İnsan Neden Başkasını Küçülterek Kendini Büyük Hissetmek İster
Ego, Değersizlik, Kibir, Nefs Ve İçsel Boşluk Nasıl Açıklanır
“Kendi değerini içten kuramayan insan, bazen başkasını küçülterek kendi içindeki boşluğu büyüklük sanır.”
— Ersan Karavelioğlu
İnsan neden başkasını küçülterek kendini büyük hissetmek ister
Bu, ruhun en sinsi oyunlarından biridir. Çünkü başkasını küçültmek, kişiye kısa süreli bir üstünlük hissi verir. Fakat bu üstünlük gerçek değildir. Başkasının ışığını kısmak, insanın kendi ışığını artırmaz. Başkasının değerini azaltmak, insanın kendi değerini büyütmez. Başkasını aşağı çekmek, insanı gerçekten yukarı çıkarmaz.
Küçültme davranışı, çoğu zaman güç değil; içteki kırılganlığın, eksikliğin ve kendini ispatlama açlığının dışa vurumudur.
Başkasını Küçültmek Ne Demektir
Başkasını küçültmek, bir insanın değerini, başarısını, emeğini, kişiliğini, güzelliğini, bilgisini, niyetini veya duruşunu bilinçli ya da bilinçsiz biçimde aşağı çekmeye çalışmaktır. Bu bazen açık hakaretle yapılır, bazen de daha ince ve sinsi yollarla ortaya çıkar.
Küçültme davranışı şu şekillerde görülebilir:
Alay etmek.
Başarıyı önemsiz göstermek.
Kusur aramak.
İğneleyici sözler söylemek.
Takdiri azaltmak.
İnsanların yanında küçük düşürmek.
“O kadar da iyi değil” demek.
Birinin emeğini şansa bağlamak.
Güzel tarafı görmeyip eksik tarafa odaklanmak.
Bu davranışın arkasında çoğu zaman açık bir kötülükten çok, insanın kendi içindeki yetersizlikle baş edememesi vardır. Fakat sebep ne olursa olsun, başkasını küçültmek ahlâkî olarak ağır bir davranıştır. Çünkü insanın onuruna, emeğine ve varlığına zarar verir.
İnsan Neden Küçültmeye İhtiyaç Duyar
İnsan başkasını küçültmeye ihtiyaç duyar çünkü kendi içindeki eksikliği doğrudan görmek istemez. Başkasının başarısı, güzelliği, bilgisi, özgüveni veya sevilmesi ona kendi yetersizliğini hatırlatabilir. Bu hatırlatma acı verdiğinde, kişi içe bakmak yerine dışarıdaki kişiyi küçültmeye çalışır.
Bu davranışın temelinde şu duygular olabilir:
Değersizlik hissi.
Yetersizlik korkusu.
Görülmeme acısı.
Kıskançlık.
Haset.
İçsel boşluk.
Kendini ispatlama ihtiyacı.
Başkasıyla kıyaslanma korkusu.
Küçültme, insana geçici bir rahatlama sağlar. Çünkü “o da o kadar değerli değil” dediğinde kendi eksikliği daha az acıtır gibi olur.
Fakat bu geçici rahatlama insanı iyileştirmez. Sadece iç boşluğun üstünü örter. İnsan kendi değerini inşa etmediği sürece, sürekli başkalarının değerini tehdit gibi görmeye devam eder.
Ego Başkasını Küçültmeyi Nasıl Kullanır
Ego, insanın kendini güçlü, haklı, üstün ve değerli hissetmek isteyen yönüdür. Sağlıklı ego insana duruş verir; fakat yaralı ego, başkasının değerini tehdit olarak algılayabilir.
Yaralı ego şöyle düşünür:
“O yükselirse ben görünmez olurum.”
“O takdir edilirse benim değerim azalır.”
“O başarılıysa ben eksik kalırım.”
“Onun iyi olması benim geride olduğumu gösterir.”
Bu düşünceler açıkça dile getirilmese bile iç dünyada çalışır. Ego bu rahatsızlığı azaltmak için başkasını küçültür. Onun başarısını şansa bağlar, niyetini sorgular, kusurunu büyütür, emeğini görmezden gelir.
Ego böylece kendini koruduğunu sanır. Fakat aslında daha da zayıflar. Çünkü gerçek güç, başkasının değerini kabul edebilmektir. Başkasını küçültmeden duramayan ego, kendi kırılganlığını ele vermiş olur.
Büyük insan, başkasının büyüklüğünden korkmaz.
Değersizlik Duygusu Küçültmeyi Nasıl Besler
İçinde derin bir değersizlik duygusu taşıyan insan, başkasının değer görmesine tahammül etmekte zorlanabilir. Çünkü başkasının takdir edilmesi ona kendi görünmemişliğini hatırlatır.
Bu kişi çoğu zaman dışarıdan özgüvenli, sert, alaycı veya üstün görünebilir. Fakat içte şu duygu çalışıyor olabilir:
“Ben yeterince değerli değilim.”
“Ben görülmüyorum.”
“Ben sevilmiyorum.”
“Ben takdir edilmiyorum.”
“Ben geride kaldım.”
Bu acı doğrudan kabul edilmezse, kişi başkalarını küçültmeye başlayabilir. Çünkü başkasını küçültmek, kendi değersizlik duygusunu geçici olarak uyuşturur.
Fakat değersizlik duygusunun ilacı başkasını aşağı çekmek değildir. Gerçek ilaç, insanın kendi değerini dış kıyaslardan bağımsız şekilde tanıması, geliştirmesi ve içten kurmasıdır.
