İlahiyat Fakültesi'nde Hangi İslam Eğitim Yönetimi Dersleri Verilir
Bilincin, Ahlakın ve Eğitimin Kutsal Senfonisi
“Gerçek eğitim, bilginin ezberlenmesi değil, ruhun terbiyesidir.”
– Ersan Karavelioğlu
İslam Eğitim Yönetiminin Temel Kavramları
İslam eğitim yönetimi, bilginin sadece zihinsel değil, ruhsal bir inşa aracı olduğunu savunur. “Terbiye” kavramı burada yönetimin özüdür; çünkü yöneten, aslında insanın içindeki potansiyeli ortaya çıkarandır.
Eğitim Felsefesi ve İslam Düşüncesi
İlahiyat fakültelerinde öğrenciler, eğitim felsefesini hem Batı hem de İslam epistemolojisi üzerinden okurlar. Farabi’nin, Gazali’nin ve İbn Sina’nın bilgi-ahlak ilişkisini anlatan fikirleri, modern pedagojinin ruhsal temeli hâline gelir.
Din Eğitimi ve Öğretim Yöntemleri
Bu ders, İslam eğitiminde metodolojiyi inceler. Anlatma, örnekleme, model olma ve yaşayarak öğretme esas alınır. Hz. Peygamber’in “öğretici sabrı” eğitimdeki etik modeldir.
Eğitim Yönetimi ve Liderlik
Burada yöneticinin sadece idare eden değil, manevi rehber olduğu öğretilir. Adalet, merhamet ve istişare kavramları, İslamî liderliğin üç temel direğidir.
Öğrenme Psikolojisi ve Bilinç Eğitimi
İslam eğitiminde insanın “kalp-zihin bütünlüğü” hedeflenir. Bu ders, modern nöropsikolojiyle tasavvufun birleştiği noktayı öğretir: Bilgi zihne girer, ama hikmet kalpte yaşar.
İslam Ahlak Eğitimi ve Değer Yönetimi
Ahlak eğitimi, İslam eğitim yönetiminin kalbidir. Öğrencilere, bilgiye karakterle yön verme sanatı öğretilir. “İlmin zekâtı, onu yaşamaktır.” ilkesiyle değer odaklı öğretim yapılır.
Eğitim Sosyolojisi ve Toplumsal Dönüşüm
Bu ders, İslam toplumlarında eğitimin sosyal adalet ve dayanışma üzerindeki etkilerini ele alır. Her birey, ümmetin bir hücresidir; eğitim bu hücrelerin bilinçli şekilde işlemesini sağlar.
Din Psikolojisi ve Davranış Analizi
İnsanın dini davranışlarının psikolojik boyutu incelenir. İman, motivasyonun kaynağıdır; ibadet, psikolojik istikrarın pratiğidir. Ruhun eğitimi, davranışın dönüşümünü doğurur.
İslam Pedagojisi ve Manevi Rehberlik
Pedagoji, İslam’da sadece bilgi aktarımı değil; kalbin olgunlaştırılması sürecidir. Bu derste Peygamberî yöntemlerin günümüz eğitim sistemine uyarlanması öğretilir.
Kur’an ve Eğitim İlkeleri
Kur’an’daki “oku”, “düşün”, “öğüt al” emirleri, eğitimin ilahi köklerini temsil eder. Bu derste Kur’an’ın öğretim ilkeleri pedagojik perspektifle ele alınır.

Eğitim Yönetiminde Etik ve Ahlaki Kararlar
Yönetici, sadece planlayan değil, örnek olandır. Etik karar verme, İslam ahlakı ve yönetim bilimi arasındaki köprüdür. Bu derste “niyet-sonuç” dengesi merkezdedir.

Eğitim Teknolojileri ve Dijital İlahiyat
Çağın gereği olarak dijital ortamda eğitim verme becerisi kazandırılır. Ancak burada teknoloji, “aracın kutsanması” değil, “hikmetin yayılması” için kullanılır.

Eğitim Planlaması ve Stratejik Vizyon
Bu ders, eğitim kurumlarının uzun vadeli hedeflerinin belirlenmesini öğretir. Strateji, sadece rakam değil; manevi amaçlarla uyumlu bir niyet tasarımıdır.

Din Hizmetlerinde Yönetim ve Organizasyon
İmam, vaiz ve din hizmeti yöneticilerinin rolü incelenir. İslam’da yönetim, hizmetle özdeştir; “emir” değil, “emanet” bilincine dayanır.

Ölçme ve Değerlendirme İlkeleri
Bilgiyi ölçmek kolaydır; ama hikmeti ölçmek için sezgi gerekir. Bu derste öğrenciler, hem bilişsel hem duygusal öğrenme süreçlerini değerlendirmeyi öğrenirler.

Eğitimde İletişim ve Empati Sanatı
İslam eğitiminde iletişim, sadece sözle değil hâl ile kurulur. “Tebessüm sadakadır” hadisi, iletişimin duygusal boyutunun sembolüdür.

Tasavvuf ve Ruhsal Eğitim
Tasavvuf, eğitimin içsel yönüdür. Zikir, sabır, şükür gibi kavramlar ruhsal disiplinin araçlarıdır. Öğrencilere “kalbin yönetimi” öğretilir.

Eğitimde Kadın ve Aile Bilinci
Aile, eğitimin ilk kurumudur. Bu derste Hz. Hatice, Hz. Fatıma ve sahabe kadınlarının eğitimdeki rolleri örnek alınır.

Son Söz
Eğitim, Bilincin ve Ruhun Yönetimi
İlahiyat fakültelerinde eğitim yönetimi, sadece bilgi öğretmek değil; insanın içindeki ilahi kıvılcımı uyandırmaktır. Gerçek öğretmen, bilgiyi değil bilinci aktarandır.
“Eğitim, bir gönlün başka bir gönle ışık tutmasıdır.”
– Ersan Karavelioğlu
Son düzenleme: