Marksizm-Leninizm ve Kapitalizm Eleştirisi
Sınıf Mücadelesinin Teorik ve Pratik Yansımaları
“Kapitalizmin kalbi kârda, Marksizm-Leninizm’in kalbi insanda atar.”
– Ersan Karavelioğlu
Marksizm-Leninizm’in Kapitalizm Eleştirisinin Temeli
Marksizm-Leninizm, Karl Marx ve Friedrich Engels’in kuramsal mirasını Lenin’in pratik siyasal önderliğiyle birleştirir. Kapitalizm eleştirisinin merkezinde üretim ilişkilerinin eşitsizliği vardır.
Artı-değer sömürüsü: İşçi sınıfı emeğinin karşılığını tam alamaz; sermaye, bu farkı kâr olarak biriktirir.
Üretim araçlarının özel mülkiyeti: Azınlığın mülkiyet hakkı, çoğunluğun emeğini bağımlı kılar.
Krize yatkınlık: Kapitalizm, kâr hırsı nedeniyle ekonomik dalgalanmalara ve krizlere gebedir.
Leninist Yorum: Kapitalizmin En Yüksek Aşaması
Lenin, kapitalizmi “emperyalizm aşaması” üzerinden değerlendirmiştir. Ona göre:
| Eleştiri Noktası | Leninist Yorum | Sonuç |
|---|---|---|
| Tekelleşme | Küçük işletmelerin büyük sermaye tarafından yutulması | Rekabetin yok olması |
| Finans kapital | Banka-sermaye birleşimi | Ekonomik ve siyasal gücün tek elde toplanması |
| Emperyalizm | Sömürge ve yarı-sömürgelerden kaynak aktarımı | Küresel eşitsizliklerin artması |
| Proletaryanın durumu | Daha yoğun sömürü ve yoksullaşma | Sınıf mücadelesinin keskinleşmesi |
Kapitalizme Karşı Alternatif Olarak Sosyalist Model
Marksizm-Leninizm, kapitalizme karşı kolektif mülkiyet ve planlı ekonomiyi öne çıkarır.
Üretim araçlarının kamulaştırılması: Sömürünün kaynağı olan özel mülkiyet kaldırılır.
Planlı ekonomi: Piyasanın anarşisi yerine toplumsal ihtiyaçlara göre üretim yapılır.
Proletarya diktatörlüğü: İşçi sınıfının iktidarı, sınıfsız topluma giden zorunlu geçiş aşaması olarak görülür.
Eşitlik ideali: Toplumsal refahın adil dağılımı hedeflenir.
“Kapitalizm insanı tüketirken, Marksizm-Leninizm insanın kendisini yeniden inşa etmesini amaçlar.”
– Ersan Karavelioğlu
Son düzenleme: