Donald Winnicott'a Göre Gerçek Benlik Ve Sahte Benlik Nedir
Kendilik, Uyum, Yaratıcılık Ve Ruhsal Sağlık Nasıl Anlaşılır
"İnsan bazen dünyaya uyum sağlamak için kendinden uzaklaşır; gerçek iyileşme ise yeniden kendi iç sesini duyabildiği yerde başlar."
— Ersan Karavelioğlu
Donald Winnicott'a göre gerçek benlik ve sahte benlik, insanın ruhsal gelişiminde sahici varoluş ile uyum sağlamak için oluşturulan savunmacı kişilik yapısı arasındaki temel ayrımı anlatır. Winnicott'un düşüncesinde gerçek benlik, insanın içten gelen canlılığı, spontane duygusu, yaratıcı varoluşu ve "ben gerçekten yaşıyorum" hissiyle bağlantılıdır. Sahte benlik ise kişinin kendi içsel ihtiyaçlarını bastırarak çevrenin beklentilerine, taleplerine ve ritmine aşırı uyum sağlamasıyla gelişen koruyucu ama bazen ruhu içten içe boşaltan bir yapıdır.
Bu kavramlar yalnızca çocuk psikolojisi için değil, yetişkin insanın ruhsal yorgunluğunu, sahicilik kaybını, sürekli memnun etme çabasını, başarıya rağmen boşluk hissini, içsel canlılık eksikliğini ve kendisi gibi yaşayamama duygusunu anlamak için de çok önemlidir.
Winnicott'a göre insanın sağlıklı gelişimi, yalnızca hayatta kalmasıyla ölçülemez. İnsan, gerçekten yaşayabilmeli, oynayabilmeli, yaratabilmeli, sevebilmeli, kendiliğinden hissedebilmeli ve içinden gelen yaşamsal hareketin dünyada karşılık bulduğunu deneyimleyebilmelidir.
Gerçek Benlik Nedir
Gerçek benlik, insanın içinden gelen doğal canlılık, kendiliğindenlik, sahici duygu, yaratıcı hareket ve varoluş hissidir. Winnicott'a göre gerçek benlik, bebeğin ilk spontane jestlerinde, bedensel canlılığında, ihtiyaç sinyallerinde, oyunlarında ve çevreyle kurduğu sahici temaslarda ortaya çıkmaya başlar.
Gerçek benlik, insanın dışarıdan nasıl göründüğünden çok içeride nasıl yaşadığıyla ilgilidir. Kişi gerçek benliğiyle temas ettiğinde kendisini yalnızca işlevsel değil, canlı, var, hisseden, isteyen, yaratan ve kendi içinden hareket eden biri olarak deneyimler.
Gerçek benliğin iç sesi şöyledir:
"Ben buradayım."
"İçimden gelen şey anlamlı."
"Hissediyorum."
"Yaşıyorum."
"Kendi ritmimle var olabilirim."
"Dünyaya yalnızca uyum sağlamak için değil, kendim olarak katılabilirim."
Bu nedenle gerçek benlik, ruhun en canlı çekirdeğidir. İnsan oradan yaşadığında, hayat yalnızca görevler, roller ve beklentiler dizisi olmaktan çıkar; içten gelen bir varoluş deneyimine dönüşür.
Sahte Benlik Nedir
Sahte benlik, kişinin kendi gerçek duygularını, ihtiyaçlarını ve spontane varoluşunu bastırıp çevrenin beklentilerine uyum sağlamak için geliştirdiği savunmacı benlik yapısıdır. Winnicott'a göre sahte benlik başlangıçta çocuğu koruyabilir; çünkü çocuk, yeterince iyi cevap alamadığı bir çevrede hayatta kalmak için kendi içinden geleni geri çekip çevrenin istediği şeye dönüşmeye çalışır.
Sahte benlik şu cümlelerle çalışır:
"Ben ne hissediyorum değil, benden ne bekleniyor
"Kendim olursam kabul edilmeyebilirim."
"Uyum sağlamalıyım."
"Sorun çıkarmamalıyım."
"Herkesi memnun etmeliyim."
"İçimden geleni saklamalıyım."
Bu yapı bazen kişiyi dış dünyada çok başarılı, düzenli, nazik, sorumlu ve uyumlu gösterebilir. Fakat içeride kişi kendini boş, sahte, cansız, kendine uzak ve yaşamla temasını kaybetmiş hissedebilir.
Sahte benlik tamamen kötü değildir; sosyal yaşamda herkesin belli ölçüde uyum sağlayan bir yönü vardır. Sorun, sahte benliğin gerçek benliği tamamen örtmesi ve kişinin artık kendi içinden gelen sesi duyamaz hale gelmesidir.
Gerçek Benlik Nasıl Gelişir
Winnicott'a göre gerçek benlik, bebeğin içten gelen spontane hareketlerinin çevre tarafından yeterince iyi karşılanmasıyla gelişir. Bebek bir ihtiyaç belirtir, bir jest yapar, bir ses çıkarır, bir yönelim gösterir. Eğer bakım veren kişi bu işareti hisseder, cevaplar ve bebeğin varoluşunu desteklerse, bebek kendi içinden gelen şeyin dünyada karşılık bulabildiğini deneyimler.
Bu deneyim çok değerlidir. Çünkü bebek şunu hisseder:
"İçimden gelen şey yok sayılmıyor."
"Benim ihtiyacım duyulabiliyor."
"Benim hareketim dünyada bir etki yaratıyor."
"Ben sadece çevreye uyum sağlamak zorunda değilim."
"Kendi canlılığımla var olabilirim."
Gerçek benlik şu koşullarda gelişir:
Yeterince iyi bakım
Duyarlı cevaplar
Tutulma ortamı
Çocuğun spontane jestlerine alan açılması
Oyun fırsatı
Aşırı kontrolün olmaması
Duyguların tamamen reddedilmemesi
Hataların onarılabilir olması
Bu yüzden gerçek benlik, yalnızca içeriden çıkan bir öz değil; aynı zamanda güvenli bir çevrede filizlenen yaşamsal bir çekirdektir.
Sahte Benlik Nasıl Gelişir
Sahte benlik, çevre bebeğin ya da çocuğun içten gelen ihtiyaçlarına yeterince uyum sağlayamadığında gelişebilir. Çocuk kendi ihtiyacını gösterdiğinde karşılık alamazsa, duyguları görülmezse, sürekli uyum sağlamaya zorlanırsa veya bakım verenin ihtiyaçlarına göre şekillenmek zorunda kalırsa, kendi içsel canlılığını geri çekebilir.
Bu durumda çocuk şunu öğrenebilir:
"Benim hissettiğim önemli değil."
"Kabul edilmek için çevrenin istediği gibi olmalıyım."
"Kendi ihtiyacımı göstermem tehlikeli."
"Kendi ritmim yerine başkasının ritmine uymalıyım."
Sahte benlik şu ortamlarda güçlenebilir:
Aşırı kontrolcü ebeveynlik
Çocuğun duygularının küçümsenmesi
Sürekli performans beklentisi
Uslu, sessiz, sorunsuz çocuk olma baskısı
Ebeveynin çocuğun ihtiyacına değil, kendi ihtiyacına odaklanması
Çocuğun öfkesine, ağlamasına veya bağımsızlığına tahammülsüzlük
Hata yapmanın sevgi kaybı gibi yaşatılması
Böyle bir çocuk dışarıdan çok uyumlu görünebilir; fakat içeride gerçek benlik saklanır. Çünkü çocuk için sahici olmak değil, kabul edilmek daha acil hale gelmiştir.
Gerçek Benlik Ve Kendiliğindenlik Arasında Nasıl Bir Bağ Vardır
Winnicott'a göre gerçek benliğin en önemli göstergelerinden biri kendiliğindenliktir. Kendiliğindenlik, kişinin sürekli hesap yapmadan, rol kesmeden, başkalarının beklentilerine göre kendini biçimlendirmeden içinden gelen canlı tepkiyi hissedebilmesidir.
Bu, düşünmeden hareket etmek veya sorumsuz olmak değildir. Daha derin anlamda, kişinin kendi içsel yaşantısıyla temas halinde olmasıdır.
Kendiliğindenlik şunları içerir:
İçten gülmek
Gerçekten üzülmek
Sevdiğini doğal biçimde göstermek
Oyuna katılabilmek
Yaratıcı tepki verebilmek
Kendi ihtiyacını fark edebilmek
Hayır diyebilmek
Kendi ritmini hissedebilmek
Sahte benlik baskın olduğunda kendiliğindenlik azalır. Kişi sürekli "Nasıl görünmeliyim
Sahte Benlik Neden Başlangıçta Koruyucu Olabilir
Winnicott'a göre sahte benlik başlangıçta tamamen olumsuz değildir. Çocuk, çevrenin yetersiz olduğu yerde kendini korumak için sahte benlik geliştirebilir. Eğer gerçek ihtiyaçları görülmüyorsa, çocuğun hayatta kalmak için uyum sağlaması gerekebilir. Bu açıdan sahte benlik bir tür ruhsal zırhtır.
Çocuk için sahte benlik şunu sağlayabilir:
Reddedilmeyi azaltmak
Bakım verenle bağı sürdürebilmek
Çatışmadan kaçınmak
Çevrenin beklentilerine uyum sağlayarak güvenliği korumak
Kendi kırılgan gerçek benliğini saklamak
Duygusal olarak fazla incinmeyi önlemek
Fakat zırh uzun süre çıkarılamazsa sorun başlar. Kişi artık yalnızca korunmaz; aynı zamanda kendi canlılığından da uzaklaşır. Dışarıda güvenli görünür ama içeride yaşamdan kopmuş hissedebilir.
Bu yüzden sahte benlik, kısa vadede koruyucu; uzun vadede gerçek benliği hapsettiğinde yorucu ve ruhsal olarak kurutucu olabilir.
Sahte Benlik Dışarıdan Nasıl Görünür
Sahte benlik çoğu zaman dışarıdan hemen fark edilmez. Hatta bazı durumlarda toplum tarafından ödüllendirilir. Çünkü sahte benlik baskın olan kişi uyumlu, çalışkan, saygılı, başarılı, kontrollü, sorumluluk sahibi ve başkalarını memnun eden biri gibi görünebilir.
Fakat bu dış görüntünün altında kişi kendi içsel gerçekliğinden uzaklaşmış olabilir.
Sahte benliğin dışarıdaki görünümleri:
Herkesi memnun etmeye çalışma
Kendi isteğini söylemekte zorlanma
Sürekli uyumlu görünme
Çatışmadan aşırı kaçınma
Duyguları bastırma
Başarıya rağmen içsel boşluk hissetme
Kendi hayatını başkalarının beklentilerine göre yaşama
Gerçek yakınlıkta rahatsız olma
Sürekli güçlü görünmeye çalışma
Bu kişi dışarıdan iyi çalışıyor gibi görünebilir; fakat içeride şu soru büyüyebilir: "Ben gerçekten kimim
Gerçek Benlik Dışarıdan Nasıl Anlaşılır
Gerçek benlik, gösterişli olmak zorunda değildir. Hatta çoğu zaman sessiz, doğal ve derin bir canlılık hissiyle kendini gösterir. Gerçek benliğiyle temas eden insan, her zaman mükemmel, mutlu veya güçlü değildir; ama daha sahici, kendine yakın ve iç dünyasıyla bağlantılı hisseder.
Gerçek benliğin işaretleri şunlardır:
Kendi duygusunu fark edebilmek
İstemediği şeye hayır diyebilmek
Sevdiği şeyi içtenlikle sevebilmek
Oyun ve yaratıcılık kapasitesi taşımak
Yakın ilişkilerde rol yapmak zorunda hissetmemek
Hata yaptığında tamamen yıkılmamak
Başkasını memnun etmek için kendini tamamen yok etmemek
Yaşamda içsel anlam hissedebilmek
Gerçek benlik, insanın kendi içinden gelen yaşamsal ritmi duyabilmesidir. Kişi o ritimle temas ettiğinde hayat yalnızca yapılacak işler listesi olmaktan çıkar; yaşanan, hissedilen ve yaratılan bir deneyime dönüşür.
Sahte Benlik Ve Başarı Arasında Nasıl Bir İlişki Vardır
Sahte benlik bazen kişiyi başarıya taşıyabilir. Çünkü aşırı uyum, disiplin, beklentileri karşılama ve başkalarının onayını alma çabası dış dünyada güçlü performans doğurabilir. Kişi iyi öğrenci, iyi çalışan, iyi evlat, iyi eş, iyi yönetici ya da toplumun beğendiği bir figür haline gelebilir.
Fakat sorun şudur: Başarı gerçek benliğin canlılığından değil, kabul edilme korkusundan doğuyorsa, kişi başarıya rağmen boş hissedebilir.
Sahte benlik temelli başarıda kişi şunları yaşayabilir:
Başardıkça rahatlayamamak
Sürekli daha fazlasını yapmak zorunda hissetmek
Onay almadığında değersizleşmek
Ne istediğini bilmemek
Kendi arzusu yerine başkasının beklentisini yaşamak
Dışarıdan güçlü, içeriden yorgun hissetmek
Gerçek benlik temelli başarı ise daha farklıdır. Orada emek, üretim ve başarı yalnızca onay almak için değil; içten gelen anlam, yaratıcılık ve canlılıkla bağlantılıdır.

Sahte Benlik Ve Boşluk Hissi Arasında Nasıl Bir Bağ Vardır
Sahte benlik çok baskın hale geldiğinde kişi dışarıdan hayatını sürdürüyor gibi görünse de içeride derin bir boşluk hissedebilir. Çünkü gerçek benlik geri çekilmiş, spontane canlılık azalmış ve kişi kendi içsel arzularıyla bağını kaybetmiş olabilir.
Bu boşluk şu şekilde hissedilebilir:
"Her şey yolunda ama içimde bir şey eksik."
"Başardım ama sevinemiyorum."
"İnsanların istediği kişi oldum ama kendimi bulamıyorum."
"Yaşıyorum ama gerçekten yaşamıyorum."
"Kim olduğumu bilmiyorum."
Bu boşluk tembellik, nankörlük veya basit mutsuzluk değildir. Winnicottçu anlamda bu, gerçek benliğin sahte benlik tarafından uzun süre örtülmesinin sonucu olabilir.
İnsan kendi içinden gelen sesi kaybettiğinde, hayatın dış yapısı sağlam görünse bile içeride canlılık azalabilir. Bu yüzden ruhsal sağlık yalnızca işlevsellik değil; sahici varoluş hissi ile de ilgilidir.

Gerçek Benlik Ve Oyun Arasında Nasıl Bir İlişki Vardır
Winnicott için oyun, gerçek benliğin en doğal ifade alanlarından biridir. Çocuk oyun oynarken kendi iç dünyasını dış gerçeklikle yaratıcı biçimde buluşturur. Oyun, çocuğun kendiliğindenliğini, hayal gücünü ve içsel canlılığını görünür kılar.
Gerçek benlik oyun alanında nefes alır. Çünkü oyun, kişinin tamamen dış beklentilere uyduğu bir alan değildir. Orada deneme, hayal kurma, yaratma, bozup yeniden yapma ve kendi anlamını kurma özgürlüğü vardır.
Oyun gerçek benliği şöyle destekler:
Spontane ifadeye alan açar.
Yaratıcılığı güçlendirir.
İç dünya ile dış dünya arasında köprü kurar.
Duyguları sembolleştirir.
Kişinin kendi ritmiyle var olmasına izin verir.
Katı uyum baskısını yumuşatır.
Yetişkin insan için de oyun önemlidir. Sanat, yazı, müzik, mizah, üretim, hayal kurma, yaratıcı düşünme ve içten gelen uğraşlar gerçek benliği canlandırabilir. İnsan oynayabildiği ölçüde yalnızca görev yapan bir varlık olmaktan çıkar; yaşayan bir varlığa dönüşür.

Gerçek Benlik Ve Yaratıcılık Nasıl Bağlantılıdır
Winnicott'a göre yaratıcılık yalnızca sanatçıların sahip olduğu özel bir yetenek değildir. Yaratıcılık, insanın dünyaya kendi içsel canlılığını katabilme biçimidir. Bir çocuk oyun kurarken, bir yetişkin bir fikir üretirken, bir insan sevdiği yemeği yaparken, bir yazı yazarken, bir bahçeyi düzenlerken ya da bir ilişkiyi şefkatle onarırken yaratıcı yaşayabilir.
Gerçek benlik, yaratıcılıkla beslenir. Çünkü yaratıcı eylemde kişi yalnızca dış beklentiyi yerine getirmez; kendi içinden gelen bir anlamı dünyaya katar.
Yaratıcılık şu durumlarda gerçek benliği destekler:
Kişi kendi sesini bulduğunda
Bir şeyi sadece onay için değil, içsel anlam için yaptığında
Hayal gücünü kullanabildiğinde
Dünyaya kendinden bir iz bırakabildiğinde
Katı gerçekliği oyun alanıyla yumuşatabildiğinde
İçsel canlılığını dış biçime dönüştürdüğünde
Sahte benlikte üretim olabilir ama çoğu zaman ruhsuz ve zorunludur. Gerçek benlikte üretim ise canlı, anlamlı ve kişiye kendini hissettiren bir deneyimdir.

Sahte Benlik Yakın İlişkileri Nasıl Etkiler
Sahte benlik yakın ilişkilerde derin sorunlara yol açabilir. Çünkü kişi karşısındakine gerçek duygularını, ihtiyaçlarını ve kırılganlığını göstermekte zorlanır. Sürekli uyum sağlayan, sorun çıkarmayan, memnun eden veya güçlü görünen bir rol sürdürebilir.
Bu durum ilişkide şu sonuçları doğurabilir:
Gerçek yakınlık kurmak zorlaşır.
Kişi kendi ihtiyacını söylemez ama içeride kırılır.
Öfke birikir, sonra ani patlamalar olabilir.
Karşı taraf aslında kiminle ilişki kurduğunu tam bilemeyebilir.
Kişi sevilse bile gerçek benliğiyle sevilmediğini hissedebilir.
İlişki dışarıdan sakin, içeriden yalnız olabilir.
Sahte benlik ilişkide şunu yaşatabilir: "Beni seviyorlar ama gerçek beni bilmiyorlar." Bu çok acı bir yalnızlıktır. Çünkü insanın en derin ihtiyacı yalnızca beğenilmek değil, gerçek haliyle görülebilmektir.
Gerçek benlik ilişkide ortaya çıktığında ise kişi daha açık, daha sahici, daha kırılgan ama daha canlı bir bağ kurabilir.

Gerçek Benlik Ve Ruhsal Sağlık Arasında Nasıl Bir Bağ Vardır
Winnicott'a göre ruhsal sağlık, yalnızca belirti olmaması değildir. Ruhsal sağlık, kişinin kendisini gerçek, canlı ve var hissedebilmesidir. İnsan çalışabilir, konuşabilir, ilişkilerini sürdürebilir; fakat içeride kendini sahte, boş veya otomatik hissediyorsa ruhsal canlılık zayıflamış olabilir.
Gerçek benlik ruhsal sağlığı şu yönlerden destekler:
İçsel canlılık verir.
Duygularla temas kurmayı sağlar.
Yaratıcılığı güçlendirir.
Yakın ilişkilerde sahicilik sağlar.
Kişinin kendi ihtiyaçlarını fark etmesine yardım eder.
Yaşamda anlam duygusunu artırır.
Boşluk ve yabancılaşmayı azaltır.
Ruhsal sağlık, sadece uyum sağlamak değil; kendi varoluşunu içten hissedebilmektir. Bu yüzden Winnicott'un kuramı modern insan için çok önemlidir. Çünkü çağımızda birçok kişi dışarıdan çalışıyor, başarıyor, iletişim kuruyor ama içeride gerçek benliğiyle temasını kaybedebiliyor.

Sahte Benlik Ne Zaman Sorun Haline Gelir
Sahte benlik belli ölçüde herkes için gereklidir. Toplum içinde nezaket, sınır, rol ve uyum gerekir. İnsan her duygusunu olduğu gibi dışarı dökmez. Bu sağlıklı bir sosyal benliktir. Sorun, sahte benliğin gerçek benliği tamamen bastırmasıdır.
Sahte benlik sorun haline geldiğinde:
Kişi kendi ne istediğini bilemez.
Sürekli başkalarının beklentisine göre yaşar.
Yalnız kaldığında boşluk hisseder.
Başarıya rağmen anlam duygusu zayıftır.
Duygularını tanımakta zorlanır.
Yakın ilişkilerde gerçek yakınlık kuramaz.
Kendi hayatının seyircisi gibi hisseder.
İçsel canlılık ve yaratıcılık azalır.
Bu durumda sahte benlik artık koruyucu bir kabuk olmaktan çıkar; gerçek benliği hapseden bir duvara dönüşür. Ruhsal iyileşme, bu duvarı yıkmak değil; arkasındaki gerçek benliğin güvenle ortaya çıkabileceği bir alan oluşturmaktır.

Terapi Gerçek Benliği Nasıl Destekler
Winnicottçu bakışta terapi yalnızca yorum yapılan bir yer değildir. Terapi, kişinin kendisini güven içinde deneyimleyebileceği, sahte uyumdan yavaş yavaş çıkabileceği ve gerçek benliğinin filizlenebileceği bir tutulma alanı olabilir.
Bazı kişiler için doğrudan derin yorumlar erken olabilir. Çünkü kişi henüz gerçek duygularını göstermeye hazır değildir. Önce güvenli bir ilişki, süreklilik ve kabul edici bir alan gerekir.
Terapi gerçek benliği şu yollarla destekleyebilir:
Kişinin rol yapmadan var olmasına izin verir.
Duyguların yargılanmadan görülmesini sağlar.
Sahte benliğin neden geliştiğini anlamaya yardım eder.
Kişinin kendi ihtiyacını fark etmesini destekler.
Oyun, yaratıcılık ve spontanlığı canlandırır.
Gerçek benliğin aceleye getirilmeden ortaya çıkmasına alan açar.
Gerçek benlik zorla ortaya çıkarılamaz. Güvenli bir ortamda, yavaşça, korunarak ve görülerek kendini göstermeye başlar. Tıpkı çocukta olduğu gibi, yetişkinde de sahicilik güvenli ilişkide büyür.

Gerçek Benliği Güçlendirmek İçin Ne Gerekir
Gerçek benliği güçlendirmek, kişinin bir anda tüm rollerinden kurtulması anlamına gelmez. Bu daha çok, kendi iç sesiyle yeniden temas kurması, ne hissettiğini fark etmesi, hayatına kendi anlamını katması ve başkalarını memnun etmek için kendini tamamen kaybetmemeyi öğrenmesidir.
Gerçek benliği güçlendiren adımlar:
Kendi duygularını fark etmek
İstemediği şeye hayır diyebilmek
Küçük de olsa içten gelen seçimler yapmak
Oyun ve yaratıcılığa alan açmak
Sadece faydalı değil, canlı hissettiren şeylere zaman ayırmak
Sürekli güçlü görünme zorunluluğunu yumuşatmak
Güvenli ilişkilerde gerçek duyguları paylaşabilmek
Başarı kadar sahiciliğe de değer vermek
Bu süreç sabır ister. Çünkü sahte benlik çoğu zaman yıllarca kişiyi korumuştur. Ona düşman gibi saldırmak yerine, neden oluştuğunu anlamak ve gerçek benliğe daha güvenli bir alan açmak gerekir.

Gerçek Benlik Ve Sahte Benlik Günümüz İnsanına Ne Öğretir
Winnicott'un gerçek benlik ve sahte benlik kavramları günümüz insanı için olağanüstü önemlidir. Çünkü modern yaşam, insanı sürekli performansa, uyuma, görünürlüğe, başarıya ve onaya çağırır. İnsanlar çoğu zaman iyi görünmek, başarılı olmak, güçlü kalmak, sorunsuz davranmak ve beklentileri karşılamak için kendi iç seslerinden uzaklaşabilir.
Bu kavramlar bize şunu öğretir:
Başarılı görünmek, sahici yaşamakla aynı şey değildir.
Herkesi memnun etmek, gerçek benliği beslemez.
Sürekli uyum, bazen ruhsal canlılığı azaltabilir.
Oyun ve yaratıcılık lüks değil, ruhsal ihtiyaçtır.
Kendi duygusunu duymak, insanın içsel pusulasıdır.
Gerçek benlik güvenli ilişkilerde nefes alır.
Günümüz insanının en büyük sorularından biri şudur: "Ben gerçekten yaşıyor muyum, yoksa benden beklenen kişiyi mi oynuyorum

Son Söz
Sahte Uyumdan Sahici Varoluşa Uzanan Winnicottçu İç Yolculuk
Donald Winnicott'un gerçek benlik ve sahte benlik kavramları, insan ruhunun en sessiz ama en derin yaralarından birini anlamamızı sağlar: Kişinin yaşarken kendinden uzaklaşması. Bazen insan dış dünyaya uyum sağlamak, sevilmek, kabul edilmek, cezadan kaçmak, beklentileri karşılamak veya kırılgan gerçek benliğini korumak için sahte bir yapı geliştirir. Bu yapı onu bir süre taşır; fakat zamanla kendi iç sesinden, canlılığından ve sahici varoluşundan uzaklaştırabilir.
Sahte benlik, insanı tamamen yok etmez; çoğu zaman onu korumaya çalışır. Fakat gerçek benlik çok uzun süre saklandığında, kişi hayatın içinde var gibi görünürken içeride yaşamla temasını kaybedebilir. Başarı gelir ama sevinç gelmez. İlişkiler olur ama gerçek yakınlık olmaz. Uyum vardır ama içtenlik yoktur. Görevler yapılır ama ruhun oyunu susar.
Winnicott'un bize sunduğu umut şudur: Gerçek benlik kaybolmuş gibi görünse bile tamamen yok olmaz. O, güvenli bir ilişkide, oyunda, yaratıcılıkta, içten bir sözde, görülme deneyiminde, onarılmış bir bağda ve kişinin kendine yeniden yaklaşma cesaretinde yavaş yavaş ortaya çıkabilir.
Gerçek benlik bağırarak dönmez; çoğu zaman fısıltıyla gelir. "Ben aslında bunu istiyorum." der. "Ben burada üzülüyorum." der. "Ben bu oyunda, bu sözde, bu üretimde, bu sevgide kendimi daha canlı hissediyorum." der. İnsan o fısıltıyı duymaya başladığında, sahte uyumun duvarlarında küçük çatlaklar açılır ve içeri gerçek hayatın ışığı sızar.
Bu yüzden Winnicott'un kavramı yalnızca psikolojik bir teori değildir. Modern insan için bir varoluş çağrısıdır: Başkalarının istediği kişi olarak hayatta kalmak başka, kendi gerçek benliğinle yaşamak başkadır. Ruhsal sağlık, sadece işlevsel olmak değil; kendini gerçek, canlı ve yaratıcı biçimde var hissedebilmektir.
"Gerçek benlik, insanın içinde susturulmuş en eski şarkıdır; güvenli bir alanda yeniden duyulduğunda ruh, yalnızca hayatta kalmaz, gerçekten yaşamaya başlar."
— Ersan Karavelioğlu