Denizde Acil Durum İletişim Cihazları Nelerdir? | M͜͡T͜͡ ❤️ Keşfet 🔎 Öğren 📚 İlham Al 💡 📿🧙‍♂️M͜͡o͜͡b͜͡i͜͡l͜͡y͜͡a͜͡T͜͡a͜͡k͜͡i͜͡m͜͡l͜͡a͜͡r͜͡i͜͡.͜͡C͜͡o͜͡m͜͡🦉İle 🖼️ Hayalindeki 🌌 Evreni ✨ Şekillendir❗

Denizde Acil Durum İletişim Cihazları Nelerdir?

ErSan.Net

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
Moderator
MT
21 Haz 2019
49,377
2,724,336
113
43
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

Denizde Acil Durum İletişim Cihazları Nelerdir? 📡🚨

Denizde meydana gelebilecek acil durumlarda hızlı ve güvenli iletişim kurmak için kullanılan temel cihazlar.

1. VHF Telsiz (Very High Frequency) 📻

VHF deniz telsizi, denizcilikte en yaygın kullanılan kısa menzilli iletişim cihazıdır. Tekne-tekne, tekne-sahil güvenlik ve tekne-liman otoriteleri arasındaki iletişimi sağlar. Acil durumlarda VHF telsizler, anında yardım çağırmak için kullanılır.

Özellikler:

• Kısa mesafeli iletişim (yaklaşık 30-50 km): VHF telsizler, deniz yüzeyinde direkt hat üzerinden çalışır ve özellikle kıyıya yakın bölgelerde etkili iletişim sağlar.
  • Acil yardım kanalı: VHF telsizlerde 16. kanal uluslararası acil yardım frekansı olarak kullanılır. Bu kanal her zaman dinlenmeli ve acil durumda kullanılmalıdır.
  • Mobil ve sabit modeller: VHF telsizlerin hem taşınabilir (el telsizi) hem de sabit monte edilmiş modelleri bulunur.

Ne zaman kullanılır?

• Kurtarma ekipleriyle doğrudan iletişim kurmak için.
  • Diğer tekneler ve sahil güvenlikle hızlı bir şekilde haberleşmek amacıyla.
  • Denizde güvenlik uyarıları almak için.

2. DSC Özellikli VHF Telsiz (Dijital Seçici Çağrı) 📡

DSC (Dijital Seçici Çağrı) özellikli VHF telsizler, denizde acil durumlarda hızlı yardım çağırmak için gelişmiş bir sistem sunar. Bu telsizler, tehlike anında tek bir düğmeye basarak otomatik acil yardım çağrısı yapmanızı sağlar.

Özellikler:

• Otomatik acil yardım çağrısı: DSC özelliği sayesinde, acil durumlarda tek bir düğmeye basarak yardım çağrısı gönderilir. Çağrı, sahil güvenlik ve çevredeki DSC donanımlı teknelere ulaşır.
  • MMSI numarası ile tanımlama: Her DSC telsiz, teknenin kimliğini tanımlayan bir MMSI (Maritime Mobile Service Identity) numarasına sahiptir. Acil çağrılar bu numara ile gönderilir.
  • GPS entegrasyonu: GPS ile entegre olduğunda, teknenin koordinatları da acil yardım çağrısına eklenir.

Ne zaman kullanılır?

• Acil yardım çağrısı yapmak için: DSC telsizler, manuel yardım çağrısına göre daha hızlı ve güvenli bir yardım çağrısı sunar.
  • Otomatik tehlike sinyali göndermek için.

3. EPIRB (Acil Durum Konum Belirleyici Radyo Verici) 🆘

EPIRB (Emergency Position Indicating Radio Beacon), denizde acil durumlarda otomatik olarak sinyal gönderen bir cihazdır. Teknenin batma, yangın gibi ciddi bir kazaya uğraması durumunda, EPIRB cihazı kurtarma ekiplerine konum bilgilerini iletir.

Özellikler:

• Uydu aracılığıyla sinyal gönderir: EPIRB, dünya yörüngesindeki uydularla iletişim kurarak teknenin konumunu belirler ve bu bilgiyi arama kurtarma ekiplerine iletir.
  • Otomatik veya manuel aktivasyon: Cihaz, suya temas ettiğinde veya manuel olarak etkinleştirildiğinde otomatik olarak sinyal göndermeye başlar.
  • Global kapsama alanı: EPIRB cihazları dünya çapında kapsama alanına sahiptir ve uluslararası arama kurtarma sistemlerine bağlanır.

Ne zaman kullanılır?

• Tekne batma riski altında olduğunda.
  • Ciddi bir kaza veya acil durumda konum belirleyici olarak.

4. SART (Radar Arama Kurtarma Transponderi) 📡

SART (Search and Rescue Transponder), denizdeki arama kurtarma operasyonları sırasında kullanılan bir radyo transponderidir. SART, kurtarma ekiplerinin radarında teknenin veya kazazedelerin yerini belirlemede yardımcı olur.

Özellikler:

• Radarla iletişim: SART cihazı, arama kurtarma gemilerinin veya helikopterlerinin radar sinyalleriyle etkileşime girer ve onların ekranında kazazedelerin yerini gösterir.
  • Otomatik aktivasyon: Cihaz, radar sinyallerine duyarlıdır ve bir kurtarma ekibi yaklaştığında otomatik olarak sinyal yaymaya başlar.
  • Portatif yapı: SART cihazları taşınabilir yapıdadır ve can filikasına yerleştirilebilir.

Ne zaman kullanılır?

• Acil durumda radar aracılığıyla yerinizi belirlemek için.
  • Kurtarma operasyonları sırasında hızlıca fark edilmek için.

5. AIS (Otomatik Tanımlama Sistemi) 📡

AIS (Automatic Identification System), denizdeki gemilerin ve teknelerin birbirleriyle konum, hız, yön ve kimlik bilgilerini paylaşmasını sağlar. AIS sistemi, özellikle deniz trafiğinin yoğun olduğu bölgelerde çarpışma riskini azaltmak ve acil durumlarda teknelerin fark edilmesini sağlamak için kullanılır.

Özellikler:

• Tekne bilgilerini paylaşma: AIS cihazı, teknenin kimliği, rotası ve hızını diğer teknelere ve sahil güvenliğe bildirir.
  • Kurtarma ve çarpışma önleme: AIS sistemi, arama kurtarma operasyonları sırasında teknenin yerini belirleyerek çarpışma riskini önler.
  • Uydu ile bağlantı: AIS sinyalleri uydu aracılığıyla takip edilebilir, bu sayede tekne dünya çapında izlenebilir.

Ne zaman kullanılır?

• Denizde çarpışma riskini azaltmak için.
  • Kurtarma ekiplerine konum ve kimlik bilgilerini aktarmak için.

6. NAVTEX (Navigational Telex) 🌍

NAVTEX, denizcilere hava durumu raporları, seyir uyarıları ve acil durum mesajları gönderen bir iletişim cihazıdır. NAVTEX cihazı, denizcilik güvenliği için sahil güvenlik tarafından yayınlanan önemli bilgileri otomatik olarak alır.

Özellikler:

• Hava durumu ve fırtına uyarıları: NAVTEX, güncel hava durumu raporları ve fırtına uyarılarını otomatik olarak alır.
  • Otomatik bilgi alımı: Cihaz, manuel olarak ayar yapmaya gerek kalmadan otomatik olarak bilgi alır.
  • Düşük frekanslı yayınlar: NAVTEX cihazı, uzun mesafelerde etkili olan düşük frekanslı yayınları alır.

Ne zaman kullanılır?

• Denizde hava durumu raporları almak için.
  • Seyir rotası üzerindeki tehlikelerden haberdar olmak için.

7. Uydu Telefonu 📞

Uydu telefonları, denizdeki uzun mesafeli iletişim ihtiyaçlarını karşılayan cihazlardır. Kapsama alanı çok geniştir ve denizden kara ile iletişim kurmanın en güvenilir yollarından biridir. Özellikle kıyıdan uzak, açık deniz seyahatlerinde önemli bir iletişim aracıdır.

Özellikler:

• Global kapsama alanı: Uydu telefonları, dünya genelinde herhangi bir yerden iletişim kurma imkanı sağlar.
  • Sesli arama ve mesajlaşma: Uydu telefonları, sesli aramalar yapabilmenin yanı sıra acil mesajlar gönderip almayı da sağlar.
  • Acil durum çağrıları: Acil durumda karadaki yetkililerle hızlı bir şekilde iletişim kurmanıza yardımcı olur.

Ne zaman kullanılır?

• Kıyıdan uzak, açık deniz seyahatlerinde acil durum iletişimi için.
  • Kapsama alanı dışındaki bölgelerde kara ile iletişim kurmak için.

8. El Feneri ve İşaret Lambaları 🔦

El fenerleri ve işaret lambaları, acil durumlarda görsel sinyal göndermek ve kurtarma ekiplerinin dikkatini çekmek için kullanılır. Bu ekipmanlar, özellikle gece seyri sırasında veya düşük görüş koşullarında acil durum sinyali vermek için etkilidir.

Özellikler:

• El feneri: Gece acil durumlarda görsel sinyal sağlamak için kullanılır.
  • İşaret lambaları: Teknenin veya kazazedelerin yerini belirlemek için kullanılır ve kurtarma operasyonlarında dikkat çeker.
  • Su geçirmez: Deniz ortamında kullanıma uygun su geçirmez modeller tercih edilmelidir.

Ne zaman kullanılır?

• Gece veya düşük görüş koşullarında dikkat çekmek için.
  • Yakın mesafeli kurtarma operasyonlarında.

Sonuç: Denizde Acil Durum İletişim Cihazları ⚓

Denizde acil durum iletişim cihazları, olası kazalarda veya acil durumlarda hayat kurtarıcı bir rol oynar. VHF telsizler, kısa menzilli iletişim için ideal olup, acil yardım çağrıları yapmak için kullanılır. DSC telsizleri, otomatik acil durum çağrısı göndererek güvenliği artırır. EPIRB, SART, AIS gibi sistemler ise konum belirleme ve kurtarma operasyonlarını kolaylaştıran ileri teknoloji cihazlardır. Uydu telefonları, kıyıdan uzak bölgelerde küresel iletişim imkanı sunarken, NAVTEX cihazı denizcilik güvenliği için önemli uyarıları ve hava durumu raporlarını sağlar. Bu cihazlar, her teknede bulundurulmalı ve düzenli olarak bakımları yapılmalıdır.

Bu rehber, denizde acil durum iletişim cihazlarını ve bunların nasıl kullanılacağını öğrenmenize yardımcı olmak amacıyla hazırlanmıştır.

M͜͡T͜͡

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

• Evet

Oy: 35 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    35
Geri
Üst Alt