🌙 İnsan Neden Zıddıyla İmtihan Edilir ❓ Varlığın Dengesi, Nefsin Eğitimi, Hikmetin Açığa Çıkışı ve Hakikatin Karşıtlık İçinde Belirme Sırrı ❓

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu❓

• Evet

Oy: 5 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    5

ErSan.Net

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
Moderator
MT
21 Haz 2019
47,381
2,494,335
113
42
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

🌙 İnsan Neden Zıddıyla İmtihan Edilir ❓ Varlığın Dengesi, Nefsin Eğitimi, Hikmetin Açığa Çıkışı ve Hakikatin Karşıtlık İçinde Belirme Sırrı Nasıl Anlaşılmalıdır ❓

"İnsan bazen sevdiğiyle değil, en çok kaçtığı şeyle büyür; çünkü hakikat, çoğu zaman ruhun konforunda değil, zıddının açtığı iç sarsıntıda görünür olur."
Ersan Karavelioğlu

1️⃣ Bu Soru Neden Bu Kadar Derin Ve Sarsıcıdır ❓

İnsan hayatındaki en çarpıcı gerçeklerden biri şudur: çoğu zaman en çok istediği şeyle değil, en çok zorlandığı, en çok kaçtığı, en çok anlamakta güçlük çektiği şeyle sınanır. Sakinlik isteyen insan kaosla, sevgi arayan insan kırgınlıkla, güven isteyen insan belirsizlikle, görünmek isteyen insan yalnızlıkla, güçlü olmak isteyen insan acziyle yüzleşebilir. İşte bu yüzden "İnsan neden zıddıyla imtihan edilir ❓" sorusu, sıradan bir merak değil; varoluşun merkezine değen büyük bir sorudur.

Çünkü insan çoğu zaman sadece hoşuna giden şeyler içinde kendini tanıyamaz. Rahatlık, karakteri fazla açığa çıkarmaz. Bolluk, şükrün gerçek ağırlığını her zaman göstermez. Sürekli takdir görmek, ihlası sınamaz. Sürekli güç sahibi olmak, adaletin ruhunu derinleştirmez. Zıddıyla karşılaşmak ise insanın yüzeyini değil, kökünü ortaya çıkarır.

Bu yüzden zıtlıkla imtihan, cezalandırıcı bir rastlantı gibi değil; hakikati açığa çıkaran ilahi eğitim biçimi gibi okunmalıdır.

2️⃣ Zıtlık Hayatın Temel Düzeninde Neden Bu Kadar Merkezîdir ❓

Varlık dünyasına dikkatle bakıldığında, hayatın tek çizgili değil; zıt kutupların dengesiyle kurulduğu görülür. Gece ile gündüz, sıcak ile soğuk, açlık ile tokluk, sevinç ile hüzün, güç ile kırılganlık, sessizlik ile ses… Hayat yalnız tek tondan oluşmaz. Çünkü tek yönlü bir düzen, fark edişi zayıflatır. Çoğu şey, karşıtıyla daha görünür hale gelir.

İnsan da bu büyük varlık düzeninin dışına yerleştirilmemiştir. O da çoğu zaman:

• rahatın içinden değil, darlığın içinden,
  • sevincin içinden değil, kaybın içinden,
  • sahip oluşun içinden değil, yoksunluğun içinden
    kendini daha iyi fark eder.

Bu nedenle zıtlık, hayatın arızası değil; çoğu zaman anlamın ortaya çıkış biçimidir.

3️⃣ İnsan Zıddıyla İmtihan Edildiğinde Aslında Ne Ortaya Çıkar ❓

İnsanın söylediği şeyler ile taşıdığı şeyler her zaman aynı değildir. Bir insan sabırlı olduğunu söyleyebilir; ama sabır, ancak canını acıtan gecikme geldiğinde görünür. Bir insan merhametli olduğunu düşünebilir; ama merhamet, ancak öfke doğuran bir karşılaşmada sınanır. Bir insan Allah'a güvendiğini söyleyebilir; fakat tevekkül, kontrolü kaybettiği an derinleşir.

Demek ki zıddıyla imtihan, insanın iddiasını test eder. Bu testte ortaya çıkan şey şudur:

İddiaZıddıyla Karşılaşınca Açığa Çıkan Hakikat
SabırlıyımZorluk geldiğinde belli olur
ŞükredenimEksilince anlaşılır
MerhametliyimKırılınca sınanır
GüçlüyümDüşünce görülür
İmanlıyımBelirsizlikte derinleşir

Yani zıtlık, insanı bozmak için değil; çoğu zaman kendisini kendisine göstermek için gelir.

4️⃣ Neden İnsan Hep Sevdiğiyle Değil, Kaçtığı Şeyle de Karşılaştırılır ❓

Çünkü sevilen şeyler çoğu zaman insanı rahatlatır; ama kaçılan şeyler insanı açar. İnsanın kaçtığı şey çoğu zaman onun en ham, en yaralı, en eğitilmemiş, en korkulu bölgesine temas eder. Bu nedenle zıddıyla imtihan, ruhun karanlıkta kalmış taraflarını görünür hale getirir.

Örneğin:

• çok sevilmek isteyen biri görmezden gelinmeyle,
  • hep anlaşılmak isteyen biri yanlış anlaşılmayla,
  • düzen isteyen biri dağınıklıkla,
  • güven isteyen biri kırılmayla,
  • sürekli güçlü görünmek isteyen biri acizlikle karşılaşabilir.

Bu karşılaşmalar ilk bakışta haksızlık gibi hissedilebilir. Ama derin bakıldığında çoğu zaman insanı olgunlaştıran şeyin tam da bu sarsıntı olduğu görülür.

5️⃣ Zıddıyla İmtihan Nefsi Eğitmenin Bir Yolu mudur ❓

Evet, çoğu zaman öyledir. Nefis, hoşuna gidene yönelmek ve zor olana direnmek ister. Bu nedenle insan sürekli keyfine uygun şartlarda yaşadığında, nefsin gerçek yapısı fazla sarsılmaz. Ama zıtlık geldiğinde nefis açığa çıkar.

İşte bu noktada insanın içinde şunlar belirir:

• tahammülsüzlük,
  • kibir,
  • kontrol tutkusu,
  • korku,
  • sahip olma arzusu,
  • hemen sonuç isteme hali.

Zıddıyla imtihan, bu gizli alanları görünür kılar. Böylece insan sadece dış dünyayla değil, kendi içindeki dağınıklıkla da yüzleşir. Bu yüzden zıtlık bazen dış olay gibi görünür; ama asıl savaş çoğu zaman içeride yaşanır.

6️⃣ Sabır Neden Genellikle İstenmeyen Şeyler Üzerinden Öğretilir ❓

Çünkü sabır, kolaylık içinde fazla görünmez. İnsan beklemek zorunda kalmayınca sabrının derinliğini anlayamaz. Acı çekmeyince tahammül kapasitesi görünmez. Gecikmeyince iç huzuru ölçülmez. Sabır, tam da insanın istemediği şeyler karşısında ortaya çıkar.

Bu yüzden:

• kavuşmak isteyen bekletilir,
  • açıklık isteyen belirsizlikte bırakılır,
  • rahatlık isteyen zorlanır,
  • netlik isteyen sis içinde yürümeye çağrılır.

Buradaki hikmet şudur: sabır, zamanın uzamasıyla değil; insanın içindeki dağılmanın toparlanmasıyla oluşur. Zıtlık, sabrın laboratuvarı gibidir.

7️⃣ İnsan Neden Eksiklikle, Yoksunlukla ve Kaybetme Korkusuyla Sınanır ❓

Çünkü insan sahip olduğuna çok çabuk alışır. Sürekli elinde olan şey, çoğu zaman fark edilmez hale gelir. Nimeti gerçek anlamda görebilmek için bazen onun zıddı olan eksiklik duygusuyla yüzleşmek gerekir. Açlık, nimeti görünür kılar. Hastalık, sağlığın kıymetini öğretir. Yalnızlık, dostluğun anlamını derinleştirir. Kaybetme korkusu, emanet bilincini uyandırır.

Bu nedenle yoksunluk yalnız acı değildir; bazen algıyı temizleyen sert bir aynadır. İnsan çoğu zaman elindekini, kaybetme ihtimali belirince daha sahici biçimde fark eder.

8️⃣ Sevgi Arayan İnsan Neden Bazen Soğuklukla İmtihan Edilir ❓

Bu çok ince bir noktadır. Çünkü insan sevgi ararken çoğu zaman sadece sevilmek istemez; aynı zamanda onaylanmak, görülmek, kabul edilmek, değerli hissedilmek de ister. Fakat ruh, sevgi arayışında bazen bağımlılık üretebilir. İşte soğukluk, mesafe veya gecikmiş ilgi, bazen insanın sevgiyi putlaştırmasını kırar.

Burada şu hakikat açığa çıkar:

• Ben sevgiyi gerçekten paylaşmak mı istiyorum,
  • yoksa sevgiyi kendimi tamamlatacak bir dayanak mı haline getiriyorum ❓

Zıddıyla gelen sınav burada sevgisizliğin kutsanması değildir. Ama insanın içindeki aşırı bağımlılığı, beklenti şişkinliğini ve duygusal putları ortaya çıkarabilir. Böylece sevgi, ihtiyaç bağımlılığından çıkıp daha temiz bir manaya taşınabilir.

9️⃣ Güç İsteyen İnsan Neden Acizlikle Sınanır ❓

Çünkü insan gücü çoğu zaman kontrol ile karıştırır. Oysa gerçek olgunluk, her şeyi kontrol edebilmekte değil; kontrol edemediği şeyler karşısında da dağılmamaktadır. Acizlikle yüzleşmek, insanın hem haddini hem de yönünü öğretir.

Acizlik insana şunu dedirtir:

• Her şeyi ben yapamıyorum.
  • Her sonucu ben belirleyemiyorum.
  • Her kapıyı ben açamıyorum.
  • Her yarayı ben saramıyorum.

Bu fark ediş, nefse ağır gelir ama ruha iyi gelir. Çünkü insan ancak aczini gördüğünde Rabbine yönelişi daha sahici hale gelir. Bu yüzden güç arzusu çoğu zaman zıddıyla, yani kırılganlıkla eğitilir.

🔟 Neden Huzur İsteyen Ruh Bazen Tam Tersi Olan Çalkantıyla Karşılaşır ❓

Çünkü bazı insanlar huzuru dış şartların kusursuzluğu sanır. Oysa gerçek huzur, her şey yolundayken sakin olmak değil; karmaşa içinde de merkezini kaybetmemektir. Çalkantı, sahte huzuru kırar; kalıcı huzurun kökünü aratır.

Burada iki huzur türü ayrılır:

• dış şartlara bağlı rahatlık,
  • iç merkeze dayalı sükunet.

Zıddıyla imtihan, işte bu farkı öğretir. İnsan dış düzen bozulduğunda hemen yıkılıyorsa, demek ki huzuru köklenmemiştir. Ama sarsıntı içinde de iç merkezini koruyabiliyorsa, o zaman huzur derinleşmeye başlamıştır.

1️⃣1️⃣ İnsanın Zıddıyla Karşılaşması Bir Ceza mıdır, Yoksa Eğitim midir ❓

Her zorluk otomatik olarak ceza diye okunamaz. Bazen insanın başına gelen şey cezadan çok terbiye, uyandırma, ayıklama ve olgunlaştırma sürecidir. Burada ayırt edilmesi gereken şey şudur: Zıtlık bize sadece acı mı veriyor, yoksa aynı zamanda bir şeyi gösteriyor mu ❓

Çok kez zıddıyla imtihan şu alanlarda eğitim haline gelir:

• kör noktaları görünür kılar,
  • bağımlılıkları kırar,
  • sahte güçleri dağıtır,
  • içteki dağınıklığı toplar,
  • yönü dünyadan hakikate çevirir.

Bu nedenle zıtlık tek başına "niye ben" sorusuyla değil; "bana ne gösteriyor" sorusuyla da okunmalıdır.

1️⃣2️⃣ Karşıtlıklar Hikmeti Neden Daha Görünür Hale Getirir ❓

Çünkü insan çoğu zaman düz çizgide giderken derin düşünmez. Alışır, tekrar eder, mekanikleşir. Fakat karşıtlık geldiğinde zihni ve kalbi sarsılır. İşte bu sarsıntı hikmet arayışını başlatır.

Örneğin:

• kayıp, faniliği düşündürür,
  • bekleyiş, zamanı sorgulatır,
  • yalnızlık, insanın kendisiyle ilişkisini açar,
  • başarısızlık, egonun sınırlarını gösterir,
  • hastalık, beden ile ruh arasındaki bağı fark ettirir.

Yani zıtlık bazen hayatı bozmaz; hayatın görünmeyen anlam katmanını açar. Hikmet çoğu zaman konforun içinde değil, çatlağın içinden süzülen fark edişte belirir.

1️⃣3️⃣ İnsan Zıddıyla İmtihan Edilince Neden İlk Anda İsyana Yakınlaşabilir ❓

Çünkü nefis hemen kolay olanı ister. İnsanın beklentisiyle gerçeklik çarpıştığında ilk tepki çoğu zaman kırılma olur. "Ben bunu hak etmedim", "neden böyle oldu", "niçin tam tersi geldi" gibi duygular insanı içten içe zorlayabilir.

Bu çok insani bir durumdur. Çünkü zıtlık yalnız dış şartı değil; insanın zihnindeki düzeni de bozar. Fakat asıl olgunluk, ilk sarsıntının ardından şu sorulara geçebilmektedir:

• Burada neyi öğreniyorum ❓
  • İçimde ne açığa çıktı ❓
  • Neye fazla tutunmuşum ❓
  • Hangi hakikati görmek istememişim ❓

İsyana yaklaşmak insanidir; ama orada kalmak ruhu kapatır. Anlama çabası ise ruhu açar.

1️⃣4️⃣ Zıddıyla İmtihan İnsan İlişkilerinde Nasıl Görünür ❓

İnsan ilişkileri bu sırrın en yoğun yaşandığı alanlardandır. Yumuşak huylu olmak isteyen, sert insanlarla; adil kalmak isteyen, haksızlıkla; dürüst kalmak isteyen, çıkarcı çevrelerle; sadakati önemseyen, vefasızlıkla karşılaşabilir. Bu durum çok yıpratıcı görünse de insan karakterini en çok burada görür.

İlişkilerde zıtlık şu gerçeği açar:

• Sen ilkeni sadece karşılık görünce mi taşıyorsun,
  • yoksa karşıt durumlarda da onu koruyabiliyor musun ❓

Bu nedenle ilişkilerde gelen zıtlık, karakterin samimiyet testidir. İnsanın ahlakı, sadece hoş insanlarla değil; zor insanlarla karşılaştığında da okunur.

1️⃣5️⃣ Zıtlıkla Gelen İmtihan İnsanı Daha Derin Bir İmana Taşıyabilir mi ❓

Evet, hem de çok güçlü biçimde. Çünkü insan her istediği olduğunda çoğu zaman Rabbine yönelişi yüzeyde kalabilir. Fakat zıtlık, acizlik ve çözümsüzlük anlarında insan daha saf bir dua diliyle Rabbine döner. Gösteriş azalır, süsler dökülür, geriye daha çıplak bir ihtiyaç kalır.

İşte tam burada iman bazen yeni bir katmana geçer:

• teorik bilgiden yaşanmış güvene,
  • yüzeysel kabullenişten derin teslimiyete,
  • alışkanlık ibadetinden yakıcı yönelişe.

Bu yüzden zıtlık bazen imanı azaltmaz; tam tersine onu süzerek derinleştirir. Elbette bu her zaman kolay olmaz. Ama birçok insan, en derin iç yakınlığını en zor zamanlarında bulur.

