Bir İnsanı Kaybetme Korkusu İle Ona Gerçekten Güvenmek Arasındaki Fark Nedir
"Sevgi bazen insanı yaklaştırır, korku ise aynı yakınlığın içine sessiz bir titreme yerleştirir; bu yüzden herkes bağlı görünür, ama herkes güvenmiş değildir."
- Ersan Karavelioğlu
Kaybetme Korkusu İle Güven Neden Sık Karıştırılır
Çünkü dışarıdan bakıldığında ikisi de benzer davranışlar üretebilir. İnsan birini çok arayabilir, onu merak edebilir, yanında olmak isteyebilir, onu kaybetmek istemediğini söyleyebilir. Bütün bunlar sevgi gibi görünebilir. Oysa bazen bu yakınlığın merkezinde sevgi değil, kaybetme korkusu vardır.
Gerçek güven ise farklı bir yerden doğar. Güvenin içinde de önemseme vardır, özlem vardır, bağ vardır; ama bunların altında panik değil içsel emniyet bulunur. Kaybetme korkusunda ilişki çoğu zaman "onu elimde tutmalıyım" gerilimiyle yaşanır. Gerçek güvende ise "o giderse canım yanar, ama ben yine de dürüst, açık ve sağlam kalabilirim" hissi vardır.
İşte karışıklık tam burada doğar: Her bağlılık güven değildir, her yoğunluk da sağlıklı sevgi anlamına gelmez.
Kaybetme Korkusu Tam Olarak Nedir
Kaybetme korkusu, bir insanın yokluğunu yalnızca üzülerek değil, sanki kendi benliğinin bir parçası çökecekmiş gibi yaşama ihtimalinden duyulan derin endişedir. Bu korku çoğu zaman sadece karşı tarafla ilgili değildir; kişinin kendi iç boşluklarıyla, geçmiş yaralarıyla ve terk edilme hassasiyetiyle de ilgilidir.
Burada asıl korku bazen şudur:
Ben onsuz ne hissedeceğim
Ben onsuz kim olacağım
Ben yine yalnız kalırsam kendimi nasıl taşıyacağım
Bir daha sevilmezsem ne olacak
Bu nedenle kaybetme korkusu, çoğu zaman sadece karşıdaki insanı sevmekten değil; onu kaybetmenin kişinin içindeki eski kırıkları tekrar harekete geçirecek olmasından beslenir.
Gerçek Güven Nedir
Gerçek güven, bir insana körü körüne teslim olmak değildir. Güven; o kişinin sözüyle davranışı arasında makul bir uyum olduğuna, belirsizlik çıktığında konuşabileceğine, hata olursa inkâr yerine sorumluluk görebileceğine ve ilişkinin sürekli gizli tehdit altında olmadığına dair içsel bir emniyet duygusudur.
Gerçek güvende insan şunu hisseder:
Bu ilişkiyi kontrol etmek zorunda değilim.
Her an tetikte durmam gerekmiyor.
Sürekli kanıt aramak zorunda kalmadan da bu bağın içinde nefes alabiliyorum.
Şüphe geldiğinde konuşabilirim.
Korku değil açıklık belirleyici olabilir.
Demek ki güven, sadece sevmek değil; sevdiğin insanın yanında sinir sisteminin gevşeyebilmesidir.
Kaybetme Korkusunun Merkezinde Ne Vardır
Kaybetme korkusunun merkezinde çoğu zaman sevilen kişiden çok, kaybın kişide açacağı içsel çöküş ihtimali vardır. Yani kişi bazen karşısındakini olduğu haliyle değil; kendi yalnızlığını bastıran, değer hissini besleyen, boşluğunu örten ya da korkusunu uyuşturan biri olarak tutmaya çalışır.
Bu yüzden kaybetme korkusu şu düşüncelerle birlikte gelir:
Onsuz yapamam.
O giderse ben çökerim.
Onu ne pahasına olursa olsun tutmalıyım.
Beni bırakmaması için gerekirse kendimden vazgeçmeliyim.
Yeter ki gitmesin, gerisi önemli değil.
Bu cümleler sevgiye benzeyebilir ama aslında sevginin değil, bağımlı korkunun dili olabilir.
Gerçek Güvenin Merkezinde Ne Vardır
Gerçek güvenin merkezinde ise iki şey bulunur: karşı tarafın karakterine dair deneyim ve kişinin kendi iç bütünlüğü.
Yani gerçek güven sadece "o iyi biri" hissi değildir. Aynı zamanda "ben de bir sorun çıkarsa bununla yüzleşebilecek kadar kendimdeyim" olgunluğudur. Bu yüzden güven hem karşıdakine hem kendine dayanır.
Gerçek güven şunu söyler:
Sana inanmak için nedenlerim var.
Ama seni idealize etmiyorum.
İlişkimizi önemsiyorum.
Ama kendimi bütünüyle yok sayarak buna tutunmuyorum.
Seni kaybetmek istemem.
Ama seni elde tutmak için gerçeği inkâr etmem.
İşte bu denge, güveni korkudan ayıran en önemli çizgidir.
Kaybetme Korkusu İlişkide Nasıl Davranışlara Dönüşür
Kaybetme korkusu çoğu zaman yalnız içeride yaşanmaz; davranışlara da sızar. Kişi fark etmeden ilişkiyi sevgiyle değil, kaygıyla yönetmeye başlar.
Bunun belirtileri arasında şunlar görülebilir:
Sürekli mesaj kontrol etme,
geç cevapları felaket gibi algılama,
karşı tarafın tonundan anlam üretmeye çalışma,
her mesafeyi terk edilme işareti sanma,
kendi sınırlarını söylemekten çekinme,
kırıldığı halde susma,
sırf gitmesin diye olduğundan fazla verme,
rahatsız olduğu şeyleri bile tolere etme.
Burada kişi ilişkiyi yaşamak yerine, kaybetmeme mücadelesi verir. Bu da sevginin doğallığını yavaş yavaş boğar.
Gerçek Güven İlişkide Nasıl Görünür
Gerçek güven, sakinlik olarak görünür. Bu sakinlik ilgisizlik değildir; tam tersine, bağın içinde güvenli bir akış kurulmuş olmasıdır.
Böyle ilişkilerde genellikle:
İnsan kendini daha net ifade eder,
rahatsızlığını söylemekten korkmaz,
soru sorabilir,
belirsizlik çıktığında konuşmaya yönelir,
karşı tarafın her hareketini tehdit gibi okumaz,
mesafeyi her zaman terk edilme diye anlamlandırmaz,
sevgi ister ama dilenmez,
sadakat bekler ama paranoyaya dönüşmez.
Yani gerçek güvenin dili panik değil, açıklık ve dengedir.
Kaybetme Korkusu Neden Bazen Çok Güçlü Sevgi Gibi Hissedilir
Çünkü korku yoğun bir duygudur. Yoğun olan her duygu da insana "çok gerçek" görünür. Oysa bir duygunun çok yoğun olması, onun mutlaka sağlıklı olduğu anlamına gelmez.
Kaybetme korkusu kişiye şunları hissettirebilir:
Onsuz yaşayamam,
onu düşündüğüm kadar kimseyi düşünmedim,
onu kaybetme ihtimali beni mahvediyor,
demek ki onu çok seviyorum.
Halbuki burada yoğunluğun sebebi bazen sevginin büyüklüğü değil; kişinin iç sisteminin tehdit algısıdır. Korku, sevgiyi büyütmez; çoğu zaman sevgiyi sarar ve onun nefesini daraltır. Bu yüzden çok düşünmek, çok kıskanmak, çok panik olmak her zaman çok sevmek değildir.
Gerçek Güven Neden Daha Sessizdir
Gerçek güven çoğu zaman gürültülü değildir çünkü kendini sürekli ispat etmeye ihtiyaç duymaz. O, dramatik çıkışlardan çok gündelik tutarlılıkta yaşar.
Güvenen insan da özler, merak eder, üzülür, kırılır. Ama bu duygular onu hemen kaosa sürüklemez. Çünkü içten içe bilir ki ilişki her an elinden kayacak bir kum tanesi değildir. İlişki, konuşulabilen, taşınabilen ve sınanabilen bir bağdır.
Bu yüzden gerçek güven bazen dışarıdan daha az "ateşli" görünür. Ama aslında daha derindir. Çünkü bağın harareti anlık patlamadan değil, istikrarlı emniyetten gelir.
Kaybetme Korkusu Olan İnsan Neyi Feda Etmeye Yatkın Hale Gelir
Kaybetme korkusu büyüdüğünde insan önce kendi iç sesini feda etmeye başlar. Sonra sınırlarını, sonra saygınlığını, bazen de hakikati.
Şu cümleler bu duruma işaret edebilir:
Bunu söylemeyeyim, yoksa gider.
Canım çok yandı ama susayım.
Beni kırdı ama idare edeyim.
Şüphe duyuyorum ama açmayayım.
Rahatsızım ama kaybetmekten daha kötü değil.
İşte bu noktada kişi ilişkiyi korumuyor olabilir; aslında kendi korkusunu yatıştırmak için kendinden vazgeçiyor olabilir. Bu da sevgi değil, öz kayıp üretir.

