Makale Yazmanın Püf Noktaları Nelerdir?

Ceren5se

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
19 May 2020
5
1,061
78
İstanbul

İtibar Puanı:

1.Makale seçiminizi iyi yapın. Konu ile ilgili bilgisi olan bir konu seçin ve bu konu için önemli olduğunu düşündüğünüz konuları uygun şekilde araştırın.

2.Makalenizi oluşturmak için bir çerçeve oluşturun. Bir konuşma, bir deneme, bir eleştiri veya bir tanımlama düzenini seçin ve bunun üzerinden ilerleyin.

3.Konunuza ait kapsamlı bir araştırma yapın ve bu araştırma sonuçlarınızı sınıflara veya dizilere göre vurgulayın.

4.Makalenizi doğru bir dil ile yazın ve mümkün olduğu kadar sade bir biçimde ifade etmeye çalışın.

5.Tüm çıkarımlarınızı ve analizlerinizi kaynak belirtmeyi unutmayın.

6.Makalenizi özet ve sonuç bölümleri ile tamamlayın.

7.Makalenizi yayınlamadan önce çeviribilme, sunulma ve stil açısından gözden geçirin.
 

Öykü Güner

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
18 May 2020
23
4,404
78

İtibar Puanı:

1. Konu ve Kapsam: Makaleyi yazılacak konuyu araştırarak netleştirmek gerekir. Kapsamın ise çok kapsamlı olmamasına dikkat edilmelidir.

2. Kaynak ve İçerik: Makalenin içeriğini oluşturmak için güvenilir, geçerli ve üstün kaynaklara başvurmak önemlidir.

3. Sonuç ve Tartışma: Makalenin sonuçlarını ve tartışma kısmını kontrol ederek yazının anlaşılır ve güçlü bir arka planı olmasını sağlamak önemlidir.

4. Okuyucu Dostu Olmak: Yazının okuyucuya anlaşılır bir şekilde sunulması için kişiselleştirilmiş ve okuyucuda yoğunluk hissi yaratabilmesi için dayanılmaz ve çok güçlü bir dil kullanılmalıdır.

5. Sunum: Makaleyi ne şekilde sunacağınızı, rengini, düzeneğini ve yazı stilini bilerek seçmek önemlidir.

6. Özgün Yayınlar: Yayınladığınız çalışmaların, orijinal olmasına dikkat etmek gerekir.
 

Hale2323

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
18 May 2020
31
7,029
83

İtibar Puanı:

Makalenin başarılı bir şekilde yazılması için, araştırma becerisi, araştırdığı konuyu derinlemesine anlama yeteneği, düzgün dil kullanma, okuyucu arayüzü ve iyi yazı tekniği gibi özelliklerin olması gerekir.

1. Konu Seçimi: Makalede yazılacak konu seçiminde öncelikle kişisel tercih, ilgi alanı ve konu üzerine derinlemesine bilgi sahibi olma özelliği önemli rol oynar.

2. Kaynak Arama: Seçilen konu hakkında farklı kaynaklardan (kitap, dergi, internet vb.) bilgi toplamak importantFor makalenin etkili bir şekilde yazılması için önemlidir.

3. Düzenleme: Verilen şablona uygun bir şekilde yazının içeriğini organize etmek önemlidir. Yazının başlığı, paragraflarının yapısı gibi detaylar ön plana çıkar.

4. Yazım: Yazım aşamasına geldiğimizde ise seçilen konuyla özdeşleşen düzgün ve anlaşılır bir dil kullanmak önemlidir. Yazıyı okuyucuya yönelmeli ve duygularına hitap edici yazmak önemlidir. Aynı zamanda her cümleyi uygun bir şekilde yazmak ve konuya yakın dil kullanmak da okuyucunun keyif alabileceği bir okuma deneyimi sunmak için önemlidir.

5. Editörlük ve Yayınlama: Makalenin editörlük ve yayınlanma aşamalarından geçmeden önce gözden geçirmek, yayınlama standartlarına uygun olup olmadığını kontrol etmek ve hataları gidermek de kritik öneme sahiptir.
 

Birgün88s

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
19 May 2020
15
2,612
78
İstanbul

İtibar Puanı:

Bence;
1. Konuyu araştırın ve derinlikli bilgi sahibi olun. Konuyu sizin en iyi şekilde anlayabileceğiniz bir şekilde disiplinlerarası araştırmalar yapmaktan çekinmeyin.
2. Makalenizin giriş ve sonuç bölümlerinin alt başlıklarını önceden belirleyin.
3. Çalışmanızda, konu ile ilgili mevcut tüm akademik materyalleri kendinize referans olarak kaynaklayın.
4. Anahtar kelimeleri belirleyerek makale için güçlü bir çerçeve oluşturun.
5. Başlangıçta yazının genel hatlarını oluşturacak anahtar noktalar belirleyerek yazmaya başlayın.
6. Yazınızı okunabilirlik, mantıklı sıralama ve rahat bir şekilde okunabilirlik için gözden geçirin.
7. Zaman kısıtını en iyi şekilde yönetin ve başladığınız işi bitirmek için kesinlikle süreyi korumaya çalışın.
8. Yayınlamadan önce çalışmanızı gözden geçirerek tarz ve düzeltmelerinizi tamamlayın.
9. Verdiğiniz kaynakları biçimsel olarak doğru şekilde harmanlayacağınızdan ve akademik çalışma için gerekli standartları koruyacağınızdan emin olun.
 

Sulhiye Candan

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
19 May 2020
14
1,891
78

İtibar Puanı:

Makale yazmak kişinin yeteneğine ve zevkine bağlıdır. Üniversite öğrencilerine ve diğer bilim insanlarına özgü, bazı temel Kurallar olmasına rağmen, makale yazmak kendinizi ifade etme aracı olarak kullanılabilir.

Makale yazımı, çoğunlukla yazılmak için planlanan makale üzerine çalışan bir akışı izlemektir. Yazım için ilk adım, fikir üretmeye ve konuyu netleştirmeye odaklanmaktır. Makalenin kaynağını belirlerken öncelikle iyi bir araştırma yapmak önemlidir. Kaynak seçiminde başvurulabilecek yorumlar, belgeler, makaleler ve internet kaynakları üzerinde çalışılması gerekir.

Sonraki aşamada, makalenin içeriği oluşturulmalıdır. Giriş kısmını kaleme aldıktan sonra, makalenin vücuda getirilmek üzere ana başlıklarının belirlenmesi gerekir. Her güncel ve öz fikir sözlük anlamlarına uygun biçimde cümlelerle açıklandıkça makalenin vücudu doldurulur. Makalenin giriş ve sonuç kısımları tamamlanmış olur.

Son olarak, yazının dil kurallarına uyulması gerekir. Yazı dil bütünlüğünü oluştururken, noktalamalar, imla, anlam bütünlüğü, sağlıklı kelimeler ve edilgen-etken cümleler gibi meseleler göz önünde bulundurulmalıdır. Makalenin okunabilirliğinin, anlaşılırlığının ve akıcılığının arttırılması için semantik cümleler kullanılmalıdır. Makalenin sonunda, yazarın çalışma sürecinin özetlenmesi ve istenen sonuçların açıklanması gereklidir.

Makale yazımında başarılı olmak için, gerekli araştırmayı yapmaktan, makalenin temel öğelerinin anlaşılmasına ve dil kurallarına uyulmasına kadar tüm aşamaların özenle takip edilmesi gerekir.
 

Yaren212

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
19 May 2020
15
3,862
78

İtibar Puanı:

Makaleler herhangi bir konu hakkında ayrıntılı bir şekilde araştırma yaparak ve detaylı olarak yazılan uzun formlu yazılardır. Makale yazmak için, ilk olarak, üzerinde araştırma yapılacak ve tam olarak açıklanacak konu seçilmelidir. Seçilen konunun üzerine açık, objektif ve geniş bir açıklaması yapılmalıdır. Üzerinde araştırma yapılacak konunun seçimi tamamlandığında, çeşitli kaynakları kullanarak ve makaleye konuya ilişkin detaylı açıklamalar koyarak gidilmelidir. Makale, açık ve net bir ana fikir üzerine oluşturulmalıdır. Çalışma ile ilgili bulgular ve fikirler, makalenin geçerli kanıtlarla desteklenerek ifade edilmelidir. Makale araştırmaların detaylı sonuçlarını da içermelidir. Son olarak, makalede ifade edilen fikirler doğru bir şekilde özetlenmelidir.
 

Nuriye Çalışkan

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
19 May 2020
16
3,878
78

İtibar Puanı:

1. Başlamadan önce konu hakkında araştırma yapın. Bunu yaparak, makalenizi oluşturmak için gereken gereksinimleri ve olası kaynakları netleştirmiş olursunuz.

2. İlk olarak başlığınızı oluşturun. Erken konuyla ilgili bir özet çıkarmayı amaçlayın.

3. Makaleniz için geliştireceğiniz girişi kurgulamaya başlayın. Girişin başlıkta özetlendiği gibi olmasını sağlamanız önemlidir.

4. Makalenize özgü malzemeleri dahil edin, özetler, alıntılar ve kanıtlar ile somutlaştırın.

5. Sonuç olarak, makalenizi yayımladığınızda okuyuculara belli bir mesaj bırakmak istiyorsanız, sonuç tam olarak ne olmalıdır?

6. Makalenizi bitirdikten sonra, konu hakkındaki anlayışlarınızı doğrulayın ve okuyuculara soru sorarak makalenizi bitirin.

7. Son olarak, makalenizi düzenleyin: kopya, özetler ve geçişleri gözden geçirin. Konuyla ilgili açıklayıcı ve daha sistematik hale getirin.
 

Bushe12

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
19 May 2020
6
868
78
Ankara

İtibar Puanı:

1. Yazılacak konunun araştırılması: Yazacağınız konuyu detaylı bir şekilde araştırarak, konuyla ilgili olabilecek tüm kaynaklar, konudaki farklı görüşler ve bilgileri toplamak önemlidir.

2. Makale planlaması: Belli başlı konuları ve konular arasında ilişki olup olmadığını öngörerek makale planlamak, anlam ve iyi bir yazı olma şansını artıracaktır.

3.Konuyu Baştan Sona Bir Akış İçerisinde Yazmak: Yazının başından sonuna kadar bir akış halinde yazılması gerekmektedir. Konudaki akışı bozacak bölümlerden kaçınmak ve her cümleyi konuya odaklanmış olarak oluşturmak önemlidir.

4.Özverili bir şekilde çalışmak: Makale yazmak için herhangi bir öngörüye sahip olmak, zamandan kaybetmemek için özverili bir şekilde çalışmak, konu üzerinde durmak ve vakitlerini iyi değerlendirmek önemlidir.

5.İyi Bir Dil Bilgisine Sahip Olmak: Makale yazmak için iyi bir dil bilgisi gerekmektedir. Yazıda kullanılan kelimelerin anlaşılabilir ve akılda kolay kalıcı olmasına dikkat edilmelidir.

6.Son Düzenleme: Yazıların son düzenlemeleri mutlaka yapılmalıdır. Yazınızda son kontrolleri gerçekleştirdikten sonra, her cümle için geçerli dil ilkeleriyle birlikte özenle incelenmiş olmalıdır.
 

Didem94

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
19 May 2020
13
2,264
78

İtibar Puanı:

Makaleler, dokümanlar ve diğer metinler genellikle, aşağıdaki temel adımlara göre oluşturulurlar:

1. Konu seçimi: Makalenizin konusunu seçin. Daha sonra bu konuya odaklanın ve makaleniz için gerekli arka plan araştırmalarını yapın.

2. Giriş: Giriş paragrafınızı ve makalenizin temel konusunu belirleyin. Burada, okuyucuların o konuyla ilgili bilgiye sahip olmak için gerekli arka plan bilgilerini sunabileceğiniz bir yöntemi belirlemelisiniz.

3. Geliştirin: Makalenizin ana fikirlerini ana bölümler şeklinde belirleyin ve bu bölümleri destekleyecek gerekli örnekler ve kavramlar üzerinde durun.

4. Sonuç: Sonuç paragrafınızı oluşturmak için, makalenizin konusu üzerine konuştuğunuz ana fikirleri özetleyin.

5. Kaynaklar: Makalenize dayanak olan kaynakları belirtin.

6. Düzenleme ve taslak oluşturma: Makalenizi düzenleyin ve hata ve yanlış anlamaları düzeltin. Daha sonra, makalenizi bir taslak olarak düzenleyin.

7. Kabul etme: Makalenizi dergi veya site yöneticisine gönderin ve yayımlanmasını bekleyin.
 

Aslı000

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
20 May 2020
12
2,798
78
İstanbul

İtibar Puanı:

1. Makaleyi temelden başlayarak konuyla ilgili bilgileri ve kaynakları derleyin.

2. Konudan hareket edilerek geliştirilmesine odaklanın.

3. Konuya yardımcı olan ilgili alanlara konuşmaya başlamadan önce göz atın.

4. Yazmaya başlamadan önce makalenin yapısını belirleyin ve yazmanız gereken bölümleri oluşturun.

5. Yazım sırasında düşüncelerinizi kolaylıkla kurumsal bir ifadeye çevirebilmek için terimleri kullanın.

6. Makaleniz ile ilgili isabetli özetler sağlamak için araştırmalar ve kaynak derlemesi yapın.

7. Kendinize isabetli ve güvenin için ipuçları vererek yazın.

8. Farklı okuyucuye hitap edecek dil seçiminizi yapın.

9. Makaleniz için güçlü bir konu cümlesi oluşturun ve yazıyı bu cümle etrafında geliştirin.

10. Gerçeklik sağlayan ögeler de kullanarak ayrıntılı bir analiz sunun.

11. Makalenizi farklı yaklaşımlara bakmak için taramar yerine düşünce haritaları oluşturun.

12. İçerikleri çeşitlilik ve akıcılık sağlamak için çalışın.

13. Yazılı metinler için gerekli olan konuları seçenekler oluşturun ve değerlendirin.

14. Rahatlıkla anlaşılır olmasına dikkat edin.

15. Yazının sonunda farklı çözümler önerin.

16. Yazıyı diğer okuyuculara sunmak için güncel konuları göz önünde bulundurun.

17. Makalenizi anahtar kelimeler ile özetleyin.

18. Makaleyi, okuyucu için kolaylaştırmak için özet alan başlıklar üretin.

19. Makalenizi düzeltmek ve tamamlamak için gözden geçirin.

20. Paragraf ve cümle arası sırada kısa olanları uzun olanlarla değiştirerek dengeyi sağlayın.
 

Kumru Güler

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
20 May 2020
9
1,299
78

İtibar Puanı:

Makalelerin yazılışı çeşitli kriterlere göre değişebilir. Temel olarak, makale hedef okuyucu için tek bir konu veya konular göz önünde bulundurularak kapsamlı bir şekilde yazılmalıdır. Ayrıca, makalenin konu hakkında net ve öz bir bilgi açıklayıcı şekilde olması gerekir. Makalenin niteliğini ortaya koymak için, makalede bazı araştırma ve veri kaynaklarının desteklenmesi de temel birkaç şeye dikkat edilmelidir.

Öncelikle makalenin konusu ve konunun doğrultusu belirlenmelidir. Sonra, sorun hakkında araştırmalar gerçekleştirilmeli ve önemli kaynaklar belirlenmelidir. Sonraki bir aşamasında sorunla ilgili teorik bir kavramsal çerçeve belirlenmelidir. Makale içeriğinde, çerçeveyi doğrulamak için araştırmalar desteklemek üzere gerçekler veya verilere bir özet yapılmalıdır. Son olarak, bulgular çıkarılarak okuyucuya bir özet sunulmalıdır.

Makalenin her adımında, ayrıca kurallara uyulmalıdır. Makalenin daha iyi okunabilirlik için bilimsel bir dil kullanılmalıdır. Düşüncelerimizi açık ve net bir şekilde belirtmemiz gerekir. İpucu olarak, makaleler düzenli aralıklarla kontrol edilmeli ve gramer ve dil hataları düzeltilmelidir.
 

Saykodeliyim

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
20 May 2020
7
1,518
78

İtibar Puanı:

1. Bir konu seçin ve araştırın: Konunuza odaklanarak doğru araştırmalar yapın. İlgili kaynakları tespit edin ve bu kaynaklardan elde edilecek tüm verileri not alın.

2. Makalenin giriş kısmını oluşturun:Bir makalenin giriş kısmı okuyucunun makalenin konusundan ne bekleyebileceğini kısaca açıklamalıdır.

3. Geliştirmenin ve kanıtlamanın sağlam bir temeli oluşturun:Makalenizin özü, kaynaklar kaynaklı destekleyici kanıtlar aracılığıyla sıkı bir şekilde ortaya konmalıdır.

4. Güvenilir bir kaynak olarak kullanılmayan görüşleri kullanmaktan kaçının:Kaynaklarınızın konunun uzmanları veya bilim adamları tarafından kabul edilen güvenilir bir yayınevinden veya uzman bir akademik makaleden alınmasına dikkat edin.

5. Sonuç paragrafını oluşturun:Makalenizin sonuç paragrafında, makalenin argümanının ve kanıtlarının özetini özetleyin.

6. Bibliyografiyi oluşturun: Makalenizin bibliyografisi ek bir çalışmayı kullanarak, makalenizde kullandığınız kaynakların adlarının ve diğer referans detaylarının özetlendiği bir bölüme sahiptir.
 

Sümeyra Benli

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
20 May 2020
6
995
78

İtibar Puanı:

1. Konu seçiminde özgür olun: Makaleyi oluştururken temel amacınız, hakkında konuştuğunuz konunun konusunu özgün ve ortaya çıkaran fikirler sunmak olmalıdır.

2. Makaleye mevzuat yapın: Makaleyi yazarken, araştırma yapmak, size seçtiğiniz konuda kaynaklar bulmak ve derinlemesine araştırma yapmak için çaba harcamak önemlidir.

3. Etkili bir kurgu tasarlayın: Konuya giriş yapıp, varsayımlarınızı, cümlelerinizi ve özellikleri destekleyen örnekleri güçlü bir şekilde desteklemeli ve konuya tutarlı bir şekilde gelmelisiniz.

4. Özgün bir tarz yaratın: Yazımınızın sizi ifade etmek için bir imzası olmalı, ses tonu ve seçtiğiniz üsluba bağlı olarak.

5. Yazım düzenine katılın: Makalenizi düzenli olarak oluşturmak için çok önemlidir, böylece düzeni oluşturup okuyucuyu okuma sürecinde tutkulandırmanızı sağlar.

6. Firmanızı belirtin: Makalenizin en sonunda kaynaklara izin vererek okuyucuya nereden öğrendiğinizi açıklamak okuyucunun işinden anlamış olmasını sağlayacaktır.

7. Yazı ne kadar kısa olursa o kadar iyi: Teknolojiyi kullanarak okumayı kolaylaştırdığımızdan, gereksiz detayları önlemek için metni kısa tutmak önemlidir.

8. Boşluklar koruyun: Makalenizin okunurluk kalitesini arttırmak için satır başı, alıntı ve bölüm araları almak önemlidir.

9. İki kez oku: Makaleyi yazdıktan sonra, yazdıklarınızı iki kez okumanızı öneririm, böylece hata yapma olasılığını en aza indirirsiniz.

10. İyi bir teknik kullanın: Formatlama, koyu yazılar, başlıklar ve vurgulamalar gibi yazım teknikleri kullanarak konuyla ilgili önemli noktaları vurgulamanıza yardımcı olacaktır.
 

Oksana12

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
20 May 2020
26
5,954
78

İtibar Puanı:

Makale yazmak, düzgün ve etkili bir biçimde düşüncelerinizi kalıcı bir biçimde ifade etmek için üretken bir araçtır. Genellikle, bir inceleme ve araştırma sürecinin ardından kaleme alınan bir özgün yazıdır. İyi bir makale, konuyu iyi bir şekilde tanımlayabilme, araştırma ve özgün görüşlerin ifade edilmesi gibi ek bölümleri içerir. Makalenizi yazmaya başlamak için aşağıda adımları takip edin:

1. Konuyu seçin ve araştırmak için kaynakları toplamaya başlayın. Makalenizin her bölümünü oluşturmak için bugüne kadar özgün, doğru ve kapsamlı kaynaklara ihtiyacınız olacak.

2. Konuyu tanımlayın ve tartışın. Yazarak ne ele aldığınızı açıklamanız gerekir ve belli başlı kavramlar ve teoriler hakkında bahsetmeniz gerekebilir. Eğer varsa, geçmişteki araştırmalar üzerinde durmanız gerekecektir.

3. Makale metnine başlayın. Konuyu tanımladıktan sonra, konu hakkında kendi özgün görüşlerinizi ifade edebilirsiniz. Merak edilen konunun çeşitli yönlerini tartışmanız mümkündür ve yaptığınız yolculuğu konu hakkında çalışanlara aktarmak için kullanılacak dipnotlar ve alıntılar dahil edebilirsiniz.

4. Yazıyı gözden geçirin ve istenmeyen hatalara dikkat edin. Düzgün İngilizce ve noktalama işaretleri daha kolay okunabilir bir yapıya sahip olmanızı sağlar. Ayrıca, makalenin özetini ve bağlantılarını kontrol edin.

5. Son olarak, yazdıklarınızın sonsuz sayıda okur tarafından anlaşılabilecek bir hale getirmek için kalemi sıkmaya çalışın. Makaleniz okurun sizin ne düşündüğünüzü anlamasına yardımcı olmak için net olmalıdır.
 
Geri
Üst Alt