1️⃣6️⃣ İnsan Hep Aynı Türden mi, Yoksa En Çok Zorlandığı Karşıtlık Üzerinden mi Eğitilir ❓

Çoğu zaman insan, en çok takıldığı yerden eğitilir. Çünkü ilahi terbiye genel değil; çok kez kişiye temas eden özel alanlardan gelir. Kimi insan kibri yüzünden alçaltıcı deneyimlerle, kimi aşırı korkusu yüzünden belirsizlikle, kimi bağımlılıkları yüzünden yoksunlukla, kimi hız tutkusu yüzünden bekleyişle sınanabilir.

Bu nedenle herkesin zıddı aynı değildir. Herkesin iç yarası, zaafı, putu ve öğrenmesi gereken dersi farklı olabilir. Zıddıyla imtihanın kişiye özel yönü de buradadır. Sınav sadece olay değil; olayın sende hangi düğmeye bastığıdır.

1️⃣7️⃣ Zıddıyla İmtihanı Sağlıklı Okumak İçin İnsan Ne Yapmalıdır ❓

Bu tür sınavlarda ilk yapılması gereken şey, acıyı romantikleştirmeden ama anlamsız da bırakmadan okumaktır. Yani ne her şeyi ceza ilan etmek gerekir ne de her şeyi yüzeysel motivasyon cümlelerine boğmak. Daha derin okuma için şu sorular faydalıdır:

• Bu olay bende hangi duyguyu aşırı büyüttü ❓
  • Neyin zıddıyla karşılaştım ❓
  • Bu karşıtlık hangi bağımlılığımı açığa çıkardı ❓
  • İçimde hangi sahte güven dağıldı ❓
  • Buradan hangi olgunluk doğabilir ❓

Bu sorular, acıyı hemen bitirmez. Ama acıyı kör karanlık olmaktan çıkarıp anlamla temas eden bir sürece dönüştürebilir.

1️⃣8️⃣ Zıddıyla İmtihanın Sonunda İnsanda Ne Gelişebilir ❓

Doğru işlendiğinde bu tür sınavların sonunda insanda çok kıymetli şeyler gelişebilir:

KazanımNasıl Oluşur ❓
SabırBeklemek zorunda kalınca
ŞükürEksikliği görünce
TevekkülKontrol kırılınca
TevazuAcizlik hissedilince
MerhametKendi yarasını tanıyınca
HikmetZıtlık içindeki anlam fark edilince

Bu yüzden zıtlık, sadece yıpratan değil; aynı zamanda yoğuran bir güç olabilir. İnsan eğer tamamen kapanmazsa, zıddıyla gelen şey bazen onu küçültmez; daha derin hale getirir.

1️⃣9️⃣ Son Söz ❓ İnsan Zıddıyla Yıkılmak İçin Değil, Hakikatte Kimin Olduğunu Görmek İçin İmtihan Edilir​

İnsan neden zıddıyla imtihan edilir sorusunun en derin cevabı şudur: Çünkü insan çoğu zaman sevdiği şeylerin içinde rahat eder, ama hakikati çoğu kez karşıtlığın açtığı iç sarsıntıda görür. Zıtlık, maskeleri indirir. İddiaları sınar. Nefsi açığa çıkarır. Bağımlılıkları görünür yapar. Ve bazen insanı kendine, bazen Rabbine, bazen de taşıdığı ama fark etmediği kırılganlığa yaklaştırır.

Bu yüzden zıddıyla imtihan, yalnız acı veren bir terslik değildir. O, insanın içindeki gizli alanları aydınlatan sert bir ışıktır. Elbette kolay değildir. Elbette can yakar. Ama çoğu kez tam da bu yüzden derindir. Çünkü ruh bazen sevdiğiyle rahatlar; ama zıddıyla olgunlaşır.

İnsan sevdiğiyle mutlu olabilir.
Ama çoğu zaman zıddıyla büyür.
Ve bazen en büyük iç dönüşüm, tam da "ben bunu hiç istemezdim" dediği yerden başlar.

"Ruhun en büyük olgunlukları, her istediğine kavuştuğu anlarda değil; zıddının içinde dağılmadan hakikate tutunabildiği anlarda doğar."
Ersan Karavelioğlu

M͜͡T͜͡

Geri
Üst Alt