yaptığı şeyin sonucundan rahatsız olur ama günahın kendisiyle bağını koparmaz. Bazen itibar kaybına üzülür, yakalanmaya üzülür, sonuçlara üzülür; fakat yanlışın yanlış olduğunu içten kabul etmez. İşte bu durumda tevbe, sadece duygusal bir tepki gibi kalabilir.

Gerçek tevbe ise günahla iç bağın çözülmesidir. İnsan yalnızca "keşke yapmasaydım" demez; aynı zamanda "Bu hakikat değildi, bu benim savunduğum yol olmamalıydı" diyebilir. İşte bağışlanmaya açılan kapı da burada derinleşir.

4️⃣ Kur'an'da Asıl Kırılma Günah İşlemek mi, Günahı Meşrulaştırmak mı ❓

🔥 Kur'an'ın manevi mantığında asıl derin kırılma çoğu zaman günahı meşrulaştırmakta görünür.
🪨 Çünkü düşen insan hâlâ kalkabilir; ama düştüğü yeri yol diye savunan insan kalkma ihtiyacını kaybetmeye başlar.
🌑 Günah işlemek yaradır.
⚠️ Günahı hakikat gibi sahiplenmek ise yarayı karakter, ilke ve kimlik haline getirmektir.

İnsan hata yaptığında vicdan sızlar, kalp daralır, utanma doğar, içte bir alarm yanar. Bu alarmlar acıdır ama aslında rahmettir. Çünkü insanı dönüşe çağırır. Fakat günahı sahiplenmek bu alarmları susturur. Kişi artık yanlış karşısında rahatsız olmaz; tersine onu savunur, süsler, anlamlı bir hikaye haline getirir.

İşte burada mesele yalnızca günahın kendisi olmaktan çıkar. Çünkü artık insan, gerçeğe rağmen kurduğu bir iç yalan düzeni içinde yaşamaya başlar. Bu da kalbi affa açık bir kırıklıktan, affa kapalı bir katılığa taşıyabilir.

5️⃣ "Günahı Hakikat Gibi Sahiplenmek" Ne Demektir ❓

🪞 Bu ifade, insanın yaptığı yanlışı artık yanlış olarak taşımaması demektir.
🌫️ Kişi onu savunur, onu doğal görür, onu doğruya yakın gösterir, gerektiğinde onun uğruna başkasını suçlar.
⚖️ Hatta bazen kendi iç anlatısında o günahı ahlakileştirir.
🔥 Böylece günah, davranış olmaktan çıkıp bir haklılık iddiasına dönüşür.

Mesela insan bir an öfkeye yenilebilir. Bu düşüştür. Ama sonra "Ben zaten böyle olmak zorundaydım", "Asıl suçlu karşı taraf", "Bunda yanlış olan hiçbir şey yok" diyerek o öfkenin içindeki zulmü aklamaya başlarsa, işte orada sahiplenme başlar. Aynı şekilde kibir, yalan, riya, zulüm, nankörlük ya da haram karşısında da bu olabilir.

Bu yüzden günahı sahiplenmek, yalnızca yanlışta kalmak değil; yanlışa sadakat göstermektir. Ve Kur'an'ın sert uyarıları tam da bu iç sadakat bozulmasına yönelir.

6️⃣ Kur'an'da Affedilmeyen Şeyin Merkezinde Şirk Neden Ayrı Bir Yerde Durur ❓

⚖️ Çünkü Kur'an'da şirk, Allah'a ait olan mutlaklığı başka merkezlere vermek bakımından en ağır kırılmalardan biri olarak sunulur.
🕯️ Burada mesele sadece bir fiil değil; tevhidin temelinin yaralanmasıdır.
🌌 Bu yüzden şirk, bağışlanma konusundaki ayetlerde özel biçimde ayrıştırılır.
🪞 Ancak burada da çok önemli bir nokta vardır: İnsan şirkten dönmeden, onu terk etmeden, onu hakikat gibi taşımaya devam ederse sorun derinleşir.

Yani burada da aynı ilke görülebilir: Mesele yalnızca dış fiilin adı değil; o fiil karşısındaki kalbî ısrardır. Şirk, zaten doğası gereği Allah'a ait merkezliği başka şeye vermeyi içerdiği için çok büyük bir kırılmadır. Ama insan bundan dönüyor, tevhide yöneliyor, önceki halini bırakıyorsa dönüş kapısı yine konuşulur. Demek ki asıl kapatan şey, yalnız fiilin adı değil; fiilin ısrarla ve savunularak taşınmasıdır.

