🌿 Kur'an'da Nefs-i Levvame Ne Demektir ❓ Pişmanlık, İç Muhasebe ve Günahla Uyanan Vicdanın Manevi İşlevi Nasıl Anlaşılmalıdır ❓

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu❓

• Evet

Oy: 5 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    5

ErSan.Net

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
Moderator
MT
21 Haz 2019
47,381
2,494,335
113
42
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

🌿 Kur'an'da Nefs-i Levvame Ne Demektir ❓ Pişmanlık, İç Muhasebe ve Günahla Uyanan Vicdanın Manevi İşlevi Nasıl Anlaşılmalıdır ❓

"İnsanın düşmesi felaket değildir; asıl felaket, düştüğünü fark edecek iç sesi kaybetmesidir. Vicdan hâlâ konuşuyorsa, rahmet henüz kapıyı kapatmamıştır."
— Ersan Karavelioğlu

Kur'an'da nefs-i levvame, insanın içindeki en sarsıcı ama en kurtarıcı duraklardan biridir. Bu mertebe, ne tamamen arınmış bir huzur makamıdır ne de bütünüyle karanlığa gömülmüş bir isyan hâlidir. Tam tersine, bu hâl günah ile hakikat arasında sıkışan, yanlışı işlediğinde içten içe sarsılan, kendini sorgulayan, suçunu bastırmak yerine onunla yüzleşen nefsin hâlidir. Bu yüzden nefs-i levvame, insan ruhunun en acılı ama en umut verici eşiklerinden biridir. Çünkü burada kalp henüz ölmemiştir. Burada iç ses susmamıştır. Burada insan, kötülüğe kayıtsız hâle gelmemiştir.

Kur'an, Kıyamet Suresi'nin 2. ayetinde şöyle buyurur:

"Ve kendini kınayan nefse yemin ederim."

Bu ayet son derece derindir. Çünkü Allah Teâlâ, kendini kınayan nefse yemin ederek, insanın iç dünyasındaki bu vicdanî sarsıntıya dikkat çeker. Demek ki insanın yanlıştan sonra duyduğu iç rahatsızlık, sadece psikolojik bir tepki değildir; bu, aynı zamanda ilahî anlam taşıyan bir işarettir. Nefs-i levvame, kalpte kalan imanın, vicdanın, hayânın ve hakikat özleminin henüz bütünüyle sönmediğini gösterir.

1️⃣ Nefs-i Levvame Kavramı Kelime Olarak Ne İfade Eder ❓

Levvame kelimesi, Arapçada çokça kınayan, sürekli ayıplayan, kendini sorgulayan anlamına gelir. Kökünde "levm", yani kınama, ayıplama, kusuru yüzüne vurma anlamı vardır. Fakat burada mesele başkasını kınamak değil; insanın kendini kınamasıdır.

Bu çok önemli bir ayrımdır. Çünkü insanın nefsanî yönü genellikle hep dışarıya bakar:

🌿 Suçu başkasına atmak ister.
🌿 Gerekçe üretmek ister.
🌿 Kusuru perdelemek ister.
🌿 Yanlışı normalize etmek ister.
🌿 Kendini temize çıkarmak ister.

Oysa nefs-i levvame, bütün bu kaçış mekanizmalarına rağmen içeriden şöyle der:

🍂 "Hayır, burada bir yanlış var."
🍂 "Sen bunu yapmamalıydın."
🍂 "Bu söz sana yakışmadı."
🍂 "Bu kalbin daha temiz olabilirdi."
🍂 "Bu niyet daha samimi olmalıydı."

İşte levvame, insanın kendi iç mahkemesidir. Bu mahkeme bazen serttir, bazen ağlatıcıdır, bazen gece uykusunu böler, bazen bir cümlenin yankısını günlerce sürdürür. Ama tam da bu yüzden manevi kurtuluşun kapılarından biridir.

2️⃣ Kur'an Neden Kendini Kınayan Nefse Yemin Eder ❓

Kur'an'da yeminler rastgele değildir. Allah'ın bir şeye yemin etmesi, o şeyin son derece dikkat çekici, anlam taşıyan ve ibret yüklü olduğunu gösterir. O hâlde nefs-i levvameye yemin edilmesi, insanın iç muhasebe yeteneğinin sıradan bir duygu olmadığını anlatır.

Burada bize şu hakikat gösterilir:

✨ Kendini sorgulamak bir zayıflık değil, uyanıklık alametidir.
✨ Yanlış sonrası sarsılmak imanın bir emaresidir.
✨ Vicdan azabı bazen rahmetin acı biçimde konuşmasıdır.
✨ İç pişmanlık, Allah'ın kulunu terk etmediğinin işaretlerinden biri olabilir.

İnsan günah işlediğinde hiç rahatsız olmuyorsa, orada daha büyük bir tehlike vardır. Fakat işlediği yanlıştan sonra içi daralıyor, kalbi sıkışıyor, kendine karşı yüzü kızarıyor ve bir iç hesap başlıyorsa, bu hâl hâlâ manevî canlılığın sürdüğünü gösterir.

Demek ki nefs-i levvame, insanın içindeki ilahi alarm sistemlerinden biri gibidir.

3️⃣ Nefs-i Levvame Hangi Ruhsal Hâli Temsil Eder ❓

Nefs-i levvame, nefs-i emmare gibi günahı rahatça isteyen ve ona sürükleyen bir karanlık merkez değildir. Ama henüz nefs-i mutmainne gibi bütünüyle sükûna kavuşmuş bir denge de değildir. Bu nedenle levvame, geçiş hâlidir. İç çatışının sürdüğü, fakat hakikat ışığının da sönmediği bir mertebedir.

Bu ruhsal hâlin temel özellikleri şunlardır:

🕊️ Yanlış yaptığında içten içe rahatsız olmak
🕊️ Kalpte pişmanlık duymak
🕊️ Kendini sorgulamak
🕊️ Niyetlerini yeniden gözden geçirmek
🕊️ İyilik arzusuyla kusur bilinci arasında gidip gelmek
🕊️ Bir türlü tam huzura kavuşamamak ama bütünüyle de kararmamak

Bu çok insani bir mertebedir. Çünkü insan çoğu zaman tek çizgide yürümez. Bazen yükselir, bazen düşer. Bazen samimiyet artar, bazen nefs baskın gelir. Nefs-i levvame, işte bu iniş çıkışların ortasında ruhun kendine karşı dürüstleşmeye başladığı noktadır.

4️⃣ Pişmanlık Neden Manevî Açıdan Bu Kadar Değerlidir ❓

Pişmanlık, sadece geçmişe üzülmek değildir. Kur'anî anlamda pişmanlık, kalbin yanlışı kabullenip ondan tiksinmeye başlamasıdır. Bu yüzden pişmanlık, pasif bir duygu değil; ahlaki uyanışın başlangıcıdır.

Bir insanın iç dünyasında şu kırılma yaşanır:

🌙 Önce günah cazip görünür.
🌙 Sonra günah işlenir.
🌙 Ardından nefis haz duyar ama ruh daralır.
🌙 Sonra kalp, bu daralmayı yorumlamaya başlar.
🌙 Ve sonunda insan "Ben bu değilim" demeye başlar.

İşte bu cümle çok önemlidir: "Ben bu değilim."
Çünkü pişmanlık, insanın günahı kendi özüyle özdeşleştirmemesidir. İnsan şöyle der:

🍃 "Bu benim yaptığım bir yanlış olabilir; ama bu benim hakiki yönüm olmamalı."

Bu fark, tevbenin kapısını açar. Zira pişmanlık olmayan yerde dönüşüm de çoğu zaman başlamaz.

5️⃣ Nefs-i Levvame İle Vicdan Aynı Şey midir ❓

Tam olarak birebir aynı değildir; fakat çok güçlü biçimde ilişkilidir. Vicdan, insanda iyiyi kötüden ayırma, zulümden rahatsız olma, ahlaki bir sızı duyma kapasitesidir. Nefs-i levvame ise bu kapasitenin nefsin içinde aktif bir muhasebe biçimine dönüşmesidir.

Başka bir deyişle:

🌿 Vicdan, içteki ahlaki duyarlılıktır.
🌿 Nefs-i levvame, bu duyarlılığın kendini kınayan harekete dönüşmesidir.

Vicdan bir ışık gibidir. Nefs-i levvame ise o ışığın, yanlış yapılınca kalbe vurmasıdır. Bu yüzden her levvame hâlinde vicdanî bir unsur vardır. Fakat levvame, vicdandan daha dinamik, daha sarsıcı ve daha hesap sorucu bir iç durumdur.

Yani burada insan sadece "Bu yanlış" demez; aynı zamanda:

🍂 "Bunu neden yaptım?"
🍂 "Neden bu kadar zayıf düştüm?"
🍂 "Nasıl yeniden toparlanırım?"
🍂 "Bu kalbi nasıl temizlerim?"

diye de sorar.

6️⃣ Nefs-i Levvame Günah İşleyen İnsanın Umudu mudur ❓

Evet, çoğu zaman öyledir. Çünkü günah işlemek tek başına son nokta değildir. Asıl belirleyici olan, günah sonrası insanın ne olduğudur. Bir kalp günah işleyebilir; ama ardından ağlar, utanır, sarsılır, özür diler, toparlanırsa o kalp hâlâ dönüş yolundadır.

Bu yüzden nefs-i levvame, günahkâr insanın bile tamamen kaybolmadığını gösterir.

💧 Kırılmak bazen iyileşmenin başlangıcıdır.
💧 Sarsılmak bazen uyanışın işaretidir.
💧 İç hesap bazen rahmetin tokadı gibidir.
💧 Pişmanlık bazen kulun ruhuna vurulan ilahi bir çağrıdır.

Tasavvufî ve ahlaki okumalar açısından da levvame, insanı felakete sürükleyen bir mertebe değil; tam tersine doğru işlendiğinde onu arınmaya taşıyan bir ara eşiktir.

7️⃣ Bu Mertebe Sürekli Suçluluk Hâli midir ❓

Hayır. Nefs-i levvame ile sağlıksız, yıkıcı, saplantılı suçluluk aynı şey değildir. Kur'an'ın işaret ettiği levvame, insanı karamsarlığa gömen değil; dönüşe çağıran kınamadır.

Sağlıklı levvame şöyle işler:

⚖️ Yanlışı fark ettirir
⚖️ İnsanı tevbe ve telafiye iter
⚖️ Kalbi kabalaşmaktan korur
⚖️ Kişiyi daha dikkatli hâle getirir
⚖️ Günahı normalleştirmeyi engeller

Sağlıksız suçluluk ise şöyle işler:

⚠️ İnsanı umutsuzluğa iter
⚠️ Kendinden nefret ettirir
⚠️ Rahmeti unutturur
⚠️ Düzelme yerine çökertir
⚠️ Tevbeyi değil, tükenmişliği besler

Kur'an'ın sunduğu levvame, kişiyi Allah'tan uzaklaştıran değil; aksine yeniden Allah'a döndüren bir iç uyarıdır. Burada amaç, insanı ezmek değil; uyandırmaktır.

8️⃣ Nefs-i Levvame İle Nefs-i Emmare Arasındaki Fark Nedir ❓

Bu fark, manevi yolculuğun anlaşılması açısından çok kritiktir. Nefs-i emmare, kötülüğü emreden, arzuyu meşrulaştıran, günahı güzel gösteren nefstir. Nefs-i levvame ise yanlıştan sonra kendini kınayan, içinde direnç üreten, hâlâ hakikatin sesini duyan nefstir.

Aradaki temel farklar şöyle görülebilir:

🌑 Nefs-i emmare, günaha çağırır.
🌿 Nefs-i levvame, günah sonrası hesap sorar.

🌑 Nefs-i emmare, bahaneyi sever.
🌿 Nefs-i levvame, bahaneyi delmeye başlar.

🌑 Nefs-i emmare, hazza odaklanır.
🌿 Nefs-i levvame, sonrasındaki karanlığı fark eder.

🌑 Nefs-i emmare, kalbi uyuşturur.
🌿 Nefs-i levvame, kalbi sarsar.

🌑 Nefs-i emmare, günahı sıradanlaştırır.
🌿 Nefs-i levvame, günahı ruhsal yara olarak hissettirir.

Demek ki levvame, emmareden üst bir mertebedir. Çünkü burada nefs artık bütünüyle karanlığa teslim olmamıştır.

9️⃣ Nefs-i Levvame İle Nefs-i Mutmainne Arasında Nasıl Bir İlişki Vardır ❓

Nefs-i levvame son durak değil; ara duraktır. İnsan iç muhasebe ve tevbe yolunda olgunlaştıkça levvame hâlinden mutmainne ufkuna doğru ilerler. Levvamede sarsıntı vardır; mutmainnede yerleşme. Levvamede suç sonrası iç hesap vardır; mutmainnede kötülüğe karşı daha köklü bir iç denge vardır.

İlişkiyi şöyle okuyabiliriz:

🌱 Levvame, uyanan vicdandır.
🌳 Mutmainne, kökleşen teslimiyettir.

🌱 Levvame, düşüş sonrası iç sarsıntıdır.
🌳 Mutmainne, düşüş riskine karşı iç istikrardır.

🌱 Levvame, yanlışla savaşan ruhtur.
🌳 Mutmainne, hakikatte huzur bulan ruhtur.

Bu yüzden levvame küçümsenecek bir makam değildir. O, mutmainnenin eşiğine giden değerli bir sancıdır.

🔟 İç Muhasebe Neden İnsanın Manevi İnşasında Vazgeçilmezdir ❓

İç muhasebe olmadan ahlak inşa edilemez. Çünkü sorgulanmayan nefis, zamanla kendi yalanlarına inanmaya başlar. İnsan kendine hesap sormazsa, yanlışı karaktere dönüştürebilir. İşte bu yüzden iç muhasebe, kalbin pasını silen sürekli bir temizlik gibidir.

İç muhasebenin kişiye kazandırdıkları:

🪞 Kendini olduğundan büyük görmeyi engeller
🪞 Niyetin saflığını sınar
🪞 Gizli kibri açığa çıkarır
🪞 Günahı içte büyümeden teşhis eder
🪞 Samimiyet düzeyini ölçer
🪞 İbadeti otomatik bir alışkanlık olmaktan çıkarır

Kur'an'ın birçok yerinde tefekkür, muhasebe, kalp inceliği ve takva bilincine yapılan vurgular, levvame ruhunun derinleşmesiyle ilişkilidir. Çünkü insan dış dünyayı düzeltmeden önce çoğu zaman kendi iç mahkemesinden geçmek zorundadır.

1️⃣1️⃣ Günahla Uyanan Vicdan Nasıl Çalışır ❓

Vicdan çoğu zaman sessiz bir çığlık gibi çalışır. İnsan günahı işlediği anda nefis haz duyabilir; fakat ruh, hakikate aykırı bir temas yaşadığını hisseder. Bu his bazen hemen gelir, bazen gecikmeli gelir. Bazen bir namazda, bazen yalnız gecede, bazen bir ayet duyduğunda, bazen de bir masumun yüzüne bakınca insanın içine çöker.

Bu vicdanî işleyişin basamakları çoğu zaman şöyledir:

🌙 Yanlış fiil gerçekleşir
🌙 Nefis kendini savunur
🌙 Kalp daralmaya başlar
🌙 İç konuşma yoğunlaşır
🌙 Kişi huzur kaybeder
🌙 Hakikat duygusu yeniden belirir
🌙 Tevbe ihtiyacı doğar

İşte burada levvame devrededir. Bu hâl, Allah'ın kulunu içeriden uyarması gibi de okunabilir. Çünkü bazen dış nasihat yetmez; insanı en çok kendi kalbinin sarsılması değiştirir.

1️⃣2️⃣ Nefs-i Levvame İbadet Hayatını Nasıl Etkiler ❓

Nefs-i levvame sahibi insan için ibadet sadece görev değil; aynı zamanda toparlanma alanı olur. Namaz, dua, secde, istiğfar ve zikir onun için sıradan ritüeller olmaktan çıkar; iç dağınıklığı toparlama eylemine dönüşür.

Bu mertebedeki insan bazen ibadete şu duygularla gelir:

🤍 "Ben yine eksik kaldım."
🤍 "Rabbim, yine yanlış yaptım."
🤍 "Kalbim kirleniyor, beni temizle."
🤍 "Ben kendimi taşıyamıyorum, Sen beni taşı."

Böyle bir ibadet, dıştan bakıldığında sessiz görünebilir; ama içten çok yoğundur. Çünkü levvame, ibadeti gösterişten arındırabilecek büyük bir iç dürüstlük de üretir. İnsan artık sadece başkalarına iyi görünmeye değil, gerçekten temizlenmeye ihtiyaç duyar.

1️⃣3️⃣ Sürekli Kendini Kınamak İnsanı Yorar mı ❓

Evet, yanlış yönetilirse yorabilir. Bu yüzden levvame makamı, rahmet bilgisiyle dengelenmelidir. İnsan kendini sorgularken şu tuzağa düşmemelidir: "Ben mahvoldum, benden artık bir şey olmaz." Bu düşünce şeytani umutsuzluğa dönüşebilir.

Kur'anî çizgide doğru denge şudur:

🌿 Kusuru gör ama rahmeti unutma.
🌿 Yanlışı kabul et ama Allah'ın kapısını kapalı sanma.
🌿 Kendini eleştir ama kendinden nefret üretme.
🌿 Pişman ol ama felç olma.
🌿 Ağla ama karanlıkta kalma.

Nefs-i levvame, insanı diri tutar; ama onu yıkmaması için yanında ümit, istiğfar ve ilahî merhamet bilinci bulunmalıdır. Aksi hâlde muhasebe, arınma yerine tükenişe dönebilir.

1️⃣4️⃣ Tevbe İle Nefs-i Levvame Arasındaki Bağ Nedir ❓

Tevbenin yakıtı çoğu zaman levvamedir. İnsan kendini hiç sorgulamıyorsa, tevbe çoğu zaman sadece dilde kalır. Fakat levvame gerçekse, tevbe de derinleşir. Çünkü insan yalnızca "yanlış yaptım" demekle kalmaz; o yanlışı içten içe hisseder.

Bu bağ şu şekilde işler:

🍃 Levvame kusuru fark ettirir.
🍃 Pişmanlık kalbi yumuşatır.
🍃 İstiğfar dili açar.
🍃 Tevbe yön değiştirir.
🍃 Islah yeniden ayağa kaldırır.

Demek ki levvame, tevbenin ön odasıdır. O kapıdan geçmeyen insan çoğu zaman gerçek dönüşümü yaşayamaz. Çünkü tevbe yalnızca söz değil; iç yanmanın Rabb'e yönelmesidir.

1️⃣5️⃣ Nefs-i Levvame Modern İnsanın Hangi Yaralarına Hitap Eder ❓

Modern çağda insanın en büyük sorunlarından biri, yanlışı bile hissetmeyecek kadar gürültü içinde yaşamasıdır. Sürekli ekran, hız, kıyas, uyarı, tüketim, dikkat dağınıklığı ve dış onay bağımlılığı, iç muhasebe kabiliyetini köreltebilir.

Bugünün insanında sık görülen bazı durumlar şunlardır:

📱 Sürekli meşguliyet yüzünden kendini duyamamak
🪞 Dış imaja odaklanıp iç ahlakı ihmal etmek
💬 Hatasını savunma refleksini normalleştirmek
⚡ Anlık haz uğruna derin kayıplar yaşamak
🌪️ Sessiz kalınca iç boşlukla yüzleşmekten korkmak

İşte nefs-i levvame kavramı, bu çağın insanına şunu söyler:

"İçinde seni rahatsız eden o ses düşmanın değil; belki de kurtuluşunun son işaretlerinden biridir."

Yani modern insan, iç huzursuzluğunu her zaman bastırılması gereken bir problem sanmamalıdır. Bazen o huzursuzluk, ruhun hakikate dönüş çağrısıdır.

1️⃣6️⃣ Nefs-i Levvame Kişiyi Riyadan da Korur mu ❓

Evet, doğru işlendiğinde koruyabilir. Çünkü riyanın temelinde çoğu zaman insanın başkasına göre yaşaması vardır. Oysa levvame, başkalarının alkışından çok kendi içindeki gerçeğe dönmeyi sağlar. İnsan dışarıdan iyi görünse bile içte bir eğrilik hissediyorsa, levvame bunu fark ettirebilir.

Bu anlamda levvame:

🕯️ Amelin niyetini sorgular
🕯️ Gizli kibri görünür kılar
🕯️ Gösterişle samimiyet arasındaki farkı hissettirir
🕯️ Kulluğu sosyal imaj projesine çevirmeyi engeller
🕯️ "İnsanlar ne der?" yerine "Rabbim ne bilir?" sorusunu doğurur

İşte bu, çok büyük bir iç arınmadır. Çünkü insan bazen açık günahlardan değil, görünmez benlik hastalıklarından daha fazla zarar görür. Levvame, bu görünmeyen kirleri de ortaya çıkarabilir.

1️⃣7️⃣ Nefs-i Levvameyi Güçlendiren Manevi Pratikler Nelerdir ❓

İç muhasebe kendiliğinden belli ölçüde vardır; fakat onu inceltmek ve sağlıklı biçimde derinleştirmek mümkündür. Bunun için bazı manevi disiplinler çok kıymetlidir:

🌿 Kur'an'ı tefekkür ederek okumak
🌿 Günün sonunda kendine dürüstçe hesap sormak
🌿 İstiğfarı alışkanlık değil, bilinç hâline getirmek
🌿 Kalbi katılaştıran ortamlardan uzaklaşmak
🌿 Yalnızlık anlarında iç sesi dinlemek
🌿 Salihlerle beraber bulunmak
🌿 Ölümü ve hesabı sık hatırlamak
🌿 Niyetleri sürekli tazelemek
🌿 Gizli günahları küçümsememek
🌿 Rahmet ile haşyeti birlikte taşımak

Bu pratikler, levvameyi patolojik suçluluğa değil; olgun tevbe ve bilinçli kulluğa taşır.

1️⃣8️⃣ Nefs-i Levvame Her Mümin İçin Gerekli Bir Durak mıdır ❓

Büyük ölçüde evet. Çünkü insan, kendi kusurunu fark etmeden arınamaz. Kendini tanımadan Rabbine dürüstçe yönelemez. Bu yüzden levvame, birçok mümin için vazgeçilmez bir eğitim alanıdır.

Bu durak neden gereklidir ❓

🌙 Çünkü insan yanılabilir.
🌙 Çünkü nefis kendini temize çıkarma eğilimindedir.
🌙 Çünkü tevazu, çoğu zaman kusur farkıyla doğar.
🌙 Çünkü kalp, sarsılmadan bazen uyanmaz.
🌙 Çünkü hakiki kulluk, iç dürüstlük ister.

Ancak burada kalıp donmak değil, buradan geçip yükselmek gerekir. Yani levvame bir son ikamet değil; arınmaya açılan rahmetli bir eştir. İnsan sürekli kendini kınayıp hiç ilerlemiyorsa, denge eksik kalmış olabilir. Ama kendini hiç kınamıyorsa, orada da başka bir körlük vardır.

1️⃣9️⃣ Son Söz ❓ Vicdanın Sızısı, Rahmetin İçeriden Konuşmasıdır​

Nefs-i levvame, Kur'an'ın insan ruhuna tuttuğu en içten aynalardan biridir. Bu ayna bazen acıtır; çünkü insan kendini olduğu gibi görmeyi sevmez. Ama hakikate giden yol çoğu zaman tam da buradan geçer. İnsan kusurunu görmeden tevazuya, tevazu olmadan samimiyete, samimiyet olmadan gerçek kulluğa erişemez.

Kendini kınayan nefis, aslında bütünüyle kararmamış nefstir. O hâlâ utanır. O hâlâ üzülür. O hâlâ düştüğünde toparlanmak ister. O hâlâ içinde bir temizlik çağrısı duyar. İşte bu yüzden levvame, yalnızca bir iç azap hâli değil; rahmetin henüz içerden çekilmediğini gösteren manevi bir işarettir.

İnsan bazen en çok, kendi kalbinin sessiz kınamasından büyür. Çünkü o kınama, aşağılamak için değil; hakikate döndürmek için gelir. O ses doğru okunursa kul şunu fark eder:
Ben kusurluyum, ama kapı kapalı değil. Ben düştüm, ama çağrı bitmedi. Ben kırıldım, ama Rabbim beni hâlâ kendime bırakmamış olabilir.

İşte nefs-i levvame tam da budur:
Günahla kararan yüzün, tevbe ile yeniden ışığa dönmek istemesi.
Vicdanın susmaması.
İç muhasebenin kalbi diri tutması.
Ve insanın, kendi kusurundan geçerek Allah'a daha sahici yaklaşması.

"Kendisini hiç yargılamayan nefis karanlığa alışır; ama kusurunu görüp Rabbine yönelen kalp, en yaralı yerinden bile nur bulabilir."
— Ersan Karavelioğlu

M͜͡T͜͡

Geri
Üst Alt