🧠 Veri Biliminde Çapraz Doğrulama (Cross Validation) Teknikleri Nelerdir❓ | M͜͡T͜͡ ❤️ Keşfet 🔎 Öğren 📚 İlham Al 💡 📿🧙‍♂️M͜͡o͜͡b͜͡i͜͡l͜͡y͜͡a͜͡T͜͡a͜͡k͜͡i͜͡m͜͡l͜͡a͜͡r͜͡i͜͡.͜͡C͜͡o͜͡m͜͡🦉İle 🖼️ Hayalindeki 🌌 Evreni ✨ Şekillendir❗

🧠 Veri Biliminde Çapraz Doğrulama (Cross Validation) Teknikleri Nelerdir❓

ErSan.Net

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
Moderator
MT
21 Haz 2019
47,360
2,494,315
113
42
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

🧠 Veri Biliminde Çapraz Doğrulama (Cross Validation) Teknikleri Nelerdir❓

“Bir modelin gerçeğe yaklaşması, veriyi tekrar tekrar sınamasıyla mümkündür; doğruluk, sabırlı bir testin ödülüdür.”
Ersan Karavelioğlu

1️⃣ Çapraz Doğrulama Nedir❓ Modelin Gerçek Performansını Ölçme Sanatı

Çapraz doğrulama, bir makine öğrenmesi modelinin genelleme gücünü test etmek için veriyi farklı parçalara ayırarak tekrar tekrar eğitme–test etme yöntemidir.
Amaç:

• Aşırı öğrenmeyi (overfitting) önlemek
  • Gerçek dünyaya daha yakın performans ölçmek
  • Rastlantısallığı azaltmak
    Bu yüzden veri biliminin en kritik yapıtaşlarından biridir.

2️⃣ Holdout Validation ❓ En Basit Doğrulama Yöntemi

Veri:

• %70 eğitim
  • %30 test (ya da 80/20, 75/25)
    şeklinde ayrılır.
    Avantaj: Hızlı ve basit
    Dezavantaj: Sonuç tek bir bölünmeye bağlı olduğu için güvenilir değildir.

3️⃣ K-Fold Cross Validation ❓ En Yaygın ve En Dengeli Yöntem

Veri K parçaya bölünür.
Her seferinde 1 parça test, kalan K-1 parça eğitim için kullanılır.
Örneğin K=10 ise:
10 kez eğitim+test yapılır, ortalama performans gerçek performanstır.
Avantajlar:

• Kararlı sonuç
  • Düşük varyans
  • Genelleme gücü yüksek

4️⃣ Stratified K-Fold ❓ Sınıf Dengesini Koruyan K-Fold

Özellikle dengesiz veri setlerinde kullanılır.
Her fold içinde sınıf dağılımı orijinal veri ile aynı oranda tutulur.
Örneğin %90 negatif, %10 pozitif varsa her fold’da bu oran korunur.
Sınıflandırma problemleri için en doğru tercih.

5️⃣ Leave-One-Out Cross Validation (LOOCV) ❓ En Ayrıntılı Test Yöntemi

Her örnek tek başına test verisi olur.
N gözlem varsa model N defa eğitilir.
Avantaj:

• En detaylı test
  • Veri az olduğunda çok güçlü
    Dezavantaj:
  • Çok yavaş
  • Yüksek hesaplama maliyeti

6️⃣ Leave-P-Out (LPO) ❓ Daha Geniş Test Grupları ile Hassas Doğrulama

Her seferinde P adet örnek test, geri kalan eğitim olur.
LOOCV’nin genelleştirilmiş hâlidir.
Teorik olarak güçlüdür ama pratikte çok pahalı olduğu için az kullanılır.

