Kıyamet Suresi 14. Ayette “Aslında İnsan, Kendi Kendisine Karşı Bir Şahittir” İfadesi Ne Anlama Gelir
“İnsan başkalarına farklı bir yüz gösterebilir, hatalarını gizleyebilir ve kendisini masum gösterecek gerekçeler üretebilir. Fakat kendi iç dünyasının derinliklerinde ne yaptığını, neden yaptığını ve hangi gerçekten kaçtığını bilir.”
Ersan Karavelioğlu
“Gerçekte insan, kendi kendisine karşı bir şahittir.”
Kıyamet Suresi 14. Ayet
İnsanın Kendi Kendisine Karşı Şahit Olması Ne Anlama Gelir
Bu ayet, insanın kendi hayatının, niyetlerinin ve davranışlarının en yakın tanıklarından biri olduğunu bildirir.
İnsan başkalarına kendisini farklı gösterebilir. Yaptığı bir davranışın gerçek sebebini gizleyebilir, sözlerini değiştirebilir veya yaşananları kendi lehine anlatabilir.
Fakat insan çoğu zaman kendi içinde şunları bilir:
Bu nedenle insan başkalarını kandırsa bile kendi içindeki tanığı tamamen susturamaz.
Ayette Geçen “Basîra” Kelimesi Ne Anlama Gelir
Ayette geçen “basîra” kelimesi; görmek, fark etmek, açık bir bilgiye sahip olmak ve bir gerçeğin iç yüzünü kavramak anlamları taşır.
Bu kelime yalnızca gözle görmekten söz etmez. İnsanın kendi iç dünyasını tanımasını ve davranışlarının gerçek anlamını bilmesini de anlatır.
İnsan kendi hayatına karşı:
bir varlıktır.
Başka insanlar yalnızca dışarıdan görünen davranışı bilebilir. İnsan ise çoğu zaman davranışın arkasındaki gerçek niyeti de bilir.
İnsan Kendisi Hakkında Her Şeyi Bilir mi
İnsan kendi iç dünyasına en yakın varlık olsa da kendisi hakkında her şeyi eksiksiz bilmeyebilir.
Bazen insan:
Kendi korkularını fark edemez.
Kıskançlığını başka bir adla yorumlar.
Kibirli davranışını özgüven sanabilir.
Bencilliğini hak arayışı olarak gösterebilir.
Öfkesinin altında bulunan incinmişliği göremeyebilir.
Bu nedenle insanın kendisine şahit olması, kendisini her zaman doğru değerlendirdiği anlamına gelmez.
Ayetin vurgusu şudur:
İnsan, yaptığı şeylerin önemli bir bölümünün gerçek yüzünü kendi içinde bilmektedir; inkâr etse bile iç tanıklığından tamamen kaçamaz.
İnsan Kendi Gerçeğini Neden Gizlemek İster
Kendi hatasıyla yüzleşmek insan için zor olabilir. Çünkü insan kendisini iyi, haklı, dürüst ve tutarlı görmek ister.
Bir yanlışını kabul ettiğinde oluşturduğu benlik görüntüsü sarsılabilir.
Bu yüzden insan:
Fakat kişi ne kadar açıklama yaparsa yapsın, içinde gerçekte ne yaşandığını bilen bir tanık bulunabilir.
İnsan Kendisine Nasıl Şahitlik Eder
İnsan kendi davranışına yalnızca sözleriyle değil, bütün varlığıyla şahitlik eder.
Bu şahitlik farklı biçimlerde ortaya çıkabilir:
Bazen insanın kendi davranışı hakkındaki aşırı savunması bile içinde güçlü bir şüphe veya suçluluk taşıdığını gösterebilir.