Bu ayrım çok önemlidir. Çünkü Kur'an'ı korku metnine çeviren yüzeysel okuma, rahmet kapısını daraltır. Oysa vahyin dengesi, hem büyük tehlikeyi gösterir hem de samimi dönüşün kapısını işaret eder.

7️⃣ Günahkâr Olmak ile Günahı Kimlik Yapmak Arasında Ne Fark Vardır ❓

🩶 Günahkâr olmak, insanın düşmesi ve kirlenmesiyle ilgilidir.
🧱 Günahı kimlik yapmak ise, düşüşü artık kendi benliğinin savunulan parçası hâline getirmektir.
🌿 İlki yaralı bir hâl olabilir.
🌑 İkincisi ise yaraya yerleşmek, onu ev yapmak, onunla barış imzalamaktır.

İnsan "Ben yanlış yaptım" dediğinde hâlâ hakikatin tarafındadır, her ne kadar fiilen düşmüş olsa da. Ama "Benim yanlışım aslında yanlış değil" demeye başladığında, artık hakikatle arasına perde koyar. Bu yüzden günahı kimlik haline getirmek, günahla bağın çok daha derine indiğini gösterir.

Kur'an'ın kalp, mühür, katılık, inat ve yüz çevirme temaları da tam burada anlam kazanır. Çünkü insan yalnız düşerek değil, düşüşüne sadakat geliştirerek içten kararmaya başlar.

8️⃣ Pişmanlık Neden Hâlâ Büyük Bir Umut İşaretidir ❓

💧 Çünkü pişmanlık, kalbin yanlış ile arasındaki mesafeyi henüz tamamen kaybetmediğini gösterir.
🫀 İç sızı, vicdan daralması, utanma, iç muhasebe ve dönüş arzusu kalbin hâlâ ölmediğini haber verir.
🌱 İnsan günahın içinde olabilir ama pişmanlığı varsa hâlâ affa yakın olabilir.
🕊️ Bu yüzden pişmanlık yalnız acı değil; aynı zamanda rahmetin içerideki izidir.

Kur'an'ın çağrısı insanı ümitsizliğe değil, dönüşe götürür. Pişmanlık burada çok özel bir eşiktir. Çünkü sahiplenmenin tam tersidir. Sahiplenen insan savunur; pişman olan insan içten çözülür. Sahiplenen insan kendini haklı çıkarır; pişman olan insan gerçeğin önünde küçülmeyi kabul eder.

İşte bu yüzden kalpteki pişmanlık, affa açılan kapının en kıymetli habercilerinden biridir. İnsan kırılmışsa, hâlâ utanabiliyorsa, hâlâ "Ben bu değildim" diyebiliyorsa, orada büyük umut vardır.

9️⃣ Günahı Savunmak Kalbi Nasıl Karartır ❓

🧊 Günah savunuldukça kalp, rahatsızlık üretme kapasitesini kaybetmeye başlar.
🌫️ İlk başta sarsan şey, zamanla sıradan gelir.
🪞 Önce mazeret üretilir, sonra mazeret inanca dönüşür, sonra yanlış neredeyse erdem gibi taşınır.
🔥 Böylece kalpteki ışık, günahın kendisinden çok günahın sürekli içerde aklanmasıyla azalır.

Bu süreç çok sessiz ilerler. İnsan bir sabah uyanıp "Ben artık günahı hakikat yaptım" demez. Daha küçük cümlelerle başlar: "O kadar da değil", "Benim durumum farklı", "Asıl mesele bu değil", "Sen de olsan yapardın", "Bu çağda böyle şeyler normal." Sonra bu cümleler iç düzen haline gelir.

İşte burada günah dışarıdaki fiil olmaktan çıkıp, içeride kurulu bir haklılık medeniyetine dönüşür. Ve kalp, hakikati duyduğunda bile artık onu düşman gibi karşılamaya başlayabilir.

