🔤 Roman Jakobson'a Göre Şiirsel İşlev Nedir ❓ Dilin Biçimi, Ritmi Ve Edebî Anlam Nasıl Kurulur ❓

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu❓

• Evet

Oy: 1 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    1

ErSan.Net

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
Moderator
MT
21 Haz 2019
49,220
2,711,513
113
43
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

🔤 Roman Jakobson'a Göre Şiirsel İşlev Nedir ❓ Dilin Biçimi, Ritmi Ve Edebî Anlam Nasıl Kurulur ❓

"Dil, yalnızca anlamı taşıyan bir köprü değildir; bazen anlamın kendisi, kelimenin sesinde, ritminde ve görünmeyen titreşiminde doğar."
— Ersan Karavelioğlu

Roman Jakobson'a göre şiirsel işlev, dilin en büyüleyici, en estetik ve en derin işlevlerinden biridir. Çünkü bu işlevde dil, yalnızca bir bilgiyi aktarmak için kullanılmaz; kendi biçimini, sesini, ritmini, tekrarını, düzenini ve estetik varlığını görünür hale getirir.

Gündelik dilde kelimeler çoğu zaman bir şeyi anlatmak için kullanılır. Fakat şiirsel işlevde kelimeler sadece anlamı taşımaz; anlamın bizzat bedeni haline gelir. Bir cümlenin nasıl kurulduğu, hangi seslerle örüldüğü, hangi kelimelerin yan yana getirildiği, hangi ritmin oluşturulduğu ve hangi tekrarların seçildiği artık mesajın ayrılmaz parçasıdır.

Jakobson'un şiirsel işlev anlayışı, bize şunu gösterir: Edebiyat, yalnızca söylenen şeyin değil, söylenme biçiminin de sanatıdır.

1️⃣ Roman Jakobson'a Göre Şiirsel İşlev Ne Demektir ❓

Şiirsel işlev, Jakobson'un dil işlevleri kuramında mesajın kendisine yönelen dil işlevidir. Yani dil, yalnızca dış dünyayı anlatmaz; aynı zamanda kendi yapısını, sesini, biçimini ve estetik düzenini öne çıkarır.

Basit bir ifadeyle:

Göndergesel işlev bize "ne anlatıldığını" gösterir.
Şiirsel işlev ise "nasıl anlatıldığını" görünür kılar.

Mesela şu iki cümleyi düşünelim:

"Güneş battı."
"Güneş, günün yorgun alnından kızıl bir sır gibi süzüldü."

İlk cümle bilgi verir. İkinci cümle ise yalnızca bilgi vermez; dilin içindeki estetik gücü, imgeyi, ritmi ve çağrışımı harekete geçirir. İşte burada şiirsel işlev devreye girer.

Jakobson'a göre şiirsel işlev yalnızca şiirde bulunmaz. Şiirde en yoğun haliyle görünür, fakat atasözlerinde, reklam sloganlarında, dualarda, hitabetlerde, romanlarda, masallarda, başlıklarda, sosyal medya sözlerinde ve etkileyici gündelik ifadelerde de karşımıza çıkar.

Çünkü şiirsel işlevin özü şudur: Mesaj, sadece taşıdığı anlamla değil, kendi biçimiyle de dikkat çeker.

2️⃣ Şiirsel İşlev Neden Mesajın Kendisine Yönelir ❓

Jakobson'un iletişim modelinde her dil işlevi iletişimin farklı bir unsuruna yönelir. Şiirsel işlev, bu unsurlar içinde özellikle mesaja odaklanır.

Burada mesaj, yalnızca cümlenin içerdiği bilgi değildir. Mesaj; kelimelerin seçimi, dizilişi, ses örgüsü, tekrarları, ritmi, ahengi, imge sistemi ve biçimsel bütünlüğü ile birlikte düşünülür.

Yani şiirsel işlevte dil kendisini saklamaz. Tam tersine, kendisini hissettirir.

Gündelik bir konuşmada kelimeler bazen şeffaf cam gibidir. Onların üzerinden bakar, anlatılan şeyi görürüz. Fakat şiirsel dilde kelimeler artık yalnızca cam değildir; ışığı kıran, renk veren, anlamı çoğaltan kristal bir yüzeye dönüşür.

Bu yüzden şiirsel işlev, dilin sıradan aktarım görevini aşar. Dil artık sadece "bir şeyi söylemez"; söylediği şeyi bir biçim içinde yeniden yaratır.

Böylece mesaj, sadece zihne değil; kulağa, hayale, duyguya, belleğe ve estetik algıya da seslenir.

3️⃣ Şiirsel İşlev İle Şiir Aynı Şey midir ❓

Şiirsel işlev ile şiir aynı şey değildir. Şiir, şiirsel işlevin en yoğun ve en görünür olduğu edebî türlerden biridir; fakat şiirsel işlev yalnızca şiire ait değildir.

Bir atasözü şiirsel olabilir.
Bir reklam sloganı şiirsel olabilir.
Bir dua şiirsel olabilir.
Bir politik söylev şiirsel olabilir.
Bir roman cümlesi şiirsel olabilir.
Bir başlık şiirsel olabilir.
Hatta gündelik bir söz bile şiirsel işlev taşıyabilir.

Mesela:

"Damlaya damlaya göl olur."

Bu atasözü yalnızca ekonomik bir öğüt vermez. Aynı zamanda ses tekrarı, ritim, kısa yapı ve akılda kalıcı biçim sayesinde şiirsel bir güç kazanır.

Ya da:

"Az gittik, uz gittik, dere tepe düz gittik."

Burada amaç sadece yolculuk bilgisi vermek değildir. Dilin ritmi, tekrarı ve masalsı akışı mesajın kendisini büyülü hale getirir.

Bu nedenle Jakobson için şiirsel işlev, şiirin sınırlarını aşan genel bir dil olayıdır. Şiirsel işlev, dilin kendi biçimini anlamın aktif parçası haline getirdiği her yerde ortaya çıkar.

4️⃣ Jakobson'a Göre Edebîlik Nasıl Oluşur ❓

Jakobson'un en önemli sorularından biri şudur:

Bir sözlü mesajı sanat eserine dönüştüren şey nedir ❓

Bu soru, edebiyat kuramı açısından çok önemlidir. Çünkü bir metni edebî yapan şey yalnızca konusu değildir. Aşk, ölüm, yalnızlık, savaş, umut veya acı birçok metinde bulunabilir. Fakat her metin edebî olmaz.

Jakobson'a göre edebîliği oluşturan şey, dilin özel biçimde örgütlenmesidir.

Edebîlik şu unsurlarla güç kazanır:

UnsurEdebî Etkisi
Ses düzeniMetne ahenk ve müzikalite katar
RitimDuygunun akışını belirler
TekrarAnlamı zihne kazır
İmgeSoyut duyguyu görünür hale getirir
KarşıtlıkAnlamı gerilim içinde büyütür
ParalellikYapısal denge oluşturur
Kelime seçimiAtmosfer ve ton yaratır

Bu nedenle edebiyat, yalnızca fikir anlatımı değildir. Edebiyat, dilin kendi imkânlarıyla anlamı yoğunlaştırmasıdır.

Jakobson'un gözünde bir metnin edebî değeri, onun sadece ne anlattığında değil; dili nasıl kurduğunda, sesi nasıl örgütlediğinde ve anlamı biçimle nasıl bütünleştirdiğinde saklıdır.

5️⃣ Şiirsel İşlevde Biçim Neden İçeriğin Parçasıdır ❓

Şiirsel işlevin en önemli yönlerinden biri, biçim ile içeriğin birbirinden ayrılamamasıdır. Gündelik düşüncede bazen içerik asıl, biçim ise süs gibi görülür. Jakobson ise bu ayrımı kırar.

Şiirsel dilde biçim, yalnızca dış kabuk değildir. Biçim, anlamın oluşmasına doğrudan katılır.

Mesela:

"Ben seni bekledim."
"Seni bekledim ben."
"Bekledim... seni... ben."

Bu üç cümle benzer kelimelerden oluşur. Fakat etkileri aynı değildir. Kelime sırası, duraklama, vurgu ve ritim değiştikçe anlamın duygusal ağırlığı da değişir.

Bu örnek bize şunu gösterir: Anlam, yalnızca kelimelerin sözlük karşılığından doğmaz. Anlam, kelimelerin düzeninden de doğar.

Şiirsel işlevde biçim, duygunun bedeni gibidir. Nasıl ki ruh bedensiz görünemezse, edebî anlam da biçimsiz derinleşemez.

Bu yüzden Jakobson için edebiyatı anlamak, sadece "ne anlatılıyor ❓" diye sormak değildir. Asıl soru şudur:

Bu anlam, hangi biçimle doğuyor ❓

6️⃣ Ses, Şiirsel İşlevde Nasıl Anlam Üretir ❓

Jakobson'un şiirsel işlev anlayışında ses çok önemli bir yere sahiptir. Çünkü dil yalnızca kavramlardan oluşmaz; aynı zamanda seslerden oluşur. Sesler, kelimelerin görünmeyen müziğini kurar.

Bir metinde ses tekrarları, aliterasyonlar, asonanslar ve iç ahenkler anlamı derinleştirebilir.

Mesela sert ünsüzler bir cümleye kırılma, çatışma, sertlik veya gerginlik katabilir. Yumuşak sesler ise daha akışkan, hüzünlü veya sakin bir atmosfer oluşturabilir.

Şiirsel işlevde ses, yalnızca kulakla duyulan bir unsur değildir. Ses, anlamı duygusal olarak taşır.

Örneğin:

"Kırık kapı karanlıkta kapanırken..."

Burada k sesinin tekrarı, cümleye sert ve karanlık bir titreşim verir.

Buna karşılık:

"İnce ince esen içli bir rüzgâr..."

Burada daha yumuşak sesler, daha akışkan ve hüzünlü bir etki oluşturur.

Jakobson'un şiirsel işlevi bize şunu öğretir: Ses, anlamın süsü değil; anlamın gizli mimarlarından biridir.

7️⃣ Ritim Edebî Anlamı Nasıl Kurar ❓

Ritim, dilin zaman içinde akış biçimidir. Bir cümlenin hızlı mı, yavaş mı, kesik mi, uzun mu, dalgalı mı aktığı ritimle ilgilidir.

Şiirsel işlevde ritim, yalnızca estetik bir unsur değildir. Ritim, metnin duygusunu ve düşünsel hareketini belirler.

Kısa cümleler sertlik, kararlılık veya gerilim yaratabilir:

"Durdu. Baktı. Sustı. Gitti."

Uzun cümleler ise akış, derinlik, düşünsel yoğunluk veya içsel dalgalanma oluşturabilir:

"Gecenin ağır sessizliği içinde, insanın kendi kalbine doğru yürüyen düşünceleri, uzak bir yıldızın kırık ışığı gibi yavaş yavaş beliriyordu."

Bu iki anlatım aynı türde bir atmosfer yaratmaz. Çünkü ritim, okurun ruhsal hızını değiştirir.

Jakobson açısından şiirsel işlev, ritmin bu gücünü görünür hale getirir. Bir metinde ritim, yalnızca okunma temposu değildir; anlamın nefes alış biçimidir.

Bu yüzden büyük edebî cümleler çoğu zaman yalnızca anlaşılmaz; hissedilir, duyulur, iç ritmiyle okurun zihninde yankılanır.

8️⃣ Tekrar Şiirsel İşlevde Neden Güçlüdür ❓

Tekrar, şiirsel işlevin en etkili araçlarından biridir. Çünkü tekrar, bir kelimeyi, sesi, yapıyı veya duyguyu metin içinde yeniden dolaşıma sokarak anlamı güçlendirir.

Tekrar bazen vurgu yapar.
Bazen ritim kurar.
Bazen duyguyu yoğunlaştırır.
Bazen belleğe kazır.
Bazen anlamı kutsal, törensel veya büyülü hale getirir.

Mesela:

"Bekledim seni, gece bekledim, rüzgâr bekledi, içimde susan her şey bekledi."

Burada "bekledim" ve "bekledi" tekrarları, yalnızca zamanın geçtiğini anlatmaz. Bekleyişin ruhsal ağırlığını çoğaltır.