Kendi değerini bilmeyen insan, başkasının değerinden rahatsız olur.
Kibir Ve Küçültme Arasındaki Bağ Nedir
Kibir, insanın kendini başkalarından üstün görme eğilimidir. Fakat kibir çoğu zaman gerçek büyüklükten değil, içsel eksikliği örtme ihtiyacından doğar. Bu yüzden kibirli insan başkasını küçültmeye yatkındır.
Kibir şöyle konuşur:
“Ben ondan daha iyiyim.”
“O kim ki
“Bunlar beni anlayacak seviyede değil.”
“Onun başarısı abartılıyor.”
“Ben istesem daha iyisini yaparım.”
Kibir, başkasının değerini kabul ederse kendi üstünlük kurgusunun bozulacağını sanır. Bu yüzden sürekli kıyas yapar, eleştirir, küçümser ve karşısındakini aşağıda tutmaya çalışır.
Fakat gerçek büyüklük kibirle değil, tevazu ile anlaşılır. Tevazu, insanın değerini inkâr etmesi değildir; kendi değerini bilirken başkasının değerini de teslim edebilmesidir.
Kibir başkasını küçültür. Tevazu başkasının değerini görür.
Nefs Başkasını Küçültmekten Neden Hoşlanır
Nefs, üstünlük, takdir, haz, çıkar ve kendini özel hissetme isteği taşır. Başkasının değer görmesi, nefs için rahatsız edici olabilir. Çünkü nefs paylaşmayı sevmez; övgünün, ilginin ve üstünlüğün kendisine ait olmasını ister.
Nefs başkasını küçültürken kendine şöyle bir tatmin sağlar:
“Ben daha iyiyim.”
“Onun eksiğini gördüm.”
“Ben aldanmadım.”
“Ben daha zekiyim.”
“Ben daha temizim.”
Bu tatmin çok tehlikelidir. Çünkü insan kendini haklı, uyanık ve üstün hissederken aslında kalbini kirletiyor olabilir.
Nefs başkasının kusuruyla beslenir. Kalp ise başkasının iyiliğine sevinebildiğinde temizlenir.
Bu yüzden insan birini küçültmek istediğinde durup sormalıdır:
Ben hakikati mi söylüyorum, yoksa nefsim başkasının değerinden mi rahatsız oldu
Bu soru, küçültme arzusunun perdesini aralar.
İçsel Boşluk Küçültme Davranışını Nasıl Doğurur
İçsel boşluk, insanın kendini anlam, sevgi, değer, üretim ve iç huzur bakımından eksik hissetmesidir. Bu boşluk dolmadığında insan dışarıdan üstünlük, takdir, alkış veya kontrol arayabilir.
Başkasını küçültmek, içsel boşluğa sahte bir doluluk hissi verebilir. İnsan birini aşağı çekince, bir an için kendini yukarıda hisseder. Fakat bu yükseliş gerçek değildir.
İçsel boşluk şu davranışlara yol açabilir:
Sürekli eleştirme.
Kusur arama.
Alay etme.
Başarı küçümseme.
Gizli rekabet.
Başkalarını değersizleştirme.
Kendi üstünlüğünü kanıtlama çabası.
Fakat insan başkasını ne kadar küçültürse küçültsün, kendi iç boşluğu dolmaz. Çünkü boşluk dışarıdaki insanları düşürerek değil; içeride anlam, emek, sevgi, değer ve sahicilik inşa ederek dolar.
Başkasını küçültmek, iç boşluğun gürültüsüdür.
Küçültme Davranışı Hangi Cümlelerle Kendini Gösterir
Başkasını küçültme her zaman açık hakaret şeklinde olmaz. Çoğu zaman ince cümlelerin, imaların, şakaların ve yorumların içine saklanır.
Küçültme cümleleri şunlar olabilir:
“O kadar da abartılacak biri değil.”
“Şansı yaver gitti.”
“Zaten arkasında destek var.”
“Ben de istesem yaparım.”
“Millet bunu neden bu kadar büyütüyor anlamıyorum.”
“Evet iyi ama...”
“Göründüğü gibi biri değil.”
“Biraz fazla kendini beğenmiş.”
“Bence çok da özel değil.”
Bu cümlelerin bazıları bazen doğru olabilir. Fakat önemli olan cümlenin arkasındaki niyettir. Eğer amaç gerçeği söylemek değil de kişinin değerini azaltmaksa, orada küçültme vardır.
İnsan sözünün ardındaki niyeti yoklamalıdır:
Bu cümleyi hakikat için mi söylüyorum, yoksa içimdeki rahatsızlığı örtmek için mi
Başkasını Küçültmek Kısa Vadede Neden İyi Hissettirir
Başkasını küçültmek kısa vadede iyi hissettirebilir çünkü egoya üstünlük duygusu verir. İnsan birinin eksik tarafını gördüğünde, kendini daha iyi, daha akıllı, daha temiz veya daha değerli hissedebilir.
Bu kısa vadeli tatmin şu duyguları üretir:
Üstünlük.
Rahatlama.
Kendi eksikliğini unutma.
Haklılık hissi.
Kıyas acısının azalması.
Egonun korunması.
Fakat bu hisler geçicidir. Çünkü gerçek özsaygı, başkasını aşağı çekmekle oluşmaz. Başkasını küçültme alışkanlığı olan insan, bir süre sonra sürekli başkalarında kusur aramaya başlar. Çünkü kendi iç değerini hâlâ inşa edememiştir.
Bu, ruhsal bir bağımlılık gibidir: İnsan kendi boşluğunu görmek istemedikçe dışarıda küçültecek insanlar arar.
Fakat her küçültme, kalbi biraz daha daraltır.

Başkasını Küçültmek Gerçekten Bizi Büyütür Mü
Hayır. Başkasını küçültmek insanı gerçekten büyütmez. Sadece bir süreliğine büyük hissettirir. Bu, gerçek büyüklük değil, karşılaştırma yoluyla üretilmiş sahte üstünlüktür.
Gerçek büyüklük şunlarla oluşur:
Emekle.
Ahlâkla.
Bilgiyle.
Tevazuyla.
Merhametle.
Dürüstlükle.
Kendi potansiyelini geliştirmekle.
Başkasının değerini teslim edebilmekle.
Başkasını küçülten insan, aslında kendi küçüklük korkusunu açığa çıkarır. Çünkü gerçekten büyük olan insan, başkasının değerinden rahatsız olmaz.
Bir dağ, başka bir dağın yüksekliğine kızmaz.
Bir ışık, başka bir ışığın yanmasından eksilmez.
Bir insan kendi değerini biliyorsa, başkasının değerini yok etmeye çalışmaz.
Gerçek büyüklük, başkasını küçültmeden de ayakta durabilmektir.

Küçültme Davranışı İlişkileri Nasıl Zehirler
Küçültme davranışı ilişkileri derinden zehirler. Çünkü insan kendini sürekli aşağılanan, değersizleştirilen veya hafife alınan bir ortamda güvende hissedemez. Sevgi ve saygı, küçümsemenin olduğu yerde zamanla zayıflar.
Küçültme davranışı ilişkilerde şu sonuçları doğurur:
Güven kaybı.
Duygusal mesafe.
Savunmaya geçme.
Özgüven zedelenmesi.
İçten içe öfke.
Samimiyetin azalması.
Yakınlığın kırılması.
Sürekli kendini ispatlama baskısı.
Bir insan sürekli küçültülüyorsa, zamanla ya susar, ya uzaklaşır, ya da kendini savunmak için sertleşir. Böyle bir ilişkide sevgi canlı kalamaz.
Çünkü sevgi, insanın değerini görmek ister. Küçültme ise insanın değerini kemirir.
Bir ilişkide en önemli sorulardan biri şudur:
Ben bu insanın yanında büyüyor muyum, yoksa sürekli küçülüyor muyum

