Öz Yeterlik Ve Kontrol Odağı Arasındaki Fark Nedir
İnsan Kendine İnanmakla Hayatı Etkileyebileceğine İnanmayı Nasıl Ayırır
"İnsan bazen yapabileceğine inanır ama sonucun kendi elinde olmadığını düşünür; bazen de sonucu etkileyebileceğini bilir ama o işi başaracak gücü kendinde bulamaz."
Ersan Karavelioğlu
Öz yeterlik ve kontrol odağı, insanın başarı, başarısızlık, motivasyon, sorumluluk, çaba, öğrenme ve hayat karşısındaki duruşunu anlamak için kullanılan iki çok önemli psikoloji kavramıdır. Bu iki kavram birbirine benzese de aynı şeyi anlatmaz.
Öz yeterlik, insanın belirli bir işi yapabileceğine dair inancıdır. Yani kişinin içindeki şu soruya verdiği cevaptır: "Ben bunu başarabilir miyim
Kontrol odağı ise insanın hayatındaki sonuçların neye bağlı olduğunu düşündüğünü açıklar. Yani kişinin şu soruya verdiği cevaptır: "Bu sonucu ne belirliyor
Bu fark çok önemlidir. Çünkü bir insan kendine güvenebilir ama sonucun dış koşullar tarafından belirlendiğini düşünebilir. Ya da kişi sonucun kendi çabasına bağlı olduğunu bilir ama o işi yapabilecek beceriye sahip olduğuna inanmayabilir.
Kısaca: Öz yeterlik, kişinin kendi kapasitesine olan inancıdır; kontrol odağı ise sonuçların kaynağına dair inancıdır.
Öz Yeterlik Nedir
Öz yeterlik, kişinin belirli bir görevi, davranışı veya hedefi gerçekleştirebileceğine dair kendi içinde taşıdığı yapabilirim inancıdır.
Bu inanç genel bir özgüvenden daha özeldir. Bir kişi matematikte yüksek öz yeterliğe sahip olabilir ama topluluk önünde konuşmada düşük öz yeterlik hissedebilir. Başka biri sporda kendine güvenebilir ama sosyal ilişkilerde zorlanabilir.
| Kavram | Açıklama |
|---|---|
| Öz yeterlik | Belirli bir işi yapabileceğine inanma |
| Temel soru | Bunu yapabilir miyim |
| Odak noktası | Kişinin becerisi, kapasitesi ve uygulama gücü |
| Etkilediği alan | Çaba, deneme, dayanıklılık, öğrenme |
| Güçlü cümlesi | Zor olabilir ama öğrenebilirim |
Öz yeterlik, insanın bir hedefe yaklaşırken içinden yükselen ilk güç cümlesidir: "Deneyebilirim."
Kontrol Odağı Nedir
Kontrol odağı, kişinin hayatındaki sonuçları hangi kaynağa bağladığını açıklayan psikolojik eğilimdir.
Eğer kişi sonuçları daha çok kendi çabası, davranışı, seçimi ve sorumluluğu ile açıklıyorsa iç kontrol odağına yakındır. Eğer sonuçları daha çok şans, kader, sistem, başkaları, aile, toplum veya dış koşullarla açıklıyorsa dış kontrol odağına yakındır.
| Kavram | Açıklama |
|---|---|
| Kontrol odağı | Sonuçların kaynağını nerede gördüğünü anlatır |
| Temel soru | Sonucu ne belirliyor |
| İç kontrol odağı | Benim çabam ve seçimlerim etkili |
| Dış kontrol odağı | Şans, kader, sistem veya başkaları etkili |
| Etkilediği alan | Sorumluluk, motivasyon, pasiflik, umut |
Kontrol odağı, insanın hayat karşısındaki yön duygusunu belirler. Kişi kendini tamamen etkisiz görürse çaba azalabilir; her şeyi kendine yüklerse de ağır bir suçluluk doğabilir.
Öz Yeterlik Ve Kontrol Odağı Arasındaki En Temel Fark Nedir
Öz yeterlik ve kontrol odağı arasındaki temel fark şudur: Öz yeterlik beceriye, kontrol odağı sonuca odaklanır.
Öz yeterlik kişinin kendisine şu soruyu sormasıdır: "Ben bu işi yapabilir miyim
Kontrol odağı ise şunu sorar: "Bu işin sonucu benim davranışıma mı bağlı, yoksa dış koşullara mı
| Özellik | Öz Yeterlik | Kontrol Odağı |
|---|---|---|
| Ana soru | Bunu yapabilir miyim | Sonucu ne belirliyor |
| Odak | Kişisel kapasite | Sonucun kaynağı |
| İlgili alan | Beceri, çaba, uygulama | Sorumluluk, dış koşullar, etki |
| Güçlü olduğunda | Kişi dener ve dayanır | Kişi etki alanını görür |
| Zayıf olduğunda | Kişi yapamam der | Kişi sonucun kendinden bağımsız olduğunu düşünür |
Bu yüzden iki kavram birbirini tamamlar ama birbirinin aynısı değildir.
İnsan Kendine İnanıp Hayatı Etkileyemeyeceğini Düşünebilir Mi
Evet. Bir insan belirli bir konuda yetenekli olduğuna inanabilir ama sonucun dış koşullar tarafından belirlendiğini düşünebilir.
Örneğin çok iyi çalışan bir öğrenci şöyle düşünebilir: "Ben bu konuyu öğrenebilirim; ama sınav sistemi adil değilse başarılı olamam." Burada öz yeterlik yüksektir, fakat kontrol odağı dışa kaymıştır.
| Durum | Yorum |
|---|---|
| Kişi becerisine inanır | Öz yeterlik yüksek |
| Sonucun dış koşullara bağlı olduğunu düşünür | Dış kontrol odağı güçlü |
| Çaba gösterebilir ama umudu kırılabilir | Motivasyon dalgalanabilir |
| Beceri vardır ama etki inancı zayıflar | Çaresizlik riski oluşabilir |
Bu durumda kişi kendini yetersiz görmez; fakat sistemin, şansın veya başkalarının sonucu belirlediğini düşündüğü için içsel gücü tam harekete geçmeyebilir.
İnsan Hayatı Etkileyebileceğine İnanıp Kendine Güvenmeyebilir Mi
Evet. Bir insan sonucun çabaya bağlı olduğunu düşünebilir ama kendisinin o çabayı gösterecek beceriye sahip olmadığına inanabilir.
Örneğin bir öğrenci şöyle diyebilir: "Bu sınavı çalışan kazanır; ama ben bu dersi anlayamam." Burada kontrol odağı içe yakındır; kişi sonucun çalışmayla değişeceğini kabul eder. Fakat öz yeterliği düşüktür.
| Durum | Yorum |
|---|---|
| Sonucun çabayla değişeceğine inanır | İç kontrol odağı güçlü |
| Kendi becerisine inanmaz | Öz yeterlik düşük |
| Başkalarının başarabileceğini düşünür | Kendini yetersiz hissedebilir |
| Denemekten kaçınabilir | Motivasyon düşebilir |
Bu durumda kişi hayatı etkileyebileceğini teorik olarak bilir; fakat kendisini o etkiyi yaratabilecek kişi olarak görmez.
Öz Yeterlik Düşükse Ne Olur
Öz yeterlik düşük olduğunda kişi belirli bir işi yapamayacağına inanır. Bu, kişinin gerçekten yeteneksiz olduğu anlamına gelmez. Çoğu zaman geçmiş başarısızlıklar, eleştiriler, kıyaslamalar, destek eksikliği veya yanlış öğrenme deneyimleri bu inancı oluşturur.
| Düşük Öz Yeterlik Cümlesi | Olası Sonuç |
|---|---|
| Ben bunu yapamam | Başlamadan vazgeçme |
| Bu konu bana göre değil | Öğrenmeye kapanma |
| Denesem de beceremem | Pasiflik |
| Herkes yapar ama ben yapamam | Kendini küçümseme |
| Hata yaparsam biter | Riskten kaçınma |
Düşük öz yeterlik, insanın becerisinden önce cesaretini zayıflatır. Kişi bazen yapamadığı için değil, yapamayacağına inandığı için başlamaz.
Dış Kontrol Odağı Aşırı Güçlüyse Ne Olur
Dış kontrol odağı aşırı güçlendiğinde kişi sonuçların büyük ölçüde kendisi dışındaki faktörler tarafından belirlendiğini düşünür. Bu dış faktörler bazen gerçekten güçlü olabilir; fakat kişi kendi küçük etki alanını tamamen unutursa öğrenilmiş çaresizlik gelişebilir.
| Aşırı Dış Kontrol Cümlesi | Olası Sonuç |
|---|---|
| Ne yapsam değişmez | Çaba azalır |
| Şansım yok | Başlama isteği düşer |
| Her şey sistemin elinde | Kişisel etki görünmez olur |
| Kaderim böyle | Değişim ihtimali kapanır |
| İnsanlar izin vermez | Pasif kabullenme oluşabilir |
Aşırı dış kontrol odağı, insanın içindeki hareket gücünü azaltabilir. Çünkü zihin, davranış ile sonuç arasında bağ kuramazsa motivasyon zayıflar.
Öz Yeterlik Ve İç Kontrol Odağı Birleşirse Ne Olur
Öz yeterlik ve iç kontrol odağı sağlıklı biçimde birleştiğinde güçlü bir psikolojik dayanıklılık ortaya çıkar.
Kişi hem "Bunu öğrenebilirim" der, hem de "Çabam sonucu etkileyebilir" diye düşünür. Bu birleşim öğrenme, başarı, motivasyon ve direnç açısından çok değerlidir.
| Birleşen İnanç | Sonuç |
|---|---|
| Yapabilirim | Deneme cesareti |
| Çabam etkili olabilir | Motivasyon |
| Hata yaparsam öğrenirim | Gelişim |
| Küçük adım işe yarar | İstikrar |
| Sonuçtan ders çıkarabilirim | Dayanıklılık |
Bu birleşim insana şunu hissettirir: "Ben tamamen çaresiz değilim; öğrenebilir ve etki oluşturabilirim."
Öz Yeterlik Yüksek Ama Dış Kontrol Odağı Güçlüyse Ne Olur
Bu durumda kişi kendi kapasitesine inanır ama sonucun dış koşullar tarafından belirlendiğini düşündüğü için tam motive olamayabilir.
Örneğin kişi şöyle diyebilir: "Ben bu işi çok iyi yaparım; ama burada liyakat yoksa ne anlamı var
| Psikolojik Durum | Olası Sonuç |
|---|---|
| Becerisine inanır | Kendini yetersiz görmez |
| Sonucu dış koşullara bağlar | Umut azalabilir |
| Çaba göstermekte kararsız kalır | Motivasyon düşebilir |
| Adaletsizlik hisseder | Öfke veya kırgınlık oluşabilir |
| Alternatif yollar ararsa güçlenebilir | Etki alanı genişleyebilir |
Bu durumda kişiye gereken şey yalnızca özgüven değildir. Zaten kendine güveniyor olabilir. Asıl ihtiyaç, etki alanını gerçekçi biçimde yeniden belirlemektir.

Öz Yeterlik Düşük Ama İç Kontrol Odağı Güçlüyse Ne Olur
Bu durumda kişi sonucun kendi çabasına bağlı olduğunu bilir ama kendisinin yeterli olup olmadığı konusunda şüphe yaşar.
Örneğin şöyle düşünebilir: "Çalışan başarır ama ben başaracak kadar iyi değilim."
| Psikolojik Durum | Olası Sonuç |
|---|---|
| Çabanın önemli olduğunu kabul eder | Sorumluluk duygusu vardır |
| Kendi kapasitesinden şüphe eder | Kaygı artabilir |
| Başkalarını başarılı görebilir | Kıyaslama güçlenebilir |
| Denemekten korkabilir | Düşük öz yeterlik davranışı engeller |
| Küçük başarılar gerekebilir | İnanç deneyimle güçlenir |
Bu durumda kişiye gereken şey, kontrol alanını anlatmak değil; yapabildiğini gösteren küçük başarı deneyimleri kazandırmaktır.

İkisi De Düşükse Ne Olur
Öz yeterlik düşük ve dış kontrol odağı güçlü ise kişi hem kendisini yetersiz görür hem de sonuçları değiştiremeyeceğine inanır. Bu durum öğrenilmiş çaresizliğe en yakın psikolojik zemindir.
| İçsel Cümle | Risk |
|---|---|
| Ben yapamam | Öz yeterlik düşüktür |
| Zaten sonuç değişmez | Dış kontrol güçlüdür |
| Denememin anlamı yok | Motivasyon azalır |
| Her şey benim dışımda | Pasiflik artar |
| Başaracak gücüm de yok, şansım da yok | Umutsuzluk derinleşebilir |
Bu noktada büyük hedefler kişiyi daha da yorabilir. Önce çok küçük, somut, başarılabilir adımlar gerekir. Çünkü zihin yeniden şu kanıta ihtiyaç duyar: "Ben bir şeyi etkileyebiliyorum."

İkisi De Aşırı Güçlü Olursa Risk Var Mı
Evet. Öz yeterlik ve iç kontrol odağı yüksek olduğunda genellikle olumlu sonuçlar beklenir; ancak aşırıya kaçtığında riskler doğabilir.
Kişi her şeyi başarabileceğini ve her sonucu kontrol edebileceğini düşünürse gerçekçi olmayan hedefler, aşırı sorumluluk, tükenmişlik ve başarısızlık sonrası ağır suçluluk yaşayabilir.
| Aşırı İnanç | Risk |
|---|---|
| Her şeyi yapabilirim | Gerçekçi sınırlar unutulabilir |
| Her sonuç benim elimde | Aşırı sorumluluk doğabilir |
| Başarısızsam tamamen benim suçum | Suçluluk artar |
| Yardıma ihtiyacım yok | Destek almaktan kaçınma |
| Dinlenmemeliyim | Tükenmişlik |
Sağlıklı psikolojik güç, her şeyi kontrol etmeye çalışmak değil; neyi yapabileceğini, neyi etkileyebileceğini ve neyi kabul etmen gerektiğini ayırt edebilmektir.

Eğitim Hayatında Bu Fark Nasıl Görülür
Eğitimde öz yeterlik ve kontrol odağı arasındaki fark çok net görülür.
Bir öğrenci bir dersi başarabileceğine inanıyorsa öz yeterliği güçlüdür. Sınav sonucunun çalışma yöntemi, tekrar ve hazırlıkla değişebileceğine inanıyorsa iç kontrol odağı güçlüdür.
| Öğrenci Cümlesi | Öz Yeterlik | Kontrol Odağı |
|---|---|---|
| Bu konuyu öğrenebilirim | Yüksek | Sonuca doğrudan değinmez |
| Çalışırsam notum yükselebilir | Dolaylı yüksek | İç kontrol güçlü |
| Ben matematik yapamam | Düşük | Sonuca değinmez |
| Hoca ne verirse o olur | Belirsiz | Dış kontrol güçlü |
| Sınav zor ama hazırlanabilirim | Yüksek | Dengeli iç kontrol |
Eğitimde en sağlıklı cümle şudur: "Zorlanıyorum ama yöntemimi değiştirerek ve destek alarak öğrenebilirim."

İş Hayatında Bu Fark Nasıl Görülür
İş hayatında öz yeterlik, kişinin bir görevi yapabileceğine dair inancıdır. Kontrol odağı ise kariyer sonuçlarını neye bağladığını gösterir.
| İş Hayatı Cümlesi | Yorum |
|---|---|
| Bu projeyi yönetebilirim | Öz yeterlik yüksek |
| Daha iyi hazırlanırsam sunumum güçlenir | İç kontrol odağı güçlü |
| Bu işi yapamam | Öz yeterlik düşük |
| Bu şirkette ne yapsan fark etmez | Dış kontrol odağı güçlü |
| Yetenekliyim ama burada sistem adil değil | Öz yeterlik yüksek, dış kontrol güçlü |
Sağlıklı iş hayatı yaklaşımı, kişinin hem becerisini geliştirmesi hem de dış koşulları gerçekçi analiz etmesidir. Bazen kalmak, bazen strateji değiştirmek, bazen destek almak, bazen de yeni bir ortam aramak gerekebilir.

İlişkilerde Bu Fark Nasıl Görülür
İlişkilerde öz yeterlik, kişinin sağlıklı iletişim kurabileceğine, sınır koyabileceğine veya duygularını ifade edebileceğine dair inancıdır. Kontrol odağı ise ilişki sorunlarının kaynağını nasıl yorumladığını gösterir.
| İlişki Cümlesi | Yorum |
|---|---|
| Duygularımı sakin anlatabilirim | İlişkisel öz yeterlik yüksek |
| Ben konuşma biçimimi değiştirebilirim | İç kontrol odağı güçlü |
| Ne söylesem anlamaz | Dış kontrol odağı güçlü |
| Ben zaten kendimi ifade edemem | Öz yeterlik düşük |
| Onu değiştiremem ama sınırımı koyabilirim | Dengeli kontrol algısı |
İlişkilerde sağlıklı denge şudur: Kendi iletişimimi yönetebilirim; fakat karşı tarafın tüm tepkilerini kontrol edemem.

Ruh Sağlığı Açısından Bu İki Kavram Neden Önemlidir
Öz yeterlik ve kontrol odağı ruh sağlığı açısından önemlidir çünkü insanın umut, çaresizlik, kaygı, suçluluk, direnç ve motivasyon düzeyini etkiler.
Düşük öz yeterlik kişiyi "Ben yapamam" düşüncesine iter. Aşırı dış kontrol odağı ise "Ne yapsam değişmez" duygusunu güçlendirir. Bu ikisi birleştiğinde ruhsal olarak ağır bir pasiflik oluşabilir.
| Psikolojik Denge | Etki |
|---|---|
| Yüksek öz yeterlik | Deneme ve öğrenme cesareti |
| Dengeli iç kontrol | Sorumluluk ve etki bilinci |
| Aşırı dış kontrol | Çaresizlik |
| Aşırı iç kontrol | Suçluluk |
| Düşük öz yeterlik | Kaçınma ve özgüven kaybı |
Ruhsal denge için insanın şu iki cümleyi birlikte taşıması gerekir:
"Yapabileceklerim var."
"Her şey benim elimde değil."

Öz Yeterlik Nasıl Güçlendirilir
Öz yeterlik, gerçek deneyimlerle güçlenir. Boş motivasyon sözleri geçici olabilir; asıl güç küçük başarılar, pratik, destek ve gelişim kanıtlarıyla oluşur.
| Yöntem | Etkisi |
|---|---|
| Küçük hedefler belirlemek | Başarılabilir deneyim oluşturur |
| Pratik yapmak | Beceri gelişir |
| Başarı günlüğü tutmak | Yapabildiğini görürsün |
| Benzer rol modeller izlemek | "O yaptıysa ben de öğrenebilirim" hissi verir |
| Yapıcı geri bildirim almak | Gelişim yönü netleşir |
| Hataları analiz etmek | Hata kişilik değil süreç verisi olur |
Öz yeterliği güçlendiren en önemli şey, kişinin kendine somut kanıt sunmasıdır: "Denedim ve küçük de olsa ilerledim."

Kontrol Odağı Nasıl Dengelenir
Kontrol odağını dengelemek için insanın üç alanı ayırması gerekir: kontrol alanı, etki alanı ve kabul alanı.
| Alan | Anlamı |
|---|---|
| Kontrol alanı | Doğrudan yönetebildiğin şeyler |
| Etki alanı | Dolaylı olarak katkı sağlayabildiğin şeyler |
| Kabul alanı | Kontrol edemediğin ve kendini tüketmeden kabul etmen gereken şeyler |
Bu ayrım insanı iki uçtan korur. Her şeyi dış koşullara bağlayıp pasifleşmeyi de, her şeyi kendine yükleyip tükenmeyi de azaltır.
Günlük hayatta şu soru çok değerlidir: "Bu durumda benim doğrudan kontrolümde olan en küçük şey ne

Son Söz
Kendine İnanmak Ayrı, Etki Alanını Görmek Ayrıdır
Öz yeterlik ve kontrol odağı, insanın hayat yolculuğunda birbirine benzeyen ama farklı kapıları açan iki güçlü psikolojik anahtardır. Öz yeterlik insana kendi kapasitesini gösterir. Kontrol odağı ise sonuçlarla kendi davranışı arasındaki ilişkiyi nasıl yorumladığını anlatır.
Bir insan kendine inanabilir ama dünyanın adil olmadığını düşündüğü için çabasını eksiltebilir. Bir insan çabanın önemli olduğunu bilebilir ama kendisinin o çabayı gösterecek güce sahip olmadığına inanabilir. Bu yüzden gelişim için yalnızca "kendine güven" yetmez; yalnızca "sorumluluk al" demek de yetmez. İnsan hem yapabileceğine dair içsel güç kazanmalı hem de hangi sonuçları ne kadar etkileyebileceğini gerçekçi biçimde görmelidir.
Sağlıklı denge şudur: Benim yapabileceklerim var, ama her şey benim elimde değil. Benim etki alanım var, ama dış koşullar da gerçek. Ben kendimi geliştirebilirim, ama kontrol edemediğim şeyler için kendimi yakmam.
Bu denge insanı hem güçlü hem mütevazı, hem sorumlu hem şefkatli, hem aktif hem gerçekçi yapar.
"Kendine inanmak insanın içindeki gücü uyandırır; etki alanını bilmek ise o gücü nereye yönelteceğini öğretir."
Ersan Karavelioğlu