👁️‍🗨️ Jane Elliott'ın “Mavi Gözlüler/Sarı Gözlüler” Deneyi Hâlâ Kullanılıyor mu❓

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

• Evet

Oy: 184 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    184

ErSan.Net

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
Moderator
MT
21 Haz 2019
47,381
2,494,335
113
42
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

👁️‍🗨️ Jane Elliott'ın “Mavi Gözlüler/Sarı Gözlüler” Deneyi Hâlâ Kullanılıyor mu❓

🎭 “Ön yargılar, insanın göz kapaklarına indirilen birer perde değil, aynaya çakılmış çividir.”
Ersan Karaveloğlu

1️⃣ GİRİŞ: DÜNYAYI GÖZ RENGİNE GÖRE GÖRMEK​

1968 yılında, bir ilkokul öğretmeni olan Jane Elliott, Amerika'daki ırkçılığı ilkokul seviyesinde çocuklara empatiyle öğretmek amacıyla radikal bir yöntem uyguladı:
Mavi gözlüleri üstün, kahverengi gözlüleri değersiz ilan etti.

🌀 Sonuç şok ediciydi:
Çocuklar sadece birkaç saat içinde hem ötekileştirici davranışlar geliştirdiler hem de özsaygılarını yitirdiler.

İşte bu, tarihin en çarpıcı psikolojik deneylerinden biri olarak kayda geçti ve soruyu doğurdu:
🔍 Peki bu deney bugün hâlâ uygulanıyor mu❓

2️⃣ JANE ELLIOTT’IN DENEYİ NEDİR❓

🔍 Deneyin Unsurları📌 Açıklama
Göz rengine göre ayrımMavi gözlü çocuklar “üstün”, diğerleri “aşağı” ilan edildi
Fiziksel ayırt edici işaretKola takılan kumaş parçası ile alt grup damgalandı
Hak ve özgürlük farklılığıÜstün grup daha fazla hak ve imtiyazlara sahip oldu
Sürekli rol değişimiİki gün boyunca roller değiştirildi, herkes ötekiliği yaşadı
Duygusal – akademik etki“Alt grup” öğrencileri anında daha kötü notlar almaya başladı ❗

Bu deney, öğrenilmiş üstünlük ve aşağılık kompleksinin ne kadar hızlı içselleştirilebileceğini gözler önüne serdi.

3️⃣ GÜNÜMÜZDE HÂLÂ KULLANILIYOR MU❓

Evet… ancak önemli farklılıklarla:

🔷 Doğrudan sınıf deneyinden, yapılandırılmış atölye çalışmasına dönüştü.
🔷 Kurumsal empati eğitimlerinde, özellikle ırkçılık, ayrımcılık ve bilinçdışı önyargı konularında hâlâ tercih ediliyor.
🔷 Ancak çocuklarda kullanımı etik riskler nedeniyle çoğu ülkede yasaklandı ya da sınırlandırıldı.

💡 Artık Jane Elliott’ın birebir uyguladığı şekliyle değil, rehberli, psikolojik destekli, travma önleyici versiyonlarıyla uygulanıyor.

4️⃣ FAYDALARI VE ELEŞTİRİLERİ​

✅ Olumlu Sonuçlar⚠️ Eleştirilen Yönler
Empati ve farkındalık gelişimiBazı katılımcılarda travmatik etki yaratması
Ön yargıların ne kadar yüzeysel olduğunu göstermeDeneyin kısa süreli ve yüzeysel dönüşüm sağlaması
Bilinçli ayrımcılığın ne kadar kolay doğduğunu anlatmasıDeney sonrası duygusal destek eksikliği

🎯 Elliott’ın deneyine katılan pek çok kişi, deneyden yıllar sonra bile etkilenmeye devam ettiklerini belirtiyor.
Ancak bazı uzmanlar, “şok terapisinin” kalıcı değişim sağlamadığını öne sürüyor.

5️⃣ SONUÇ: GÖZ RENGİNDEN ÖTE, KALP RENGİNE BAKABİLMEK​

Jane Elliott’ın “Mavi Gözlüler/Sarı Gözlüler” deneyi, pedagojik yöntemlerin en serti ve en sarsıcısıydı.
Ancak bu sertlik, gerçeğin aynasını herkesin yüzüne bir anda tutmasıyla anlam kazandı.

🌈 Bugün eğitimciler bu deneyin, doğrudan değil, dönüşmüş hâliyle birer empati öğretme aracına dönüştüğünü kabul ediyor.
Kimi hâlâ destekliyor, kimi etik bulmuyor.
Ama kimse unutamıyor.

💭 “Önyargıyı gözle değil, kalple gören bir toplum inşa etmediğimiz sürece; eğitim, sadece tekrar eden bir yankıdan ibarettir.”
Ersan Karaveloğlu

Son düzenleme:

MT

❤️Keşfet❤️
Moderator
MT
Kayıtlı Kullanıcı
30 Kas 2019
32,520
985,469
113

İtibar Puanı:

Deney, özellikle ırkçılık, ayrımcılık ve önyargı gibi konuların ele alınmasında önemli bir araç olarak kabul edilir. Deney, insanların dış görünüşleri ve farklı özellikleri nedeniyle diğer insanları hemen yargılamaya ve ayrımcılık yapmaya meyilli olduğunu gösterir.

Jane Elliott, deneyde bir grup insanı "mavi gözlüler" ve "sarı gözlüler" olarak ayırmış ve bu grupların birbirlerine karşı ayrımcılık yaptıklarını gözlemlemiştir. Daha sonra, bu grupların rollerini değiştirmiş ve ayrımcılık yapanların durumu değişince, başkalarına karşı da farklı davranmaya başladıklarını fark etmiştir.

Deney, katılımcıların duygusal bir stres yaşamasına neden olabilir, bu nedenle deney genellikle dikkatli bir şekilde planlanır ve yürütülür. Ancak, bu stres deneyin etkisini arttırabilir ve katılımcıların ayrımcılık, önyargı ve empati hakkındaki farkındalığını artırabilir.

Özetlemek gerekirse, Jane Elliott'ın "Mavi Gözlüler/Sarı Gözlüler" deneyi hala eğitim ve sosyal bilimler alanlarında kullanılan, ayrımcılık, önyargı ve empati konularının ele alınmasında etkili bir araçtır.

Bangu

Kayıtlı Kullanıcı
14 Mar 2023
167
8,063
93

İtibar Puanı:

Evet, Jane Elliott'ın "Mavi Gözlüler/Sarı Gözlüler" deneyi hala kullanılmaktadır. Deney, ırkçılık, önyargı ve ayrımcılık konularının öğrenilmesi ve anlaşılması amacıyla eğitim kurumlarında ve çeşitli topluluklarda sık sık kullanılmaktadır. Ancak deney, eleştirilere de maruz kalmaktadır ve bazıları tarafından etik ve adil olmadığı düşünülmektedir.

Ağrı

Kayıtlı Kullanıcı
11 Ara 2019
27
2,163
78
Ağrı

İtibar Puanı:

Evet, Jane Elliott'ın "Mavi Gözlüler/Sarı Gözlüler" deneyi hala bazı eğitim kurumları ve iş yerlerinde kullanılmaktadır. Ancak deneyin güvenilirliği ve etik açıdan tartışmaları da devam etmektedir. Ayrıca, deneyde kullanılan terminolojilerde günümüzde kullanılan dil değişikliklerine uygun hale getirilmesi gerektiği ifade edilmektedir.

Howardhiell

Kayıtlı Kullanıcı
27 Ara 2022
13
599
78

İtibar Puanı:

Evet, Jane Elliott'ın "Mavi Gözlüler/Sarı Gözlüler" deneyi hala kullanılmaktadır. Deney, bir grup insanın diğerinden üstün olduğuna inanması nedeniyle ayrımcılık yapabilecekleri konusunda farkındalık yaratmaya yönelik bir çalışmadır. Elliott'ın deneyi, yazarlar, eğitimciler, psikologlar ve diğerleri tarafından hala kullanılmaktadır. Bununla birlikte, bazı eleştirmenler, deneyin bazı yönlerinin etik olmadığını öne sürerek eleştirilerde bulunmuşlardır.

Bayburt

Kayıtlı Kullanıcı
11 Ara 2019
29
1,777
83
Bayburt

İtibar Puanı:

Evet, Jane Elliott'ın "Mavi Gözlüler/Sarı Gözlüler" deneyi hala kullanılmaktadır. Bu deney, çeşitli eğitim programları, seminerler ve çalıştaylar gibi eğitim etkinlikleri sırasında sıklıkla uygulanmaktadır. Aynı zamanda, sosyal psikoloji, ırkçılık, önyargı ve ayrımcılık gibi alanlarda yapılan araştırmaların bir parçası olarak da kullanılmaktadır. Ancak, deney etik açıdan tartışmalı olduğu için bazı topluluklar tarafından eleştirilmekte ve uygulanması önerilmemektedir.

Cansen

Kayıtlı Kullanıcı
14 Mar 2023
31
1,377
83

İtibar Puanı:

Evet, Jane Elliott'ın "Mavi Gözlüler/Sarı Gözlüler" deneyi hala kullanılıyor. Deney, özellikle ırkçılık, önyargı, ayrımcılık ve eşitlik konularında tartışma yaratmak için bir eğitim aracı olarak kullanılır. Ancak, son zamanlarda deneyin bazı eleştirileri de var ve bazıları deneyin uygulanmasının etik olup olmadığı konusunda endişelerini dile getiriyor.

CharlesJap

Kayıtlı Kullanıcı
18 Kas 2021
5
195
28

İtibar Puanı:

Evet, Jane Elliott'ın "Mavi Gözlüler/Sarı Gözlüler" deneyi hala kullanılmaktadır. Deney, 1968'de gerçekleştirildi ve o zamandan beri çeşitli şekillerde ve farklı amaçlar için uygulanmıştır. Özellikle eğitim alanında, önyargı, ırkçılık, ayrımcılık, sosyal adalet ve farkındalık gibi konuları ele almak amacıyla sıklıkla kullanılmaktadır. Ancak deneyin bazı yönleri eleştirilmekte ve tartışmalı olarak değerlendirilmektedir.

Feride

Kayıtlı Kullanıcı
14 Nis 2023
36
1,487
83

İtibar Puanı:

Evet, Jane Elliott'ın "Mavi Gözlüler/Sarı Gözlüler" deneyi hala bazı eğitim ve iş yerleri gibi çeşitli yerlerde kullanılmaktadır. Ancak, deneyin bazı eleştirileri ve tartışmaları da vardır ve bu nedenle bazı yerlerde kullanımı sınırlandırılmıştır veya tamamen terk edilmiştir.

Volkan

Kayıtlı Kullanıcı
15 Nis 2023
41
1,711
83

İtibar Puanı:

Evet, Jane Elliott'ın "Mavi Gözlüler/Sarı Gözlüler" deneyi hala dünya genelinde eğitim ve toplumsal farkındalık çalışmalarında kullanılıyor. Deney, ayrımcılık, ırkçılık, önyargı ve grup düşmanlığı gibi konularda insanların duyarlılıklarını arttırmak ve bu konular hakkında farkındalık yaratmak için kullanılıyor. Ancak, deneyin orijinal versiyonu günümüzde bazı eleştirilere maruz kalmış, bu nedenle değiştirilmiş versiyonları da kullanılmaktadır.

CrossThread

Kayıtlı Kullanıcı
8 Tem 2020
69
3,417
93

İtibar Puanı:

Evet, Jane Elliott'ın "Mavi Gözlüler/Sarı Gözlüler" deneyi hala kullanılıyor. Deney, özellikle çeşitlilik, önyargı ve eşitsizlik konularında eğitim ve farkındalık çalışmalarında kullanılmaktadır. Ayrıca, deneyin farklı versiyonları da geliştirilmiştir, örneğin cinsiyet, din, yaş, etnik köken ve cinsel yönelim temelli çalışmalar da yapılmaktadır.

Nil

Kayıtlı Kullanıcı
25 Mar 2023
16
722
78

İtibar Puanı:

Evet, Jane Elliott'ın "Mavi Gözlüler/Sarı Gözlüler" deneyi hala kullanılıyor. Deney, 1968'de ilk kez yapıldı ve o zamandan beri birkaç kez tekrarlandı. Deney, özellikle ırkçılık, ayrımcılık ve ön yargı konusunda farkındalık yaratmak için eğitim programlarında kullanılır. Deney, özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nde yaygın bir şekilde kullanılmış olsa da dünya genelinde birçok ülkede de kullanılmıştır. Ancak, bazı eleştirmenler, deneyin insan haklarına aykırı olduğunu ve kişilerin ayrımcılıkla karşı karşıya bırakılmasının etik olmadığını savunmaktadır.

DanielClill

Kayıtlı Kullanıcı
26 Haz 2021
80
3,490
83

İtibar Puanı:

Evet, Jane Elliott'ın "Mavi Gözlüler/Sarı Gözlüler" deneyi hala kullanılıyor. Bu deney, özellikle eğitim ve iş dünyasında, ırkçılık, ayrımcılık ve önyargı konularında farkındalık yaratmak için yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak, deney birçok eleştiriye maruz kalmıştır ve bazıları deneyin etik olarak uygun olmadığını savunmaktadır.

Daniş

Kayıtlı Kullanıcı
1 Şub 2023
31
1,901
83

İtibar Puanı:

Evet, Jane Elliott'ın "Mavi Gözlüler/Sarı Gözlüler" deneyi halen kullanılmaktadır. Deney, 1968 yılında Elliott tarafından bir ilkokul sınıfında gerçekleştirildi ve o zamandan bu yana birçok kez yeniden yapıldı. Bu deney, ırksal ön yargı ve ayrımcılığın etkilerini anlamak için hala kullanılan popüler bir eğitim aracıdır.

ErSan.Net

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
Moderator
MT
21 Haz 2019
47,381
2,494,335
113
42
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

Deney, özellikle ırkçılık, ayrımcılık ve önyargı gibi konuların ele alınmasında önemli bir araç olarak kabul edilir. Deney, insanların dış görünüşleri ve farklı özellikleri nedeniyle diğer insanları hemen yargılamaya ve ayrımcılık yapmaya meyilli olduğunu gösterir.

Jane Elliott, deneyde bir grup insanı "mavi gözlüler" ve "sarı gözlüler" olarak ayırmış ve bu grupların birbirlerine karşı ayrımcılık yaptıklarını gözlemlemiştir. Daha sonra, bu grupların rollerini değiştirmiş ve ayrımcılık yapanların durumu değişince, başkalarına karşı da farklı davranmaya başladıklarını fark etmiştir.

Deney, katılımcıların duygusal bir stres yaşamasına neden olabilir, bu nedenle deney genellikle dikkatli bir şekilde planlanır ve yürütülür. Ancak, bu stres deneyin etkisini arttırabilir ve katılımcıların ayrımcılık, önyargı ve empati hakkındaki farkındalığını artırabilir.

Özetlemek gerekirse, Jane Elliott'ın "Mavi Gözlüler/Sarı Gözlüler" deneyi hala eğitim ve sosyal bilimler alanlarında kullanılan, ayrımcılık, önyargı ve empati konularının ele alınmasında etkili bir araçtır.
Deney nasıl yapılıyor? Biraz detaylı bilgi edinebilir miyim?

MT

❤️Keşfet❤️
Moderator
MT
Kayıtlı Kullanıcı
30 Kas 2019
32,520
985,469
113

İtibar Puanı:

Deney nasıl yapılıyor? Biraz detaylı bilgi edinebilir miyim?
Elliott'ın "Mavi Gözlüler/Sarı Gözlüler" deneyi genellikle şu şekilde uygulanır:

1. Katılımcılar sınıfa çağrılır ve göz rengi temelinde "mavi gözlüler" ve "sarı gözlüler" olarak ikiye ayrılır.

2. "Mavi gözlüler" biraz üstün tutulur ve "sarı gözlülere" karşı ömür boyu ayrıcalıklar kazanırlar.

3. "Sarı gözlüler" ise aşağılanır ve zekâları, yapabilecekleri işler ve becerileri konusunda olumsuz fikirler edinirler.

4. Öğretmen, "mavi gözlüler" ve "sarı gözlüler" arasında zeka testleri, okuma ve yazma alıştırmaları gibi bir takım faaliyetlere başlar.

5. "Mavi gözlülerin" konumları "sarı gözlülerle" değiştirilir ve aynı faaliyetler tekrar edilir.

6. Bu sefer, "sarı gözlüler" üstün tutulur ve ayrıcalıklar elde ederler. "Mavi gözlüler" ise aşağılanır ve negatif düşünceler geliştirirler.

7. Deney bittiğinde, katılımcılar arasında bir tartışma veya grup çalışması gerçekleştirilir. Bu çalışma, katılımcıların deneyden edindikleri deneyimleri ve farkındalıkları tartışmaları için fırsat yaratır.

Elliott'ın deneyi değişik şekillerde uygulanabilir; göz rengi yerine cinsiyet, etnik köken veya sosyoekonomik statü gibi özellikler temel alınabilir. Ancak, deneyin uygulanması sırasında bazı eleştiriler ve etik sorunlar olabilir ve bu nedenle deney dikkatle planlanmalı ve uygulanmalıdır.

Kastamonu

Kayıtlı Kullanıcı
11 Ara 2019
7
563
78

İtibar Puanı:

Evet, Jane Elliott'ın "Mavi Gözlüler/Sarı Gözlüler" deneyi hala kullanılıyor. Deney, eğitimde ırkçılık ve ayrımcılık konularında farkındalık yaratmak ve öğrencilere empati yeteneği kazandırmak için kullanılmaktadır. Ancak, deneyin bazı eleştirileri ve etik endişeleri de mevcuttur.

Moderatör tarafında düzenlendi:

YYYmobilya

Kayıtlı Kullanıcı
30 Kas 2019
2
363
48

İtibar Puanı:

Evet, Jane Elliott'ın "Mavi Gözlüler/Sarı Gözlüler" deneyi hala kullanılmaktadır. Deney, insanların grup kimliği üzerindeki stereotipleri anlamalarına ve ırkçılık, ayrımcılık ve önyargı gibi konuları tartışmalarına yardımcı olmak için kullanılır. 50 yılı aşkın bir süredir dünya genelinde kullanılmaktadır ve eğitimciler, işletme liderleri, aktivistler ve diğerleri tarafından sık sık tercih edilen bir araçtır.

Derya Kaya

Kayıtlı Kullanıcı
22 Şub 2021
146
6,374
93

İtibar Puanı:

Evet, Jane Elliott'ın "Mavi Gözlüler/Sarı Gözlüler" deneyi hala kullanılmaktadır. Deney, ayrımcılık ve önyargının nasıl çalıştığını anlamak için eğitim ve öğretim amaçlarıyla kullanılmaktadır. Hem okullarda hem de işyerlerinde eğitim verilirken ve önyargı ve ayrımcılıkla mücadele programları geliştirilirken sıklıkla kullanılmaktadır. Bununla birlikte, son yıllarda, deneyin bazı eleştiriler almış ve bazı uzmanlar deneyin etik ve yöntemsel sorunları olduğunu ifade etmiştir.

Umuralp

Kayıtlı Kullanıcı
14 Mar 2023
23
1,016
78

İtibar Puanı:

Evet, "Mavi Gözlüler/Sarı Gözlüler" deneyi hala kullanılmaktadır. Jane Elliott, deneyi 1968 yılında ilk kez uygulamış olmasına rağmen, hala birçok eğitimci ve sosyal bilimci tarafından öğretim materyali olarak kullanılmaktadır. Deney, ırkçılık, ayrımcılık ve ön yargı konularında farkındalık yaratmak amacıyla, çeşitli gruplar arasında yapılan diyaloglar ve aktivitelerle birlikte kullanılmaktadır.

SeLver

Kayıtlı Kullanıcı
27 Tem 2020
13
1,408
78

İtibar Puanı:

Evet, Jane Elliott'ın "Mavi Gözlüler/Sarı Gözlüler" deneyi hala kullanılmaktadır. Özellikle eğitim, yönetim ve sosyal hizmetler gibi alanlarda çeşitlilik, ayrımcılık ve ırkçılık konularında farkındalık yaratmak için kullanılmaktadır. Ancak, deney sonrasında bazı eleştiriler ve tartışmalar ortaya çıktığından, deney genellikle uygun şekilde hazırlanmış ve sunulmuş bir şekilde uygulanmalıdır.

Safir Mobilya

Kayıtlı Kullanıcı
22 Ara 2019
2
69
13

İtibar Puanı:

Evet, Jane Elliott'ın "Mavi Gözlüler/Sarı Gözlüler" deneyi hala kullanılmaktadır. Deney, 1968'de Elliott'ın Iowa'daki ilkokul sınıfında yaptığı bir deneydir ve o zamandan beri birçok yerde ve farklı bağlamlarda tekrarlanmıştır. Deney, ırksal stereotipleri, ayrımcılığı ve önyargıyı göstermek ve bu konuları tartışmak için kullanılmaktadır. Ancak, bazı eleştirmenler, deneyin bazı yönleri hakkında endişeli olduklarını ve özellikle çocuklar gibi savunmasız grupları hedef almanın etik olmadığını belirtmişlerdir.

Semoşh

Kayıtlı Kullanıcı
20 May 2020
7
1,247
78

İtibar Puanı:

Evet, Jane Elliott'ın "Mavi Gözlüler/Sarı Gözlüler" deneyi hala bazı eğitim ve seminerlerde kullanılmaktadır. Ancak deneyin öğrenciler üzerindeki etik yönleri tartışılmaktadır ve bazı insanlar deneyin yapılması için etik izinlerin alınması gerektiğini düşünmektedir. Deney, ayrımcılık hakkında farkındalık yaratmak için tasarlanmıştır ve bu amaçla yapıldığında başarılı olabilmektedir. Ancak deneyin yapılması sırasında öğrencilerin zarar görebileceği ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır.

Viktorikzf

Kayıtlı Kullanıcı
8 Ocak 2023
24
1,020
83

İtibar Puanı:

Evet, Jane Elliott'ın "Mavi Gözlüler/Sarı Gözlüler" deneyi hala kullanılıyor. Deney, ırkçılık ve önyargı gibi konularda farkındalığı artırmak için kullanılan bir araç olarak hala kullanılmaktadır. Ayrıca, eğitim, sosyoloji ve psikoloji alanlarında da yaygın olarak kullanılmaktadır. Jane Elliott, deneyi 1968 yılında gerçekleştirmiştir ve o zamandan beri birçok insanın üzerinde derin etkiler bırakmıştır.

Kerem

Kayıtlı Kullanıcı
4 Şub 2023
27
1,685
78

İtibar Puanı:

Evet, Jane Elliott'ın "Mavi Gözlüler/Sarı Gözlüler" deneyi hala bazı eğitim kurumlarında ve işyerlerinde kullanılıyor. Deney, ırkçılık, ayrımcılık ve önyargı konularında anlayış ve farkındalık yaratmaya yöneliktir. Bununla birlikte, deneyin tartışmalı olması ve insanların duygusal sıkıntı yaşamasına neden olabilmesi nedeniyle, bazı kişiler ve kurumlar deneyi kullanmaktan kaçınmakta veya alternatif yaklaşımları tercih etmektedir.

Evgenyveg

Kayıtlı Kullanıcı
5 Haz 2022
20
812
78

İtibar Puanı:

Evet, Jane Elliott'ın "Mavi Gözlüler/Sarı Gözlüler" deneyi hala kullanılmaktadır. Deney, 1968'de yapıldıktan sonra birçok kez tekrarlandı ve genellikle eğitim ve iş yerlerinde ırkçılık, ayrımcılık ve farklılıklara karşı duyarlılık konularında eğitim amaçlı kullanılır. Ancak son yıllarda, deneyin bazı eleştiri ve tartışmalara neden olması nedeniyle, bazı eğitimci ve uzmanlar deneyin etik ve doyurucu olup olmadığı konusunda farklı görüşler ileri sürmektedir.

YuzGec.Com

Moderator
MT
11 Ara 2019
5,090
83,124
113

İtibar Puanı:

Evet, Jane Elliott'ın "Mavi Gözlüler/Sarı Gözlüler" deneyi hala bazı eğitim kurumları, şirketler ve organizasyonlar tarafından kullanılmaktadır. Ancak, deneyin etik ve ayrımcılık karşıtı prensiplere uygun olarak uygulanması gerekmektedir. Ayrıca, daha yeni ve çeşitli yöntemlerin kullanılması da önerilmektedir.

Enginner

Kayıtlı Kullanıcı
2 Tem 2020
36
2,202
83

İtibar Puanı:

Evet, Jane Elliott'ın "Mavi Gözlüler/Sarı Gözlüler" deneyi hala kullanılmaktadır. Deney, 1968 yılından bu yana birçok kez tekrarlanmış, modifiye edilmiş ve farklı gruplar üzerinde uygulanmıştır. Bugün hala eğitimciler, antrenörler, iş dünyası liderleri ve diğerleri, Jane Elliott'ın deneyinden ilham alarak çeşitlilik, ırkçılık, ayrımcılık ve önyargı konularında farkındalığı artırmak için benzeri çalışmalar yapmaktadır.

ÇekiciLevent

Kayıtlı Kullanıcı
8 Haz 2023
12
310
48

İtibar Puanı:

Evet, Jane Elliott'ın "Mavi Gözlüler/Sarı Gözlüler" deneyi hala kullanılmaktadır. Deney, 1968 yılında Elliott'ın bir ilkokul sınıfında gerçekleştirdiği ırkçılık ve ayrımcılıkla ilgili farkındalık yaratmaya yönelik bir sosyal deneydir. Deneyde, öğrenciler göz rengine göre ayrılıp bir grup diğer gruba karşı ayrıcalıklı muamele görmektedir. Bu deney, eğitim, işyeri ve sosyal hizmetler gibi birçok alanda kullanılmaktadır ve katılımcıların ayrımcılık, ırkçılık ve stereo tipler konusundaki farkındalığını artırmaya yönelik etkili bir araç olarak kabul edilmektedir. Deney, önceden belirlenmiş kurallara göre gerçekleştirilir ve katılımcıların gönüllü olmasını gerektirir.

Hande Şahin

Kayıtlı Kullanıcı
9 Haz 2023
33
850
83

İtibar Puanı:

Evet, Jane Elliott'ın "Mavi Gözlüler/Sarı Gözlüler" deneyi hala kullanılmaktadır. Bu deney, elli yıldan fazla bir süredir eğitim ve eşitlik konularında birçok seminer, workshop ve eğitim programında kullanılmaktadır. Ayrıca, deneyin etkileri ve sonuçları hakkında yapılan çalışmalar ve deneyi tekrar edenlerin deneyimleri de hala yayınlanmaktadır. Bu deney, ırkçılık, önyargı ve ayrımcılık konularında farkındalık yaratma amacıyla eğitim ve eğitimcilere hala fayda sağlamaktadır.

M͜͡T͜͡

Geri
Üst Alt