İnsan Neden Kendi Hatasını Göremez
Kör Noktalar, Ego Savunmaları, Nefs, Algı Yanılgısı Ve İç Muhasebe Nasıl Açıklanır
“İnsan başkasının kusurunu büyüteçle görür; kendi hatasına gelince bazen aynayı buğulandıran yine kendi nefsidir.”
— Ersan Karavelioğlu
İnsan neden kendi hatasını göremez
Başkasının hatası dışarıdadır; bu yüzden daha kolay görünür. Kendi hatamız ise benliğimizin içindedir; bu yüzden onu görmek, sadece bir davranışı fark etmek değil, bazen kendimizle ilgili kurduğumuz iyi, haklı ve temiz insan imajının sarsılması anlamına gelir.
İşte bu yüzden insanın en zor görüşü, dışarıya bakmak değil; kendi içine dürüstçe bakabilmektir.
Kendi Hatasını Görememek Nedir
Kendi hatasını görememek, insanın yaptığı yanlışları, kusurları, kırıcı davranışları, bencil tepkileri, ölçüsüz sözleri veya eksik sorumluluklarını fark edememesi ya da fark ettiği hâlde kabul etmek istememesidir.
Bu durum her zaman bilinçli değildir. İnsan bazen gerçekten kendini haklı sanır. Bazen davranışının karşı tarafta nasıl bir etki bıraktığını göremez. Bazen de kendi niyetini iyi gördüğü için davranışının yanlış sonucunu küçümser.
Kendi hatasını göremeyen insan çoğu zaman şöyle düşünür:
“Ben kötü niyetli değildim.”
“Asıl sorun onda.”
“Ben sadece tepki verdim.”
“Beni buna mecbur bıraktılar.”
“Benim yerimde kim olsa böyle yapardı.”
“Bu kadar büyütülecek bir şey yok.”
Fakat insanın niyetinin iyi olması, davranışının hiç zarar vermediği anlamına gelmez. Kendi hatasını görmek, insanın kötü olduğunu kabul etmesi değildir; insanın gelişmeye açık olduğunu kabul etmesidir.
İnsan Başkasının Hatasını Neden Daha Kolay Görür
İnsan başkasının hatasını daha kolay görür çünkü başkasının hatası egomuzu doğrudan tehdit etmez. Başkasının yanlışı bize düşünme mesafesi verir. Dışarıdan bakar, değerlendirir, yorum yapar ve çoğu zaman rahatça hüküm veririz.
Fakat kendi hatamız söz konusu olduğunda iş değişir. Çünkü o hata bizim benlik algımıza dokunur. “Ben iyi biriyim”, “ben adaletliyim”, “ben vicdanlıyım”, “ben doğruyum” düşüncesi sarsılabilir.
Bu yüzden başkasında gördüğümüz şey bize net gelirken, kendimizde aynı şeyi görmek zorlaşır.
Mesela:
Başkasının öfkesi kabalık görünür, kendi öfkemiz haklı tepki görünür.
Başkasının kıskançlığı küçüklük görünür, kendi kıskançlığımız hassasiyet görünür.
Başkasının bencilliği ayıp görünür, kendi bencilliğimiz sınır koymak görünür.
Başkasının kibri itici görünür, kendi kibrimiz özgüven görünür.
İnsan dışarıya karşı eleştirmen, kendine karşı avukat kesildiğinde hakikati kaybetmeye başlar.
Kör Nokta Nedir
Kör nokta, insanın kendisinde göremediği ama başkalarının fark edebildiği yönleridir. Tıpkı fiziksel gözümüzdeki kör nokta gibi, psikolojik hayatta da bazı davranışlarımızı, tavırlarımızı ve niyetlerimizi doğrudan göremeyebiliriz.
Kör noktalar şunlar olabilir:
Sert konuştuğunu fark etmemek.
Sürekli söz kestiğini görmemek.
Kıskançlığını eleştiri sanmak.
Kontrolcülüğünü sevgi sanmak.
Kibrini özgüven sanmak.
Alınganlığını hassasiyet sanmak.
Bencilliğini sınır koymak sanmak.
Sürekli mağdur rolünde kaldığını fark etmemek.
Kör nokta tehlikelidir çünkü insan onu görmediği için düzeltme ihtiyacı da hissetmez. Hatta başkaları uyardığında savunmaya geçebilir.
Bu yüzden insanın kendini tanıması için sadece kendi bakışı yetmez. Zaman zaman dürüst geri bildirim, iç muhasebe, dua, tefekkür, eleştiriye açıklık ve davranışlarının sonucuna bakma cesareti gerekir.
Ego Hataları Görmeyi Nasıl Engeller
Ego, insanın kendini değerli, tutarlı, güçlü ve haklı hissetmek isteyen yönüdür. Ego sağlıklı olduğunda insanın kimliğini korur. Fakat aşırı savunmacı hâle geldiğinde, insanın hatasını görmesini engeller.
Ego şunu istemez:
Yanılmış görünmek.
Eksik kabul edilmek.
Özür dilemek.
Küçük düşmek.
Başkasının haklılığını kabul etmek.
Kendi davranışının zararını görmek.
Bu yüzden ego, hatayı görünmez kılmak için gerekçeler üretir.
Ego şöyle konuşur:
“Ben bunu hak ettim.”
“O başlattı.”
“Ben sadece doğruyu söyledim.”
“Benim niyetim temizdi.”
“Beni anlamadılar.”
“Ben zaten hep fedakârlık yapıyorum.”
Ego hatayı kabul etmeyi yenilgi sanır. Oysa hata kabul etmek yenilgi değil, olgunluk işaretidir. İnsan egosunu korumak için hakikati reddederse, kısa vadede rahatlar ama uzun vadede büyüme kapısını kapatır.
Nefs Kendi Hatasını Nasıl Örter
Nefs, insanın arzu, çıkar, gurur, haz, üstünlük ve kendini temize çıkarma eğilimiyle bağlantılıdır. Nefs, hatayı doğrudan savunmaz; çoğu zaman hataya güzel bir isim verir.
Nefs hatayı şöyle örtebilir:
Öfkeye adalet der.
Kibre özgüven der.
Kıskançlığa hassasiyet der.
Tembelliğe zamanlama der.
Bencilliğe sınır der.
İnatçılığa kararlılık der.
Kontrolcülüğe sahiplenmek der.
Gösterişe kalite der.
Nefsin en güçlü oyunu, yanlışı yanlış olarak göstermemesidir. Yanlışı haklı, masum, gerekli, doğal veya iyi niyetli gibi sunar.
Bu yüzden insan kendi hatasını görmek istiyorsa, sadece dış davranışına değil, davranışa verdiği isme de dikkat etmelidir.
Şu soru çok önemlidir:
Ben bu davranışı gerçekten doğru olduğu için mi savunuyorum, yoksa nefsim ona güzel bir isim verdiği için mi
Savunma Mekanizmaları Hataları Nasıl Gizler
İnsan hatasını gördüğünde suçluluk, utanç, korku veya değersizlik hissedebilir. Bu duygular ağır geldiğinde psikolojik savunmalar devreye girer. Savunma mekanizmaları kısa vadede insanı koruyabilir; fakat uzun vadede gerçeği görmesini zorlaştırabilir.
En yaygın savunmalar şunlardır:
İnkâr: “Ben öyle yapmadım.”
Küçümseme: “Abartıyorsun, o kadar da değil.”
Yansıtma: “Asıl sen böylesin.”
Bahane bulma: “Mecbur kaldım.”
Mantığa büründürme: “Bunu aslında iyi bir sebeple yaptım.”
Karşı saldırı: “Sen önce kendine bak.”
Konuyu değiştirme: “Geçmişte sen de şunu yapmıştın.”
Bu savunmalar insanın hataya doğrudan bakmasını engeller. İnsan kendi payını görmek yerine konuşmayı dağıtır, suçu böler, karşı tarafı hedef alır veya konuyu değiştirir.
Gerçek yüzleşme ise savunmayı fark etmekle başlar.
Algı Yanılgısı Kendi Hatalarımızı Nasıl Saklar
İnsan olayları olduğu gibi değil, çoğu zaman kendi algı süzgecinden geçirerek görür. Bu süzgeç; geçmiş deneyimler, korkular, beklentiler, inançlar, önyargılar ve duygularla şekillenir.
Bu yüzden insan kendi davranışını yorumlarken tarafsız olmayabilir.
Algı yanılgısı şöyle işler:
Kendi davranışımızı niyetimize göre değerlendiririz.
Başkasının davranışını sonucuna göre değerlendiririz.
Mesela biz kırıcı konuştuğumuzda “niyetim kötü değildi” deriz. Başkası kırıcı konuştuğunda “beni kırmak istedi” diye düşünürüz. Kendimiz geç kaldığımızda “şartlar öyle oldu” deriz. Başkası geç kaldığında “umursamaz” deriz.
Bu çifte standart, kendi hatamızı görmemizi zorlaştırır.
Hakikate yaklaşmak için şu soru sorulmalıdır:
Ben kendi davranışımı başkasının davranışı gibi değerlendirsem ne görürdüm
Bu soru, insanın algı perdesini inceltir.
Niyet İyi Olunca Hata Yok Mu Sayılır
Hayır. Niyetin iyi olması önemlidir; fakat hata ihtimalini ortadan kaldırmaz. İnsan iyi niyetle de yanlış yapabilir, kırabilir, baskı kurabilir, ölçüyü kaçırabilir, karşı tarafı incitebilir veya sınır aşabilir.
Niyet ve sonuç farklı şeylerdir.
Örneğin:
Korumak isterken kontrolcü davranabiliriz.
Uyarmak isterken aşağılayıcı konuşabiliriz.
Yardım etmek isterken karşı tarafı yetersiz hissettirebiliriz.
Dürüst olmak isterken merhametsiz olabiliriz.
Sevdiğimizi söylerken boğucu davranabiliriz.
Kendi hatasını göremeyen insan genellikle niyetine sığınır. “Ben kötü niyetli değildim” der. Bu cümle bazen doğrudur; ama yeterli değildir.
Olgunluk şunu diyebilmektir:
“Niyetim bu değildi; fakat davranışım sende böyle bir etki bıraktıysa bunu anlamalıyım.”
Bu cümle hatayı büyütmez; insanı büyütür.
İnsan Neden Özür Dilemekte Zorlanır
Özür dilemek zordur çünkü özür, insanın hatasını kabul etmesini gerektirir. Ego için bu bir tehdit gibi görünür. Gurur, özrü yenilgi sanır. Nefs, özrü küçülmek zanneder.
Fakat gerçek özür, insanı küçültmez. Aksine, insanın hakikati egosundan üstün tuttuğunu gösterir.
İnsan özür dilemekte şu yüzden zorlanır:
Küçük düşmekten korkar.
Karşı tarafın bunu kullanacağını düşünür.
Hatalı görünmek istemez.
Gururu kırılır.
Suçluluk hissinden kaçar.
Kendi imajını korumak ister.
Oysa özür, ilişkilerde kalbi temizleyen en güçlü ahlâkî davranışlardan biridir.
Gerçek özür şudur:
“Davranışımı görüyorum.”
“Sende bıraktığı etkiyi önemsiyorum.”
“Kendi payımı inkâr etmiyorum.”
“Bunu düzeltmek istiyorum.”
Özür, kaybetmek değil; hakikate yaklaşmaktır.

İnsan Neden Sürekli Karşı Tarafın Hatasını Konuşur
İnsan kendi hatası gündeme geldiğinde karşı tarafın hatalarını konuşarak dikkat dağıtabilir. Bu, savunmanın en yaygın biçimlerinden biridir.
Mesela:
“Ben kırıcı konuştum ama sen de beni sinirlendirdin.”
“Ben hata yaptım ama sen de daha önce yapmıştın.”
“Ben bağırdım ama asıl suç sende.”
“Ben geç kaldım ama sen de zaten önemsemiyorsun.”
Karşı tarafın hatası gerçekten olabilir. Fakat bu, bizim hatamızı yok etmez. İki tarafın hatası aynı anda var olabilir.
Olgunluk, kendi payını başkasının kusuruyla örtmemektir.
Şu ayrım çok değerlidir:
Senin hatan ayrı, benim hatam ayrı.
İnsan bu ayrımı yapamadığında hiçbir mesele temizlenmez. Her konuşma eski hesaplara döner, her yüzleşme savunmaya dönüşür, her hata yeni bir suçlamayla örtülür.
Gerçek iç muhasebe, başkasının kusurunu kalkan yapmadan kendi kusurunu görebilmektir.

Gurur Kendi Hatasını Görmeyi Nasıl Engeller
Gurur, insanın kendi hatasını kabul etmesini zorlaştıran en güçlü perdelerden biridir. Gururlu insan haksızlığı kabul etmeyi küçülmek, özür dilemeyi yenilmek, geri adım atmayı zayıflık sanabilir.
Gurur şunları fısıldar:
“Sen geri adım atma.”
“Önce o özür dilesin.”
“Sen haklısın.”
“Bunu kabul edersen seni ezerler.”
“Kusurunu gösterme.”
Bu fısıltılar insanı güçlü hissettirebilir; fakat içten içe onu hakikatten uzaklaştırır. Çünkü insan gururunu korurken vicdanını susturabilir.
Gururun en tehlikeli tarafı, insanı yalnızlaştırmasıdır. Her zaman haklı görünmek isteyen insan, zamanla kimseyle gerçekten yüzleşemez. İlişkileri savunma ve üstünlük savaşına dönüşür.
Gerçek büyüklük, hiç hata yapmamak değil; hata yaptığında gururu indirip gerçeği kabul edebilmektir.

Kendi Hatasını Görmemek İlişkileri Nasıl Yıpratır
Kendi hatasını görmeyen insan ilişkileri yorar. Çünkü böyle bir kişiyle konuşmak zamanla imkânsızlaşır. Karşı taraf ne söylerse söylesin savunma, inkâr, suçlama veya konu değiştirme ile karşılaşır.
Bu durum ilişkilerde şu sonuçları doğurur:
Karşı taraf duyulmadığını hisseder.
Sorunlar çözülmez, birikir.
Güven azalır.
Özür eksik kaldığı için kırgınlık büyür.
Her konuşma tartışmaya dönüşür.
Yakınlık yerini mesafeye bırakır.
İnsanlar susmayı tercih eder.
Bir ilişkide sadece sevmek yetmez; kendi hatasını görebilmek de gerekir. Çünkü herkes hata yapabilir. Asıl mesele, hata yapıldığında insanın bunu nasıl karşıladığıdır.
Kendi hatasını göremeyen kişi, karşı tarafı sürekli açıklama yapmak zorunda bırakır. Bu da ilişkiyi sevgi alanından savunma alanına taşır.

Kendi Hatasını Görmek Neden Olgunluk İşaretidir
Kendi hatasını görmek büyük bir olgunluk işaretidir. Çünkü insanın bunu yapabilmesi için egosundan daha büyük bir hakikate bağlı olması gerekir.
Kendi hatasını görebilen insan:
Yanılabileceğini kabul eder.
Eleştiriden kaçmaz.
Özür dilemeyi küçülmek saymaz.
Kendi payını sorar.
Davranışının sonucunu önemser.
Niyetini sorgular.
Gelişmeye açık kalır.
Bu insan kusursuz değildir; fakat büyümeye müsaittir. Çünkü kendi kusurunu görebilen insan için değişim kapısı açıktır.
Kendi hatasını göremeyen insan ise aynı döngüyü tekrar eder. Hep aynı kırgınlıklar, aynı tartışmalar, aynı savunmalar, aynı bahaneler hayatında dönüp durur.
Olgunluk, kusursuzluk değil; kusuru görünce hakikate dönme cesaretidir.

İç Muhasebe Nedir
İç muhasebe, insanın kendi davranışlarını, niyetlerini, sözlerini, tepkilerini, hatalarını ve kalbinin yönünü dürüstçe değerlendirmesidir. Bu, kendini ezmek değil; kendini hakikatin ışığında tartmaktır.
İç muhasebe şu sorularla başlar:
Bugün kimi kırdım
Hangi sözümde ölçüyü kaçırdım
Hangi davranışımda nefsim öne çıktı
Kimi suçlayarak kendi payımı gizledim
Hangi niyetimi süsledim
Neyi kabul etmekten kaçtım
Haklı çıkmayı mı, doğruyu bulmayı mı istedim
İç muhasebe insanın iç aynasını temizler. İnsan kendini düzenli olarak sorgulamazsa, hataları normalleşir. Normalleşen hata ise karaktere dönüşebilir.
Bu yüzden iç muhasebe, ruhun temizliği için gereklidir. İnsan başkalarını yargılamadan önce kendi kalbinin mahkemesine uğramalıdır.

Eleştiriyi Dinlemek Kendi Hatasını Görmeye Nasıl Yardımcı Olur
Eleştiri her zaman doğru değildir; fakat her eleştiride tamamen yanlış olmayan bir pay olabilir. Kendi hatasını görmek isteyen insan, eleştiriyi hemen düşmanlık gibi algılamamalıdır.
Eleştiriyi dinlemek için şu tavır gerekir:
Önce savunma yapmadan dinle.
Üslup kötü olsa bile içerikte haklı bir pay var mı diye bak.
Kimin söylediğinden çok ne söylediğine dikkat et.
Duygun incinse de hakikat payını ayır.
Hemen karşı saldırıya geçme.
Bu kolay değildir. Çünkü eleştiri egoya dokunur. Fakat olgun insan, eleştiriden öğrenebilen insandır.
Bazen bizi sevmeyen biri bile doğru bir şey söyleyebilir. Bazen bizi seven biri de yanlış eleştirebilir. Bu yüzden ölçü sadece söyleyen kişi değil; sözün hakikatle ilişkisi olmalıdır.
İnsan eleştiriye tamamen kapandığında, kendi kör noktalarını göremez.

Kendi Hatasını Görmek İçin Hangi Sorular Sorulmalı
Kendi hatasını görmek isteyen insan kendine cesur sorular sormalıdır. Bu sorular, egoyu rahatsız edebilir ama vicdanı uyandırır.
Sorulabilecek sorular şunlardır:
Ben bu olayda gerçekten tamamen masum muyum
Karşı tarafın söylediğinde haklı bir pay var mı
Ben kendi niyetime bakarken onun yaşadığı sonucu küçümsüyor muyum
Hangi noktada ölçüyü kaçırdım
Öfkem gerçekten adalet miydi, yoksa egom mu incindi
Ben bunu başkası yapsa nasıl değerlendirirdim
Özür dilemem gereken bir yer var mı
Kendimi korumak için hangi bahaneyi üretiyorum
Ben hakikati mi arıyorum, yoksa kendimi temize mi çıkarıyorum
Bu sorular insanı yargılamak için değil; uyandırmak içindir. Çünkü doğru soru, insanın kendi üzerine örttüğü perdeyi kaldırabilir.

Kendi Hatasını Görmek İnsanı Nasıl Değiştirir
Kendi hatasını gören insan yavaş yavaş değişmeye başlar. Çünkü artık suçu sadece dışarıda aramaz. Kendi payını fark eder, tepkilerini inceler, niyetlerini sorgular ve ilişkilerinde daha dikkatli olur.
Bu değişim şöyle görünür:
Daha az savunmacı olur.
Daha çok dinler.
Daha hızlı özür diler.
Daha dikkatli konuşur.
Kendi duygusunu başkasına yüklemez.
Eleştiriden tamamen kaçmaz.
Hatalarını tekrarlamamaya çalışır.
Haklı çıkmaktan çok doğruyu bulmaya yönelir.
Kendi hatasını görmek başlangıçta acı verebilir. Fakat bu acı temizleyici bir acıdır. Çünkü insan artık nefsinin, egosunun ve savunmalarının ardına saklanmayı bırakır.
Değişim, insanın “herkes hatalı” demeyi bırakıp “ben nerede yanıldım” diye sormasıyla başlar.

Kendi Hatasını Görebilen İnsan Nasıl Bir İnsandır
Kendi hatasını görebilen insan, kusursuz insan değildir. Aksine, kendi kusurunu görme cesareti olan insandır. Bu kişi hata yapabilir ama hatasını kutsamaz. Yanılabilir ama yanılgısını hakikat diye savunmaz. Kırabilir ama kırdığını fark ettiğinde onarmaya çalışır.
Kendi hatasını görebilen insan:
Mütevazıdır.
Vicdanlıdır.
Eleştiriye tamamen kapalı değildir.
Özür dilemeyi bilir.
Nefsinin oyunlarını sorgular.
Gururunu hakikatin üstüne koymaz.
İlişkilerde onarıcıdır.
Kendini temize çıkarmaktan çok kendini düzeltmeye çalışır.
Böyle bir insanın yanında güven oluşur. Çünkü hata yapmayacağı için değil; hata yaptığında inkâr etmeyeceği için güven verir.
İnsan ilişkilerinde en kıymetli şeylerden biri budur: Hatasını görebilen bir kalp.

Son Söz: Kendi Hatasını Görebilmek, Hakikate Açılan En Zor Kapıdır
İnsan kendi hatasını kolay göremez. Çünkü ego kendini korur, nefs kendini aklar, gurur geri adım atmak istemez, savunma mekanizmaları gerçeği örter, algı yanılgıları davranışı çarpıtır ve insan kendi niyetini davranışının sonucundan daha masum görür.
Fakat olgunlaşmak isteyen insan, kendi içindeki bu perdeleri fark etmek zorundadır.
Başkasının hatasını görmek kolaydır.
Kendi hatasını görmek zordur.
Başkasını eleştirmek kolaydır.
Kendi nefsini hesaba çekmek zordur.
Haklı çıkmak kolaydır.
Hakikate teslim olmak zordur.
Ama insanı gerçekten büyüten şey, işte bu zorlu kapıdan geçmektir.
Kendi hatasını gören insan küçülmez; aksine büyür. Çünkü o artık egosunun değil, vicdanının tarafındadır. Hatasını fark eden insan, kendini mahkûm etmek için değil; daha temiz, daha adil, daha olgun ve daha sahici olmak için yüzleşir.
“Kendi hatasını görebilen insan, karanlığını inkâr etmez; o karanlığa bir kandil yakar ve oradan daha temiz bir yola çıkar.”
— Ersan Karavelioğlu