Halka Açık Şirketlerin Finansal Raporlama Yükümlülükleri Nelerdir
“Şeffaflık, sermaye piyasalarının güven temelidir.”
— Sermaye Piyasası Kurulu İlkesi
Finansal Raporlama Standartları ve Kapsamı
Halka açık şirketler, finansal raporlarını Türkiye Muhasebe Standartları (TMS) ve Türkiye Finansal Raporlama Standartları (TFRS)'na uygun olarak hazırlamakla yükümlüdür. Bu raporlar:
- Finansal Tablolar:
- Finansal Durum Tablosu (Bilanço)
- Kâr veya Zarar ve Diğer Kapsamlı Gelir Tablosu
- Nakit Akış Tablosu
- Özkaynak Değişim Tablosu
- Dipnotlar
- Yönetim Kurulu Faaliyet Raporu:
Şirketin faaliyetleri, finansal durumu ve geleceğe yönelik değerlendirmeleri içerir. - Sorumluluk Beyanı:
Yönetim kurulu üyeleri ve üst düzey yöneticilerin, finansal raporların doğruluğunu ve gerçeği yansıttığını beyan ettiği belgedir.
Bu raporlar, Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinden kamuya açıklanır ve şirketin internet sitesinde en az 5 yıl süreyle erişime açık tutulur .
Raporlama Dönemleri ve Süreleri
| Yıllık Finansal Rapor (Konsolide değilse) | 60 gün |
| Yıllık Finansal Rapor (Konsolide ise) | 70 gün |
| 3, 6, 9 Aylık Ara Dönem Raporları (Konsolide değilse) | 30 gün |
| 3, 6, 9 Aylık Ara Dönem Raporları (Konsolide ise) | 40 gün |
Not: Süreler, ilgili dönem sonunu takip eden günlerden itibaren hesaplanır.
Kamuyu Aydınlatma Yükümlülükleri
Halka açık şirketler, yatırımcıların doğru ve zamanında bilgilendirilmesi amacıyla aşağıdaki yükümlülüklere sahiptir:
- Sürekli Bilgiler:
- Sermaye yapısındaki değişiklikler
- Yönetim kontrolündeki değişiklikler
- Kendi paylarının iktisabı
- Oy haklarındaki değişiklikler
- İçsel Bilgiler:
- Şirketin finansal durumunu veya hisse değerini etkileyebilecek henüz kamuya açıklanmamış bilgiler
Bu bilgilerde değişiklik olduğunda veya yeni gelişmeler yaşandığında, şirketler derhal özel durum açıklaması yapmalıdır .
Sorumluluk ve Yaptırımlar
Finansal raporların hazırlanmasından ve doğruluğundan şirket yönetim kurulu üyeleri sorumludur. Raporlarda gerçeğe aykırı veya yanıltıcı bilgi bulunması durumunda:
- İdari Para Cezaları:
- Gerçek kişiler için 155.567 TL ile 1.944.578 TL arasında
- Şirketler için brüt satış hasılatının %1'i ile vergi öncesi kârının %20'si arasında
- Adli Yaptırımlar:
- Piyasa dolandırıcılığı, bilgi suistimali gibi suçlar kapsamında cezai sorumluluk doğabilir .
Alıntı Kutusu: Finansal Raporlamada Şeffaflık ve Güven
“Şeffaflık, yatırımcının en büyük güvencesidir.”
“Doğru bilgi, doğru kararın temelidir.”
“Finansal raporlar, şirketin aynasıdır.”
Sonuç: Finansal Raporlama, Güvenin Temelidir
Halka açık şirketler için finansal raporlama, sadece yasal bir zorunluluk değil, aynı zamanda yatırımcı güvenini tesis etmenin temelidir. Doğru, zamanında ve şeffaf raporlama, sermaye piyasalarının sağlıklı işleyişi için vazgeçilmezdir.
Peki siz…
Yatırımlarınızı değerlendirirken, şirketlerin finansal raporlarını ne kadar dikkate alıyorsunuz![]()
Son düzenleme: