🕳️ Jean-Paul Sartre'a Göre Hiçlik Nedir ❓ Bilinç, Yokluk, Özgürlük Ve Varoluş Nasıl Açıklanır ❓

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu❓

• Evet

Oy: 1 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    1

ErSan.Net

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
Moderator
MT
21 Haz 2019
49,182
2,711,497
113
43
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

🕳️ Jean-Paul Sartre'a Göre Hiçlik Nedir ❓ Bilinç, Yokluk, Özgürlük Ve Varoluş Nasıl Açıklanır ❓

“Hiçlik, insanın içinde açılan karanlık bir boşluk değil; var olanı sorgulayabilen, reddedebilen ve kendini aşabilen bilincin özgürlük kapısıdır.”
- Ersan Karavelioğlu

Jean-Paul Sartre'a göre hiçlik, basit anlamda yokluk, boşluk veya var olmayan şey değildir. Sartre felsefesinde hiçlik, insan bilincinin en temel yapılarından biridir. Çünkü bilinç, yalnızca var olanı pasif biçimde kabul etmez; var olanla arasına mesafe koyar, onu sorgular, onu reddeder, onda eksiklik görür ve henüz var olmayan bir geleceğe doğru kendini açar.

Bir taş, olduğu şeydir. Bir masa, kendi varlığıyla doludur. Bir ağaç, kendisini sorgulamaz. Fakat insan, kendi varlığına ve dünyaya “hayır” diyebilen bir bilinçtir. İşte Sartre'ın felsefesinde insanı nesnelerden ayıran en güçlü özelliklerden biri budur: İnsan, varlığın içine hiçliği sokabilen varlıktır.

Hiçlik sayesinde insan mevcut duruma mahkûm kalmaz. İnsan “bu böyle olmak zorunda değil” diyebilir. İnsan geçmişini sorgulayabilir, kendini değiştirmek isteyebilir, şimdiki halinden uzaklaşabilir, geleceğe doğru yeni bir proje kurabilir. Bu yüzden Sartre'da hiçlik, yalnızca yokluğu değil; özgürlüğün içsel imkânını anlatır.

1️⃣ Jean-Paul Sartre'a Göre Hiçlik Ne Demektir ❓

Jean-Paul Sartre'a göre hiçlik, bilincin var olan şeylerle arasına mesafe koyabilme gücüdür. İnsan yalnızca dünyayı algılayan pasif bir varlık değildir; insan dünyaya anlam veren, onu sorgulayan, eksik bulan, reddeden ve aşmaya çalışan bilinçtir.

Bir nesne ne ise odur. Fakat insan, “ben sadece bu değilim” diyebilir. Bu cümle bile hiçliğin işaretidir. Çünkü insan, mevcut varlığıyla kendi arasında bir açıklık açar.

KavramSartre Açısından Anlamı
VarlıkKendisiyle dolu olan, orada bulunan gerçeklik
HiçlikBilincin varlıkla arasına koyduğu açıklık
BilinçVar olanı sorgulayan ve aşan yapı
ÖzgürlükHiçlik sayesinde mevcut olana mahkûm olmama
SeçimVar olanın içinden başka bir imkân açma

Bu nedenle hiçlik, boş bir yokluk değildir. Hiçlik, insanın dünyaya karşı mesafe alma, soru sorma, hayır deme ve başka türlü olma imkânıdır.

2️⃣ Hiçlik Neden Basit Yokluk Değildir ❓

Gündelik dilde hiçlik, çoğu zaman “hiçbir şey olmaması” anlamında kullanılır. Fakat Sartre'da hiçlik çok daha derindir. Hiçlik, insan bilincinin dünyayı olduğu gibi kabul etmeyip onda yokluk, eksiklik ve imkân fark edebilmesidir.

Bir kafeye arkadaşınızı görmeye gittiğinizi düşünelim. Arkadaşınız orada yoksa, mekân sadece masa, sandalye, insanlar ve seslerden oluşmaz. Siz o mekânda özellikle arkadaşınızın yokluğunu fark edersiniz.

Yani yokluk, dünyada doğrudan bir nesne gibi durmaz; bilinç tarafından anlam kazanır.

🌫️ Arkadaş yoktur; fakat yokluğu hissedilir.
👁️ Bilinç, var olanların içinde olmayanı fark eder.
🧠 Yokluk, bilincin dünyayı anlamlandırma biçiminde belirir.
⚡ Hiçlik, varlığın ortasında açılan anlam boşluğudur.

Bu yüzden Sartre için hiçlik, yalnızca var olmayan şey değildir. Hiçlik, bilincin var olanın içinde olmayanı fark etme gücüdür.

3️⃣ Bilinç Hiçliği Nasıl Üretir ❓

Sartre'a göre bilinç, kendinde varlık gibi dolu ve kapalı değildir. Bilinç, kendisiyle tam özdeş olmayan, kendini aşan ve dünyaya yönelen bir açıklıktır. Bu açıklık sayesinde bilinç, varlığın içine hiçliği sokar.

İnsan bir şeye bakıp “bu eksik”, “bu yanlış”, “bu yeterli değil”, “bu böyle kalmamalı”, “ben bundan başka bir şey istiyorum” diyebilir. İşte bu ifadelerin hepsinde hiçlik vardır.

Bilincin TavrıHiçlikle İlişkisi
SorgulamakVar olanı mutlak kabul etmemek
ReddetmekMevcut duruma hayır diyebilmek
BeklemekHenüz olmayanı düşünmek
Pişman olmakGeçmişte başka bir ihtimali görmek
Hayal kurmakVar olmayan bir geleceği tasarlamak

Bilinç, var olanı sadece kopyalamaz. Bilinç, var olanın içinde olmayanı, olabilecek olanı ve olması isteneni açığa çıkarır.

Bu yüzden bilinç, hiçliğin dünyaya giriş kapısıdır.

4️⃣ Kendinde Varlık Ve Kendi İçin Varlık Hiçliği Nasıl Açıklar ❓

Sartre'ın felsefesinde kendinde varlık ve kendi için varlık ayrımı, hiçliği anlamak için çok önemlidir.

Kendinde varlık, nesnelerin varlığıdır. Taş, masa, sandalye, ağaç gibi şeyler ne iseler odurlar. Kendileriyle dolu, kapalı ve kendi özdeşlikleri içinde var olurlar.

Kendi için varlık ise bilincin varlığıdır. İnsan kendisiyle tam özdeş değildir. İnsan kendini sorgular, kendini aşar, henüz olmadığı şeye yönelir.

Kendinde VarlıkKendi İçin Varlık
Dolu ve kapalıdır.Açık ve eksiktir.
Ne ise odur.Ne ise onun ötesine geçebilir.
Kendini sorgulamaz.Kendini sorgular.
Hiçlik taşımaz.Hiçliği dünyaya getirir.

Bir taş “ben taş olmamalıydım” diyemez. Fakat insan “ben böyle biri olmak istemiyorum” diyebilir. İşte bu cümle, insanın kendi varlığına hiçlik sokabilme gücünü gösterir.

5️⃣ Hiçlik İnsanın Özgürlüğüyle Nasıl Bağlantılıdır ❓

Sartre'a göre insan özgürdür; çünkü insan mevcut duruma tamamen kapanmış değildir. İnsan, olanla arasına mesafe koyabilir. “Hayır”, “başka türlü”, “henüz değil”, “artık değil”, “böyle kalmasın” diyebilir.

Bu ifadelerin hepsi hiçliğin özgürlükle ilişkisini gösterir.

🌫️ Hiçlik, mevcut olanı zorunlu olmaktan çıkarır.
🔥 Özgürlük, başka imkânı düşünebilme gücüdür.
🧭 İnsan, var olanın dışına doğru yön kurabilir.
⚖️ Seçim, hiçliğin açtığı alanda gerçekleşir.

Eğer insan tamamen kendinde varlık gibi dolu ve kapalı olsaydı, özgür olamazdı. İnsan, kendisiyle ve dünyayla arasında bir açıklık taşıdığı için özgürdür.

Bu yüzden Sartre'da hiçlik, özgürlüğün karanlık temeli gibidir. İnsan, varlığın içinde boşluk açabildiği için seçebilir.

6️⃣ “Hayır” Diyebilmek Neden Hiçlikle İlgilidir ❓

Sartre'a göre insanın “hayır” diyebilmesi çok derin bir felsefi anlam taşır. Çünkü hayır demek, var olan düzeni mutlak kabul etmemek demektir.

Bir insan şöyle diyebilir:

“Bu hayat bana ait değil.”
“Bu haksızlığı kabul etmiyorum.”
“Bu rol beni tüketiyor.”
“Ben böyle yaşamak istemiyorum.”
“Geçmişim beni tamamen belirleyemez.”

Bu cümlelerin hepsinde hiçlik vardır. Çünkü bilinç, mevcut olanın üzerine bir olumsuzluk getirir ve başka bir ihtimal açar.

“Hayır” BiçimiHiçlik Açısından Anlamı
Haksızlığı reddetmekMevcut düzeni mutlak saymamak
Kendi rolünü sorgulamakVerili kimliğe mesafe koymak
Geçmişe karşı çıkmakGeçmişin kader olmasını reddetmek
Yeni hayat istemekHenüz olmayan bir geleceği açmak

Hayır diyebilmek, insanın yalnızca tepki vermesi değildir. Bu, insanın var olanın içine özgürlük alanı açmasıdır.

7️⃣ Eksiklik Duygusu Hiçliğin Bir Biçimi midir ❓

Sartre'a göre insan, eksiklik hisseden bir varlıktır. Bu eksiklik yalnızca psikolojik yetersizlik duygusu değildir. İnsan bilincinin yapısında bir tamamlanmamışlık vardır.

İnsan her zaman olmadığı şeye doğru yönelir. Daha iyi bir hayat, daha doğru bir seçim, daha anlamlı bir varoluş, daha sahici bir benlik, daha özgür bir gelecek ister.

🌿 Eksiklik, insanı arayışa çağırır.
🔥 Eksiklik, insanı mevcut olanın ötesine iter.
🧭 Eksiklik, geleceğe yön verir.
⚖️ Eksiklik, seçimi zorunlu kılar.

Bir nesne eksiklik hissetmez. Fakat insan hisseder. Çünkü insan, kendisini yalnızca olduğu haliyle değil; olabileceği haliyle de yaşar.

Bu yüzden eksiklik, hiçliğin insandaki varoluşsal biçimlerinden biridir.

8️⃣ Hiçlik Ve Kaygı Arasında Nasıl Bir Bağ Vardır ❓

Sartre'a göre kaygı, insanın özgürlüğünü fark ettiğinde yaşadığı sarsıntıdır. Bu özgürlük de hiçlikle bağlantılıdır. Çünkü insan, mevcut duruma kapanmadığını, başka türlü davranabileceğini ve kendini yeniden seçebileceğini fark ettiğinde kaygı duyar.

Kaygı, dışarıdaki belirli bir tehlikeden değil; insanın kendi seçim imkânından doğar.

KorkuKaygı
Belirli bir tehlikeye yönelir.İnsanın kendi özgürlüğünden doğar.
Dış dünyayla ilgilidir.Bilincin açıklığıyla ilgilidir.
Kaçma isteği doğurur.Sorumluluk farkındalığı doğurur.
Nesnesi bellidir.Hiçliğin açtığı imkânla ilgilidir.

İnsan kaygılanır; çünkü sabit değildir. İnsan kaygılanır; çünkü kendini seçmek zorundadır. İnsan kaygılanır; çünkü olduğu şeyle arasında mesafe vardır.

Kaygı, hiçliğin içimizde duyulan titreşimidir.

9️⃣ Hiçlik Ve Kendini Aldatma Nasıl Birleşir ❓

İnsan, hiçliğin açtığı özgürlükten korktuğunda kendini aldatmaya başlayabilir. Sartre'ın kötü niyet dediği şey de burada ortaya çıkar.

Kendini aldatmada insan, özgür olduğunu bildiği halde sanki tamamen belirlenmiş gibi davranır. Kendisini role, geçmişe, karaktere, topluma veya koşullara hapseder.

🎭 “Ben sadece görevimi yapıyorum.”
🌫️ “Ben böyleyim, değişemem.”
⚖️ “Sorumluluk bana ait değil.”
🧭 “Başka türlü davranamazdım.”

Bu cümlelerde insan, hiçliğin açtığı özgürlük alanını kapatmaya çalışır. Kendini nesne gibi görür. Oysa insan, Sartre'a göre hiçbir zaman tamamen nesneleşemez.

Kendini aldatma, insanın içindeki hiçliği susturma çabasıdır. Fakat hiçlik susmaz; insanın içinde huzursuzluk, kaygı ve yabancılaşma olarak geri döner.

1️⃣0️⃣ Hiçlik Ve Zaman Arasında Nasıl Bir İlişki Vardır ❓

Hiçlik, insanın zamanla kurduğu ilişkiyi de belirler. Çünkü insan yalnızca şimdiki anda kapalı kalmaz. Geçmişe mesafe koyar, geleceği tasarlar, şu anı aşmaya çalışır.

İnsan “artık böyle değilim” diyebilir. Bu, geçmişle arasına hiçlik koymasıdır. İnsan “henüz olmadığım biri olmak istiyorum” diyebilir. Bu, geleceğe doğru hiçlik aracılığıyla açılmasıdır.

Zaman BoyutuHiçlikle İlişkisi
GeçmişArtık olmayan olarak yaşanır.
ŞimdiAşılabilir durum olarak görünür.
GelecekHenüz olmayan imkân alanıdır.
PişmanlıkGeçmişte başka bir ihtimalin yokluğunu fark eder.
UmutGelecekte henüz var olmayanı çağırır.

İnsan zamanı, yalnızca akan anlar dizisi olarak yaşamaz. İnsan zamanı, yokluklar ve imkânlar üzerinden kurar.

Bu yüzden hiçlik, insanın geçmişten kopabilmesini ve geleceğe açılabilmesini mümkün kılar.

1️⃣1️⃣ Hiçlik Ve Gelecek Nasıl Birbirine Bağlıdır ❓

Gelecek, henüz var olmayan bir alandır. Fakat insan geleceğe yönelir, onu planlar, hayal eder, seçer ve uğruna bugünkü davranışlarını değiştirir. Bu durum, hiçliğin ne kadar güçlü olduğunu gösterir.

Henüz var olmayan bir şey, insanın bugünkü hayatını etkileyebilir.

🌅 Henüz gerçekleşmemiş bir hedef, bugünkü emeği yönlendirebilir.
🔥 Henüz kurulmamış bir hayat, bugünkü seçimi şekillendirebilir.
🧭 Henüz olunmamış bir benlik, insanı harekete geçirebilir.
⚖️ Henüz gelmemiş sonuç, bugünkü sorumluluğu ağırlaştırabilir.

Sartre'a göre insan geleceğe doğru yaşayan bir varlıktır. Bu gelecek henüz yoktur; fakat insanın varoluşunu güçlü biçimde belirler.

Bu yüzden hiçlik, yalnızca boşluk değil; geleceğin insan üzerindeki çağrısıdır.

1️⃣2️⃣ Hiçlik Ve Pişmanlık Arasında Nasıl Bir Bağ Vardır ❓

Pişmanlık, geçmişte başka türlü davranabilme ihtimalinin fark edilmesiyle ortaya çıkar. İnsan “keşke” dediğinde, geçmişte artık var olmayan bir imkânı düşünür.

Bu da hiçlikle ilgilidir. Çünkü pişmanlık, yaşanmış olanın içinde yaşanmamış olanı fark eder.

Pişmanlık CümlesiHiçlikle İlişkisi
Keşke söylemeseydim.Söylenmemiş sözün yokluğu
Keşke gitseydim.Gidilmemiş yolun imkânı
Keşke cesur olsaydım.Seçilmemiş tavrın gölgesi
Keşke susmasaydım.Gerçekleşmemiş eylemin ağırlığı

Pişmanlık, insanın özgürlüğünü geriye dönük olarak hissetmesidir. İnsan pişman olur; çünkü başka türlü davranabileceğini sezer.

Bu yüzden pişmanlık da Sartre felsefesinde özgürlük, hiçlik ve sorumlulukla bağlantılıdır.

1️⃣3️⃣ Hiçlik İnsan İlişkilerinde Nasıl Görünür ❓

İnsan ilişkilerinde hiçlik, beklenti, eksiklik, kayıp, yanlış anlama, özlem ve mesafe biçimlerinde ortaya çıkar.

Birinin yokluğu odayı doldurabilir. Bir cevabın gelmemesi, gelen birçok sözden daha ağır olabilir. Bir ilişkinin içinde söylenmeyen şeyler, söylenenlerden daha güçlü hale gelebilir.

🌫️ Yokluk, ilişkilerde görünmez bir ağırlık taşır.
🫀 Özlem, var olmayan yakınlığın hissidir.
👁️ Suskunluk, söylenmemiş sözlerin alanıdır.
⚖️ Mesafe, yalnızca fiziksel değil; varoluşsal olabilir.

Sartre açısından ilişkilerde insan yalnızca var olan davranışlarla değil, olmayanlarla da yüzleşir. Söylenmeyen söz, verilmeyen cevap, seçilmeyen sadakat, gösterilmeyen cesaret ve kurulmamış yakınlık da insanın dünyasında gerçek bir etki yaratır.

Hiçlik, ilişkilerin görünmeyen ama hissedilen derinliğidir.

1️⃣4️⃣ Hiçlik Ve Ölüm Arasında Nasıl Bir Bağ Vardır ❓

Ölüm, hiçlik kavramıyla doğal olarak ilişkilendirilir. Fakat Sartre'da ölüm, insanın özgür projesini dışarıdan kapatan bir sınır olarak düşünülür. İnsan yaşarken kendini aşar, seçer, geleceğe yönelir. Ölüm ise bu açıklığı sona erdirir.

Ancak Sartre için ölüm, insanın yaşamına hazır bir anlam veren kutsal bir sonuç değildir. Ölüm, insanın açık projesini kesen bir dış olaydır.

YaşamÖlüm
Seçim imkânıdır.Seçim imkânının kapanmasıdır.
Geleceğe açıklıktır.Geleceğin kesilmesidir.
Kendini aşmadır.Aşma hareketinin sonudur.
Sorumluluk alanıdır.Yaşananların başkalarının anlatısına kalmasıdır.

Ölüm, insanın hiçliği düşünmesini derinleştirir. Fakat Sartre'ın asıl vurgusu şudur: İnsan yaşarken kendi seçimleriyle var olur. Ölümden önceki yaşam, insanın sorumluluk alanıdır.

1️⃣5️⃣ Hiçlik Ve Sanat Arasında Nasıl Bir İlişki Vardır ❓

Sanat, hiçliğin açtığı boşlukta anlam kurma gücüdür. Dünya hazır anlamlar vermediğinde, insan sanat yoluyla yeni biçimler, imgeler, ritimler ve anlatılar oluşturur.

Bir roman, henüz var olmayan bir dünyayı kurar. Bir şiir, söylenmemiş duyguyu dile getirir. Bir resim, görünmeyen bir atmosferi görünür hale getirir. Bir müzik, sessizliği düzenler.

🎨 Resim, boş tuvalde görünmeyeni doğurur.
🖋️ Edebiyat, yoktan bir dünya kurar.
🎼 Müzik, sessizliğin içinden zaman yaratır.
🔥 Sanat, hiçliğe biçim verme cesaretidir.

Sartre için sanat, kaçış olmak zorunda değildir. Sanat, insan özgürlüğünün dünyaya anlam katma biçimlerinden biri olabilir.

Hiçlik, sanatta yaratım alanına dönüşür. Çünkü yaratmak, henüz olmayanı varlığa getirmektir.

1️⃣6️⃣ Hiçlik Modern İnsanın Hayatında Nasıl Görünür ❓

Modern insan hiçliği çoğu zaman boşluk, anlamsızlık, yabancılaşma ve kimlik krizi olarak yaşar. Yoğun ekranlar, hızlı tüketim, sosyal medya imgeleri, kariyer baskısı ve kalabalık şehir hayatı içinde insan bazen derin bir içsel boşluk hissedebilir.

Bu boşluk yalnızca depresif bir ruh hali değildir; çoğu zaman insanın kendi hayatıyla arasında açılan mesafenin işaretidir.

📱 Çok fazla görüntü, ama az anlam.
🏙️ Çok fazla kalabalık, ama derin yalnızlık.
🎭 Çok fazla rol, ama belirsiz benlik.
🌫️ Çok fazla seçenek, ama yönsüzlük hissi.

Sartre'ın hiçlik kavramı, modern insanın bu boşluk deneyimini anlamak için güçlü bir felsefi araçtır. Çünkü insan boşluk hissettiğinde, aslında kendi yaşamını yeniden seçme zorunluluğuyla da karşılaşabilir.

Boşluk, yalnızca yıkım değil; yeni anlamın çağrısı da olabilir.

1️⃣7️⃣ Hiçlik Neden Karamsarlık Değildir ❓

Hiçlik ilk bakışta karanlık bir kavram gibi görünebilir. Fakat Sartre açısından hiçlik yalnızca karamsarlık değildir. Çünkü hiçlik olmasaydı, insan değişemezdi. İnsan mevcut olanı reddedemezdi. İnsan başka bir gelecek kuramazdı.

Hiçlik, var olanın zorunluluğunu kırar.

🌫️ Hiçlik, boşluk açar.
🔥 Bu boşlukta seçim doğar.
🧭 Seçimle gelecek kurulur.
⚖️ Gelecekle sorumluluk başlar.

Eğer insan tamamen dolu, kapalı ve değişmez bir varlık olsaydı, özgürlük de olmazdı. İnsan eksik, açık ve tamamlanmamış olduğu için özgürdür.

Bu yüzden hiçlik, yalnızca yokluğun karanlığı değil; özgürlüğün derin zeminidir.

1️⃣8️⃣ Jean-Paul Sartre'ın Hiçlik Düşüncesi Bize Ne Öğretir ❓

Jean-Paul Sartre'ın hiçlik düşüncesi, insanın neden yalnızca var olanla yetinemediğini açıklar. İnsan mevcut dünyayı sorgular, kendini sorgular, geçmişini sorgular ve geleceğe doğru yeni imkânlar arar.

Bu düşünce bize şunu öğretir:

🌫️ İnsan, olanla tamamen özdeş değildir.
🔥 İnsan, hayır diyebildiği için özgürdür.
🧭 İnsan, henüz olmayanı düşünebildiği için gelecek kurar.
⚖️ İnsan, seçtiği imkânın sorumluluğunu taşır.
🫀 İnsan, eksikliğini inkâr ettiğinde kendini aldatır.
🌿 İnsan, eksikliğini üstlendiğinde kendini aşar.

Sartre için insanın içinde bir boşluk vardır. Fakat bu boşluk basit bir yokluk değil; kendini yeniden kurma alanıdır.

İnsan, tam da tamamlanmamış olduğu için varoluşsal olarak büyüktür.

1️⃣9️⃣ Son Söz ❓ Hiçlik, Özgürlüğün İçimizde Açtığı Sessiz Kapıdır​

Jean-Paul Sartre'a göre hiçlik, basit bir yokluk değildir. Hiçlik, insan bilincinin varlıkla arasına koyduğu mesafe, mevcut olanı sorgulama gücü ve henüz olmayan bir geleceğe açılma imkânıdır.

İnsan nesne değildir; çünkü kendisiyle özdeş değildir.
İnsan taş değildir; çünkü “hayır” diyebilir.
İnsan kader değildir; çünkü geçmişine mesafe koyabilir.
İnsan rol değildir; çünkü rolünü aşabilir.
İnsan yalnızca şimdi değildir; çünkü geleceğe doğru kendini kurabilir.

Hiçlik, insanın içinde açılan rahatsız edici bir boşluk olabilir. Fakat aynı zamanda bu boşluk, insanın özgürlüğünü mümkün kılar. Çünkü insan var olanla tamamen dolu olsaydı, başka türlü olamazdı.

Sartre'ın felsefesinde hiçlik, insanı korkutan ama aynı zamanda insanı özgürleştiren derin bir açıklıktır.

Bu açıklık sayesinde insan kendine sorabilir:

Ben gerçekten böyle kalmak zorunda mıyım ❓
Bu hayatı yeniden seçebilir miyim ❓
Geçmişim beni tamamen belirliyor mu ❓
Henüz olmadığım kişiye doğru yürüyebilir miyim ❓

İşte insanın özgürlüğü, bu soruların açtığı yerde başlar.

“Hiçlik, insanın içinde büyüyen bir kayıp değil; var olanı aşmak isteyen bilincin geleceğe açtığı görünmez penceredir.”
- Ersan Karavelioğlu

M͜͡T͜͡

Geri
Üst Alt