7️⃣ Repeated K-Fold ❓ Rastlantısallığı Azaltan Tekrar Tekrar Test Yöntemi

K-fold yöntemi birkaç kez farklı bölünmelerle tekrar edilir.
Örneğin:

• 10-fold
  • 5 kez tekrarlı
    Toplamda 50 eğitim+test gerçekleştirir.
    Avantaj:
  • Varyansı düşürür
  • Daha istikrarlı doğruluk verir

8️⃣ Monte Carlo (Shuffle-Split) Validation ❓ Rastgele Böl ve Değerlendir Yaklaşımı

Veri rastgele bölünür:

• Belirli bir yüzdesi eğitim
  • Belirli bir yüzdesi test
    Bu işlem tekrar tekrar yapılır.
    Avantaj:
  • Çok esnek
  • Veri istenildiği gibi bölünebilir
    Dezavantaj:
  • Her tekrarda bazı veriler hiç test edilmeden kalabilir

9️⃣ Time Series Cross Validation ❓ Zaman Serilerinin Özel Doğrulaması

Zaman serilerinde veri karıştırılamaz.
Bu yüzden geçmiş → gelecek ilişkisini bozmadan şu şekilde yapılır:

1. Yalnızca en eski veriyle eğitim
  2. Bir sonraki veriyle test
  3. Ardından zaman çizgisi genişletilerek tekrar eğitim
  4. Bir sonraki veriyle tekrar test

Genişleyen pencere yaklaşımı, zaman bağımlı verilerde en doğru doğrulamadır.

🔟 Blocked K-Fold ❓ Zaman Serilerinde Bloklama ile Daha Stabil Test

Zaman serilerinde klasik K-fold uygun değildir.
Bu nedenle veriler bloklara ayrılarak:

• Komşu verilerin ilişkisi bozulmaz
  • Her blok bir fold olur
    Avantaj: Trend ve mevsimsellik yapısı korunur.

1️⃣1️⃣ Nested Cross Validation ❓ Model Seçimi ve Hiperparametre İçin En Temiz Yöntem

Model hem iç döngüde (hiperparametre seçimi) hem dış döngüde (performans ölçümü) çapraz doğrulanır.
Araştırmalarda ve bilimsel çalışmalarda en güvenilir yöntemdir.

1️⃣2️⃣ Group K-Fold ❓ Grupların Kesinlikle Ayrılması Gereken Durumlar

Örneğin aynı hastaya ait birden çok kayıt varsa aynı kişiye ait veriler aynı fold’da tutulur.
Aksi hâlde model “kopya çekmiş” gibi olur.
Bu yöntem:

• Tıp
  • Biyoloji
  • Deneysel araştırmalar
    için kritik önemdedir.

1️⃣3️⃣ Son Söz ❓ Çapraz Doğrulama, Modelin Vicdanıdır

Bir modeli güçlü yapan şey sadece eğitmek değildir;
onu adil, temiz ve tarafsız bir şekilde sınamaktır.
Çapraz doğrulama teknikleri, modelin gerçek dünyaya ne kadar hazır olduğunu anlamanın en güvenilir yoludur.

“Veri seni her zaman yanıltmaz; ama onu test etmeden güvenmek, gerçeği görmeden inanmak gibidir.”
Ersan Karavelioğlu

Son düzenleme:

MT

❤️Keşfet❤️
Moderator
MT
Kayıtlı Kullanıcı
30 Kas 2019
32,519
985,459
113

İtibar Puanı:

Çapraz doğrulama (cross validation), veri biliminde bir modelin performansını değerlendirmek için kullanılan bir yöntemdir. Modelin gerçek hayatta ne kadar başarılı olduğunu değerlendirmek için veri setini eğitim ve test gruplarına ayırır.

K-katlamalı çapraz doğrulama (k-fold cross validation) yöntemi, en yaygın kullanılan çapraz doğrulama yöntemidir. Bu yöntemde, veri seti k adet alt gruba bölünür. Her bir alt grup sırasıyla test grubu olarak kullanılırken, diğer gruplar eğitim grubu olarak kullanılır. Bu işlem k defa tekrarlanır ve her seferinde farklı bir alt grup test için kullanılır. Sonuçlar genellikle bu tekrarlamaların ortalaması alınarak değerlendirilir.

Leave-one-out çapraz doğrulama yöntemi ise her bir veri noktasını sırasıyla test için bırakırken, diğer veri noktaları eğitim için kullanılır. Bu işlem, veri setinin tamamı için tekrarlanır. Leave-one-out yöntemi, küçük veri setleri için uygun olabilir ve modelin performansını doğru bir şekilde değerlendirebilir. Ancak, büyük veri setlerinde zaman ve maliyet açısından pahalı olabilir.

Çapraz doğrulama teknikleri, modelin gerçek hayatta daha iyi performans göstermesini sağlamak için veri setinin yanıltıcı olabilecek özelliklerini ortadan kaldırır. Bir modelin iyi performans sergilemesi, yalnızca eğitim setine değil aynı zamanda test setine de bağlı olduğunu gösterir. Bu nedenle, çapraz doğrulama yöntemleri, modelin genelleme kabiliyetini değerlendirmek için kullanılır. Böylece, model farklı veri setlerinde de benzer performansı gösterebilir.

Sonuç olarak, çapraz doğrulama teknikleri, bir modelin performansını değerlendirmek ve geliştirmek için önemli bir araçtır. Her bir yöntemin avantajları ve dezavantajları vardır ve proje ihtiyaçlarına ve veri seti boyutuna bağlı olarak uygun yöntem seçilmelidir. Doğru bir şekilde uygulanan çapraz doğrulama yöntemleri, karar alma sürecinde daha güvenilir sonuçlar elde edilmesini sağlar.

YuzGec.Com

Moderator
MT
11 Ara 2019
5,087
83,118
113

İtibar Puanı:

Veri biliminde çapraz doğrulama (cross validation) teknikleri, makine öğrenimi modellerinin performansını değerlendirmek ve genellemek için kullanılan yöntemlerdir. Aşağıda en yaygın kullanılan çapraz doğrulama tekniklerinden bazıları bulunmaktadır:

1. K-fold çapraz doğrulama: Veri seti K eşit parçaya ayrılır. Ardından, model K kez eğitilir ve değerlendirilir. Her seferinde bir parça test veri olarak kullanılırken, geri kalan K-1 parça eğitim verisi olarak kullanılır. Sonuçlar ortalaması alınarak birleştirilir.

2. Stratified K-fold çapraz doğrulama: Veri setinin örneklem dağılımı dikkate alınarak stratifikasyon yapılır. Yani her katmandan rastgele örnekler alınır, böylece her bir parçada veri setinin genel dağılımı temsil edilir.

3. Leave-One-Out (LOO) çapraz doğrulama: Her bir veri örneği test verisi olarak ayrılırken, geri kalan tüm veri seti eğitim için kullanılır. Bu yöntemde, veri setinin tamamı K parçaya ayrılmadan değerlendirilir.

4. Shuffle Split çapraz doğrulama: Veri seti bölündükten sonra, her bir parçada belirli bir yüzdesi test verisi olarak kullanılırken geri kalan kısım eğitim için kullanılır. Bu yöntemde, veri setinin parçaları rastgele seçilir ve her bir parça tekrar tekrar kullanılabilir.

5. Time Series çapraz doğrulama: Zaman serisi veri setlerinde kullanılan bir yöntemdir. Veri seti belirli zaman dilimlerine ayrılır ve bir zaman noktasında model eğitilirken sonraki zaman noktalarında test edilir.

Bu çapraz doğrulama teknikleri, modelin performansının güvenilir bir şekilde değerlendirilmesini sağlar ve aşırı uydurma (overfitting) problemlerini tespit etmek için kullanılır.

Kemik.Net

Moderator
MT
11 Ara 2019
3,484
38,217
113

İtibar Puanı:

Veri bilimi alanında çapraz doğrulama, bir modelin performansını değerlendirmek için kullanılan bir tekniktir. Çapraz doğrulama, veri setini farklı parçalara böler ve bir parçayı test etmek için geri kalan parçaları eğitim için kullanır. Bu teknikler arasında şunlar bulunmaktadır:

1. K-katlı çapraz doğrulama (K-Fold Cross Validation): Veri setini K eşit parçaya böler ve her bir parçayı sırayla test için kullanırken diğer parçaları eğitim için kullanır.

2. Leave One Out çapraz doğrulama (LOOCV): Veri setindeki her bir gözlemi tekil olarak test etmek için geri kalan gözlemleri eğitim için kullanır.

3. Gruplu çapraz doğrulama (Grouped Cross Validation): Veri setindeki örnekler, aynı gruba ait oldukları için grup bilgisini dikkate alan bir çapraz doğrulama tekniğidir.

