📖 Roman Jakobson'a Göre Edebîlik Nedir ❓ Bir Metni Sanat Eserine Dönüştüren Dilsel Güç Nasıl Açıklanır ❓

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu❓

• Evet

Oy: 1 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    1

ErSan.Net

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
Moderator
MT
21 Haz 2019
49,217
2,711,512
113
43
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

📖 Roman Jakobson'a Göre Edebîlik Nedir ❓ Bir Metni Sanat Eserine Dönüştüren Dilsel Güç Nasıl Açıklanır ❓

"Bir metni unutulmaz yapan şey yalnızca anlattığı konu değildir; kelimelerin kendi içinde kurduğu gizli düzen, bazen anlamdan önce ruha dokunur."
— Ersan Karavelioğlu

Roman Jakobson'a göre edebîlik, bir metni sıradan sözden, gündelik anlatımdan veya yalnızca bilgi aktaran cümlelerden ayıran özel dilsel güçtür. Edebîlik, metnin sadece ne anlattığıyla değil; nasıl anlattığıyla, kelimeleri nasıl seçtiğiyle, sesi nasıl örgütlediğiyle, ritmi nasıl kurduğu ve anlamı hangi biçimsel yoğunlukla taşıdığıyla ilgilidir.

Jakobson'un edebiyat kuramındaki en önemli sorulardan biri şudur:

"Bir sözlü mesajı sanat eserine dönüştüren şey nedir ❓"

Bu soru, edebiyatı sadece konu, duygu veya yazar niyeti üzerinden değil; dilin kendi iç mimarisi üzerinden anlamaya çağırır. Çünkü Jakobson'a göre edebî metin, dili sıradan kullanımın ötesine taşır; kelimeleri yalnızca iletişim aracı olmaktan çıkarıp estetik, ritmik, imgesel ve anlam yoğunluğu taşıyan bir varlık alanına dönüştürür.

1️⃣ Roman Jakobson'a Göre Edebîlik Ne Demektir ❓

Edebîlik, Jakobson'un düşüncesinde bir metni edebiyat yapan temel özelliktir. Yani bir metnin edebî olması, yalnızca güzel bir konudan söz etmesine bağlı değildir. Asıl mesele, o konunun dil içinde nasıl kurulduğudur.

Bir metin aşkı anlatabilir ama edebî olmayabilir.
Bir metin ölümü anlatabilir ama sıradan kalabilir.
Bir metin yalnızlığı anlatabilir ama ruhu sarsmayabilir.

Çünkü edebiyatın gücü, yalnızca konunun büyüklüğünden değil, konunun dilsel işlenişinden doğar.

Jakobson'a göre edebîlik, dilin kendi biçimine dikkat çektiği yerde ortaya çıkar. Kelimeler yalnızca anlamı taşımaz; anlamın kuruluşuna aktif biçimde katılır.

Mesela:

"Adam üzgündü."

Bu cümle bir bilgi verir.

Fakat:

"Adamın yüzünde, yıllardır açılmamış bir pencerenin tozu vardı."

Bu cümle yalnızca üzgünlüğü bildirmez; onu imgeye, atmosfere ve duyusal bir görünüme dönüştürür. İşte edebîlik burada belirir.

Edebîlik, kelimenin sadece söylemesi değil; hissettirmesi, çağrıştırması, yoğunlaştırması ve okurun algısını değiştirmesidir.

2️⃣ Edebîlik Neden Sadece Konuyla Açıklanamaz ❓

Birçok kişi edebiyatı konu üzerinden değerlendirir. Oysa Jakobson'a göre bu eksik bir yaklaşımdır. Çünkü aynı konu, çok farklı dilsel biçimlerle anlatılabilir.

Mesela ayrılık konusu düşünelim.

Bir cümle şöyle olabilir:

"O gitti ve ben çok üzüldüm."

Bu cümle açık ve anlaşılırdır. Fakat edebî yoğunluğu sınırlıdır.

Aynı duygu şöyle kurulabilir:

"Kapı kapandı; fakat giden yalnız o değildi, evin içinden sesin de çekildi."

Burada ayrılık yalnızca bildirilmez. Kapı, ev, ses ve çekilme imgeleriyle duygusal bir sahneye dönüştürülür.

Bu nedenle edebîlik, metnin ne hakkında olduğu sorusundan çok, dilin o şeyi nasıl var ettiği sorusuyla ilgilidir.

Düz AnlatımEdebî Anlatım
Yalnız kaldım.Oda doluydu ama içimde kimse yoktu.
Zaman geçti.Saatler, duvarın içinde sessizce yaşlandı.
Korktum.İçimde karanlık bir kapı ansızın aralandı.
Mutluydum.Kalbim, sabah ışığına açılan bir pencere gibiydi.

Bu fark bize şunu gösterir: Edebiyat, yalnızca anlatılan şey değil; anlatılan şeyin dil içinde yeniden yaratılmasıdır.

3️⃣ Jakobson'un "Edebîlik" Sorusu Neden Devrimciydi ❓

Jakobson'un edebîlik sorusu, edebiyat araştırmalarında önemli bir dönüşüm yaratmıştır. Çünkü o, edebiyatı yalnızca yazarın hayatına, dönemin tarihine, metnin mesajına veya ahlaki sonucuna indirgemek istememiştir.

Onun temel sorusu şudur:

Bir metni edebî yapan özel dilsel düzen nedir ❓

Bu soru, metnin kendisine dönmeyi gerektirir. Yani eleştirmen, yalnızca yazarın biyografisine veya tarihsel koşullara değil; metindeki seslere, ritme, tekrar yapılarına, imgelere, karşıtlıklara, paralelliklere ve sözcük seçimine bakmalıdır.

Bu yaklaşım, edebiyatı daha dikkatli ve daha bilimsel biçimde inceleme imkânı sunmuştur.

Çünkü Jakobson'a göre edebiyat, yalnızca dış dünyanın yansıması değildir. Edebiyat, dilin kendi içinde kurduğu özel bir estetik organizasyondur.

Bu nedenle Jakobson'un sorusu hâlâ önemlidir. Çünkü her dönemde edebiyat hakkında şu soru yeniden sorulur:

Bir metin neden sadece yazı değil de edebiyat olur ❓

Jakobson'un cevabı güçlüdür: Çünkü o metinde dil, sıradan işlevinden sıyrılır ve kendi estetik gücünü görünür kılar.

4️⃣ Rus Biçimciliği Edebîlik Kavramını Nasıl Etkiledi ❓

Jakobson'un edebîlik düşüncesi, Rus Biçimciliği ile yakından ilişkilidir. Rus Biçimcileri, edebiyatın özünü açıklamak için metnin dışındaki unsurlardan çok, metnin biçimsel yapısına odaklanmışlardır.

Onlara göre edebiyatı edebiyat yapan şey, dilin sıradan kullanımından farklılaşmasıdır.

Gündelik dil çoğu zaman pratik amaçlıdır. Hızlı anlaşılmak ister. Mesajı iletir ve geri çekilir.

Fakat edebî dil böyle değildir. Edebî dil, okuru durdurur. Kelimeyi görünür hale getirir. Alışılmış algıyı bozar. Sıradan görünen şeyi yeniden fark ettirir.

Bu anlayışta edebiyatın temel etkilerinden biri alışkanlığı kırmaktır.

İnsan sürekli gördüğü şeyi artık görmemeye başlar. Edebiyat ise dili özel biçimde kullanarak dünyayı yeniden görünür kılar.

Mesela herkes "yağmur yağıyor" diyebilir. Fakat edebî dil şöyle diyebilir:

"Gökyüzü, yeryüzünün unutulmuş yüzünü yıkıyordu."

Burada yağmur yeniden görülür. Sıradan bir doğa olayı, estetik bir deneyime dönüşür.

İşte Rus Biçimciliği ve Jakobson'un edebîlik anlayışı, bu dönüşümün dilsel mekanizmasını anlamaya çalışır.

5️⃣ Şiirsel İşlev Edebîliğin Merkezinde Neden Yer Alır ❓

Jakobson'un dil işlevleri kuramında şiirsel işlev, edebîliğin merkezinde yer alır. Çünkü şiirsel işlev, dilin mesajın kendisine yönelmesidir.

Yani dil yalnızca bir şeyi anlatmaz; anlatma biçimini de görünür kılar.

Bir haber cümlesi genellikle dış dünyaya yönelir.
Bir emir cümlesi alıcıya yönelir.
Bir duygu cümlesi göndericiye yönelir.
Fakat edebî cümlede mesajın kendi biçimi, sesi ve düzeni öne çıkar.

Şiirsel işlevte kelimeler yalnızca bilgi taşımaz. Onların sesleri, ritimleri, tekrarları, dizilişleri ve çağrışımları anlamın parçası haline gelir.

Mesela:

"Gece geldi."

Bu cümlede bilgi vardır.

Fakat:

"Gece, şehrin üstüne siyah bir sır gibi kapandı."

Bu cümlede şiirsel işlev belirgindir. Çünkü mesajın biçimi, anlatılan şey kadar önemlidir.

Jakobson'a göre edebîlik tam da burada doğar: Dil, yalnızca anlam taşımaz; kendi biçimiyle anlam üretir.

6️⃣ Edebî Metinde Ses Neden Anlamın Gizli Mimarıdır ❓

Edebîlikte ses, yalnızca kulağa hoş gelmek için kullanılan bir unsur değildir. Ses, metnin duygusal atmosferini, ritmini ve iç gerilimini kurabilir.

Bir metindeki sert sesler, yumuşak sesler, tekrar eden harfler, uzun ünlüler veya kısa keskin yapılar anlamın tonunu değiştirir.

Mesela:

"Karanlık kırık kapıdan içeri aktı."

Burada k seslerinin tekrarı, cümleye sert, çatlak ve karanlık bir his verir.

Buna karşılık:

"İnce bir ışık içimi usulca ısıttı."

Burada daha yumuşak sesler, daha sakin ve içsel bir atmosfer kurar.

Edebî metinlerde ses çoğu zaman görünmez bir müzik gibidir. Okur bunu her zaman bilinçli olarak fark etmese bile, metnin etkisini hisseder.

Jakobson'un yaklaşımı bize şunu öğretir: Ses, anlamın dışında değildir. Ses, anlamın duyusal bedenidir.

Bu yüzden büyük edebî cümleler yalnızca okunmaz; içten içe duyulur.

7️⃣ Ritim Bir Metni Nasıl Edebî Hale Getirir ❓

Ritim, bir metnin nefes alış biçimidir. Cümlelerin uzunluğu, durakları, tekrarları, vurguları ve akış hızı metnin ritmini oluşturur.

Gündelik anlatımda ritim çoğu zaman fark edilmez. Fakat edebî metinlerde ritim, anlamın taşıyıcı gücüne dönüşür.

Kısa cümleler sertlik, kararlılık veya gerilim oluşturabilir:

"Sustu. Bekledi. Kapı açılmadı."

Uzun cümleler ise içsel dalgalanma, düşünsel yoğunluk veya geniş bir atmosfer kurabilir:

"Gecenin ağır sessizliği içinde, insanın kendi kalbine doğru ilerleyen o eski ve yorgun sorular, unutulmuş bir aynanın yüzeyinde yeniden belirmeye başladı."

Bu iki ritim aynı duygu dünyasını kurmaz.

Edebîlik, çoğu zaman bu ritim bilincinden doğar. Yazar, yalnızca ne söyleyeceğini değil; hangi hızla, hangi nefesle, hangi kırılmayla, hangi akışla söyleyeceğini de belirler.

Jakobson'un şiirsel işlev anlayışı, ritmin bu derin etkisini görünür hale getirir. Çünkü edebî metinde ritim, yalnızca biçimsel bir süs değil; duygunun yürüyüş biçimidir.

8️⃣ Tekrar Edebî Anlamı Nasıl Yoğunlaştırır ❓

Edebî metinlerde tekrar, anlamı güçlendiren en önemli araçlardan biridir. Bir sesin, kelimenin, cümlenin, imgenin veya yapının tekrar edilmesi, metne hem ritim hem de vurgu kazandırır.

Tekrar bazen duyguyu büyütür.
Bazen anlamı belleğe kazır.
Bazen metne törensel bir hava verir.
Bazen saplantıyı, bekleyişi veya acıyı hissettirir.
Bazen de okuru metnin iç müziğine çeker.

Mesela:

"Bekledim. Gecede bekledim. Kapıda bekledim. İçimde kapanmayan o eski cümlenin önünde bekledim."

Burada tekrar, sadece bekleme eylemini söylemez; bekleyişin ruhsal ağırlığını artırır.

Jakobson açısından tekrar, şiirsel işlevin önemli göstergelerinden biridir. Çünkü tekrar sayesinde mesaj kendi biçimine dikkat çeker.

Okur, yalnızca anlamı takip etmez; dilin kurduğu düzeni de hisseder.

Bu yüzden tekrar, edebî metinde basit bir yineleme değildir. Doğru kullanıldığında tekrar, anlamın nabzı haline gelir.

9️⃣ İmge Edebîliğin Kalbinde Neden Yer Alır ❓

İmge, edebî metnin en güçlü araçlarından biridir. Çünkü imge, soyut bir duyguyu veya düşünceyi zihinde canlanan somut bir görünüme dönüştürür.

Düz anlatım şöyle diyebilir:

"Çok yalnızdı."

Edebî anlatım ise şöyle kurabilir:

"Kalabalığın ortasında, kimsenin uğramadığı eski bir istasyon gibiydi."

Burada yalnızlık doğrudan söylenmez; bir imgeyle görünür hale getirilir.

İmge, okurun yalnızca anlamasını değil, görmesini ve hissetmesini sağlar. Bu yüzden edebîlikte imge çok önemlidir.

İyi bir imge:

Duyguyu yoğunlaştırır.
Soyutu somutlaştırır.
Okurun hayal gücünü harekete geçirir.
Metne estetik derinlik kazandırır.
Anlamı tek düzeyden çok katmanlı hale getirir.

Jakobson'un biçimsel yaklaşımı, imgenin yalnızca süs olmadığını gösterir. İmge, dilin anlam üretme biçimlerinden biridir.

Edebî metin, çoğu zaman açıklamaktan çok göstererek etkiler. İmge de bu göstermenin en zarif yoludur.

1️⃣0️⃣ Kelime Seçimi Bir Metnin Edebî Gücünü Nasıl Belirler ❓

Edebîlikte kelime seçimi hayati öneme sahiptir. Çünkü her kelime yalnızca sözlük anlamı taşımaz; aynı zamanda ses, çağrışım, tarih, duygu, kültür ve atmosfer taşır.

Mesela "ev", "yuva", "konut", "hane", "mekân" kelimeleri birbirine yakın görünür. Fakat hepsi aynı duygusal etkiye sahip değildir.

Ev daha gündelik ve sıcak olabilir.
Yuva daha duygusal ve aidiyet yüklüdür.
Konut daha resmî ve teknik bir tondadır.
Hane daha geleneksel ve kültürel bir his taşır.
Mekân daha geniş ve soyut bir alan açar.

Bu yüzden edebî metinde kelime seçimi, anlamın rengini belirler.

Bir yazar "gitti" yerine "çekildi", "kayboldu", "süzüldü", "uzaklaştı" veya "silindi" diyebilir. Her seçim, metnin duygusal tonunu değiştirir.

Jakobson'un seçim ekseni burada önem kazanır. Çünkü bir metindeki her kelime, seçilmemiş başka kelimeler arasından seçilmiştir. Edebîlik, bu seçimin bilinçli ve etkili hale gelmesiyle güçlenir.

1️⃣1️⃣ Karşıtlıklar Edebî Metinde Nasıl Derinlik Oluşturur ❓

Edebî metinlerde karşıtlıklar, anlamı güçlendiren temel yapılardan biridir. Işık ve karanlık, ses ve sessizlik, yaşam ve ölüm, yakınlık ve uzaklık, umut ve korku gibi karşıtlıklar metne gerilim kazandırır.

Çünkü anlam çoğu zaman karşıtlık içinde belirginleşir.

Işık, karanlık olmadan bu kadar güçlü hissedilmez.
Sessizlik, sesin yokluğuyla derinleşir.
Umut, umutsuzluğun kıyısında daha parlak görünür.
Aşk, kaybetme ihtimaliyle daha yoğunlaşır.

Jakobson'un yapısalcı düşünceye yakınlığı burada önemlidir. Çünkü yapısalcı bakışta anlam, tek başına değil; öğeler arasındaki ilişkiler ve karşıtlıklar içinde doğar.

Mesela:

"Gülüyordu; ama gözlerinin içinde gece vardı."

Bu cümlede dış görünüş ile iç dünya arasında karşıtlık vardır. Gülmek ile gece arasında oluşan gerilim, metne derinlik katar.

Edebîlik, çoğu zaman bu tür gerilimlerden doğar. Çünkü insan ruhu da basit bir tek anlamdan değil, karşıt duyguların iç içe geçmesinden oluşur.

1️⃣2️⃣ Paralellik Ve Simetri Edebî Biçimi Nasıl Güçlendirir ❓

Paralellik, edebî metinde benzer yapıların tekrar edilmesiyle oluşan biçimsel dengedir. Bu, özellikle şiirde, hitabette, kutsal metinlerde, atasözlerinde ve güçlü edebî cümlelerde sıkça görülür.

Örnek:

"Kimi konuşarak susar, kimi susarak konuşur."

Bu cümlede yapı paraleldir. Karşılıklı düzen, cümleyi hem anlam bakımından hem de ritim bakımından güçlendirir.

Paralellik, okurun zihninde düzen duygusu oluşturur. Aynı zamanda anlamı daha etkili ve akılda kalıcı hale getirir.

Bir başka örnek:

"Gözlerin geceyi saklar, sesin sabahı çağırır."

Burada iki yapı birbirine paralel ilerler. Bu paralellik, cümleye estetik denge kazandırır.

Jakobson'a göre şiirsel işlevte dilin biçimsel düzeni önemlidir. Paralellik de bu düzenin en görünür yollarından biridir.

Edebîlik, bazen çok büyük fikirlerden değil; cümlenin içinde kurulan ince denge, simetri ve ahenkten doğar.

1️⃣3️⃣ Alışkanlığı Kırma Bir Metni Nasıl Edebî Hale Getirir ❓

Edebiyatın önemli etkilerinden biri, dünyayı alışılmış biçimde görmemizi engellemesidir. İnsan, gündelik hayatın tekrarları içinde birçok şeyi otomatik algılar. Edebî metin ise bu otomatikleşmeyi kırar.

Bir taş artık sadece taş değildir.
Bir kapı sadece kapı değildir.
Bir pencere sadece pencere değildir.
Bir yol sadece yol değildir.

Edebî dil, sıradan nesneleri yeniden anlamlandırır.

Mesela:

"Pencere açıktı."

Bu düz bir bilgidir.

Fakat:

"Pencere, evin dış dünyaya sakladığı son umuttu."

Burada pencere artık fiziksel bir nesne olmaktan çıkar; umut, bekleyiş ve dışarıyla ilişki anlamı kazanır.

Bu etki, Rus Biçimcilerinin önem verdiği yabancılaştırma düşüncesiyle de ilişkilidir. Edebiyat, tanıdık olanı yabancılaştırarak yeniden görmemizi sağlar.

Jakobson'un edebîlik anlayışı, bu etkiyi dilsel düzeyde açıklar. Edebî metin, kelimeyi sıradan kullanımından çıkarır ve ona yeni bir görünürlük kazandırır.

1️⃣4️⃣ Edebîlik Sadece Şiirde Mi Bulunur ❓

Hayır. Edebîlik yalnızca şiire ait değildir. Şiirde yoğun biçimde görülür; fakat roman, hikâye, deneme, tiyatro, masal, destan, mektup, hatta etkileyici bir konuşma içinde de edebîlik bulunabilir.

Edebîlik, türden çok dilin kullanım biçimiyle ilgilidir.

Bir roman cümlesi edebî olabilir.
Bir deneme paragrafı edebî olabilir.
Bir masal girişi edebî olabilir.
Bir dua cümlesi edebî olabilir.
Bir hitabet bölümü edebî olabilir.
Bir kısa söz bile edebî olabilir.

Önemli olan, dilin sıradan aktarımın ötesine geçip biçimsel, ritmik, imgesel ve estetik bir yoğunluk kazanmasıdır.

Mesela bir roman karakteri için şöyle denebilir:

"Odaya girdi."

Bu sadece hareket bildirir.

Fakat:

"Odaya girdiğinde, sanki duvarlar bile eski bir suskunluğu hatırladı."

Bu cümlede edebîlik vardır. Çünkü mekân, karakterin gelişiyle ruhsal bir atmosfere kavuşur.

Jakobson'un edebîlik anlayışı bu yüzden çok geniştir. Edebîlik, şiirin tekelinde değildir; dilin estetik biçimde örgütlendiği her yerde ortaya çıkabilir.

1️⃣5️⃣ Edebîlik Ve Anlam Yoğunluğu Arasında Nasıl Bir Bağ Vardır ❓

Edebî metinler çoğu zaman yoğun anlam taşır. Bir cümle, yalnızca tek bir şeyi söylemez; birden fazla çağrışım, duygu ve düşünceyi aynı anda taşır.

Düz dil, anlamı açıklamaya çalışır.
Edebî dil ise anlamı yoğunlaştırır.

Mesela:

"Geçmişi unutamıyordu."

Bu açıklayıcıdır.

Fakat:

"Geçmiş, cebinde taşıdığı eski bir anahtar gibi her adımda ona çarpıyordu."

Bu cümlede geçmiş, anahtar imgesiyle somutlaştırılır. Anahtar, hem geçmişe açılan kapıyı hem yükü hem de sürekli taşınan hatırayı çağrıştırır.

İşte edebîlik, bu çok katmanlı çağrışım gücünde belirir.

Bir edebî cümle bazen:

Aynı anda görüntü verir.
Duygu taşır.
Zaman hissi kurar.
Belleği çağırır.
Okurun hayal gücünü çalıştırır.
Açık anlamın altında ikinci bir anlam bırakır.

Jakobson'un şiirsel işlevi, bu yoğunluğun dilsel biçimlerle nasıl üretildiğini anlamamızı sağlar.

1️⃣6️⃣ Edebîlik Okurun Algısını Nasıl Değiştirir ❓

Edebîlik, okurun sadece bilgi almasını sağlamaz; okurun algılama biçimini değiştirir.

Sıradan dil, çoğu zaman hızlı tüketilir. Okur anlamı alır ve geçer. Fakat edebî dil, okuru yavaşlatır. Ona kelimeyi tekrar düşündürür. Cümlenin içinde bekletir. Görmediği bir ayrıntıyı gösterir.

Edebîlik, okurun dünyaya bakışını da etkileyebilir. Çünkü edebî dil, nesneleri, duyguları ve insan hallerini farklı bir ışık altında sunar.

Bir ağaç artık yalnızca ağaç değildir.
Bir gece artık yalnızca karanlık değildir.
Bir yol artık yalnızca mesafe değildir.
Bir suskunluk artık yalnızca konuşmama hali değildir.

Edebî metin, okura şunu hissettirir:

Dünya, alıştığın kadar basit değil.
Kelimeler, sandığın kadar sessiz değil.
Bir duygu, tek cümleyle bitmez.
Bir nesne, görünenden daha fazlasını taşır.

Bu yüzden edebîlik, yalnızca metnin özelliği değil; okurda oluşan algı dönüşümüdür.

1️⃣7️⃣ Edebîlik Ve Yazarın Üslubu Arasında Nasıl Bir İlişki Vardır ❓

Edebîlik, yazarın üslubuyla yakından ilişkilidir. Üslup, bir yazarın dili kullanma biçimidir. Kelime seçimi, cümle uzunluğu, ritim, imge dünyası, tekrar biçimi, ton ve anlatım tavrı üslubu oluşturur.

Aynı konu iki farklı yazar tarafından tamamen farklı biçimde anlatılabilir. Çünkü her yazarın dili dünyayı başka türlü görür.

Bir yazar kısa ve keskin cümlelerle yazar.
Bir yazar uzun ve dalgalı cümlelerle düşünür.
Bir yazar sade imgeler kurar.
Bir yazar yoğun metaforlarla ilerler.
Bir yazar sessizlikleri konuşturur.
Bir yazar ritmi öne çıkarır.

Üslup, yazarın metindeki görünmez imzasıdır.

Jakobson'un edebîlik anlayışında üslup, yalnızca kişisel bir süs değildir. Üslup, metnin dilsel örgütlenişinin bütünüdür.

Bu yüzden güçlü bir edebî metinde üslup, içerikten ayrı düşünülemez. Yazarın nasıl söylediği, söylediği şeyin anlamını değiştirir.

Kısacası edebîlik, yazarın dili sıradan ifade olmaktan çıkarıp kendine özgü bir anlam evrenine dönüştürmesiyle güç kazanır.

1️⃣8️⃣ Jakobson'un Edebîlik Anlayışına Yöneltilen Eleştiriler Nelerdir ❓

Jakobson'un edebîlik anlayışı çok etkili olsa da bazı eleştiriler de almıştır. Bu eleştiriler, kuramı daha dengeli anlamamıza yardımcı olur.

İlk eleştiri, edebiyatı fazla biçimsel açıklama riskidir. Çünkü edebî metin yalnızca ses, ritim, tekrar ve yapıdan oluşmaz. Tarih, toplum, ideoloji, yazarın deneyimi, okurun yorumu ve kültürel bağlam da önemlidir.

İkinci eleştiri, metnin anlamını yalnızca dilsel örgütlenişe indirgeme tehlikesidir. Oysa bazı metinlerin gücü, biçim kadar tarihsel yarasından, ahlaki sorusundan veya insanî tanıklığından da doğar.

Üçüncü eleştiri, edebîliğin her zaman kesin ölçütlerle belirlenemeyeceğidir. Çünkü edebî etki, okurdan okura, kültürden kültüre ve dönemden döneme değişebilir.

Fakat bu eleştiriler Jakobson'un değerini azaltmaz. Çünkü onun asıl katkısı şudur:

Edebiyatı anlamak için metnin dilsel yapısına dikkat etmek zorundayız.

Yani Jakobson bize tek başına bütün edebiyatı açıklayan kapalı bir sistem değil; metnin iç işleyişini anlamak için çok güçlü bir anahtar verir.

1️⃣9️⃣ Son Söz ❓ Bir Metni Sanat Eserine Dönüştüren Dilsel Sır Nedir ❓

Roman Jakobson'un edebîlik anlayışı, edebiyatı anlamak isteyen herkese çok derin bir kapı açar. Bu kapıdan baktığımızda şunu görürüz: Bir metin, yalnızca anlattığı konu yüzünden edebî olmaz. Bir metin, dili özel bir yoğunluk, ritim, imge ve biçim içinde yeniden kurduğu için edebî olur.

Edebî metin, kelimeleri sıradan görevlerinden uyandırır. Onlara ses verir, gölge verir, renk verir, ritim verir, çağrışım verir. Bir cümleyi yalnızca açıklama olmaktan çıkarıp ruha dokunan bir varlık haline getirir.

Jakobson'un büyük dersi şudur:

Edebiyat, dilin kendi gücünü fark ettiği yerdir.

Bir metinde kelimeler sadece anlam taşıyorsa, orada iletişim vardır.
Ama kelimeler anlamı biçimlendiriyor, çoğaltıyor, yankılandırıyor ve estetik bir varlığa dönüştürüyorsa, orada edebîlik başlar.

Bu yüzden edebîlik, metnin içinde saklı bir mücevher gibidir. Onu görmek için yalnızca konuya değil; sese, ritme, tekrarın nabzına, imgenin ışığına, kelime seçiminin inceliğine ve cümlenin iç mimarisine bakmak gerekir.

Bir metni sanat eserine dönüştüren şey, bazen büyük bir fikirden önce, o fikrin dilde nasıl nefes aldığıdır.

"Edebiyat, kelimelerin yalnızca anlam taşımayı bırakıp kendi ruhlarına kavuştuğu andır; o anda metin okunmaz, insanın içinde yankılanır."
— Ersan Karavelioğlu

M͜͡T͜͡

Geri
Üst Alt