Tekrarın gücü, insan zihninin ritmik yapısıyla da ilgilidir. İnsan, tekrar eden şeyleri daha kolay hatırlar. Dualar, ilahiler, şiirler, marşlar, masallar ve atasözleri bu yüzden tekrar gücünü kullanır.

Jakobson için tekrar, yalnızca dilsel bir süs değildir. Tekrar, mesajın kendi yapısına dikkat çeken şiirsel bir düzenleme biçimidir.

9️⃣ Paralellik Şiirsel İşlevde Ne Anlama Gelir ❓

Jakobson'un şiirsel işlev anlayışında paralellik çok önemli bir kavramdır. Paralellik, benzer yapılar, benzer sesler, benzer dizimler veya karşılıklı anlam düzenleri kurarak metne biçimsel denge kazandırır.

Mesela:

"Gözlerin geceye, sesin sabaha benzer."

Bu cümlede iki yapı birbirine paraleldir:

Gözlerin geceye
Sesin sabaha

Bu paralellik, cümleye hem ritim hem de estetik denge verir.

Paralellik özellikle şiirde, kutsal metinlerde, atasözlerinde ve hitabetlerde sıkça görülür. Çünkü paralel yapılar, anlamın düzenli ve güçlü biçimde algılanmasını sağlar.

Bir başka örnek:

"Kimi susarak konuşur, kimi konuşarak susar."

Burada karşılıklı yapı, hem anlamı güçlendirir hem de cümleyi akılda kalıcı hale getirir.

Jakobson'a göre şiirsel işlev, seçim ve dizim eksenleri arasındaki ilişkileri öne çıkarır. Yani kelimelerin yalnızca ne olduğu değil, nasıl seçildiği ve nasıl yan yana getirildiği önemlidir.

Paralellik de bu yan yana gelişin estetik zekâsıdır.

1️⃣0️⃣ Seçim Ve Dizim Ekseni Şiirsel İşlevi Nasıl Açıklar ❓

Jakobson'un en önemli düşüncelerinden biri, dilin iki temel eksen üzerinde çalıştığı fikridir:

EksenAnlamıÖrnek
Seçim EkseniBir kelime yerine kullanılabilecek benzer kelimeler alanıgece, karanlık, akşam, zifir
Dizim EkseniSeçilen kelimelerin cümle içinde yan yana gelişigece şehre indi

Konuşurken önce kelimeleri seçeriz, sonra onları belirli bir sırayla dizeriz. Şiirsel işlev, bu iki eksen arasındaki ilişkiyi yoğunlaştırır.

Mesela şair "gece" kelimesini seçebilir. Ama onun yerine "karanlık", "akşam", "zifir", "gölge" gibi başka kelimeler de seçebilirdi. Seçilen kelime, metnin atmosferini belirler.

Sonra bu kelime dizim içinde bir yere yerleştirilir:

"Gece indi."
"Gece, şehrin üstüne indi."
"Şehrin üstüne gece, ağır bir sır gibi indi."

Burada seçim ve dizim değiştikçe şiirsel etki de değişir.

Jakobson'a göre şiirsel işlev, dilin bu temel mekanizmasını görünür hale getirir. Şiirsel dilde kelime seçimi ve kelime dizimi sıradan değildir; anlamın estetik mimarisini kurar.

1️⃣1️⃣ İmge Şiirsel İşlevin Kalbinde Neden Yer Alır ❓

İmge, soyut bir duyguyu, düşünceyi veya deneyimi zihinde canlanan bir görünüme dönüştürür. Şiirsel işlevde imge çok önemlidir; çünkü dil, imge sayesinde yalnızca açıklamaz, gösterir ve hissettirir.

Mesela:

"Üzgündüm."

Bu cümle duygu bildirir. Fakat şiirsel yoğunluğu sınırlıdır.

Şöyle dersek:

"İçimde eski bir evin kapısı rüzgârla vuruyordu."

Burada üzüntü doğrudan söylenmez; bir imge içinde hissettirilir. Okur, duyguyu yalnızca kavramaz; zihninde görür, kulağında duyar, içinde hisseder.

