Melanie Klein'e Göre Haset Nedir
İyi Nesne, Şükran, Yıkıcılık, Kıskançlık Ve Ruhsal Gelişim Nasıl Anlaşılır
"İnsan, iyi olanı sevebildiğinde büyür; iyi olanı bozmak istediğinde ise kendi iç yoksunluğunun karanlığıyla yüzleşir."
— Ersan Karavelioğlu
Melanie Klein'e göre haset, insan ruhunun en erken, en karmaşık ve en sarsıcı duygularından biridir. Haset, yalnızca başkasında olan bir şeye sahip olmayı istemek değildir; daha derinde, iyi olan nesnenin iyiliğine tahammül edememe, o iyiliği bozma, küçültme, kirletme ya da yok etme arzusudur.
Klein'in psikanalitik dünyasında haset, özellikle iyi nesne, anne imgesi, meme sembolü, şükran, sevgi, saldırganlık, yıkıcılık, kıskançlık ve ruhsal gelişim kavramlarıyla birlikte düşünülür. Ona göre insan, daha bebeklikten itibaren yalnızca sevgi ve güven değil; aynı zamanda ihtiyaç duyduğu iyi nesneye karşı öfke, bağımlılık acısı ve haset de yaşayabilir.
Haset burada basit bir ahlaki kusur değil; insanın iyi olanla kurduğu ilişkinin derin bir sınavıdır. Çünkü iyi nesne kişiye yaşam verir, doyurur, besler, korur; fakat aynı zamanda kişinin ona muhtaç olduğunu hissettirir. İşte bu muhtaçlık bazen sevgi ve şükran doğururken, bazen de haset ve yıkıcılık doğurabilir.
Melanie Klein'e Göre Haset Nedir
Haset, Klein'e göre iyi olan nesnenin sahip olduğu iyiliğe, zenginliğe, besleyiciliğe ya da yaratıcı güce tahammül edememe duygusudur. Kişi yalnızca iyi olana sahip olmak istemez; iyi olanın başkasında bulunması onu rahatsız eder ve o iyiliği bozma arzusu doğurabilir.
Bu yönüyle haset, insan ruhunun en zor duygularından biridir. Çünkü haset edilen şey çoğu zaman kişinin ihtiyaç duyduğu şeydir. İnsan sevgiye, beslenmeye, güvene, başarıya, bilgiye, güzelliğe, üretkenliğe ya da ruhsal zenginliğe ihtiyaç duyar; fakat bunların başkasında güçlü biçimde bulunması, kendi eksikliğini acı biçimde hatırlatabilir.
Hasetin iç sesi çoğu zaman şuna benzer:
"Sende iyi bir şey var."
"Ben ona ihtiyaç duyuyorum."
"Bu ihtiyaç bana acı veriyor."
"O halde sende olan iyiliği küçültmek ya da bozmak istiyorum."
Klein için haset, iyi nesneyle kurulabilecek sevgi dolu ilişkiyi zedeleyebilir. Çünkü kişi iyi nesneden beslenmek yerine, o iyi nesnenin iyiliğini yok etmeye çalışabilir.
Haset Kıskançlıktan Nasıl Ayrılır
Haset ile kıskançlık birbirine benzese de Klein açısından aynı şey değildir. Kıskançlık, çoğu zaman üç kişilik bir ilişki içinde ortaya çıkar. Kişi sevdiği nesneyi bir başkasına kaptırmaktan korkar. Burada kaybetme, dışlanma ve rakip duygusu öne çıkar.
Haset ise daha temel ve daha ilkel bir duygudur. Hasette kişi, iyi olan şeyin başkasında bulunmasına tahammül edemez. Rakip kişi olmasa bile iyi nesnenin kendi başına iyi, doyurucu, güçlü ya da zengin olması kişiyi rahatsız edebilir.
| Duygu | Temel Yapı | İçsel Cümle |
|---|---|---|
| Haset | İki kişilik ilişki | "Sende iyi olan şeyi bozmak istiyorum." |
| Kıskançlık | Üç kişilik ilişki | "Sevdiğimi başkasına kaptırmaktan korkuyorum." |
| Rekabet | Karşılaştırmalı ilişki | "Senden daha iyi olmak istiyorum." |
| Gıpta | Daha yumuşak arzu | "Sende olan bende de olsun isterim." |
| Şükran | Kabul ve içe alma | "Sende olan iyilikten beslenebilirim." |
Bu ayrım çok önemlidir. Çünkü kıskançlıkta sevilen nesneyi koruma arzusu olabilir; hasette ise iyi nesnenin kendisine saldırma eğilimi daha belirgindir.
İyi Nesne Hasetin Merkezinde Neden Yer Alır
Klein'in düşüncesinde iyi nesne, ruhsal yaşamın besleyici, koruyucu ve güven veren temel temsilidir. Bebek için ilk iyi nesne çoğu zaman annenin doyuran, yatıştıran, sıcaklık veren ve yaşamı sürdüren yönüdür. Bu nedenle Klein'in sembolik dilinde iyi meme kavramı özel bir yer tutar.
İyi nesne, bebeğe yalnızca fiziksel doyum vermez; aynı zamanda ruhsal düzeyde "yaşam var, sevgi var, güven var, dünya beni yok etmiyor" duygusunu da taşır. Fakat iyi nesnenin bu kadar güçlü ve gerekli olması, bebeğin ona bağımlı olduğunu da hissettirir.
İşte haset burada doğabilir. Bebek iyi nesnenin zenginliğini hisseder ama bu zenginliğin kendisinde değil, dışarıdaki nesnede olduğunu yaşar. Bu durum, ruhsal olarak dayanılması zor bir eksiklik ve bağımlılık duygusu yaratabilir.
Haset, iyi nesneye şöyle saldırabilir:
İyi olanı küçümseyerek
Besleyici olanı kirleterek
Sevgi kaynağını değersizleştirerek
Kendisini besleyen şeyi bozarak
İyiliği kabul etmek yerine onu yok etmeye çalışarak
Bu yüzden haset, iyi nesneyle sağlıklı bağ kurmanın önündeki en güçlü engellerden biri olabilir.
Bebeklik Döneminde Haset Nasıl Anlaşılır
Melanie Klein'e göre haset, ruhsal yaşamın çok erken dönemlerinde görülebilir. Bebek, kendisini doyuran iyi nesneye hem sevgi hem de saldırganlık duyabilir. Bu, dışarıdan bakıldığında garip görünebilir; fakat Klein'in kuramında bebek ruhu yoğun ve çelişkili duygularla doludur.
Bebek iyi nesneye ihtiyaç duyar. Fakat ihtiyaç duymak aynı zamanda güçsüzlük ve bağımlılık anlamına gelir. Bebek iyi nesnenin kendisinde olmayan bir zenginliğe sahip olduğunu hisseder. Bu zenginlik ona yaşam verir ama aynı zamanda onun eksikliğini de açığa çıkarır.
Bu nedenle haset, çok erken dönemde şu ruhsal gerilimden doğabilir:
"O bana iyi geliyor."
"Ben ona muhtacım."
"Muhtaç olmak bana acı veriyor."
"O halde ondaki iyiliği bozmak istiyorum."
Burada haset, sevgiyle iç içe geçmiş bir saldırganlık biçimidir. Bebek iyi nesneden uzaklaşmak istemez; fakat onun iyiliğine tahammül etmekte de zorlanabilir. Bu ikilik, Klein'in insan ruhuna bakışındaki en derin noktalardan biridir.
Haset Neden İyi Olanı Bozmak İster
Hasetin en ayırt edici yönü, iyi olanı yalnızca elde etmek istememesi; onu bozmak istemesidir. Çünkü iyi olanın varlığı, kişiye kendi yoksunluğunu, eksikliğini, muhtaçlığını ve bağımlılığını hatırlatır.
Kişi bir başkasında güzellik, bilgi, başarı, huzur, sevgi, üretkenlik ya da içsel zenginlik gördüğünde yalnızca hayranlık duymayabilir. Eğer iç dünyada şükran kapasitesi zayıfsa, bu iyilik kişide acı ve öfke uyandırabilir.
Hasetin yıkıcı cümlesi şudur:
"Sende bu iyilik varsa ve ben ona sahip değilsem, o iyilik var olmamalı."
Bu nedenle haset:
Başarıyı küçümser.
Güzelliği kirletmek ister.
Sevgiyi değersizleştirir.
İyiliğin arkasında kötü niyet arar.
Üretkenliği alaya alır.
Besleyici olanı sabote eder.
Klein'e göre haset, iyi nesneyi içe almayı zorlaştırır. Çünkü kişi iyi olanı kabul edip ondan beslenmek yerine, ona saldırarak kendi iç dünyasındaki acıyı azaltmaya çalışır.
Haset Ve Şükran Arasındaki Derin Karşıtlık Nedir
Melanie Klein'in en önemli ayrımlarından biri haset ile şükran arasındadır. Haset iyi nesneyi bozmak isterken, şükran iyi nesneyi kabul eder, korur ve içe alır. Haset iyiliğe saldırır; şükran iyilikten beslenir.
Şükran, insanın iyi olanı tehdit olarak değil, yaşam veren bir kaynak olarak kabul edebilmesidir. Kişi şükran duyabildiğinde, kendisine sunulan sevgiyi, bilgiyi, desteği, güzelliği veya iyiliği aşağılanma gibi yaşamaz. Aksine onu ruhsal olarak içselleştirir.
| Haset | Şükran |
|---|---|
| İyi nesneyi bozmak ister | İyi nesneyi korumak ister |
| İyiliği tehdit gibi yaşar | İyiliği besleyici kabul eder |
| Muhtaçlığı utanç gibi hisseder | Bağ kurmayı doğal görür |
| Takdir etmekte zorlanır | Değer vermeyi bilir |
| Yıkıcıdır | Onarıcıdır |
| İç dünyayı kurutur | İç dünyayı besler |
Klein için şükran, ruhsal gelişimin en zarif göstergelerinden biridir. Çünkü kişi iyi nesneye ihtiyaç duyduğunu kabul eder ama bu ihtiyaç onu saldırganlaştırmaz; aksine sevgi ve bağlılık kapasitesini güçlendirir.
Haset Ruhsal Gelişimi Nasıl Zorlaştırır
Haset, ruhsal gelişimi zorlaştırır çünkü kişi iyi olanı içe almakta güçlük çeker. İyi nesneye saldırıldığında, iç dünyada güven, sevgi ve beslenme kapasitesi zayıflayabilir. Kişi kendisine iyi gelen şeyleri bile sabote edebilir.
Örneğin sevgi gören biri bu sevgiyi kabul etmek yerine, arkasında kötü niyet arayabilir. Kendisine yardım eden kişiyi küçümseyebilir. Başkasının başarısından ilham almak yerine onu değersizleştirebilir. Böylece iyi nesneden beslenme imkanı kaybolur.
Hasetin ruhsal gelişimi zorlaştırdığı alanlar şunlardır:
İyi nesneyi içe alma kapasitesini azaltır.
Şükran duygusunu zayıflatır.
Onarım arzusunu engeller.
Sevgi bağını kirletir.
Öğrenmeyi ve ilham almayı zorlaştırır.
İlişkilerde güveni bozar.
Kişiyi sürekli eksiklik ve saldırı döngüsüne sokar.
Ruhsal gelişim için insanın iyi olana saldırmak yerine iyi olandan beslenmeyi öğrenmesi gerekir. Klein'in düşüncesinde bu, şükran kapasitesinin güçlenmesiyle mümkün olur.
Haset İlişkilerde Nasıl Görülür
Haset, ilişkilerde çoğu zaman açıkça "Ben seni kıskanıyorum" diye görünmez. Daha gizli, daha dolaylı ve daha yıkıcı biçimlerde ortaya çıkabilir. İnsan, haset ettiği kişiyi küçümseyebilir, onun başarısını önemsizleştirebilir, iyi niyetini sorgulayabilir veya sevgi bağını sabote edebilir.
İlişkilerde hasetin bazı görünümleri şunlardır:
Başkasının başarısını küçümsemek
Güzel bir şeyi hemen kusurlu göstermeye çalışmak
Birinin mutluluğundan rahatsız olmak
Yardım eden kişiye öfke duymak
Takdir etmek yerine alay etmek
İyi niyetin arkasında kötü niyet aramak
Sevgi gördüğünde onu bozacak davranışlar sergilemek
Haset ilişkilerde sessiz bir zehir gibi çalışabilir. Çünkü kişi iyi olanla bağ kurmak yerine, o iyiliği değersizleştirerek kendi iç acısını azaltmaya çalışır. Fakat bu süreç sonunda kişi daha da yalnız, daha da yoksun ve daha da güvensiz kalabilir.
Haset Neden Kendine İyi Gelen Şeyi Sabote Ettirir
Hasetin en acı yönlerinden biri, kişinin kendisine iyi gelen şeyi bile bozmasına neden olabilmesidir. Çünkü iyi olan şey, kişinin kendi eksikliğini ve muhtaçlığını hatırlatabilir. Bu hatırlatma dayanılmaz hale geldiğinde kişi iyiliği kabul etmek yerine onu sabote eder.
Örneğin bir insan sevildiğinde huzur bulmak yerine kuşkulanabilir. Destek gördüğünde minnet duymak yerine saldırganlaşabilir. Başarılı birinden öğrenmek yerine onu küçümseyebilir. Kendisine iyi gelen bir ilişkiyi bilinçsizce bozabilir.
Bu döngü şöyle işler:
İyi nesne ortaya çıkar.
Kişi ona ihtiyaç duyduğunu hisseder.
İhtiyaç duymak utanç veya eksiklik yaratır.
Haset devreye girer.
İyi nesne değersizleştirilir veya bozulur.
Kişi iyilikten mahrum kalır.
İç yoksunluk daha da artar.
Bu nedenle haset, yalnızca başkasına zarar vermez; en sonunda kişinin kendi ruhsal beslenme kaynaklarını da kurutur. Klein'in haset kavramı bu yüzden çok sarsıcıdır: İnsan bazen en çok ihtiyaç duyduğu şeyi kendi elleriyle yok edebilir.

Haset Ve Yıkıcılık Arasındaki Bağ Nedir
Klein'e göre haset, yıkıcı dürtülerle yakından bağlantılıdır. İyi nesnenin varlığı, kişinin içindeki saldırganlığı harekete geçirebilir. Bu saldırganlık, iyi nesnenin içeriğini boşaltmak, onu kirletmek, değersizleştirmek ya da yok etmek ister.
Bu yıkıcılık yalnızca fiziksel zarar anlamına gelmez. Daha çok ruhsal ve sembolik düzeyde işler:
Değerli olanı alaya almak
Üretken olanı küçümsemek
Saf olanı kirletmek
Sevgi dolu olanı güvensizleştirmek
Başarılı olanı değersiz göstermek
Güzel olanın kusurunu aramak
Yıkıcı haset, iyi nesneyi bozarak kişiyi geçici olarak rahatlatabilir; çünkü artık dışarıdaki iyilik kendi eksikliğini bu kadar acı biçimde hatırlatmaz. Fakat uzun vadede ruhsal dünya daha yoksul hale gelir. Çünkü kişi iyi olanı yok ettikçe, iç dünyasında besleyici nesneler azalır.
Bu nedenle hasetin dönüşmesi, yalnızca ahlaki bir iyilik meselesi değildir; ruhsal yaşamın beslenmesi için zorunludur.

Haset Ve Öğrenme Arasındaki İlişki Nedir
Haset, öğrenmeyi de zorlaştırabilir. Çünkü öğrenmek, bir başkasında bilgi, beceri veya deneyim olduğunu kabul etmeyi gerektirir. Bu kabul, bazı insanlar için şükran ve ilham doğururken; yoğun haset taşıyan kişilerde utanç, öfke ve değersizleştirme doğurabilir.
Bir öğretmenden, uzmandan, başarılı bir kişiden ya da deneyimli birinden öğrenebilmek için insanın şunu diyebilmesi gerekir:
"Sende bende olmayan bir bilgi var ve ben bundan beslenebilirim."
Fakat haset bu cümleyi taşıyamaz. Onun yerine şöyle der:
"Sende olan bilgi seni üstün yapıyor; o halde bu bilgiyi ya küçümsemeliyim ya da değersizleştirmeliyim."
Hasetin öğrenmeyi bozduğu durumlar:
Bilgili kişiyi küçümsemek
Öğrenme ihtiyacını zayıflık saymak
Eleştiriyi gelişim fırsatı değil aşağılama gibi yaşamak
Başkasının ustalığını tehdit olarak görmek
İlham almak yerine saldırmak
Kendi eksikliğini kabul edememek
Bu yüzden şükran, öğrenmenin de temelidir. İnsan iyi bilgiyi içe alabildiğinde büyür. Haset ise bilgi kaynağını bozarak gelişim kapısını kapatabilir.

Haset Ve Yaratıcılık Arasında Nasıl Bir Bağ Vardır
Haset yaratıcılığı iki farklı biçimde etkileyebilir. Sağlıksız biçimde işlendiğinde kişi başkasının yaratıcılığını bozmak, küçümsemek veya taklit edip değersizleştirmek isteyebilir. Fakat dönüştürüldüğünde, hasetin altında yatan eksiklik duygusu kişiyi üretime, gelişime ve kendi yaratıcı kaynağını bulmaya da yöneltebilir.
Klein'in kuramında yaratıcılık çoğu zaman onarım ve iyi nesneyi yeniden kurma arzusuyla bağlantılıdır. Eğer kişi iyi nesneye haset etmek yerine ondan beslenebilirse, kendi iç dünyasında da üretkenlik gelişir.
Haset yaratıcılığı bozduğunda:
Başkasının eserini değersizleştirir.
Üretken kişiye saldırır.
İlhamı rekabet zehrine dönüştürür.
Kendi üretim kapasitesini köreltir.
Haset dönüştüğünde ise:
İlham alınabilir.
Öğrenme isteği doğabilir.
Kendi potansiyelini geliştirme arzusu güçlenebilir.
İyi nesne içe alınarak yaratıcı enerjiye dönüşebilir.
Bu nedenle yaratıcı olgunluk, başkasındaki güzelliği yok etmek değil; o güzellikten beslenerek kendi özgün kaynağını uyandırabilmektir.

Haset Ve Özgüven Arasında Nasıl Bir İlişki Vardır
Haset çoğu zaman içsel güvensizlik ve yetersizlik hissiyle bağlantılıdır. Kişi kendi değerini, içsel zenginliğini ve üretkenliğini yeterince hissedemediğinde başkasındaki iyilik daha tehdit edici hale gelir.
Gerçek özgüven, başkasındaki iyi şeyi tehdit olarak görmez. Kişi kendi değerini daha sağlam hissettikçe başkasının başarısı, güzelliği, bilgisi ya da sevgisi onu yok etmez. Aksine ilham verebilir.
Zayıf özgüven haseti artırabilir çünkü kişi şöyle hisseder:
"Onun iyi olması benim eksik olduğumu gösteriyor."
"Onun başarısı benim başarısızlığım demek."
"Onun sevilmesi benim sevilmeyeceğim anlamına geliyor."
"O parlıyorsa ben karanlıkta kalırım."
Sağlıklı özgüven ise şöyle der:
"Onun iyi olması benim değerimi azaltmaz."
"Başkasının başarısı benim gelişimime ilham olabilir."
"Ben de kendi yolumda güçlenebilirim."
"İyilik paylaşıldıkça azalmaz."
Bu fark, hasetten şükrana geçişin en önemli yollarından biridir.

Haset Neden Sevgi Bağını Zedeler
Haset, sevgi bağını zedeler çünkü iyi nesneye güvenle bağlanmayı zorlaştırır. Sevgi alabilmek için kişinin iyi nesneyi içe alabilmesi gerekir. Fakat haset, iyi nesneyi kabul etmek yerine ona saldırır.
Bir insan sevilmek isteyebilir ama sevildiğinde bu sevgiyi küçümseyebilir. Yardım isteyebilir ama yardım geldiğinde öfkelenebilir. Yakınlık arayabilir ama yakınlık gerçekleştiğinde onu bozabilir. Bu durum, hasetin sevgi bağını nasıl zehirleyebileceğini gösterir.
Haset sevgi bağını şu yollarla zedeler:
İyi niyete kuşkuyla yaklaşır.
Sevgiyi değersizleştirir.
Yakınlığı bağımlılık gibi yaşar.
Minneti utanç gibi hisseder.
Besleyici ilişkiyi sabote eder.
Karşı tarafın iyiliğine saldırır.
Sevgi ancak şükranla derinleşir. Çünkü şükran, iyi nesneyi iç dünyada korur. Haset ise sevginin kaynağını kirlettiği için bağın güvenli biçimde kurulmasını zorlaştırır.

Haset Nasıl Fark Edilir
Haseti fark etmek zordur; çünkü insan çoğu zaman haset ettiğini kabul etmek istemez. Haset utanç verici bir duygu gibi yaşanabilir. Bu yüzden kişi haseti başka duyguların arkasına saklayabilir: eleştiri, alay, küçümseme, öfke, soğukluk ya da sözde adalet duygusu.
Hasetin işaretleri şunlar olabilir:
Başkasının başarısından huzursuz olmak
İyi bir şeyi hemen kusurlu göstermeye çalışmak
Takdir etmekte zorlanmak
Birinin mutluluğunu içten paylaşamamak
Yardım alınca minnet yerine öfke hissetmek
Başkasındaki iyiliği küçültme ihtiyacı duymak
İyi olanı bozduktan sonra kısa süreli rahatlama hissetmek
Haseti fark etmek insanı kötü yapmaz. Aksine, bu duyguyu dürüstçe tanıyabilmek ruhsal olgunluğun başlangıcıdır. Çünkü tanınmayan haset yıkıcı olur; tanınan haset ise dönüştürülebilir.

Haset Nasıl Dönüştürülür
Hasetin dönüşmesi için kişinin iyi nesneyle daha sağlıklı bir ilişki kurmayı öğrenmesi gerekir. Bu da şükran, kabullenme, ilham alma, öğrenme ve kendi içsel değerini güçlendirme kapasitesiyle mümkündür.
Haseti dönüştüren temel adımlar şunlardır:
Başkasındaki iyi şeyi inkâr etmeden görebilmek
O iyiliğin kendi değerini azaltmadığını fark etmek
Takdir etmeyi zayıflık sanmamak
Öğrenme ihtiyacını utanç değil gelişim olarak görmek
Kendi eksikliklerini düşmanlıkla değil merakla karşılamak
İyi nesneden beslenmeye izin vermek
Şükran duygusunu bilinçli biçimde güçlendirmek
Kendi yaratıcı potansiyeline yönelmek
Haset dönüştüğünde kişi şunu söyleyebilir:
"Sende güzel bir şey var ve bu beni yok etmiyor."
"Senden öğrenebilirim."
"Senin iyiliğin benim eksikliğimin mahkumiyeti değil, gelişimimin aynası olabilir."
Bu cümleler, hasetin yıkıcı yönünü şükranın besleyici yönüne çevirmeye başlar.

Şükran Kapasitesi Ruhsal Dünyayı Nasıl Güçlendirir
Şükran kapasitesi, insanın iyi nesneyi içe alabilme ve onunla sevgi dolu bir bağ kurabilme gücüdür. Şükran geliştiğinde kişi kendisine sunulan iyiliği aşağılanma, borçluluk ya da güçsüzlük olarak yaşamaz. Onu ruhsal besin gibi kabul eder.
Şükran, iç dünyada iyi nesneleri güçlendirir. İyi nesneler güçlendikçe kişi daha güvenli, daha sakin, daha sevilebilir ve daha dayanıklı hissedebilir. Bu da ilişkilerde daha az savunma, daha az saldırganlık ve daha fazla onarım kapasitesi doğurur.
Şükranın ruhsal etkileri:
İyi nesneyi korur.
Hasetin yıkıcılığını azaltır.
Sevgi alma kapasitesini artırır.
Öğrenmeyi kolaylaştırır.
İlişkilerde güveni güçlendirir.
Onarım arzusunu destekler.
İç dünyayı besleyici hale getirir.
Klein'in düşüncesinde şükran, yalnızca nezaket değil; ruhun iyi olanı içeri alma ve yaşatma becerisidir. İnsan şükran duyabildiğinde, içindeki yoksunluk duygusu artık her iyiliğe saldırmak zorunda kalmaz.

Haset Günümüz İnsanına Ne Öğretir
Modern dünyada haset çok görünür hale gelmiştir. Sosyal medya, başarı hikayeleri, görünür yaşamlar, güzellik, zenginlik, statü, bilgi ve popülerlik sürekli karşılaştırma üretir. İnsan başkasındaki iyiliği gördükçe bazen ilham almak yerine kendini eksik, geride ve yoksun hissedebilir.
Bu çağda haset çoğu zaman şu biçimlerde gizlenir:
Alaycı yorumlar
Başarı küçümsemesi
Mutluluğa kuşkuyla bakma
Güzel olanı hemen kusurlu gösterme
Başkasının emeğini değersizleştirme
İlham almak yerine saldırma
Takdir yerine kıyas içinde boğulma
Klein'in haset kavramı günümüz insanına çok derin bir ders verir: Başkasındaki iyi şeyi yok etmek, içimizdeki eksikliği gerçekten iyileştirmez. Birinin ışığını söndürmek, bizim iç dünyamızı aydınlatmaz.
Ruhsal olgunluk, başkasındaki güzelliği tehdit olarak değil, mümkünlük olarak görebilmektir. İnsan, iyi olanı bozmak yerine ondan ilham alabildiğinde, haset gelişime dönüşür.

Son Söz
Hasetten Şükrana, Yıkıcılıktan Ruhsal Beslenmeye Uzanan İçsel Yolculuk
Melanie Klein'in haset kavramı, insan ruhunun iyi olanla kurduğu en zor ilişkilerden birini açığa çıkarır. İnsan iyi olana ihtiyaç duyar; sevgiye, beslenmeye, bilgiye, güzelliğe, başarıya ve güvene yönelir. Fakat aynı iyi olan şey, kişiye kendi eksikliğini, muhtaçlığını ve yoksunluğunu hatırlattığında acı verici hale gelebilir.
İşte haset bu acının gölgesinde doğar. Haset, iyi nesneden beslenmek yerine onu bozmak ister. Çünkü iyi nesnenin varlığı, içteki yoksunluğu görünür kılar. Fakat bu yıkıcı arzu insanı gerçekten doyurmaz; aksine iç dünyayı daha da kurutur. Kişi iyi olanı bozdukça, kendisini besleyebilecek kaynaklardan uzaklaşır.
Klein'in derinliği burada başlar: O, haseti yalnızca kötü bir duygu olarak mahkum etmez; onu insanın iyi nesneyle kurduğu kırılgan ilişkinin bir belirtisi olarak anlamaya çalışır. Haset tanındığında, insan kendi eksikliğiyle daha dürüst bir ilişki kurabilir. Kendi muhtaçlığını aşağılanma gibi değil, insan olmanın doğal bir parçası olarak kabul etmeye başlayabilir.
Bu dönüşümün anahtarı şükrandır. Şükran, iyi olana saldırmak yerine onu içe alabilmektir. Şükran, başkasındaki güzelliği kendi yokluğumuzun kanıtı değil, yaşamın çoğalabilirliği olarak görebilmektir. Şükran, iyi nesneyi koruyarak ruhun iç bahçesini beslemektir.
İnsan hasetten şükrana geçtiğinde, başkasının ışığı artık kendi karanlığını büyütmez; kendi ışığını uyandıran bir çağrıya dönüşür. Çünkü iyi olanı yok etmek yerine ondan beslenmeyi öğrenen ruh, hem kendini hem ilişkilerini daha derin bir sevgiyle onarabilir.
"Haset, başkasındaki ışığı söndürmek ister; şükran ise o ışıktan kendi iç kandilini yakmayı öğrenir."
— Ersan Karavelioğlu