Duha Suresi'nde Şükür ile Nankörlük Arasındaki İnce Çizgi Nedir
İnsan İlahi Lütfu Ne Zaman Gerçekten Tanımış Sayılır
"İnsan bazen nimeti kaybettiği için değil, ona alıştığı için karanlıklaşır. Şükür, sahip olduğunu fark etmenin; nankörlük ise verileni sıradanlaştırmanın sessiz adıdır."
Ersan Karavelioğlu
Duha Suresi Bu Soruya Neden Bu Kadar Derin Bir Cevap Verir
Duha Suresi, yalnızca kalbi teselli eden bir sure değildir; aynı zamanda insanın nimetle kurduğu ilişkiyi de terbiye eder. Sure boyunca Allah'ın terk etmeyen rahmeti, geçmişteki ilahi yardım, geleceğe dair umut ve sonunda gelen "Rabbinin nimetini anlat" buyruğu, şükür ile nankörlük arasındaki farkı çok ince ama çok güçlü biçimde ortaya koyar.
Çünkü insanın asıl sınavı, yalnızca acı anlarında değil; nimet içindeyken nasıl bir bilinç taşıdığında da görünür. İşte Duha Suresi bu bilinci inşa eder.
Şükür En Temel Hâliyle Ne Demektir
Şükür, sadece dil ile "çok şükür" demek değildir. Şükür; nimeti fark etmek, onun kaynağını bilmek, onu inkâr etmemek, ona uygun bir ahlak geliştirmek ve nimeti Rabbe bağlayarak yaşamak demektir.
Yani şükür üç katmanda anlaşılmalıdır:
- kalpte tanıma
- dilde hamd etme
- davranışta nimete layık yaşama
Bu üçü yoksa, şükür kelimesi dilde kalsa bile ruhu eksik kalabilir.
Nankörlük Sadece Nimeti Açıkça İnkar Etmek midir
Hayır. Nankörlük çoğu zaman kaba ve açık bir inkâr biçiminde gelmez. Daha ince, daha sessiz ve daha tehlikeli biçimlerde ortaya çıkar. Mesela insan:
- nimeti kendinden bilir
- alıştığı için onu görünmez sayar
- hep eksiğe bakar
- sahip olduğunu küçümser
- vereni unutup sadece verilene odaklanır
İşte bu hâller, açık inkâr kadar sesli olmasa da, nankörlüğün içsel biçimleridir.
Duha Suresi'nde Şükür Hangi Ayetlerle İnşa Edilir
Surede önce geçmiş nimetler hatırlatılır: yetimken barındırılma, arayış içindeyken hidayetle buluşturulma, ihtiyaç hâlindeyken kifayet verilmesi. Sonra da "Rabbinin nimetini anlat" buyruğu gelir.
Bu yapı şunu gösterir:
- önce nimeti fark et
- sonra onun sahibini unutma
- sonra da bunu şükür bilinciyle taşı
Yani Duha Suresi'nde şükür, hafızadan doğar. Unutan kalp nankörleşir; hatırlayan kalp ise yumuşar.
Şükür ile Nankörlük Arasındaki En İnce Çizgi Nerededir
En ince çizgi, nimetin var olup olmamasında değil; insanın onu nasıl okuduğunda yatar. Aynı nimet bir insanda şükür, başka bir insanda nankörlük doğurabilir. Çünkü belirleyici olan şey, nimetin miktarı değil; nimet karşısındaki bilinçtir.
Şükür şöyle der:
"Bu bana lütfedildi."
Nankörlük ise çoğu zaman şöyle der:
"Zaten olmalıydı."
veya
"Bunu ben tek başıma yaptım."
İnce çizgi tam burada başlar.
İnsan Neden Nimete Çok Çabuk Alışır
Çünkü insan tabiatı gereği sürekliliğe alışır. Sürekli olan şey zamanla gözden düşer. Sağlık, nefes, ev, güven, aile, rızık, iman, huzur, bir dostun varlığı... Bunlar devam ettikçe insan bunları çoğu zaman "olağan" kabul etmeye başlar.
Fakat alışmak bazen büyük bir perdeye dönüşür. Çünkü insan artık nimeti mucize gibi değil, sıradan hak gibi görmeye başlar. İşte nankörlüğün sessiz başlangıçlarından biri budur.
Duha Suresi'nde Hafıza Neden Şükrün Temeli Hâline Gelir
Çünkü sure, bugünkü duygudan önce geçmişteki ilahi yardımları hatırlatır. Bu çok derin bir terbiyedir. İnsan o anda karanlıkta olabilir; ama geçmişe dürüstçe baktığında, tamamen sahipsiz yürümediğini görür.
Bu fark ediş şunu doğurur:
- panik azalır
- güven artar
- nimetler yeniden görünür olur
- kalp yumuşar
- şükür kolaylaşır
Demek ki Duha Suresi'nde hafıza, şükrün kapısını açan anahtarlardan biridir.
Nankörlük Bazen Acıdan mı Beslenir
Evet. İnsan canı çok yandığında, bazen tüm hayatını sadece acı üzerinden okumaya başlar. O anda geçmiş lütuflar silinir, mevcut iyilikler küçülür, geleceğe dair umut söner. Böylece kalp sadece eksiğe kilitlenir.
Bu durumda insan fark etmeden şöyle bir ruh hâline girer:
- hep neyin olmadığını saymak
- neyin verildiğini unutmak
- tek bir boşluğu bütün hayatın özeti sanmak
- ilahi yardımı görünmezleştirmek
İşte nankörlüğün bir başka ince biçimi budur: acıyı büyütüp nimeti tamamen unutturmak.
Şükür İnsanın Bakışını Nasıl Değiştirir
Şükür, insanı kör iyimser yapmaz; fakat onu tek taraflı karanlık okumadan kurtarır. Şükreden insan acıyı inkâr etmez, ama nimeti de silmez. Eksikliği görür, fakat verileni de fark eder.
Bu yüzden şükür sahibi insan:
- darlıkta tamamen yıkılmaz
- bollukta taşmaz
- nimeti kendinden bilmez
- kaybı yaşarken bile bütünüyle karanlığa düşmez
Şükür, insanın görüşüne denge kazandırır.
Duha Suresi'nde İlahi Lütfu Tanımak Ne Demektir
İlahi lütfu tanımak, sadece "Allah nimet verdi" demek değildir. Bu daha derin bir fark ediştir. İnsan hayatındaki korunmuş anları, yön bulduğu dönemleri, düşüp kalktığı süreçleri, açılan kapıları, önlenen felaketleri ve görünmezce taşındığı zamanları fark etmeye başlar.
O zaman artık şunu söyler:
"Hayatım sadece benim planımla yürümedi. Beni taşıyan bir rahmet çizgisi vardı."
İşte bu cümle, lütfu gerçekten tanımanın başlangıcıdır.

İnsan İlahi Lütfu Ne Zaman Gerçekten Tanımış Sayılır
Bir insan, ilahi lütfu ancak şu işaretler onda görünmeye başladığında gerçekten tanımış sayılır:
- nimeti kendine değil Rabbine nispet ettiğinde
- nimeti inkâr etmediğinde
- nimeti kibir sebebi yapmadığında
- nimeti başkasını küçültmek için kullanmadığında
- nimetin ahlakî sorumluluğunu hissettiğinde
Yani lütfu tanımak, yalnızca bilgi değil; karakter değişimi üretmelidir.

Şükür Neden Tevazu Doğurur
Çünkü şükür insanı gerçekle yüzleştirir. Kişi hayatında birçok şeyin sadece kendi kudretiyle oluşmadığını fark eder. Açılan kapılar, gelen yardımlar, korunmuş anlar, doğru zamanda gelen yönlendirmeler... Bütün bunlar ona şunu öğretir:
"Ben tek başıma yeterli değildim."
Bu cümle, insanı aşağı çekmez; ama benliği şişirmekten korur. İşte burada tevazu doğar.

Nankörlük Neden Kibre Bu Kadar Yakındır
Çünkü nankör insan, nimeti verenden koparıp kendine yapıştırmaya meyleder. Başarıyı mutlak anlamda kendi dehası, rahatlığı kendi hakkı, imkânı kendi üstünlüğü gibi okumaya başlar. Böylece nimet, şükür kapısı olmaktan çıkar; benlik büyütme aracına dönüşür.
Bu yüzden nankörlük her zaman sert sözle görünmez. Bazen sessizce şu düşüncede saklanır:
"Ben zaten bunu hak ettim."
İşte kibri besleyen damar tam budur.

Duha Suresi'ne Göre Şükür Neden Sadece İçsel Bir His Olarak Bırakılmaz
Çünkü Kur'an'da hakiki duygular davranışa dönüşür. Duha Suresi de bunu yapar. Önce nimet hatırlatılır, sonra toplumsal ahlak gelir: yetimi ezme, isteyeni azarlama, nimeti anlat.
Bu dizilim bize şunu öğretir:
- şükür, merhamete dönüşmelidir
- nimet, paylaşım ahlakı üretmelidir
- rahmet gören kalp sertleşmemelidir
- ilahi lütuf, yeryüzünde edep olarak görünmelidir
Demek ki şükür sadece içte kalan bir duygu değil; dışta görülen bir kulluk biçimidir.

