Anayasa’ya Aykırı Kanunların İptali Süreci Nasıldır
“Hukukun gücü, anayasanın gölgesinde değil; onun ışığında işler.”
– Ersan Karavelioğlu
Giriş: Anayasanın Hukuktaki Üstün Konumu
Anayasa, devletin temel düzenini belirleyen en yüksek normdur. Türkiye’de Anayasa’nın üstünlüğü ve bağlayıcılığı ilkesi gereği (m. 11), bütün yasalar ve işlemler ona uygun olmak zorundadır. Eğer çıkarılan bir kanun Anayasa’ya aykırıysa, iptal edilmesi için özel bir denetim süreci işler.
Bu süreç, Anayasa Mahkemesi tarafından yürütülür ve hem soyut norm denetimi hem de somut norm denetimi mekanizmalarını içerir.
Gelişme: İptal Sürecinin Aşamaları
a) Soyut Norm Denetimi
- Kanun, Resmî Gazete’de yayımlanıp yürürlüğe girdikten sonra denetlenebilir.
- Başvuru yetkisi olanlar:
- Cumhurbaşkanı
- İktidar veya muhalefet milletvekillerinin en az 1/5’i
- Başvuru süresi: 60 gün içinde Anayasa Mahkemesi’ne başvurulmalıdır.
- Mahkeme, kanunun ilgili maddelerini veya tamamını iptal edebilir.
b) Somut Norm Denetimi (İtiraz Yolu)
- Bir davada mahkeme, uygulanacak kanunun Anayasa’ya aykırı olduğu kanaatine varırsa tarafların itirazını Anayasa Mahkemesi’ne götürebilir.
- Mahkeme, ilgili davayı bekletir ve Anayasa Mahkemesi’nden karar çıkmasını bekler.
- Anayasa Mahkemesi, eğer aykırılık bulursa kanun veya hüküm iptal edilir ve artık hiçbir davada uygulanmaz.
c) Anayasa Mahkemesi Kararları
- İptal kararları kesindir, yasama, yürütme ve yargı organlarını bağlar.
- İptal edilen hüküm, genellikle Resmî Gazete’de yayımlandıktan 9 ay sonra yürürlükten kalkar. Bu süre, yasama organına yeni düzenleme yapması için tanınır.
Sonuç: Hukukun Güvencesi
Anayasa’ya aykırı kanunların iptal süreci, demokrasinin hukuk devleti ilkesini korumasının temel güvencelerinden biridir.
- Soyut denetim, doğrudan siyasi aktörlerin girişimiyle işler.
- Somut denetim, bireysel davalarda hak arama yoluyla gerçekleşir.
Sonuç olarak, bu mekanizma sayesinde Anayasa, sadece teorik bir metin değil; yaşayan ve koruyucu bir norm haline gelir. Peki, asıl soru şudur: Anayasayı koruyan bu sistem, onu sürekli güncel ve adil tutmaya yeterli midir
“Anayasa, devletin vicdanıdır; onu koruyan mahkemeler, adaletin bekçileridir.”
– Ersan Karavelioğlu
Son düzenleme: