🤲 Bir İnsan Bir İnsana Neyini Vermeli ❓ Sevgi, Güven, Zaman, Sadakat, Merhamet Ve İnsanlık Açısından Gerçek Paylaşım Nedir ❓

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu❓

• Evet

Oy: 1 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    1

ErSan.Net

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
Moderator
MT
21 Haz 2019
49,962
2,724,749
113
43
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

🤲 Bir İnsan Bir İnsana Neyini Vermeli ❓ Sevgi, Güven, Zaman, Sadakat, Merhamet Ve İnsanlık Açısından Gerçek Paylaşım Nedir ❓

“İnsan insana sadece bir şey verdiğinde değil, kendinden bir incelik bıraktığında gerçek anlamda dokunur.”

Bir insan bir insana ne vermeli sorusu, aslında çok derin bir insanlık sorusudur. Çünkü insan ilişkileri sadece para, eşya, hediye veya sözle kurulmaz. İnsan bazen birine zamanını, bazen güvenini, bazen merhametini, bazen sadakatini, bazen de en zor zamanda sessizce yanında duruşunu verir.

Gerçek vermek, sadece elindekini paylaşmak değildir. Gerçek vermek, insanın karşısındaki kişiye değerli olduğunu hissettirmesidir. Çünkü bazı insanlar maddi olarak çok şey verir ama kalpten hiçbir şey vermez. Bazıları ise küçük bir sözle, samimi bir bakışla, vefalı bir duruşla insanın hayatında unutulmaz bir iz bırakır.

1️⃣ İnsan İnsana Önce Ne Vermeli ❓

İnsan insana önce insanlık vermelidir. Çünkü sevgi, dostluk, iyilik, yardım ve vefa ancak insanlık zemini üzerinde anlam kazanır.

İnsanlık vermek; karşısındakini kullanmamak, ezmemek, küçümsememek, kandırmamak ve yarı yolda bırakmamaktır. Bir insan birine her şeyi verebilir ama insanlığını veremiyorsa, verdiği şeylerin değeri azalır.

Çünkü insanın en temel ihtiyacı sadece sahip olmak değil, insanca görülmektir.

2️⃣ İnsan İnsana Zaman Vermeli Mi ❓

Evet, çünkü zaman insanın en değerli sermayesidir. Para geri kazanılabilir, eşya yerine konabilir ama zaman geri gelmez. Birine zaman ayırmak, ona hayatından bir parça vermektir.

Bir insan seni dinliyorsa, sana vakit ayırıyorsa, senin derdini ciddiye alıyorsa, yoğunluğunun içinde sana yer açıyorsa aslında sana çok kıymetli bir şey veriyordur.

Zaman vermek şunu demektir:

“Sen benim hayatımda yer kaplamaya değersin.”

Bu yüzden insan ilişkilerinde en büyük hediyelerden biri samimi zamandır.

3️⃣ İnsan İnsana Güven Vermeli Mi ❓

Güven, insan ilişkilerinin omurgasıdır. Güven yoksa sevgi tedirgin olur, dostluk kırılgan olur, sözler eksik kalır. Bir insan birine güven veriyorsa, ona huzurlu bir alan açıyordur.

Güven vermek; sözünde durmak, arkadan iş çevirmemek, sır saklamak, tutarlı olmak ve insanı sürekli şüpheye düşürmemektir.

Bazı insanlar çok konuşur ama güven vermez. Bazı insanlar az konuşur ama varlığıyla insana huzur verir. İşte değerli olan budur.

4️⃣ İnsan İnsana Sevgi Vermeli Mi ❓

Sevgi, insanın kalbine verilen en büyük armağanlardan biridir. Fakat sevgi sadece söz değildir. Sevgi; ilgiyle, emekle, sabırla, sadakatle ve incelikle görünür hale gelir.

Bir insan “seni seviyorum” diyebilir ama davranışı incitiyorsa, ilgisi yoksa, vefası zayıfsa, sevgisi karşı tarafın kalbinde güven oluşturmaz.

Gerçek sevgi şudur:

Bir insanın varlığına iyi gelmek, yokluğunda da ona ihanet etmemektir.

5️⃣ İnsan İnsana Merhamet Vermeli Mi ❓

Merhamet, insanın karşısındakinin kırılabilir olduğunu unutmamasıdır. Her insanın içinde görünmeyen yaralar, korkular, hassasiyetler ve yorgunluklar vardır.

Merhametli insan, gücü yettiği halde kırmaz. Haklı olduğu halde ezmez. Kızdığı halde aşağılamaz. Karşısındaki insanın onurunu korur.

Merhamet vermek, bir insana şunu hissettirmektir:

“Ben senin kalbini hesaba katıyorum.”

Bu duygu, bazen en büyük yardımdan bile daha değerlidir.

6️⃣ İnsan İnsana Sadakat Vermeli Mi ❓

Sadakat, insanın yoklukta, zorlukta, mesafede ve imtihanda değişmemesidir. Herkes iyi gün dostu olabilir. Asıl mesele, insanın zor zamanda nasıl davrandığıdır.

Sadakat sadece aldatmamak değildir. Sadakat; emanete sahip çıkmak, arkadan konuşmamak, güveni boşa çıkarmamak ve bir insanın yokluğunda da onun hakkını korumaktır.

Bir insan birine sadakat veriyorsa, ona kalıcı bir güven alanı verir. Çünkü sadakat, sevginin sınavdan geçmiş halidir.

7️⃣ İnsan İnsana Dinlenilme Hakkı Vermeli Mi ❓

Evet, çünkü bazen insanın en çok ihtiyacı olan şey nasihat değil, gerçekten dinlenilmektir. İnsan bazen çözüm istemez; anlaşılmak ister. Bazen konuşurken yükünü azaltır.

Dinlemek, karşıdaki insanın varlığını ciddiye almaktır. Onun sözünü kesmeden, küçümsemeden, hemen hüküm vermeden dinlemek büyük bir inceliktir.

Birini gerçekten dinlemek şunu söylemektir:

“Senin iç dünyan benim için önemsiz değil.”

Bu yüzden iyi dinleyen insan, bazen en büyük iyiliği yapmış olur.

8️⃣ İnsan İnsana Dürüstlük Vermeli Mi ❓

Dürüstlük, ilişkilerin temiz kalmasını sağlar. Yalan, insanın kalbine zehir gibi işler. Bir kere güven kırıldığında sözlerin ağırlığı azalır.

Dürüstlük vermek; sadece doğruyu söylemek değil, insanı bilerek yanıltmamaktır. Gerçeği saklayarak, duyguyla oynayarak, umut verip geri çekilerek de insan incitilebilir.

Dürüst insan bazen zor konuşur ama temiz konuşur. Çünkü bilir ki tatlı yalan, acı gerçekten daha büyük yara bırakabilir.

9️⃣ İnsan İnsana Emek Vermeli Mi ❓

Emek olmayan yerde bağ zayıf kalır. İnsan ilişkileri kendiliğinden güzelleşmez; ilgi, sabır, anlayış ve çaba ister.

Bir insan birine emek veriyorsa, ona sadece zaman değil, kalbinden dikkat de veriyordur. Unutmamak, sormak, ilgilenmek, destek olmak, yanında durmak emektir.

Emek vermek şudur:

“Ben bu bağı önemsiyorum ve kolayca harcamıyorum.”

Emek, sevginin görünür halidir.

🔟 İnsan İnsana Sabır Vermeli Mi ❓

Sabır, insan ilişkilerinin en zor ama en kıymetli hediyelerinden biridir. Çünkü herkesin eksikleri, yorgunlukları, korkuları ve öğrenme süreçleri vardır.

Sabır vermek, yanlışları sınırsızca kabul etmek değildir. Sabır, insanı hemen silmeden, anlamaya çalışarak, ona gelişme imkânı tanımaktır.

Fakat sabır, insanın kendini ezdirmesi de değildir. Gerçek sabır, merhamet ile sınırın dengelenmesidir. İnsan hem anlayışlı olmalı hem de kendini yok saymamalıdır.

1️⃣1️⃣ İnsan İnsana Huzur Vermeli Mi ❓

Huzur, bir insanın yanında kendin olabilmektir. Sürekli savunma yapmak zorunda kalmamak, her sözün yanlış anlaşılmasından korkmamak, kalbinin güven içinde olmasıdır.

Bazı insanlar yanında insanı yorar. Bazı insanlar ise hiçbir şey yapmadan bile insana iyi gelir. Çünkü onların varlığında baskı değil, sükûnet vardır.

Bir insan bir insana huzur veriyorsa, çok büyük bir şey veriyordur. Çünkü huzur, kalbin nefes almasıdır.

1️⃣2️⃣ İnsan İnsana Anlayış Vermeli Mi ❓

Anlayış, insanın karşısındakini kendi ölçüsüne zorlamadan kavramaya çalışmasıdır. Her insan aynı geçmişten, aynı acıdan, aynı güçten, aynı imkândan gelmez.

Anlayışlı insan hemen yargılamaz. Önce sorar, düşünür, dinler ve karşısındaki insanın şartlarını anlamaya çalışır.

Anlayış vermek, hataları tamamen yok saymak değildir. Fakat insanı sadece hatasından ibaret görmemektir. Çünkü bazen insanın davranışının arkasında görülmeyen bir kırılma vardır.

1️⃣3️⃣ İnsan İnsana Vefa Vermeli Mi ❓

Vefa, insanın geçmişte gördüğü iyiliği unutmamasıdır. Vefasızlık ise insanın işi bitince arkasını dönmesidir.

Bir insanın zor zamanında yanında olanı, iyi gün gelince unutmak büyük bir karakter eksikliğidir. Çünkü vefa, insanın hafızasında iyiliğe yer açmasıdır.

Vefa vermek şudur:

“Senin bana kattığını, benim için yaptığını ve yanımda durduğunu unutmadım.”

Vefa, insan ilişkilerinde asaleti gösterir.

1️⃣4️⃣ İnsan İnsana Sınırlarına Saygı Vermeli Mi ❓

Evet, çünkü sevgi baskı değildir. Birini sevmek, onun bütün alanını işgal etmek değildir. Her insanın özel alanı, susma hakkı, düşünme ihtiyacı ve kendi sınırları vardır.

Sınırlarına saygı vermek; zorlamamak, manipüle etmemek, duygusal baskı kurmamak ve karşı tarafın “hayır” deme hakkını kabul etmektir.

Gerçek sevgi, sahiplenme ile boğma arasındaki farkı bilir. İnsan insana yakınlık vermeli ama özgürlüğünü elinden almamalıdır.

1️⃣5️⃣ İnsan İnsana Affetme Kapısı Vermeli Mi ❓

İnsan hatasız değildir. Bu yüzden ilişkilerde affetme kapısı önemlidir. Fakat affetmek, her şeyi unutmak veya aynı yanlışa sürekli izin vermek değildir.

Affetmek, kalpteki zehri azaltmak ve insanı geçmişin ağırlığından kurtarmaktır. Ama güvenin yeniden kurulması için davranışın değişmesi gerekir.

Bir insan gerçekten pişmansa, sorumluluk alıyorsa ve değişmeye çalışıyorsa ona bir dönüş kapısı açmak büyük bir olgunluktur. Fakat aynı hatayı sürekli yapan kişiye sınırsız kapı açmak da insanın kendine haksızlığı olabilir.

1️⃣6️⃣ İnsan İnsana Dua Vermeli Mi ❓

Dua, insanın bir başkasını Allah’a emanet etmesidir. Bazen insanın eli yetmez, sözü yetmez, gücü yetmez. Ama duası ulaşır.

Bir insan için içten dua etmek, ona görünmeyen bir iyilik göndermektir. Çünkü dua, kalbin en temiz yardım biçimlerinden biridir.

Dua vermek şudur:

“Ben senin iyiliğini sadece yanındayken değil, Allah’ın huzurunda da istiyorum.”

Bu yüzden dua, sevginin en sessiz ama en derin halidir.

1️⃣7️⃣ İnsan İnsana İyi Bir İz Vermeli Mi ❓

Evet, çünkü her insan bir diğerinin hayatında iz bırakır. Bazıları yara bırakır, bazıları güven. Bazıları korku bırakır, bazıları umut. Bazıları insanın kendine inancını kırar, bazıları yeniden ayağa kalkmasına vesile olur.

İnsan birinin hayatından geçtiğinde arkasında nasıl bir iz bıraktığını düşünmelidir.

Benden sonra bu insan daha mı iyi hissediyor, daha mı yorgun ❓
Ben onda güven mi bıraktım, kırgınlık mı ❓
Benim varlığım ona huzur mu verdi, yük mü oldu ❓

İnsan insana en azından kötü bir iz bırakmamaya çalışmalıdır.

1️⃣8️⃣ İnsan İnsana Hakikat Vermeli Mi ❓

Hakikat vermek, insanı kırmadan doğruyu söyleyebilmektir. Bazı insanlar doğruyu bahane edip acımasızlaşır. Bazıları ise kırmamak için tamamen susar. Oysa olgunluk, hakikati merhametle söyleyebilmektir.

Bir insana hakikati vermek; onu kandırmamak, boş umutlarla oyalamamak, yanlışını düşman gibi değil dost gibi gösterebilmektir.

Hakikat, sevgiyle birleşirse şifa olur. Kibirle birleşirse yara olur.

1️⃣9️⃣ Bir İnsan Bir İnsana Sonuçta Neyini Vermeli ❓

Bir insan bir insana en çok temiz niyetini, güvenilir duruşunu, merhametli kalbini, sadakatini, zamanını, emeğini ve insanlığını vermelidir.

Çünkü insanın insana verdiği en değerli şey, elindekilerden çok kalbindekilerdir. Para bitebilir, hediye unutulabilir, sözler silinebilir. Ama bir insanın insana verdiği güven, huzur, vefa ve iyilik kolay kolay unutulmaz.

Sonunda mesele şudur:

Bir insan bir insana yük mü oluyor, yoksa nefes mi oluyor ❓
Bir insan bir insanın kalbini mi yoruyor, yoksa kalbine iyi mi geliyor ❓
Bir insan bir insana sahip olduğu şeyi mi veriyor, yoksa insanlığından bir parça mı bırakıyor ❓

Gerçek vermek, insanın karşısındaki kişiye “sen değerlisin” duygusunu yaşatabilmesidir.

“İnsan insana en çok güvenini, merhametini ve temiz niyetini vermeli; çünkü kalbe dokunan şey çoğu zaman verilen eşya değil, verilen insanlıktır.”
Ersan Karavelioğlu

Kapanış olarak: Bir insan bir insana sadece mal, hediye veya söz vermemelidir. İnsan insana zaman, güven, sevgi, sadakat, merhamet, anlayış, dua, vefa ve huzur vermelidir. Çünkü insan ilişkilerinin gerçek değeri alınan şeylerde değil, kalpte kalan izlerde saklıdır. En güzel insan, başkasının hayatından geçerken onda yara değil, iyilik ve güven bırakan insandır.

M͜͡T͜͡

Geri
Üst Alt