4. Stratified çapraz doğrulama: Sınıf dengesini korumak için veri setini sınıflara göre dengeli bir şekilde böler ve her sınıf için ayrı bir parçayı test için kullanırken diğer parçaları eğitim için kullanır.

5. Time Series çapraz doğrulama: Zaman serileri veri setlerinde kullanılan bir çapraz doğrulama tekniğidir. Zaman sırasına göre veri setini bölerek gelecek değerleri tahmin etmek için geriye dönük gözlemleri eğitim için kullanır.

Bu teknikler, bir modelin gerçek dünya verileri üzerindeki performansını daha güvenilir bir şekilde değerlendirmek için kullanılır. Bu sayede modelin aşırı uyuma (overfitting) veya aşırı genelleme (underfitting) gibi problemlerini tespit etmek ve gidermek için kullanılabilir.

TurkiyeTur.Com

Moderator
MT
22 May 2021
2,737
30,974
113

İtibar Puanı:

Veri biliminde çapraz doğrulama, bir makine öğrenme modelinin performansını değerlendirmek için kullanılan bir tekniktir. Çapraz doğrulama yöntemleri, veri setini farklı alt kümeler halinde böler ve her bir alt küme üzerinde modelin performansını değerlendirir. İşte çapraz doğrulama için kullanılan yaygın yöntemler:

1. K-fold çapraz doğrulama: Veri setini eşit boyutlu k farklı alt kümeye böler. Ardından, bu alt kümelerden biri test seti olarak kullanılırken diğerleri eğitim seti olarak kullanılır. Bu işlem, her bir alt kümenin sırayla test seti olarak kullanılana kadar devam eder. Sonuç olarak, k-fold çapraz doğrulama, k farklı performans değeri üretir ve bu değerlerin ortalaması genel performans ölçüsünü verir.

2. Stratified k-fold çapraz doğrulama: Veri seti dengesiz sınıf dağılımına sahipse, stratified k-fold çapraz doğrulama kullanılır. Bu yöntem, her bir alt kümenin orijinal veri seti ile aynı sınıf dağılımına sahip olmasını sağlamak için sınıf bilgilerini dikkate alır.

3. Leave-one-out çapraz doğrulama: Bu yöntemde, her bir veri örneği tek başına test seti olarak kullanılırken diğerleri eğitim seti olarak kullanılır. Bu şekilde, n adet örnek olduğunda n farklı performans değeri elde edilir. Leave-one-out çapraz doğrulama, küçük veri setleri için kullanılabilir, ancak büyük veri setlerinde hesaplama gücü açısından maliyetli olabilir.

4. Shuffle-split çapraz doğrulama: Veri seti rastgele bir şekilde alt kümeler halinde bölmek için kullanılır. Bu yöntem, veri setinin büyük bir kısmını eğitim seti olarak kullanırken küçük bir kısmını test seti olarak kullanır. Bu işlem, belirli bir sayıda iterasyonla tekrarlanır ve sonuçlarının ortalaması alınır.

5. Group k-fold çapraz doğrulama: Veri seti, örneklerin farklı gruplara ait olduğu durumlarda kullanılır. Örneğin, bir kullanıcının birden fazla örneği varsa ve bu örneklerin aynı kullanıcıya ait olduğunu düşünüyorsak, grup k-fold çapraz doğrulama yöntemi kullanılabilir. Bu yöntemde, her bir kullanıcının tüm örnekleri aynı alt kümede olacak şekilde gruplar dikkate alınır ve k-fold çapraz doğrulama işlemi uygulanır.

SimDiinDiR.Com

Moderator
MT
30 Eki 2024
3,080
144,292
113

İtibar Puanı:

Veri biliminde çapraz doğrulama (cross validation), bir modelin performansını değerlendirmek için kullanılan yaygın bir tekniktir. Aşağıda veri biliminde kullanılan bazı çapraz doğrulama teknikleri listelenmektedir:

1. K-fold çapraz doğrulama: Veri seti k parçaya bölünür ve her bölüm için model eğitilir ve test edilir. Bu işlem kere tekrarlanır ve sonuçların ortalaması alınarak modelin genel performansı değerlendirilir.

2. Leave-One-Out çapraz doğrulama: Her bir veri noktası sırayla test verisi olarak kullanılırken geri kalanları eğitim verisi olarak kullanılır. Bu işlem, veri setindeki her bir veri noktası için tekrarlanır.

3. Stratified çapraz doğrulama: Sınıf dağılımını korumak için veri setini sınıf bazında dengeler. Bu şekilde her bir k-fold, orijinal sınıf dağılımına daha yakın bir şekilde oluşturulur.

4. Time Series çapraz doğrulama: Zaman serisi veri setleri için kullanılan bir çapraz doğrulama yöntemidir. Veri seti zamana göre sıralanır ve ardışık zaman dilimleri eğitim ve test verisi olarak kullanılır.

5. Monte Carlo çapraz doğrulama: Rastgele veri örnekleri seçip eğitim ve test verisi olarak kullanılır. Bu işlem belirli bir sayıda tekrarlanır ve sonuçların ortalaması alınarak modelin performansı değerlendirilir.

Bu çapraz doğrulama teknikleri, modelin doğru bir şekilde genelleştirilebilmesi ve aşırı uydurmanın (overfitting) önlenmesi için önemlidir. Bu yöntemler, modelin gerçek dünya verileri üzerindeki performansını daha iyi bir şekilde değerlendirmek için kullanılır.

HitlerBenim.Com

Moderator
MT
Kayıtlı Kullanıcı
22 May 2021
198
11,484
93

İtibar Puanı:

Veri bilimi, günümüzde büyük bir ilgi ve talep gören bir alandır. Veri analizi yapmak ve sonuçlara dayalı kararlar vermek için çeşitli teknikler kullanılır. Bu tekniklerden biri de çapraz doğrulama (cross validation) tekniğidir.

Çapraz doğrulama, bir modelin performansını değerlendirmek için kullanılan bir yöntemdir. Veri setinin daha iyi bir şekilde eğitilmesini sağlar ve modelin gerçek hayatta daha iyi bir şekilde çalışmasını sağlar. Çapraz doğrulama, veri setini rastgele alt gruplara ayırır ve bir grup eğitim için kullanılırken diğer grup test için kullanılır.

Çapraz doğrulama yöntemleri farklı şekillerde uygulanabilir. Bunlardan en yaygın olanı k-katlamalı çapraz doğrulama (k-fold cross validation) yöntemidir. Bu yöntemde veri seti k adet alt gruba bölünür. Her bir alt grup, diğerlerini test etmek için kullanılırken diğer gruplar eğitim için kullanılır. Bu işlem k defa tekrarlanır ve her seferinde farklı bir alt grup test için kullanılır. Sonuçlar genellikle bu tekrarlamaların ortalaması alınarak değerlendirilir.

Başka bir çapraz doğrulama tekniği de leave-one-out çapraz doğrulama yöntemidir. Bu yöntemde her bir veri noktası test için bırakılırken diğer veri noktaları eğitim için kullanılır. Bu işlem, veri setinin tamamı için tekrarlanır. Bu yöntem, küçük veri setleri için uygundur ve modelin performansını doğru bir şekilde değerlendirebilir. Ancak, büyük veri setlerinde maliyetli olabilir.

Çapraz doğrulama teknikleri, veri setinin yanıltıcı olabilecek özelliklerini ortadan kaldırarak, modelin gerçek hayatta daha iyi bir şekilde performans göstermesini sağlar. Aynı zamanda, modelin genelleme kabiliyetini değerlendirmek için kullanılır. Bu sayede model, farklı veri setlerinde de benzer performansı gösterebilir.

Sonuç olarak, veri biliminde çapraz doğrulama teknikleri, modelin performansını değerlendirmek ve geliştirmek için kullanılan önemli bir araçtır. Farklı yöntemlerin kullanılması, modelin gerçek hayatta daha iyi performans göstermesini sağlar ve karar alma sürecinde daha güvenilir sonuçlar elde etmemizi sağlar.

M͜͡T͜͡

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

• Evet

Oy: 94 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    94
Geri
Üst Alt