🔟 Kur'an'da Mühürlenme ve Katılaşma Bu Başlıkla Nasıl İlgilidir ❓

🪨 Çünkü mühürlenme ve katılaşma, insanın artık hakikate açık cevap veremez hâle gelişini anlatır.
🌑 Bu hâl, çoğu zaman tek bir hatadan değil; ısrar, inat, savunma ve yüz çevirmenin birikiminden doğar.
🕯️ Yani kişi yalnız günah işlemez; günahını taşıma biçimi kalbi dönüştürür.
⚠️ Sonra nasihat etki etmez, uyarı içeri girmez, tevbe acil görünmez.

Bu bağlamda affedilmeyen şey sorusunu şöyle derinleştirebiliriz: Günah tek başına insanı hemen mühürlemez. Fakat günahı hakikat gibi sahiplenmek, hakikate karşı kapalı bir yapı üretir. Bu yapı büyüdükçe insanın bağışlanmaya yönelmesi zorlaşır. Çünkü insan bağışlanmak istemeden, yanlışını yanlış görmeden, dönüş ihtiyacını kabul etmeden nasıl dönecektir ❓

Demek ki burada asıl mesele, Allah'ın rahmet darlığı değil; kulun kalbini rahmete kapatacak kadar sertleştirmesidir.

1️⃣1️⃣ "Ben Böyleyim" Diyerek Günahı Sahiplenmek Neden Tehlikelidir ❓

🌫️ Çünkü bu cümle bazen insanın nefsini tanıması değil, onu değişmez hakikat ilan etmesi olur.
🪞 İnsan zayıflığını fark edebilir; bu dürüstlüktür.
⚠️ Ama zayıflığını kader, karakter ya da meşru yol gibi savunmaya başlarsa tehlike büyür.
🔥 O zaman mücadele bırakılır, tevbe ertelenir, iç dönüş fikri küçülür.

"Ben sinirliyim", "Ben kibirliyim", "Ben böyle seviyorum", "Benim yapım bu", "Ben asla değişmem" gibi cümleler bazen sadece tespit değil; iç teslim bayrağı olabilir. Kur'an'ın insana bakışı ise daha yüksektir. İnsan nefsiyle mücadele etmek, dönüşmek, arınmak, yenilenmek için çağrılır. Yanlışını ebedi kimliği gibi sahiplenmek, bu çağrıyı boşa çıkarır.

Bu yüzden affa yaklaşan kalp "Ben böyleyim" demez; daha çok "Ben düşüyorum ama böyle kalmak istemiyorum" der.

1️⃣2️⃣ Hakikati Bilip de Günahı Seçmek ile Hakikati Değiştirmeye Çalışmak Aynı Şey midir ❓

⚖️ İkisi aynı değildir.
🩶 İnsan bazen hakikati bilir, zayıflar ve ona aykırı davranır. Bu ağırdır ama içinde çelişki taşır.
🌑 Fakat insan hakikati değiştirmeye, eğip bükmeye, yanlışını hakikate dönüştürmeye çalışırsa daha derin bir bozulma oluşur.
🔥 Çünkü artık sorun sadece irade zayıflığı değil; hakikatle savaşan bir iç anlatıdır.

İlk durumda insanın içinde hâlâ bir kırıklık vardır. "Yanlış yaptım" diyebilir. İkinci durumda ise kişi "Benim yanlışım aslında yanlış değil" diye savunmaya geçer. İşte bu, affedilmeyen şey sorusunun en hassas yerine dokunur. Çünkü Allah'ın affı geniştir; fakat insan kendi kalbinde kurduğu sahte hakikat düzeniyle o affa yönelme kapısını kapatabilir.

Yani hakikate karşı suçlu olmak başka, hakikati kendi suçuna göre yeniden tanımlamaya çalışmak başkadır. İkincisi daha karanlık bir safhadır.

1️⃣3️⃣ Günahı Sahiplenmek Neden Tevbenin Düşmanıdır ❓

💔 Çünkü tevbe, yanlış ile araya yeniden mesafe koymaktır.
🧱 Sahiplenme ise o mesafeyi kapatır.
🪞 Tevbe "Ben yanlış yaptım" der.
🌫️ Sahiplenme "Benim yanlışım aslında benim doğruma dahil" der.
🔥 Bu yüzden biri kalbi açar, diğeri kalbi kapatır.

Tevbe için üç şey gerekir: yanlışın fark edilmesi, içten pişmanlık ve yön değiştirme iradesi. Günahı hakikat gibi sahiplenen kişi ise bu üç aşamanın her birini bozar. Yanlışı yanlış saymaz, pişmanlığı zayıflık sanır, yön değiştirmeyi gereksiz görür. Böylece insan affa muhtaç olduğu hâlde, affa yönelecek psikolojik ve manevi zemini kaybetmeye başlar.

Burada en büyük tehlike, insanın Allah'ın bağışlamayacağından çok, kendini bağışlanmaya götürecek yoldan uzaklaşmasıdır.

1️⃣4️⃣ Kur'an'da İnkar ve İnat Bu Konuyu Nasıl Derinleştirir ❓

🪨 İnkar ve inat, yalnızca bilmemek değil; çoğu zaman hakikate karşı dirençli bir sahiplenme üretmektir.
🌘 Kişi bazen doğruluğu hisseder ama egosu, çıkarı ya da arzusu sebebiyle teslim olmaz.
⚠️ Sonra bu teslim olmamayı bir gerekçe sistemine bağlar.
🔥 İşte burada günah, kişisel düşüşten çıkar; varoluşsal bir meydan okumaya dönüşür.

Kur'an'da birçok sapmanın kökünde cehaletten çok istikbar, yani büyüklük taslama; ya da inatla yüz çevirme vardır. Bu da bize şunu öğretir: Asıl karartan şey bazen sadece yanlışı yapmak değil, o yanlışı bırakmamak için hakikate karşı iç direniş geliştirmektir.

Dolayısıyla affedilmeyen şey sorusunu en derin biçimde şöyle okuyabiliriz: Kul, yanlış yaptığı için değil; yanlışı hakikat diye savunup ona bağlı kaldığı için kendini affın menzilinden uzaklaştırabilir.

1️⃣5️⃣ Affa En Yakın Kalp Hangisidir ❓

🕊️ Affa en yakın kalp, düşmüş olsa bile savunmayı bırakmış kalptir.
💧 Kendisini temize çıkarmayan, yanlışını süslemeyen, mazeretlere sığınmayan, hakikatin önünde küçülmeyi kabul eden kalp affa çok yakındır.
🌱 Böyle bir kalp henüz kusursuz olmayabilir.
🫀 Ama yönü doğrudur.
✨ Ve bazen Allah katında belirleyici olan da tam budur.

Kur'an'ın ruhunda samimiyet çok büyük bir anahtardır. İnsan kendini kandırmayı bırakıp içten içe kırıldığında, Allah'a dönmek için büyük bir kapı açılır. Çünkü kibir çatlamıştır, haklılık perdesi incelmiştir, nefis savunmadan çekilmiştir. İşte bu hâl, günahsızlıktan değil ama sahicilikten doğan bir yakınlıktır.

Bu yüzden affedilmeyen şeyin karşıtı da kusursuzluk değil; samimi dönüştür.

1️⃣6️⃣ İnsan Günahı Bırakamasa da Onu Sahiplenmiyorsa Bu Ne Anlama Gelir ❓

🌫️ Bu, insanın hâlâ mücadele içinde olduğunu gösterebilir.
🩶 Düşüyor olması iyilik değildir; ama düşüşünden rahatsız olması hâlâ hayat belirtisidir.
🪞 Kişi savaş kaybediyor olabilir ama savaşı inkâr etmiyorsa umut vardır.
🔥 Çünkü asıl büyük karanlık, savaşı bırakıp günahı huzurla yerleştirmektir.

Bu çok hassas bir ayrımdır. Bazı insanlar belli bir günahla uzun süre mücadele edebilir. Defalarca düşebilir, tekrar kalkabilir, tekrar utanabilir. Bu yıpratıcıdır ama yine de ruhsal olarak ölü değildir. Çünkü içteki hakikat bağı sürmektedir. İnsan kendini tamamen günahın tarafına yazmamıştır.

Elbette burada gevşeklik değil, mücadele ve istikamet gerekir. Ama yine de şu büyük fark korunmalıdır: Mücadele ederek düşmek başka, düşmeyi hayat felsefesi yapmak başkadır.

1️⃣7️⃣ O Hâlde Allah'ın Affına Engel Olan Şey Rahmetin Darlığı mı, Kalbin Kapanışı mı ❓

🕯️ Kur'an'ın bütün dengesi gösteriyor ki mesele Allah'ın rahmet darlığı değildir.
🌌 Asıl mesele çoğu zaman kulun kalbini hakikate, tevbeye ve dönüşe kapatacak kadar sertleştirmesidir.
🧊 İnsan savunmayı sürdürür, yanlışı sahiplenir, tevazuyu reddeder, pişmanlığı küçümserse kendi içinde bir kapanış üretir.
⚠️ Bu kapanış büyüdükçe affa yönelme de zorlaşır.

Bu yüzden "affedilmeyen şey" başlığını çok mekanik okumamak gerekir. Sanki Allah bağışlamak istemiyor da kul çaresiz kalıyormuş gibi düşünmek Kur'an'ın rahmet dengesiyle uyuşmaz. Kur'an daha çok şunu hissettirir: Kul, kendi iç tavrıyla bağışlanma yolunu tıkayabilir. En tehlikeli şey de budur.

Rahmet geniştir. Fakat kibirli, savunmacı, sahiplenici ve hakikate kapalı kalp, o rahmete doğru yürüme isteğini kaybetmeye başlayabilir.

1️⃣8️⃣ O Hâlde Sorunun En Dengeli Cevabı Nedir ❓

📖 En dengeli cevap şudur: Kur'an'a göre affedilmeyen mesele, yalnızca günahın çıplak fiili olarak okunmamalıdır.
⚖️ Çünkü çok ağır günahlar bile samimi tevbe ve dönüş ile bağışlanma umudu taşıyabilir.
🪞 Asıl büyük tehlike, günahın hakikat gibi sahiplenilmesi, savunulması, süslenmesi, kimliğe dönüştürülmesi ve ondan dönme ihtiyacının kaybedilmesidir.
🔥 Yani affa uzaklaştıran şey çoğu zaman yalnız düşmek değil; düşüşü doğru ve meşru bir yerleşim alanı hâline getirmektir.

Burada şu cümle çok önemlidir: Günah insana kir bulaştırır; ama günahı hakikat gibi sahiplenmek kalbin yönünü bozar. Kur'an'ın uyarısı daha çok bu ikinci alana yoğunlaşır. Çünkü insanı asıl karartan şey bazen kusur değil; kusurun etrafında kurduğu sahte doğruluk düzenidir.

1️⃣9️⃣ Son Söz ❓ Allah'ın Affına En Uzak Olan Şey Düşmek Değil, Düştüğü Yeri Yurt Edinmektir​

🕊️ Kur'an'ın rahmet dili, insana şu büyük ümidi verir: Düşmüş olsan da dönebilirsin.
💧 Kirlenmiş olsan da arınabilirsin.
🌱 Yıllarca savrulmuş olsan da kalbin yeniden dirilebilir.
⚖️ Ama bunun şartı, yanlışı hakikat diye taşımayı bırakmaktır.

İnsan bazen büyük günah işlemiş olabilir ve yine de affa çok yakın olabilir; çünkü içi yanıyordur, utanıyordur, dönmek istiyordur. Bir başka insan ise dışarıdan daha derli toplu görünebilir ama affa çok uzak olabilir; çünkü yanlışını savunuyor, nefsini temize çıkarıyor ve gerçeğe kapanıyordur. İşte Kur'an'ın şaşırtıcı terazisi tam burada belirir: Ölçü yalnız fiilin büyüklüğü değil, kalbin hakikat karşısındaki tavrıdır.

Ve belki bu başlığın en yoğun cümlesi şudur: Kur'an'a göre affedilmeyen tehlike, yalnızca günahın kendisi değil; günahı hakikat gibi sahiplenip onun içinde içsel bir sadakat kurmaktır. Çünkü Allah'a dönüşü kapatan şey çoğu zaman kusur değil, kusurun savunulmasıdır. Kurtuluş ise çoğu zaman kusursuzlukta değil; savunmayı bırakıp hakikatin önünde kırılabilmektedir.

"Allah'ın rahmetine en uzak duran, en çok kirlenen değil; kirlendiği yeri temiz saymaya başlayan kalptir. Çünkü tevbe düşenin yoludur, sahiplenme ise düşüşü kader ve hakikat ilan eden nefsin karanlığıdır."
— Ersan Karavelioğlu

M͜͡T͜͡

Geri
Üst Alt