İnsan Neden Başkasının Başarısından Rahatsız Olur
Kıskançlık, Haset, Eksiklik Hissi, Kıyas Ve İçsel Değer Algısı Nasıl Açıklanır
“Başkasının ışığından rahatsız olan insan, çoğu zaman kendi içinde yakmayı ertelediği kandilin acısını yaşar.”
— Ersan Karavelioğlu
İnsan neden başkasının başarısından rahatsız olur
Bir insanın başarısına sevinmek olgunluk ister. Çünkü başkasının yükselişi, eğer iç dünyamız sağlam değilse, bize kendi gecikmişliğimizi, yarım kalmışlığımızı, görünmemişliğimizi veya eksik hissettiğimiz taraflarımızı hatırlatabilir. Bu yüzden bazı insanlar başkasının başarısını kutlamak yerine onu küçültmeye, kusur aramaya, şansla açıklamaya veya itibarsızlaştırmaya çalışır.
Oysa başkasının başarısı bizim değerimizi azaltmaz. Fakat içimizde sağlam bir değer duygusu yoksa, başkasının ışığı bize kendi karanlığımızı büyütüyormuş gibi gelebilir.
Başkasının Başarısından Rahatsız Olmak Nedir
Başkasının başarısından rahatsız olmak, birinin yükselişi, takdir edilmesi, sevilmesi, görünür olması, kazanması veya değer görmesi karşısında içte huzursuzluk, sıkışma, kıyas, küçültme isteği veya gizli öfke duymaktır.
Bu duygu her zaman açıkça görünmez. İnsan çoğu zaman “kıskandım” demez. Bunun yerine daha makul görünen cümleler kurar:
“O kadar da başarılı değil.”
“Zaten şansı vardı.”
“Abartıyorlar.”
“Ben de o imkânlara sahip olsam yapardım.”
“Aslında karakteri iyi değil.”
“Bu başarı çok da önemli değil.”
Bu cümleler bazen gerçek bir eleştiri olabilir; fakat bazen de içteki rahatsızlığı saklayan savunmalardır.
Başkasının başarısından rahatsız olmak insanın kötü olduğu anlamına gelmez. Fakat bu duygu fark edilmezse, zamanla haset, küçümseme, dedikodu, içten içe öfke ve sürekli kıyas hâline gelebilir.
Kıskançlık Nedir
Kıskançlık, insanın başkasında gördüğü bir imkân, başarı, sevgi, değer, yetenek, güzellik, özgüven veya görünürlük karşısında kendi içinde eksiklik hissetmesidir. Kıskançlık, çoğu zaman “onda var, bende yok” duygusuyla başlar.
Kıskançlık bazen insanın kendini tanıması için bir işaret olabilir. Çünkü bize neyi istediğimizi, neyi eksik hissettiğimizi ve hangi alanda gelişmeye ihtiyaç duyduğumuzu gösterebilir.
Fakat kıskançlık yönetilmezse tehlikeli hâle gelir. Çünkü insan başkasında gördüğü iyiliği kendisi için ilham yapmak yerine, o iyiliği yok etmek isteyebilir.
Kıskançlık şu cümlelerle konuşabilir:
“Neden o, ben değil
“Bende neden yok
“İnsanlar onu neden görüyor
“Ben daha fazla hak ediyorum.”
“O düşse de herkes gerçek yüzünü görse.”
Kıskançlık, doğru okunursa gelişim çağrısıdır. Yanlış beslenirse iç zehirdir.
Haset Nedir
Haset, kıskançlıktan daha karanlık bir duygudur. Kıskançlıkta insan başkasında olan şeyi kendisi de ister. Hasette ise insan, başkasındaki nimetin, başarının veya güzelliğin ondan gitmesini ister.
Bu yüzden haset, ruhu en çok kirleten duygulardan biridir.
Kıskançlık şöyle der:
“Ben de buna sahip olmak isterdim.”
Haset ise şöyle der:
“O buna sahip olmasın.”
Aradaki fark çok büyüktür. Kıskançlık insanı çalışmaya, gelişmeye ve kendini sorgulamaya yöneltebilir. Fakat haset, insanı başkasını küçültmeye, çekememeye, dedikoduya, itibarsızlaştırmaya ve içten içe kötülük istemeye sürükleyebilir.
Haset eden insan başkasının başarısını kendi yenilgisi gibi hisseder. Oysa başkasının kazanması, bizim kaybettiğimiz anlamına gelmez.
Hasedin ilacı, başkasının nimetini düşürmeye çalışmak değil; kendi içindeki eksikliği, şükürsüzlüğü ve değersizlik duygusunu görmektir.
Başkasının Başarısı Neden İçimizde Eksiklik Hissi Uyandırır
Başkasının başarısı bazen bize kendi eksik bıraktıklarımızı hatırlatır. Birinin yazdığını, başardığını, ürettiğini, sevildiğini, takdir edildiğini veya ilerlediğini gördüğümüzde içimizde şu soru uyanabilir:
“Ben neden yapamadım
Bu soru dürüstçe sorulursa insanı büyütür. Fakat ego bu soruyu kaldıramazsa, savunma başlar. İnsan kendi eksikliğini görmek yerine başkasının başarısını küçültür.
Eksiklik hissi şu alanlarda ortaya çıkabilir:
Kullanılmamış yetenekler.
Ertelenmiş hayaller.
Gecikmiş emek.
Görülme ihtiyacı.
Takdir edilme arzusu.
Değerli hissetme açlığı.
Kendi hayatından memnun olmama.
Başkasının başarısı aslında bize şunu soruyor olabilir:
“Sen kendi potansiyelin için ne yapıyorsun
Eğer bu sorudan kaçarsak, başkasının ışığına kızarız. Eğer bu soruyu duyarsak, kendi yolumuza döneriz.
Kıyas Başkasının Başarısını Neden Acıtır
Kıyas, insanın kendi değerini başkasının durumuna göre ölçmesidir. Kıyas arttıkça başkasının başarısı bize ilham değil, tehdit gibi görünmeye başlar.
Kıyas yapan insan şöyle düşünür:
O kazandıysa ben kaybettim.
O görünüyorsa ben görünmüyorum.
O seviliyorsa ben eksik kaldım.
O başarılıysa benim değerim azaldı.
Bu düşünce çok yorucudur. Çünkü dünyada her zaman bizden daha başarılı, daha güzel, daha zengin, daha tanınmış, daha yetenekli veya daha şanslı biri bulunabilir. İnsan değerini kıyasla kurarsa, huzuru sürekli dış dünyanın elinde olur.
Kıyasın en büyük yanılgısı şudur:
Başkasının yolunu kendi kaderimizin ölçüsü sanmak.
Oysa herkesin zamanı, imtihanı, kabiliyeti, emeği, şartı ve yolu farklıdır. Başkasının başarısı, bizim yokluğumuzun kanıtı değildir.
Kıyas insanı yorar; kendi yoluna sadakat ise insanı güçlendirir.
İçsel Değer Algısı Zayıfsa Ne Olur
İnsanın içsel değer algısı zayıfsa, başkasının başarısı onu kolayca sarsar. Çünkü kendi değerini içten bilmiyordur; dış başarı, takdir, görünürlük ve başkalarının onayı üzerinden ölçüyordur.
İçsel değer algısı zayıf olan insan:
Başkalarının takdirini tehdit gibi görebilir.
Başkasının başarısıyla kendi değerinin azaldığını sanabilir.
Sürekli kıyas yapar.
Takdir edilmediğinde değersiz hisseder.
Başkasının ışığını söndürerek kendi ışığını büyütmeye çalışır.
Oysa sağlam değer algısına sahip insan bilir ki:
Başkasının güzelliği benim çirkinliğim değildir.
Başkasının başarısı benim başarısızlığım değildir.
Başkasının sevilmesi benim sevilmeyeceğim anlamına gelmez.
Başkasının yükselişi benim düşüşüm değildir.
İçsel değer algısı güçlendikçe insan başkasının başarısını daha rahat kutlar. Çünkü artık başkasının ışığı, kendi varlığını tehdit etmez.
Ego Başkasının Başarısına Neden Direnir
Ego, kendini özel, önemli ve üstün hissetmek ister. Başkasının başarısı egoya şunu hatırlatabilir:
“Dünyanın merkezi sen değilsin.”
Bu hatırlatma egoya ağır gelir. Çünkü ego alkışı paylaşmak istemez. Takdirin başkasına gitmesini kayıp gibi algılayabilir. Hele kişi kendini zaten yeterince görülmemiş hissediyorsa, başkasının takdir edilmesi onu daha da rahatsız edebilir.
Ego şu şekilde savunmaya geçer:
Başarıyı küçümser.
Kişinin kusurlarını öne çıkarır.
Şansa bağlar.
Emek yerine bağlantı arar.
“Ben de yapsam daha iyisini yaparım” der.
Takdir edenleri cahil veya abartılı görür.
Ego, başkasının başarısını kabul ederse kendisinin küçüleceğini sanır. Oysa hakikat tam tersidir: Başkasının başarısını içtenlikle kabul edebilen insan, içten büyüktür.
Küçük ego kıyas yapar; büyük kalp takdir eder.
Nefs Başkasının Yükselişinden Neden Rahatsız Olur
Nefs, kendine pay, üstünlük, takdir ve özel konum ister. Başkasının yükselişi, nefsin bu arzusunu rahatsız edebilir. Çünkü nefs, iyiliği paylaşmakta zorlanır. Nimetin sadece kendisine gelmesini ister.
Nefs şöyle düşünebilir:
“Neden o öne çıktı
“Ben daha çok hak ediyorum.”
“İnsanlar onu neden övüyor
“Onun başarısı fazla büyütüldü.”
Nefsin en tehlikeli tarafı, hasedi haklı gerekçelerle süslemesidir. İnsan “ben kıskanmıyorum, sadece gerçeği söylüyorum” diyebilir. Fakat o gerçeği söylerken kalbinde küçültme, rahatsızlık ve memnuniyetsizlik varsa, orada nefs konuşuyor olabilir.
Nefs terbiyesi burada başlar. İnsan başkasının başarısı karşısında içini yoklamalıdır:
Ben gerçekten adil bir değerlendirme mi yapıyorum, yoksa nefsim onun yükselişinden mi rahatsız oldu
Bu soru, kalbi temizleyen sorulardandır.
Başkasının Başarısını Küçültmek Neden Rahatlatır
Başkasının başarısını küçültmek, insana kısa süreli rahatlık verebilir. Çünkü insan başkasının başarısını küçültünce kendi eksiklik acısını da azaltmış gibi hisseder.
Mesela:
“Zaten kolaydı.”
“Şans eseri oldu.”
“Destek almasaydı yapamazdı.”
“Aslında o kadar da iyi değil.”
“Abartılacak bir şey yok.”
Bu cümleler bazen doğru olabilir; fakat bazen insanın içindeki rahatsızlığı bastırma yoludur.
Küçültme davranışı şunu sağlar:
Kıyas acısını azaltır.
Ego kendini korur.
İçsel eksiklik görünmez olur.
Başkasının üstünlüğü tehdit olmaktan çıkar.
Fakat bu rahatlık geçicidir. Çünkü başkasını küçültmek, bizim iç boşluğumuzu doldurmaz. Başkasının ışığını söndürmek, bizim kandilimizi yakmaz.
Gerçek çözüm, başkasının başarısını küçültmek değil; kendi yolumuzda neyi büyütmemiz gerektiğini görmektir.

Başkasının Başarısı Neden Bize Kullanılmamış Potansiyelimizi Hatırlatır
Başkasının başarısı, bazen içimizde ertelenmiş bir hayatı uyandırır. Birinin cesaretle yaptığı şeyi gördüğümüzde, kendi ertelediğimiz adımları hatırlarız. Birinin ürettiğini gördüğümüzde, bizim üretmeden beklettiğimiz yeteneklerimiz içimizde sızlar.
Bu sızı aslında kötü değildir. Doğru okunursa uyanıştır.
Başkasının başarısı bize şunları hatırlatabilir:
Ben de çalışabilirdim.
Ben de başlayabilirdim.
Ben de yeteneğimi geliştirebilirdim.
Ben de korkuma rağmen adım atabilirdim.
Ben de kendi yoluma daha sadık kalabilirdim.
Ego bu hatırlatmayı sevmez. Çünkü sorumluluk getirir. Bu yüzden başkasını küçültmek, kendi potansiyelimizi görmemekten daha kolay gelir.
Fakat olgun insan başkasının başarısını şöyle okur:
“O yaptıysa, bu bana da kendi yolum için ilham olabilir.”
Başkasının başarısı, haset sebebi değil; uyanış sebebi olabilir.

Sosyal Medya Kıskançlığı Nasıl Artırır
Sosyal medya, başkasının başarısını daha görünür hâle getirir. İnsan sürekli birilerinin kazandığını, gezdiğini, sevildiğini, yükseldiğini, güzelleştiğini, takdir edildiğini ve mutlu göründüğünü izler. Fakat genellikle bu görüntülerin arkasındaki emek, acı, borç, yalnızlık, kaygı, eksiklik ve bedel görünmez.
Sosyal medya kıskançlığı şu şekilde artırabilir:
Sürekli kıyas imkânı sunar.
Başkalarının seçilmiş anlarını hayatın tamamı gibi gösterir.
Başarıyı sayılarla ölçer.
Beğeni ve görünürlüğü değer gibi sunar.
İnsana kendi hayatını eksik hissettirir.
Herkes ilerliyor, ben geride kaldım duygusu doğurur.
Modern insan başkasının gerçek hayatıyla değil, çoğu zaman düzenlenmiş vitrinleriyle kıyas yapar. Bu da adaletsiz bir karşılaştırmadır.
Sosyal medyada görünen başarı, hakikatin tamamı değildir. Bu yüzden insan kendine şunu hatırlatmalıdır:
Ben başkasının sahnesini kendi kulisimle kıyaslıyorum.
Bu farkındalık kıyasın zehrini azaltır.

Başkasının Başarısına Sevinememek Ne Gösterir
Başkasının başarısına sevinememek, insanın içinde bazı tamamlanmamış alanlar olduğunu gösterebilir. Bu durum insanın kötü biri olduğunu kanıtlamaz; fakat iç dünyasında çalışılması gereken bir nokta olduğunu gösterir.
Bu hâl şunlara işaret edebilir:
Değersizlik hissi.
Kıyas alışkanlığı.
Görülme ihtiyacı.
Takdir açlığı.
Kullanılmamış potansiyel.
Haset eğilimi.
İçsel güvensizlik.
Kendi yolundan kopmuşluk.
Başkasının başarısına sevinmek, insanın kalbinin genişliğini gösterir. Çünkü burada nefs geri çekilir, gönül açılır. İnsan “onda var, bende yok” demek yerine “Allah artırarak versin, bana da hayırlı kapılar açsın” diyebilir.
Bu duyguyu öğrenmek mümkündür. İnsan başkasının başarısını tehdit değil, ilham olarak görmeye başladığında içi hafifler.

Takdir Etmek Neden Olgunluk İster
Birini gerçekten takdir etmek olgunluk ister. Çünkü takdir, egonun geri çekilmesini ve başkasının değerini kabul etmeyi gerektirir. Küçük benlik takdir etmekten korkar; çünkü başkasını överse kendisinin küçüleceğini sanır.
Oysa olgun insan bilir:
Başkasını takdir etmek beni eksiltmez.
Birinin başarısını kabul etmek benim değerimi azaltmaz.
Güzel olanı güzel diye bilmek kalbi büyütür.
Takdir etmek, hakikate sadakattir. Bir başarı varsa onu görmek, bir emek varsa onu teslim etmek, bir güzellik varsa onu inkâr etmemek gerekir.
Takdir edemeyen insan çoğu zaman hakikati değil, kendi nefsini korur.
Olgun takdir şudur:
Kıyas yapmadan görmek.
İçten sevinmek.
Emeği teslim etmek.
Başkasının ışığını söndürmeden kendi yoluna dönmek.
Takdir eden kalp genişler. Haset eden kalp daralır.

Başkasının Başarısı Bizi Nasıl Geliştirebilir
Başkasının başarısı doğru okunursa bizi geliştirebilir. Çünkü başarılı insanlar bize yol, emek, disiplin, cesaret, sabır ve yöntem hakkında fikir verebilir. Onları kıskanmak yerine anlamaya çalışırsak, kendi gelişimimiz için ders çıkarabiliriz.
Başkasının başarısından öğrenmek için şu sorular sorulabilir:
Bu insan neyi düzenli yaptı
Hangi cesareti gösterdi
Hangi bedeli ödedi
Hangi alışkanlığı kurdu
Ben kendi yolumda bundan ne öğrenebilirim
Bu başarı benim içimde hangi isteği uyandırıyor
Bu sorular hasedi ilhama dönüştürür.
Başkasının başarısı karşısında iki yol vardır:
Ya onu küçültürsün, yerinde kalırsın.
Ya ondan ders alırsın, kendi yolunda büyürsün.
Olgun insan ikinci yolu seçer. Çünkü onun derdi başkasını düşürmek değil, kendi potansiyelini hayırlı şekilde yükseltmektir.

Başkasının Başarısından Rahatsız Olmak İlişkileri Nasıl Bozar
Bir insan başkasının başarısından rahatsız olduğunda ilişkilerde gizli bir gerginlik oluşur. Dışarıdan tebessüm eder ama içten içe rahatsızlık taşır. Zamanla bu duygu sözlere, tavırlara ve küçük iğnelere yansır.
Bu durum ilişkilerde şunlara yol açabilir:
Samimiyetsiz tebrikler.
Başarıyı küçümseyen yorumlar.
Gizli rekabet.
Dedikodu.
Kusur arama.
Destek vermekten kaçınma.
İçten içe uzaklaşma.
Haset ilişkileri zehirler. Çünkü haset eden kişi karşısındakinin iyiliğini görünce huzursuz olur. Böyle bir ilişkide gerçek dostluk zorlaşır.
Gerçek dostluk ise başkasının başarısına içten sevinebilmektir. İnsan sevdiğinin yükselişini kendi kaybı gibi değil, ortak sevinç gibi görebiliyorsa kalbi geniştir.
İlişkilerde en temiz sınavlardan biri şudur:
Birinin başarısına gerçekten sevinebiliyor muyum

Hasetten Kurtulmak İçin Ne Yapılmalı
Hasetten kurtulmak için önce hasedi inkâr etmemek gerekir. İnsan “ben kıskanmıyorum” diyerek bu duyguyu bastırırsa, duygu başka yollarla ortaya çıkar. En sağlıklı başlangıç, içten içe rahatsızlığı fark etmektir.
Hasetten kurtulmak için şu yollar önemlidir:
Duyguyu kabul et ama besleme.
Başkasının nimetini küçültme.
Kendi eksiklik hissini sorgula.
Kıyas yerine kendi yoluna dön.
Başkasına içten hayır dua etmeye çalış.
Onun emeğini gör.
Kendi potansiyelin için somut adım at.
Şükür duygusunu güçlendir.
Takdir etmeyi öğren.
Haset, kalbi daraltır. Şükür ve takdir ise kalbi genişletir.
İnsan başkasındaki nimeti gördüğünde şöyle diyebilmelidir:
“Allah ona hayırlı kılsın, bana da kendi yolumda hayırlısını nasip etsin.”
Bu cümle, nefsi yumuşatır ve kalbi temizler.

Kendi Yoluna Dönmek Neden En Büyük Çözümdür
Başkasının başarısından rahatsız olan insan çoğu zaman kendi yolundan uzaklaşmıştır. Çünkü kendi yolunda yürüyen insan, başkasının yolunu daha az tehdit görür. Kendi emeğine odaklanan insan, başkasının kazancıyla daha az sarsılır.
Kendi yoluna dönmek şudur:
Kendi yeteneklerini tanımak.
Kendi hedeflerini netleştirmek.
Kendi emeğini düzenlemek.
Kendi zamanına saygı duymak.
Kendi gelişimini başkasının ölçüsüne bağlamamak.
Kendi potansiyeline sadık kalmak.
Kıyas insanı başkasının sahasına çeker. Kendi yoluna dönmek ise insanı özüne getirir.
Başkasının başarısı seni rahatsız ediyorsa, şu soru çok kıymetlidir:
Ben kendi hayatımda hangi adımı erteliyorum
Çünkü bazen rahatsızlık, başkasına değil; kendi ertelenmişliğimize duyduğumuz öfkedir.

Başkasının Başarısına İçten Sevinmek Nasıl Öğrenilir
Başkasının başarısına içten sevinmek, kalbin eğitilmesiyle öğrenilir. Bu bir anda olmaz. Özellikle insan içinde değersizlik, kıyas ve eksiklik duygusu taşıyorsa başkasının başarısına sevinmek zor gelebilir. Fakat zamanla bu duygu terbiye edilebilir.
Bunun için şu adımlar yardımcı olur:
Başkasının başarısını kendi değerinle ilişkilendirme.
Başarının arkasındaki emeği gör.
Kendi nimetlerini hatırla.
Başkasına güzel dua et.
Takdir cümlesi kurmaktan kaçma.
Kıyas yaptığını fark edince kendi yoluna dön.
Başkasının ışığını tehdit değil, ilham kabul et.
İnsan başkasının başarısına sevindikçe içindeki darlık azalır. Çünkü kalp, paylaşabildiği sevinç kadar genişler.
İçten sevinmek şunu öğretir:
Nimet bölüşülünce azalmaz; kalp genişledikçe bereket artar.

Son Söz: Başkasının Başarısı Senin Eksikliğin Değil, Kendi Yoluna Dönmen İçin Bir Aynadır
İnsan başkasının başarısından rahatsız olabilir. Bu duygu bazen kıskançlıktan, bazen hasetten, bazen içsel eksiklikten, bazen değersizlik hissinden, bazen de kullanılmamış potansiyelin acısından doğar. Başkasının yükselişi, insanın içinde sakladığı yarım kalmışlıkları görünür hâle getirebilir.
Fakat burada insan iki yoldan birini seçer.
Ya başkasının başarısını küçültür, kusur arar, şansa bağlar, dedikodu yapar ve kendi nefsini rahatlatmaya çalışır.
Ya da durur, kendi içine bakar ve sorar:
“Bu başarı bende hangi eksikliği, hangi arzuyu, hangi ertelenmiş potansiyeli uyandırdı
İkinci soru insanı olgunlaştırır.
Başkasının başarısı senin değersizliğin değildir. Başkasının ışığı senin karanlığın değildir. Başkasının yükselişi senin düşüşün değildir. Her insanın yolu, zamanı, imtihanı ve nasibi farklıdır.
Gerçek büyüklük, başkasının başarısına haset etmek değil; onu takdir edip kendi yoluna daha temiz, daha kararlı ve daha bilinçli dönmektir.
“Başkasının başarısını küçültmek kalbi daraltır; onu takdir edip kendi yoluna dönmek ise insanı hem olgunlaştırır hem özgürleştirir.”
— Ersan Karavelioğlu