Ben Jonson'ın En Bilinen Sözleri Nelerdir?

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

• Evet

Oy: 32 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    32

ErSan.Net

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
Moderator
MT
21 Haz 2019
47,350
2,494,312
113
42
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

Ben Jonson'ın En Bilinen Sözleri Nelerdir?​

Giriş: Ben Jonson ve Edebiyat Dünyasındaki Yeri​

Ben Jonson, 17. yüzyıl İngiliz edebiyatının önde gelen oyun yazarlarından ve şairlerinden biridir. Shakespeare dönemi yazarları arasında önemli bir yer tutan Jonson, hem trajedileri hem de komedileriyle tanınır. Ayrıca, keskin zekası ve toplumsal eleştirileriyle bilinen Jonson, edebiyat dünyasında önemli bir iz bırakmıştır. Onun yazdığı eserlerdeki aforizmalar ve sözler, zaman içinde edebi eserlerin ötesine geçerek daha geniş bir kültürel etki yaratmıştır. Bu makalede, Ben Jonson’ın en bilinen sözleri ve bu sözlerin edebi ve felsefi anlamları ele alınacaktır.

1. "He who makes a beast of himself gets rid of the pain of being a man."​

Bu söz, Jonson’ın insan doğasına dair derin bir gözlemini yansıtır. İnsanların, kendilerini hayvanlaştırarak insani acılardan kaçma arayışına girdiğini ifade eder. Jonson, bu sözle, insanın varoluşsal acılarından kurtulma çabasının yanılsamalı olduğunu ve bu tür bir kaçışın aslında insan doğasının temel unsurlarını reddetmek anlamına geldiğini vurgular.

• İnsan Doğası ve Acı: Jonson, insanın acı çekme kapasitesinin varoluşunun bir parçası olduğunu savunur. Bu söz, insanın acı çekmeyi kabul etmesi ve onunla yüzleşmesi gerektiğini ifade eder.
  • Kaçışın Yanılgısı: Jonson, insani acılardan kaçışın, bireyin kendi insani değerlerinden ödün vermesi anlamına geldiğini belirtir. Bu, insanın içsel mücadelesinin bir parçası olarak kabul edilmelidir.

2. "True happiness consists not in the multitude of friends, but in the worth and choice."​

Jonson, mutluluğun nicelikten çok nitelikle ilgili olduğunu savunan bir düşünceye sahiptir. Arkadaşların sayısı yerine, onların değeri ve doğru seçimler yapılmasının gerçek mutluluğu getireceğini ifade eder. Bu söz, sosyal ilişkilerin yüzeyselliğine karşı derin bağların önemini vurgular.

• Dostluğun Kalitesi: Jonson, yüzeysel ilişkilerden çok, derin ve anlamlı dostlukların insan hayatına değer kattığını savunur. Bu, arkadaş seçiminde dikkatli olmanın ve nitelikli ilişkiler kurmanın önemine işaret eder.
  • Mutluluğun Kaynağı: Gerçek mutluluğun, çok sayıda arkadaş edinmekten değil, kaliteli ilişkiler kurmaktan geldiğini belirten Jonson, bu sözle insanların sosyal hayatlarını yeniden değerlendirmelerine yol açar.

3. "To speak and to speak well are two things. A fool may talk, but a wise man speaks."​

Bu söz, Jonson’ın retorik ve konuşma sanatı üzerine olan düşüncelerini yansıtır. Ona göre, konuşmak ile iyi konuşmak arasında büyük bir fark vardır. Aptallar konuşabilir, ancak yalnızca bilge insanlar anlamlı ve etkili bir şekilde konuşabilir. Bu söz, düşüncenin ve bilginin dil yoluyla ifade edilmesinin önemini vurgular.

• Retorik Sanatı: Jonson, retorik sanatının sadece konuşmayı değil, etkili ve anlamlı bir şekilde iletişim kurmayı da içerdiğini savunur. İyi konuşmak, bilgelik ve düşünce gerektirir.
  • Bilgelik ve İfade: Jonson, bilge bir kişinin, sadece kelimeleri kullanmakla kalmayıp, düşüncelerini dikkatli ve anlamlı bir şekilde ifade edebildiğini vurgular. Bu, bilginin dil aracılığıyla etkili bir şekilde iletilmesinin önemine işaret eder.

4. "Talking and eloquence are not the same: to speak, and to speak well, are two things."​

Ben Jonson, dilin sadece bir iletişim aracı olmadığını, aynı zamanda bir sanat olduğunu savunur. Konuşmanın ötesinde, etkili konuşmanın önemine vurgu yapan bu söz, kelimelerin ustaca kullanılması gerektiğini ifade eder. Konuşmanın sanatı, yalnızca kelimeleri kullanmak değil, onları doğru ve etkili bir şekilde seçmektir.

• Etkili Konuşma: Jonson, konuşmanın herkesin yapabileceği bir şey olduğunu, ancak iyi ve etkili konuşmanın gerçek bir ustalık gerektirdiğini savunur. Bu söz, dilin gücüne ve retorik sanatına bir övgüdür.
  • Dilin Sanatsal Yönü: Jonson, dilin sadece iletişim değil, aynı zamanda bir sanat formu olduğunu ifade eder. Bu, kelimelerin dikkatli ve ustaca seçilmesinin önemini vurgular.

5. "A good poet's made as well as born."​

Bu söz, Jonson’ın sanat ve yaratıcılık anlayışını özetler. Ona göre, iyi bir şair hem doğuştan yeteneklidir hem de çalışarak ve kendini geliştirerek büyük bir sanatçı haline gelir. Yaratıcılığın sadece doğuştan gelen bir yetenek olmadığını, aynı zamanda öğrenme ve deneyimle geliştirilebileceğini ifade eder.

• Yetenek ve Çalışma: Jonson, yaratıcılığın sadece doğuştan gelen bir yetenek olmadığını, aynı zamanda çalışarak ve deneyimle geliştirilebileceğini savunur. Bu söz, sanatçıların kendilerini geliştirme sürecine vurgu yapar.
  • Sanatın Gelişimi: İyi bir şairin sadece doğuştan gelen yetenekle değil, aynı zamanda sürekli çalışma ve kendini geliştirme süreciyle olgunlaştığını ifade eden Jonson, sanatın bir süreç olduğunu vurgular.

Sonuç: Ben Jonson’ın Edebi Mirası ve Sözlerinin Etkisi​

Ben Jonson’ın sözleri, hem edebiyat hem de felsefe dünyasında derin izler bırakmıştır. Onun insan doğasına, dilin gücüne ve dostluk gibi insani değerlere dair düşünceleri, çağının ötesine geçerek günümüzde de yankı bulmaya devam etmektedir. Jonson, sadece bir oyun yazarı ve şair olarak değil, aynı zamanda derin bir düşünür olarak da hatırlanır. Onun bilgece sözleri, insanlara yaşam, dil ve sosyal ilişkiler hakkında düşündürmeye devam etmektedir.

Son düzenleme:

MT

❤️Keşfet❤️
Moderator
MT
Kayıtlı Kullanıcı
30 Kas 2019
32,517
985,458
113

İtibar Puanı:

Ben Jonson, gerçekten de İngiliz edebiyatının önemli bir ismi olarak kabul edilir ve eserleriyle döneminin saygın isimleri tarafından takdir edilmiştir. Anlamlı sözleriyle de dikkat çeken Jonson, insan ilişkileri ve yaşamın anlamı gibi evrensel konulara değinir.

"Bir kır ihtiyacım var, sıkıntıya dayanmanın mümkün olduğu bir yer" sözüyle, insanların doğadan ve sakinlikten beslenmesi gerektiğini vurgular. Jonson, doğanın içinde bulunmanın insanın ruhuna iyi geldiğini ve sıkıntılardan kurtuluş sağladığını ifade eder. Bu sözüyle, modern zamanlardaki stresli yaşam tarzının yanı sıra doğal ve huzurlu ortamlara olan ihtiyacımızı da anlatır.

Dostluğun değerini vurgulayan "Bir dost, iki kardeş gibidir" sözü, Jonson'ın insan ilişkilerine verdiği önemi ortaya koyar. Jonson, dostluğun önemini kardeşlik bağıyla eşdeğer olduğunu söyleyerek vurgular. Dostluğun insanların hayatında ne kadar değerli bir yer tuttuğunu anlatır ve dostluğun insanlar arasındaki güveni ve dayanışmayı artırdığını ifade eder.

"Edebiyat, hayatın tuzu biberidir" sözünde, Jonson edebiyatın insan yaşamına kattığı değeri anlatır. Edebiyatın heyecan, coşku ve anlam kattığını ifade eder. Jonson, edebiyatın insanlara duygusal ve düşünsel açıdan zenginleşme imkanı sunduğunu belirtir. Edebiyatın, insanların hayatının birçok farklı alanında etki sahibi olduğunu gösterir.

"Mutsuz insanlara sevgi göstermek, onların acılarını hafifletmenin en güzeli" sözüyle, Jonson insan ilişkilerinde sevginin önemini vurgular. Jonson, sevgiyle insanların acılarını hafifletebileceğimizi ve onlara destek olduğumuzda mutluluklarını artırabileceğimizi belirtir. Bu sözüyle, insanların birbirlerine empatiyle yaklaşmasının ve sevgi yayılmasının önemini anlatır.

"Bir insana teşvik etme gücü vermek, ona en büyük iyiliklerden biridir" sözü, Jonson'un motivasyonun insanlar üzerindeki önemini vurgulayan bir sözdür. Jonson, bir insanın cesaretini artırmak için teşvik etmenin ve ona ilham olmanın ne kadar değerli bir şey olduğunu ifade eder. Kendisine inanma gücü verilen bir insanın, başarıya daha kolay ulaşabileceğini belirtir.

Ben Jonson'ın en bilinen sözleri, insan ilişkilerine vurgu yapar, insanların birbirlerine destek olması gerektiğini anlatır ve hayatın anlamı üzerine düşündürür. Jonson, derin düşünceleri ve etkileyici ifadeleriyle edebiyat dünyasında büyük bir iz bırakmış bir yazardır.

ben63

Kayıtlı Kullanıcı
21 Haz 2023
1
29
13

İtibar Puanı:

Ben Jonson, İngiliz edebiyatının önemli isimlerinden biridir. 16. ve 17. yüzyıllarda yaşamış olan Jonson, oyun yazarı, şair ve eleştirmen olarak tanınmıştır. Eserleri döneminin önemli figürleri tarafından büyük bir beğeniyle karşılanmış ve hala günümüzde de etkisini sürdüren bir yazar olarak anılmaktadır.

Ben Jonson'ın en bilinen sözleri, eserlerindeki derinliği ve etkileyiciliğiyle dikkat çeken ifadelerdir. İşte Jonson'ın en bilinen sözlerinden bazıları:

1. "Bir kır ihtiyacım var, sıkıntıya dayanmanın mümkün olduğu bir yer."
Bu sözüyle Jonson, doğanın insanın ruhuna iyi geldiği, sakin ve huzurlu ortamların yaşam kalitesini artırdığına vurgu yapar.

2. "Bir dost, iki kardeş gibidir."
Jonson, dostluğun kardeşlik bağından da kuvvetli olduğunu ifade eder. Dostluğun değerini vurgular.

3. "Edebiyat, hayatın tuzu biberidir."
Jonson, edebiyatın hayatı daha anlamlı ve zengin kılan bir unsuru olduğunu belirtir. Edebiyatın insana heyecan ve coşku kattığını ifade eder.

4. "Mutsuz insanlara sevgi göstermek, onların acılarını hafifletmenin en güzeli."
Jonson, sevginin insanlar arasındaki ilişkileri kuvvetlendirdiğini ve insanların acılarını hafiflettiğini söyler. Mutsuz insanlara destek olmanın önemine vurgu yapar.

5. "Bir insana teşvik etme gücü vermek, ona en büyük iyiliklerden biridir."
Bu sözünde Jonson, bir insana cesaret vermenin ve ona ilham kaynağı olmanın değerini vurgular. İnsanları motive etmenin, onların başarılarına katkı sağladığını belirtir.

Ben Jonson'ın bu sözleri, hayatın anlamını ve değerini vurgulamaktadır. Jonson, insan ilişkilerinin önemine ve insanların birbirlerine destek olmalarının değerine dikkat çeker. Eserlerindeki derin düşünceleri ve etkileyici ifadeleriyle Jonson, edebiyat dünyasının en önemli isimlerinden biri olarak anılmaktadır.

M͜͡T͜͡

Geri
Üst Alt