Gerçek Güven Sınır Koymayı Neden Engellemez
Çünkü güven, boyun eğmek değildir. Gerçek güvende insan karşısındakini önemsediği kadar, ilişkinin ahlaki çerçevesini de önemser. Bu yüzden gerektiğinde sınır koyabilir.
Gerçek güven şunu bilir:
Birine güvenmek, ona sınırsız tolerans göstermek değildir.
Birini sevmek, kendini ihmal etmek değildir.
Bir bağın devam etmesi için hakikatin susması gerekmez.
Sağlıklı ilişki, hem yakınlık hem sınır taşıyabilir.
Bu nedenle güvenin olduğu yerde dürüst konuşma da vardır. Kaybetme korkusunun olduğu yerde ise çoğu zaman dürüstlük ertelenir.

Kaybetme Korkusu Kıskançlıkla Nasıl Beslenir
Kaybetme korkusu çoğu zaman kıskançlıkla birlikte yürür çünkü kişi sevdiğini kaybetme ihtimalini sürekli görünür tehditler üzerinden okur. Başka insanlar, mesafe, değişen ilgi, yeni çevreler, hatta sıradan gecikmeler bile bu korkunun üzerine anlam yükleyebilir.
Burada kıskançlık çoğu zaman sevginin değil, güvensizliğin uzantısıdır. Çünkü kişi şunu hisseder:
Ben yeterli değilim belki.
Benden daha iyisini bulabilir.
Benim yerim garanti değil.
Bu ilişki pamuk ipliğine bağlı.
Bu nedenle kaybetme korkusunun içinde kıskançlık artar, denetleme arzusu artar, rahatlama azalır. Güven ise kıskançlığı bütünüyle yok etmese de onu yönetilebilir duygu düzeyinde tutar.

Gerçek Güven İle Saflık Arasındaki Fark Nedir
Gerçek güven, tehlikeyi görmeyen kör bir iyimserlik değildir. Tam tersine, çoğu zaman riskin farkında olarak kurulur. Yani güvenen insan şunu bilir: İnsan hata yapabilir, ilişki kırılabilir, hayat değişebilir. Ama bütün bu ihtimallere rağmen bağın mevcut hakikatine saygı duyar.
Saflık ise çoğu zaman şunu söyler:
Ben hiç sorgulamayacağım.
Hiçbir işaret görmeyeceğim.
Rahatsız olsam da bunu yok sayacağım.
İnanmak için neden aramayacağım, sadece inanacağım.
Gerçek güven ise daha olgundur. Gözünü kapatmaz; sadece gözünü korkuya teslim etmez.

Bir İlişkide "Seni Kaybetmekten Korkuyorum" Cümlesi Her Zaman Kötü Müdür
Hayır, kötü değildir. Çünkü sevilen birini kaybetmekten korkmak insani bir duygudur. Sorun bu duygunun varlığı değil; ilişkiyi yönetmeye başlamasıdır.
Sağlıklı bir ilişkide insan zaman zaman elbette şunu hissedebilir:
Seni kaybetmek istemem.
Yokluğun beni üzer.
Bu bağ benim için kıymetli.
Bu cümleler sevginin doğal parçasıdır. Ancak mesele şu soruda netleşir:
Bu korku beni daha dürüst, daha açık, daha özenli mi yapıyor
Yoksa daha kontrolcü, daha bağımlı, daha suskun ve daha kendinden vazgeçen biri mi yapıyor
Aynı duygu, iki farklı ruhta iki farklı sonuca dönüşebilir.

Gerçek Güvenin Olduğu Yerde Ayrılık İhtimali Nasıl Taşınır
Gerçek güvende ayrılık ihtimali inkâr edilmez. Çünkü olgun sevgi, hayatın kırılgan olduğunu bilir. Ama bu ihtimal her an zihni zehirleyen bir paniğe de dönüşmez.
Güvenen insan şunu yapabilir:
İlişkiyi ciddiye alır,
onu besler,
özen gösterir,
konuşur,
sadakat kurar,
ama her an yıkılma korkusuyla yaşamaz.
Bu çok önemlidir. Çünkü güven, ayrılık ihtimalini yok etmek değildir; o ihtimalin varlığına rağmen şimdiki bağın içine yerleşebilmektir.

Kaybetme Korkusu İnsanı Neden Gerçeği Görmekten Uzaklaştırır
Çünkü kişi bazen ilişkinin hakikatine değil, ilişkinin sürmesine odaklanır. Bu durumda davranışların doğruluğundan çok bağın devamı önemli hale gelir.
Böylece insan:
gördüğü çelişkileri küçümser,
rahatsızlıklarını bastırır,
sorunları "geçer" diye erteler,
karşı tarafın tutarsızlığını romantikleştirir,
kendi sezgisini susturur.
Yani kaybetme korkusu bazen sevgiyi korumaz; aksine sevginin gözünü bağlar. Gerçek güven ise hakikati görmekten korkmaz. Çünkü bilir ki gerçeğe dayanmayan bağ, zaten emniyetli bir bağ değildir.

Gerçek Güven Önce Başkasına Mı, Yoksa Kendine Mi Dayanır
En derin cevap şudur: Gerçek güven, önce kısmen kendine dayanır. Çünkü kişi kendi içini taşıyamıyorsa, karşı taraf ne kadar güvenilir olursa olsun ilişki sürekli tehdit altında hissedilebilir.
Kendine güven burada kibir anlamında değildir. Daha çok şunları içerir:
Ben kayıp yaşarsam da tamamen dağılmak zorunda değilim.
Bir ilişki biterse ben de bitmem.
Yanılsam bile yeniden toparlanabilirim.
Sevilmek değerimin tek kaynağı değildir.
Yalnız kalmak acı verebilir ama yok edici olmak zorunda değildir.
Bu iç temel güçlendikçe kişi, karşısındakine daha sağlıklı güvenebilir. Çünkü artık bağ ihtiyaca değil, seçime dönüşür.

Peki İnsan Kaybetme Korkusundan Gerçek Güvene Nasıl Geçer
Bu geçiş bir anda olmaz. Çünkü korku çoğu zaman geçmiş yaralardan, çocukluk deneyimlerinden, terk edilme anılarından ve değersizlik hassasiyetinden beslenir. Ama yine de mümkündür.
Bu yolculuk genellikle şunlarla başlar:
Korkuyu sevgi sanmamayı öğrenmek,
iç tetiklenmeleri fark etmek,
karşı tarafı değil önce kendi korku dilini duymak,
sınır koyabilmek,
rahatsızlığı konuşabilmek,
tek başınayken de değerli hissetmeyi öğrenmek,
ilişkiyi kaybetmemek için kendini kaybetmemeye karar vermek.
İnsan kendine sadık kalabildiğinde, sevdiğine daha sahici yaklaşır. İşte gerçek güvenin ilk tohumları da burada yeşerir.

Son Söz
Tutunmak İle Güvenmek Aynı Şey Değildir
Bir insanı kaybetmekten korkmak çok insani, çok gerçek ve çok tanıdık bir duygudur. Ama bu korku, çoğu zaman sevginin özü değil; sevginin içine karışmış yaralı bir titreşimdir. Gerçek güven ise daha sessizdir, daha derindir ve daha olgundur. O, birini kaybetme ihtimaline rağmen ona açık kalabilmeyi; kontrol etmeden sevebilmeyi; panikle değil dürüstlükle bağ kurabilmeyi öğretir.
Kaybetme korkusunda insan çoğu zaman "ne yaparsam gitmez" diye düşünür. Gerçek güvende ise "ne olursa olsun ben hakikatten vazgeçmem" bilinci vardır. Biri tutunmadır, diğeri bağ kurmadır. Biri paniğin dilidir, diğeri iç emniyetin. Biri karşı tarafı kaybetmeme savaşıdır, diğeri hem kendine hem ilişkiye sadık kalma olgunluğudur. Ve çoğu zaman en sağlıklı sevgi, birini kaybetmekten hiç korkmamakta değil; o korkuya rağmen kendini kaybetmeden sevebilmektedir.
"Sevgi, birini avuçta tutmak değil; onun yanında kendi ruhunu daraltmadan kalabilmektir; çünkü gerçek güven, kaybetme ihtimali karşısında bile insanın hakikatten vazgeçmemesidir."
- Ersan Karavelioğlu