Ailede Ve Çocuklukta Küçültülmek Ne Gibi İzler Bırakır
Çocuklukta sürekli küçültülen, eleştirilen, alay edilen, yetersiz hissettirilen veya kıyaslanan insan, yetişkinlikte iki farklı yola sapabilir: Ya kendini sürekli eksik hisseder ya da başkalarını küçülterek kendi eksikliğini örtmeye çalışır.
Çocuklukta küçültülmek şu izleri bırakabilir:
Değersizlik duygusu.
Aşırı onay ihtiyacı.
Kendini ispatlama baskısı.
Eleştiriye aşırı hassasiyet.
Başkasının başarısından rahatsız olma.
Kusur arama alışkanlığı.
İçten içe öfke.
Bir çocuk sürekli “sen yapamazsın”, “bak o senden daha iyi”, “sen ne anlarsın”, “beceriksizsin” gibi mesajlarla büyürse, içinde derin bir yara oluşabilir.
Bu yara iyileşmezse, kişi ileride başkalarını küçülterek çocukken kendisine yapılanı başkalarına yapabilir.
İyileşme ise bu döngüyü fark etmekle başlar:
Bana yapılanı başkasına yapmak zorunda değilim.

Mizah İle Küçültme Arasındaki Fark Nedir
Mizah güzeldir, insanı rahatlatır, ilişkilere sıcaklık katar. Fakat mizah bazen küçültmenin kılıfı hâline gelebilir. İnsan kırıcı sözünü “şaka yaptım” diyerek savunabilir.
Gerçek mizah ile küçültücü şaka arasında büyük fark vardır.
Gerçek mizah:
İncitmez.
Aşağılamaz.
İnsanın onurunu hedef almaz.
Birlikte gülünebilir.
Sevgi ve zarafet taşır.
Küçültücü şaka ise:
Birini hedef alır.
Utandırır.
Topluluk içinde küçük düşürür.
Kusuru büyütür.
İnsanın mahremiyetine dokunur.
Sonra “şaka yaptım” diyerek sorumluluktan kaçar.
Bir şakanın masum olup olmadığını anlamak için şu soru sorulabilir:
Karşımdaki de bu şakanın içinde kendini güvende hissediyor mu
Eğer bir söz gülme bahanesiyle insanın kalbini kırıyorsa, o artık mizah değil; inceltilmiş küçültmedir.

Başkasını Küçülten İnsan Aslında Kendini Mi Ele Verir
Evet. Başkasını sürekli küçülten insan, çoğu zaman kendi iç dünyasını ele verir. Çünkü insanın neye takıldığı, neyi küçümsediği ve kimi aşağı çekmeye çalıştığı onun içindeki eksiklik, korku ve kıyas alanlarını gösterir.
Bir insan sürekli başarılıları küçültüyorsa, kendi başarısızlık korkusunu ele verebilir.
Sürekli güzel insanları küçümsüyorsa, kendi görünüş veya değer algısı yaralı olabilir.
Sürekli bilgili insanları aşağılıyorsa, kendi yetersizlik korkusu çalışıyor olabilir.
Sürekli sevilen insanlarda kusur arıyorsa, kendi sevilme ihtiyacı acıyor olabilir.
Bu yüzden küçültme davranışı, küçültülen kişiden çok küçülten kişinin iç dünyasını anlatır.
İnsan başkasını küçültürken aslında şunu söylüyor olabilir:
“Onun sahip olduğu şey bende bir yaraya dokunuyor.”
Bu farkındalık, küçültme isteğini iç muhasebeye dönüştürebilir.

Başkasını Küçültmeden Eleştirmek Mümkün Mü
Evet, mümkündür. Eleştiri her zaman küçültme değildir. Hatta doğru eleştiri gerekli ve değerlidir. Fakat eleştiri ile küçültme arasında niyet, üslup ve amaç farkı vardır.
Sağlıklı eleştiri:
Davranışı hedef alır, kişiliği değil.
Düzeltmek ister, ezmek değil.
Ölçülü konuşur.
Somut örnek verir.
Karşı tarafın onurunu korur.
İyi tarafları tamamen yok saymaz.
Hakikate hizmet eder.
Küçültme ise:
Kişiyi değersizleştirir.
Üstünlük kurmak ister.
Aşağılayıcıdır.
Kusuru büyütür.
İyi tarafları görmezden gelir.
Kalp kırmaktan çekinmez.
Eleştirinin temiz olup olmadığını anlamak için şu soru sorulmalıdır:
Ben bu sözü karşı tarafın iyiliği için mi söylüyorum, yoksa kendimi üstün hissetmek için mi
Bu soru niyeti arındırır.

