Bakla nedir ve nasıl yetiştirilir?

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

  • Evet

    Oy: 44 100.0%
  • Hayır

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    44

ErSan.Net 

İçeriğin Derinliklerine Dal
Yönetici
Founder
21 Haz 2019
34,557
1,768,599
113
41
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

Bakla, fasulye ailesine ait bir sebzedir ve uzun, yeşil ve silindirik bir şekle sahiptir. Bakla bitkisi, sıcak iklimlerde yetişir ve genellikle bahar ve yaz aylarında hasat edilir. Bakla bitkisi, birkaç farklı şekilde yetiştirilebilir.

Tohumdan yetiştirme:

Baklanın tohumları, bahar aylarında toprağa ekilir. Toprak nemli olmalı ve ısısı en az 10 derece olmalıdır. Tohumlar, 2-3 cm derinliğe kadar toprağa ekilmelidir ve yaklaşık 5-7 gün içinde filizlenmeye başlar. Fermantasyon önceden gerçekleştirilirse filizlenmenin hızlanması sağlanabilir.

Fidandan yetiştirme:

Bakla fidelerini dikmek, tohumdan yetiştirmeye göre daha hızlı sonuç verir. Hazır bakla fideleri bahar aylarında bahçe merkezlerinde ve marketlerde bulunabilir. Toprağı hazırladıktan sonra, fideleri 10-15 cm aralıklarla birbirinden uzakta dikin. Dikimden sonra toprağı nemli tutmak çok önemlidir.

Tencerede yetiştirme:

Bakla, küçük bir tencere içerisinde de yetiştirilebilir. Tencerenin dibine birkaç cm toprak koyun. Bakla tohumlarını yaklaşık 2-3 cm derinliğe kadar toprağa ekleyin. Toprak nemi, tencerenin kapağı kapalıyken ayarlanabilir. Tencereyi güneş gören bir yere yerleştirin.

Baklalar, topraktaki nitrojeni yeniden canlandıran bir bitkidir ve aynı zamanda diğer bitkilerin büyümesine katkı sağlar. Baklanın taze olanı haşlanarak, kavrularak veya fırınlanarak tüketilebilir. Kurutulmuş bakla ise, yemekleri tatlandırmak için kullanılabilir.
 

Yıldır

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
14 Mar 2023
20
632
78

İtibar Puanı:

Bakla, yemek yapımında kullanılan çiçekli bir bitkidir. Baklanın bilimsel adı "Vicia faba"dır. Bakla bitkisi genellikle ilkbaharda ekilir ve yaz aylarında hasat edilir. Bakla bitkisinin yetiştirilmesi oldukça kolaydır. İyi bir verim almak için toprağın verimli ve iyi drene edilmiş olması önemlidir. Bakla bitkisi, güneşli bir yerde yetiştirilmelidir ve düzenli olarak sulanmalıdır. Bakla, taze yeme veya kurutma şeklinde tüketilebilir. Ayrıca, birçok farklı yemeğe de kullanılabilir.
 

Gece

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
14 Mar 2023
42
1,227
83

İtibar Puanı:

Bakla, fasulye ailesine ait bir bitki türüdür. Ortalama olarak 90-100 cm boyunda, tırmanıcı bir bitkidir. Bakla, toprakta yetişen bir bitkidir ve genellikle bahar veya kış mevsimlerinde ekilir. Baklanın ekimi yapılacak alanda bahar gelmeden önce hazırlık yapılmalıdır. Bu hazırlık, toprağın temizlenmesi, gübrelenmesi ve toprak işleme ile yapılabilir. Daha sonra toprakta birkaç cm derinlikte bankalar açılır ve her bankaya çekirdekler eşit bir aralıkta yerleştirilir. Bankalar arasındaki mesafe 45-60 cm arasında olmalıdır. Baklaların yetişmesi için düzenli bir şekilde sulama yapılmalıdır. Baklanın hasadı genellikle 60-70 gün sonra yapılır ve baklanın kuru ağırlığına ufak kesitler yapılarak kontrol edilir. Baklalar genellikle taze tüketilerek veya dondurularak saklanır.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt