Endüstriyel tasarım, tasarımın üretim sürecini yönetmek için teknik, iletimsel ve estetik özellikleri bir araya getirdiği bir alandır. Bu alanda çalışanlar belirli bir terminolojiye sahip olmalıdır. Bu yazıda, endüstriyel tasarımda kullanılan özel terimleri açıklayacağım.
1. Prototip: Bir ürünün taslağının örneğidir. Prototipler, bir tasarımın canlı olarak test edilmesine ve geliştirilmesine izin verir.
2. Üretim: Tasarımın örneğinin seri üretimine başlanmasıdır. Bu aşamada, tasarım malzemeleri seçilir, üretim tesisleri belirlenir ve üretim süreci planlanır.
3. Modelleme: Ürününü nihai tasarımı yapılır. Modelleme, ölçeğin oluşturulmasını ve tasarımın her açısının incelenmesini içerir.
4. CAD: Bilgisayar Destekli Tasarım, bir prototipin oluşturulmasında kullanılan yazılım programları tarafından yapılan bir tasarım işlemidir.
5. Yaşam döngüsü: Bir ürünün kullanım ömrünü ifade eder. Bu dönemde, tasarımdan üretime, kullanım sürecinden geri dönüşüme kadar her aşama yer alır.
6. Ayıplı: Üründe bir kusur veya problem olduğunda burada kullanılan terimdir. Bu durumda tasarımcılar ürünü inceler ve sorunu düzeltmek için tekrar çalışmalar yapar.
7. Performans testi: Tasarlanan ürünlerin doğru çalıştığını ve belirli koşullar altında performans sergilediğini test etmek için kullanılan bir süreçtir.
8. Etkileşimli tasarım: Kullanıcı deneyimini tasarlama yaklaşımıdır. Bu yaklaşımda, tasarımcılar, kullanıcının ürünle nasıl etkileşim kuracağını ve ürünü nasıl kullanacağını göz önünde bulundurarak bir tasarım oluştururlar.
9. Ergonomi: Ergonomi tasarımın, insanları tasarladığı ürünle en rahat ve etkili şekilde etkileşimde bulunmalarını sağlayacak şekilde tasarlanmasıdır.
10. Malzeme seçimi: Tasarımcıların tasarımı üretmek için kullanacakları malzemeleri seçtiği aşamadır. Bu dikkatle düşünülmelidir çünkü malzemeler ürünün dayanıklılığı, işlevselliği ve estetiği üzerinde büyük bir etkiye sahip olacaktır.
11. Kullanılabilirlik testi: Kullanılabilirlik testleri, bir tasarımın kullanıcılar için kullanım kolaylığını test etmek için kullanılan bir süreçtir. Bu testler, ürünlerin kullanışlılığını arttırmak için değişiklikler yapmak için fırsat sunar.
12. Mimarlık tasarımı: Mimarlık tasarımı, binaların ve diğer yapıların işlevsellik, estetik ve kullanıcı ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlanmasını ifade eder. Bu tasarım da endüstriyel tasarımın bir türüdür.
13. Kavramsal tasarım: Ürünün ilk tasarım fikrinin oluşturulduğu aşamadır. Burada, tasarım farklı fikirler arasından seçilir ve daha sonra detaylandırma aşamasına devam edilir.
14. Yeniden tasarım: Bir ürünün mevcut tasarımının revize edilmesi sürecidir. Yeniden tasarım, ürünün daha modern veya geliştirilmiş bir sürümünü oluşturmak için yapılır.
Bu terimler tasarımın çeşitli yönlerine odaklanırken, endüstriyel tasarım, işlevselliği, estetiği ve üretilebilirliği bir araya getirerek daha kullanışlı, çekici ve satılabilir ürünler oluşturmayı amaçlar.