Haklı Olduğunu Nasıl Anlarsın
Ego ile Vicdan, İnattan Gelen Israr ile Delilden Gelen Sebat Arasındaki Fark Nasıl Ayırt Edilir
"İnsan bazen doğruyu savunduğunu sanır; aslında sadece yarasını savunuyordur. Haklılık, en çok da insanın kendi nefsine karşı dürüst olabildiği yerde belli olur."
— Ersan Karavelioğlu
Hayatta en zor meselelerden biri, başkasının değil kendi haklılığının sınanmasıdır. Çünkü insan başkasının hatasını daha kolay görür; kendi içindeki ego, inat, kırgınlık, üstünlük arzusu, haklı çıkma tutkusu ve incinmişlikten doğan sertliği görmekte çok zorlanır. Bu yüzden "Ben haklıyım" cümlesi, bazen gerçekten adaletin sesi olabilir; bazen de yalnızca nefsin ustaca kurduğu bir savunma duvarı olabilir.
İşte asıl mesele tam burada başlar:
Haklı olmakla haklı çıkmak istemek aynı şey değildir.
Vicdanla konuşmakla egonun konuşması aynı şey değildir.
Sebat ile inat, dışarıdan benzer görünebilir; ama içeriden çok farklı kaynaklardan beslenir.
Bu nedenle insanın gerçekten haklı olup olmadığını anlaması için sadece karşı tarafa bakması yetmez; önce kendi iç sesini, niyetini, delilini, tepkisinin kaynağını ve hakikat karşısında geri çekilebilme kapasitesini incelemesi gerekir. Çünkü insan bazen yanlış olduğu hâlde çok emin olabilir; bazen de doğru olduğu hâlde fazla kırıldığı için doğruluğunu kirletebilir.
Haklılık Duygusu Neden Her Zaman Güvenilir Değildir
İşte bu yüzden haklılık hissi ile haklılığın kendisi aynı şey değildir.
İnsan şu sebeplerle kendini haklı sanabilir:
Bu yüzden ilk yapılması gereken şey şudur:
"Kendimi haklı hissediyorum" cümlesini, "ben gerçekten haklıyım" cümlesiyle karıştırmamak.
Ego ile Vicdan Arasındaki En Temel Fark Nedir
"Gerçekten doğru olan ne
Egonun dili genelde şöyledir:
Vicdanın dili ise şöyledir:
İşte fark tam burada görünür:
Ego kazanmak ister. Vicdan arınmak ister.
İnattan Gelen Israr ile Delilden Gelen Sebat Nasıl Ayrılır
İnattan gelen ısrarın işaretleri şunlardır:
Delilden gelen sebatın işaretleri ise şunlardır:
Yani sebat, hakikate bağlı kararlılıktır.
İnat ise çoğu zaman nefsin geri çekilmeyi reddetmesidir.
Haklı İnsan Geri Adım Atabilir mi
Bazen insan bir konuda haklıdır ama üslubunda haksızdır.
Bazen haklıdır ama yöntemi kırıcıdır.
Bazen haklıdır ama zamanlaması yanlıştır.
Bazen de haklı olduğu hâlde karşı tarafı ezmeye başladığı için kendi doğruluğunu kirletir.
Bu yüzden haklılık, geri adım atmayı tümden dışlamaz.
Aksine bazen şöyle demeyi mümkün kılar:
İşte bu, nefsin değil olgunluğun işaretidir.
İnsan Kendi Haklılığını Test Etmek İçin Hangi Soruları Sormalıdır
Bu meselede en faydalı şeylerden biri, kendine dürüst sorular sormaktır. Mesela:
Bu sorular rahatsız edicidir ama çok kıymetlidir. Çünkü insan çoğu zaman karşısındakini değil, önce kendini ikna etmeye çalışır. Gerçek iç muhasebe, bu ikna perdesini yırtar.
Haklılık Neden Bazen Öfkeyle Karışır
Başlangıçta insan gerçekten haklı olabilir.
Ama sonra:
İşte bu yüzden öfke, haklılığı kirletebilir.
Haklı bir insan da öfkelenebilir; bu normaldir.
Ama öfke, haklılığın yönünü ele geçirdiğinde artık vicdan değil, nefis direksiyona geçmiş olabilir.
Delilden Gelen İnsan ile Egodan Gelen İnsan Arasındaki Üslup Farkı Nedir
Delilden gelen insan:
Egodan gelen insan ise:
Bu yüzden üslup, her zaman kesin sonuç vermez ama önemli bir işaret olabilir. Çünkü gerçek doğruluk, çoğu zaman insana sakin güç verir. Sahte haklılık ise gergin saldırganlık üretir.
Karşı Tarafı Dinleyebilmek Haklılığa Zarar Verir mi
Karşı tarafı dinlemek şunları sağlar:
Bazı insanlar dinlemeyi zayıflık sanır. Oysa çoğu zaman dinleyememek zayıflığın işaretidir. Çünkü insanın içi ne kadar güçlüyse, karşı fikri o kadar sakince duyabilir.
Özür Dilemek Haksızlık İtirafı mıdır
Bir insan şunları aynı anda yaşayabilir:
ve
ve
ve
Bu yüzden özür dilemek bazen hakikatten vazgeçmek değil; onu daha temiz bir yerden yeniden taşımaktır. Egonun zorlandığı noktalardan biri de budur:
"Özür dilersem kaybederim."
Oysa bazen özür, kaybetmek değil; nefsin fazlalığını atmak demektir.
Gerçekten Haklı Olan İnsan İçten İçe Nasıl Bir Hâl Taşır
Her haklı insan kusursuz sakin olmaz; ama yine de bazı ortak işaretler vardır. Gerçekten haklı olmaya yaklaşan insan genellikle şu iç hâlleri taşır:
Buna karşılık yalnız egosunu savunan kişi çoğu zaman:
Bu yüzden iç huzur da önemli bir göstergedir. Çünkü hakikat bazen insanı yorabilir ama yine de içinde bir temiz ağırlık taşır. Ego ise daha çok sıkışmış sertlik üretir.

Haklılık Arayışında En Büyük Tuzak Nedir
İnsan bunların içindeyken, aslında hakkı değil kendi yarasını savunuyor olabilir.
Bu yüzden haklılık arayışında en değerli şeylerden biri, duyguyu küçümsemek değil ama onu tek hâkim yapmamaktır.
Yani insan şunu diyebilmelidir:
"Evet, çok kırıldım. Ama kırılmış olmam beni otomatik olarak haklı yapmaz."
İşte bu cümle, vicdanın ego üzerindeki en büyük zaferlerinden biridir.

Son Söz
Haklı Olduğunu Nasıl Anlarsın
En derin ve en dürüst cevap şudur:
Haklı olduğunu, yalnız güçlü hissettiğinde değil; kendini de sorgulayabildiğin hâlde aynı doğrultuda kalabiliyorsan daha çok anlarsın.
Eğer seni taşıyan şey sadece öfke değilse…
Eğer delilin duygundan daha güçlüyse…
Eğer karşı tarafı dinleyip yine de adaletin bu tarafta olduğuna inanabiliyorsan…
Eğer gerekirse üslubunu düzeltebiliyor ama hakikati satmıyorsan…
Eğer özür gerektiren yerde özür dileyebiliyor ama sırf alkış almak için eğilmiyorsan…
işte o zaman haklılığa yaklaşmış olabilirsin.
Çünkü gerçek haklılık:
Ego ise daha kolaydır.
Bağırır.
Savunur.
Suçlar.
Sertleşir.
Ve çoğu zaman kendini hiç sorgulamaz.
Sonunda insanın kendine soracağı en temiz soru şudur:
Ben doğruyu mu savunuyorum, yoksa kendi kırılmış benliğimi mi
Bu soruya dürüst cevap verebildiğin yer, haklılık arayışının en hakiki yeridir.
"İnsanı hakikate en çok yaklaştıran şey, başkasını yenmek değil; kendi nefsinin savunma duvarlarını aşabilmektir. Haklılık, en çok da kendine rağmen dürüst kalabildiğin yerde parlamaya başlar."
— Ersan Karavelioğlu