İlahi Lütfu Tanımayan İnsan Hangi Hatalara Düşer
Böyle bir insan çoğu zaman şu hatalara düşer:
- nimeti sıradanlaştırır
- sürekli şikayet dili kurar
- başkasının yoksunluğunu anlayamaz
- kendi geçmiş kırılganlığını unutur
- verileni değil verilmeyeni büyütür
- nimetle övünür ama nimetin sahibini unutabilir
Bu hâl, kalbi yavaş yavaş katılaştırır. Çünkü nankörlük sadece nimeti örtmez; aynı zamanda insanın ruhunu da daraltır.

Şükür İnsanı Neden Manevi Olarak Ayağa Kaldırır
Çünkü şükür, insanı tam sahipsizlik hissinden kurtarır. Zor zamanlarda bile kişi, hayatında hiç ışık olmadığını değil; bazı ışıkları unuttuğunu fark eder. Bu fark çok büyüktür.
Şükür insana:
- manevi denge
- umut
- iç yumuşaklık
- tevekkül
- güven
- sabır
kazandırır. Bu yüzden şükür sadece nimet anının süsü değil; kriz anının da diriltici kuvvetidir.

Modern Dünyada Şükür ile Nankörlük Arasındaki İnce Çizgi Nasıl Bulanıklaşıyor
Bugün insan sürekli karşılaştırma kültürü içinde yaşıyor. Başkasının daha fazlasını görmek, elindekini küçümsemeyi kolaylaştırıyor. Sosyal gösteri, tüketim yarışı ve "daha fazlası" baskısı, nimeti görünmez kılıyor.
Bu çağda nankörlük çoğu zaman şöyle konuşur:
- "Daha iyisi yoksa bu da yeterli değil."
- "Herkeste var, bunda ne var?"
- "Biraz daha olmazsa mutlu olamam."
Buna karşı şükür ise şunu söyler:
"Az ya da çok, verileni doğru tanımayı unutmamalıyım."

İnsan Kendi Hayatında Bu İnce Çizgiyi Nasıl Kontrol Edebilir
İnsan kendine şu soruları sorarak bunu anlayabilir:
- Sahip olduklarımı ne sıklıkla fark ediyorum

- Eksiklere mi, nimetlere mi daha çok odaklanıyorum

- Başarımdan söz ederken Rabbimi hatırlıyor muyum

- Nimet beni yumuşatıyor mu, sertleştiriyor mu

- Verilenleri hak görüp sıradanlaştırıyor muyum

- Elimdeki imkân başkasına karşı üslubumu bozuyor mu

Bu sorular samimiyetle sorulduğunda, kalp kendi nankörlük gölgelerini fark etmeye başlayabilir.

Son Söz
İnsan Rahmeti Ne Zaman Gerçekten Görmüş Sayılır
Duha Suresi'nde şükür ile nankörlük arasındaki ince çizgi, nimetin miktarında değil; nimetin kaynağını tanıyıp tanımamakta, onu inkâr edip etmemekte, onunla kibirlenip kibirlenmemekte ve nimeti ahlaka dönüştürüp dönüştürmemekte yatar. Şükür, verileni Rabbin lütfu olarak görüp bunu kalpte, dilde ve davranışta taşıyabilmektir. Nankörlük ise çoğu zaman nimeti açıkça reddetmekten önce, onu sıradanlaştırmak, kendinden bilmek ve onunla yumuşamayıp sertleşmektir.
İnsan ilahi lütfu gerçekten tanımış sayılır, eğer o lütuf onun dilinde hamde, kalbinde tevazuya, hayatında merhamete, davranışında edebe dönüşüyorsa. Çünkü rahmeti gerçekten gören insan, artık yalnızca "bana verildi" demez; aynı zamanda "bunu bana veren Rabbimdir ve ben bu nimeti O'na layık biçimde taşımalıyım" demeye başlar. İşte Duha Suresi'nin kurduğu şükür bilinci budur: Nimeti fark etmekten daha büyük olan şey, nimetin sahibini unutmadan yaşamaktır.
"Şükür, nimetin varlığından önce onun sahibini görmektir. Nankörlük ise çoğu zaman yoklukta değil, verilen şeyin kime ait olduğunu unutacak kadar alışmakta başlar."
Ersan Karavelioğlu