Söylemek Yapmak Mıdır
Söz, Niyet, Eylem, Samimiyet, Ahlak Ve İnsan Karakteri Açısından Konuşmak Ne Zaman Gerçek Bir Davranışa Dönüşür
“İnsan bazen söylediğiyle kendini tanıtır, yaptığıyla kendini ispat eder; çünkü söz niyeti gösterir, amel ise hakikati ortaya çıkarır.”
Ersan Karavelioğlu
Söylemek yapmak mıdır
Bir insan “iyiyim” diyebilir.
Bir insan “dürüstüm” diyebilir.
Bir insan “seni seviyorum” diyebilir.
Bir insan “değişeceğim” diyebilir.
Bir insan “Allah'a inanıyorum” diyebilir.
Bir insan “adaletliyim” diyebilir.
Fakat asıl soru şudur:
Bu sözler hayatta karşılık buluyor mu
Çünkü söz, insanın iç dünyasından dışarıya çıkan ilk işarettir. Ama eylem, o sözün gerçekten kök salıp salmadığını gösterir. Söz kıymetlidir; fakat sözün değeri, davranışla desteklendiğinde tamamlanır.
Söylemek Yapmak Mıdır
Söylemek, her zaman yapmak değildir. Fakat söylemek de tamamen boş bir şey değildir. Çünkü söz, insanın niyetini, yönünü, iddiasını ve iç dünyasını dışarı çıkarır.
Bir şeyi söylemek üç anlama gelebilir:
Niyet bildirmek.
Söz vermek.
Kendini ifade etmek.
Ama yapmak, söylenen şeyi hayata geçirmektir. Bu yüzden söylemek ile yapmak arasında önemli bir mesafe vardır.
Söylemek başlangıçtır.
Yapmak ispatıdır.
Bir insan “iyilik yapacağım” dediğinde henüz iyilik yapmış olmaz. Ama bu söz, içindeki niyeti gösterebilir. Fakat o niyet davranışa dönüşmezse, söz eksik kalır.
Bu yüzden söz, eylemin yerine geçmez; ama eylemin kapısını açabilir.
Söz Neden Önemlidir
Söz önemlidir çünkü insan sözle düşüncesini, niyetini, sevgisini, öfkesini, inancını ve ahlakını dışarıya taşır. İnsan konuşarak kendini görünür kılar.
Söz şunları gösterir:
Niyet.
Karakter.
Değerler.
Düşünce biçimi.
Kalbin yönü.
İnsanın içindeki arzu ve korkular.
Bir insanın sözleri, onun iç dünyasına açılan kapı gibidir. İnsan ağzından çıkan kelimelerle sadece bilgi vermez; aynı zamanda kendini ele verir.
Bu yüzden söz hafife alınamaz. Çünkü söz bazen iyileştirir, bazen yaralar. Bazen dua olur, bazen beddua. Bazen umut verir, bazen kalp kırar.
Söz görünmez bir eylem gibidir; çünkü insanın ruhunda ve başkasının kalbinde iz bırakır.
Yapmak Neden Sözden Daha Güçlüdür
Yapmak, sözün hayatta karşılık bulmuş hâlidir. İnsan bir şeyi yaptığında artık sadece iddia etmez; onu varlık alanına taşır.
Yapmak daha güçlüdür çünkü:
Emek ister.
Bedel ister.
Sabır ister.
Sorumluluk ister.
Gerçeklik üretir.
Söz kolay olabilir. İnsan çok şey söyleyebilir. Fakat yapmak, insanın rahatından, zamanından, nefsinden ve alışkanlıklarından bir şey ister.
Bir insan “seni seviyorum” diyebilir. Ama sevgi; fedakârlık, sadakat, emek, saygı ve merhametle gösterilmediğinde eksik kalır.
Bir insan “adaletliyim” diyebilir. Ama kendi menfaati zarar gördüğünde de adaleti savunmuyorsa, sözü zayıflar.
Bu yüzden davranış, sözün gerçek sınavıdır.
Niyet Sözü Değerli Kılar Mı
Evet, niyet sözü değerli kılar. Çünkü bazen insan bir şeyi hemen yapamasa bile içtenlikle söyleyebilir. Bu durumda söz tamamen boş değildir. Fakat niyetin samimiyeti, zaman içinde davranışla sınanır.
Niyet şunları belirler:
Sözün samimi mi, gösteriş mi olduğunu.
İnsanın gerçekten değişmek isteyip istemediğini.
Söylenen şeyin kalpten mi, dilden mi geldiğini.
Ama niyet tek başına yeterli değildir. Çünkü insan sadece iyi niyetle hayatı değiştiremez. İyi niyetin eyleme dönüşmesi gerekir.
Niyet tohumu atar.
Söz tohumu görünür kılar.
Eylem ise o tohumu büyütür.
Bu yüzden “niyetim iyi” demek bazen yeterli olmaz. İyi niyet, güzel davranışla tamamlanmalıdır.
Söz Vermek Yapmak Sayılır Mı
Söz vermek, yapmak değildir; fakat ciddi bir sorumluluktur. Çünkü insan söz verdiğinde gelecekte bir eylem üstleneceğini ilan eder.
Söz vermek şu anlama gelir:
Ben bunu yapacağım.
Bu konuda sorumluluk alıyorum.
Bana güvenebilirsin.
Sözümle kendimi bağlıyorum.
Bu yüzden söz vermek hafif bir şey değildir. Çünkü verilen söz tutulmadığında güven kırılır. İnsanlar bazen yapılan kötülükten çok, tutulmayan sözle incinir.
Bir insan sözünü tutmuyorsa, zamanla sözlerinin ağırlığı azalır. Çünkü güven, sözle başlar ama davranışla korunur.
Verilen söz, yapılmamış bir eylem değil; yapılması gereken bir borçtur.
Konuşmak Bazen Eylem Olabilir Mi
Evet, bazı durumlarda konuşmak doğrudan bir eylemdir. Çünkü söz bazen sadece anlatmaz; bir şey yapar.
Mesela:
Özür dilemek bir eylemdir.
Dua etmek bir eylemdir.
Şahitlik etmek bir eylemdir.
Hakikati söylemek bir eylemdir.
Birini savunmak bir eylemdir.
Zalime karşı söz söylemek bir eylemdir.
Kalbi kıran söz de bir eylemdir.
Bu yüzden “söz sadece sözdür” demek her zaman doğru değildir. Söz bazen insanın hayatını değiştirir. Bir cümle insanı ayağa kaldırabilir. Bir cümle insanı yıllarca yaralayabilir.
Bu anlamda söylemek, bazı durumlarda yapmak kadar etkili olabilir.
Söz, kalbe dokunduğu anda artık sadece ses değildir; etki üreten bir davranıştır.
Söylemek Ne Zaman Boş Kalır
Söylemek, davranışla desteklenmediğinde boş kalır. Özellikle insan sürekli aynı şeyi söyleyip hiçbir adım atmıyorsa, söz zamanla inandırıcılığını kaybeder.
Söz şu durumlarda boş kalır:
Sürekli vaat edilip yapılmıyorsa.
Sadece kendini iyi göstermek için söyleniyorsa.
Davranışlar sözün tersini gösteriyorsa.
Söz sorumluluktan kaçmak için kullanılıyorsa.
Samimiyet yerine gösteriş varsa.
Bir insan “değişeceğim” der ama hiçbir alışkanlığını değiştirmezse, söz eksik kalır. “Seni önemsiyorum” der ama zor zamanda yanında olmazsa, söz zayıflar. “Adaletliyim” der ama kendi çıkarında susarsa, söz inandırıcılığını kaybeder.
Sözün ruhu davranışta görünmezse, kelime yavaş yavaş ağırlığını kaybeder.
İnsan Söylediği Şeyden Sorumlu Mudur
Evet, insan söylediği şeyden sorumludur. Çünkü söz insanın dış dünyaya bıraktığı etkidir. Bir söz başkasının kalbine girer, zihninde kalır, kararlarını etkiler, duygularını değiştirir.
İnsan şu sözlerden sorumludur:
Verdiği sözden.
Kırdığı kalpten.
Yaydığı yalandan.
Attığı iftiradan.
Ettiği duadan.
Yaptığı şahitlikten.
Söylediği hakikatten.
Sustuğu yerdeki sorumluluğundan.
Söz görünmez olabilir ama etkisi gerçektir. Bazen bir söz, bir tokattan daha derin yara açabilir. Bazen bir söz, yıllarca unutulmayan bir merhamet olabilir.
Bu yüzden insan konuşurken şunu düşünmelidir:
Bu söz benden çıktıktan sonra nereye dokunacak
Söylemek İle Yaşamak Arasındaki Fark Nedir
Söylemek, bir düşünceyi dile getirmektir. Yaşamak ise o düşünceyi hayatın içine taşımaktır. Aradaki fark çok büyüktür.
Bir insan:
Sabırdan bahsedebilir ama sabırlı olmayabilir.
Ahlaktan bahsedebilir ama ahlaklı davranmayabilir.
Merhametten bahsedebilir ama merhamet göstermeyebilir.
İnançtan bahsedebilir ama inancın sorumluluğunu taşımayabilir.
Bu yüzden insanı sadece söyledikleriyle değil, yaşadıklarıyla da değerlendirmek gerekir.
Söz, insanın neyi bildiğini gösterebilir. Ama yaşantı, insanın neye gerçekten inandığını gösterir.
Bilmek başka, söylemek başka, yaşamak bambaşkadır.

Samimiyet Sözle Mi Davranışla Mı Anlaşılır
Samimiyet sözle başlar ama davranışla anlaşılır. Bir insan çok güzel konuşabilir. Çok etkileyici cümleler kurabilir. Kendini çok iyi anlatabilir. Fakat zaman, onun gerçekten samimi olup olmadığını ortaya çıkarır.
Samimiyetin ölçüleri şunlardır:
Söz ile davranışın uyumu.
Zor zamanda değişmeyen tavır.
Menfaat yokken de doğru davranmak.
Kimse görmediğinde de aynı ahlakı korumak.
Hata yapınca özür dileyebilmek.
Samimi insan, kusursuz insan değildir. Samimi insan hata yapabilir ama hatasını örtmek için yeni yalanlar kurmaz. Sözüyle davranışı arasında fark oluştuğunda kendini düzeltmeye çalışır.
Bu yüzden samimiyet, güzel konuşmaktan çok daha derindir.
Samimiyet, insanın görünmeyen yerde de söylediğine sadık kalmasıdır.

“Seni Seviyorum” Demek Sevmek Midir
“Seni seviyorum” demek, sevginin ifadesidir; fakat tek başına sevginin tamamı değildir. Sevgi sözle başlar ama davranışla büyür.
Gerçek sevgi şunlarla görünür:
Saygı.
Sadakat.
Merhamet.
İlgi.
Fedakârlık.
Güven.
Zor zamanda yanında olmak.
Kalbi incitmemeye çalışmak.
Bir insan sürekli “seni seviyorum” deyip karşısındakini ihmal ediyor, kırıyor, değersiz hissettiriyor veya güvenini yıkıyorsa, o söz eksik kalır.
Sevgi sadece cümle değil, emektir. Sevgi sadece duygu değil, sorumluluktur. Sevgi sadece söylemek değil, göstermektir.
Söylenen sevgi kalbe dokunur; yaşanan sevgi insanı ayakta tutar.

“Değişeceğim” Demek Değişmek Midir
“Değişeceğim” demek, değişimin başlangıcı olabilir; fakat değişimin kendisi değildir. Gerçek değişim, tekrar eden davranışların değişmesiyle anlaşılır.
Değişim için şunlar gerekir:
Farkındalık.
Pişmanlık.
Niyet.
Çaba.
Sabır.
Alışkanlıkları düzeltmek.
Aynı hataya tekrar düşmemek için tedbir almak.
Bir insan “değişeceğim” diyorsa ama aynı davranışları sürdürüyorsa, söz henüz hayata geçmemiştir.
Değişim zaman ister. Fakat gerçek değişim küçük adımlarla bile kendini belli eder. İnsan tamamen kusursuz olmaz ama yönü değişir. Eski hatayı savunmak yerine düzeltmeye çalışır.
Değişeceğim demek kapıyı açar; değişmek o kapıdan yürümektir.

Susmak Da Bir Eylem Midir
Evet, bazı durumlarda susmak da bir eylemdir. Çünkü insanın konuşması gerektiği yerde susması, bir tavır anlamına gelebilir. Her susmak kötü değildir; bazen susmak edep, sabır ve hikmettir. Fakat bazen susmak haksızlığa ortak olmak gibi de olabilir.
Susmak şu durumlarda güzel olabilir:
Fitneyi büyütmemek için.
Kalp kırmamak için.
Öfkeyle yanlış konuşmamak için.
Boş söze girmemek için.
Ama susmak şu durumlarda sorunlu olabilir:
Haksızlık karşısında.
İftira karşısında.
Mazlumun hakkı yenirken.
Birinin onuru çiğnenirken.
Hakikat gizlenirken.
Bu yüzden sadece söylemek değil, susmak da ahlaki bir sorumluluk taşır.
Bazen insan söylediği sözden, bazen de söylemesi gerekirken sustuğu hakikatten sorumlu olur.

Söz İnsanın Karakterini Ele Verir Mi
Evet, söz insanın karakterini büyük ölçüde ele verir. Çünkü insan konuşurken sadece kelime seçmez; iç dünyasını da dışarı yansıtır.
Bir insanın sözlerinden şunlar anlaşılabilir:
Merhameti.
Kibri.
Öfkesi.
Hasedi.
Zarafeti.
İnceliği.
Saygısı.
Ahlaki seviyesi.
Sürekli aşağılayan bir dil, içteki kibri gösterebilir. Sürekli kırıcı konuşmak, merhamet eksikliğini gösterebilir. Sürekli kendini övmek, derin bir onay ihtiyacını gösterebilir. Sürekli başkasını küçümsemek, insanın kendi iç zayıflığını ele verebilir.
Bu yüzden söz, karakterin aynalarından biridir. Ama tek ayna değildir. Çünkü bazı insanlar güzel konuşup kötü yaşayabilir. Bazıları ise az konuşur ama güzel davranır.
En güçlü karakter, güzel söz ile güzel davranışın birleştiği yerde ortaya çıkar.

Söz Ve Eylem Arasında Tutarsızlık Neden Tehlikelidir
Söz ve eylem arasında tutarsızlık varsa güven bozulur. İnsanlar söze değil, zamanla davranışa bakmaya başlar. Çünkü tekrar eden tutarsızlık, sözün değerini azaltır.
Tutarsızlık şu sonuçları doğurur:
Güven kaybı.
İtibar zedelenmesi.
Samimiyet şüphesi.
İlişkilerde yorgunluk.
İnsanın kendi içinde bölünmesi.
Bir insan sürekli başka söyler, başka yaparsa sadece çevresini değil, kendi ruhunu da yorar. Çünkü iç dünya ile dış dünya arasında çatlak oluşur. İnsan kendini savunmak için daha çok açıklama yapmak zorunda kalır.
Tutarlılık ise insanı güçlendirir. Çünkü söz ile davranış aynı yönde olduğunda insanın varlığı daha güvenilir hâle gelir.
Tutarlı insan çok konuşmak zorunda kalmaz; çünkü davranışı zaten konuşur.

Dinî Açıdan Söz Ve Amel Arasındaki Bağ Nedir
Dinî açıdan söz ve amel arasında güçlü bir bağ vardır. İman dil ile ifade edilir, kalp ile tasdik edilir ve davranışlarla hayat içinde görünür hâle gelir. Bu yüzden sadece söylemek yeterli değildir; söylenen hakikatin hayatta karşılık bulması gerekir.
İnsan “inanıyorum” dediğinde bu büyük bir sözdür. Fakat bu sözün hayata yansıması beklenir:
Doğruluk.
Emanet.
Merhamet.
Kul hakkından sakınmak.
İbadet bilinci.
Adalet.
Güzel ahlak.
Elbette insan kusursuz değildir. Her insan hata yapabilir, düşebilir, günah işleyebilir. Fakat önemli olan, sözüyle tamamen zıt bir hayatı normalleştirmemektir.
İman sadece dilde kalırsa zayıflar. Davranışa yansıdığında güçlenir.
Dil söyler, kalp tasdik eder, amel ise hakikati hayatta görünür kılar.

“Ben Böyle Biriyim” Demek Yeterli Midir
Hayır, “ben böyle biriyim” demek yeterli değildir. İnsan kendini nasıl tanımlarsa tanımlasın, asıl gerçek davranışlarında ortaya çıkar.
Bir insan:
Ben dürüstüm diyebilir.
Ama çıkarı zarar gördüğünde yalan söylüyorsa, dürüstlük eksiktir.
Ben merhametliyim diyebilir.
Ama zayıfa sert, güçlüye yumuşak davranıyorsa, merhamet eksiktir.
Ben adaletliyim diyebilir.
Ama kendi tarafı haksız olduğunda susuyorsa, adalet eksiktir.
İnsanın kendisi hakkındaki iddiası önemlidir ama tek başına kanıt değildir. Çünkü insan bazen kendini görmek istediği gibi anlatır. Gerçek karakter ise hayatın sınavlarında ortaya çıkar.
İnsan iddiasıyla değil, iddiasını taşıyabildiği kadar kendisidir.

Söylemekten Yapmaya Geçmek İçin Ne Gerekir
Söylemekten yapmaya geçmek için insanın niyetini somut davranışa çevirmesi gerekir. Bu da sabır, disiplin, dürüstlük ve kendini kandırmama ister.
Söylemekten yapmaya geçmek için:
Az ama gerçek adım atmak gerekir.
Bahane üretmemek gerekir.
Sözün sorumluluğunu almak gerekir.
Küçük davranışları değiştirmek gerekir.
Zaman içinde tutarlı olmak gerekir.
Hata olursa özür ve telafi gerekir.
Büyük laflar bazen insanı rahatlatır ama değiştirmez. Küçük ama sürekli davranışlar ise hayatı gerçekten dönüştürür.
Bir insan “iyi biri olacağım” demek yerine bugün bir kalbi kırmamaya çalışırsa, sözü eyleme yaklaşır. “Değişeceğim” demek yerine bir kötü alışkanlığını azaltırsa, değişim başlar.
Söz hedefi gösterir; adım yolu açar.

Son Söz: Söylemek Başlangıçtır, Yapmak Hakikatin İspatıdır
Söylemek yapmak mıdır
Söz bazen dua olur.
Söz bazen özür olur.
Söz bazen şahitlik olur.
Söz bazen kalp kırar.
Söz bazen hayat kurtarır.
Söz bazen insanın karakterini ele verir.
Ama insanın gerçek sınavı, söylediğini yaşayabilmesidir.
“Seni seviyorum” demek güzeldir; fakat sevgi emek ister.
“Değişeceğim” demek değerlidir; fakat değişim davranış ister.
“Dürüstüm” demek kolaydır; fakat dürüstlük çıkar zarar gördüğünde belli olur.
“İnanıyorum” demek büyüktür; fakat iman güzel ahlakla hayata yansır.
Bu yüzden insan sözünü küçümsememeli ama sözle yetinmemelidir. Çünkü söz, eyleme dönüşünce güç kazanır. Davranışla desteklenmeyen söz ise zamanla hafifler.
En güzel insan, güzel konuşan değil; güzel söylediğini güzel yaşayan insandır.
“Söylemek niyeti açığa çıkarır, yapmak ise insanın o niyete sadık kalıp kalmadığını gösterir; bu yüzden söz kapıdır, amel ise o kapıdan geçmenin hakikatidir.”
Ersan Karavelioğlu