Jacques Lacan'a Göre Arzu Nedir
Eksiklik, Öteki'nin Arzusu, Nesne Küçük a Ve İnsanın Tamamlanamayan İçsel Arayışı Nasıl Anlaşılır
“İnsan çoğu zaman bir şeyi istediğini sanır; oysa arzunun en derin yerinde, eksikliğin hiç susmayan sesi ve Öteki'nin bakışında değerli olma isteği saklıdır.”
— Ersan Karavelioğlu
Jacques Lacan'a göre arzu, insanın basitçe bir şeye sahip olma isteği değildir. Arzu; eksiklik, dil, Büyük Öteki, bilinçdışı, yasak, simgesel düzen, özne, jouissance, fantazi ve nesne küçük a etrafında kurulan derin bir psikanalitik yapıdır. Lacan'ın düşüncesinde insan yalnızca ihtiyaç duyan bir canlı değil; eksiklikle kurulan, dilin içine girerek bölünen, Öteki'nin arzusunda kendini arayan ve hiçbir nesneyle bütünüyle tamamlanamayan bir öznedir.
Günlük hayatta arzu çoğu zaman “istemek” ile karıştırılır. İnsan bir şeyi ister: sevgi, başarı, para, güzellik, güç, güven, ilgi, onay, ilişki, saygınlık veya huzur. Fakat Lacan'a göre arzu, bu görünen nesnelerin çok daha ötesinde çalışır. Çünkü insan bazen bir şeyi elde eder ama yine de eksiklik hissi bitmez. Bir hedefe ulaşır ama yeni bir hedef doğar. Sevilir ama daha fazla sevilmek ister. Görülür ama daha derinden tanınmak ister.
Bu yüzden Lacan'ın arzu anlayışı sarsıcıdır: Arzu, doyurulabilir bir ihtiyaç değildir; eksikliğin etrafında dönen, Öteki'nin alanında şekillenen ve hiçbir zaman tamamen kapanmayan psikanalitik bir harekettir.
İnsan arzu eder; çünkü eksiktir.
İnsan arzu eder; çünkü dilin içine girmiştir.
İnsan arzu eder; çünkü Öteki'nin bakışında yer arar.
İnsan arzu eder; çünkü hiçbir nesne onu bütünüyle tamamlamaz.
İnsan arzu eder; çünkü bilinçdışı, onun ne istediğini ondan daha karmaşık biçimde bilir.
Jacques Lacan'a Göre Arzu Nedir
Jacques Lacan'a göre arzu, insanın eksiklikten doğan ve hiçbir nesneyle tamamen doyurulamayan temel psikanalitik yönelimidir. Arzu, ihtiyaç gibi basitçe giderilemez; çünkü arzu, bedenin biyolojik gereksiniminden çok daha derin bir alanda çalışır.
İhtiyaç belirli bir nesneyle doyurulabilir. Açlık yemekle, susuzluk suyla, yorgunluk dinlenmeyle giderilebilir. Fakat arzu böyle değildir. İnsan sevgi ister ama sevildiğinde bile “yeterince seviliyor muyum
Lacan'a göre arzu, insanın tamamlanamamışlığının hareketidir. Arzu şunu söyler:
Bir şey eksik.
Ama neyin eksik olduğunu tam bilmiyorum.
Bir şeye yöneliyorum.
Ama o şeyi elde ettiğimde bile eksiklik bitmiyor.
Bir nesneyi arzuluyorum.
Ama aslında arzum o nesneden daha derin bir boşluğun etrafında dönüyor.
Bu yüzden Lacan'da arzu, insanı canlı tutan ama asla bütünüyle huzura erdirmeyen bir güçtür. Arzu, eksikliği kapatmaz; eksikliğin etrafında insanı konuşturur, aratır, bağlar, tekrar ettirir ve çoğu zaman kendi bilinçdışı hakikatiyle yüzleştirir.
Arzu İle İhtiyaç Arasındaki Fark Nedir
Lacan'ın arzu anlayışında ihtiyaç, talep ve arzu birbirinden ayrılır. Bu ayrım çok önemlidir; çünkü insanın ruhsal dünyasını yalnızca biyolojik ihtiyaçlarla açıklamak Lacan'a göre yetersizdir.
İhtiyaç, bedensel ve biyolojik gereksinimdir. Bebek acıkır, üşür, susar, korunmak ister. Bu ihtiyaçlar belirli nesnelerle karşılanabilir.
Talep, ihtiyacın dil yoluyla Öteki'ne yöneltilmiş hâlidir. Bebek ağladığında yalnızca süt istemez; aynı zamanda anneye, bakıma, sevgiye, varlığının duyulmasına yönelir.
Arzu ise ihtiyaç ve talep arasındaki boşlukta doğar. Çünkü talep hiçbir zaman yalnızca nesne istemez; sevgi, tanınma ve Öteki'nin arzusunda yer alma isteği de taşır.
Bir çocuk yemek istediğinde sadece besin istemiyor olabilir.
Aynı zamanda görülmek, sevilmek, önemsenmek istiyor olabilir.
Bir yetişkin başarı istediğinde sadece kariyer istemiyor olabilir.
Aynı zamanda değerli, kabul edilmiş ve arzulanır olmak istiyor olabilir.
İhtiyaç doyurulur.
Talep cevap bekler.
Arzu ise cevap gelse bile tamamen kapanmaz.
Bu yüzden insanın arzusu, basit ihtiyaçların ötesinde, Öteki ile kurulan ilişkinin içinde şekillenir.
Arzu Neden Eksiklikten Doğar
Lacan'a göre insan arzu eder çünkü eksiktir. Buradaki eksiklik, sadece bir şeyin yokluğu değil; insanın özne olarak kuruluşunun temel yapısıdır. İnsan dilin, yasanın ve simgesel düzenin içine girdiğinde artık tamlık yanılsamasını kaybeder. Bu kayıp, arzunun doğduğu yerdir.
Eksiklik şunu doğurur:
Tam sevilme arzusu.
Tam anlaşılma isteği.
Tam güven arayışı.
Tam değer görme ihtiyacı.
Tamamlanma hayali.
Öteki'nin gözünde özel olma arzusu.
Fakat bu eksiklik hiçbir nesneyle bütünüyle kapanmaz. Çünkü eksiklik yalnızca dışarıda bir şeyin yokluğu değildir; öznenin yapısal durumudur. İnsan bir kişiyi, bir başarıyı, bir statüyü, bir nesneyi, bir aşkı ya da bir imgeyi arzulayabilir. Ama bunların hiçbiri eksikliği kalıcı biçimde ortadan kaldırmaz.
Bu yüzden arzu sürekli yer değiştirir. Bir nesneden başka nesneye, bir ilişkiden başka ilişkiye, bir hedeften başka hedefe geçer. İnsan “bunu elde edersem tamamlanacağım” der; fakat elde ettiğinde eksikliğin başka bir biçimde devam ettiğini görür.
Lacan'ın arzu anlayışı bu nedenle insanın içindeki tamamlanma hayalini derinden sorgular. Arzu, eksikliğin kapanması değil; eksiklikle yaşama biçimidir.
“Arzu, Öteki'nin Arzusudur” Ne Demektir
Lacan'ın en meşhur cümlelerinden biri şudur: Arzu, Öteki'nin arzusudur. Bu ifade, insanın arzusunun yalnızca kendisine ait, saf, bireysel ve içsel bir istek olmadığını anlatır. İnsan çoğu zaman neyi arzulayacağını Öteki'nin alanında öğrenir.
Buradaki Öteki, yalnızca başka bir kişi değildir. Büyük Öteki; dil, aile, toplum, yasa, kültür, değerler ve tanınma alanıdır. İnsan bu alanda değerli olmak, sevilmek, görülmek ve istenmek ister.
Bu cümle şu anlamlara gelebilir:
İnsan, Öteki tarafından arzulanmayı arzular.
İnsan, Öteki'nin ne istediğini anlamaya çalışır.
İnsan, kendi arzusunu Öteki'nin beklentileri içinde kurar.
İnsan, değerli olmak için Öteki'nin arzusunda yer arar.
Bir çocuk annesinin arzusunda özel olmak ister.
Bir genç toplumun gözünde değerli görünmek ister.
Bir yetişkin sevgilisinin bakışında vazgeçilmez olmak ister.
Bir çalışan kurumun gözünde başarılı olmak ister.
Bir insan sosyal medyada görünür ve beğenilir olmak ister.
Bu yüzden arzu yalnızca “ben bunu istiyorum” değildir. Çoğu zaman arka planda şu soru vardır:
Öteki benden ne istiyor ve ben onun arzusunda nasıl bir yer tutuyorum
Arzu Ve Büyük Öteki Arasında Nasıl Bir Bağ Vardır
Arzu, Büyük Öteki'nin alanında şekillenir. Çünkü insan arzularını dil, yasa, aile söylemi, toplumun değerleri ve kültürel beklentiler içinde kurar. Büyük Öteki insana neyin istenebilir, neyin değerli, neyin yasak, neyin ayıp, neyin başarı ve neyin sevilebilir olduğunu öğretir.
Büyük Öteki şunu söyleyebilir:
Başarılı olursan değerli olursun.
Güzel görünürsen arzulanırsın.
Güçlü olursan saygı görürsün.
Fedakâr olursan sevilirsin.
Uslu olursan kabul edilirsin.
Aileni gururlandırırsan anlamlı olursun.
İnsan bu cümleleri içselleştirdiğinde, kendi arzusunu Büyük Öteki'nin arzusu sanabilir. Bir kişi gerçekten başarıyı mı arzuluyor, yoksa başarı sayesinde Büyük Öteki'nin gözünde değerli olmayı mı arzuluyor
Lacan'a göre arzu bu yüzden her zaman bir sorudur. İnsan ne istediğini söylediğinde bile, bu isteğin arkasındaki Büyük Öteki izlerini okumak gerekir.
Arzu, içimizde yalnız değildir. İçimizde aile, toplum, dil ve Öteki'nin sesiyle birlikte konuşur.
Arzu Ve Bilinçdışı Nasıl Bağlantılıdır
Lacan'a göre bilinçdışı ile arzu birbirinden ayrı düşünülemez. Çünkü insanın gerçek arzusu her zaman bilinçli isteğiyle aynı değildir. İnsan bilinçli olarak bir şeyi istediğini söyleyebilir; fakat bilinçdışı arzusu başka bir yönde çalışıyor olabilir.
Bir insan “mutlu olmak istiyorum” diyebilir ama sürekli kendisini mutsuz edecek ilişkiler seçebilir.
“Başarılı olmak istiyorum” diyebilir ama başarıya yaklaştığında kendini sabote edebilir.
“Sevilmek istiyorum” diyebilir ama sevgi karşısında kaygılanıp uzaklaşabilir.
“Özgür olmak istiyorum” diyebilir ama sürekli kendini bağlayan yapılara dönebilir.
Bu çelişkiler Lacan için çok önemlidir. Çünkü bilinçdışı arzu, insanın açıkça söylediği arzudan farklı biçimde kendini gösterebilir. Rüyalar, dil sürçmeleri, tekrar eden ilişkiler, semptomlar ve beklenmedik seçimler bilinçdışı arzunun izlerini taşıyabilir.
Bilinçdışı arzu doğrudan konuşmaz.
Saklanır, kayar, yer değiştirir.
Bir nesneden başka nesneye geçer.
Semptomun içinde kendini gösterir.
Tekrarlarla özneyi aynı yere döndürür.
Bu yüzden insan kendi arzusunu anlamak istiyorsa, yalnızca ne istediğini söylediğine değil; neyi tekrar ettiğine, nerede takıldığına ve hangi eksikliği kapatmaya çalıştığına da bakmalıdır.
Arzu Ve Nesne Küçük a Nedir
Lacan'ın en önemli ve en zor kavramlarından biri nesne küçük adır. Bu kavram, arzunun nedeni olan ama hiçbir zaman tam olarak ele geçirilemeyen eksik nesneyi ifade eder. Nesne küçük a, insanın “beni tamamlayacak şey” sandığı ama ulaşınca bile arzuyu tamamen kapatmayan gizemli çekim noktasıdır.
Nesne küçük a doğrudan bir nesne değildir. Bir kişi, bir beden parçası, bir ses, bir bakış, bir imge, bir anı, bir başarı veya bir fantezi içinde belirebilir. Fakat aslında arzunun hedefinden çok, arzunun nedeni gibi çalışır.