İmge, şiirsel işlevin en güçlü alanlarından biridir. Çünkü insan zihni yalnızca soyut kavramlarla değil, görüntülerle, seslerle, dokularla ve çağrışımlarla çalışır.

Jakobson'un şiirsel işlev anlayışı, imgenin yalnızca süs olmadığını gösterir. İmge, anlamın derinleşme biçimidir.

İyi kurulmuş bir imge, bir paragraf açıklamanın yapamadığını tek cümlede yapabilir. Çünkü imge, anlamı duyusal ve ruhsal yoğunlukla taşır.

1️⃣2️⃣ Metafor Ve Metonimi Şiirsel İşlevde Nasıl Çalışır ❓

Jakobson'un düşüncesinde metafor ve metonimi, dilin ve düşüncenin iki temel anlam üretme biçimidir.

Metafor, benzerlik ilişkisine dayanır.
Metonimi, yakınlık veya bağlantı ilişkisine dayanır.

KavramTemel İlişkiÖrnek
MetaforBenzerlik"Zaman bir nehirdir."
MetonimiYakınlık"Ankara açıklama yaptı."

Şiirsel işlevde metafor, anlamı bir alandan başka bir alana taşır. Mesela "kalp bir aynadır" dediğimizde kalp ile ayna arasında benzerlik kurarız. Bu benzerlik, duygu ve düşünceyi yeni bir ışık altında gösterir.

Metonimi ise bir şeyi onunla ilişkili başka bir şey üzerinden anlatır. "Taht karar verdi" dediğimizde aslında taht değil, iktidar kastedilir.

Jakobson'a göre edebiyat, bu iki mekanizmayı yoğun biçimde kullanır. Şiir çoğu zaman metaforik yoğunlukla çalışırken, anlatı türleri metonimik bağlantılarla ilerleyebilir.

Bu ayrım, yalnızca edebî sanatları değil; insan zihninin anlam kurma biçimini de açıklar. İnsan bazen benzerliklerle düşünür, bazen yakınlıklarla.

Şiirsel işlev, bu iki gücü estetik biçimde görünür kılar.

1️⃣3️⃣ Şiirsel İşlev Okurun Algısını Nasıl Değiştirir ❓

Şiirsel işlev, okurun dili otomatik biçimde tüketmesini engeller. Gündelik dilde çoğu zaman kelimeleri hızlıca geçeriz. Kelimeyi duyar, anlamı alır, yolumuza devam ederiz.

Fakat şiirsel dil bizi durdurur.

Bir cümlede beklenmedik bir imge, güçlü bir ritim, şaşırtıcı bir benzetme veya ses tekrarı varsa okur artık sadece anlamı almaz; dilin kendisini fark eder.

Bu durum, algıyı tazeler.

Rus Biçimcilerinin de önem verdiği bu düşünceye göre edebiyat, alışkanlıkla sıradanlaşmış dünyayı yeniden görünür kılar. İnsan sürekli gördüğü şeyi artık görmemeye başlar. Şiirsel dil ise o şeyi yeniden parlatır.

Mesela "ağaç" kelimesi sıradan olabilir. Fakat:

"Ağaç, toprağın göğe yazdığı yeşil bir duadır."

dediğimizde ağaç yeniden görülür. Artık yalnızca botanik bir varlık değildir; anlam, ruh ve imge kazanır.

Şiirsel işlev böylece dilin algıyı uyandıran gücü haline gelir.

1️⃣4️⃣ Şiirsel İşlev Gündelik Dilde Nasıl Ortaya Çıkar ❓

Şiirsel işlev yalnızca edebiyat kitaplarında yaşamaz. Gündelik dilin içinde de sürekli karşımıza çıkar.

Bir annenin çocuğuna söylediği ninni.
Bir sevdiğe yazılan zarif bir mesaj.
Bir dost arasında kullanılan özel ifade.
Bir halk deyimi.
Bir dua cümlesi.
Bir slogan.
Bir başlık.
Bir espri.
Bir lakap.
Bir vedalaşma cümlesi.

Bütün bunlarda şiirsel işlev bulunabilir.

Mesela:

"Kal sağlıcakla."

Bu ifade yalnızca ayrılma bildirimi değildir. İçinde ritim, sıcaklık, gelenek ve duygusal yoğunluk vardır.

Ya da:

"Gözün aydın."

Bu cümle, sıradan bir tebrik değildir. Göz ile aydınlık arasında kurulan imgesel bağ, sevincin dilde nasıl şiirleştiğini gösterir.

Gündelik dilde şiirsel işlev çoğu zaman fark edilmeden çalışır. Çünkü halk dili, deyimler, atasözleri ve geleneksel ifadeler büyük bir estetik hafıza taşır.

Jakobson'un kuramı bize şunu gösterir: İnsan, yalnızca şair olduğunda değil; bazen en sıradan cümlesinde bile şiirsel bir varlık olabilir.

1️⃣5️⃣ Şiirsel İşlev Reklam, Slogan Ve Başlıklarda Nasıl Kullanılır ❓

Şiirsel işlev, modern dünyada reklam, slogan, marka dili ve başlık yazımında da çok güçlüdür. Çünkü akılda kalıcı bir ifade çoğu zaman yalnızca bilgi vermez; ritim, tekrar, ses uyumu ve çarpıcı biçimle hafızaya yerleşir.

Bir slogan kısa olmalıdır.
Ritmik olmalıdır.
Akılda kalmalıdır.
Duygu uyandırmalıdır.
Kendine özgü bir ses taşımalıdır.

Bu özellikler şiirsel işlevin alanına girer.

Başlıklarda da aynı durum görülür. Etkili bir başlık, sadece konuyu bildirmez; okuyucunun zihninde merak, ritim ve çağrışım uyandırır.

Mesela:

"Dil Nedir ❓"

Bu başlık basittir.

Fakat:

"Dil Nedir ❓ İnsan Ruhunun Anlamı Dokuduğu Görünmez Evren"

Bu başlıkta şiirsel işlev daha belirgindir. Çünkü dil yalnızca konu olarak verilmez; estetik bir imgeyle genişletilir.

Bu yüzden şiirsel işlev, modern iletişimde yalnızca edebiyatın değil; dikkat çekmenin, hafızada kalmanın ve duygusal etki üretmenin de temel araçlarından biridir.

1️⃣6️⃣ Şiirsel İşlev Ve Anlam Yoğunluğu Arasında Nasıl Bir Bağ Vardır ❓

Şiirsel işlev, anlamı yoğunlaştırır. Gündelik dilde uzun açıklamalarla ifade edilecek şey, şiirsel dilde tek bir cümleye veya imgeye sıkıştırılabilir.

Mesela:

"Zaman çok hızlı geçiyor ve insan geçmişte yaşadığı şeyleri geri getiremiyor."

Bu açıklayıcıdır.

Fakat:

"Zaman, avucumuzdan sessizce dökülen görünmez bir sudur."

Bu cümle, aynı duyguyu daha yoğun, daha estetik ve daha hatırlanabilir biçimde verir.

Şiirsel işlevde anlam çoğu zaman doğrudan anlatılmaz; yoğunlaştırılır, sezdirilir, çağrıştırılır ve katmanlandırılır.

Bu yüzden şiirsel metinler tek okumada tükenmez. Her okuma yeni bir çağrışım açabilir. Çünkü anlam, sadece açık ifadede değil; seslerde, boşluklarda, imgelerde, ritimde ve kelimeler arası gerilimde saklıdır.

Jakobson'un şiirsel işlev anlayışı, edebî anlamın neden çok katmanlı olduğunu açıklar. Edebiyat, anlamı tek çizgide sunmaz; anlamı çoğaltan bir dil alanı kurar.

1️⃣7️⃣ Şiirsel İşlev Dilin Duygusal Gücünü Nasıl Artırır ❓

Şiirsel işlev, dilin duygusal etkisini güçlendirir. Çünkü insan yalnızca bilgiyle etkilenmez; ses, ritim, imge, tekrar ve biçimle de etkilenir.

Bir acıyı düz biçimde anlatmak mümkündür:

"Çok acı çektim."

Fakat şiirsel işlev devreye girdiğinde acı daha derin hissedilir:

"İçimde, kimsenin duymadığı bir kapı yıllardır yavaşça kapanıyor."

Bu cümle, acıyı açıklamaz; acıyı hissettirir. İşte şiirsel işlevin gücü buradadır.

Dil, şiirsel biçim kazandığında insan ruhuna daha derinden ulaşabilir. Çünkü şiirsel ifade, akla olduğu kadar duyguya, belleğe ve hayal gücüne de seslenir.

Bazen en etkili cümle, en açıklayıcı cümle değildir. En etkili cümle, insanın içinde karşılığı olan bir titreşimi uyandıran cümledir.

Jakobson'un şiirsel işlevi, bu titreşimin dilsel mekanizmasını anlamamızı sağlar.

1️⃣8️⃣ Jakobson'un Şiirsel İşlev Kuramına Yöneltilen Eleştiriler Nelerdir ❓

Jakobson'un şiirsel işlev kuramı çok etkili olmuştur; fakat bazı eleştiriler de almıştır. Bu eleştiriler, kuramı daha dikkatli anlamamıza yardım eder.

İlk eleştiri, şiirsel işlevin metnin biçimsel yönünü çok öne çıkararak tarihsel, toplumsal veya psikolojik bağlamı geri plana itebileceği yönündedir. Çünkü edebiyat yalnızca dilsel yapı değildir; aynı zamanda kültür, tarih, duygu, ideoloji ve insan deneyimiyle de ilişkilidir.

İkinci eleştiri, şiirsel işlevin bazen fazla teknik açıklanmasıdır. Ses, ritim, tekrar ve paralellik önemlidir; fakat edebî deneyim yalnızca bunlara indirgenemez. Okurun ruhsal tepkisi, kültürel birikimi ve yorum gücü de önemlidir.

Üçüncü eleştiri, şiirsel işlevin şiir dışı metinlerde nasıl sınırlandırılacağı konusundadır. Çünkü reklamdan duaya, slogandan sosyal medya cümlesine kadar birçok metinde şiirsel işlev bulunabilir.

Fakat bütün bu eleştirilere rağmen Jakobson'un katkısı çok güçlüdür. O bize edebiyatı anlamak için vazgeçilmez bir şeyi öğretmiştir:

Dilin biçimi, anlamın dışında değildir; anlamın doğduğu yerlerden biridir.

1️⃣9️⃣ Son Söz ❓ Dilin Biçimi Ruhun Görünmeyen Müziği midir ❓

Roman Jakobson'un şiirsel işlev kuramı, bize dilin sıradan bir araç olmadığını gösterir. Dil, yalnızca haber veren, açıklayan veya yönlendiren bir sistem değildir. Dil, aynı zamanda güzellik kuran, anlamı yoğunlaştıran, duyguyu görünür hale getiren ve insan ruhunun gizli ritmini taşıyan bir varlık alanıdır.

Şiirsel işlev sayesinde kelimeler yalnızca kelime olmaktan çıkar. Ses, anlamla birleşir. Ritim, duyguyu taşır. İmge, görünmeyeni görünür kılar. Tekrar, anlamı belleğe kazır. Biçim, içeriğin kaderine dönüşür.

Jakobson'un bize öğrettiği en derin şey şudur: Bir metni anlamak için yalnızca ne söylediğine değil, nasıl söylediğine de bakmak gerekir.

Çünkü bazen bir cümlenin asıl ruhu, söylediği bilgide değil; kurduğu ahenkte, seçtiği kelimede, bıraktığı sessizlikte ve okurun içinde uyandırdığı yankıda saklıdır.

Dil, insanın dünyaya attığı işarettir. Fakat şiirsel dil, insanın dünyaya yalnızca işaret bırakmadığı; o işareti güzelliğe, ritme ve derinliğe dönüştürdüğü yerdir.

"Kelimeler anlamı taşırken seslenir; fakat şiirsel dil, anlamı yalnızca taşımaz, ona ruhun duyabileceği bir müzik verir."
— Ersan Karavelioğlu

M͜͡T͜͡

Geri
Üst Alt