Başkasını Küçültme Alışkanlığından Nasıl Kurtulunur
Başkasını küçültme alışkanlığından kurtulmak için önce bu davranışın arkasındaki iç ihtiyacı görmek gerekir. İnsan sadece “küçültme” demekle değişmez; küçültmenin kendisine ne sağladığını anlamalıdır.
Bu alışkanlıktan kurtulmak için şu adımlar önemlidir:
Küçültme isteği geldiğinde dur.
Bu kişide ne beni rahatsız etti diye sor.
Kıskançlık, eksiklik veya değersizlik duygusu var mı diye bak.
Eleştirinin amacını kontrol et.
Başkasının iyi tarafını bilinçli olarak teslim et.
Takdir cümleleri kurmayı öğren.
Kendi gelişim alanına dön.
İçsel değerini başkalarını düşürerek değil, kendini inşa ederek kur.
İnsan başkasını küçültme isteğini fark ettiği anda büyük bir adım atmış olur. Çünkü fark edilmeyen davranış devam eder; fark edilen davranış ise dönüştürülebilir.
Küçültme isteği, doğru okunursa içsel gelişim çağrısına dönüşebilir.

Başkasını Takdir Etmek İnsanı Nasıl Büyütür
Başkasını takdir etmek insanı büyütür çünkü ego geri çekilir, kalp genişler ve hakikat teslim edilir. Takdir etmek, başkasının değerini görmek ve bunu inkâr etmemektir.
Takdir edebilen insan:
İçten büyüktür.
Kıyasla yaşamaz.
Başkasının ışığından korkmaz.
Emeği görür.
Güzelliği teslim eder.
Kendi değerini başkasının düşüşüne bağlamaz.
Takdir etmek, insanı eksiltmez. Aksine insanın iç zenginliğini gösterir. Çünkü sadece kendi değerinden emin olan insan, başkasının değerini rahatça kabul edebilir.
Küçük insan küçültür.
Yaralı ego alay eder.
Haset eden kalp kusur arar.
Ama geniş kalp takdir eder.
Başkasını takdir etmek, kendi içindeki darlığı aşmanın en güzel yollarından biridir.

Gerçek Büyüklük Nedir
Gerçek büyüklük, başkasını küçültmeden kendi değerinde durabilmektir. Gerçekten büyük insan, başkasının başarısından, güzelliğinden, bilgisinden, sevgisinden veya yükselişinden rahatsız olmaz. Çünkü kendi değerini başkasının eksilmesine bağlamaz.
Gerçek büyüklük şunlarda görünür:
Tevazuda.
Adalette.
Takdirde.
Merhamette.
Kendi kusurunu görebilmekte.
Başkasının emeğini teslim etmekte.
Güçlüyken ezmemekte.
Eleştirirken onuru korumakta.
Başkasının yükselişine sevinmekte.
Gerçek büyüklük sahneye çıkıp herkesi küçük göstermek değildir. Gerçek büyüklük, insanın kendi içindeki değeri o kadar sağlam kurmasıdır ki başkasının değeri onu tehdit etmez.
İnsan başkasını küçültmeden büyük kalabiliyorsa, işte orada olgunluk vardır.

Son Söz: Başkasını Küçülterek Büyüyen İnsan, Aslında Kendi İçindeki Eksikliği Büyütür
İnsan başkasını küçülterek kendini büyük hissetmek isteyebilir. Çünkü içinde değersizlik, kıskançlık, haset, ego yarası, nefsin üstünlük isteği ve içsel boşluk vardır. Başkasını aşağı çekmek, bu eksikliği bir süreliğine örtebilir. Fakat hakikat değişmez:
Başkasını küçültmek seni büyütmez.
Birinin başarısını küçümsemek senin başarını artırmaz.
Birinin güzelliğini aşağılamak senin güzelliğini çoğaltmaz.
Birinin bilgisini hafife almak seni bilge yapmaz.
Birinin değerini azaltmak senin değerini yükseltmez.
Gerçek büyüme, başkasını düşürmekle değil; kendi içini onarmakla, kendi potansiyelini geliştirmekle, kendi değerini sağlam kurmakla ve başkasının değerini de adaletle teslim edebilmekle başlar.
Küçültme, kalbin darlığıdır.
Takdir, kalbin genişliğidir.
Kibir, nefsin gürültüsüdür.
Tevazu, hakikatin sessiz gücüdür.
İnsan gerçekten büyüdüğünde, başkalarını küçük göstermeye ihtiyaç duymaz. Çünkü içten büyük olan insanın gölgesi bile kimseyi ezmez.
“Kendi içindeki değeri inşa eden insan, başkasını küçültmeye ihtiyaç duymaz; çünkü gerçek büyüklük, başkasının değerini de güvenle taşıyabilen kalpte başlar.”
— Ersan Karavelioğlu