İnsan birini arzuladığında çoğu zaman onun tamamını değil; onda kendisini çeken belirli bir şeyi arzular:
Bir bakış.
Bir ses tonu.
Bir mesafe.
Bir ulaşılmazlık.
Bir gizem.
Bir eksik parça.
Bir vaat.
Bir tamamlanma hissi.
Fakat o şey ele geçirildiğinde bile arzu bitmeyebilir. Çünkü nesne küçük a, sahip olunacak nesneden çok, arzuyu harekete geçiren eksik çekirdektir.
Lacan bize şunu öğretir: İnsan çoğu zaman nesneyi arzuladığını sanır; ama aslında nesnede beliren eksikliği, vaat edilen tamamlanmayı ve yakalanamayan fazlalığı arzular.
Arzu Neden Hiçbir Zaman Tamamen Doymaz
Lacan'a göre arzu tamamen doymaz çünkü arzu ihtiyaç gibi belirli bir nesneye bağlı değildir. Arzu, eksiklikten doğar ve nesneler bu eksikliği yalnızca geçici olarak örter. İnsan bir nesneye ulaşır; fakat arzunun yapısal eksikliği başka biçimde geri döner.
Bu yüzden insan şöyle deneyimler yaşayabilir:
Çok istediği şeyi elde eder ama bir süre sonra boşluk hisseder.
Sevildiğini bilir ama yine de daha fazla güvence ister.
Başarılı olur ama yeni bir hedefe yönelir.
Beğenilir ama beğeninin devamını ister.
Bir ilişkiye girer ama tamamlanmış hissetmez.
Bir eşyaya sahip olur ama başka bir arzu doğar.
Bu durum insanın nankörlüğü ya da iradesizliği değildir. Lacan açısından arzunun yapısal doğasıdır. Çünkü arzu, nesnenin kendisinden daha fazlasını ister. Arzu, eksikliğin kapanmasını ister; fakat eksiklik öznenin yapısında olduğu için tam kapanmaz.
Bu yüzden arzu sürekli kayar. Arzu, bir nesneden diğerine geçerek kendini sürdürür.
Arzunun trajedisi şudur: İnsan tamamlanmayı arar ama arzu tamlıkla değil, eksiklikle yaşar.
Arzu Ve Fantazi Arasında Nasıl Bir İlişki Vardır
Lacan'a göre fantazi, arzunun sahnesidir. İnsan arzuyu doğrudan yaşamaz; çoğu zaman fantaziler aracılığıyla düzenler. Fantazi, öznenin kendisini arzusunun içinde nasıl konumlandırdığını gösteren psikanalitik bir yapıdır.
Fantazi yalnızca hayal kurmak değildir. Daha derin anlamıyla fantazi, insanın arzusu karşısında kendine bir yer açma biçimidir.
Fantazi şunu yapar:
Eksikliği sahneler.
Arzuyu taşınabilir hâle getirir.
Öteki'nin arzusunu anlamlandırmaya çalışır.
Nesne küçük a'nın etrafında bir hikâye kurar.
Öznenin kendini nerede gördüğünü gösterir.
Örneğin biri sürekli “bir gün herkes beni anlayacak ve değerimi görecek” fantazisiyle yaşayabilir. Bu sadece hayal değildir; öznenin Büyük Öteki'nin tanınma alanında nasıl bir yer istediğini gösterir. Bir başkası “ulaşılamaz biri beni seçerse değerli olurum” fantazisine bağlanabilir. Bu da arzu, eksiklik ve Öteki'nin bakışıyla ilgilidir.
Fantazi arzuyu kapatmaz; onu düzenler. İnsan fantazi sayesinde arzunun belirsizliğine dayanır. Fakat fantazi çok katılaştığında, kişi aynı arzusal sahneyi tekrar tekrar yaşamaya mahkûm olabilir.

Arzu Ve Jouissance Arasındaki Fark Nedir
Lacan'da arzu ile jouissance birbirine yakın ama aynı olmayan iki kavramdır. Arzu eksiklik etrafında hareket ederken, jouissance daha taşkın, daha bedensel, daha acıyla karışık ve bazen özneyi aşan bir haz alanıdır.
Arzu arar.
Jouissance taşar.
Arzu eksiklikle yaşar.
Jouissance sınırı zorlar.
Arzu nesneye yönelir.
Jouissance bazen nesnenin ötesinde, yasak ve acı ile karışır.
İnsan çoğu zaman haz istediğini sanır; fakat bazı davranışlarında kendisine zarar veren bir tekrarın içinde garip bir doyum bulabilir. Bu sıradan mutluluk değildir. Kişi acı veren bir ilişkiye döner, kendini sabote eder, kaygı üreten bir döngüyü bırakmaz, onu yıpratan bir düşünceye tutunur. Burada jouissance devreye girebilir.
Arzu eksikliğin etrafında dönerken, jouissance bazen sınırın ihlal edildiği yerde belirir. Bu nedenle Lacan'da jouissance rahatlatıcı değil; çoğu zaman sarsıcıdır.
Arzu “istiyorum” der.
Jouissance bazen “bana zarar verse de bırakamıyorum” diye konuşur.

Arzu Ve Yasak Neden Birlikte Düşünülür
Lacan'a göre arzu ile yasak arasında derin bir ilişki vardır. Yasak arzuyu yalnızca engellemez; aynı zamanda onu biçimlendirir. Bir şey yasaklandığında, o şey bazen daha güçlü bir arzu nesnesine dönüşebilir.
Yasak şunu yapar:
Sınır koyar.
Arzuyu doğrudan doyumdan uzaklaştırır.
Eksikliği belirginleştirir.
Nesneye gizem katar.
Arzuyu dolaylı yollarla çalıştırır.
Çocuk simgesel düzene girerken sınırsızlık hayalinden vazgeçer. Anneyle tamlık yanılsaması kesintiye uğrar. Baba-Adı ve yasa, çocuğa “her şey senin değildir” der. Bu kayıp acı vericidir; fakat arzu da bu kayıptan doğar.
Yasak olmasaydı arzu bugünkü biçimiyle kurulmazdı. Çünkü arzu, eksiklik ve sınır etrafında anlam kazanır. Bir nesneye ulaşamamak, onun etrafında arzu üretir. Ulaşılmaz olan, bazen arzu için daha güçlü hâle gelir.
Lacan'ın düşüncesi burada çok inceliklidir: Arzu, özgürce akan saf bir enerji değildir. Arzu, yasa tarafından kesilmiş, biçimlendirilmiş ve simgesel düzene yerleştirilmiş bir harekettir.

Arzu Ve Aşk Arasında Nasıl Bir Bağ Vardır
Aşk, Lacan'ın arzu anlayışında çok özel bir yere sahiptir. Çünkü aşk, insanın eksikliğini, Öteki'nin arzusunu, tanınma ihtiyacını ve tamamlanma hayalini en yoğun biçimde yaşadığı alanlardan biridir.
Aşık olan insan çoğu zaman şunu hisseder:
Sen beni tamamlayacaksın.
Sen beni anlayacaksın.
Senin bakışında değerli olacağım.
Sen beni seversen eksikliğim kapanacak.
Senin arzunda özel bir yerim olacak.
Fakat Lacan'a göre aşk, eksik iki öznenin karşılaşmasıdır. Bir kişi diğerini gerçekten tamamlayamaz; çünkü ikisi de eksiktir. Yine de aşk, bu eksiklikler arasında anlamlı bir bağ kurma imkânı sunar.
Lacan'ın aşkla ilgili en sarsıcı formüllerinden biri, aşkın sahip olunmayan şeyi vermeye çalışmakla ilgili olduğudur. Bu düşünce şunu gösterir: İnsan aşkta kendisinde olmayan tamlığı ötekine sunmak ister. Ama tamlık zaten yoktur.
Bu yüzden aşk hem büyüleyici hem kırılgandır. Aşık olunan kişi çoğu zaman gerçekliğiyle değil, arzunun fantazisiyle de görülür. Olgun aşk ise öteki'ni yalnızca tamamlanma nesnesi olarak değil, eksik ve gerçek bir özne olarak kabul edebilmeye yaklaşır.

Arzu Ve Tekrar Eden İlişki Döngüleri Nasıl Bağlantılıdır
Lacan'a göre insanın tekrar eden ilişki döngüleri, bilinçdışı arzunun önemli işaretlerinden biridir. İnsan bazen bilinçli olarak istemediği hâlde aynı tür insanlara çekilir, aynı tür acıları yaşar, aynı tür terk edilme veya değersizlik sahnelerine döner.
Bu tekrarlar şunu gösterebilir:
Bilinçdışı arzu aynı sahneyi yeniden kuruyor olabilir.
Özne eski bir eksikliği bugünkü ilişkide çözmeye çalışıyor olabilir.
Öteki'nin arzusunda yer alma mücadelesi tekrar ediyor olabilir.
Kişi kendisini yaralayan ama tanıdık gelen bir arzusal düzene dönüyor olabilir.
Bir kişi sürekli ulaşılmaz insanlara bağlanıyorsa, belki de arzusu ulaşmaktan çok arzulamaya bağlıdır. Bir kişi sürekli kendisini küçümseyen kişilere yöneliyorsa, belki de geçmişteki Büyük Öteki'nin değersizleştirici bakışını yeniden sahneliyordur.
Bu tekrarlar ahlaki zayıflık değildir. Bilinçdışının okunması gereken metinleridir.
Lacan'ın arzu düşüncesi bize şu soruyu sordurur:
Ben gerçekten bu kişiyi mi arzuluyorum, yoksa onunla birlikte eski bir eksikliği yeniden mi sahneliyorum

Arzu Günlük Hayatta Nasıl Görülür
Arzu günlük hayatın her yerindedir. İnsan hangi mesleği seçtiğinde, kimi sevdiğinde, neye öfkelendiğinde, nerede kıskandığında, neyi sürekli ertelediğinde, hangi başarıyı istediğinde ve hangi onayı beklediğinde arzusunun izlerini taşır.
Günlük hayatta arzu şu biçimlerde görünür:
Sürekli beğenilme isteğinde.
Başarıya rağmen eksik hissetmede.
Ulaşılamayan kişilere çekilmede.
Kendini kanıtlama ihtiyacında.
Değer görmek için aşırı fedakârlıkta.
Sosyal medyada görünür olma arzusunda.
Başkalarının hayatını kıskanırken kendi eksikliğini hissetmede.
Bir hedefe ulaşınca hemen yeni hedef aramada.
Bu örnekler insanın yüzeyde ne istediğini gösterir gibi görünür; fakat Lacan'a göre arzu daha derin sorular ister.
Neyi istiyorum
Neden onu istiyorum
Onu elde edersem kim olacağım
Kimin gözünde değerli olacağım
Bu istek bana mı ait, yoksa Öteki'nin beklentisi mi
Bu arzu hangi eksikliğin etrafında dönüyor
Arzuyu anlamak, hayatı daha dürüst okumaktır. Çünkü insan çoğu zaman arzusunun peşinden giderken kendi bilinçdışı hikâyesini de tekrar eder.

Modern Dünyada Arzu Nasıl Şekillenir
Modern dünya arzuyu sürekli kışkırtan bir yapıya sahiptir. Reklamlar, sosyal medya, tüketim kültürü, kariyer ideolojisi, güzellik standartları, başarı baskısı ve görünürlük ekonomisi insana sürekli yeni arzular sunar.
Modern dünya şunu söyler:
Daha güzel ol.
Daha başarılı ol.
Daha görünür ol.
Daha çok kazan.
Daha çok beğenil.
Daha etkileyici yaşa.
Daha güçlü görün.
Daha özel ol.
Bu çağrıların her biri Büyük Öteki'nin modern sesleridir. İnsan kendi arzusunu yaşadığını sanırken, çoğu zaman piyasanın, toplumun ve dijital bakışın arzusunu içselleştirir.
Bir ürün sadece ürün değildir.
Bir statü sadece statü değildir.
Bir fotoğraf sadece fotoğraf değildir.
Bir takipçi sayısı sadece sayı değildir.
Bunlar, Öteki'nin gözünde değerli olma arzusu etrafında anlam kazanır.
Lacan'ın arzu anlayışı modern dünyayı anlamak için çok güçlüdür. Çünkü modern kültür arzuyu doyurmaz; arzuyu sürekli yeniden üretir. İnsan her seferinde “bir sonraki şey” ile tamamlanacağını sanır. Ama arzu tamamlanmaz.
Modern tüketim düzeni, insanın eksikliğini kapatmaz; onu pazarlanabilir hâle getirir.

Arzu Neden Yanlış Anlaşılır
Arzu çoğu zaman basit istek, heves, cinsel çekim ya da sahip olma dürtüsü gibi anlaşılır. Oysa Lacan'ın arzu kavramı çok daha derindir. Arzu, insanın eksiklikle, Öteki'nin arzusu ile, bilinçdışıyla ve simgesel düzenle kurduğu temel ilişkidir.
Arzu şunlar değildir:
Sadece istek değildir.
Sadece ihtiyaç değildir.
Sadece cinsellik değildir.
Sadece heves değildir.
Sadece sahip olma isteği değildir.
Sadece bilinçli tercih değildir.
Sadece mutluluk arayışı değildir.
Arzu şunları içerir:
Eksiklik.
Bilinçdışı.
Öteki'nin arzusu.
Tanınma ihtiyacı.
Nesne küçük a.
Fantazi.
Yasak.
Tekrar.
Simgesel düzen.
Lacan'ın arzu düşüncesi bu yüzden insanı kendi isteklerine karşı daha dikkatli yapar. Çünkü her istek arzu değildir; her arzu da kişinin açıkça sandığı şey değildir.
İnsan bazen istediğini söylediği şeyi istemez; istemediğini söylediği şeye bilinçdışı biçimde bağlı olabilir.

Arzu Nasıl Kendini Anlama Alışkanlığı Kazandırır
Lacan'ın arzu anlayışı, insanın kendine çok derin sorular sormasını sağlar. Artık sadece “ne istiyorum” sorusu yetmez. Çünkü arzu çoğu zaman kendini doğrudan söylemez. Arzuyu anlamak için tekrarları, eksiklikleri, fantazileri, kıskançlıkları, kaygıları ve Öteki'nin bakışını okumak gerekir.
Arzu üzerine düşünmek şu soruları kazandırır:
Ben gerçekten ne istiyorum
Bu arzuyu kimden öğrendim
Bu isteğin arkasında hangi eksiklik var
Kimin gözünde değerli olmak istiyorum
Neden aynı ilişki sahnesine dönüyorum
Hangi nesne beni tamamlayacak sanıyorum
Neyi elde edince bile eksik hissediyorum
Arzum bana mı ait, yoksa Büyük Öteki'nin sesi mi
Bu sorular insanı yüzeysel isteklerden daha derin bir özne farkındalığına taşır. Çünkü Lacan'a göre arzu, insanın hakikatine açılan ama aynı zamanda onu yanıltabilen en güçlü yollardan biridir.
Kendi arzusunu anlamayan insan, başkalarının arzularını kendi kaderi sanabilir. Kendi arzusuna yaklaşan insan ise eksikliğiyle daha dürüst bir ilişki kurmaya başlar.

Jacques Lacan'a Göre Arzu Hakkında Genel Değerlendirme
Jacques Lacan'a göre arzu, eksiklikten doğan, Öteki'nin alanında şekillenen, bilinçdışı tarafından yönlendirilen ve hiçbir nesneyle tamamen doyurulamayan psikanalitik harekettir. Arzu, insanı canlı tutar; fakat onu tamlığa ulaştırmaz.
Jacques Lacan'ın arzu anlayışı kısaca şöyle özetlenebilir:
| Başlık | Açıklama |
|---|---|
| Temel Tanım | Eksiklikten doğan ve tam doyuma ulaşmayan psikanalitik yönelim |
| İhtiyaçtan Farkı | İhtiyaç doyurulur, arzu tamamen kapanmaz |
| Talep İle Bağı | Talep nesneden fazlasını, sevgi ve tanınmayı ister |
| Öteki İle Bağı | Arzu, Öteki'nin arzusudur |
| Büyük Öteki İle Bağı | Arzu dil, yasa ve toplumsal beklentiler içinde şekillenir |
| Bilinçdışı İle Bağı | Gerçek arzu çoğu zaman bilinçli istekten farklıdır |
| Nesne Küçük a İle Bağı | Arzunun nedeni olan yakalanamayan eksik nesnedir |
| Fantazi İle Bağı | Fantazi arzunun sahnesini kurar |
| Jouissance İle Bağı | Sınırı aşan, acıyla karışık yoğun haz alanıyla ilişkilidir |
| Derin Mesaj | İnsan arzusunu anlamadan kendini tam olarak anlayamaz |
Lacan bize şunu öğretir:
İnsan istediğini sandığı şeyden daha fazlasını arzular.
Arzu eksiklikle doğar.
Arzu Öteki'nin alanında şekillenir.
Arzu bilinçdışında dolaylı konuşur.
Arzu hiçbir nesneyle tamamen bitmez.
Arzu insanı hem harekete geçirir hem de eksikliğiyle yüzleştirir.
Bu yüzden arzu, insanın en derin psikanalitik pusulalarından biridir.

Son Söz
Arzu, İnsanın Eksikliğini Kapatmak İçin Değil, Eksikliği Etrafında Kendini Anlamak İçin Döndüğü Sonsuz İçsel Hareket Midir
Jacques Lacan'a göre arzu, insanın ruhunda hiç durmadan çalışan en derin hareketlerden biridir. İnsan arzu eder çünkü eksiktir. Fakat eksiklik, yalnızca giderilmesi gereken bir kusur değildir. Eksiklik, insanı konuşturan, aratan, seven, kıskanan, bağlanan, ayrılan, düşleyen, tekrar eden ve kendini anlamaya zorlayan temel psikanalitik boşluktur.
İnsan sevgi ister.
Ama sevgiyle sadece sıcaklık değil, Öteki'nin arzusunda yer ister.
İnsan başarı ister.
Ama başarıyla yalnızca sonuç değil, Büyük Öteki'nin gözünde değer ister.
İnsan güzellik ister.
Ama güzellikle yalnızca beden değil, arzulanır bir imge ister.
İnsan ilişki ister.
Ama ilişkiyle yalnızca yakınlık değil, eksikliğine cevap verecek bir bakış ister.
Fakat hiçbir bakış sonsuza kadar yetmez.
Hiçbir başarı eksikliği tamamen kapatmaz.
Hiçbir aşk insanı bütünüyle tamamlamaz.
Hiçbir nesne arzunun son noktası olmaz.
Hiçbir onay, insanın içindeki bölünmüşlüğü tamamen iyileştirmez.
Lacan'ın arzu düşüncesi bu yüzden insanı acımasız bir umutsuzluğa değil, daha dürüst bir farkındalığa çağırır. Arzunun amacı her zaman doyuma ulaşmak değildir. Bazen arzu, insanın kendi eksikliğini, kendi bilinçdışını ve kendi Öteki bağımlılığını fark etmesini sağlar.
Asıl soru yalnızca “ne istiyorum
Asıl soru bazen şudur:
Bu isteğin içinde kim konuşuyor
Bu arzu bana hangi eksikliğimi gösteriyor
Ben bu nesneyi mi istiyorum, yoksa bu nesnenin bana vereceğini sandığım tamamlanma hissini mi
Ben seviyor muyum, yoksa sevilmiş olmanın imgesini mi arzuluyorum
Ben başarı mı istiyorum, yoksa değerli olduğumu Büyük Öteki'ne kanıtlamak mı istiyorum
Bu sorular insanı arzunun yüzeyinden derinliğine indirir. Çünkü arzu sadece sahip olmakla ilgili değildir; insanın kendini hangi eksiklik üzerinden kurduğuyla ilgilidir.
Belki de insanın olgunlaşması, arzusunu öldürmek değil; arzusunun nereden konuştuğunu duymaktır. Arzunun peşinden körce koşmak değil; arzunun hangi fantaziyi, hangi eksikliği, hangi Öteki bakışını ve hangi bilinçdışı tekrarını taşıdığını okuyabilmektir.
İnsan arzusunu tamamen tüketemez.
Ama arzusuyla daha bilinçli bir ilişki kurabilir.
Eksikliğini tamamen kapatamaz.
Ama eksikliğini başkalarının arzularına teslim etmeden taşıyabilir.
Öteki'nin arzusundan tamamen kaçamaz.
Ama kendi arzusunu Öteki'nin beklentisinden ayırmayı öğrenebilir.
“Arzu, insanın eksikliğini yok eden bir cevap değil; eksikliğinin etrafında kendi hakikatine doğru dönüp duran en derin içsel çağrıdır.”
— Ersan Karavelioğlu