İç tanıklık her zaman açık bir cümle olarak konuşmaz; kimi zaman huzursuzluk, utanç veya kaçınma biçiminde kendisini belli eder.
Vicdan İnsanın Kendi Kendisine Şahitliğinin Bir Parçası mıdır
Evet. Vicdan, insanın davranışlarını ahlaki açıdan değerlendirmesine yardımcı olan önemli bir iç tanıktır.
Vicdan insana şöyle sorabilir:
“Bu davranış gerçekten doğru muydu?”
“Karşımdaki kişiye haksızlık mı yaptım?”
“Benim yerimde o olsaydı ne hissederdi?”
“Bunu kimse görmese de yapar mıydım?”
“Bu sözü hakikat için mi, çıkarım için mi söyledim?”
Vicdanın varlığı, insanın yalnızca dış kurallarla yönetilen bir varlık olmadığını gösterir.
İnsan bazen hiçbir mahkeme, toplum veya otorite kendisini suçlamadığı hâlde kendi içinde yargılanabilir.
İnsan Vicdanını Yanıltabilir mi
İnsan vicdanını doğrudan değiştirmese bile onu zayıflatabilir veya sesini bastırabilir.
Yanlış davranış sürekli tekrarlandığında ilk zamanlarda duyulan rahatsızlık azalabilir.
İnsan vicdanını bastırmak için:
Fakat vicdanın sesinin azalması, davranışın doğru hâle geldiği anlamına gelmez.
Bir yaranın hissedilmemesi, yaranın bulunmadığını göstermeyebilir.
İnsan Başkalarını Kandırırken Kendisini de Kandırabilir mi
Evet. İnsan yalnızca başkalarına değil, kendisine karşı da yanıltıcı bir anlatı oluşturabilir.
Kişi zaman içinde kendi oluşturduğu bahaneye inanmaya başlayabilir.
Örneğin:
Kıskançlığını “adalet arayışı”,
kibrini “onur”,
korkaklığını “tedbir”,
bencilliğini “kendini koruma”,
intikamını “hak arama”
olarak adlandırabilir.
Böylece yanlış davranışına daha kabul edilebilir bir isim verir.
Ancak kelimelerin değiştirilmesi, davranışın gerçek ahlaki niteliğini değiştirmez.
İnsan kendi iç dünyasını ne kadar örterse örtsün, hakikat bütünüyle yok olmaz.
Kıyamet Günü İnsanın Kendi Bedeni de Şahitlik Edecek midir
Kur’an’ın genel anlatımında insanın organlarının yaptığı davranışlara tanıklık edeceği bildirilir.
İnsanın:
şahitlik edebilir.
Bu, insanın kendi varlığının hayatına dair delil taşıdığını gösterir.
İnsan diliyle inkâr etmek istese bile bedeni, davranışlarının gerçekleştiği araç olarak onun hayatına tanıklık edecektir.
Bu nedenle ayetteki kendi kendine şahitlik, yalnızca zihinsel bir farkındalıkla sınırlı görülmemelidir.
İnsan Yaptığı Kötülüğü Unutursa Sorumluluğu Ortadan Kalkar mı
İnsanın bir davranışı unutması, o davranışın hiç gerçekleşmediği anlamına gelmez.
İnsan yıllar önce söylediği kırıcı bir sözü unutabilir. Fakat o söz, karşısındaki kişinin hayatında derin bir iz bırakmış olabilir.
Kişi yaptığı küçük bir yardımı da unutabilir. Fakat o iyilik başka bir insanın hayatını değiştirmiş olabilir.
İlahi hesap insan hafızasının gücüne bağlı değildir.
Allah:
Bu nedenle unutmak, sorumluluğu otomatik biçimde ortadan kaldırmaz.

İnsanın Kendi Kendisine Şahitliği İlahi Şahitliği Gereksiz mi Kılar
Hayır. Allah’ın insanın tanıklığına veya itirafına ihtiyacı yoktur. Allah zaten insanın bütün hayatını eksiksiz bilir.
İnsanın kendi kendisine şahit olması, ilahi bilginin eksikliğini tamamlamak için değildir.
Bu şahitliğin amacı, insanın gerçeği inkâr edecek bahanesinin kalmamasıdır.
Kıyamet günü insan şunu görecektir:
Allah biliyordu.
Amel defteri kaydetmişti.
Organları tanıklık ediyordu.
Davranışlarının sonuçları ortadaydı.
Kendisi de gerçeğin farkındaydı.
Böylece hesap dışarıdan zorla kabul ettirilen bir suçlama değil, insanın kendi hayatıyla yüzleşmesi hâline gelir.

İnsan Kendisini Sürekli Suçlamalı mıdır
Ayet insanın sürekli kendisini aşağılamasını veya değersiz görmesini istemez.
Sağlıklı iç muhasebe ile yıkıcı suçluluk birbirinden farklıdır.
Sağlıklı iç muhasebe şöyle der:
“Yanlış yaptım, kabul ediyorum ve bunu düzeltmek için harekete geçeceğim.”
Yıkıcı suçluluk ise şöyle der:
“Yanlış yaptım, artık bütünüyle değersizim ve düzelmem mümkün değildir.”
Birincisi tövbeye, telafiye ve gelişime götürür.
İkincisi ise insanı umutsuzluğa, hareketsizliğe ve kendinden nefrete sürükleyebilir.
İslam’ın istediği, insanın kendisini yok etmesi değil; hatasını görerek daha doğru bir insan hâline gelmesidir.

İnsan Kendisine Karşı Dürüst Olmayı Nasıl Öğrenebilir
Kendine dürüstlük, insanın kendi davranışını başkalarının davranışını değerlendirir gibi açık biçimde incelemesini gerektirir.
İnsan kendisine şu soruları sorabilir:
“Bu davranışı başka biri yapsaydı nasıl değerlendirirdim?”
“Gerçek niyetim neydi?”
“Bu olayda benim payım neydi?”
“Kendimi haklı göstermek için neyi gizliyorum?”
“Karşımdaki kişinin duygularını gerçekten düşündüm mü?”
“Özür dilemekten beni alıkoyan şey haklılık mı, gurur mu?”
Bu sorulara dürüstçe cevap vermek kolay değildir. Fakat gerçek değişim çoğu zaman bu dürüstlükle başlar.

İnsan Kendi Kusurlarını Neden Başkalarında Daha Kolay Görür
İnsan kendi davranışını niyetleriyle, başkalarının davranışını ise dışarıdan görünen sonuçlarla değerlendirir.
Kendisi hata yaptığında:
“Ben aslında iyi niyetliydim.”
diyebilir.
Başkası aynı hatayı yaptığında ise:
“O kötü bir insan.”
şeklinde hüküm verebilir.
Bu durum insanın kendisine karşı daha hoşgörülü, başkalarına karşı daha sert olmasına neden olabilir.
Ayet insanı kendi hayatının şahidi olmaya çağırırken şu soruyu da düşündürür:
“Başkalarında eleştirdiğin şeyi kendi davranışlarında fark ediyor musun?”
Gerçek adalet, insanın kullandığı ölçüyü kendisine de uygulamasıyla başlar.

Bu Ayet Tövbe İçin Nasıl Bir Kapı Açar
İnsan kendi hatasının farkında olduğunda değişimin ilk adımı atılmış olur.
Kişi yanlışını bilmiyorsa veya sürekli inkâr ediyorsa tövbe etmesi zorlaşır.
Gerçek tövbe:
ile anlam kazanır.
İnsanın kendi kendisine şahit olması, onu yalnızca suçlamak için değil, dönüş imkânını göstermek için de önemlidir.
İçindeki tanık konuşuyorsa değişim kapısı henüz açıktır.

Ayet Günümüz İnsanına Ne Söyler
Günümüzde insanlar sosyal medya ve dijital ortamlar aracılığıyla kendilerine dikkatle hazırlanmış bir görüntü oluşturabilir.
Kişi:
Başarılı,
mutlu,
duyarlı,
adil,
merhametli
ve kusursuz
bir hayat sergileyebilir.
Fakat paylaşılan görüntü ile yaşanan gerçek birbirinden farklı olabilir.
Ayet modern insana şunu hatırlatır:
Başkalarının seni nasıl gördüğü, gerçekte kim olduğunu tek başına belirlemez.
İnsan ekranlarda oluşturduğu kimlikten önce, yalnız kaldığında nasıl biri olduğuna bakmalıdır.
Çünkü kıyamet günü insanın sunduğu görüntü değil, yaşadığı gerçek hayat ortaya çıkacaktır.

İnsan Kendi Hayatına Bugün Nasıl Şahitlik Etmelidir
İnsan yalnızca kıyamet günü kendi hayatıyla yüzleşmek zorunda kalmamalıdır. Bugün de davranışlarını değerlendirebilir.
Her günün sonunda şu sorular düşünülebilir:
“Bugün hangi davranışımla gurur duyuyorum?”
“Hangi sözümü geri almak isterdim?”
“Kime karşı haksız davrandım?”
“Yapabileceğim hangi iyiliği erteledim?”
“Bugün kendim hakkında hangi gerçeği görmek istemedim?”
“Yarın aynı hatayı tekrarlamamak için ne yapacağım?”
Bu tür bir muhasebe insanı korkuya hapsetmez. Tam tersine hayatını bilinçli biçimde değiştirmesine yardım eder.

Ayetin En Derin Mesajı Nedir
Ayetin en derin mesajı, insanın kendi gerçeğinden tamamen kaçamayacağıdır.
İnsan:
İnsanlardan saklanabilir.
Sözlerini değiştirebilir.
Geçmişini farklı anlatabilir.
Hatasını küçük gösterebilir.
Kendisini masum ilan edebilir.
Suçu başkasına yükleyebilir.
Fakat bütün savunmaların altında gerçeği bilen bir iç tanık bulunur.
Kıyamet günü bu iç tanık, dış deliller ve ilahi bilgi birleştiğinde insanın önünde hiçbir örtü kalmayacaktır.
Ayet insana şu çağrıyı yapar:
Başkaları seni suçlamadan önce kendini sorgula. Gerçek açığa çıkmadan önce hatanı kabul et. Hesap günü gelmeden önce kendi hesabını yap.

Sonuç: İnsan Nasıl Kendi Kendisine Karşı Bir Şahittir
Kıyamet Suresi’nin on dördüncü ayeti, insanın kendi hayatının gerçeğine bütünüyle yabancı olmadığını bildirir.
İnsan başkalarını kandırabilir, davranışlarını farklı gösterebilir ve çok sayıda mazeret ileri sürebilir. Fakat kendi iç dünyasında çoğu zaman:
Ne yaptığını,
niçin yaptığını,
hangi hakkı çiğnediğini,
hangi gerçeği gizlediğini,
hangi bahaneyi ürettiğini
ve hangi değişimi ertelediğini
bilir.
Bu iç tanıklık insan için hem ciddi bir uyarı hem de büyük bir fırsattır.
Uyarıdır; çünkü insan kendi gerçeğinden sonsuza kadar kaçamaz.
Fırsattır; çünkü yanlışını fark eden insan henüz onu düzeltme imkânına sahiptir.
İnsan bugün kendisine karşı dürüst olabilir, özür dileyebilir, hakkı sahibine verebilir, tövbe edebilir ve hayatının yönünü değiştirebilir.
Kıyamet günü insanın en güçlü tanıklarından biri kendi hayatı olacaktır. Bu nedenle insan, başkalarına nasıl göründüğünden önce kendi vicdanının karşısında nasıl durduğunu sorgulamalıdır.
“İnsan bütün dünyaya kendisini haklı gösterebilir; fakat gecenin sessizliğinde kendi vicdanına aynı hikâyeyi kabul ettirmekte zorlanabilir. Gerçek yüzleşme, başkalarının ne bildiğiyle değil, insanın kendi içinde neyi inkâr ettiğini fark etmesiyle başlar.”
Ersan Karavelioğlu